Slivky, ringloty, mirabelky

Leto sa pomaly, ale isto blíži ku koncu. To však nepokazí radosť tým, ktorí netrpezlivo čakali práve na obdobie dozrievania sliviek...

Slivkové guľky
Suroviny na viac porcií

  • slivky
  • maslo
  • cukor
  • posýpka podľa chuti
  • polohrubá múka

Na cesto:

  • 800 g zemiakov
  • 300 g polohrubej múky
  • vajíčko
  • štipka soli

Umyté zemiaky uvarte v šupke a nechajte vychladnúť. Zbavte ich šupky a postrúhajte na jemnom strúhadle. Pridajte k nim múku, štipku soli a nakoniec vajíčko. Vypracujte cesto a preložte ho na dobre pomúčenú dosku. Podľa potreby ho domieste a rozdeľte na tri rovnaké časti. Z nich vytvarujte valčeky, z ktorých odkrajujte rovnako veľké časti. Do pripraveného cesta vložte slivku, opatrne ju zaviňte, aby sa cesto nepretrhlo. Ruky i guľku z cesta si pomúčte, aby sa vám ľahšie pracovalo. Pripravené guľky vhoďte do vriacej vody, varte približne 10 minút alebo kým všetky guľky nevyplávajú na povrch, zľahka ich zlejte alebo cedidlom vyberte, aby sa nepoškodili. Polejte ich rozpusteným maslom, posypte cukrom, aby sa nelepili a servírujte s makovou, strúhankovou alebo tvarohovou posýpkou podľa chuti.

Tip: Chuť sliviek neuveriteľne vynikne v kombinácií so škoricou. Skúste slivky pred prípravou prekrojiť na polovice, na cesto položte polovicu slivky, do jej vnútra nasypte trochu škoricového cukru a zaviňte. Servírujte poliate roztopeným maslom a posypané škoricovým cukrom.


Mirabelkový koláč
Suroviny na viac porcií

  • 400 g mirabeliek
  • 130 g hladkej múky
  • 160 g polohrubej múky
  • 130 g kryštálového cukru
  • 125 g masla
  • 200 ml acidofilného mlieka
  • 2 vajíčka
  • balíček vanilínového cukru
  • balíček prášku do pečiva
  • citrónová kôra

Mirabelky umyte a vykôstkujte. Okrúhlu tortovú formu alebo štvorcový vysoký plech vysteľte papierom na pečenie. Rúru predhrejte na 180 stupňov. V miske zmiešajte obidva druhy preosiatej múky spolu s práškom do pečiva. Pridajte citrónovú kôru, cukor, vanilínový cukor, mlieko, vajíčka, rozpustené maslo a vymiešajte na redšie cesto. Podľa potreby dolejte acidofilné alebo obyčajné mlieko. Cesto vylejte do pripravenej formy, povrch uhlaďte stierkou a naukladajte naň mirabelky šupkou nahor. Vložte do vyhriatej rúry a pečte dozlatista približne 25 minút. Hotový koláč nechajte vychladnúť a servírujte poprášený práškovým cukrom alebo dozdobený šľahačkou.

Tip: Mirabelky poukladajte na koláč nahusto, ak nejaká prepadne do cesta, koláč bude o to šťavnatejší, podobný bublanine. Môžete nakombinovať i zmes červených a žltých mirabeliek.


Makovo-ringlotové mafiny
Suroviny na 12 kusov

  • 250 g hladkej múky
  • 250 g odkôstkovaných ringlôt
  • 150 g kryštálového cukru
  • 80 g mletého maku
  • 100 ml mlieka
  • 60 ml oleja
  • 1 vajíčko
  • 1 balenie vanilínového cukru
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva
  • papierové košíčky na mafiny

Odkôstkované ringloty nakrájajte na menšie kúsky. Rúru predhrejte na 170 stupňov. Plech na mafiny vysteľte papierovými košíčkami. Vareškou zmiešajte v mise sypké suroviny - cukor, múku, vanilínový cukor, mletý mak a prášok do pečiva. Postupne k nim zapracujte mlieko, vajíčko, olej a všetko vymiešajte dohladka. Nakoniec do cesta vmiešajte kúsky ringlôt a naplňte ho do košíčkov. Vložte do vyhriatej rúry a upečte dozlatista, kým mafiny nenadobudnú svoj vydutý tvar.

