SME
reklama

Zelenina s veľkým C

Cibuľa a cesnak neslúžia len ako základ receptov, ale aj ako samotné jedlo, výborné korenie či dokonca liečivo.

Pečené plnené cibule
Suroviny na 4 porcie

  • 8 väčších cibúľ
  • mäsový vývar
  • 1 ČL cukru
  • masť na vymastenie misy

Na plnku:

  • 200 g teľacieho alebo hovädzieho mäsa
  • 50 g čerstvých húb
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 vajíčko
  • 1 PL oleja
  • strúhanka
  • bylinky
  • soľ, mleté čierne korenie

Očistené nie veľmi skrojené cibule krátko povarte v osolenej a osladenej vode. Po vybratí vršky skrojte a vnútro opatrne vydlabte tak, aby jedna až dve vrstvy ostali. Mleté mäso spolu s pokrájanými stredmi vydlabanými stredmi z cibúľ poduste na oleji, kým nezmäkne, ku koncu pridajte nakrájané huby a nechajte vychladnúť. Nakoniec do plnky vmiešajte prelisovaný cesnak, vajíčko, nasekané bylinky, dohustite ju strúhankou a dochuťte. Pripravené cibule vložte do vymastenej zapekacej misy alebo plechu, naplňte, podlejte trochou mäsového vývaru a vložte zapiecť do vyhriatej rúry, kým cibule nezmäknú a povrch nezozlatne. Servírujte ako predjedlo, alebo ako hlavný chod so zemiakovou kašou a zeleninovým šalátom.


Cesnaková polievka
Suroviny na 4 porcie

  • 800 ml silného vývaru
  • 200 g zemiakov
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 1 PL masti alebo masla
  • 1 ČL mletej sladkej papriky
  • rasca
  • soľ, mleté čierne korenie
  • pažítka

Očistené zemiaky pokrájajte na malé kocky, uvarte v osolenej vode do mäkka a sceďte. Niekoľko zemiakov roztlačte vidličkou, vložte ich do hrnca s masťou alebo maslom, pridajte prelisovaný cesnak, mletú papriku a trochu rasce. Podlejte vývarom, po chvíľke pridajte predvarené zemiaky, nechajte prevrieť a dochuťte soľou a korením. Servírujte s nadrobno nasekanou pažítkou. Polievku môžete obohatiť ak do nej napúšťate rozšľahané vajíčko.

Tip: Namiesto mäsového vývaru môžete použiť i vývar zo zemiakov. Podobne pripravíte i cibuľovú polievku, kde množstvo zemiakov nahradíte cibuľou, ktorú nebudete variť, ale opekať. Ďalej sa postup prípravy nelíši, až na samotné servírovanie, kde cibuľovú polievku neservírujete s vajíčkom, ale s opečenou hriankou a strúhaným syrom.


Zajac na cibuli
Suroviny na 4 – 6 porcií

  • zajac alebo králik
  • 50 g údenej slaniny
  • 4 veľké cibule
  • PL masti
  • hrubší plátok masla
  • mäsový vývar
  • strúhanka
  • čerstvý tymian
  • soľ, mleté čierne korenie
  • brusnicový kompót
  • olivy

Zajaca dôkladne premyte, usušte, prešpikujte prúžkami slaniny a prelejte roztopeným maslom. Nechajte ho cez noc, ešte lepšie aj celý deň v chladničke odležať. Pred prípravou mäso opečte na masti, aby sa povrch zatiahol a vložte do pekáča. Pridajte okolo neho na krúžky nakrájanú cibuľu, olivy, posypte korením, tymianom a soľou, podlejte vývarom a prikryté upečte vo vyhratej rúre do mäkka. Krátko pred dopečením ho odokryte, povrch posypte strúhankou, do výpeku pridajte trochu brusnicového kompótu a dopečte. Servírujte preliate výpekom s varenými zemiakmi a brusnicovým kompótom.

