Do sýtosti

Po zeleninových, osviežujúcich a teplom presýtených letných pokrmoch je čas telo pripraviť na chladnejšie dni i sychravú jeseň.

Bačovské ihly
Suroviny na 4 porcie

  • 200 g baranieho mäsa
  • 200 g bravčového mäsa
  • 200 g prerastenej údenej slaniny
  • 30 g bravčovej masti
  • 3 cibule
  • 2 pevné jablká
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 PL oleja
  • citrónová šťava
  • soľ, mleté čierne korenie

Odblanené kúsky obidvoch druhov mäsa pokrájajte na hrubšie plátky alebo kocky, osoľte ich, okoreňte, pokvapkajte šťavou z polovice citróna, zakvapnite olejom, premiešajte a odložte do chladničky. Medzitým ošúpte cibuľu a jablká, nakrájajte ich na polkolieska a pokvapkajte druhou polovicou citrónovej šťavy, aby si jablká udržali bielu farbu. Slaninu pokrájajte na kocky. Na panvici rozohrejte polovicu masti a kúsky mäsa na nej opražte z každej strany do polomäkka. Pripravené kúsky mäsa napichujte striedavo na špajdle alebo kovové ihly spolu s cibuľou, slaninou a jablkami. Hotové špízy naukladajte do vymasteného plechu, podlejte ich trochou vody zmiešanej s prelisovaným cesnakom, prikryte alobalom a pečte, kým nie je mäso mäkké. Pred dokončením alobal zahoďte a dopečte mäso dozlatista. Servírujte s varenými alebo pečenými zemiakmi alebo jednoducho s čiernym chlebom a sladkokyslou oblohou.

Tip: baranie mäso môžete nahradiť kolieskami klobásy. Staršie mäso ako baranina je lepšie predpripraviť na panvici, inak by sa špízy neprepiekli rovnomerne.


Plnené bravčové rebierko
Suroviny na 4 porcie

  • 4 hrubé rezne z bravčového karé
  • 100 g údenej slaniny
  • 500 g kyslej kapusty
  • 50 g bravčovej masti
  • 2 cibule
  • 200 ml bieleho vína
  • mäsový vývar
  • mletá pálivá paprika
  • soľ, mleté čierne korenie

Rezne nechajte aj s kosťou. Na vrchu ich rozkrojte tak, aby vznikla kapsa na plnenie. Slaninu pokrájajte na malé kocky a dajte ich škvariť na panvicu. Pridajte k nim posekanú kyslú kapustu, osoľte, okoreňte, podlejte vínom a prikrytú ju uduste domäkka. Pripravené rezne naplňte do kapsy udusenou kyslou kapustou, z obidvoch strán ich osoľte a okoreňte. Vo hrnci vhodnom i do rúry rozpustite masť a mäso obojstranne opražte do zlatista. Pridajte na kocky pokrájanú cibuľu a podlejte vývarom. Krátko povarte a odstavte. Okolo mäsa uložte zvyšnú kapustu, všetko posypte mletou paprikou a prikryté dajte piecť do vyhriatej rúry. Keď mäso zmäkne, môžete ho dopiecť odokryté. Servírujte s varenými alebo pečenými zemiakmi, alebo knedľou.

Tip: mäso s cibuľou môžete pripravovať i v hlbokej panvici a na pečenie ho preložiť do kapustou vystlaného pekáča.


Bravčový bôčik na zelenine
Suroviny na 4-6 porcií

  • 1,5 kg bravčového bôčika
  • 4 mrkvy
  • 2 petržleny
  • 2 cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 PL medu
  • olej
  • rasca, majorán, mletá sladká paprika
  • soľ, mleté čierne korenie
  • masť na vymazanie pekáča

Zeleninu očistite a nakrájajte. Do väčšieho hrnca dajte vrieť vodu. Umytý bôčik vložte do vriacej vody spolu so soľou a s koreninami. Na malom plameni nechajte mäso variť približne 45 minút. Desať minút pred koncom varenia pridajte k mäsu všetku pokrájanú zeleninu. Po dovarení bôčik vyberte, zeleninu zlejte, pričom trochu vývaru si odložte bokom na podlievanie. Keď mäso trochu vychladne, kožu na jeho povrchu narežte šikmým rezom do mriežky. Pripravený bôčik vložte do vymasteného pekáča, obložte ho zeleninou, podlejte trochou vývaru, dosoľte, dokoreňte a povrch kože potrite medom. Dajte piecť do vyhriatej rúry. Pečte, kým koža nie je zlatistá a chrumkavá. Bôčik po upečení rozkrájajte na plátky. Plátky servírujte s upečenou zeleninou a zemiakovou kašou.

Tip: namiesto koreňovej zeleniny môžete okolo bôčika poukladať i plátky cibule, jabĺk, hrušky či cherry paradajky.