Tip: Pri pečení neotvárajte rúru príliš často. Hlavne bábovky a mafiny, ktorých prepečenie stredov trvá dlhšie, pečte pri nižšej teplote, aby ste nespálili povrch. Skontrolovať prepečenosť môžete pomocou drevenej špajdle.


ico

Zaváraniny „do zásoby“

Z kôstkovín si môžete pripraviť i chutné zaváraniny v podobe kompótov, lekvárov ale i pikantných omáčok k mäsu.

Kompót

  1. Na prípravu kompótov potrebujete ovocie, cukor, vodu
  2. Očistené a umyté ovocie naukladajte do pohárov, zasypte cukrom, zalejte vodou, uzatvorte a sterilizujte. Na 0,7 l pohár pripadajú 2 - 3 polievkové lyžice cukru.
  3. Ovocie môžete i miešať. Miesto v pohári využijete lepšie, keď pomedzi veľké slivky vložíte malé okrúhle mirabelky alebo ich môžete ukladať do pohárov odkôstkované. Celé ovocie potom slúži ako príloha k mäsu, to odkôstkované využijete na prípravu koláčov.
  4. Pri zaváraní väčšieho množstva ovocia si môžete pripraviť i sladký sirupový nálev. Zmiešajte liter vody s 300 - 400 gramami cukru, prevarte na sirup a zalievajte ovocie v pohároch.
  5. Rozpolené kôstkoviny sterilizujte pri teplote 75 - 80 stupňov Celzia 20 - 25 minút, celé ovocie sterilizujte 15 - 20 minút pri stálej teplote 80 stupňov.

Lekvár

  • Hustý lekvár je dobré pripravovať z prezretého ovocia bez pridania cukru. Pravý lekvár sa musí dlho a pomaly variť, keďže ide vlastne o zahustenie ovocia odparením vody. Hustý horúci lekvár potom nalejte do zohriatych pohárov, uzatvorte a nechajte pod dekou vychladnúť. Kedysi sa lekváre uskladňovali do porcelánových alebo kameninových súdkov a hrncov. Naplnené nádoby sa zapekali v rúre, alebo sa zaliali rozpustenou masťou či jednoducho previazali pergamenom, celofánom alebo mastným papierom.
  • Modernejší spôsob prípravy je pečenie. Ovocie odkôstkujte, zomeľte, pridajte cukor a trochu octu. Všetko vylejte do vysokého plecha a dajte piecť do rúry pri teplote 200 stupňov. Ak ovocie začne vrieť, teplotu znížte na 140 stupňov a za občasného premiešania pečte 3 - 4 hodiny. Hotový lekvár naplňte do zaváraninových fliaš, na vrch môžete položiť vystrihnuté koliesko pečiaceho papiera namočeného v alkohole, fľaše uzatvorte a nechajte vychladnúť.

Chutney, chatni alebo čatní či jednoducho omáčka

  • Čatní je ovocná omáčka vhodná na dochutenie. Servíruje sa najčastejšie k mäsu a stačí naozaj iba kôpka s veľkosťou malej lyžičky. Indické čatní sa na začiatku vyrábalo iba z čerstvého ovocia a korenia. Ale ako čas plynul a v priebehu koloniálnej éry Briti priviezli čatní na svoje ostrovy, počas tejto dlhej cesty nastali zmeny i v receptoch. Najčastejšie sa pripravovalo mangové čatní, neskôr prišli na rad i jablká a hrušky. Teraz sú to i kôstkoviny.
  • Základný recept sa pripravuje tak, že sa ovocie, cibuľa a hrozienka varia pomaly spolu s octom, hnedým cukrom a voňavým korením najmenej dve hodiny, kým nevznikne hustá omáčka, ktorú možno konzumovať priamo alebo je možné sterilizáciou ju uchovať na neskôr.

