SME

Dánska kuchyňa je výdatná a čoraz zdravšia

Hoci Dáni už pred nejakou dobou začali jesť ekologickejšie a zdravšie, mäsové jedlá (hlavne z bravčového) pochádzajúce z vidieka ostávajú pilierom dánskej kuchyne.

Jedným z obľúbených spôsobov prípravy mäsa sú frikadely, čiže mäsové guľky, hovorí Anita Hugau, veľvyslankyňa Dánska na Slovensku.

Vybrala si ich ako hlavný chod, v programe nazvanom Cooking with Ambassadors /Varíme s veľvyslancami pre čitateľov The Slovak Spectator a divákov Sme TV.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Cieľom programu je predstaviť medzinárodnú kulinársku kultúru a tradície viacerých krajín, ktoré majú zastúpenie na Slovensku.

Mäsové guličky (frikadeller)

Studený zemiakový šalát (kartoffelsalat)

Marinovaný uhorkový šalát (agurkensalat)

SkryťVypnúť reklamu

Kefírová polievka (koldskål) so sladkými suchármi (kammerjunker)

“V Dánsku nenájdete dieťa, ktoré by nepoznalo mäsové guľky a zemiakový šalát,” hovorí Hugau, pričom premiešava najemno pomleté bravčové s cibuľou varechou, ktorú navrhol svetoznámy dánsky architekt a dizajnér Arnem Jacobsen. Následne pridá vajíčka, pšeničnú múku a čierne korenie.

Veľvyslankyňa dá trochu masla na rozpálenú panvicu, kde sa majú pražiť mäsové guľky, a pritom vysvetľuje, že frikadely, hlavne tie menšie, sú obľúbeným pokrmom dánskych detí.

“Ja mám rada, keď sa maslo trochu pripáli, lebo to dodá jedlu špecifickú chuť,“ poznamená, deliac sa o jeden zo svojich tajných tipov.

Podľa Hugau majú mäsové guľky v dánskych domácnostiach mnoho variánt. Spôsob prípravy možno meniť podľa ročného obdobia, - existuje ľahšia letná verzia – a Dáni k nim radi pridajú čokoľvek, čo sa doma nájde – hlavne zeleninu.

SkryťVypnúť reklamu

Ak zostanú guľky z predošlej večere, Dáni ich bežne pokrájajú a použijú na druhý deň do smorrebrod, čiže otvoreného sendviču, základu ľahkého dánskeho obeda. Ľudia v Dánsku väčšinou jedia hlavné jedlo večer.

Polievka ako dezert

Hugau tiež zaradila polievku do typického dánskeho menu, ale takú, ktorá bude Slovákom neznáma. Namiesto úvodu sa koldskal, alebo studená cmarová (kefírová) polievka, servíruje ako dezert.

Než veľvyslankyňa pridala jednu z ďalších hlavných prísad, surový žĺtok, poskytla ešte radu v súvislosti s pasterizovaním vajíčok: ponorte každé vajce na dve až tri sekundy do vriacej vody, aby ste znížili riziko salmonelózy.

Radí tiež privoňať ku každému žĺtku, než ho pridáte do zmesi, aby ste vylúčili prípadný veľavravný odér prezrádzajúci záprdok.

SkryťVypnúť reklamu

Mille Vedel Drews, stážistka na dánskom veľvyslanectve v Bratislave, vysvetľuje – pričom pomáha pripraviť polievku dochutenú vanilkou a citrónovou šťavou, čo jej dodáva osviežujúco korenistú príchuť – Dáni ju zvyčajne jedia s kammerjunker, čiže malými sladkými suchármi.

Moderné je jesť zdravo

Na otázku o koreňoch dánskej kuchyne Hugau odpovedá, že je tradične výdatná a pochádza z vidieka – a dosť teda pripomína slovenskú kuchyňu – ale že Dáni sa snažia svoju výživu odľahčiť a ozdraviť.

“Pôvodná verzia jedla, ktoré tu dnes servírujeme, bola za starých čias oveľa ťažšia a mäsové guľky sa podávali s výpekom/so šťavou a veľkými zemiakmi,“ vysvetľuje. „Za posledné desaťročia sa veci dosť zmenili.“

Podotýka, že dnes je v Dánsku veľmi moderné jesť zdravo. “Zelená je aktuálna nielen v politických témach, ale aj na tanieri,“ hovorí Hugau.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Mäso však zostáva dôležitou súčasťou dánskeho jedálničku. “Aspoň malý kúsok mäsa (na tanieri) je veľmi bežný. Ale prirodzene, že v Dánsku existuje aj rafinovanejší typ jedla, nazývaný Nová nordická kuchyňa, a v Dánsku máme jej vlastnú odnož.“

Ako príklad uvádza Noma, kodanskú reštauráciu známu inovatívnym, vynachádzavým a – prirodzene – priekopníckym prístupom k vareniu. Nomu výdatne využíva čerstvé produkty a získala titul „Najlepšia reštaurácia sveta“ časopisu Restaurant posledné tri roky za sebou.

Hugau priznáva, že Dáni sú na sladké, ale hovorí, že sa zároveň snažia znížiť konzumáciu cukru. Pokiaľ ide o zahraničné kuchyne, ktoré si Dáni obľúbili, Hugau menuje najmä suši – no poznamenáva, že ostáva drahé a že domáci, najmä mladšia generácia, sa práve preto učia robiť si ho sami.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Veľvyslankyňa Hugau potom pozýva hostí k stolu, kde – na tanieroch z typického „kráľovsky kodanského“, čiže bielo-modrého porcelánu – servíruje mäsové guľky s kartoffelsalat, studeným zemiakovým šalátom, a agurkesalat – marinovaným uhorkovým šalátom.

Pri stole, keď sa už-už berú do jedla, Hugau uzatvára exkurziu vysvetlením, že Dáni vo všeobecnosti uprednostňujú len menšie množstvá, namiesto aby si nabrali na tanier kopu jedla, radšej si neskôr priložia podľa toho, akí sú hladní.

V ďalšej časti vám predstavíme japonskú kuchyňu a veľmi originálny recept na sushi.

Autor: Slovak Spectator

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 033
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 635
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 889
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 690
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 291
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 813
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 220
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 151
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 218
  2. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 326
  3. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 292
  4. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 8 174
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 891
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 806
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 029
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 582
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu