SME

Len sa zahryznúť...

Starostlivosť o zuby sa začína už pri výbere jedla. Vhodne zvolené a zladené potraviny sú tou najlepšou zárukou pre zdravý úsmev...

Cestoviny s mäsom a syrovou omáčkou
Suroviny na 4 porcie

  • 400 g cestovín
  • 300 g kuracieho mäsa
  • 250 ml smotany na varenie
  • 150 g syru s modrou plesňou
  • 150 g topeného syra
  • 1 väčšia cibuľa
  • 1 PL oleja
  • soľ, mleté biele korenie

Cestovinu uvarte podľa návodu na obale. Očistenú cibuľu pokrájajte na malé kocky a osmažte na oleji dozlatista. Pridajte kuracie mäso pokrájané na tenké rezance alebo malé kocky. Osoľte, okoreňte a uduste domäkka. V rajnici rozpustite obidva druhy syrov spolu so smotanou na varenie, kým nevznikne hladká omáčka. Nakoniec spojte omáčku s mäsom, nechajte prevrieť a môžete servírovať spolu s cestovinou. Pokrm môžete obohatiť o tretí druh syra, ktorý postrúhate a dozdobíte ním na záver vrch jedla. Namiesto mäsa môžete siahnuť po hubách alebo brokolici.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Tip: V mäse je obsiahnutý koenzým Q10, ktorý redukuje zubný povlak, syry obsahujú okrem vápnika a vitamínu D i kaseín – mliečnu bielkovinu, ktorá je užitočná na spevnenie zubnej skloviny. Vitamín D a vápnik sa tiež okrem iných nachádzajú už v spomínaných hubách a brokolici.


Šošovicový šalát s vajcom
Suroviny na 4 porcie

  • 100 g šošovice
  • 100 g listového špenátu
  • 2 paradajky
  • 1 šalotka
  • hrsť petržlenovej vňate
  • 2 vajíčka

Na zálievku:

  • 3 PL vínneho octu
  • 4 PL sezamového oleja
  • 1 PL cukru
  • soľ, mleté čierne korenie

Prepláchnutú šošovicu uvarte domäkka. Vajíčka uvarte natvrdo a nechajte vychladnúť. Do väčšej misky vložte prepláchnuté listy špenátu, na mesiačiky pokrájané paradajky a šalotku najmenej celú hrsť nasekanej petržlenovej vňate. Uvarenú šošovicu sceďte a pridajte do misy. V menšej miske rozmiešajte ocot s olejom, soľou a korením, vlejte na šalát a všetko spolu premiešajte. Nakoniec povrch dozdobte na štvrtky rozkrojenými vajíčkami. Servírujte za čerstva spolu s celozrnným pečivom.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Šošovica aj špenát obsahujú vápnik, železo, zinok a rôzne vitamíny v spojitosti s čerstvou zeleninou. Vajíčko a celozrnné pečivo dodá pokrmu nielen sýtosť, ale i dôležité bielkoviny, vitamín K, ktorý zabraňuje krvácaniu ďasien. Sezamový olej je populárny na kloktanie v ajurvédskej medicíne.


Voňavé pstruhy v alobale
Suroviny na 4 porcie

  • 4 pstruhy
  • 50 g masla
  • 2 PL nasekanej petržlenovej vňate
  • 1 PL nasekaného rozmarínu
  • strúčik cesnaku
  • citrónová šťava
  • zmes korenia na grilovanie
  • soľ

Očistené pstruhy umyte, nasoľte pokvapkajte citrónovou šťavou a odložte na hodinu do chladničky odležať. Maslo vymiešajte dohladka s nasekaným rozmarínom, petržlenovou vňaťou, grilovacím korením a prelisovaným cesnakom. Pripravenou hmotou vytrite a podľa možnosti vyplňte brušné dutiny rýb, podľa potreby spojte špáradlom a ryby naukladajte do alobalom vystlaného pekáča. Prikryte trčiacou časťou alobalu a pečte vo vyhriatej rúre približne 15-20 minút. Skúsenejší „rybári“ môžu piecť rybu aj odokrytú a po desiatich minútach ju prevrátiť na druhú stranu. Servírujte preliate vypečeným maslom, s varenými zemiakmi a zeleninovým šalátom.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Ryby obsahujú pre zuby dôležitý vitamín D a zinok, zemiaky vitamín C, listová zelenina dodá jedlu šmrnc a pestrosť a navyše ho obohatí o vápnik.


ico

Aké jedlo zubom škodí?

