Len sa zahryznúť...

Starostlivosť o zuby sa začína už pri výbere jedla. Vhodne zvolené a zladené potraviny sú tou najlepšou zárukou pre zdravý úsmev...

Cestoviny s mäsom a syrovou omáčkou
Suroviny na 4 porcie

  • 400 g cestovín
  • 300 g kuracieho mäsa
  • 250 ml smotany na varenie
  • 150 g syru s modrou plesňou
  • 150 g topeného syra
  • 1 väčšia cibuľa
  • 1 PL oleja
  • soľ, mleté biele korenie

Cestovinu uvarte podľa návodu na obale. Očistenú cibuľu pokrájajte na malé kocky a osmažte na oleji dozlatista. Pridajte kuracie mäso pokrájané na tenké rezance alebo malé kocky. Osoľte, okoreňte a uduste domäkka. V rajnici rozpustite obidva druhy syrov spolu so smotanou na varenie, kým nevznikne hladká omáčka. Nakoniec spojte omáčku s mäsom, nechajte prevrieť a môžete servírovať spolu s cestovinou. Pokrm môžete obohatiť o tretí druh syra, ktorý postrúhate a dozdobíte ním na záver vrch jedla. Namiesto mäsa môžete siahnuť po hubách alebo brokolici.

Tip: V mäse je obsiahnutý koenzým Q10, ktorý redukuje zubný povlak, syry obsahujú okrem vápnika a vitamínu D i kaseín – mliečnu bielkovinu, ktorá je užitočná na spevnenie zubnej skloviny. Vitamín D a vápnik sa tiež okrem iných nachádzajú už v spomínaných hubách a brokolici.


Šošovicový šalát s vajcom
Suroviny na 4 porcie

  • 100 g šošovice
  • 100 g listového špenátu
  • 2 paradajky
  • 1 šalotka
  • hrsť petržlenovej vňate
  • 2 vajíčka

Na zálievku:

  • 3 PL vínneho octu
  • 4 PL sezamového oleja
  • 1 PL cukru
  • soľ, mleté čierne korenie

Prepláchnutú šošovicu uvarte domäkka. Vajíčka uvarte natvrdo a nechajte vychladnúť. Do väčšej misky vložte prepláchnuté listy špenátu, na mesiačiky pokrájané paradajky a šalotku najmenej celú hrsť nasekanej petržlenovej vňate. Uvarenú šošovicu sceďte a pridajte do misy. V menšej miske rozmiešajte ocot s olejom, soľou a korením, vlejte na šalát a všetko spolu premiešajte. Nakoniec povrch dozdobte na štvrtky rozkrojenými vajíčkami. Servírujte za čerstva spolu s celozrnným pečivom.

Tip: Šošovica aj špenát obsahujú vápnik, železo, zinok a rôzne vitamíny v spojitosti s čerstvou zeleninou. Vajíčko a celozrnné pečivo dodá pokrmu nielen sýtosť, ale i dôležité bielkoviny, vitamín K, ktorý zabraňuje krvácaniu ďasien. Sezamový olej je populárny na kloktanie v ajurvédskej medicíne.


Voňavé pstruhy v alobale
Suroviny na 4 porcie

  • 4 pstruhy
  • 50 g masla
  • 2 PL nasekanej petržlenovej vňate
  • 1 PL nasekaného rozmarínu
  • strúčik cesnaku
  • citrónová šťava
  • zmes korenia na grilovanie
  • soľ

Očistené pstruhy umyte, nasoľte pokvapkajte citrónovou šťavou a odložte na hodinu do chladničky odležať. Maslo vymiešajte dohladka s nasekaným rozmarínom, petržlenovou vňaťou, grilovacím korením a prelisovaným cesnakom. Pripravenou hmotou vytrite a podľa možnosti vyplňte brušné dutiny rýb, podľa potreby spojte špáradlom a ryby naukladajte do alobalom vystlaného pekáča. Prikryte trčiacou časťou alobalu a pečte vo vyhriatej rúre približne 15-20 minút. Skúsenejší „rybári“ môžu piecť rybu aj odokrytú a po desiatich minútach ju prevrátiť na druhú stranu. Servírujte preliate vypečeným maslom, s varenými zemiakmi a zeleninovým šalátom.

Tip: Ryby obsahujú pre zuby dôležitý vitamín D a zinok, zemiaky vitamín C, listová zelenina dodá jedlu šmrnc a pestrosť a navyše ho obohatí o vápnik.


ico

Aké jedlo zubom škodí?

