Farebné plody jesene

Tekvica sa nehodí len na okrasu či halloweensku zábavu pre deti. Využite jej všestrannosť v kuchyni naplno!

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Tekvicový koláč
Suroviny na viac porcií

Na cesto:

  • 230 g hladkej múky
  • 150 g masla
  • 20 g práškového cukru
  • 40-60 ml studenej vody
  • štipka soli

Na plnku:

  • 300 g sladeného kondenzovaného mlieka
  • 100 ml šľahačkovej smotany
  • 300 - 400 ml tekvicového pyré
  • 2 vajíčka
  • mletá škorica, perníkové korenie, muškátový oriešok...

Všetky suroviny na cesto vložte do chladničky. Po chvíľke zmiešajte múku, soľ, cukor a nakoniec na kocky rozkrájané maslo. Rýchlymi pohybmi spracujte cesto na posýpku podobnú mrveničke, nakoniec pridajte podľa potreby studenú vody a všetko spojte. Hotové cesto podobné lineckému odložte najmenej na pol hodiny do chladničky. Rúru predhrejte na 220 stupňov. Vajíčka, sladené mlieko, šľahačku a tekvicové pyré zmiešajte s voňavým korením podľa chuti. Cesto vyvaľkajte na 3-4 mm, vyložte ním vlnkovú formu na koláče, popichajte ho vidličkou a zalejte plnkou. Pečte 10-15 minút, potom teplotu znížte z 220 na 170 a dopečte ďalších 35 minút. Servírujte vychladené, posypané práškovým cukrom alebo dozdobené šľahačkou.

Tip: Tekvicové pyré si pripravíte tak, že oranžovú tekvicu ošúpte, nakrájajte na kocky a s trochou vody uduste domäkka. Mäkkú dužinu rozmixujte a nechajte v hustom kovovom sitku odkvapkať. S cestom pracujte čo najrýchlejšie, inak by sa zahrialo a nebolo by krehké.


Plnená tekvica
Suroviny na 4 porcie

  • menšia tekvica
  • 3 cibule
  • 100 g ryže
  • 250 g bravčového mletého mäsa
  • 2 vajíčka
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 PL oleja
  • mäsový vývar
  • citrónová šťava
  • 1 ČL mletej sladkej papriky
  • soľ, mleté čierne korenie
  • bylinky
  • tuk na vymazanie misy

Dve cibule očistite, pokrájajte na malé kocky, speňte v rozohriatom oleji, pridajte premytú ryžu, krátko opražte a zalejte vývarom. Prikryté uduste domäkka. Do mletého mäsa primiešajte zvyšnú nadrobno pokrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak, rozšľahané vajíčka, mletú papriku, soľ, korenie, nasekané bylinky podľa chuti a nakoniec vychladnutú ryžu. Tekvicu ošúpte, rozkrojte pozdĺžne na polovicu, vydlabte dužinu s jadrami, vnútro pokvapkajte citrónovou šťavou, nasoľte a naplňte plnkou. Plnené polovičky vložte do vymasteného pekáča alebo misy, podlejte trochou zvyšného vývaru a vo vyhriatej rúre upečte domäkka.

Tip: Na tento recept sa najlepšie hodí obyčajná zelená alebo biela tekvica, keďže vydlabaním celej dužiny vzniknú akési dlhé lodičky, ktoré jednoducho nakrájate na porcie. Použiť však môžete i maslovú alebo muškátovú tekvicu hruškovitého typu, kde pečením získate viac lahodnej dužiny a menej mäsovej plnky.


Jesenné rizoto
Suroviny na 4 porcie

  • 500 g tekvice
  • 250 g guľatozrnnej ryže
  • 900 ml zeleninového vývaru
  • 1 cibuľa
  • 150 ml bieleho vína
  • 2 PL olivového oleja
  • plátok masla
  • 80 g parmezánu
  • muškátový oriešok
  • rozmarín
  • soľ, mleté čierne korenie
  • hrozno

Tekvicu ošúpte, vydlabte zo stredu semienka a čistú dužinu nakrájajte na približne centimetrové kocky. Cibuľu očistite a nakrájajte nadrobno. Rozohrejte maslo a opražte na ňom doružova cibuľu a polovicu tekvice. Nakoniec pridajte ryžu, polovicu vývaru a na malom plameni duste, kým sa vývar nevsiakne. Medzitým zvyšnú tekvicu pokvapkajte olivovým olejom, posypte lístkami rozmarínu, vložte ju do vyhriatej rúry a upečte domäkka. Do rizota postupne prilievajte vývar a víno, kým nie sú ryža a tekvica mäkké. Pred dokončením rizoto dochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom. Na záver vmiešajte do hladkého rizota kúsky upečenej tekvice a polovicu nahrubo nastrúhaného parmezánu. Servírujte dozdobené zvyšným parmezánom a niekoľkými bobuľkami hrozna.

Tip: Na prípravu rizota je najlepšie použiť muškátovú, maslovú alebo hokkaido tekvicu. Hotové rizoto môžete namiesto hrozna dozdobiť i opraženými tekvicovými semienkami. Ak rozmarín v recepte nahradíte šalviou, pokrm dostane úplne iný nádych.


Tekvicové sušienky
Suroviny na viac porcií

  • 150 g hladkej múky
  • 60 g hnedého cukru
  • balíček vanilínového cukru
  • 100 g tuku na pečenie
  • 2 vajíčka
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva
  • 100 g sušených tekvicových semienok (lúpaných, nesolených)
  • tekvica
  • škorica

Cukor, vanilínový cukor a tuk „rozbite“ varechou, pridajte vajíčka a vymiešajte dohladka. Zmiešajte múku, prášok do pečiva, štipku mletej škorice a suchú zmes vmiešajte do cesta. Nakoniec primiešajte nasekané semienka a kúsok nahrubo nastrúhanej alebo na malé kocky pokrájanej tekvice. Pomocou dvoch lyžičiek klaďte na plech vystlaný papierom na pečenie malé kôpky cesta. Upečte v rúre vyhriatej na 190 stupňov približne 10 minút. Hotové sušienky môžete posypať práškovým cukrom a po vychladnutí naukladať do dózy.

Tip: Hnedý cukor môžete nahradiť melasou alebo jačmenným sladom. Krehkosť a mäkkosť sušienok závisí od použitého množstva tekvice.


ico

Čo o nich vieme

  • Tekvice obsahujú najmenej 90 percent vody, minimum cukru (približne do troch percent), teda majú málo kalórií, málo sodíka a naopak dosť draslíka, ktorý je výborným pomocníkom na skrotenie vysokého krvného tlaku. Tekvica obsahuje i ďalšie stopové prvky ako vápnik, horčík, fosfor, železo, selén, bór či síru. Za zmienku stojí i skupina vitamínov B a betakarotén. Semienka sú bohatým zdrojom na zinok, nenasýtené mastné kyseliny a fytosteroly.
  • Ako už bolo naznačené, tekvica je teda vhodná tak pre diabetikov, ako pre ľudí držiacich redukčnú diétu. Obsahuje dosť málo tukov a bielkovín, zato viac sacharidov a zdravú vlákninu.
  • Tekvica je veľmi ľahko stráviteľná, vôbec nezaťažuje žalúdok a nevyvoláva alergické reakcie. Je preto vhodná aj ako výživa pre dojčatá.
  • Navyše zbavuje telo jedovatých látok, zabraňuje nahromadeniu vody v tele a tým podporuje správnu funkciu obličiek. Chráni imunitný systém, pôsobí pozitívne proti zápche a pomáha znížiť hladinu „zlého“ cholesterolu.

Poradíme, ako na to...

