SME

Slivky, ringloty, mirabelky

Leto sa pomaly, ale isto blíži ku koncu. To však nepokazí radosť tým, ktorí netrpezlivo čakali práve na obdobie dozrievania sliviek...

Slivkové guľky
Suroviny na viac porcií

  • slivky
  • maslo
  • cukor
  • posýpka podľa chuti
  • polohrubá múka

Na cesto:

  • 800 g zemiakov
  • 300 g polohrubej múky
  • vajíčko
  • štipka soli

Umyté zemiaky uvarte v šupke a nechajte vychladnúť. Zbavte ich šupky a postrúhajte na jemnom strúhadle. Pridajte k nim múku, štipku soli a nakoniec vajíčko. Vypracujte cesto a preložte ho na dobre pomúčenú dosku. Podľa potreby ho domieste a rozdeľte na tri rovnaké časti. Z nich vytvarujte valčeky, z ktorých odkrajujte rovnako veľké časti. Do pripraveného cesta vložte slivku, opatrne ju zaviňte, aby sa cesto nepretrhlo. Ruky i guľku z cesta si pomúčte, aby sa vám ľahšie pracovalo. Pripravené guľky vhoďte do vriacej vody, varte približne 10 minút alebo kým všetky guľky nevyplávajú na povrch, zľahka ich zlejte alebo cedidlom vyberte, aby sa nepoškodili. Polejte ich rozpusteným maslom, posypte cukrom, aby sa nelepili a servírujte s makovou, strúhankovou alebo tvarohovou posýpkou podľa chuti.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Chuť sliviek neuveriteľne vynikne v kombinácií so škoricou. Skúste slivky pred prípravou prekrojiť na polovice, na cesto položte polovicu slivky, do jej vnútra nasypte trochu škoricového cukru a zaviňte. Servírujte poliate roztopeným maslom a posypané škoricovým cukrom.


Mirabelkový koláč
Suroviny na viac porcií

  • 400 g mirabeliek
  • 130 g hladkej múky
  • 160 g polohrubej múky
  • 130 g kryštálového cukru
  • 125 g masla
  • 200 ml acidofilného mlieka
  • 2 vajíčka
  • balíček vanilínového cukru
  • balíček prášku do pečiva
  • citrónová kôra

Mirabelky umyte a vykôstkujte. Okrúhlu tortovú formu alebo štvorcový vysoký plech vysteľte papierom na pečenie. Rúru predhrejte na 180 stupňov. V miske zmiešajte obidva druhy preosiatej múky spolu s práškom do pečiva. Pridajte citrónovú kôru, cukor, vanilínový cukor, mlieko, vajíčka, rozpustené maslo a vymiešajte na redšie cesto. Podľa potreby dolejte acidofilné alebo obyčajné mlieko. Cesto vylejte do pripravenej formy, povrch uhlaďte stierkou a naukladajte naň mirabelky šupkou nahor. Vložte do vyhriatej rúry a pečte dozlatista približne 25 minút. Hotový koláč nechajte vychladnúť a servírujte poprášený práškovým cukrom alebo dozdobený šľahačkou.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Mirabelky poukladajte na koláč nahusto, ak nejaká prepadne do cesta, koláč bude o to šťavnatejší, podobný bublanine. Môžete nakombinovať i zmes červených a žltých mirabeliek.


Makovo-ringlotové mafiny
Suroviny na 12 kusov

  • 250 g hladkej múky
  • 250 g odkôstkovaných ringlôt
  • 150 g kryštálového cukru
  • 80 g mletého maku
  • 100 ml mlieka
  • 60 ml oleja
  • 1 vajíčko
  • 1 balenie vanilínového cukru
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva
  • papierové košíčky na mafiny

Odkôstkované ringloty nakrájajte na menšie kúsky. Rúru predhrejte na 170 stupňov. Plech na mafiny vysteľte papierovými košíčkami. Vareškou zmiešajte v mise sypké suroviny - cukor, múku, vanilínový cukor, mletý mak a prášok do pečiva. Postupne k nim zapracujte mlieko, vajíčko, olej a všetko vymiešajte dohladka. Nakoniec do cesta vmiešajte kúsky ringlôt a naplňte ho do košíčkov. Vložte do vyhriatej rúry a upečte dozlatista, kým mafiny nenadobudnú svoj vydutý tvar.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Pri pečení neotvárajte rúru príliš často. Hlavne bábovky a mafiny, ktorých prepečenie stredov trvá dlhšie, pečte pri nižšej teplote, aby ste nespálili povrch. Skontrolovať prepečenosť môžete pomocou drevenej špajdle.


ico

Zaváraniny „do zásoby“

Z kôstkovín si môžete pripraviť i chutné zaváraniny v podobe kompótov, lekvárov ale i pikantných omáčok k mäsu.

