Ako kúriť drevom

V kúrení drevom nie je iba kus romantiky, ale aj ekológie. Podhorskému vidieku svedčí viac ako ostatné vykurovacie palivá.

(Zdroj: Fotofolia)
1. Pracujte s ním, kým je surové

Pri štiepaní a pílení palivového dreva sa zapotíte menej, ak ho spracujete okamžite po vyťažení, kým je ešte surové. Platí to nielen pre tvrdé listnaté dreviny, ale aj pre ihličnany. Čím viac vody je vnútri buniek, tým ľahšie sa v smere vlákien drevná hmota pri štiepaní trhá a aj jej priečne skracovanie pílou je jednoduchšie.

Nenechajte sa oklamať tým, že so suchým drevom sa manipuluje s menšou námahou, pretože je ľahšie. Pri štiepaní sa zapotíte viac ako pri premiestňovaní.

Ak voda z buniek začne unikať, drevo zosychá a jeho hustota sa znásobuje. Celulózové povrazce sa spájajú a vytvárajú pevné štruktúry. Znamená to, že na štiepanie a pílenie treba vynaložiť viac sily, vyššie nároky na výkon motora techniky a vyššiu spotrebu energie.

2. Prácu si rozvrhnite

Štiepanie dreva nie je sezónny silový maratón. Môžete sa mu venovať postupne, podľa toho koľko je vo vás chuti pracovať. Rozdeľte si prácu na etapy a nenáhlite sa. Budete radi, ak si kus práce necháte na zahriatie aj na zimu.

Zorganizujte si prácu s drevom tak, aby ste sa ho nanosili čo najmenej. Surové drevo patrí k schnúcemu a to by malo byť čo najbližšie k miestu, kde ho spaľujete. Pri plánovaní prístreškov a skladov dreva myslite aj na prístup nákladnej techniky a priestor pre vykládku.

Premiestňovanie dreva z miesta na miesto spomaľuje jeho ukladanie a robí prácu zdĺhavou. V početnej rodine to však nemusí byť problém.

3. Zoznámte sa s druhmi dreva

Riedke drevo listnatých stromov je ideálnym palivom pre otvorené kozuby. Pri horení nepraská a neodletujú z neho horúce uhlíky. Najpoužívanejšou drevinou je breza, ktorá dobre horí aj vtedy, ak nie je dôkladne presušená. Naopak, topoľ horí s neochotou aj pri dokonalom preschnutí.

Tvrdé listnaté dreviny sú cenné preto, že počas horenia vytvárajú pevné uhlíky, ktoré odhorievajú pomalým tempom. To je praktické pri varení na kachlicovom sporáku a pri nočnom kúrení, keď netreba prikladať palivo pričasto. Buk, dub a hrab patria medzi najpopulárnejšie.

Ihličnaté dreviny, akými sú smrek či borovica, sú praktické hlavne pri rozkurovaní. Pre vysoký obsah živíc horia intenzívnym plameňom a dokážu vysokou rýchlosťou rozohriať vykurovacie teleso. Cenné sú všade tam, kde treba nárazovo dosiahnuť vysoký výkon kúrenia. Spaliny však znečisťujú presklené dvierka kozubov.

4. Sekera má byť ostrá

S modernými štiepacími sekerami sa človek unaví pomalšie nielen pre ich lepšiu ergonómiu. Väčšina z nich sa dodáva s nabrúseným ostrím porovnateľným so zálesáckym nožíkom. Špeciálna brúska pre ich udržiavanie je samozrejmosťou.

Rovnakú prácu zväčša spraví ktorákoľvek štiepacia sekera či klin, ak sa budete starať o ich ostrie. Keďže dnes už iba s ťažkosťami nájdete šikovného kováča, siahnuť treba po ručnom náradí.

Použite rovný pilník na to, aby ste odstránili opotrebovanú časť ostria. Dodržte pri tom jeho pôvodný uhol. Následne vyhlaďte ostrie hrubším brúsnym kameňom s veľkým úberom. Takto upravené ostrie po každej práci obnovte. Vyhnite sa brúseniu uhlovou brúskou. Prehriata oceľ stráca pevnosť a ostrie sa tupí rýchlejšie

5. Štiepačky šetria čas

Vretenová štiepačka je najdostupnejšia a najlacnejšia. Využíva rotujúci kužeľovitý hrot lemovaný závitom. Ten vniká do dreva a trhá ho vo dvoje. Najpraktickejšie sú pri štiepaní nakrátených polien, so silným motorom si však poradia aj so siahovicou.

Horizontálne hydraulické štiepačky sú určené pre spracovanie menšieho množstva dreva, napríklad na chalupe. Vystačia si s jednofázovou zásuvkou a svedčí im práca s mäkkým drevom ihličnanov. Ich klin štiepe pri pohybe guľatinu na dve časti.

