Len sa zahryznúť...

Starostlivosť o zuby sa začína už pri výbere jedla. Vhodne zvolené a zladené potraviny sú tou najlepšou zárukou pre zdravý úsmev...

Cestoviny s mäsom a syrovou omáčkou
Suroviny na 4 porcie

  • 400 g cestovín
  • 300 g kuracieho mäsa
  • 250 ml smotany na varenie
  • 150 g syru s modrou plesňou
  • 150 g topeného syra
  • 1 väčšia cibuľa
  • 1 PL oleja
  • soľ, mleté biele korenie

Cestovinu uvarte podľa návodu na obale. Očistenú cibuľu pokrájajte na malé kocky a osmažte na oleji dozlatista. Pridajte kuracie mäso pokrájané na tenké rezance alebo malé kocky. Osoľte, okoreňte a uduste domäkka. V rajnici rozpustite obidva druhy syrov spolu so smotanou na varenie, kým nevznikne hladká omáčka. Nakoniec spojte omáčku s mäsom, nechajte prevrieť a môžete servírovať spolu s cestovinou. Pokrm môžete obohatiť o tretí druh syra, ktorý postrúhate a dozdobíte ním na záver vrch jedla. Namiesto mäsa môžete siahnuť po hubách alebo brokolici.

Tip: V mäse je obsiahnutý koenzým Q10, ktorý redukuje zubný povlak, syry obsahujú okrem vápnika a vitamínu D i kaseín – mliečnu bielkovinu, ktorá je užitočná na spevnenie zubnej skloviny. Vitamín D a vápnik sa tiež okrem iných nachádzajú už v spomínaných hubách a brokolici.


Šošovicový šalát s vajcom
Suroviny na 4 porcie

  • 100 g šošovice
  • 100 g listového špenátu
  • 2 paradajky
  • 1 šalotka
  • hrsť petržlenovej vňate
  • 2 vajíčka

Na zálievku:

  • 3 PL vínneho octu
  • 4 PL sezamového oleja
  • 1 PL cukru
  • soľ, mleté čierne korenie

Prepláchnutú šošovicu uvarte domäkka. Vajíčka uvarte natvrdo a nechajte vychladnúť. Do väčšej misky vložte prepláchnuté listy špenátu, na mesiačiky pokrájané paradajky a šalotku najmenej celú hrsť nasekanej petržlenovej vňate. Uvarenú šošovicu sceďte a pridajte do misy. V menšej miske rozmiešajte ocot s olejom, soľou a korením, vlejte na šalát a všetko spolu premiešajte. Nakoniec povrch dozdobte na štvrtky rozkrojenými vajíčkami. Servírujte za čerstva spolu s celozrnným pečivom.

Tip: Šošovica aj špenát obsahujú vápnik, železo, zinok a rôzne vitamíny v spojitosti s čerstvou zeleninou. Vajíčko a celozrnné pečivo dodá pokrmu nielen sýtosť, ale i dôležité bielkoviny, vitamín K, ktorý zabraňuje krvácaniu ďasien. Sezamový olej je populárny na kloktanie v ajurvédskej medicíne.


Voňavé pstruhy v alobale
Suroviny na 4 porcie

  • 4 pstruhy
  • 50 g masla
  • 2 PL nasekanej petržlenovej vňate
  • 1 PL nasekaného rozmarínu
  • strúčik cesnaku
  • citrónová šťava
  • zmes korenia na grilovanie
  • soľ

Očistené pstruhy umyte, nasoľte pokvapkajte citrónovou šťavou a odložte na hodinu do chladničky odležať. Maslo vymiešajte dohladka s nasekaným rozmarínom, petržlenovou vňaťou, grilovacím korením a prelisovaným cesnakom. Pripravenou hmotou vytrite a podľa možnosti vyplňte brušné dutiny rýb, podľa potreby spojte špáradlom a ryby naukladajte do alobalom vystlaného pekáča. Prikryte trčiacou časťou alobalu a pečte vo vyhriatej rúre približne 15-20 minút. Skúsenejší „rybári“ môžu piecť rybu aj odokrytú a po desiatich minútach ju prevrátiť na druhú stranu. Servírujte preliate vypečeným maslom, s varenými zemiakmi a zeleninovým šalátom.

