VARÍME S VEĽVYSLANCOM

Vyberaná japonská kuchyňa

Pri slove suši si väčšina Slovákov bežne predstaví sašimi, malé kúsky surovej ryby, alebo nigiri, teda surovú rybu alebo iné ingrediencie servírované na ryži.

Špenátovo - cviklová polievka

Pri slove suši si väčšina Slovákov bežne predstaví sašimi, malé kúsky surovej ryby, alebo nigiri, teda surovú rybu či iné ingrediencie servírované na ryži alebo obložené malými jednotlivými kúskami ryže.

Suši má však veľa foriem a typov, pokiaľ ide o ingrediencie, farbu, chuť, štruktúru a usporiadanie, vysvetľuje japonský veľvyslanec na Slovensku Akira Takamatsu, zatiaľ čo jeho šéfkuchár Naoki Eguchi začína pripravovať čiraši suši, o ktorom tvrdí, že si ho Slováci môžu ľahko pripraviť aj doma.

„Čiraši suši je veľmi tradičné japonské jedlo, ktoré si obyčajné japonské rodiny varia doma a servírujú pri rôznych rodinných príležitostiach,“ hovorí Takamatsu pre program Varíme s veľvyslancami, ktorý pripravuje Slovak Spectator a TV Sme. Dodáva, že na toto jedlo použije Eguchi ingrediencie, ktoré je možné nájsť aj na Slovensku, to znamená, že Slováci môžu ľahšie napodobniť chuť niečoho, čo sa blíži každodennej kuchyni jeho domoviny, ako napríklad nigiri, ktoré sa bežne servíruje v japonských reštauráciách v Európe.

sushi.jpg

Ako pri väčšine typov suši, aj tu je základom ryža ochutená octom. Každý, kto vidí, ako Eguchi opakovane umýva surovú suši-ryžu a jemne ju hnetie medzi dlaňami, čím oddelí vlákninu bez toho, aby polámal zrkná ryže, ihneď ocení, že každý krok tohto procesu má význam. Šéfkuchár vysvetľuje aj to, že vzhľadom na fakt, že ryža rýchlo vsiakne vodu, je nutné použiť filtrovanú vodu na prvé opláchnutie, a rýchlo vysušiť zvyšnú vodu.

„To, ako pripravujeme čiraši suši (tu, dnes) je kompromis medzi východojaponským a západojaponským štýlom,“ vysvetľuje Takamatsu a dodáva, že on pochádza z Kjóta, v západnej časti Japonska, ktorá je trochu ďalej od mora, a má teda regionálnu kuchyňu viac orientovanú na zeleninu.

Naopak jeho šéfkuchár pochádza z Tokia vo východnom Japonsku, ktoré je na pobreží. Čiraši suši v tejto oblasti zvyčajne obsahuje viac rýb a plodov mora. Východo-západné jedlo pripravené pre tento program predstavuje rovnováhu rýb a zeleniny. Takamatsu však zdôrazňuje, že morské plody a ryby sú stále dôležitou súčasťou japonskej kuchyne ako celku, výsledkom čoho je všeobecne nízkotučná a zdravá výživa.

Podľa Tamakamatsua prinieslo otvorenie sa Japonska západu pred 150 rokmi so sebou aj dostupnosť tučnejších, mastnejších jedál, a tieto sú stále obľúbené u mnohých Japoncov, hlavne mladých ľudí.

Vyskúšajte japonské recepty:

Špenátovo - cviklová polievka

Chirashi sushi

Originálna príprava japonskej ryže

„Keď sa však ľudia priblížia k päťdesiatke alebo šesťdesiatke, majú sklon vracať sa k zdravšej výžive, konkrétne k japonským jedlám, plným rýb a morských plodov alebo k zelenine, keďže chcú ostať fit,“ prezrádza Takamatsu vysvetľujúc, že je to tiež výsledok starnutia japonského obyvateľstva a faktu, že starší ľudia chcú dlhšie prispievať k blahu spoločnosti.

Polievka k tomuto jedlu, ktorú pripravuje Eguchi, nie je o nič menej zdravá: obsahuje čerstvú zeleninu a jedinečnú, rybiu vôňu a chuť katsuobuši, ktorá sa pridá k vývaru vo forme hoblín z kusa sušenej bonito ryby. Eguchi rýchlo podotkne, že vývar v prášku sa dá zaobstarať ako náhrada, keby nebolo poruke sušené bonito.

Na otázku ohľadom japonskej slabosti pre suši Takamatsu pripúšťa, že on osobne nepozná žiadneho Japonca, ktorý by nemal rád čiraši suši. Ako diplomat vyskúšal Takamatsu pestrú škálu národných kuchýň a odmieta vybrať jednu obľúbenú, ale pohotovo zahrnie niekoľko tradičných slovenských jedál na zoznam tých, ktoré má rád. No vzápätí dodáva, že sú to skôr občasné pochúťky a že je náchylný ostať verný zdravému japonskému jedlu.

„Japonci sú veľmi uvedomelí ohľadom zdravia,“ povedal Takamatsu a dodal, že čiraši suši, napríklad, nezahrnuje žiadne podstatné zdroje tuku.

Keď sa ryža sparí vo variči na ryžu, Eguchi ju zmieša s octovou zmesou, pričom mimoriadne dbá na to, aby sa každé zrnko pokrylo týmto špeciálnym elixírom.

ryza.jpg

Keď pridáva prísady ako napríklad huby šiitake k ryži a potom zmes prikryje potrhanou omeletou ako ozdobou a navrch ešte grilovaným úhorom, garnátmi, uhorkou a mrkvou, šikovne pracuje s paličkami, akoby pripravoval ikebanu (japonské umenie aranžovania kvetov), pričom sa presvedčí, že všetky farby, tvary a štruktúry vytvárajú súvislý estetický celok.

„Farebné usporiadanie... je naozaj jedinečná vlastnosť japonských jedál,“ zdôrazňuje Takamatsu a dodáva, že čiraši suši je mimoriadne pestré na výzor. „Na vzhľad jedla veľmi dbáme.“ Japonský veľvyslanec poznamenáva, že Japonci nejedia suši každý deň, ba dokonca ani každý týždeň. Na otázku čo Japonci typicky jedia, Takamatsu vysvetľuje, že mnohí si radi dajú raňajky v západnom štýle, zmiešaný západný a japonský obed a večeru, ktorá je pre mnohých hlavným denným jedlom, si dajú v zmiešanom japonskom a čínskom, alebo indickom štýle.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. Už aj seniori presadajú do SUV
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  5. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  6. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  7. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  8. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  9. Stavebný úrad neoprávnene predĺžil americkej ambasáde lehotu
  10. Grantová výzva na vykonávanie činností centier Europe Direct
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 27 513
  2. Ako sme jazdili v socializme 3 605
  3. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 968
  4. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 659
  5. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me 1 574
  6. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 1 561
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 402
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 1 313
  9. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 297
  10. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 153

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Španielska polícia zastavila druhý útok, zabila päť útočníkov

O útok sa pokúsili v pobrežnom mestečku Cambrils južne od Barcelony.

SVET

Teroristi zaútočili v Barcelone, zahynulo najmenej 13 ľudí

Dodávka vrazila do davu ľudí v centre mesta. K útoku sa prihlásil Islamský štát.

KOMENTÁRE

Kam sa podelo Učiace sa Slovensko? Danka to netrápi

Kde je tá najväčšia reforma školstva z dielne Plavčana?

Neprehliadnite tiež

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Chris Brown otvorene prehovoril o noci, keď zaútočil na Rihannu

Spevák sa zdôveril v pripravovanom dokumente o jeho živote. Incident ho vraj bude prenasledovať do konca života.

Arnold Schwarzenegger: Najslávnejší emigrant našich čias oslávil 70 rokov

Kto by sa kedysi odvážil povedať, že sa obyčajný rakúsky chlapec stane guvernérom Kalifornie a hollywoodskou hviezdou.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Spestrite si letný víkend novinkami z oblasti módy, fitness a skvelými receptami so zdravou cukinou.