"HUBOVÝ ŠPECIÁL"

Huby do zásoby

Po odskúšaní všetkých hubových špecialít si nezabudnite časť húb odložiť do zásoby...

Nakladané huby

Životnosť môžete hubám predlžiť i nakladaním. Očistené huby podľa potreby rozkrojte, povarte približne 15 minút vo vode s trochou soli a octu, nechajte ich vo vode vychladnúť, zlejte a naukladajte do fliaš s bylinkami a korením podľa chuti. Dolejte octom tak, aby 1-2 centimetre od vrchného okraju ostali prázdne. Zvyšok fľaše dolejte olivovým alebo slnečnicovým olejom, ktorý zaručí tesnosť a fľašu dobre uzatvorte a odložte na tmavé miesto.

Tip: ak sa bojíte nakladania, uvarte si nálev na sterilizovanie. Potrebujete ocot s vodou v pomere 1:3, soľ (na liter nálevu pripadá 30 gramov soli) a trochu nakladača. Huby predvarte v slanej vode, naložte do fliaš, zalejte nálevom, uzatvorte a sterilizujte približne 30 minút.


Domáca zmes korenia

  • 2-3 hrste sušených húb (najlepšie dubákov)
  • kilo mrkvy
  • kilo petržlenu
  • 500 g kalerábu
  • 500 g zeleru
  • 500 g cibule
  • hrsť sušenej petržlenovej vňate
  • hrsť sušenej zelerovej vňate
  • kilo soli

Všetku čerstvú zeleninu pomeľte na mäsovom mlynčeku, vo väčšom vandlíku dôkladne zamiešajte so soľou a rozložte na niekoľko plechov na pečenie vysušiť na 4-5 dní. Pomôcť si môžete slnkom, rúrou alebo v chladnejšej jeseni zapnutým radiátorom. Zmes musíte niekoľkokrát denné premiešavať. Do suchej zmesi pridajte sušené vňate a na prášok rozmixované sušené huby. Podľa potreby môžete celú hmotu opäť pomlieť na mlynčeku s malými otvormi. Hotové korenie naplňte do fliaš. Ak je dokonale suché, môžete ho uskladniť v komore, ak sa vám nepodarilo odpariť všetku vodu, uskladnite ho v chladničke. Soľ sa postará o to, že sa vám tento domáci „bujón“ neskazí a nepodľahne plesni. Používajte na ochucovanie všetkých jedál namiesto bujónu alebo bylinkovej soli.

Tip: soľ vám môže pomôcť i pri skladovaní čerstvých húb, na kilogram húb pripadá 250 g soli. Očistené huby osušte, pokrájajte a zmiešajte s odmeraným množstvom soli. Naplňte do zaváraninových fliaš tak, aby siahali 1 cm pod okraj. Fľašu dosypte doplna soľou a uzatvorte. Huby pred prípravou premyte v studenej vode.


ico

Rady do kuchyne

  • Huby by ste nemali sušiť rozkrájané a položené na novinách, ako to robievali naše babičky. Oveľa lepšie je rozmiestniť ich na papier na pečenie, ktorý neobsahuje škodlivú potlač a navyše z neho idú huby ľahšie odlepiť. Ak máte húb viac ako priestoru, navlečte ich na potravinársky špagátik a rozvešajte ich do miestnosti s dobrým prúdením vzduchu. Za daždivého počasia im môžete pomôcť teplovzdušným ventilátorom. Taktiež vám môže byť nápomocný sušiak na bielizeň a kus starej záclony. Takto vysušené huby uskladnite v dóze alebo plátennom vrecku s niekoľkými bobkovými listami alebo čiernym korením. Aróma by mala huby ochrániť pred napadnutím moľmi. Vysušené huby môžete vložiť do plastovej nádoby alebo mikroténového vrecúška a uskladniť ich v mrazničke. Tak sa zbavíte i nakladených vajíčok červíkov a molí, ktoré by sušenie prežili a vyrojili by sa neskôr v komore.
  • Sušené huby treba pred prípravou namočiť na niekoľko hodín do studenej vody. Ak chcete dosiahnuť jemnejšiu chuť pokrmu, namočte ich do studeného mlieka.
  • Ak už sušené huby časom stratili svoj pôvodný a lákavý vzhľad či vôňu, nemusíte ich vyhodiť. Namočte ich cez noc do slanej vody v pomere 1:1 a pred použitím ich dôkladne prepláchnite v čistej vode.
  • Ak nájdete v sušených hubách čo i len malý náznak plesne, je lepšie vyhodiť celú dávku.