Tip: Ryby obsahujú pre zuby dôležitý vitamín D a zinok, zemiaky vitamín C, listová zelenina dodá jedlu šmrnc a pestrosť a navyše ho obohatí o vápnik.


ico

Aké jedlo zubom škodí?

  • Nie vždy sa dajú celkom presne rozdeliť potraviny na „zdravé“ a „nezdravé“. Vždy záleží aj na tom, kedy, ako často či akým spôsobom je jedlo podávané. Ak si však chcete udržať zdravé zuby čo najdlhšie, je dobré sa niektorým potravinám vyhýbať alebo ich konzumovať striedmo a v správnom čase.
  • Hlavnými nepriateľmi zubov sú, samozrejme, cukrom sladené sýtené i nesýtené nápoje, sladké pečivá, zákusky, cukrovinky, keksíky, slané a škrobové zemiaky, hranolky, lupienky, hamburgery a pod... Je dôležité sa naučiť, že zubom neprospievajú hlavne potraviny, ktoré obsahujú alebo kombinujú cukor, kyseliny a lepivosť. Ako dobrý príklad poslúži spomenúť žuvacie alebo želé cukríky.
  • Zubom prospešné sú najmä mliečne výrobky, i keď i tu sa vedie priveľa diskusií o tom, koľko a ako je naše telo schopné využiť tento zdroj vápnika. V každom prípade však mliečne výrobky pomáhajú neutralizovať kyselinu produkovanú baktériami v našich ústach. Ďalej je tu surové ovocie a zelenina ako zdroj vitamínov. Tu sa tiež vyskytujú ovocné šťavy a cukry, ktoré živia nežiaduce baktérie a následne produkujú a podporujú kyseliny škodiace zubnej sklovine. Nezabúdajte ani na konzumáciu rýb.
  • Umelé sladidlá tiež nie sú tým najšťastnejším riešením. I keď existuje jedna výnimka a tou sú žuvačky bez cukru. Práve ony obsahujú náhradu cukru pod názvom Xylitol, ktorý netvorí potravu pre ústne baktérie, čím nedochádza ku vzniku kyslého prostredia a tým k poškodeniu skloviny tkz. demineralizácii. Navyše sa pri žutí žuvačky tvorí viac slín, ktoré prirodzene obsahujú vápnik a fosfáty a žuvanie žuvačky tiež pomáha odstrániť zaseknuté zvyšky potravy i z ťažko dostupných zákutí ústnej dutiny, čím zuby chráni.

ico

Ako ich čo najlepšie ochrániť?

