Bez žuvačky ani na krok

Ľudia ich žuvajú už tisícročia. Aké boli kedysi a aké sú dnes? Je žutie žuvačiek správnou voľbou alebo iba imidžom?

Čo dokáže žuvačka?

Z televíznych obrazoviek alebo časopisov sa neustále dozvedáte, ako by ste mali žuť žuvačky a chrániť si tým zuby pred vznikom kazu. Je žutie žuvačiek naozaj také užitočné?

„Podľa klinických štúdií môže mať žuvačka nepriamy pozitívny vplyv na zdravie našich zubov tým, že stimuluje produkciu slín, napomáha samoočisťovanie zubov a zároveň zvyšuje pH v ústach.

Žutie žuvačky je preto prospešné hlavne pre ľudí, ktorí trpia zníženou produkciou slín. Je tiež vhodné vždy, keď si nemáme možnosť po jedle umyť zuby.

Počas jedla totiž baktérie metabolizujú – rozkladajú cukry z potravy a v ústach vzniká kyslé prostredie, v ktorom je zubná sklovina náchylnejšia na vznik zubného kazu,“ vraví stomatologička Silvia Brockman.

Keď si dáte hneď po jedle žuvačku bez cukru, kyslé prostredie v ústach rýchlo zneutralizujete. Okrem toho podporíte trávenie a osviežite si dych. Na druhej strane však aj v prípade žutia platí, že všetkého veľa škodí.

Optimálne je vziať si žuvačku tri-štyri krát denne po jedle, najviac na pätnásť minút. Nadmerné žutie totiž príliš zaťažuje čeľustný kĺb a spôsobuje z toho vyplývajúce ďalšie problémy. Preto by ste nemali celodenným žutím ventilovať napríklad vnútorné napätie a stres.

Neustále namáhanie kĺbu môže viesť nielen k jeho bolestivosti, ale aj k obmedzeniu pohyblivosti sánky. Z dlhodobého hľadiska, podobne ako pri škrípaní zubov, sa môže opotrebovať žucí aparát a s ním pribudnú problémy temporomandibulárneho kĺbu. Terapia býva často zdĺhavá. Keď však žujete len pätnásť minút, vašej sánke to neškodí.

Vyberte si tú správnu

Vybrať si žuvačku podľa chuti nie je dnes žiadny problém. Mali by ste však myslieť aj na to, aby vám pomohla, prinajhoršom, nech vašim zubom aspoň neškodí. Ako je to so žuvačkami s osviežujúcou príchuťou? Sú všetky rovnako vhodné?

„Zo stomatologického hľadiska je lepšie žuť žuvačky bez cukru. Najvhodnejším umelým sladidlom sa javí xylitol, ktorý podľa niektorých štúdií dokonca priamo zabraňuje vzniku zubného kazu.

Presný mechanizmus jeho účinku nie je známy, ale zdá sa, že bráni rastu baktérií vrátane streptococcus mutans, hlavnej baktérie zodpovednej za vznik zubného kazu. Žutie žuvačiek s obsahom xylitolu zároveň znižuje akumuláciu zubného povlaku,“ dodáva stomatologička Silvia Brockman.

Nezabúdajte na kefku

Žuvačky majú preventívny a čistiaci efekt, nie sú však plnohodnotnou náhradou klasického čistenia zubov kefkou. „Aj napriek všetkým pozitívnym efektom žuvačka v žiadnom prípade nenahrádza pravidelné čistenie zubov.

Vždy, keď je to možné, mali by sme si po jedle zuby vyčistiť. Keď túto možnosť nemáme, je dobré použiť asi na desať-pätnásť minút žuvačku bez cukru. Podporíme tým saliváciu, samoočisťovanie a neutralizáciu pH v ústach,“ vraví stomatologička.zuvacky2.jpg

Na začiatku bolo chicle

Šli ste niekedy lesom, obzerajúc si okolité stromy a napadlo vám pri niektorom, akú má chutnú živicu? Že by sa určite veľmi dobre žula? Pravdepodobne nie, ale dá sa povedať, že presne na to mysleli starovekí Indiáni. V Severnej Amerike totiž obľubovali žutie miazgy z kôry jedlí, smrekov a borovíc. Po nich to skúšali aj britskí kolonizátori, ktorí sa ako prví pokúsili tento zvyk speňažiť.

Nezaostávali ani Indiáni Strednej a Južnej Ameriky. Mayovia si napríklad zvykli potrápiť zuby zahustenou šťavou z vysokého tropického stromu manilkara zapota. Z jeho miazgy sa aj dnes získava chicle – gumový základ. Ide o vzácnosť, ktorá sa prakticky vyskytuje len v tých najkvalitnejších žuvačkách na svete.

Prvú modernú žuvačku vyrobili v 60. rokoch devätnásteho storočia vďaka vyvezenému chicle z Mexika. Pôvodne sa táto hmota mala použiť ako náhrada gumy. V tomto biznise však neobstála a väčší úspech dosiahla v žuvačkovom priemysle.

