Zelenina s veľkým C

Cibuľa a cesnak neslúžia len ako základ receptov, ale aj ako samotné jedlo, výborné korenie či dokonca liečivo.

Pečené plnené cibule
Suroviny na 4 porcie

  • 8 väčších cibúľ
  • mäsový vývar
  • 1 ČL cukru
  • masť na vymastenie misy

Na plnku:

  • 200 g teľacieho alebo hovädzieho mäsa
  • 50 g čerstvých húb
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 vajíčko
  • 1 PL oleja
  • strúhanka
  • bylinky
  • soľ, mleté čierne korenie

Očistené nie veľmi skrojené cibule krátko povarte v osolenej a osladenej vode. Po vybratí vršky skrojte a vnútro opatrne vydlabte tak, aby jedna až dve vrstvy ostali. Mleté mäso spolu s pokrájanými stredmi vydlabanými stredmi z cibúľ poduste na oleji, kým nezmäkne, ku koncu pridajte nakrájané huby a nechajte vychladnúť. Nakoniec do plnky vmiešajte prelisovaný cesnak, vajíčko, nasekané bylinky, dohustite ju strúhankou a dochuťte. Pripravené cibule vložte do vymastenej zapekacej misy alebo plechu, naplňte, podlejte trochou mäsového vývaru a vložte zapiecť do vyhriatej rúry, kým cibule nezmäknú a povrch nezozlatne. Servírujte ako predjedlo, alebo ako hlavný chod so zemiakovou kašou a zeleninovým šalátom.


Cesnaková polievka
Suroviny na 4 porcie

  • 800 ml silného vývaru
  • 200 g zemiakov
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 1 PL masti alebo masla
  • 1 ČL mletej sladkej papriky
  • rasca
  • soľ, mleté čierne korenie
  • pažítka

Očistené zemiaky pokrájajte na malé kocky, uvarte v osolenej vode do mäkka a sceďte. Niekoľko zemiakov roztlačte vidličkou, vložte ich do hrnca s masťou alebo maslom, pridajte prelisovaný cesnak, mletú papriku a trochu rasce. Podlejte vývarom, po chvíľke pridajte predvarené zemiaky, nechajte prevrieť a dochuťte soľou a korením. Servírujte s nadrobno nasekanou pažítkou. Polievku môžete obohatiť ak do nej napúšťate rozšľahané vajíčko.

Tip: Namiesto mäsového vývaru môžete použiť i vývar zo zemiakov. Podobne pripravíte i cibuľovú polievku, kde množstvo zemiakov nahradíte cibuľou, ktorú nebudete variť, ale opekať. Ďalej sa postup prípravy nelíši, až na samotné servírovanie, kde cibuľovú polievku neservírujete s vajíčkom, ale s opečenou hriankou a strúhaným syrom.


Zajac na cibuli
Suroviny na 4 – 6 porcií

  • zajac alebo králik
  • 50 g údenej slaniny
  • 4 veľké cibule
  • PL masti
  • hrubší plátok masla
  • mäsový vývar
  • strúhanka
  • čerstvý tymian
  • soľ, mleté čierne korenie
  • brusnicový kompót
  • olivy

Zajaca dôkladne premyte, usušte, prešpikujte prúžkami slaniny a prelejte roztopeným maslom. Nechajte ho cez noc, ešte lepšie aj celý deň v chladničke odležať. Pred prípravou mäso opečte na masti, aby sa povrch zatiahol a vložte do pekáča. Pridajte okolo neho na krúžky nakrájanú cibuľu, olivy, posypte korením, tymianom a soľou, podlejte vývarom a prikryté upečte vo vyhratej rúre do mäkka. Krátko pred dopečením ho odokryte, povrch posypte strúhankou, do výpeku pridajte trochu brusnicového kompótu a dopečte. Servírujte preliate výpekom s varenými zemiakmi a brusnicovým kompótom.

Tip: Divého zajaca nechajte v chladničke odpočívať dlhšie ako domáceho králika. Ak sa vám zle pracuje s celým kusom mäso, nebojte sa ho ešte pred prešpikovaním naporciovať. Menšie kúsky mäsa sa budú i ľahšie oprážať a ukladať do pekáča. Z nepoužiteľných rebier a krku môžete urobiť vývar na podlievanie.