Kompót

  1. Na prípravu kompótov potrebujete ovocie, cukor, vodu
  2. Očistené a umyté ovocie naukladajte do pohárov, zasypte cukrom, zalejte vodou, uzatvorte a sterilizujte. Na 0,7 l pohár pripadajú 2 - 3 polievkové lyžice cukru.
  3. Ovocie môžete i miešať. Miesto v pohári využijete lepšie, keď pomedzi veľké slivky vložíte malé okrúhle mirabelky alebo ich môžete ukladať do pohárov odkôstkované. Celé ovocie potom slúži ako príloha k mäsu, to odkôstkované využijete na prípravu koláčov.
  4. Pri zaváraní väčšieho množstva ovocia si môžete pripraviť i sladký sirupový nálev. Zmiešajte liter vody s 300 - 400 gramami cukru, prevarte na sirup a zalievajte ovocie v pohároch.
  5. Rozpolené kôstkoviny sterilizujte pri teplote 75 - 80 stupňov Celzia 20 - 25 minút, celé ovocie sterilizujte 15 - 20 minút pri stálej teplote 80 stupňov.

Lekvár

  • Hustý lekvár je dobré pripravovať z prezretého ovocia bez pridania cukru. Pravý lekvár sa musí dlho a pomaly variť, keďže ide vlastne o zahustenie ovocia odparením vody. Hustý horúci lekvár potom nalejte do zohriatych pohárov, uzatvorte a nechajte pod dekou vychladnúť. Kedysi sa lekváre uskladňovali do porcelánových alebo kameninových súdkov a hrncov. Naplnené nádoby sa zapekali v rúre, alebo sa zaliali rozpustenou masťou či jednoducho previazali pergamenom, celofánom alebo mastným papierom.
  • Modernejší spôsob prípravy je pečenie. Ovocie odkôstkujte, zomeľte, pridajte cukor a trochu octu. Všetko vylejte do vysokého plecha a dajte piecť do rúry pri teplote 200 stupňov. Ak ovocie začne vrieť, teplotu znížte na 140 stupňov a za občasného premiešania pečte 3 - 4 hodiny. Hotový lekvár naplňte do zaváraninových fliaš, na vrch môžete položiť vystrihnuté koliesko pečiaceho papiera namočeného v alkohole, fľaše uzatvorte a nechajte vychladnúť.

Chutney, chatni alebo čatní či jednoducho omáčka

  • Čatní je ovocná omáčka vhodná na dochutenie. Servíruje sa najčastejšie k mäsu a stačí naozaj iba kôpka s veľkosťou malej lyžičky. Indické čatní sa na začiatku vyrábalo iba z čerstvého ovocia a korenia. Ale ako čas plynul a v priebehu koloniálnej éry Briti priviezli čatní na svoje ostrovy, počas tejto dlhej cesty nastali zmeny i v receptoch. Najčastejšie sa pripravovalo mangové čatní, neskôr prišli na rad i jablká a hrušky. Teraz sú to i kôstkoviny.
  • Základný recept sa pripravuje tak, že sa ovocie, cibuľa a hrozienka varia pomaly spolu s octom, hnedým cukrom a voňavým korením najmenej dve hodiny, kým nevznikne hustá omáčka, ktorú možno konzumovať priamo alebo je možné sterilizáciou ju uchovať na neskôr.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

ico

Obľúbené i liečivé

  • Slivky obsahujú vitamín A, B, E a antioxidanty. Spojenie vápnika a fosforu priaznivo pôsobí na posilnenie kostí a celkovo táto kombinácia napomáha tráveniu. Vďaka vláknine slivky zaručujú úspech pri liečbe zápchy. Sušené slivky sú známe svojím jemne laxatívnym účinkom.
  • Niekoľko sliviek ľahko zaženie hlad, preto sú vhodným ovocím pri dodržiavaní redukčnej diéty. Pozor však na vysoký podiel cukrov, preto by ich nemali konzumovať diabetici.
  • Vďaka už spomínanému vitamínu E a vitamínu H, ktorý je tiež známy ako biotín, sú slivky ideálnym ovocím na boj proti vráskam, doslova rozžiarujú pleť a navrátia lesk vlasom.
  • Draslík spolu s pektínom, ktoré slivky obsahujú, pomáhajú ľuďom trpiacim aterosklerózou, ischemickou chorobou srdca, v boji s vysokou hladinou cukru v krvi a s vysokým krvným tlakom.
  • Slivky tiež obsahujú veľa karotenoidov (žltého rastlinného farbiva) a tým získavajú protirakovinový účinok.
  • V ľudovom liečiteľstve sa používajú na boj proti kŕčovým žilám, reumatizmu, ale i na zníženie zlého cholesterolu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  3. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  4. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  6. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  4. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  5. Tatra banka uvádza nový produkt Digitálna hypotéka
  6. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  7. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 513
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 8 011
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 5 164
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 3 619
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 3 299
  6. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu 2 728
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 409
  8. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 154
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 25 289
  2. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 15 722
  3. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 9 049
  4. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 8 741
  5. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 7 788
  6. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 256
  7. Tadeáš Ďurica: Igor sa vracia 5 364
  8. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 5 246
  1. Roman Kebísek: Láska mladej Timravy k dvom bratom
  2. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  3. Tupou Ceruzou: Za čiarou
  4. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky
  5. Marian Nanias: Richard L. Garwin: Génius, ktorý formoval jadrovú éru a bránil mier.
  6. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka.
  7. Věra Tepličková: Dnes by sme mali byť ticho
  8. Marcel Rebro: Hanbím sa za to, že som Slovák!
SkryťZatvoriť reklamu