  • Pite denne veľa čistej vody aj po zjedení prospešného surového ovocia a zeleniny alebo vypití stopercentnej ovocnej šťavy si ústa vypláchnite čistou vodou. Prospejú vám bylinné a zelené čaje, vyhýbajte sa káve a čiernemu čaju.
  • Jedzte klíčky a strukoviny bohaté na bielkoviny, mliečne výrobky, celozrnné potraviny, výbornou maškrtou sú hrozienka, orechy a sezamové semienka.
  • Nie je pravda, že zuby treba poriadne vydrhnúť hneď po jedle, a to hlavne v prípade sladkých, ovocných či kyslých pokrmov. Kyseliny, cukry i nápoje zmäkčujú zubnú sklovinu, ktorá by sa mohla silným drhnutím kefkou poškodiť. Preto je najvhodnejšie počkať približne 20 - 30 minút po jedle a zuby si umyť až potom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. NBS od leta opäť sprísňuje hypotéky. Viete čo vás čaká?
  2. Atos a Google Cloud nadviazali globálne partnerstvo
  3. Plynové kondenzačné kotly IMMERGAS „šité na mieru“
  4. Devätnásť destinácií, ktoré sú pre Slovákov TOP na leto 2018
  5. Miriam o dobrovoľníctve v Afrike: „Bola to životná skúsenosť.“
  6. Košice majú svoju prvú Kozlovnu s najdlhším výčapom
  7. V špeciálnom kole sú vyčlenené 4 milióny € pre kotly a čerpadlá
  8. Adlerova - dobré miesto pre rodinu na Furči sa už stavia
  9. Aj staršie životné poistenie môže mať nové výhody
  10. 7 miest, kde ešte stále môžete zažiť cisárske Rakúsko
  1. Devätnásť destinácií, ktoré sú pre Slovákov TOP na leto 2018
  2. Miriam o dobrovoľníctve v Afrike: „Bola to životná skúsenosť.“
  3. Atos a Google Cloud nadviazali globálne partnerstvo
  4. Košice majú svoju prvú Kozlovnu s najdlhším výčapom
  5. Plynové kondenzačné kotly IMMERGAS „šité na mieru“
  6. V špeciálnom kole sú vyčlenené 4 milióny € pre kotly a čerpadlá
  7. NBS od leta opäť sprísňuje hypotéky. Viete čo vás čaká?
  8. Adlerova - dobré miesto pre rodinu na Furči sa už stavia
  9. Naše finančné družstvo zveľaďuje svoje aktíva
  10. Obchodník roka: Najvyššie ocenenie si piatykrát odnáša Martinus
  1. Reportáž: Ako sa robia balené bagety? Zisťovali sme vo fabrike 22 678
  2. Plánujete zmeniť lekára? Na toto sa potrebujete pripraviť 17 436
  3. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta 14 033
  4. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk? 11 723
  5. 7 miest, kde ešte stále môžete zažiť cisárske Rakúsko 7 703
  6. Nový rekord SME.sk: Za 2 roky takmer 2-krát viac predplatiteľov 5 235
  7. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín 5 122
  8. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý 3 966
  9. Tri pravidlá, na ktoré inovatívne firmy nikdy nezabúdajú 3 510
  10. Vieme, čo môže spôsobovať neplodnosť u mužov a žien 3 309

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Vy ste tu pre nás, nie my pre vás, odkazujú farmári Matečnej

Viac ako sto farmárov z rôznych oblastí Slovenska sa stretlo so zástupcami ministerstva pôdohospodárstva, polície a prokuratúry.

DOMOV

Dobré ráno: Jedna vec, v ktorej je Slovensko lepšie ako Česko

Ako vyzerá turbulentná politická situácia v Česku.

DOMOV

Fico nepripustil chyby, viní Kisku a médiá

???????My nikam neodchádzame, povedal Robert Fico na sneme Smeru v Častej- Papierničke.

PRIMÁR

Ráno, alebo večer? Veda zisťovala, kedy má šport najväčší efekt

Zisťovali či sa oplatí cvičiť na lačno.

Neprehliadnite tiež

Dudince: Poklad hontianskeho regiónu ozdravuje telo aj myseľ

Letná dovolenka na Slovensku nemusí byť nuda.

Anett Vaculíková: Nikto nás neučil, že strava musí byť vyvážená

Odborníčka radí rodičom, ako naučiť deti jesť s rozumom a zdravo.

Upečte si chutné mandarínkové zákusky a koláče

Mandarínky sú obľúbené u detí aj dospelých a hodia sa do sladkých osviežujúcich dezertov.

Kto má nárok vládnuť po Alžbete II.? Nástupníci britského trónu

Kráľovská rodina sa v priebehu rokov rozrástla.

Bolesť po rozchode trvá jedenásť týždňov. Ako ich prečkať?

Poradíme, ako efektívne využiť čas po rozchode.