SME

Jesenná nádielka

Hrušky a jablká sú v obchodoch po celý rok. S blížiacou sa jeseňou však chutia najlepšie. Využite ich a pripravte svojim blízkym gastronomický zážitok na sladko i na slano...

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Bravčové medailóniky na hruškách
Suroviny na 4 porcie

  • 600 g bravčovej panenky

  • 3 - 4 hrušky

  • 2 cibule

  • 70 g syra s modrou plesňou

  • 2 hrubšie plátky masla

  • 100 ml bieleho vína

  • 100 ml mäsového vývaru

  • 2 PL oleja

  • soľ, mleté čierne korenie

    SkryťVypnúť reklamu
    SkryťVypnúť reklamu
    SkryťVypnúť reklamu
    Článok pokračuje pod video reklamou
    SkryťVypnúť reklamu
    Článok pokračuje pod video reklamou

Panenku nakrájajte na medailóniky, osoľte, okoreňte, potrite olejom a nechajte odstáť. Hrušky ostrúhajte, zbavte jadrovníkov a pokrájajte na štvrtinky. Očistenú cibuľu pokrájajte na hrubšie plátky a spolu s hruškami ju opečte na masle. Keď sa zmes začne karamelizovať, podlejte ju bielym vínom a počkajte, kým sa víno odparí. Nakoniec zmes zalejte vývarom a vložte do rozohriatej rúry. Medzitým opečte mäso na horúcej panvici z každej strany približne tri minúty. Keď hrušky zmäknú, položte na ne opečené medailóniky a všetko zasypte namrveným syrom s modrou plesňou. Chvíľku zapekajte, kým sa syr nerozpustí. Servírujte s opekanými zemiakmi.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Najlepšie bude, ak cibuľu s hruškami budete opekať rovno v nádobe, ktorá je vhodná na pečenie v rúre, aby ste ich už nemuseli prekladať a neprišli tak o drahocenné šťavy.


Pečené hrušky
Suroviny na 4 porcie

  • 4 väčšie hrušky

  • 2 plátky masla

  • 2 PL kryštálového cukru

  • 2 PL práškového cukru

  • ovsené vločky

  • ríbezľový džem

Hrušky ošúpte, rozkrojte na polovice a odstráňte jadrovník. Vložte ich do hrnca s malým množstvom vody, posypte cukrom a chvíľku prikryté poduste. Hrušky vyberte a nechajte chvíľku preschnúť. Do kuchynského robota vsypte dve hrste ovsených vločiek spolu s práškovým cukrom a posekajte ich na jemnejšie. Hrušky potrite rozpusteným maslom, obaľte ich v sladkej vločkovej zmesi a uložte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte v stredne vyhriatej rúre, kým povrch nezozlatne. Servírujte teplé dozdobené ríbezľovým džemom v stredovej jamke ako samostatný dezert alebo ako prílohu k pečenému mäsu.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Takto pripravené hrušky a jablká môžete i vysmážať. Namiesto ovsených vločiek môžete použiť i mleté orechy alebo podrvené kukuričné lupienky.


Hruškovo-čokoládový koláč
Suroviny na viac porcií

  • 4 hrušky

  • 120 g hladkej múky

  • 75 g kryštálového cukru

  • 120 g masla

  • 100 g horkej čokolády

  • 125 ml šľahačkovej smotany

  • 1 vajíčko

  • 2 žĺtky

  • 3 PL kakaa

  • 1 PL citrónovej šťavy

Vymiešajte vidličkou citrónovú šťavu s jedným žĺtkom. V miske zmiešajte múku s kakaovým práškom, 50 gramami cukru, maslom a citrónovým žĺtkom. Rukami alebo v kuchynskom robote vypracujte cesto, zabaľte ho do fólie a odložte na pol hodiny do chladničky. Medzitým najemno nastrúhajte čokoládu a ošúpte hrušky. Tie ďalej rozkrojte na polovice, opatrne im vyrežte stred s jadrami a vrchy nakrojte na pásiky tak, aby sa polovičky nerozpadli. Cesto vyvaľkajte a vložte do plytkej okrúhlej formy tak, aby okraje vytvorili vaničku. Na cesto vysypte nastrúhanú čokoládu, naukladajte hrušky do tvaru kvetiny a zalejte smotanou v ktorej ste rozšľahali vajíčko a žĺtok. Nakoniec koláč posypte zvyšným cukrom a pečte v rozohriatej rúre na 180 stupňov 45 minút.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Čokoládovú arómu a chuť umocní použitie kvalitnej čokolády s vysokým obsahom kakaa.