Vertikálne hydraulické štiepačky sú určené na väčšiu záťaž, vyžadujú však trojfázovú prípojku. Vďaka vysokému pracovnému tlaku dokážu guľatinu štiepať na štvoro a poradia si aj mocnými, hrčovitými kusmi.

6. Dajte mu čas na schnutie

Viac ako polovicu hmotnosti surového dreva tvorí voda. Potrebuje dva až tri roky na to, aby sa väčšiny vlhkosti zbavilo. Prvý rok sušenia ponechajte na prírodu. Naštiepanú siahovicu nahádžte voľne na kopu a bez prikrytia ju nechajte napospas živlom. Ostré slnko, dážď a mráz zaistia, aby si voda z buniek našla cestu von.

V druhom roku treba naštiepanú siahovicu uložiť pod vetraný prístrešok, aby dokonale preschla. Potrvá niekoľko mesiacov, kým klesne vlhkosť pod hranicu 20 percent, aby ste z paliva využili maximum jeho energie.

Výnimkou je iba bukové, brezové drevo a drevná hmota zo suchárov. Tie ukladajte priamo pod prístrešok. Osvedčilo sa aj prikrývanie trvácnou nopovou fóliou, ktorá sa používa na odvetranie podzemnej časti stavieb.

7. Suché hreje najlepšie

Pri kúrení drevom veľmi rýchlo prídete na to, či je dostatočne suché. Kvalitne preschnuté drevo horí jasným, dlhým žltým plameňom a nové triesky sa s veľkou ochotou odpaľujú v ohnisku od ostatných. To preto, že v ohnisku sa z dreva rýchlo uvoľňujú horľavé plyny.

Vlhké drevo horí krátkym, modrastým plameňom, a uvoľňuje sa z neho para, ktorá sa zráža v chladnejších častiach ohniska. Niekedy sa stáva, že mokré drevo píska a na jeho koncoch buble vodnatá pena.

S mokrým drevom klesá výkon výhrevného telesa pod 50 percent a tak je v dome zima, aj keď je dreva v kotli dostatok.

8. Lokálne kúrenie

Kotol ústredného kúrenia pripojený k radiátorom dodá kúreniu kus komfortu, lokálne vykurovanie pieckami a kozubovými kachľami je však úspornejšie. To preto, že sa rozkúria omnoho rýchlejšie a teplo putuje do miestnosti nielen cez ohriaty vzduch, ale aj prostredníctvom infračerveného žiarenia, ktoré priamo zohrieva predmety v miestnosti.

Výhodou je, že kúrenie možno neustále tlmiť a prerušovať bez zanesenia piecky a komína dechtom.

Ústredné kúrenie sa musí vysporiadať s opakovaným odovzdávaním tepla, ktoré stráca na intenzite. Najprv odovzdajú horiace spaliny teplo tepelnému výmenníku kotla, od neho sa zohreje cirkulujúca voda, tá odovzdá cestou teplo všetkým rozvodom a radiátorom, ktoré následne ohrejú vzduch. Ten musí následne ohrievať predmety v miestnosti.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Odborári pokračujú v zbieraní podpisov za zastropovanie dôchodku
  3. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  4. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  5. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  6. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  7. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  8. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  9. Prečo sú pneumatiky dôležitejšie ako bezpečnostné pásy?
  10. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's?
  1. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  2. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  3. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  4. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  5. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  6. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  7. Sú "firmy na predaj" vhodné pre začínajúcich podnikateľov?
  8. Dôležité zmeny v založení s.r.o. od 1.9.2018
  9. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro
  10. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára!
  1. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 21 442
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 692
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 398
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 388
  5. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 270
  6. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 7 641
  7. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 898
  8. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 552
  9. Sládok Pilsner Urquell: Neviem prečo zdokonalovať Prazdroj 4 324
  10. Nepodceňujte príznaky psoriázy 3 529

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

TV

Cez čiaru s Pavlom Fejérom: Ľudí v Humennom ovláda strach

O tom, ako v meste vládne primátorka, sa šíria nelichotivé príbehy.

DOMOV

Polícia smeruje k obvineniu Kočnera z vraždy

Zsuzsová nemala dôvod na objednávku vraždy Kuciaka, upozornil Najvyšší súd.

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Kočner je v putách, zrazu ho nikto nepozná

Ako fungoval Marian Kočner a zmenky.

Stĺpček Zuzany Kepplovej

Pred Maltou sme o Kočnera popredu

Rok od vraždy novinárky Galiziovej sú v cele len vykonávatelia.

Neprehliadnite tiež