Tip: Divého zajaca nechajte v chladničke odpočívať dlhšie ako domáceho králika. Ak sa vám zle pracuje s celým kusom mäso, nebojte sa ho ešte pred prešpikovaním naporciovať. Menšie kúsky mäsa sa budú i ľahšie oprážať a ukladať do pekáča. Z nepoužiteľných rebier a krku môžete urobiť vývar na podlievanie.


Cesnakové kurča
Suroviny na 4 porcie

  • kurča
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 40 g masti
  • 20 g hladkej múky
  • 100 ml bieleho vína
  • 1-2 PL paradajkového pretlaku
  • hydinový vývar
  • mletá sladká paprika
  • soľ, mleté čierne korenie
  • trochu hladkej múky na obalenie

Očistené a umyté kurča naporciujte, všetky časti potrite prelisovaným cesnakom, posypte soľou, korením a mletou paprikou. Nakoniec jednotlivé porcie obaľte z každej strany v hladkej múke. Masť nechajte vo väčšom hrnci rozohriať a obalené porcie v nej z každej strany opražte. Potom ich podlejte trochou vývaru, prikryte a uduste do mäkka. Počas dusenia mäso podľa potreby podlievajte. Mäkké kurča vyberte, šťavu vyduste na tuk, zaprášte naváženou hladkou múkou, za stáleho miešania opekajte kým nezhnedne, potom odstavte z tepla a zalejte vínom a vývarom. Nakoniec vráťte na plameň, pridajte kečup a porcie kurčaťa vložte späť do omáčky. Servírujte s ryžou alebo zemiakmi preliate omáčkou.


ico

Rady, ktoré pomôžu

  • Ak máte problému s konzumáciou čistého čerstvého cesnaku, skúste ho použiť aspoň na prípravu marinád, dresingov alebo zeleninových šalátov a to tak, že ho po prelisovaní vmiešate do bieleho jogurtu alebo kyslej smotany.
  • Taktiež vám po cesnaku nebude ťažko od žalúdka, ak ho pred použitím rozkrojíte pozdĺžne na polovicu a vyrežete z jeho stredu klíčok.
  • Pripraviť si môžete aj cesnakový ocot alebo olej. Do octu alebo oleja vložte približne 6 stredne veľkých ošúpaných cesnakov strúčikov, nechajte niekoľko dní lúhovať a môžete začať používať. Ak strúčiky po niekoľkých dňoch neodstránite proces lúhovania bude pokračovať. Takto pripravený ocot alebo olej môžete používať do šalátov. Skladujte ho v chlade a tme. Podobným spôsobom si môžete pripraviť i cesnakovú vodku, ktorá sa vo forme kvapiek používa ako liečivo alebo ako prevencia proti chrípke, zápalom a plesňovým infekciám.
  • Cibuľu by ste nemali mlieť a ani krájať príliš nadrobno, mohla by zhorknúť. Pred smažením je dobré ju jemne poprášiť hladkou múkou. Nekrájajte si jej ani priveľa do zásoby, po niekoľkých hodinách sa totiž stáva toxickou!
  • Cibuľa sa tiež od nepamäti využíva ako liek. Zvonka pomáha ako prvá pomoc po uštipnutí hmyzom, na odstránenie bradavíc a plesní. Vnútorne sa pije čaj alebo sirup proti kašľu. Na prípravu čaju rozkrájajte jednu väčšiu cibuľu, uvarte ju v pol litri vody a silný výluh oslaďte medom alebo cukrom. Sirup vyrobíte tiež z nakrájanej cibule, ktorú zasypete cukrom alebo ju vložíte do medu. Cibuľa pustí šťavu a už po niekoľkých hodinách môžete sirup konzumovať po lyžičkách niekoľkokrát denne.