Cesnakové kurča
Suroviny na 4 porcie

  • kurča
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 40 g masti
  • 20 g hladkej múky
  • 100 ml bieleho vína
  • 1-2 PL paradajkového pretlaku
  • hydinový vývar
  • mletá sladká paprika
  • soľ, mleté čierne korenie
  • trochu hladkej múky na obalenie

Očistené a umyté kurča naporciujte, všetky časti potrite prelisovaným cesnakom, posypte soľou, korením a mletou paprikou. Nakoniec jednotlivé porcie obaľte z každej strany v hladkej múke. Masť nechajte vo väčšom hrnci rozohriať a obalené porcie v nej z každej strany opražte. Potom ich podlejte trochou vývaru, prikryte a uduste do mäkka. Počas dusenia mäso podľa potreby podlievajte. Mäkké kurča vyberte, šťavu vyduste na tuk, zaprášte naváženou hladkou múkou, za stáleho miešania opekajte kým nezhnedne, potom odstavte z tepla a zalejte vínom a vývarom. Nakoniec vráťte na plameň, pridajte kečup a porcie kurčaťa vložte späť do omáčky. Servírujte s ryžou alebo zemiakmi preliate omáčkou.


ico

Rady, ktoré pomôžu

  • Ak máte problému s konzumáciou čistého čerstvého cesnaku, skúste ho použiť aspoň na prípravu marinád, dresingov alebo zeleninových šalátov a to tak, že ho po prelisovaní vmiešate do bieleho jogurtu alebo kyslej smotany.
  • Taktiež vám po cesnaku nebude ťažko od žalúdka, ak ho pred použitím rozkrojíte pozdĺžne na polovicu a vyrežete z jeho stredu klíčok.
  • Pripraviť si môžete aj cesnakový ocot alebo olej. Do octu alebo oleja vložte približne 6 stredne veľkých ošúpaných cesnakov strúčikov, nechajte niekoľko dní lúhovať a môžete začať používať. Ak strúčiky po niekoľkých dňoch neodstránite proces lúhovania bude pokračovať. Takto pripravený ocot alebo olej môžete používať do šalátov. Skladujte ho v chlade a tme. Podobným spôsobom si môžete pripraviť i cesnakovú vodku, ktorá sa vo forme kvapiek používa ako liečivo alebo ako prevencia proti chrípke, zápalom a plesňovým infekciám.
  • Cibuľu by ste nemali mlieť a ani krájať príliš nadrobno, mohla by zhorknúť. Pred smažením je dobré ju jemne poprášiť hladkou múkou. Nekrájajte si jej ani priveľa do zásoby, po niekoľkých hodinách sa totiž stáva toxickou!
  • Cibuľa sa tiež od nepamäti využíva ako liek. Zvonka pomáha ako prvá pomoc po uštipnutí hmyzom, na odstránenie bradavíc a plesní. Vnútorne sa pije čaj alebo sirup proti kašľu. Na prípravu čaju rozkrájajte jednu väčšiu cibuľu, uvarte ju v pol litri vody a silný výluh oslaďte medom alebo cukrom. Sirup vyrobíte tiež z nakrájanej cibule, ktorú zasypete cukrom alebo ju vložíte do medu. Cibuľa pustí šťavu a už po niekoľkých hodinách môžete sirup konzumovať po lyžičkách niekoľkokrát denne.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  2. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou
  3. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  4. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  5. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  6. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  7. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  8. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  9. I cez prázdniny testujte elektrobicykle
  10. 5 dôvodov, prečo sa prihlásiť na konferenciu ENERGOFÓRUM®
  1. Nenaleťte pochybným predajcom jazdeniek
  2. Cíťte sa v priestore príjemne
  3. Ktorý odšťavovač má najvyššiu výťažnosť?
  4. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  5. Ako si vybrať wc a umývadlo?
  6. Poslanec M. Borguľa bojuje proti netransparentnému tendru
  7. Grantová výzva na vykonávanie činností informačných centier
  8. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou
  9. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  10. Funguje predaj realít aj bez maklérov?
  1. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade 5 849
  2. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky 4 825
  3. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami 3 530
  4. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku 3 290
  5. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 3 177
  6. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou 3 049
  7. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou 2 729
  8. I cez prázdniny testujte elektrobicykle 2 002
  9. Máte už vybranú dovolenku na júl? 1 051
  10. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom 898

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Koho odfotili s Kollárom či Lipšicom? Politici a mafiáni na fotkách

Súd na kauciu prepustil z väzby Ľubomíra Kudličku, považovaného za šéfa gangu takáčovcov. Bol na prvej fotke spájajúcej mafiu a politika.

TECH

O krok bližšie k základni na Mesiaci. Je plný vody

Voda sa na Mesiac dostala krátko po jeho vzniku.

Neprehliadnite tiež

Vymysleli sex robota, s ktorým možno simulovať znásilnenie

Odborníci na robotiku veria, že pri sexualite s robotmi netreba zabúdať na etický aspekt.

Cuketa v kuchyni. Od polievky až po šťavnatý koláč.

Máte jej plnú záhradu alebo ste si ju doniesli z trhu a neviete čo s ňou. Máme pre vás niekoľko overených receptov s cuketou.

Aj Katarzia povedala nie. Proti sexuálnemu násiliu vystupujú známe tváre

Kampaň poukazuje na to, že každý človek môže odmietnuť násilie v akejkoľvek podobe.

Pätnásť filmov, ktoré by mala vidieť každá žena

Každý film si nájde svojho fanúšika, niektoré sú zamerané na ženy, aby ich inšpirovali, varovali alebo zabavili.