Zelenina s veľkým C

Cibuľa a cesnak neslúžia len ako základ receptov, ale aj ako samotné jedlo, výborné korenie či dokonca liečivo.

Pečené plnené cibule
Suroviny na 4 porcie

  • 8 väčších cibúľ
  • mäsový vývar
  • 1 ČL cukru
  • masť na vymastenie misy

Na plnku:

  • 200 g teľacieho alebo hovädzieho mäsa
  • 50 g čerstvých húb
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 vajíčko
  • 1 PL oleja
  • strúhanka
  • bylinky
  • soľ, mleté čierne korenie

Očistené nie veľmi skrojené cibule krátko povarte v osolenej a osladenej vode. Po vybratí vršky skrojte a vnútro opatrne vydlabte tak, aby jedna až dve vrstvy ostali. Mleté mäso spolu s pokrájanými stredmi vydlabanými stredmi z cibúľ poduste na oleji, kým nezmäkne, ku koncu pridajte nakrájané huby a nechajte vychladnúť. Nakoniec do plnky vmiešajte prelisovaný cesnak, vajíčko, nasekané bylinky, dohustite ju strúhankou a dochuťte. Pripravené cibule vložte do vymastenej zapekacej misy alebo plechu, naplňte, podlejte trochou mäsového vývaru a vložte zapiecť do vyhriatej rúry, kým cibule nezmäknú a povrch nezozlatne. Servírujte ako predjedlo, alebo ako hlavný chod so zemiakovou kašou a zeleninovým šalátom.


Cesnaková polievka
Suroviny na 4 porcie

  • 800 ml silného vývaru
  • 200 g zemiakov
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 1 PL masti alebo masla
  • 1 ČL mletej sladkej papriky
  • rasca
  • soľ, mleté čierne korenie
  • pažítka

Očistené zemiaky pokrájajte na malé kocky, uvarte v osolenej vode do mäkka a sceďte. Niekoľko zemiakov roztlačte vidličkou, vložte ich do hrnca s masťou alebo maslom, pridajte prelisovaný cesnak, mletú papriku a trochu rasce. Podlejte vývarom, po chvíľke pridajte predvarené zemiaky, nechajte prevrieť a dochuťte soľou a korením. Servírujte s nadrobno nasekanou pažítkou. Polievku môžete obohatiť ak do nej napúšťate rozšľahané vajíčko.

Tip: Namiesto mäsového vývaru môžete použiť i vývar zo zemiakov. Podobne pripravíte i cibuľovú polievku, kde množstvo zemiakov nahradíte cibuľou, ktorú nebudete variť, ale opekať. Ďalej sa postup prípravy nelíši, až na samotné servírovanie, kde cibuľovú polievku neservírujete s vajíčkom, ale s opečenou hriankou a strúhaným syrom.


Zajac na cibuli
Suroviny na 4 – 6 porcií

  • zajac alebo králik
  • 50 g údenej slaniny
  • 4 veľké cibule
  • PL masti
  • hrubší plátok masla
  • mäsový vývar
  • strúhanka
  • čerstvý tymian
  • soľ, mleté čierne korenie
  • brusnicový kompót
  • olivy

Zajaca dôkladne premyte, usušte, prešpikujte prúžkami slaniny a prelejte roztopeným maslom. Nechajte ho cez noc, ešte lepšie aj celý deň v chladničke odležať. Pred prípravou mäso opečte na masti, aby sa povrch zatiahol a vložte do pekáča. Pridajte okolo neho na krúžky nakrájanú cibuľu, olivy, posypte korením, tymianom a soľou, podlejte vývarom a prikryté upečte vo vyhratej rúre do mäkka. Krátko pred dopečením ho odokryte, povrch posypte strúhankou, do výpeku pridajte trochu brusnicového kompótu a dopečte. Servírujte preliate výpekom s varenými zemiakmi a brusnicovým kompótom.

Tip: Divého zajaca nechajte v chladničke odpočívať dlhšie ako domáceho králika. Ak sa vám zle pracuje s celým kusom mäso, nebojte sa ho ešte pred prešpikovaním naporciovať. Menšie kúsky mäsa sa budú i ľahšie oprážať a ukladať do pekáča. Z nepoužiteľných rebier a krku môžete urobiť vývar na podlievanie.


Cesnakové kurča
Suroviny na 4 porcie

  • kurča
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 40 g masti
  • 20 g hladkej múky
  • 100 ml bieleho vína
  • 1-2 PL paradajkového pretlaku
  • hydinový vývar
  • mletá sladká paprika
  • soľ, mleté čierne korenie
  • trochu hladkej múky na obalenie

Očistené a umyté kurča naporciujte, všetky časti potrite prelisovaným cesnakom, posypte soľou, korením a mletou paprikou. Nakoniec jednotlivé porcie obaľte z každej strany v hladkej múke. Masť nechajte vo väčšom hrnci rozohriať a obalené porcie v nej z každej strany opražte. Potom ich podlejte trochou vývaru, prikryte a uduste do mäkka. Počas dusenia mäso podľa potreby podlievajte. Mäkké kurča vyberte, šťavu vyduste na tuk, zaprášte naváženou hladkou múkou, za stáleho miešania opekajte kým nezhnedne, potom odstavte z tepla a zalejte vínom a vývarom. Nakoniec vráťte na plameň, pridajte kečup a porcie kurčaťa vložte späť do omáčky. Servírujte s ryžou alebo zemiakmi preliate omáčkou.