Pečené vínne klobásy
Suroviny na 4 porcie

  • kilo vínnej klobásy
  • 50 g bravčovej masti
  • 20 g hladkej múky
  • 200 ml čierneho piva
  • 2 cibule
  • 100 ml paradajkového pretlaku
  • soľ, mleté čierne korenie

Vínne klobásy nadeľte a stočte do podoby slimákov. Spojte ich drevenou špajdľou do kríža tak, aby sa pri pečení neuvoľnili. Z obidvoch strán slimáky pomúčte a chvíľku opečte na rozpálenej masti. Preložte ich do zapekacej misy, zasypte pokrájanou cibuľou, podlejte pivom zmiešaným s paradajkovým pretlakom, osoľte, okoreňte a dajte upiecť do rúry na približne 10 - 15 minút, kým cibuľa nezmäkne. Servírujte s chlebom alebo so zemiakovou kašou a zeleninovým šalátom.

Tip: takto pripravené klobásy môžete servírovať i k hrachovej kaši alebo k strukovinovému prívarku a zemiakom.


ico

Rady pre gazdinky

  • Čerstvé mäso neodkladajte do chladničky zabalené v igelitovom vrecku alebo vo fólii. Vždy ho preložte do porcelánovej alebo sklenenej misy a prikryte, inak zostane neodvetrané, lepkavé a slizké.
  • Pri krájanom mäse dosiahnete lepšiu chuť a šťavnatosť, ak ho potriete olejom, pokvapkáte citrónovou šťavou a necháte v chladničke do druhého dňa odležať.
  • Varené mäso k omáčke môžete skladovať maximálne 36 hodín, pečené a dusené znesie i 48-hodinové uskladnenie v chladničke.
  • Čisté alebo prešpikované a zviazané pečené mäso vcelku nechajte po dopečení a pred samotným krájaním 15 minút postáť. Po zatiahnutí sa bude jednoduchšie krájať a vďaka šťave, ktorá sa po reze neodparí do ovzdušia a nevytečie pod mäso, ostanú servírované plátky šťavnaté a lahodné.
  • Do vajíčok na obaľovanie naklepaných rezňov pridajte trošku piva. Vajíčka sa budú ľahšie šľahať a rezne budú po vysmažení krehké a chutné.

Varte podľa babičiek

  • Staršie hovädzie mäso sa rýchlejšie uvarí, ak do vody, v ktorej ho varíte, pridáte za lyžicu octu alebo na dno vhodíte malú antikorovú lyžičku.
  • Mimo chladničky vydrží darované mäso zo zabíjačky čerstvé aj niekoľko dní, ak ho zabalíte do plátna namočeného v octe.
  • Staršiu sliepku pred varením namočte na niekoľko hodín do silnej octovej vody s trochou soli.
  • Mleté mäso spájajte namiesto vajíčkom najemno nastrúhaným zemiakom.
  • Plnenú alebo čistú fašírku z mletého mäsa, ktorú pečiete v rúre vcelku, potrite pred pečením na povrchu bielkom. Nebude praskať.
  • Príliš slané údené mäso pred varením ponorte do zmesi vody a mlieka v pomere 1:1.
  • Pečeň pred prípravu namočte do mlieka, čím sa odstránia nežiaduce horké látky.
  • Vysmážané rezne nenasiaknu toľko tuku, ak ich po obalení v trojobale obalíte ešte raz v čistom rozšľahanom bielku. Vtedy z nich nebude odpadávať a zbytočne v oleji prehárať ani strúhanka.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. Už aj seniori presadajú do SUV
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  7. Bratislava gets a new public space and park
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 8 567
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 2 684
  3. Ako sme jazdili v socializme 2 682
  4. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 2 196
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 2 030
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 576
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 338
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 320
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 188
  10. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 934

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Podnikajú na hranici prežitia. V kráľovstve polievok sa držková nevarí

Do niekoľkých hrncov naložili dvaja Bratislavčania svojho tvorivého ducha i značnú časť finančných úspor.

PLUS

Prečo je dobré nájsť si architekta

Len rozumný architekt vymyslí dom, v ktorom budete naozaj šťastní.

ŠPORT

Fotografka z Tour: Sagan má výraznú tvár, je fotogenický

Češka bola roky jedinou ženou, ktorá fotila Tour z motorky.

DOMOV

Obec, kde sa nestrácajú eurofondy, stavia wellness centrum

Za dva roky dali prácu 80 ľuďom.

Neprehliadnite tiež

Fotili sme seriálovú supermamu Lujzu Garajovú Schramekovú

Talentovaná, prirodzená a stojaca nohami pevne na zemi. Aj taká je herečka, stand up komička a speváčka Lujza Garajová Schrameková.

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Chris Brown otvorene prehovoril o noci, keď zaútočil na Rihannu

Spevák sa zdôveril v pripravovanom dokumente o jeho živote. Incident ho vraj bude prenasledovať do konca života.

Arnold Schwarzenegger: Najslávnejší emigrant našich čias oslávil 70 rokov

Kto by sa kedysi odvážil povedať, že sa obyčajný rakúsky chlapec stane guvernérom Kalifornie a hollywoodskou hviezdou.