  • Tekvicu treba zaradiť do jedálnych lístkov tak často, ako sa len dá. Zrelú tekvicu spoznáte podľa stopky. Mala by byť zdrevnatená s malými prasklinami. Šupka by mala byť pri zbere silná, nepoškodená, tvrdá a matná.
  • Pri kupovaní si dajte pozor na to, či je plod dostatočne ťažký. Len taký plod je čerstvý a plný dužiny. Ľahšie kusy budú obsahovať viac semienok.
  • Pre správne skladovanie je dôležité, aby bola tekvica zrelá a miesto uskladnenia suché ale chladné s teplotou okolo desiatich stupňov Celzia. Skladovať ju môžete i v mrazničke, ak ju zbavíte šupky a jadier a rozkrájate na pásy. Pri správnom skladovaní vydrží až 4 mesiace.
  • Pri nadúrode si pomôžte sterilizovaním či už kociek v slanom náleve na ďalšie použitie, alebo nastrúhanou tekvicou v sladkokyslom náleve na prívarky a polievky. Oplatí sa skúsiť i zaváranie v cukrovom sirupe do koláčov, alebo rozmixovaného sladkého alebo slaného pyré.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ste si istí, že máte zdravé srdce? Skontrolujte si ho zadarmo
  2. Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach?
  3. Nižšie náklady vo firme? Tri tipy, kde sa dá ušetriť
  4. Ako dlho trvá vybavenie hypotéky? Zopár dní, ale aj pár týždňov
  5. Všetko, čo rodiny milujú
  6. Trpký darček od vlády: prichádza nová 8 % daň z poistiek
  7. Vynovená OMV v Košiciach ponúka príjemnú atmosféru i nové služby
  8. Keď Slováci krotia morský vietor
  9. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti?
  10. Volkswagen Touareg jazdí lepšie, než sme čakali
  1. Trpký darček od vlády: prichádza nová 8 % daň z poistiek
  2. Ako dlho trvá vybavenie hypotéky? Zopár dní, ale aj pár týždňov
  3. Všetko, čo rodiny milujú
  4. Bratislava má najmodernejšiu linku na triedenie surovín
  5. Vynovená OMV v Košiciach ponúka príjemnú atmosféru i nové služby
  6. Nižšie náklady vo firme? Tri tipy, kde sa dá ušetriť
  7. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti?
  8. Keď Slováci krotia morský vietor
  9. Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach?
  10. Park pod Kolibou prepája mesto s prírodou
  1. Pätnásť destinácií na letnú dovolenku s odletom z Bratislavy 24 465
  2. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti? 22 584
  3. Chystáte výlet do Rakúska? Toto miesto má najlepšie zážitky 11 557
  4. Ako vzniká jeden z najkvalitnejších kolagénov na Slovensku? 4 446
  5. Volkswagen Touareg jazdí lepšie, než sme čakali 3 840
  6. Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach? 3 555
  7. Jozef Bíreš: Čerstvé potraviny sú pre človeka najhodnotnejšie 3 281
  8. Unikátne defilé vojenskej techniky na zemi aj vo vzduchu 3 006
  9. Mladý Slovák vymyslel aplikáciu pre medicínu. 2 869
  10. Ste si istí, že máte zdravé srdce? Skontrolujte si ho zadarmo 2 455

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Sulík: Ak by Kiska založil stranu, stane sa len ďalším rozbíjačom pravice

Ficova hviezda padá a teraz by sa ešte vedel zachrániť na jedno volebné obdobie, hovorí pre SME predseda SaS RICHARD SULÍK o tom, komu by vyhovovali predčasné voľby.

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Kultúrna vojna sa začala, konzervatívci sa pridali k fašistom

Rozpútala sa ďalšia časť kulturkampfu.

KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

Múdrejší ustúpi (?)

Trump sa nezdráha ísť cez mŕtvoly, trebárs aj spojeneckého vzťahu.

Neprehliadnite tiež

Stĺpček Osmelené

Nerobme zo žien vrahyne detí

To, o čom sa treba rozprávať, je sexuálna výchova a prevencia.

Beh a pitný režim: Ako sa správne hydratovať?

Pri cieli schudnúť alebo zabehnúť nejaké preteky myslite na správne prijímanie tekutín.

Praktické rady, ako zariadiť detskú izbu

Pristupujte k detskej izbe vášho potomka s kreativitou aj rozumom.

Ako by mal vyzerať dobrý rozhovor o sexe? Trinásť tipov podľa odborníčok

Postup, ako sa začať s partnerom či partnerkou rozprávať o intímnom živote.

Pozrite si desať receptov na jahodové dezerty

Vybrali sme pre vás zaujímavé, svieže a chutné zákusky a torty plné jahôd.