Jablkové crumble
Suroviny na 4 porcie

  • 6 jabĺk

  • 100 g kryštálového cukru

  • 3 PL hrozienok

  • 200 g masla

  • 250 g polohrubej múky

  • 80 g hnedého cukru

  • 1 ČL mletej škorice

  • 3 PL ovsených vločiek

  • 4 PL sekaných mandlí

  • tuk na vymastenie misy

  • voda

Rúru predhrejte na 200 stupňov. Zapekaciu misu vymažte tukom. Jablká ošúpte, dočistite a nakrájajte na malé kocky. Dajte ich do väčšej misy a dôkladne premiešajte s kryštálovým cukrom a hrozienkami. Preložte ich do vymastenej misy, podlejte tromi lyžicami vody a pečte približne 10 minút. Zo studeného masla, múky, mletej škorice a hnedého cukru urobte rukou alebo v robote mrveničku. Nakoniec do nej primiešajte ovsené vločky a nasekané mandle. Predpečené jablká posypte rovnomerne mrveničkou a pečte ďalších 20 minút kým povrch nezozlatne a neostane chrumkavý.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tip: Dezert crumble je výnimočný z akéhokoľvek ovocia a posýpky. Môžete siahnuť i po vlašských alebo lieskových orechoch, kúskoch čokolády či namrveného marcipánu. Je to akási obdoba nášho mrveničkového alebo posýpkového koláča, akurát bez cesta.


Jablkový mrežovník
Suroviny na viac porcií

  • 1 kilo jabĺk

  • 500 g hladkej múky

  • 250 g tuku na pečenie

  • 200 g práškového cukru

  • 1 balíček vanilínového cukru

  • 1 balíček prášku do pečiva

  • 2 vajíčka

  • citrónová kôra

  • kryštálový cukor

V miske zmiešajte preosiatu múku, práškový cukor, vanilínový cukor, vajíčka, citrónovú kôru, prášok do pečiva a nastrúhaný tuk na pečenie. Vypracujte cesto, zabaľte ho do fólie a odložte do chladničky. Jablká ošúpte a nastrúhajte na hrubom strúhadle. Zmiešajte ich s kryštálovým cukrom podľa chuti, pridať môžete i perníkové korenie, mletú škoricu alebo sušené predmočené hrozienka. Plech vyložte papierom na pečenie. Bochník cesta rozrežte na dve časti, jedna môže byť o trošku menšia. Väčšiu časť vyvaľkajte na pomúčenej doske a opatrne pomocou valčeka preneste na plech. Cesto popichajte vidličkou, rozmiestnite vrstvu jabĺk a z druhej polovice cesta krájajte alebo šúľajte pásiky, ktoré ukladajte šikmo na plech z oboch strán, kým nevznikne mreža. Pečte vo vyhriatej rúre pri 180 stupňoch 25 - 30 minút, kým koláč nezozlatne. Servírujte posypané práškovým cukrom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tip: Ak sa vám nechce zabávať s mriežkou, jablká prikryte druhým plátom v celku. Vznikne vám klasické jablkové pité, ktoré bude chutiť tiež výborne.


Hruškové šatôčky so škoricou
Suroviny na viac porcií

  • balenie lístkového cesta

  • 1 kg hrušiek

  • 2 balenia škoricového cukru

  • 1 vajíčko

  • hladká múka na podsypávanie

  • cukor

Hrušky ošúpte, zbavte jadrovníka a pokrájajte na kocky. Lístkové cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske na plát a rozrežte na štvorčeky. Na každý štvorec položte niekoľko kúskov hrušky a posypte trochou škoricového cukru. Protiľahlé konce cesta priložte k sebe a pritlačte prstami. Šatôčky preložte na plech vystlaný papierom na pečenie, potrite ich rozšľahaným vajíčkom, podľa chuti posypte povrch cukrom a upečte v predhriatej rúre, kým lístkové cesto nezozlatne. Hotové šatôčky pred servírovaním posypte práškovým cukrom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tip: Množstvo cukru prispôsobte podľa zrelosti a sladkosti hrušiek. Taktiež môžete do batôžka namiesto škoricového cukru pridať za lyžičku džemu. Ak sa bojíte, že sa vám šatôčky pri pečení roztvoria, pomôžte si drevenými špáradlami.