ico

Hubárske desatoro

  1. Vždy musíte bezpečne vedieť, čo zbierate. Naučte sa ich správne odrezať alebo vylomiť. Nezbierajte príliš malé plodnice, na ktorých sa ešte celkom nevyvinuli dôležité poznávacie a rozlišovacie znaky.
  2. Doma všetky huby ešte raz vytrieďte, pomôcť si môžete knižkou alebo internetom.
  3. Spracovávajte len zdravé, nečervivé a neprerastené huby.
  4. Neochutnávajte príliš mnoho. V surovom stave možno konzumovať iba máloktoré huby.
  5. Aby boli huby ľahšie stráviteľné, pridajte do varenie soľ alebo jedlú sódu.
  6. Minimálny čas tepelnej úpravy je 15 minút, pri niektorých druhoch i 25 až 30 minút.
  7. Čerstvé huby môžete na chvíľku uskladniť v chladničke najlepšie pri troch stupňoch.
  8. Na dlhšie uchovávanie je dôležité huby pokrájať, predvariť v slanej vode minimálne na osem minút a potom odložiť do mrazničky, najlepšie pri teplote mínus 18 stupňov.
  9. Hotový pokrm z húb je najlepšie spotrebovať hneď a vyhnúť sa opätovnému zohrievaniu.
  10. Nekonzumujte huby na večer, nezapíjajte ich alkoholom, nepodávajte ich starším ľuďom ani malým deťom pod tri roky či tehotným ženám, ktorým môžu spôsobiť tráviace ťažkosti.

ico

Huby a naše zdravie

  • Huby obsahujú okrem vody, z ktorej rastú, i vlákninu, minerálne látky, ako sú draslík, fosfor, vápnik, železo, horčík, síru, malé množstvo bielkovín a sacharidov. Nájdu sa v nich i vitamíny skupiny B a vitamín C či stopové prvky ako zinok, meď, mangán či titan. Obsahujú veľmi nízky podiel cukru, preto sa často používajú pri diabetickej diéte. Nezaplatiteľnou výhodou je i fakt, že neobsahujú tuky, a majú preto nízku energetickú hodnotu. Dva kilogramy jedlých húb obsahujú približne toľko kalórií ako 100 gramov šunky.
  • Keďže sú huby ako špongia, vedia do seba nasať i to zlé. Je to hlavne olovo, ortuť či arzén, preto by ste si mali svoje miesto na hubárčenie starostlivo vyberať.
  • Veľkú nevoľnosť môžete pocítiť i po konzumácií jedlých húb. Dávajte si preto pozor, ako boli skladované, vyhýbajte sa igelitovým taškám, aby sa nesparili. Ťažkosti môže vyvolať i rýchle opečenie húb priamo v lese na ohni.

Ak sa už predsa len objavia príznaky otravy, viete, ako máte postupovať?

a.) Dôležité je nestrácať čas a ihneď začať vyprázdňovať žalúdok. Do 36 hodín je nádej na záchranu človeka i po konzumácii smrteľne jedovatých húb.
b.) Pacientovi podávať živočíšne uhlie, slanú vodu a proti dehydratácii je nutný príjem minerálnych vôd. Nikdy nepodávajte pacientovi s nevoľnosťou mlieko.
c.) Čo najskôr privolajte alebo vyhľadajte lekársku pomoc, spolupracujte so zdravotníkmi na telefóne. Ak to situácia vyžaduje, odobraté vzorky z dávenia treba poslať na mykologický rozbor.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  7. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  2. Rastie nám pokrivená generácia?
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  4. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  5. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  7. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Slávnostná imatrikulácia SvF STU v Bratislave
  10. Univerzita vyTVORená nápadmi študentov!
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 20 007
  2. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 4 925
  3. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 2 740
  4. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 2 346
  5. Kedy sa refinancovanie oplatí? 2 259
  6. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 2 141
  7. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár 1 702
  8. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne 1 633
  9. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 510
  10. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande 1 222

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Súdy v Trenčíne odmietajú riešiť Galkovu kauzu odpočúvania

Obžaloba na bývalého šéfa Vojenského obranného spravodajstva Pavla Brychtu leží na súde od februára 2016. Najvyšší súd mu teraz prikázal konať.

KOMENTÁRE

Česi mieria do čiernej diery Európy. Všetko pre korunu

Je možné, že šanca ľahkého vstupu do eurozóny zmizne.

AUTO

Anketa o Svetové auto roka 2018 sa ponesie v znamení SUV

Posledný ročník vyhral Jaguar F-Pace.

Neprehliadnite tiež

Keď ženy ukazujú pravú tvár, svet je vo vytržení

Hnutiu bez make-upu podľahli aj mnohé známe osobnosti.

Americká gynekologička: Ženy chcú mať dokonalú vagínu, ale taká neexistuje

Sheryl Ross je renomovaná odborníčka, na ktorú nedajú dopustiť ani známe osobnosti. Volajú ju aktivistka za vagínu.

Milujú ju davy aj polovica Hollywoodu. Čím je Ellen DeGeneres výnimočná?

Za jej otvorenosť spred dvadsiatich rokov ju ocenil aj prezident. Prelomila totiž lesbické tabu.

Dlhodobé vzťahy ničia záujem o sex. U žien skôr než u mužov

Správanie v intímnej oblasti ovplyvňuje aj viera v stereotypné predstavy.