  • Nie vždy sa dajú celkom presne rozdeliť potraviny na „zdravé“ a „nezdravé“. Vždy záleží aj na tom, kedy, ako často či akým spôsobom je jedlo podávané. Ak si však chcete udržať zdravé zuby čo najdlhšie, je dobré sa niektorým potravinám vyhýbať alebo ich konzumovať striedmo a v správnom čase.
  • Hlavnými nepriateľmi zubov sú, samozrejme, cukrom sladené sýtené i nesýtené nápoje, sladké pečivá, zákusky, cukrovinky, keksíky, slané a škrobové zemiaky, hranolky, lupienky, hamburgery a pod... Je dôležité sa naučiť, že zubom neprospievajú hlavne potraviny, ktoré obsahujú alebo kombinujú cukor, kyseliny a lepivosť. Ako dobrý príklad poslúži spomenúť žuvacie alebo želé cukríky.
  • Zubom prospešné sú najmä mliečne výrobky, i keď i tu sa vedie priveľa diskusií o tom, koľko a ako je naše telo schopné využiť tento zdroj vápnika. V každom prípade však mliečne výrobky pomáhajú neutralizovať kyselinu produkovanú baktériami v našich ústach. Ďalej je tu surové ovocie a zelenina ako zdroj vitamínov. Tu sa tiež vyskytujú ovocné šťavy a cukry, ktoré živia nežiaduce baktérie a následne produkujú a podporujú kyseliny škodiace zubnej sklovine. Nezabúdajte ani na konzumáciu rýb.
  • Umelé sladidlá tiež nie sú tým najšťastnejším riešením. I keď existuje jedna výnimka a tou sú žuvačky bez cukru. Práve ony obsahujú náhradu cukru pod názvom Xylitol, ktorý netvorí potravu pre ústne baktérie, čím nedochádza ku vzniku kyslého prostredia a tým k poškodeniu skloviny tkz. demineralizácii. Navyše sa pri žutí žuvačky tvorí viac slín, ktoré prirodzene obsahujú vápnik a fosfáty a žuvanie žuvačky tiež pomáha odstrániť zaseknuté zvyšky potravy i z ťažko dostupných zákutí ústnej dutiny, čím zuby chráni.

ico

Ako ich čo najlepšie ochrániť?

  • Pite denne veľa čistej vody aj po zjedení prospešného surového ovocia a zeleniny alebo vypití stopercentnej ovocnej šťavy si ústa vypláchnite čistou vodou. Prospejú vám bylinné a zelené čaje, vyhýbajte sa káve a čiernemu čaju.
  • Jedzte klíčky a strukoviny bohaté na bielkoviny, mliečne výrobky, celozrnné potraviny, výbornou maškrtou sú hrozienka, orechy a sezamové semienka.
  • Nie je pravda, že zuby treba poriadne vydrhnúť hneď po jedle, a to hlavne v prípade sladkých, ovocných či kyslých pokrmov. Kyseliny, cukry i nápoje zmäkčujú zubnú sklovinu, ktorá by sa mohla silným drhnutím kefkou poškodiť. Preto je najvhodnejšie počkať približne 20 - 30 minút po jedle a zuby si umyť až potom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako na refinancovanie hypotéky
  2. Volkswagen T-Roc: ofenzíva v triede SUV
  3. Príďte diskutovať o budúcnosti Európy v slovenských mestách
  4. Peter Chudík: Chcem byť aj naďalej oporou nášho kraja
  5. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  6. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  7. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  8. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  9. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  10. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  1. Energetici predávajú nevyužívaný majetok
  2. Posledných 30 r. cena fotovoltických panelov klesla 100 násobne
  3. Trendy udržateľnej architektúry
  4. Volkswagen T-Roc: ofenzíva v triede SUV
  5. Ako dobre bývať v centre Bratislavy?
  6. Príďte diskutovať o budúcnosti Európy v slovenských mestách
  7. Peter Chudík: Chcem byť aj naďalej oporou nášho kraja
  8. Štýlové osvetlenie do obývačky: Rozhoduje i to, ako žijete
  9. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  10. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  1. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime 13 095
  2. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj 3 476
  3. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej 2 573
  4. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 2 138
  5. Peter Chudík: Chcem byť aj naďalej oporou nášho kraja 1 308
  6. Volkswagen T-Roc: ofenzíva v triede SUV 1 254
  7. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove 1 189
  8. Ako na refinancovanie hypotéky 997
  9. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra 646
  10. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu 588

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Polícia zatkla bývalého šéfa Markízy Pavla Ruska, obvinili ho z objednávky vraždy

V roku 1997 si Rusko údajne objednal vraždu spoločníčky z TV Markíza Sylvie Volzovej.

DOMOV

Chceli ju dať zabiť: Polícia mi oznámila, že za mňa vypísali 20 miliónov korún

Polícia zatkla bývalého šéfa Markízy Pavla Ruska.

EKONOMIKA

Stopnú vydávanie e-podpisov, vypnú elektronické služby

Pozastavili vydávanie podpisových certifikátov.

TV

Obesíme ťa: Kto a prečo chce obesiť Michala Havrana

Šéfredaktorka sa rozpráva s M. Havranom o knihe, ktorá vyjde v utorok.

Neprehliadnite tiež

Nevidela a nepočula, no vyštudovala Harvard a stala sa svetovou celebritou

Helen Kellerová prekonala svoje postihnutie a inšpirovala milióny ľudí.

Volajú ich biomatky a nie je to kompliment. Môže to ženám ublížiť?

Nálepkovanie môže mať dopad aj na zdravotnú starostlivosť.

Vzťahová poradňa: Môj muž si nikdy neprizná chybu. Čo s tým?

Čo robiť, keď máte doma odborníka na všetko? A ako si poradiť vtedy, keď si je manželka bližšia s bratom ako s manželom?

Viete, aké sú farebné trendy Vianoc 2017?

To, akú farbu stromčeka budeme mať, sa určuje dva roky vopred.