Nepečená jablková torta
Suroviny na viac porcií

  • 700 g očistených nastrúhaných jabĺk

  • 620 ml vody

  • 150 g kryštálového cukru

  • 2 vanilkové pudingové prášky

  • 250 g kyslej smotany

  • škoricový cukor

  • okrúhle detské piškóty

Nahrubo nastrúhané jablká zalejte približne 500 ml vody, pridajte 120 g cukru a dajte variť. Vo zvyšnej vode rozmiešajte pudingové prášky a vlejte k jablkám. Za občasného premiešania uvarte do zhustnutia. Dno tortovej formy vyložte alobalom a naukladajte prvú vrstvu piškót. Na ne nalejte polovicu jablkovej hmoty, naukladajte piškóty a zalejte druhou polovicou jabĺk. Nakoniec na povrch naukladajte a zatlačte piškóty obrátené rovnou stranou nahor. Dajte na niekoľko hodín do chladu stuhnúť. Zvyšný cukor vmiešajte do kyslej smotany, ktorú po stuhnutí torty natrite na povrch. Nakoniec tortu posypte škoricovým cukrom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tip: Ak namiesto pudingu s vanilkovou príchuťou použijete iný zmení sa chuť i farba torty. Taktiež môžete experimentovať s farbou a chuťou, ak časť vody nahradíte džúsom alebo ovocnou šťavou. Množstvo použitého cukru závisí od zrelosti a sladkosti jabĺk.


Pivná štrúdľa s jablkami
Suroviny na viac porcií

  • 320 g hladkej múky

  • 150 g tuku na pečenie

  • 150 ml svetlého piva

  • kilo jabĺk

  • 80 g kryštálového cukru

  • 80 g mletých orechov

  • 1 vajíčko

  • 1 balíček vanilínového cukru

  • 1 balíček škoricového cukru

  • olej

  • práškový cukor

Jablká očistite, nastrúhajte, pokvapkajte citrónovou šťavou a zmiešajte s cukrom. Mleté orechy zmiešajte s jednou alebo dvoma lyžicami práškového cukru. Z múky, piva a nastrúhaného tuku vypracujte cesto. Rozdeľte ho na polovicu, každý diel rozvaľkajte natenko, potrite olejom a posypte orechovou zmesou. Z jabĺk rukami vytlačte šťavu a rozmietnite ich rovnomerne na obe cestá. Povrch posypte vanilínovým a škoricovým cukrom. Štrúdle zviňte, konce pritlačte a uložte ich na vymastený plech spojom nadol. Povrch potrite rozšľahaným vajíčkom a upečte vo vyhriatej rúre na 180 stupňov. Servírujte posypané práškovým cukrom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tip: Namiesto mletých orechov môžete použiť nasucho opraženú strúhanku alebo mletý mak, ktorý jablká nielen zahustí, ale v ich spojitosti i vynikne.


Kuracie prsia na mede a jablkách
Suroviny na 4 porcie

  • 4 kuracie prsia

  • 2 jablká

  • 1 červená cibuľa

  • 3 PL mede

  • 3 PL svetlej sójovej omáčky

  • 2 PL oleja

  • soľ, mleté biele korenie

Kuracie rezne umyte, osušte, osoľte a okoreňte a jemne naklepte opakom noža. Z medu, oleja a sójovej omáčky urobte marinádu, vložte do nej rezne a odložte ich na 2 - 3 hodiny do chladničky. Očistenú cibuľu a jablká pokrájajte na mesiačiky. Rezne vložte do vymastenej misy z jenského skla, zalejte ich marinádou a dajte piecť do rúry vyhriatej na 190 stupňov. Po desiatich minútach pridajte do misy plátky jabĺk a cibule a podľa potreby všetko podlejte vodu alebo pár kvapkami oleja. Upečte dozlatista alebo kým nie je šťavnaté a prepečené. Servírujte s varenými zemiakmi alebo dusenou ryžou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Hruškovo-jablkové čatní
Suroviny na viac porcií

