SME
Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky
VARÍME S VEĽVYSLANCOM

Dánska kuchyňa je výdatná a čoraz zdravšia

Hoci Dáni už pred nejakou dobou začali jesť ekologickejšie a zdravšie, mäsové jedlá (hlavne z bravčového) pochádzajúce z vidieka ostávajú pilierom dánskej kuchyne.

Jedným z obľúbených spôsobov prípravy mäsa sú frikadely, čiže mäsové guľky, hovorí Anita Hugau, veľvyslankyňa Dánska na Slovensku.

Vybrala si ich ako hlavný chod, v programe nazvanom Cooking with Ambassadors /Varíme s veľvyslancami pre čitateľov The Slovak Spectator a divákov Sme TV.

Cieľom programu je predstaviť medzinárodnú kulinársku kultúru a tradície viacerých krajín, ktoré majú zastúpenie na Slovensku.

Mäsové guličky (frikadeller)

Studený zemiakový šalát (kartoffelsalat)

Marinovaný uhorkový šalát (agurkensalat)

Kefírová polievka (koldskål) so sladkými suchármi (kammerjunker)

“V Dánsku nenájdete dieťa, ktoré by nepoznalo mäsové guľky a zemiakový šalát,” hovorí Hugau, pričom premiešava najemno pomleté bravčové s cibuľou varechou, ktorú navrhol svetoznámy dánsky architekt a dizajnér Arnem Jacobsen. Následne pridá vajíčka, pšeničnú múku a čierne korenie.

Veľvyslankyňa dá trochu masla na rozpálenú panvicu, kde sa majú pražiť mäsové guľky, a pritom vysvetľuje, že frikadely, hlavne tie menšie, sú obľúbeným pokrmom dánskych detí.

“Ja mám rada, keď sa maslo trochu pripáli, lebo to dodá jedlu špecifickú chuť,“ poznamená, deliac sa o jeden zo svojich tajných tipov.

Podľa Hugau majú mäsové guľky v dánskych domácnostiach mnoho variánt. Spôsob prípravy možno meniť podľa ročného obdobia, - existuje ľahšia letná verzia – a Dáni k nim radi pridajú čokoľvek, čo sa doma nájde – hlavne zeleninu.

Ak zostanú guľky z predošlej večere, Dáni ich bežne pokrájajú a použijú na druhý deň do smorrebrod, čiže otvoreného sendviču, základu ľahkého dánskeho obeda. Ľudia v Dánsku väčšinou jedia hlavné jedlo večer.

Polievka ako dezert

Hugau tiež zaradila polievku do typického dánskeho menu, ale takú, ktorá bude Slovákom neznáma. Namiesto úvodu sa koldskal, alebo studená cmarová (kefírová) polievka, servíruje ako dezert.

Než veľvyslankyňa pridala jednu z ďalších hlavných prísad, surový žĺtok, poskytla ešte radu v súvislosti s pasterizovaním vajíčok: ponorte každé vajce na dve až tri sekundy do vriacej vody, aby ste znížili riziko salmonelózy.

Radí tiež privoňať ku každému žĺtku, než ho pridáte do zmesi, aby ste vylúčili prípadný veľavravný odér prezrádzajúci záprdok.

Mille Vedel Drews, stážistka na dánskom veľvyslanectve v Bratislave, vysvetľuje – pričom pomáha pripraviť polievku dochutenú vanilkou a citrónovou šťavou, čo jej dodáva osviežujúco korenistú príchuť – Dáni ju zvyčajne jedia s kammerjunker, čiže malými sladkými suchármi.

Moderné je jesť zdravo

Na otázku o koreňoch dánskej kuchyne Hugau odpovedá, že je tradične výdatná a pochádza z vidieka – a dosť teda pripomína slovenskú kuchyňu – ale že Dáni sa snažia svoju výživu odľahčiť a ozdraviť.

“Pôvodná verzia jedla, ktoré tu dnes servírujeme, bola za starých čias oveľa ťažšia a mäsové guľky sa podávali s výpekom/so šťavou a veľkými zemiakmi,“ vysvetľuje. „Za posledné desaťročia sa veci dosť zmenili.“

Podotýka, že dnes je v Dánsku veľmi moderné jesť zdravo. “Zelená je aktuálna nielen v politických témach, ale aj na tanieri,“ hovorí Hugau.

Mäso však zostáva dôležitou súčasťou dánskeho jedálničku. “Aspoň malý kúsok mäsa (na tanieri) je veľmi bežný. Ale prirodzene, že v Dánsku existuje aj rafinovanejší typ jedla, nazývaný Nová nordická kuchyňa, a v Dánsku máme jej vlastnú odnož.“

Ako príklad uvádza Noma, kodanskú reštauráciu známu inovatívnym, vynachádzavým a – prirodzene – priekopníckym prístupom k vareniu. Nomu výdatne využíva čerstvé produkty a získala titul „Najlepšia reštaurácia sveta“ časopisu Restaurant posledné tri roky za sebou.

Hugau priznáva, že Dáni sú na sladké, ale hovorí, že sa zároveň snažia znížiť konzumáciu cukru. Pokiaľ ide o zahraničné kuchyne, ktoré si Dáni obľúbili, Hugau menuje najmä suši – no poznamenáva, že ostáva drahé a že domáci, najmä mladšia generácia, sa práve preto učia robiť si ho sami.

Veľvyslankyňa Hugau potom pozýva hostí k stolu, kde – na tanieroch z typického „kráľovsky kodanského“, čiže bielo-modrého porcelánu – servíruje mäsové guľky s kartoffelsalat, studeným zemiakovým šalátom, a agurkesalat – marinovaným uhorkovým šalátom.

Pri stole, keď sa už-už berú do jedla, Hugau uzatvára exkurziu vysvetlením, že Dáni vo všeobecnosti uprednostňujú len menšie množstvá, namiesto aby si nabrali na tanier kopu jedla, radšej si neskôr priložia podľa toho, akí sú hladní.

V ďalšej časti vám predstavíme japonskú kuchyňu a veľmi originálny recept na sushi.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Päť chýb pri zateplení strechy
  2. Vitajte v postapokalyptickom svete
  3. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  4. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  5. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  10. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  1. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  2. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  3. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  6. Úprava osobného motorového vozidla
  7. Important information for Brazilians living in Slovakia
  8. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  9. Vitajte v postapokalyptickom svete
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 514
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 332
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 15 150
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 621
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 896
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 946
  7. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 9 929
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 524
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 442
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 250
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Varíme s veľvyslancom

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Krízový štáb rokoval o lockdowne, bude informovať o záveroch (minúta po minúte)

Celkový počet nakazených na Slovensku dosiahol číslo 35 330. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 115 obetí.

Premiér Igor Matovič a minister vnútra Roman Mikulec na rokovaní Ústredného krízového štábu.
NAKA zadržala Dušana Kováčika.
NADÁCIA ZASTAVME KORUPCIU

Bödörovi blízka firma ťažila z obrovských štátnych zákaziek. Okolnosti sú podozrivé

Jej partnerom boli známi stavbári.

Norbert Bödör.

Zasadá krízový štáb: Nemocnice sú potemkinove dediny, vravia lekári zo zasadnutia

Politici rokovanie odmietajú komentovať, kým sa neskončí.

Tlačová konferencia po mimoriadnom zasadnutí vlády.