Zelenina s veľkým C

Cibuľa a cesnak neslúžia len ako základ receptov, ale aj ako samotné jedlo, výborné korenie či dokonca liečivo.

Pečené plnené cibule
Suroviny na 4 porcie

  • 8 väčších cibúľ
  • mäsový vývar
  • 1 ČL cukru
  • masť na vymastenie misy

Na plnku:

  • 200 g teľacieho alebo hovädzieho mäsa
  • 50 g čerstvých húb
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 vajíčko
  • 1 PL oleja
  • strúhanka
  • bylinky
  • soľ, mleté čierne korenie

Očistené nie veľmi skrojené cibule krátko povarte v osolenej a osladenej vode. Po vybratí vršky skrojte a vnútro opatrne vydlabte tak, aby jedna až dve vrstvy ostali. Mleté mäso spolu s pokrájanými stredmi vydlabanými stredmi z cibúľ poduste na oleji, kým nezmäkne, ku koncu pridajte nakrájané huby a nechajte vychladnúť. Nakoniec do plnky vmiešajte prelisovaný cesnak, vajíčko, nasekané bylinky, dohustite ju strúhankou a dochuťte. Pripravené cibule vložte do vymastenej zapekacej misy alebo plechu, naplňte, podlejte trochou mäsového vývaru a vložte zapiecť do vyhriatej rúry, kým cibule nezmäknú a povrch nezozlatne. Servírujte ako predjedlo, alebo ako hlavný chod so zemiakovou kašou a zeleninovým šalátom.


Cesnaková polievka
Suroviny na 4 porcie

  • 800 ml silného vývaru
  • 200 g zemiakov
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 1 PL masti alebo masla
  • 1 ČL mletej sladkej papriky
  • rasca
  • soľ, mleté čierne korenie
  • pažítka

Očistené zemiaky pokrájajte na malé kocky, uvarte v osolenej vode do mäkka a sceďte. Niekoľko zemiakov roztlačte vidličkou, vložte ich do hrnca s masťou alebo maslom, pridajte prelisovaný cesnak, mletú papriku a trochu rasce. Podlejte vývarom, po chvíľke pridajte predvarené zemiaky, nechajte prevrieť a dochuťte soľou a korením. Servírujte s nadrobno nasekanou pažítkou. Polievku môžete obohatiť ak do nej napúšťate rozšľahané vajíčko.

Tip: Namiesto mäsového vývaru môžete použiť i vývar zo zemiakov. Podobne pripravíte i cibuľovú polievku, kde množstvo zemiakov nahradíte cibuľou, ktorú nebudete variť, ale opekať. Ďalej sa postup prípravy nelíši, až na samotné servírovanie, kde cibuľovú polievku neservírujete s vajíčkom, ale s opečenou hriankou a strúhaným syrom.


Zajac na cibuli
Suroviny na 4 – 6 porcií

  • zajac alebo králik
  • 50 g údenej slaniny
  • 4 veľké cibule
  • PL masti
  • hrubší plátok masla
  • mäsový vývar
  • strúhanka
  • čerstvý tymian
  • soľ, mleté čierne korenie
  • brusnicový kompót
  • olivy

Zajaca dôkladne premyte, usušte, prešpikujte prúžkami slaniny a prelejte roztopeným maslom. Nechajte ho cez noc, ešte lepšie aj celý deň v chladničke odležať. Pred prípravou mäso opečte na masti, aby sa povrch zatiahol a vložte do pekáča. Pridajte okolo neho na krúžky nakrájanú cibuľu, olivy, posypte korením, tymianom a soľou, podlejte vývarom a prikryté upečte vo vyhratej rúre do mäkka. Krátko pred dopečením ho odokryte, povrch posypte strúhankou, do výpeku pridajte trochu brusnicového kompótu a dopečte. Servírujte preliate výpekom s varenými zemiakmi a brusnicovým kompótom.

Tip: Divého zajaca nechajte v chladničke odpočívať dlhšie ako domáceho králika. Ak sa vám zle pracuje s celým kusom mäso, nebojte sa ho ešte pred prešpikovaním naporciovať. Menšie kúsky mäsa sa budú i ľahšie oprážať a ukladať do pekáča. Z nepoužiteľných rebier a krku môžete urobiť vývar na podlievanie.


Cesnakové kurča
Suroviny na 4 porcie

  • kurča
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 40 g masti
  • 20 g hladkej múky
  • 100 ml bieleho vína
  • 1-2 PL paradajkového pretlaku
  • hydinový vývar
  • mletá sladká paprika
  • soľ, mleté čierne korenie
  • trochu hladkej múky na obalenie

Očistené a umyté kurča naporciujte, všetky časti potrite prelisovaným cesnakom, posypte soľou, korením a mletou paprikou. Nakoniec jednotlivé porcie obaľte z každej strany v hladkej múke. Masť nechajte vo väčšom hrnci rozohriať a obalené porcie v nej z každej strany opražte. Potom ich podlejte trochou vývaru, prikryte a uduste do mäkka. Počas dusenia mäso podľa potreby podlievajte. Mäkké kurča vyberte, šťavu vyduste na tuk, zaprášte naváženou hladkou múkou, za stáleho miešania opekajte kým nezhnedne, potom odstavte z tepla a zalejte vínom a vývarom. Nakoniec vráťte na plameň, pridajte kečup a porcie kurčaťa vložte späť do omáčky. Servírujte s ryžou alebo zemiakmi preliate omáčkou.


ico

Rady, ktoré pomôžu

  • Ak máte problému s konzumáciou čistého čerstvého cesnaku, skúste ho použiť aspoň na prípravu marinád, dresingov alebo zeleninových šalátov a to tak, že ho po prelisovaní vmiešate do bieleho jogurtu alebo kyslej smotany.
  • Taktiež vám po cesnaku nebude ťažko od žalúdka, ak ho pred použitím rozkrojíte pozdĺžne na polovicu a vyrežete z jeho stredu klíčok.
  • Pripraviť si môžete aj cesnakový ocot alebo olej. Do octu alebo oleja vložte približne 6 stredne veľkých ošúpaných cesnakov strúčikov, nechajte niekoľko dní lúhovať a môžete začať používať. Ak strúčiky po niekoľkých dňoch neodstránite proces lúhovania bude pokračovať. Takto pripravený ocot alebo olej môžete používať do šalátov. Skladujte ho v chlade a tme. Podobným spôsobom si môžete pripraviť i cesnakovú vodku, ktorá sa vo forme kvapiek používa ako liečivo alebo ako prevencia proti chrípke, zápalom a plesňovým infekciám.
  • Cibuľu by ste nemali mlieť a ani krájať príliš nadrobno, mohla by zhorknúť. Pred smažením je dobré ju jemne poprášiť hladkou múkou. Nekrájajte si jej ani priveľa do zásoby, po niekoľkých hodinách sa totiž stáva toxickou!
  • Cibuľa sa tiež od nepamäti využíva ako liek. Zvonka pomáha ako prvá pomoc po uštipnutí hmyzom, na odstránenie bradavíc a plesní. Vnútorne sa pije čaj alebo sirup proti kašľu. Na prípravu čaju rozkrájajte jednu väčšiu cibuľu, uvarte ju v pol litri vody a silný výluh oslaďte medom alebo cukrom. Sirup vyrobíte tiež z nakrájanej cibule, ktorú zasypete cukrom alebo ju vložíte do medu. Cibuľa pustí šťavu a už po niekoľkých hodinách môžete sirup konzumovať po lyžičkách niekoľkokrát denne.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností
  2. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie
  3. Zábavný aj sebavedomý
  4. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3
  5. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo
  6. Loďou Meraviglia po Stredozemnom mori
  7. Bezpečnostný pás vám chráni život, antivírus váš virtuálny svet
  8. Antibiotiká nie sú cukríky. Naozaj viete, kedy ich máte brať?
  9. Ikonický Harley-Davidson za bezkonkurenčnú cenu
  10. Testovanie elektrobicyklov v košickom Cassovare
  1. Zákaznícky servis Martinusu sa dostal medzi svetovú špičku
  2. Poradňa: Ako vybrať účet pre mladých
  3. Sajfa odkázal študentom:„Buďte nároční a vydržte!“
  4. S Kulinariom chutí jar lepšie!
  5. Výstavisko Agrokomplex opäť plné poľnohospodárskej techniky
  6. Udelenie akreditácie (certifikátu) pre Aktuárstvo na EU v BA
  7. Vzorový byt v projekte Nobelova
  8. Do ankety Slovenka roka 2017 je nominovaná aj Adriana Kolesárová
  9. Pripomenuli si Svetový deň vody 2017
  10. Vlastníci bytov sa zatiaľ požiarnym zábranám vyhýbajú
  1. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie 21 882
  2. Loďou Meraviglia po Stredozemnom mori 7 330
  3. Ikonický Harley-Davidson za bezkonkurenčnú cenu 5 957
  4. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo 4 324
  5. Gamifikácia: Nový hit v učení finančnej gramotnosti na ZŠ 3 474
  6. Bývanie, ktoré vás oslobodí od stresu 3 181
  7. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3 3 164
  8. Testovanie elektrobicyklov v košickom Cassovare 3 042
  9. Zábavný aj sebavedomý 2 873
  10. Antibiotiká nie sú cukríky. Naozaj viete, kedy ich máte brať? 2 735

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Šéf Orangeu: Pre roaming môžu zdražieť domáce hovory a dáta

Európska komisia začala pred niekoľkými rokmi tvrdo regulovať ceny roamingu

DOMOV

Bašternákovi pomáha pomalosť prokuratúry, sťahuje sa z vlastných firiem

Zo siedmich prípadov podnikateľa sú živé už len tri. Podozrenia týkajúce sa jeho majetku sa riešia podľa deravého zákona.

KOMENTÁRE

Len zmeny v školstve nás odklonia z cesty do pekiel

Nevzdelaná spoločnosť sa nedá spravovať.

Neprehliadnite tiež

Zistili, že sexuálne uspokojenie trvá 48 hodín

Z amerického výskumu vyplýva, že sex a udržanie partnerského puta spolu významne súvisia.

Svetoznámy cvičiteľ psov: Pes musí dôverovať svojmu majiteľovi

Ako vychovať poslušného psa, čo so psom z útulku a kedy je pes šťastný? Rozprávali sme sa s Cesarom Millanom, ktorý príde aj do Bratislavy.

Desať jarných trendov pre ženy podľa návrhárov

Čo predpovedajú svetoví dizajnéri nášmu šatníku na jar a leto?

Ako si udržať sex po päťdesiatke? Radia odborníci

Pri sexuálnych problémoch v strednom veku si ľudia málokedy poradia svojpomocne.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop