Jesenná nádielka

Hrušky a jablká sú v obchodoch po celý rok. S blížiacou sa jeseňou však chutia najlepšie. Využite ich a pripravte svojim blízkym gastronomický zážitok na sladko i na slano...

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Bravčové medailóniky na hruškách
Suroviny na 4 porcie

  • 600 g bravčovej panenky
  • 3 - 4 hrušky
  • 2 cibule
  • 70 g syra s modrou plesňou
  • 2 hrubšie plátky masla
  • 100 ml bieleho vína
  • 100 ml mäsového vývaru
  • 2 PL oleja
  • soľ, mleté čierne korenie

Panenku nakrájajte na medailóniky, osoľte, okoreňte, potrite olejom a nechajte odstáť. Hrušky ostrúhajte, zbavte jadrovníkov a pokrájajte na štvrtinky. Očistenú cibuľu pokrájajte na hrubšie plátky a spolu s hruškami ju opečte na masle. Keď sa zmes začne karamelizovať, podlejte ju bielym vínom a počkajte, kým sa víno odparí. Nakoniec zmes zalejte vývarom a vložte do rozohriatej rúry. Medzitým opečte mäso na horúcej panvici z každej strany približne tri minúty. Keď hrušky zmäknú, položte na ne opečené medailóniky a všetko zasypte namrveným syrom s modrou plesňou. Chvíľku zapekajte, kým sa syr nerozpustí. Servírujte s opekanými zemiakmi.

Tip: Najlepšie bude, ak cibuľu s hruškami budete opekať rovno v nádobe, ktorá je vhodná na pečenie v rúre, aby ste ich už nemuseli prekladať a neprišli tak o drahocenné šťavy.


Pečené hrušky
Suroviny na 4 porcie

  • 4 väčšie hrušky
  • 2 plátky masla
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 2 PL práškového cukru
  • ovsené vločky
  • ríbezľový džem

Hrušky ošúpte, rozkrojte na polovice a odstráňte jadrovník. Vložte ich do hrnca s malým množstvom vody, posypte cukrom a chvíľku prikryté poduste. Hrušky vyberte a nechajte chvíľku preschnúť. Do kuchynského robota vsypte dve hrste ovsených vločiek spolu s práškovým cukrom a posekajte ich na jemnejšie. Hrušky potrite rozpusteným maslom, obaľte ich v sladkej vločkovej zmesi a uložte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte v stredne vyhriatej rúre, kým povrch nezozlatne. Servírujte teplé dozdobené ríbezľovým džemom v stredovej jamke ako samostatný dezert alebo ako prílohu k pečenému mäsu.

Tip: Takto pripravené hrušky a jablká môžete i vysmážať. Namiesto ovsených vločiek môžete použiť i mleté orechy alebo podrvené kukuričné lupienky.


Hruškovo-čokoládový koláč
Suroviny na viac porcií

  • 4 hrušky
  • 120 g hladkej múky
  • 75 g kryštálového cukru
  • 120 g masla
  • 100 g horkej čokolády
  • 125 ml šľahačkovej smotany
  • 1 vajíčko
  • 2 žĺtky
  • 3 PL kakaa
  • 1 PL citrónovej šťavy

Vymiešajte vidličkou citrónovú šťavu s jedným žĺtkom. V miske zmiešajte múku s kakaovým práškom, 50 gramami cukru, maslom a citrónovým žĺtkom. Rukami alebo v kuchynskom robote vypracujte cesto, zabaľte ho do fólie a odložte na pol hodiny do chladničky. Medzitým najemno nastrúhajte čokoládu a ošúpte hrušky. Tie ďalej rozkrojte na polovice, opatrne im vyrežte stred s jadrami a vrchy nakrojte na pásiky tak, aby sa polovičky nerozpadli. Cesto vyvaľkajte a vložte do plytkej okrúhlej formy tak, aby okraje vytvorili vaničku. Na cesto vysypte nastrúhanú čokoládu, naukladajte hrušky do tvaru kvetiny a zalejte smotanou v ktorej ste rozšľahali vajíčko a žĺtok. Nakoniec koláč posypte zvyšným cukrom a pečte v rozohriatej rúre na 180 stupňov 45 minút.