ico

Rady, ktoré pomôžu

  • Ak máte problému s konzumáciou čistého čerstvého cesnaku, skúste ho použiť aspoň na prípravu marinád, dresingov alebo zeleninových šalátov a to tak, že ho po prelisovaní vmiešate do bieleho jogurtu alebo kyslej smotany.
  • Taktiež vám po cesnaku nebude ťažko od žalúdka, ak ho pred použitím rozkrojíte pozdĺžne na polovicu a vyrežete z jeho stredu klíčok.
  • Pripraviť si môžete aj cesnakový ocot alebo olej. Do octu alebo oleja vložte približne 6 stredne veľkých ošúpaných cesnakov strúčikov, nechajte niekoľko dní lúhovať a môžete začať používať. Ak strúčiky po niekoľkých dňoch neodstránite proces lúhovania bude pokračovať. Takto pripravený ocot alebo olej môžete používať do šalátov. Skladujte ho v chlade a tme. Podobným spôsobom si môžete pripraviť i cesnakovú vodku, ktorá sa vo forme kvapiek používa ako liečivo alebo ako prevencia proti chrípke, zápalom a plesňovým infekciám.
  • Cibuľu by ste nemali mlieť a ani krájať príliš nadrobno, mohla by zhorknúť. Pred smažením je dobré ju jemne poprášiť hladkou múkou. Nekrájajte si jej ani priveľa do zásoby, po niekoľkých hodinách sa totiž stáva toxickou!
  • Cibuľa sa tiež od nepamäti využíva ako liek. Zvonka pomáha ako prvá pomoc po uštipnutí hmyzom, na odstránenie bradavíc a plesní. Vnútorne sa pije čaj alebo sirup proti kašľu. Na prípravu čaju rozkrájajte jednu väčšiu cibuľu, uvarte ju v pol litri vody a silný výluh oslaďte medom alebo cukrom. Sirup vyrobíte tiež z nakrájanej cibule, ktorú zasypete cukrom alebo ju vložíte do medu. Cibuľa pustí šťavu a už po niekoľkých hodinách môžete sirup konzumovať po lyžičkách niekoľkokrát denne.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€
  2. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  3. Ako sa zbaviť chladnej podlahy
  4. Čerešne - miesto, kde môžete žiť podľa seba
  5. Všetky okresy svojimi pobočkami pokrývajú len tri banky
  6. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky
  7. Ochráňte pred zlodejmi celé vozidlo vďaka VAM Akustik
  8. V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások
  9. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť
  10. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  1. Všetky okresy svojimi pobočkami pokrývajú len tri banky
  2. Ochráňte pred zlodejmi celé vozidlo vďaka VAM Akustik
  3. Čerešne - miesto, kde môžete žiť podľa seba
  4. Nová michalovská nemocnica otvorí brány: toto musíte vidieť!
  5. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky
  6. Mladí vodiči preferujú čoraz silnejšie autá
  7. Ako sa zbaviť chladnej podlahy
  8. V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások
  9. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť
  10. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  1. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky 11 252
  2. 3 pravidlá pre lepší dôchodok 9 194
  3. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€ 3 874
  4. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií 3 256
  5. Moskva alebo Petrohrad? 3 171
  6. Ako sa zbaviť chladnej podlahy 2 408
  7. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 2 406
  8. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu 2 330
  9. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 1 889
  10. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť 1 694

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Danko v dume dvoril Rusom, keď prekrúcajú ´68, mlčí

Danko je absolútne mimo reality, ohodnotil proruský sentiment šéfa slovenského parlamentu politológ Grigorij Mesežnikov.

REPORTÁŽ

Rafting v Líbyi. Kríza sa skončila, ľudia ďalej prichádzajú cez more

Na Sicílii sme blízko migračnej kríze.

KOMENTÁRE

Rusi stále trpia na štokholmský syndróm

Na prvý pohľad je to úplne nepochopiteľné.

Neprehliadnite tiež

Playboy sa púšťa do neprebádaných vôd, nafotil kampaň s plus size modelkou

Fotky patria k decentnejším kampaniam modelky Molly Constable.

Vraždili a znásilňovali, no ženy ich milujú a obdivujú. Prečo?

Za ich správaním nie je len sexuálna porucha, psychológia má viaceré vysvetlenia.

Účinné tipy, ako sa správne nalíčiť pod okuliare

Pre správny výsledok berte do úvahy sklá aj farbu rámu.

Florbalová kapitánka Lucia Košturiaková: Florbal nie je ženský ani mužský šport

V decembri bude viesť slovenský tím na majstrovstvá sveta vo florbale v Bratislave.

Magdalénske práčovne boli dejiskom krutosti. Mníšky v nich týrali mladé dievčatá

„Padlé ženy“ si v nich mali odpracovať svoje hriechy. Desiatky rokov trpeli neprávom.