Chicle má totiž veľmi jemnú textúru a lepšie udržiava príchuť. Postupom času však výrobné spoločnosti začali využívať skôr syntetické gumy pre ich nižšiu cenu a ľahšiu dostupnosť.

Najstaršia žuvačka na svete

Najstarší dôkaz existencie žuvačky sa našiel pri archeologických vykopávkach deväťtisíc rokov starého sídla vo Švédsku. V žuvaní však nezaostávali ani iné národy.

Pred tritisícpäťsto rokmi používali na osvieženie dychu starí Egypťania špeciálnu zmes z melóna, myrhy a kadidla. No a v starovekom Grécku sa žuvala guma – živica z kríka Pistacia Ientiscus.

Hustá tekutina, ktorá z kôry vytekala pri jej narezaní, sa menila na mastix. Práve to je hmota, ktorá pomáha čistiť zuby a dezinfikovať ústnu dutinu. Najviac ju obľubovali a využívali grécke ženy.

Prvé žuvačkové obchody

Nápad speňažiť žuvačky sa pripisuje americkým osadníkom. V 19. storočí sa v USA objavilo niekoľko výrobcov žuvačiek rôznej kvality a zloženia, pri ktorých vychádzali z miestnych indiánskych skúseností.

Boli to prvé pokusy, ktoré sa rôznili kvalitou i úspešnosťou na trhu. Napríklad bratia Curtisovci vymysleli žuvačku s názvom The State Maine Pure Spruse Gum, čo bola akási čistá smreková či jedľová guma zo štátu Main. Prvá vylepšená patentovaná žuvačka pochádzala od Williama Sempla, na patentovom úrade bola ohlásená 28. decembra 1869.

Nečakaný úspech so svojou žuvačkou zožal aj William Wrigley Jr., ktorý ju ako bonus ponúkal zákazníkom pri kúpe jeho mydla. Na začiatku dvadsiateho storočia sa žuvačky vyrábali aj v Prahe a predávali sa po celom Rakúsko-Uhorsku.

Po 2. svetovej vojne sa však žuvačky prestali v ČSR predávať údajne z hygienických dôvodov. Neskôr ich však opäť povolili, aby sa zabránilo čiernemu obchodovaniu.

ico

Vývoj žuvačiek

Vývoj žuvačiek stále napreduje, zatiaľ čo kedysi žuvačky obsahovali cukor a zuby čistili najmä mechanicky, moderné žuvačky už sacharidy vylúčili a začali sa viac zameriavať na prevenciu ústnej dutiny. Stali sa tým pre ľudí zaujímavejšími a potrebnejšími.

Žuvačky môžeme rozdeliť podľa generácií:

Jednoduché nehygienické žuvačky – pomáhali mechanicky odstrániť zubný plak, a teda živnú pôdu pre baktérie zubného kazu, ale obsahovali cukry, ktoré činnosť baktérií podporovali. Preto sa ich výroba postupne obmedzovala.

Hygienické žuvačky – už neobsahujú cukry, ale umelé sladidlá. Pomáhajú mechanicky očistiť zuby a majú dezodoračný efekt.

Profylaktické žuvačky – majú dobré ochranné, čistiace a dezodoračné účinky. Neutralizujú kyseliny v ústnej dutine a tým upravujú pH slín.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Jakub Mankovecký z SPU v Nitre bol opäť úspešný v reze viniča
  2. Hitparáda štiav
  3. 14. ročník AmCham „Job Fair“ v Košiciach
  4. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  5. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  6. Malé knedličky, veľké dojmy
  7. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  8. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  9. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  10. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  1. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 10 685
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 7 859
  3. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 6 458
  4. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 5 475
  5. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 5 419
  6. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 5 231
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 509
  8. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo 2 635
  9. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 2 468
  10. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa 2 189

Téma: Zuby


Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Británia sa rozhodla, hranice aj pre Slovákov chce zatvoriť už v marci

Theresa Mayová chystá obmedzenie voľného pohybu oznámiť v rovnaký deň, kedy oficiálne spustí rokovania o brexite.

DOMOV

Prieskum Polis: Voľby by vyhral Smer, SNS preferencie klesli

Do parlamentu by sa dostalo aj KDH.

Neprehliadnite tiež

Filmová cesta Emmy Stone až k oscarovému La La Landu

Herečka získala prvú sošku Oscara. Takto sa menila v priebehu svojej filmovej kariéry.

Móda na Oscaroch 2017: Kto zvíťazil svojim štýlom?

Celebrity sa zišli na najprestížnejšom odovzdávaní filmových cien, niektoré by si zaslúžili zlatú sošku aj za štýl.

Zajačia paštéta

Domáca paštéta chutí úplne inak ako tá, ktorú bežne dostať v obchode. Ak sa vám nelení stráviť nejaký čas v kuchyni, dajte sa do prípravy.

Kohút na víne je francúzska klasika. Ukážeme vám ako na to.

Chceli by ste uvariť večeru hodnú skutočného gurmána? Pripravte si kohúta na víne. Miloš Mikuš pripravil recept s fotopostupom, s ktorým sa vám to určite podarí.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop