Slivky, ringloty, mirabelky

Leto sa pomaly, ale isto blíži ku koncu. To však nepokazí radosť tým, ktorí netrpezlivo čakali práve na obdobie dozrievania sliviek...

Slivkové guľky
Suroviny na viac porcií

  • slivky
  • maslo
  • cukor
  • posýpka podľa chuti
  • polohrubá múka

Na cesto:

  • 800 g zemiakov
  • 300 g polohrubej múky
  • vajíčko
  • štipka soli

Umyté zemiaky uvarte v šupke a nechajte vychladnúť. Zbavte ich šupky a postrúhajte na jemnom strúhadle. Pridajte k nim múku, štipku soli a nakoniec vajíčko. Vypracujte cesto a preložte ho na dobre pomúčenú dosku. Podľa potreby ho domieste a rozdeľte na tri rovnaké časti. Z nich vytvarujte valčeky, z ktorých odkrajujte rovnako veľké časti. Do pripraveného cesta vložte slivku, opatrne ju zaviňte, aby sa cesto nepretrhlo. Ruky i guľku z cesta si pomúčte, aby sa vám ľahšie pracovalo. Pripravené guľky vhoďte do vriacej vody, varte približne 10 minút alebo kým všetky guľky nevyplávajú na povrch, zľahka ich zlejte alebo cedidlom vyberte, aby sa nepoškodili. Polejte ich rozpusteným maslom, posypte cukrom, aby sa nelepili a servírujte s makovou, strúhankovou alebo tvarohovou posýpkou podľa chuti.

Tip: Chuť sliviek neuveriteľne vynikne v kombinácií so škoricou. Skúste slivky pred prípravou prekrojiť na polovice, na cesto položte polovicu slivky, do jej vnútra nasypte trochu škoricového cukru a zaviňte. Servírujte poliate roztopeným maslom a posypané škoricovým cukrom.


Mirabelkový koláč
Suroviny na viac porcií

  • 400 g mirabeliek
  • 130 g hladkej múky
  • 160 g polohrubej múky
  • 130 g kryštálového cukru
  • 125 g masla
  • 200 ml acidofilného mlieka
  • 2 vajíčka
  • balíček vanilínového cukru
  • balíček prášku do pečiva
  • citrónová kôra

Mirabelky umyte a vykôstkujte. Okrúhlu tortovú formu alebo štvorcový vysoký plech vysteľte papierom na pečenie. Rúru predhrejte na 180 stupňov. V miske zmiešajte obidva druhy preosiatej múky spolu s práškom do pečiva. Pridajte citrónovú kôru, cukor, vanilínový cukor, mlieko, vajíčka, rozpustené maslo a vymiešajte na redšie cesto. Podľa potreby dolejte acidofilné alebo obyčajné mlieko. Cesto vylejte do pripravenej formy, povrch uhlaďte stierkou a naukladajte naň mirabelky šupkou nahor. Vložte do vyhriatej rúry a pečte dozlatista približne 25 minút. Hotový koláč nechajte vychladnúť a servírujte poprášený práškovým cukrom alebo dozdobený šľahačkou.

Tip: Mirabelky poukladajte na koláč nahusto, ak nejaká prepadne do cesta, koláč bude o to šťavnatejší, podobný bublanine. Môžete nakombinovať i zmes červených a žltých mirabeliek.


Makovo-ringlotové mafiny
Suroviny na 12 kusov

  • 250 g hladkej múky
  • 250 g odkôstkovaných ringlôt
  • 150 g kryštálového cukru
  • 80 g mletého maku
  • 100 ml mlieka
  • 60 ml oleja
  • 1 vajíčko
  • 1 balenie vanilínového cukru
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva
  • papierové košíčky na mafiny

Odkôstkované ringloty nakrájajte na menšie kúsky. Rúru predhrejte na 170 stupňov. Plech na mafiny vysteľte papierovými košíčkami. Vareškou zmiešajte v mise sypké suroviny - cukor, múku, vanilínový cukor, mletý mak a prášok do pečiva. Postupne k nim zapracujte mlieko, vajíčko, olej a všetko vymiešajte dohladka. Nakoniec do cesta vmiešajte kúsky ringlôt a naplňte ho do košíčkov. Vložte do vyhriatej rúry a upečte dozlatista, kým mafiny nenadobudnú svoj vydutý tvar.

Tip: Pri pečení neotvárajte rúru príliš často. Hlavne bábovky a mafiny, ktorých prepečenie stredov trvá dlhšie, pečte pri nižšej teplote, aby ste nespálili povrch. Skontrolovať prepečenosť môžete pomocou drevenej špajdle.


ico

Zaváraniny „do zásoby“

Z kôstkovín si môžete pripraviť i chutné zaváraniny v podobe kompótov, lekvárov ale i pikantných omáčok k mäsu.

Kompót

  1. Na prípravu kompótov potrebujete ovocie, cukor, vodu
  2. Očistené a umyté ovocie naukladajte do pohárov, zasypte cukrom, zalejte vodou, uzatvorte a sterilizujte. Na 0,7 l pohár pripadajú 2 - 3 polievkové lyžice cukru.
  3. Ovocie môžete i miešať. Miesto v pohári využijete lepšie, keď pomedzi veľké slivky vložíte malé okrúhle mirabelky alebo ich môžete ukladať do pohárov odkôstkované. Celé ovocie potom slúži ako príloha k mäsu, to odkôstkované využijete na prípravu koláčov.
  4. Pri zaváraní väčšieho množstva ovocia si môžete pripraviť i sladký sirupový nálev. Zmiešajte liter vody s 300 - 400 gramami cukru, prevarte na sirup a zalievajte ovocie v pohároch.
  5. Rozpolené kôstkoviny sterilizujte pri teplote 75 - 80 stupňov Celzia 20 - 25 minút, celé ovocie sterilizujte 15 - 20 minút pri stálej teplote 80 stupňov.

Lekvár

  • Hustý lekvár je dobré pripravovať z prezretého ovocia bez pridania cukru. Pravý lekvár sa musí dlho a pomaly variť, keďže ide vlastne o zahustenie ovocia odparením vody. Hustý horúci lekvár potom nalejte do zohriatych pohárov, uzatvorte a nechajte pod dekou vychladnúť. Kedysi sa lekváre uskladňovali do porcelánových alebo kameninových súdkov a hrncov. Naplnené nádoby sa zapekali v rúre, alebo sa zaliali rozpustenou masťou či jednoducho previazali pergamenom, celofánom alebo mastným papierom.
  • Modernejší spôsob prípravy je pečenie. Ovocie odkôstkujte, zomeľte, pridajte cukor a trochu octu. Všetko vylejte do vysokého plecha a dajte piecť do rúry pri teplote 200 stupňov. Ak ovocie začne vrieť, teplotu znížte na 140 stupňov a za občasného premiešania pečte 3 - 4 hodiny. Hotový lekvár naplňte do zaváraninových fliaš, na vrch môžete položiť vystrihnuté koliesko pečiaceho papiera namočeného v alkohole, fľaše uzatvorte a nechajte vychladnúť.

Chutney, chatni alebo čatní či jednoducho omáčka

  • Čatní je ovocná omáčka vhodná na dochutenie. Servíruje sa najčastejšie k mäsu a stačí naozaj iba kôpka s veľkosťou malej lyžičky. Indické čatní sa na začiatku vyrábalo iba z čerstvého ovocia a korenia. Ale ako čas plynul a v priebehu koloniálnej éry Briti priviezli čatní na svoje ostrovy, počas tejto dlhej cesty nastali zmeny i v receptoch. Najčastejšie sa pripravovalo mangové čatní, neskôr prišli na rad i jablká a hrušky. Teraz sú to i kôstkoviny.
  • Základný recept sa pripravuje tak, že sa ovocie, cibuľa a hrozienka varia pomaly spolu s octom, hnedým cukrom a voňavým korením najmenej dve hodiny, kým nevznikne hustá omáčka, ktorú možno konzumovať priamo alebo je možné sterilizáciou ju uchovať na neskôr.