  • Nie vždy sa dajú celkom presne rozdeliť potraviny na „zdravé“ a „nezdravé“. Vždy záleží aj na tom, kedy, ako často či akým spôsobom je jedlo podávané. Ak si však chcete udržať zdravé zuby čo najdlhšie, je dobré sa niektorým potravinám vyhýbať alebo ich konzumovať striedmo a v správnom čase.
  • Hlavnými nepriateľmi zubov sú, samozrejme, cukrom sladené sýtené i nesýtené nápoje, sladké pečivá, zákusky, cukrovinky, keksíky, slané a škrobové zemiaky, hranolky, lupienky, hamburgery a pod... Je dôležité sa naučiť, že zubom neprospievajú hlavne potraviny, ktoré obsahujú alebo kombinujú cukor, kyseliny a lepivosť. Ako dobrý príklad poslúži spomenúť žuvacie alebo želé cukríky.
  • Zubom prospešné sú najmä mliečne výrobky, i keď i tu sa vedie priveľa diskusií o tom, koľko a ako je naše telo schopné využiť tento zdroj vápnika. V každom prípade však mliečne výrobky pomáhajú neutralizovať kyselinu produkovanú baktériami v našich ústach. Ďalej je tu surové ovocie a zelenina ako zdroj vitamínov. Tu sa tiež vyskytujú ovocné šťavy a cukry, ktoré živia nežiaduce baktérie a následne produkujú a podporujú kyseliny škodiace zubnej sklovine. Nezabúdajte ani na konzumáciu rýb.
  • Umelé sladidlá tiež nie sú tým najšťastnejším riešením. I keď existuje jedna výnimka a tou sú žuvačky bez cukru. Práve ony obsahujú náhradu cukru pod názvom Xylitol, ktorý netvorí potravu pre ústne baktérie, čím nedochádza ku vzniku kyslého prostredia a tým k poškodeniu skloviny tkz. demineralizácii. Navyše sa pri žutí žuvačky tvorí viac slín, ktoré prirodzene obsahujú vápnik a fosfáty a žuvanie žuvačky tiež pomáha odstrániť zaseknuté zvyšky potravy i z ťažko dostupných zákutí ústnej dutiny, čím zuby chráni.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

ico

Ako ich čo najlepšie ochrániť?

  • Pite denne veľa čistej vody aj po zjedení prospešného surového ovocia a zeleniny alebo vypití stopercentnej ovocnej šťavy si ústa vypláchnite čistou vodou. Prospejú vám bylinné a zelené čaje, vyhýbajte sa káve a čiernemu čaju.
  • Jedzte klíčky a strukoviny bohaté na bielkoviny, mliečne výrobky, celozrnné potraviny, výbornou maškrtou sú hrozienka, orechy a sezamové semienka.
  • Nie je pravda, že zuby treba poriadne vydrhnúť hneď po jedle, a to hlavne v prípade sladkých, ovocných či kyslých pokrmov. Kyseliny, cukry i nápoje zmäkčujú zubnú sklovinu, ktorá by sa mohla silným drhnutím kefkou poškodiť. Preto je najvhodnejšie počkať približne 20 - 30 minút po jedle a zuby si umyť až potom.

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  3. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  4. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  6. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  4. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  5. Tatra banka uvádza nový produkt Digitálna hypotéka
  6. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  7. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 701
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 7 860
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 5 569
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 3 705
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 3 354
  6. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu 2 731
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 460
  8. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 214
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 26 139
  2. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 15 804
  3. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 9 080
  4. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 8 756
  5. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 7 967
  6. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 283
  7. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 7 040
  8. Peter Franek: Pán Šaško a HLAS - ďakujeme. 6 290
  1. Roman Kebísek: Láska mladej Timravy k dvom bratom
  2. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  3. Tupou Ceruzou: Za čiarou
  4. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky
  5. Marian Nanias: Richard L. Garwin: Génius, ktorý formoval jadrovú éru a bránil mier.
  6. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka.
  7. Věra Tepličková: Dnes by sme mali byť ticho
  8. Marcel Rebro: Hanbím sa za to, že som Slovák!
SkryťZatvoriť reklamu