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

reklama

Komerčné články

  1. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  2. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  3. Ak chcete byť bohatší, musíte nad peniazmi rozmýšľať
  4. Daň z cukru zasiahne sociálne slabších a ohrozí výrobu sirupov
  5. Vyhnúť sa plateniu daní? Drzý gróf v Apúlii to vyriešil svojsky
  6. Exportujete do zahraničia? Poistite si svoje pohľadávky
  7. Práca snov? Prihlás sa na prácu sprievodcu v BUBO
  8. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  1. Ak chcete byť bohatší, musíte nad peniazmi rozmýšľať
  2. Exportujete do zahraničia? Poistite si svoje pohľadávky
  3. Vyhnúť sa plateniu daní? Drzý gróf v Apúlii to vyriešil svojsky
  4. Práca snov? Prihlás sa na prácu sprievodcu v BUBO
  5. Daň z cukru zasiahne sociálne slabších a ohrozí výrobu sirupov
  6. Deň narcisov už po piatykrát v dm
  7. Nissan Qashqai: Facelift prináša množstvo inovatívnych vylepšení
  8. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 691
  2. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine! 8 669
  3. V púpave je všetko, čo potrebujete 5 211
  4. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy 4 105
  5. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou 3 112
  6. Veľká zmena pre ľudí s postihnutím 2 916
  7. Náš prvý prezident sa nebál hovoriť o mravnosti v politike 2 387
  8. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte 2 268
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Ilustračná fotografia.

Dieťa prevráti život naruby.


Odborníčka radí, ako na optimálny jedálniček.


Soňa Lehocká

Ekomóda je cestou budúcnosti.


Lucia Skladanová
Reďkovková polievka

Reďkovka zvýrazní šalát a nátierku, môžete ju aj upiecť.


redakcia SME ženy
reklama
  1. Unicef Slovensko: Inšpirujúce ženy a ich úloha pri formovaní lepšieho sveta
  2. Mária Melková: U ocka upratovať nemusím! Čo s rozdielnymi pravidlami v dvoch domovoch po rozvode.
  3. Mária Melková: Moje dieťa ku mne po rozvode odmieta chodiť. Čo mám robiť?
  4. Věra Tepličková: Krehké deti alebo Keď blogerka vybočí zo zaužívaných koľají
  5. Lucia Nicholsonová: Načo sa zahadzovať s deťmi? Obzvlášť s tými chudobnými?
  6. Věra Tepličková: Život s introvertným dieťaťom, manželom alebo rodičom
  7. Martin Pollák: Generácia Alfa
  8. Mária Melková: Moje deti, Tvoje deti, naše deti - mýty o živote v zošívaných rodinách
  1. Lucia Nicholsonová: Otvorený list Kaliňákovi juniorovi 98 599
  2. Lucia Nicholsonová: List zápasníkovi Véghovi 80 535
  3. Ivan Čáni: Korčokovský magor. 41 260
  4. Martin Krsak: Slovensku nebude nikto diktovať! …ani zahraničie, ani zákony SR 33 754
  5. Marek Mačuha: Chudobní dôchodcovia? 31 077
  6. Boris Šabík: Zvláštne ticho po katastrofách 20 644
  7. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí? 18 894
  8. Lucia Nicholsonová: List ministerke s hollywoodskym úsmevom 12 887
  1. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí?
  2. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Sex v meste na slovenský spôsob
  3. Jiří Ščobák: Ivan Korčok dnes promluvil před Starou tržnicou v Bratislavě (video)
  4. Yevhen Hessen: Telegram ako zdroj konšpirácií, dezinformácií a propagandy?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 77. - Arktída - Ostrov Wrangel - miesto, kde sa začína ruský deň
  6. Post Bellum SK: Osobnosť, ktorú sme si nepripomenuli...
  7. Yevhen Hessen: Ukrajinských utečencov sa pýtajú "Prečo nie ste na fronte", ale utečencov z iných krajín sa na to nepýtajú?
  8. Jiří Ščobák: Ivan Korčok zvítězí, protože má něco, co Pellegrini nemá a nikdy mít nebude!
SkryťZatvoriť reklamu