Tip: Čokoládovú arómu a chuť umocní použitie kvalitnej čokolády s vysokým obsahom kakaa.


Jablkové crumble
Suroviny na 4 porcie

  • 6 jabĺk
  • 100 g kryštálového cukru
  • 3 PL hrozienok
  • 200 g masla
  • 250 g polohrubej múky
  • 80 g hnedého cukru
  • 1 ČL mletej škorice
  • 3 PL ovsených vločiek
  • 4 PL sekaných mandlí
  • tuk na vymastenie misy
  • voda

Rúru predhrejte na 200 stupňov. Zapekaciu misu vymažte tukom. Jablká ošúpte, dočistite a nakrájajte na malé kocky. Dajte ich do väčšej misy a dôkladne premiešajte s kryštálovým cukrom a hrozienkami. Preložte ich do vymastenej misy, podlejte tromi lyžicami vody a pečte približne 10 minút. Zo studeného masla, múky, mletej škorice a hnedého cukru urobte rukou alebo v robote mrveničku. Nakoniec do nej primiešajte ovsené vločky a nasekané mandle. Predpečené jablká posypte rovnomerne mrveničkou a pečte ďalších 20 minút kým povrch nezozlatne a neostane chrumkavý.

Tip: Dezert crumble je výnimočný z akéhokoľvek ovocia a posýpky. Môžete siahnuť i po vlašských alebo lieskových orechoch, kúskoch čokolády či namrveného marcipánu. Je to akási obdoba nášho mrveničkového alebo posýpkového koláča, akurát bez cesta.


Jablkový mrežovník
Suroviny na viac porcií

  • 1 kilo jabĺk
  • 500 g hladkej múky
  • 250 g tuku na pečenie
  • 200 g práškového cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 2 vajíčka
  • citrónová kôra
  • kryštálový cukor

V miske zmiešajte preosiatu múku, práškový cukor, vanilínový cukor, vajíčka, citrónovú kôru, prášok do pečiva a nastrúhaný tuk na pečenie. Vypracujte cesto, zabaľte ho do fólie a odložte do chladničky. Jablká ošúpte a nastrúhajte na hrubom strúhadle. Zmiešajte ich s kryštálovým cukrom podľa chuti, pridať môžete i perníkové korenie, mletú škoricu alebo sušené predmočené hrozienka. Plech vyložte papierom na pečenie. Bochník cesta rozrežte na dve časti, jedna môže byť o trošku menšia. Väčšiu časť vyvaľkajte na pomúčenej doske a opatrne pomocou valčeka preneste na plech. Cesto popichajte vidličkou, rozmiestnite vrstvu jabĺk a z druhej polovice cesta krájajte alebo šúľajte pásiky, ktoré ukladajte šikmo na plech z oboch strán, kým nevznikne mreža. Pečte vo vyhriatej rúre pri 180 stupňoch 25 - 30 minút, kým koláč nezozlatne. Servírujte posypané práškovým cukrom.

Tip: Ak sa vám nechce zabávať s mriežkou, jablká prikryte druhým plátom v celku. Vznikne vám klasické jablkové pité, ktoré bude chutiť tiež výborne.


Hruškové šatôčky so škoricou
Suroviny na viac porcií

  • balenie lístkového cesta
  • 1 kg hrušiek
  • 2 balenia škoricového cukru
  • 1 vajíčko
  • hladká múka na podsypávanie
  • cukor

Hrušky ošúpte, zbavte jadrovníka a pokrájajte na kocky. Lístkové cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske na plát a rozrežte na štvorčeky. Na každý štvorec položte niekoľko kúskov hrušky a posypte trochou škoricového cukru. Protiľahlé konce cesta priložte k sebe a pritlačte prstami. Šatôčky preložte na plech vystlaný papierom na pečenie, potrite ich rozšľahaným vajíčkom, podľa chuti posypte povrch cukrom a upečte v predhriatej rúre, kým lístkové cesto nezozlatne. Hotové šatôčky pred servírovaním posypte práškovým cukrom.

