Jesenné menu má byť plné vitamínov

Čo jesť v tomto ročnom období, aby sme sa cítili fit? Radí lekárka Katarína Babinská.

Čo jesť v tomto ročnom období, aby sme sa cítili fit? Radí lekárka Katarína Babinská z Lekárskej fakulty UK a zo Združenia pre zdravie a výživu.

V jesennom období sa zvyšuje riziko akútnych chorôb dýchacích ciest. Dobrá funkcia imunitného systému si vyžaduje celý rad vitamínov i minerálov, preto je najlepšou cestou pestrá a hodnotná strava.

Jeseň ponúka širokú paletu sezónneho ovocia a zeleniny. Domáce druhy v plnej zrelosti sú nielen chutné, ale najmä nabité cennými živinami. Doprajme si ich päťkrát denne.

V chladných dňoch sa nám žiada posilniť sa sýtym, teplým pokrmom. Vyhýbajme sa však konzumácii príliš mastných jedál, ktoré zbytočne zaťažujú tráviacu sústavu a sú kalorické. Predsa len, na jeseň, keď sú dni kratšie a počasie menej prívetivé, máme menej pohybu a ťažšie sa zbavujeme prebytočných kalórií.

V sychravom počasí dobre padne aj teplý nápoj, ktorý doplní tekutiny a zohreje. Ak sladíme, dávka medu či cukru by mala byť skôr striedma. Preháňať by sme to nemali ani s prímesou alkoholu „na zahriatie“.

Jeseň je sezónou orechov. Najmä vlašské orechy sú bohaté na cenné n-3 mastné kyseliny, ktoré nie sú v našej strave dostatočne zastúpené.

Z domácej lekárničky

Tipy bylinkárky Anny Kopáčovej:

Na kašeľ používame bylinky, ktoré nám uvoľňujú hlieny. Môžeme si uvariť čaj z 20 g slezu, 20 g topoľovky, 20 g rumančeka, 20 g divozela a 20 g ibiša. Všetko spolu dobre premiešame, čajovú lyžičku zalejeme horúcou vodou, ale nie vriacou, aby sme nezničili drahocenný slez, ktorý nám uvoľňuje hlieny a lieči sliznicu dýchacích ciest.

Tento čaj je vhodný aj pre malé deti. Ak chceme protibakteriálny, silnejší čaj, pripravíme si ho z 20 g prasličky, 20 g betonika, 20 g kapucínky väčšej, 20 g podbeľa a 20 g pľúcnika.

Pri príprave postupujeme rovnako ako pri predchádzajúcom čaji. Pijeme ho tri až štyrikrát denne až do vyliečenia, deťom dávame menšie dávky. Zároveň si ustelieme vyššie pod hlavu a na hruď robíme mastné obklady z tuku.

1.jpg

Pri náhlej nádche nie je dobré hneď naparovať nosné dutiny. Lepšie je, keď si večer pred spaním omývame končatiny v teplej vode. Okrem toho si v trojlitrovom hrnci uvaríme smrekovú čečinu a dáme v miestnosti na vyššie miesto mimo dosahu detí. Takto inhalujeme celá rodina. Popíjame šípkový alebo rakytníkový čaj.

Na boľavé hrdlo pijeme čaj z 20 g skorocelu, 20 g šalvie, 20 g yzopu, 20 g nechtíka a 20 g mäty piepornej. Pijeme až do vyliečenia trikrát denne. Na kloktanie si pripravíme šalviový odvar, ktorý kloktáme viackrát za deň.

Na vypotenie si urobíme čaj, ktorý volám domáci aspirín: 20 g bazy, 20 g lipy, 20 g ibiša, 20 g yzopu a 20 g slamihy piesočnej. Do ¼ litra vriacej vody vhodíme polievkovú lyžicu tejto zmesi. Odstavíme a lúhujeme pätnásť minút.

Čaj pijeme dvakrát denne, vždy čerstvo urobený. Stravu obohatíme o vitamíny, ovocie, zeleninu, robíme šťavy z ovocia a zeleniny. Nikdy ich však nemiešame spolu. A ešte jedna dobrá rada: ak robíme šťavu z ovocia alebo zeleniny, vždy pridáme kvapku oleja.

Na chrípku si môžeme uvariť polievku. Potrebujeme na ňu 200 g póru, 20 g masti, 500 ml vody, 1,5 dl mlieka, strúčik cesnaku, hriankový chlieb a štipku soli.

Očistený pór pokrájame na jemné kolieska a podusíme na masti. Pridáme vodu a mlieko, cesnak, jemno posolíme a povaríme desať minút. Na panvici opražíme na kocky pokrájaný chlebík.

ico

Potrebujeme vitamínové doplnky?

S príchodom jesene je trh priam preplnený ponukami vitamínových doplnkov a mnohí z nás v snahe vyhnúť sa sezónnym ochoreniam ich nakupujeme „na kilá“.

Zabúdame však, že ak investujeme do kvalitných potravín, získame tak unikátny komplex vitamínov s antioxidantmi, prírodnými farbivami, minerálmi a inými živinami. Zvýšený príjem vitamínov vo forme tabletiek je potrebný len pri niektorých skupinách pacientov.

„Väčšinou je to u starých ľudí. Napríklad vitamín D, keďže seniori netrávia už toľko času na slnku alebo vitamín B12, pri ktorom sa s pribúdajúcim vekom zhoršuje jeho vstrebávanie zo žalúdka,“ spresňuje praktický lekár Peter Lipták a zároveň dodáva, že je potrebné k reklame na potravinové a vitamínové doplnky pristupovať triezvo:

„Dnes žijeme v obrovskom zahltení rôznych potravinových a vitamínových doplnkov so „zaručenými účinkami“. Priaznivé účinky, ktoré sľubujú, nie sú preukázané žiadnymi vedeckými štúdiami. Odporúčam svojim pacientom aby radšej investovali do skutočne kvalitných potravín ako do potravinových doplnkov.“

Natália Šepitková

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  3. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  10. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 20 661
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 15 591
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 13 986
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 11 045
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 547
  6. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 5 510
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 4 389
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 450
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 2 361
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 142

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Chorvátsky novinár pre SME: Nie som šťastný z futbalového úspechu

Tréner Zlatko Dalič premrhal možnosť zmeniť veci.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Všetci sme pôvodom z Afriky

Slovákmi sa nerodíme, ale stávame.

KULTÚRA

Vraždu Kuciaka nemali chuť spracúvať. Ukázalo sa, že je čas

Joj chystá tretie pokračovanie seriálu Za sklom.

DOMOV

Plast je na Slovensku menším problémom ako bioodpad

Pri boji s odpadom Slovensko stále zaostáva.

Neprehliadnite tiež

Británia zverejnila oficiálne fotky z krstín princa Louisa

Najmladšieho člena britskej kráľovskej rodiny pokrstili 9. júla.