Farebné plody jesene

Tekvica sa nehodí len na okrasu či halloweensku zábavu pre deti. Využite jej všestrannosť v kuchyni naplno!

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Tekvicový koláč
Suroviny na viac porcií

Na cesto:

  • 230 g hladkej múky
  • 150 g masla
  • 20 g práškového cukru
  • 40-60 ml studenej vody
  • štipka soli

Na plnku:

  • 300 g sladeného kondenzovaného mlieka
  • 100 ml šľahačkovej smotany
  • 300 - 400 ml tekvicového pyré
  • 2 vajíčka
  • mletá škorica, perníkové korenie, muškátový oriešok...

Všetky suroviny na cesto vložte do chladničky. Po chvíľke zmiešajte múku, soľ, cukor a nakoniec na kocky rozkrájané maslo. Rýchlymi pohybmi spracujte cesto na posýpku podobnú mrveničke, nakoniec pridajte podľa potreby studenú vody a všetko spojte. Hotové cesto podobné lineckému odložte najmenej na pol hodiny do chladničky. Rúru predhrejte na 220 stupňov. Vajíčka, sladené mlieko, šľahačku a tekvicové pyré zmiešajte s voňavým korením podľa chuti. Cesto vyvaľkajte na 3-4 mm, vyložte ním vlnkovú formu na koláče, popichajte ho vidličkou a zalejte plnkou. Pečte 10-15 minút, potom teplotu znížte z 220 na 170 a dopečte ďalších 35 minút. Servírujte vychladené, posypané práškovým cukrom alebo dozdobené šľahačkou.

Tip: Tekvicové pyré si pripravíte tak, že oranžovú tekvicu ošúpte, nakrájajte na kocky a s trochou vody uduste domäkka. Mäkkú dužinu rozmixujte a nechajte v hustom kovovom sitku odkvapkať. S cestom pracujte čo najrýchlejšie, inak by sa zahrialo a nebolo by krehké.


Plnená tekvica
Suroviny na 4 porcie

  • menšia tekvica
  • 3 cibule
  • 100 g ryže
  • 250 g bravčového mletého mäsa
  • 2 vajíčka
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 PL oleja
  • mäsový vývar
  • citrónová šťava
  • 1 ČL mletej sladkej papriky
  • soľ, mleté čierne korenie
  • bylinky
  • tuk na vymazanie misy

Dve cibule očistite, pokrájajte na malé kocky, speňte v rozohriatom oleji, pridajte premytú ryžu, krátko opražte a zalejte vývarom. Prikryté uduste domäkka. Do mletého mäsa primiešajte zvyšnú nadrobno pokrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak, rozšľahané vajíčka, mletú papriku, soľ, korenie, nasekané bylinky podľa chuti a nakoniec vychladnutú ryžu. Tekvicu ošúpte, rozkrojte pozdĺžne na polovicu, vydlabte dužinu s jadrami, vnútro pokvapkajte citrónovou šťavou, nasoľte a naplňte plnkou. Plnené polovičky vložte do vymasteného pekáča alebo misy, podlejte trochou zvyšného vývaru a vo vyhriatej rúre upečte domäkka.

Tip: Na tento recept sa najlepšie hodí obyčajná zelená alebo biela tekvica, keďže vydlabaním celej dužiny vzniknú akési dlhé lodičky, ktoré jednoducho nakrájate na porcie. Použiť však môžete i maslovú alebo muškátovú tekvicu hruškovitého typu, kde pečením získate viac lahodnej dužiny a menej mäsovej plnky.


Jesenné rizoto
Suroviny na 4 porcie

  • 500 g tekvice
  • 250 g guľatozrnnej ryže
  • 900 ml zeleninového vývaru
  • 1 cibuľa
  • 150 ml bieleho vína
  • 2 PL olivového oleja
  • plátok masla
  • 80 g parmezánu
  • muškátový oriešok
  • rozmarín
  • soľ, mleté čierne korenie
  • hrozno

Tekvicu ošúpte, vydlabte zo stredu semienka a čistú dužinu nakrájajte na približne centimetrové kocky. Cibuľu očistite a nakrájajte nadrobno. Rozohrejte maslo a opražte na ňom doružova cibuľu a polovicu tekvice. Nakoniec pridajte ryžu, polovicu vývaru a na malom plameni duste, kým sa vývar nevsiakne. Medzitým zvyšnú tekvicu pokvapkajte olivovým olejom, posypte lístkami rozmarínu, vložte ju do vyhriatej rúry a upečte domäkka. Do rizota postupne prilievajte vývar a víno, kým nie sú ryža a tekvica mäkké. Pred dokončením rizoto dochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom. Na záver vmiešajte do hladkého rizota kúsky upečenej tekvice a polovicu nahrubo nastrúhaného parmezánu. Servírujte dozdobené zvyšným parmezánom a niekoľkými bobuľkami hrozna.

Tip: Na prípravu rizota je najlepšie použiť muškátovú, maslovú alebo hokkaido tekvicu. Hotové rizoto môžete namiesto hrozna dozdobiť i opraženými tekvicovými semienkami. Ak rozmarín v recepte nahradíte šalviou, pokrm dostane úplne iný nádych.


