SME

Farebné plody jesene

Tekvica sa nehodí len na okrasu či halloweensku zábavu pre deti. Využite jej všestrannosť v kuchyni naplno!

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Tekvicový koláč
Suroviny na viac porcií

Na cesto:

  • 230 g hladkej múky
  • 150 g masla
  • 20 g práškového cukru
  • 40-60 ml studenej vody
  • štipka soli

Na plnku:

  • 300 g sladeného kondenzovaného mlieka
  • 100 ml šľahačkovej smotany
  • 300 - 400 ml tekvicového pyré
  • 2 vajíčka
  • mletá škorica, perníkové korenie, muškátový oriešok...

Všetky suroviny na cesto vložte do chladničky. Po chvíľke zmiešajte múku, soľ, cukor a nakoniec na kocky rozkrájané maslo. Rýchlymi pohybmi spracujte cesto na posýpku podobnú mrveničke, nakoniec pridajte podľa potreby studenú vody a všetko spojte. Hotové cesto podobné lineckému odložte najmenej na pol hodiny do chladničky. Rúru predhrejte na 220 stupňov. Vajíčka, sladené mlieko, šľahačku a tekvicové pyré zmiešajte s voňavým korením podľa chuti. Cesto vyvaľkajte na 3-4 mm, vyložte ním vlnkovú formu na koláče, popichajte ho vidličkou a zalejte plnkou. Pečte 10-15 minút, potom teplotu znížte z 220 na 170 a dopečte ďalších 35 minút. Servírujte vychladené, posypané práškovým cukrom alebo dozdobené šľahačkou.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Tekvicové pyré si pripravíte tak, že oranžovú tekvicu ošúpte, nakrájajte na kocky a s trochou vody uduste domäkka. Mäkkú dužinu rozmixujte a nechajte v hustom kovovom sitku odkvapkať. S cestom pracujte čo najrýchlejšie, inak by sa zahrialo a nebolo by krehké.


Plnená tekvica
Suroviny na 4 porcie

  • menšia tekvica
  • 3 cibule
  • 100 g ryže
  • 250 g bravčového mletého mäsa
  • 2 vajíčka
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 PL oleja
  • mäsový vývar
  • citrónová šťava
  • 1 ČL mletej sladkej papriky
  • soľ, mleté čierne korenie
  • bylinky
  • tuk na vymazanie misy

Dve cibule očistite, pokrájajte na malé kocky, speňte v rozohriatom oleji, pridajte premytú ryžu, krátko opražte a zalejte vývarom. Prikryté uduste domäkka. Do mletého mäsa primiešajte zvyšnú nadrobno pokrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak, rozšľahané vajíčka, mletú papriku, soľ, korenie, nasekané bylinky podľa chuti a nakoniec vychladnutú ryžu. Tekvicu ošúpte, rozkrojte pozdĺžne na polovicu, vydlabte dužinu s jadrami, vnútro pokvapkajte citrónovou šťavou, nasoľte a naplňte plnkou. Plnené polovičky vložte do vymasteného pekáča alebo misy, podlejte trochou zvyšného vývaru a vo vyhriatej rúre upečte domäkka.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Na tento recept sa najlepšie hodí obyčajná zelená alebo biela tekvica, keďže vydlabaním celej dužiny vzniknú akési dlhé lodičky, ktoré jednoducho nakrájate na porcie. Použiť však môžete i maslovú alebo muškátovú tekvicu hruškovitého typu, kde pečením získate viac lahodnej dužiny a menej mäsovej plnky.


Jesenné rizoto
Suroviny na 4 porcie

  • 500 g tekvice
  • 250 g guľatozrnnej ryže
  • 900 ml zeleninového vývaru
  • 1 cibuľa
  • 150 ml bieleho vína
  • 2 PL olivového oleja
  • plátok masla
  • 80 g parmezánu
  • muškátový oriešok
  • rozmarín
  • soľ, mleté čierne korenie
  • hrozno

Tekvicu ošúpte, vydlabte zo stredu semienka a čistú dužinu nakrájajte na približne centimetrové kocky. Cibuľu očistite a nakrájajte nadrobno. Rozohrejte maslo a opražte na ňom doružova cibuľu a polovicu tekvice. Nakoniec pridajte ryžu, polovicu vývaru a na malom plameni duste, kým sa vývar nevsiakne. Medzitým zvyšnú tekvicu pokvapkajte olivovým olejom, posypte lístkami rozmarínu, vložte ju do vyhriatej rúry a upečte domäkka. Do rizota postupne prilievajte vývar a víno, kým nie sú ryža a tekvica mäkké. Pred dokončením rizoto dochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom. Na záver vmiešajte do hladkého rizota kúsky upečenej tekvice a polovicu nahrubo nastrúhaného parmezánu. Servírujte dozdobené zvyšným parmezánom a niekoľkými bobuľkami hrozna.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Na prípravu rizota je najlepšie použiť muškátovú, maslovú alebo hokkaido tekvicu. Hotové rizoto môžete namiesto hrozna dozdobiť i opraženými tekvicovými semienkami. Ak rozmarín v recepte nahradíte šalviou, pokrm dostane úplne iný nádych.