Tip: Množstvo cukru prispôsobte podľa zrelosti a sladkosti hrušiek. Taktiež môžete do batôžka namiesto škoricového cukru pridať za lyžičku džemu. Ak sa bojíte, že sa vám šatôčky pri pečení roztvoria, pomôžte si drevenými špáradlami.


Nepečená jablková torta
Suroviny na viac porcií

  • 700 g očistených nastrúhaných jabĺk
  • 620 ml vody
  • 150 g kryštálového cukru
  • 2 vanilkové pudingové prášky
  • 250 g kyslej smotany
  • škoricový cukor
  • okrúhle detské piškóty

Nahrubo nastrúhané jablká zalejte približne 500 ml vody, pridajte 120 g cukru a dajte variť. Vo zvyšnej vode rozmiešajte pudingové prášky a vlejte k jablkám. Za občasného premiešania uvarte do zhustnutia. Dno tortovej formy vyložte alobalom a naukladajte prvú vrstvu piškót. Na ne nalejte polovicu jablkovej hmoty, naukladajte piškóty a zalejte druhou polovicou jabĺk. Nakoniec na povrch naukladajte a zatlačte piškóty obrátené rovnou stranou nahor. Dajte na niekoľko hodín do chladu stuhnúť. Zvyšný cukor vmiešajte do kyslej smotany, ktorú po stuhnutí torty natrite na povrch. Nakoniec tortu posypte škoricovým cukrom.

Tip: Ak namiesto pudingu s vanilkovou príchuťou použijete iný zmení sa chuť i farba torty. Taktiež môžete experimentovať s farbou a chuťou, ak časť vody nahradíte džúsom alebo ovocnou šťavou. Množstvo použitého cukru závisí od zrelosti a sladkosti jabĺk.


Pivná štrúdľa s jablkami
Suroviny na viac porcií

  • 320 g hladkej múky
  • 150 g tuku na pečenie
  • 150 ml svetlého piva
  • kilo jabĺk
  • 80 g kryštálového cukru
  • 80 g mletých orechov
  • 1 vajíčko
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 1 balíček škoricového cukru
  • olej
  • práškový cukor

Jablká očistite, nastrúhajte, pokvapkajte citrónovou šťavou a zmiešajte s cukrom. Mleté orechy zmiešajte s jednou alebo dvoma lyžicami práškového cukru. Z múky, piva a nastrúhaného tuku vypracujte cesto. Rozdeľte ho na polovicu, každý diel rozvaľkajte natenko, potrite olejom a posypte orechovou zmesou. Z jabĺk rukami vytlačte šťavu a rozmietnite ich rovnomerne na obe cestá. Povrch posypte vanilínovým a škoricovým cukrom. Štrúdle zviňte, konce pritlačte a uložte ich na vymastený plech spojom nadol. Povrch potrite rozšľahaným vajíčkom a upečte vo vyhriatej rúre na 180 stupňov. Servírujte posypané práškovým cukrom.

Tip: Namiesto mletých orechov môžete použiť nasucho opraženú strúhanku alebo mletý mak, ktorý jablká nielen zahustí, ale v ich spojitosti i vynikne.


Kuracie prsia na mede a jablkách
Suroviny na 4 porcie

  • 4 kuracie prsia
  • 2 jablká
  • 1 červená cibuľa
  • 3 PL mede
  • 3 PL svetlej sójovej omáčky
  • 2 PL oleja
  • soľ, mleté biele korenie

Kuracie rezne umyte, osušte, osoľte a okoreňte a jemne naklepte opakom noža. Z medu, oleja a sójovej omáčky urobte marinádu, vložte do nej rezne a odložte ich na 2 - 3 hodiny do chladničky. Očistenú cibuľu a jablká pokrájajte na mesiačiky. Rezne vložte do vymastenej misy z jenského skla, zalejte ich marinádou a dajte piecť do rúry vyhriatej na 190 stupňov. Po desiatich minútach pridajte do misy plátky jabĺk a cibule a podľa potreby všetko podlejte vodu alebo pár kvapkami oleja. Upečte dozlatista alebo kým nie je šťavnaté a prepečené. Servírujte s varenými zemiakmi alebo dusenou ryžou.