Tekvicové sušienky
Suroviny na viac porcií

  • 150 g hladkej múky
  • 60 g hnedého cukru
  • balíček vanilínového cukru
  • 100 g tuku na pečenie
  • 2 vajíčka
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva
  • 100 g sušených tekvicových semienok (lúpaných, nesolených)
  • tekvica
  • škorica

Cukor, vanilínový cukor a tuk „rozbite“ varechou, pridajte vajíčka a vymiešajte dohladka. Zmiešajte múku, prášok do pečiva, štipku mletej škorice a suchú zmes vmiešajte do cesta. Nakoniec primiešajte nasekané semienka a kúsok nahrubo nastrúhanej alebo na malé kocky pokrájanej tekvice. Pomocou dvoch lyžičiek klaďte na plech vystlaný papierom na pečenie malé kôpky cesta. Upečte v rúre vyhriatej na 190 stupňov približne 10 minút. Hotové sušienky môžete posypať práškovým cukrom a po vychladnutí naukladať do dózy.

Tip: Hnedý cukor môžete nahradiť melasou alebo jačmenným sladom. Krehkosť a mäkkosť sušienok závisí od použitého množstva tekvice.


ico

Čo o nich vieme

  • Tekvice obsahujú najmenej 90 percent vody, minimum cukru (približne do troch percent), teda majú málo kalórií, málo sodíka a naopak dosť draslíka, ktorý je výborným pomocníkom na skrotenie vysokého krvného tlaku. Tekvica obsahuje i ďalšie stopové prvky ako vápnik, horčík, fosfor, železo, selén, bór či síru. Za zmienku stojí i skupina vitamínov B a betakarotén. Semienka sú bohatým zdrojom na zinok, nenasýtené mastné kyseliny a fytosteroly.
  • Ako už bolo naznačené, tekvica je teda vhodná tak pre diabetikov, ako pre ľudí držiacich redukčnú diétu. Obsahuje dosť málo tukov a bielkovín, zato viac sacharidov a zdravú vlákninu.
  • Tekvica je veľmi ľahko stráviteľná, vôbec nezaťažuje žalúdok a nevyvoláva alergické reakcie. Je preto vhodná aj ako výživa pre dojčatá.
  • Navyše zbavuje telo jedovatých látok, zabraňuje nahromadeniu vody v tele a tým podporuje správnu funkciu obličiek. Chráni imunitný systém, pôsobí pozitívne proti zápche a pomáha znížiť hladinu „zlého“ cholesterolu.

Poradíme, ako na to...

  • Tekvicu treba zaradiť do jedálnych lístkov tak často, ako sa len dá. Zrelú tekvicu spoznáte podľa stopky. Mala by byť zdrevnatená s malými prasklinami. Šupka by mala byť pri zbere silná, nepoškodená, tvrdá a matná.
  • Pri kupovaní si dajte pozor na to, či je plod dostatočne ťažký. Len taký plod je čerstvý a plný dužiny. Ľahšie kusy budú obsahovať viac semienok.
  • Pre správne skladovanie je dôležité, aby bola tekvica zrelá a miesto uskladnenia suché ale chladné s teplotou okolo desiatich stupňov Celzia. Skladovať ju môžete i v mrazničke, ak ju zbavíte šupky a jadier a rozkrájate na pásy. Pri správnom skladovaní vydrží až 4 mesiace.
  • Pri nadúrode si pomôžte sterilizovaním či už kociek v slanom náleve na ďalšie použitie, alebo nastrúhanou tekvicou v sladkokyslom náleve na prívarky a polievky. Oplatí sa skúsiť i zaváranie v cukrovom sirupe do koláčov, alebo rozmixovaného sladkého alebo slaného pyré.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  2. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  3. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  4. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  5. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  6. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  7. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  8. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  9. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  10. Kam do tepla v januári?
  1. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  2. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  3. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  4. Alarica – new business project in the market of shoes
  5. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  6. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  7. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  8. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  9. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  10. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 18 562
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 8 169
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 3 359
  4. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 2 119
  5. Kam do tepla v januári? 1 780
  6. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 1 515
  7. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 405
  8. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 1 306
  9. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru? 904
  10. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate 856

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Zarábajú milióny na úkor štátu. Priekupníkov dreva sa nedarí odstaviť

Niektoré firmy, ktoré len skupujú drevo a posúvajú ho ďalej, majú s Lesmi SR uzatvorené nevypovedateľné zmluvy.

KOMENTÁRE

Starostlivosť vzorného hospodára

Podozrenie, že sa o milióny podelili, asi napadá kdekomu.

ŠPORT

Nechcel som, aby Nasťa odišla. Dnes to chápem, tvrdí jej brat

Ako je možné, že Kuzminová vyhráva, a naši nie, čudujú sa Rusi.

SVET

Nemeckí socialisti tesne odhlasovali koalíciu s Merkelovou

Vláda môže vzniknúť na Veľkú noc.

Neprehliadnite tiež

Vzťahová poradňa: Moja žena na materskej chce najať upratovačku

Psychologička radí, ako zorganizovať pomoc v domácnosti a čo robiť pri rozvode blízkej rodiny.

Prečo ľudia podvádzajú? Prieskum dal jasnú odpoveď a nie je iba jedna

Aké sú motivácie tých, ktorí páchajú neveru a prečo sú aj šťastní ľudia neverní?

Wellness cestovanie: Čo si pod novým trendom predstaviť?

Cestovanie, ktoré má v prvom rade priniesť oddych a očistu mysle, je staro-novou záležitosťou v inovatívnom šate.

Dolly Parton: Ako sa z obyčajného dievčaťa stala kráľovná country

Blýskavé kostýmy, výrazný mejkap, objemné platinové blond vlasy a typický „hrkálkový“ hlas, to všetko tvorí legendu country hudby.

Sedem malých predsavzatí pre vašu krásu

Toto je niekoľko drobností, ktoré môžeme urobiť, aby sme pomohli pleti či vlasom.