  • 450 g jabĺk

  • 300 g hrušiek

  • 200 g cibule

  • 250 g kryštálového cukru

  • 150 ml jablkového džúsu

  • 250 ml bieleho vínneho octu

  • 2 cm čerstvého zázvoru

  • 2 PL sušených hrozienok

  • 2 čili papričky

  • 1/2 ČL mletej škorice

  • soľ

Jablká a hrušky očistite, zbavte jadrovníkov a nakrájajte na drobné kúsky. Cibuľu pokrájajte najemno, zázvor ošúpte a postrúhajte. Všetko vložte do hrnca spolu s hrozienkami, podlejte trochou vody a duste prikryté na miernom ohni približne 15 - 20 minút. Pridajte korenie, soľ, nadrobno pokrájané čili papričky a polovicu jablčného octu. Duste až kým ovocie a cibuľa úplne nezmäkne. Nakoniec pridajte cukor, jablkový džús, zvyšný ocot a odokryté varte na miernom ohni do požadovanej hustoty. Pozor na pripaľovanie. Ešte horúcou omáčkou naplňte zaváraninové fľaše, uzatvorte, prevráťte hore dnom a zakryté v deke nechajte vychladnúť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tip: Ak neznesiete príliš pálivé jedlo, použite len jednu čili papričku, ktorú pred krájaním zbavíte semienok. Naopak, ak chcete chute ešte viac zvýrazniť, pridajte k mletej škorici i podrvené klinčeky.


Tip redakcie:
Zaváranie so soľou

Skúste uskladniť ovocie v zdravšej forme. Má to niekoľko výhod. Soľ je lacnejšia a navyše sa z nej nepriberá...

Ovocné pyré

Sladké zrelé hrušky alebo jablká ošúpte, zbavte ich jadrovníkov a pomeľte na mäsovom mlynčeku. Na 1 kg ovocia pridajte 20 g morskej soli a šťavu z polovice citróna. Všetko spolu premiešajte a dajte variť na malý plameň. Za stáleho miešania povarte približne 45 minút alebo kým sa neodparí prebytočná šťava. Pyré naplňte do čistých predhriatych zaváraninových fliaš takmer po okraj, dobre uzatvorte a sterilizujte pri teplote 80 stupňov približne 20 minút.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Takto pripravené ovocné pyré sa dá použiť ako zdravá detský výživa s piškótami, do nepečených dezertov, ale i pod mäso.


Zdravé jadrové ovocie

Jablká – nie nadarmo sa vraví, kto zje jedno jablko každý deň, predĺži si život. Jablká totiž obsahujú celý rad vitamínov, stopových prvkov, minerálnych látok či flavonoidov, ktoré posilňujú organizmus, imunitný systém a celkovo povzbudzujú činnosť nervovej sústavy. Pri chrípke a kašli sa veľmi osvedčilo pitie jablčnej šťavy. Jablká majú tiež protizápalové a krvotvorné účinky. Zdravé konzumovanie jabĺk i so šupkou pomôže zbaviť tráviaci trakt toxických látok, regenerujú a očisťujú organizmus, znižujú hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Pomáhajú ako pri hnačke, tak pri zápche. Obsahujú až 30 percent vlákniny a veľké množstvo rastlinného farbiva – quericitínu, ktorý zabíja vírusy.
Hrušky – obsahujú okrem množstva vitamínov hlavne vápnik, fosfor, meď – potrebný stopový prvok pre výživu mozgových buniek i ľahko stráviteľné cukry. Prečisťujú črevá, odstraňujú zápchu, pomáhajú v boji proti obezite a vysokom krvnom tlaku. Majú antibakteriálny a močopudný účinok.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nové štúdie zistili, že jablká i hrušky, ale i iné ovocie či zelenina s bielou dužinou pomáhajú chrániť pred mozgovou mŕtvicou.

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  3. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  4. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  6. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  4. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  5. Tatra banka uvádza nový produkt Digitálna hypotéka
  6. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  7. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 543
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 7 995
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 5 213
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 3 632
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 3 306
  6. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu 2 729
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 414
  8. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 163
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 25 443
  2. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 15 726
  3. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 9 053
  4. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 8 743
  5. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 7 796
  6. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 258
  7. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 5 413
  8. Tadeáš Ďurica: Igor sa vracia 5 368
  1. Roman Kebísek: Láska mladej Timravy k dvom bratom
  2. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  3. Tupou Ceruzou: Za čiarou
  4. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky
  5. Marian Nanias: Richard L. Garwin: Génius, ktorý formoval jadrovú éru a bránil mier.
  6. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka.
  7. Věra Tepličková: Dnes by sme mali byť ticho
  8. Marcel Rebro: Hanbím sa za to, že som Slovák!
SkryťZatvoriť reklamu