ico

Obľúbené i liečivé

  • Slivky obsahujú vitamín A, B, E a antioxidanty. Spojenie vápnika a fosforu priaznivo pôsobí na posilnenie kostí a celkovo táto kombinácia napomáha tráveniu. Vďaka vláknine slivky zaručujú úspech pri liečbe zápchy. Sušené slivky sú známe svojím jemne laxatívnym účinkom.
  • Niekoľko sliviek ľahko zaženie hlad, preto sú vhodným ovocím pri dodržiavaní redukčnej diéty. Pozor však na vysoký podiel cukrov, preto by ich nemali konzumovať diabetici.
  • Vďaka už spomínanému vitamínu E a vitamínu H, ktorý je tiež známy ako biotín, sú slivky ideálnym ovocím na boj proti vráskam, doslova rozžiarujú pleť a navrátia lesk vlasom.
  • Draslík spolu s pektínom, ktoré slivky obsahujú, pomáhajú ľuďom trpiacim aterosklerózou, ischemickou chorobou srdca, v boji s vysokou hladinou cukru v krvi a s vysokým krvným tlakom.
  • Slivky tiež obsahujú veľa karotenoidov (žltého rastlinného farbiva) a tým získavajú protirakovinový účinok.
  • V ľudovom liečiteľstve sa používajú na boj proti kŕčovým žilám, reumatizmu, ale i na zníženie zlého cholesterolu.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako na refinancovanie hypotéky
  2. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok
  3. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  4. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  5. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  6. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  7. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  8. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  9. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  10. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  1. Štýlové osvetlenie do obývačky: Rozhoduje i to, ako žijete
  2. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  3. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  4. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  5. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  6. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  7. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  8. Športová akadémia Mateja Tótha powered by O2 už na 24 školách
  9. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu
  10. Nová emisia dlhopisov spoločnosti HB Reavis s výnosom 3,25 % p.
  1. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime 12 957
  2. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj 5 105
  3. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 2 760
  4. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej 1 912
  5. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove 1 894
  6. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania 1 355
  7. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra 1 165
  8. Ako na refinancovanie hypotéky 920
  9. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu 594
  10. Splnený sen 593

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Strašifták, Buzik, Čačurák. Ako sa žije ľuďom s netradičným priezviskom?

Hanlivé priezvisko úrad zmení za tri eurá, inak to stojí stovku.

DOMOV

Odišiel milionár, ktorý nechal hovoriť iných

Príbeh Petra Vajdu je úzko spätý s novinami.

KULTÚRA

Belgické rádio a minca medzi polkami zadku. Ako Suchet oživil svojho Poirota

Najťažší bol posledný deň nakrúcania.

KOMENTÁRE

Česi sa uvideli v zrkadle menom Babiš

České voľby ukázal nedôveru v politické strany.

Neprehliadnite tiež

Viete, aké sú farebné trendy Vianoc 2017?

To, akú farbu stromčeka budeme mať, sa určuje dva roky vopred.

Manuál pre silnú imunitu: Základom ostáva strava a pohyb

Ako si vypestovať väčšiu odolnosť organizmu proti negatívnym vplyvom?

Navštívte Záhorie, toto je šesť kúzelných zastávok v oblasti

Región, ktorý prepája Čechy a Slovensko, skrýva množstvo atrakcií pre celú rodinu.

Všetko najlepšie, princezná Leia: Herečka Carrie Fisher by oslávila 61 rokov

Odišla nečakane, deň po jej smrti umrela aj jej slávna matka Debbie Reynoldsová.