Len sa zahryznúť...

Starostlivosť o zuby sa začína už pri výbere jedla. Vhodne zvolené a zladené potraviny sú tou najlepšou zárukou pre zdravý úsmev...

Cestoviny s mäsom a syrovou omáčkou
Suroviny na 4 porcie

  • 400 g cestovín
  • 300 g kuracieho mäsa
  • 250 ml smotany na varenie
  • 150 g syru s modrou plesňou
  • 150 g topeného syra
  • 1 väčšia cibuľa
  • 1 PL oleja
  • soľ, mleté biele korenie

Cestovinu uvarte podľa návodu na obale. Očistenú cibuľu pokrájajte na malé kocky a osmažte na oleji dozlatista. Pridajte kuracie mäso pokrájané na tenké rezance alebo malé kocky. Osoľte, okoreňte a uduste domäkka. V rajnici rozpustite obidva druhy syrov spolu so smotanou na varenie, kým nevznikne hladká omáčka. Nakoniec spojte omáčku s mäsom, nechajte prevrieť a môžete servírovať spolu s cestovinou. Pokrm môžete obohatiť o tretí druh syra, ktorý postrúhate a dozdobíte ním na záver vrch jedla. Namiesto mäsa môžete siahnuť po hubách alebo brokolici.

Tip: V mäse je obsiahnutý koenzým Q10, ktorý redukuje zubný povlak, syry obsahujú okrem vápnika a vitamínu D i kaseín – mliečnu bielkovinu, ktorá je užitočná na spevnenie zubnej skloviny. Vitamín D a vápnik sa tiež okrem iných nachádzajú už v spomínaných hubách a brokolici.


Šošovicový šalát s vajcom
Suroviny na 4 porcie

  • 100 g šošovice
  • 100 g listového špenátu
  • 2 paradajky
  • 1 šalotka
  • hrsť petržlenovej vňate
  • 2 vajíčka

Na zálievku:

  • 3 PL vínneho octu
  • 4 PL sezamového oleja
  • 1 PL cukru
  • soľ, mleté čierne korenie

Prepláchnutú šošovicu uvarte domäkka. Vajíčka uvarte natvrdo a nechajte vychladnúť. Do väčšej misky vložte prepláchnuté listy špenátu, na mesiačiky pokrájané paradajky a šalotku najmenej celú hrsť nasekanej petržlenovej vňate. Uvarenú šošovicu sceďte a pridajte do misy. V menšej miske rozmiešajte ocot s olejom, soľou a korením, vlejte na šalát a všetko spolu premiešajte. Nakoniec povrch dozdobte na štvrtky rozkrojenými vajíčkami. Servírujte za čerstva spolu s celozrnným pečivom.

Tip: Šošovica aj špenát obsahujú vápnik, železo, zinok a rôzne vitamíny v spojitosti s čerstvou zeleninou. Vajíčko a celozrnné pečivo dodá pokrmu nielen sýtosť, ale i dôležité bielkoviny, vitamín K, ktorý zabraňuje krvácaniu ďasien. Sezamový olej je populárny na kloktanie v ajurvédskej medicíne.


Voňavé pstruhy v alobale
Suroviny na 4 porcie

  • 4 pstruhy
  • 50 g masla
  • 2 PL nasekanej petržlenovej vňate
  • 1 PL nasekaného rozmarínu
  • strúčik cesnaku
  • citrónová šťava
  • zmes korenia na grilovanie
  • soľ

Očistené pstruhy umyte, nasoľte pokvapkajte citrónovou šťavou a odložte na hodinu do chladničky odležať. Maslo vymiešajte dohladka s nasekaným rozmarínom, petržlenovou vňaťou, grilovacím korením a prelisovaným cesnakom. Pripravenou hmotou vytrite a podľa možnosti vyplňte brušné dutiny rýb, podľa potreby spojte špáradlom a ryby naukladajte do alobalom vystlaného pekáča. Prikryte trčiacou časťou alobalu a pečte vo vyhriatej rúre približne 15-20 minút. Skúsenejší „rybári“ môžu piecť rybu aj odokrytú a po desiatich minútach ju prevrátiť na druhú stranu. Servírujte preliate vypečeným maslom, s varenými zemiakmi a zeleninovým šalátom.

Tip: Ryby obsahujú pre zuby dôležitý vitamín D a zinok, zemiaky vitamín C, listová zelenina dodá jedlu šmrnc a pestrosť a navyše ho obohatí o vápnik.


ico

Aké jedlo zubom škodí?

  • Nie vždy sa dajú celkom presne rozdeliť potraviny na „zdravé“ a „nezdravé“. Vždy záleží aj na tom, kedy, ako často či akým spôsobom je jedlo podávané. Ak si však chcete udržať zdravé zuby čo najdlhšie, je dobré sa niektorým potravinám vyhýbať alebo ich konzumovať striedmo a v správnom čase.
  • Hlavnými nepriateľmi zubov sú, samozrejme, cukrom sladené sýtené i nesýtené nápoje, sladké pečivá, zákusky, cukrovinky, keksíky, slané a škrobové zemiaky, hranolky, lupienky, hamburgery a pod... Je dôležité sa naučiť, že zubom neprospievajú hlavne potraviny, ktoré obsahujú alebo kombinujú cukor, kyseliny a lepivosť. Ako dobrý príklad poslúži spomenúť žuvacie alebo želé cukríky.
  • Zubom prospešné sú najmä mliečne výrobky, i keď i tu sa vedie priveľa diskusií o tom, koľko a ako je naše telo schopné využiť tento zdroj vápnika. V každom prípade však mliečne výrobky pomáhajú neutralizovať kyselinu produkovanú baktériami v našich ústach. Ďalej je tu surové ovocie a zelenina ako zdroj vitamínov. Tu sa tiež vyskytujú ovocné šťavy a cukry, ktoré živia nežiaduce baktérie a následne produkujú a podporujú kyseliny škodiace zubnej sklovine. Nezabúdajte ani na konzumáciu rýb.
  • Umelé sladidlá tiež nie sú tým najšťastnejším riešením. I keď existuje jedna výnimka a tou sú žuvačky bez cukru. Práve ony obsahujú náhradu cukru pod názvom Xylitol, ktorý netvorí potravu pre ústne baktérie, čím nedochádza ku vzniku kyslého prostredia a tým k poškodeniu skloviny tkz. demineralizácii. Navyše sa pri žutí žuvačky tvorí viac slín, ktoré prirodzene obsahujú vápnik a fosfáty a žuvanie žuvačky tiež pomáha odstrániť zaseknuté zvyšky potravy i z ťažko dostupných zákutí ústnej dutiny, čím zuby chráni.

ico

Ako ich čo najlepšie ochrániť?

  • Pite denne veľa čistej vody aj po zjedení prospešného surového ovocia a zeleniny alebo vypití stopercentnej ovocnej šťavy si ústa vypláchnite čistou vodou. Prospejú vám bylinné a zelené čaje, vyhýbajte sa káve a čiernemu čaju.
  • Jedzte klíčky a strukoviny bohaté na bielkoviny, mliečne výrobky, celozrnné potraviny, výbornou maškrtou sú hrozienka, orechy a sezamové semienka.
  • Nie je pravda, že zuby treba poriadne vydrhnúť hneď po jedle, a to hlavne v prípade sladkých, ovocných či kyslých pokrmov. Kyseliny, cukry i nápoje zmäkčujú zubnú sklovinu, ktorá by sa mohla silným drhnutím kefkou poškodiť. Preto je najvhodnejšie počkať približne 20 - 30 minút po jedle a zuby si umyť až potom.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kreditná karta – áno alebo nie
  2. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
  3. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  4. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  5. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  6. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  7. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  8. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  9. Arca Brokerage House s výrazným nárastom aktív pod správou
  10. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom
  1. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
  2. MiddleCap Equity Partners a Mayfair Assets ukončili fúziu
  3. Súboj olympionikov na Malom Dunaji
  4. 5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu
  5. Dvojitý diplom medzi EU v Bratislave a UNWE v Sofii
  6. Ustanovujúce valné zhromaždenie Alumni klubu EU v Bratislave
  7. Kreditná karta – áno alebo nie
  8. Nemusím sa na nikoho spoliehať
  9. Štátny tajomník envirorezortu: Na sucho musíme byť pripravení.
  10. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  1. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 26 593
  2. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 11 417
  3. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch? 8 637
  4. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 8 545
  5. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 7 661
  6. Kreditná karta – áno alebo nie 6 550
  7. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina? 5 670
  8. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 5 176
  9. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 3 975
  10. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou 3 901

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Kočner a Rusko do väzby nepôjdu, rozhodol súd

Špecializovaný trestný súd v sobotu viac ako osem hodín rozhodoval tom, či budú Kočner a Rusko stíhaní vo väzbe.

EKONOMIKA

Mestá už môžu vykázať staré autá z centier, ale veľmi nechcú

Ministerstvo vytvorilo priestor na vytváranie zón s nízkymi emisiami.

Neprehliadnite tiež

Kto je Neri Oxmanová, vedkyňa, ktorá okúzlila Brada Pitta

Bulvár v nej vidí podobu s Angelinou, no ona má viac čo ponúknuť.

Herečka Martina Majerníková Koval: Amatérske divadlo je spontánnejšie

Speváčka a herečka stojí za festivalom Scénická žatva.

Linz je plný kontrastov: Toto je jeho šesť jedinečností

V treťom najväčšom rakúskom meste sa prejdete po strechách domov.

Móda pre tehotné: Ako sa obliecť s bruškom?

V tehotenstve musí byť šatník praktický a komfortný.