Hruškovo-jablkové čatní
Suroviny na viac porcií

  • 450 g jabĺk
  • 300 g hrušiek
  • 200 g cibule
  • 250 g kryštálového cukru
  • 150 ml jablkového džúsu
  • 250 ml bieleho vínneho octu
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 2 PL sušených hrozienok
  • 2 čili papričky
  • 1/2 ČL mletej škorice
  • soľ

Jablká a hrušky očistite, zbavte jadrovníkov a nakrájajte na drobné kúsky. Cibuľu pokrájajte najemno, zázvor ošúpte a postrúhajte. Všetko vložte do hrnca spolu s hrozienkami, podlejte trochou vody a duste prikryté na miernom ohni približne 15 - 20 minút. Pridajte korenie, soľ, nadrobno pokrájané čili papričky a polovicu jablčného octu. Duste až kým ovocie a cibuľa úplne nezmäkne. Nakoniec pridajte cukor, jablkový džús, zvyšný ocot a odokryté varte na miernom ohni do požadovanej hustoty. Pozor na pripaľovanie. Ešte horúcou omáčkou naplňte zaváraninové fľaše, uzatvorte, prevráťte hore dnom a zakryté v deke nechajte vychladnúť.

Tip: Ak neznesiete príliš pálivé jedlo, použite len jednu čili papričku, ktorú pred krájaním zbavíte semienok. Naopak, ak chcete chute ešte viac zvýrazniť, pridajte k mletej škorici i podrvené klinčeky.


ico

Tip redakcie:
Zaváranie so soľou

Skúste uskladniť ovocie v zdravšej forme. Má to niekoľko výhod. Soľ je lacnejšia a navyše sa z nej nepriberá...

Ovocné pyré

Sladké zrelé hrušky alebo jablká ošúpte, zbavte ich jadrovníkov a pomeľte na mäsovom mlynčeku. Na 1 kg ovocia pridajte 20 g morskej soli a šťavu z polovice citróna. Všetko spolu premiešajte a dajte variť na malý plameň. Za stáleho miešania povarte približne 45 minút alebo kým sa neodparí prebytočná šťava. Pyré naplňte do čistých predhriatych zaváraninových fliaš takmer po okraj, dobre uzatvorte a sterilizujte pri teplote 80 stupňov približne 20 minút.

Takto pripravené ovocné pyré sa dá použiť ako zdravá detský výživa s piškótami, do nepečených dezertov, ale i pod mäso.


ico

Zdravé jadrové ovocie

Jablká – nie nadarmo sa vraví, kto zje jedno jablko každý deň, predĺži si život. Jablká totiž obsahujú celý rad vitamínov, stopových prvkov, minerálnych látok či flavonoidov, ktoré posilňujú organizmus, imunitný systém a celkovo povzbudzujú činnosť nervovej sústavy. Pri chrípke a kašli sa veľmi osvedčilo pitie jablčnej šťavy. Jablká majú tiež protizápalové a krvotvorné účinky. Zdravé konzumovanie jabĺk i so šupkou pomôže zbaviť tráviaci trakt toxických látok, regenerujú a očisťujú organizmus, znižujú hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Pomáhajú ako pri hnačke, tak pri zápche. Obsahujú až 30 percent vlákniny a veľké množstvo rastlinného farbiva – quericitínu, ktorý zabíja vírusy.
Hrušky – obsahujú okrem množstva vitamínov hlavne vápnik, fosfor, meď – potrebný stopový prvok pre výživu mozgových buniek i ľahko stráviteľné cukry. Prečisťujú črevá, odstraňujú zápchu, pomáhajú v boji proti obezite a vysokom krvnom tlaku. Majú antibakteriálny a močopudný účinok.