ico

Obľúbené i liečivé

  • Slivky obsahujú vitamín A, B, E a antioxidanty. Spojenie vápnika a fosforu priaznivo pôsobí na posilnenie kostí a celkovo táto kombinácia napomáha tráveniu. Vďaka vláknine slivky zaručujú úspech pri liečbe zápchy. Sušené slivky sú známe svojím jemne laxatívnym účinkom.
  • Niekoľko sliviek ľahko zaženie hlad, preto sú vhodným ovocím pri dodržiavaní redukčnej diéty. Pozor však na vysoký podiel cukrov, preto by ich nemali konzumovať diabetici.
  • Vďaka už spomínanému vitamínu E a vitamínu H, ktorý je tiež známy ako biotín, sú slivky ideálnym ovocím na boj proti vráskam, doslova rozžiarujú pleť a navrátia lesk vlasom.
  • Draslík spolu s pektínom, ktoré slivky obsahujú, pomáhajú ľuďom trpiacim aterosklerózou, ischemickou chorobou srdca, v boji s vysokou hladinou cukru v krvi a s vysokým krvným tlakom.
  • Slivky tiež obsahujú veľa karotenoidov (žltého rastlinného farbiva) a tým získavajú protirakovinový účinok.
  • V ľudovom liečiteľstve sa používajú na boj proti kŕčovým žilám, reumatizmu, ale i na zníženie zlého cholesterolu.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ak Vás nikdy nič nebolelo, nestrácajte čas čítaním tohto článku!
  2. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  3. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  4. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  5. Talent - vzdelanie - úspech
  6. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
  7. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
  8. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  9. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
  10. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  1. Zastrašovanie od majiteľov hotela Danube nehoráznosťou!
  2. Naše finančné družstvo - postoj člena vyjadrený básňou
  3. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  4. Chceme, aby mali naši zákazníci z nakupovania zážitok
  5. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  6. Depresia. Kedy ju treba liečiť?
  7. Bratislavčania môžu žiadať príspevok na polopodzemné kontajnery
  8. Mototechna predala za päť rokov už 40 tisíc áut
  9. HubHub spája sily s Neulogy
  10. Na SPU v Nitre vznikla Konfuciova trieda
  1. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 22 407
  2. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 14 599
  3. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno? 8 478
  4. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc 8 244
  5. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 7 291
  6. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 5 565
  7. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 5 406
  8. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 5 133
  9. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu 4 856
  10. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk 3 340

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Procházka: Prečo vláda vznikla tak rýchlo? Smer rozdával karty

Špeciálne vydanie podcastu. Peter Tkačenko sa rozprával s Radoslavom Procházkom.

Neprehliadnite tiež

Preplávala Lamanšský prieliv: Na tých, ktorí o mne pochybovali, sa teraz smejem

Diaľková plavkyňa Zuzana Jusková predbehla aj svojich mužských koelgov.

Reishi: Prečo je ázijská huba kráľovnou medzi prírodnými liečivami?

Prezývajú ju aj zázračná, huba bohov či huba s duchovnou silou.

Štýl Cindy Crawfordovej: Jej obľúbeným kúskom je sako

Tri tipy na oblečenie v štýle supermodelky.

Prečo sa anča volá Anča a robertko Robertko

Sú za tým skutočné príbehy. Čo sa stalo, že sa so sexuálnymi pomôckami spojili práve tieto mená?

Desať receptov na mandľové zákusky, koláče a torty

Vyskúšajte dobroty, v ktorých hrajú hlavnú úlohu mandle.