Tekvicové sušienky
Suroviny na viac porcií

  • 150 g hladkej múky
  • 60 g hnedého cukru
  • balíček vanilínového cukru
  • 100 g tuku na pečenie
  • 2 vajíčka
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva
  • 100 g sušených tekvicových semienok (lúpaných, nesolených)
  • tekvica
  • škorica

Cukor, vanilínový cukor a tuk „rozbite“ varechou, pridajte vajíčka a vymiešajte dohladka. Zmiešajte múku, prášok do pečiva, štipku mletej škorice a suchú zmes vmiešajte do cesta. Nakoniec primiešajte nasekané semienka a kúsok nahrubo nastrúhanej alebo na malé kocky pokrájanej tekvice. Pomocou dvoch lyžičiek klaďte na plech vystlaný papierom na pečenie malé kôpky cesta. Upečte v rúre vyhriatej na 190 stupňov približne 10 minút. Hotové sušienky môžete posypať práškovým cukrom a po vychladnutí naukladať do dózy.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tip: Hnedý cukor môžete nahradiť melasou alebo jačmenným sladom. Krehkosť a mäkkosť sušienok závisí od použitého množstva tekvice.


ico

Čo o nich vieme

  • Tekvice obsahujú najmenej 90 percent vody, minimum cukru (približne do troch percent), teda majú málo kalórií, málo sodíka a naopak dosť draslíka, ktorý je výborným pomocníkom na skrotenie vysokého krvného tlaku. Tekvica obsahuje i ďalšie stopové prvky ako vápnik, horčík, fosfor, železo, selén, bór či síru. Za zmienku stojí i skupina vitamínov B a betakarotén. Semienka sú bohatým zdrojom na zinok, nenasýtené mastné kyseliny a fytosteroly.
  • Ako už bolo naznačené, tekvica je teda vhodná tak pre diabetikov, ako pre ľudí držiacich redukčnú diétu. Obsahuje dosť málo tukov a bielkovín, zato viac sacharidov a zdravú vlákninu.
  • Tekvica je veľmi ľahko stráviteľná, vôbec nezaťažuje žalúdok a nevyvoláva alergické reakcie. Je preto vhodná aj ako výživa pre dojčatá.
  • Navyše zbavuje telo jedovatých látok, zabraňuje nahromadeniu vody v tele a tým podporuje správnu funkciu obličiek. Chráni imunitný systém, pôsobí pozitívne proti zápche a pomáha znížiť hladinu „zlého“ cholesterolu.

Poradíme, ako na to...

  • Tekvicu treba zaradiť do jedálnych lístkov tak často, ako sa len dá. Zrelú tekvicu spoznáte podľa stopky. Mala by byť zdrevnatená s malými prasklinami. Šupka by mala byť pri zbere silná, nepoškodená, tvrdá a matná.
  • Pri kupovaní si dajte pozor na to, či je plod dostatočne ťažký. Len taký plod je čerstvý a plný dužiny. Ľahšie kusy budú obsahovať viac semienok.
  • Pre správne skladovanie je dôležité, aby bola tekvica zrelá a miesto uskladnenia suché ale chladné s teplotou okolo desiatich stupňov Celzia. Skladovať ju môžete i v mrazničke, ak ju zbavíte šupky a jadier a rozkrájate na pásy. Pri správnom skladovaní vydrží až 4 mesiace.
  • Pri nadúrode si pomôžte sterilizovaním či už kociek v slanom náleve na ďalšie použitie, alebo nastrúhanou tekvicou v sladkokyslom náleve na prívarky a polievky. Oplatí sa skúsiť i zaváranie v cukrovom sirupe do koláčov, alebo rozmixovaného sladkého alebo slaného pyré.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  2. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  4. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  5. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  6. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť?
  7. Veterné parky: vizuálny smog alebo nová estetika energetiky?
  8. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice
  1. S nami máte prístup do všetkých záhrad
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  3. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  4. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  5. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  6. Emma Tekelyová a tvorenie na jarné dni a Veľkú noc
  7. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  8. Spoločnosti BILLA záleží na zdravých očiach detí
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 11 600
  2. AI o nej píše, že je symbolom odvahy. Kvôli jedinému protestu 8 952
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 7 042
  4. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 6 508
  5. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 6 359
  6. Slovenskí milionári minulý rok bohatli rekordným tempom 5 579
  7. Nevšedný ostrov. Ischia priťahuje pozornosť čoraz viac turistov 5 120
  8. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 4 291
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Katarína Del Rio a Bianka Urbanovská zo ZA SEBA, o.z.

Agresora najviac prekvapí, keď obeť neostane ticho.


13
Nepečený cheesecake s ovocím.

Rýchly cheesecake bez pečenia je lahodný a osviežujúci. V tomto článku nájdete recepty aj tipy na cheesecake bez zapínania rúry.


redakcia SME ženy
Tradičné políchnianske kraslice.

Tipy, ako zdobiť veľkonočné vajíčka.


Šibačka a oblievačka na Veľkonočný pondelok.

Veľkonočné sviatky sú od 18. do 21. apríla.


reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Michal Dolňan: Covid vypustili z laboratórií a SLAK na nás vrhli Nemci a Francúzi... 53 350
  2. Ján Šeďo: Stalo sa to včera na "urgente". 42 176
  3. Jakub Konečný: Našli sme dvoch Slovákov, ktorí sa majú vďaka Ficovej vláde lepšie! 26 042
  4. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 19 413
  5. Karol Galek: Fico odovzdal Slovenské elektrárne českým finančným žralokom 10 164
  6. Ján Valchár: Domáca sviňa za milión Eur a ako nesexovať päťkrát denne 8 403
  7. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 7 990
  8. Miroslav Ferkl: Atentátnik Fico s vedrom 5 767
  1. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente.
  2. Tupou Ceruzou: Spravodlivosť pre všetkých
  3. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  4. Radko Mačuha: Čo je zvrátenejšie, vracať na plátno, alebo posielať mládež na smrť ?
  5. Radko Mačuha: Premiér Fico v Amerike nevybavil nič.
  6. Tupou Ceruzou: Doživotná renta
  7. Karol Galek: Fico odovzdal Slovenské elektrárne českým finančným žralokom
  8. Radko Mačuha: J&T postavte planetárium M.R. Štefánika.
SkryťZatvoriť reklamu