Nové štúdie zistili, že jablká i hrušky, ale i iné ovocie či zelenina s bielou dužinou pomáhajú chrániť pred mozgovou mŕtvicou.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Vieme, čo môže spôsobovať neplodnosť u mužov a žien
  2. Najkrajšie cyklotrasy na Slovensku nie sú iba v Bratislave
  3. Tri pravidlá, na ktoré inovatívne firmy nikdy nezabúdajú
  4. Bývanie v Jarabinkách teraz s kuchynskou linkou v cene bytu
  5. Zákazníkom sme vďaka našim službám ušetrili viac ako milión eur
  6. Plánujete zmeniť lekára? Na toto sa potrebujete pripraviť
  7. Zelené Grunty pripravujú nové byty do predaja
  8. Košická Klinika detí a dorastu je opäť krajšia
  9. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk?
  10. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta
  1. Zákazníkom sme vďaka našim službám ušetrili viac ako milión eur
  2. Tri pravidlá, na ktoré inovatívne firmy nikdy nezabúdajú
  3. Bývanie v Jarabinkách teraz s kuchynskou linkou v cene bytu
  4. Plánujete zmeniť lekára? Na toto sa potrebujete pripraviť
  5. Zelené Grunty pripravujú nové byty do predaja
  6. Poľovníkom sa nestaneš, musíš sa ním narodiť!
  7. Bratislava začína s výstavbou bulváru Mlynské nivy
  8. Tréningové moduly HACCP online
  9. Kuba má záujem o spoluprácu s SPU v Nitre
  10. Návštevníkov Gardenie zaujali expozície SPU v Nitre
  1. Toto sú zdravotné problémy, o ktorých muži nehovoria 20 373
  2. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý 15 830
  3. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín 15 755
  4. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta 13 322
  5. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk? 9 039
  6. V Trenčíne vzniká nová komunita, susedia tu budú priateľmi 5 808
  7. Nenechajte svojich zamestnancov „vyhorieť“! 4 283
  8. Vajíčka, chlebíky či niečo sladké? Kam v Bratislave na raňajky? 3 858
  9. Získajte špičkovú klimatizáciu a toto leto ušetrite na elektrine 3 264
  10. Nový projekt v Karlovej Vsi sa teší obrovskému 3 252

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Obľúbený hotel Bödöra a Smeru prišiel o eurofondy

Firmy z babindolskej skupiny odstúpili od zmluvy na opravu hotela Zlatý kľúčik z eurofondov. Dôvod nepovedali.

KOMENTÁRE

Špačince sú Slavkov II

Vlastnú verziu by vedeli prerozprávať tisícky seniorov, od ktorých skúpili pozemky.

PLUS

Odborník na výchovu: Mama má právo povedať dosť

Marek Herman hovorí, že dnešní rodičia majú na seba príliš vysoké nároky.

Neprehliadnite tiež

Začína sa týždeň Fashion Revolution. Aj Slováci chcú zmeniť módnu mašinériu

Najväčšia módna iniciatíva na svete vstupuje do piateho ročníka.

Vzťahová poradňa: Randila som s frajerom mojej kamarátky. Mala by to vedieť?

Psychologička radí, kedy hovoriť druhým pravdu a kto má byť hviezdou vo vzťahu.

Valeria Schulczová: Treba vedieť prijímať aj naozaj drsnú kritiku

Autorka a režisérka uviedla úspešnú hru Leni v SND aj ľadovú šou Máša a medveď

Do školy alebo nie? Niektoré deti potrebujú viac času ako si rodičia myslia

Zistite, či je vaše dieťa pripravené na základnú školu.

Metternich, Valdštejnovci či Schwarzenbergovci: Spoznajte život šľachticov v Čechách

České pamiatky sa tento rok predstavia príťažlivými formami.