SME

Huby do zásoby

Po odskúšaní všetkých hubových špecialít si nezabudnite časť húb odložiť do zásoby...

Nakladané huby

Životnosť môžete hubám predlžiť i nakladaním. Očistené huby podľa potreby rozkrojte, povarte približne 15 minút vo vode s trochou soli a octu, nechajte ich vo vode vychladnúť, zlejte a naukladajte do fliaš s bylinkami a korením podľa chuti. Dolejte octom tak, aby 1-2 centimetre od vrchného okraju ostali prázdne. Zvyšok fľaše dolejte olivovým alebo slnečnicovým olejom, ktorý zaručí tesnosť a fľašu dobre uzatvorte a odložte na tmavé miesto.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tip: ak sa bojíte nakladania, uvarte si nálev na sterilizovanie. Potrebujete ocot s vodou v pomere 1:3, soľ (na liter nálevu pripadá 30 gramov soli) a trochu nakladača. Huby predvarte v slanej vode, naložte do fliaš, zalejte nálevom, uzatvorte a sterilizujte približne 30 minút.

SkryťVypnúť reklamu

Domáca zmes korenia

  • 2-3 hrste sušených húb (najlepšie dubákov)

  • kilo mrkvy

  • kilo petržlenu

  • 500 g kalerábu

  • 500 g zeleru

  • 500 g cibule

  • hrsť sušenej petržlenovej vňate

  • hrsť sušenej zelerovej vňate

  • kilo soli

Všetku čerstvú zeleninu pomeľte na mäsovom mlynčeku, vo väčšom vandlíku dôkladne zamiešajte so soľou a rozložte na niekoľko plechov na pečenie vysušiť na 4-5 dní. Pomôcť si môžete slnkom, rúrou alebo v chladnejšej jeseni zapnutým radiátorom. Zmes musíte niekoľkokrát denné premiešavať. Do suchej zmesi pridajte sušené vňate a na prášok rozmixované sušené huby. Podľa potreby môžete celú hmotu opäť pomlieť na mlynčeku s malými otvormi. Hotové korenie naplňte do fliaš. Ak je dokonale suché, môžete ho uskladniť v komore, ak sa vám nepodarilo odpariť všetku vodu, uskladnite ho v chladničke. Soľ sa postará o to, že sa vám tento domáci „bujón“ neskazí a nepodľahne plesni. Používajte na ochucovanie všetkých jedál namiesto bujónu alebo bylinkovej soli.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: soľ vám môže pomôcť i pri skladovaní čerstvých húb, na kilogram húb pripadá 250 g soli. Očistené huby osušte, pokrájajte a zmiešajte s odmeraným množstvom soli. Naplňte do zaváraninových fliaš tak, aby siahali 1 cm pod okraj. Fľašu dosypte doplna soľou a uzatvorte. Huby pred prípravou premyte v studenej vode.


Rady do kuchyne

  • Huby by ste nemali sušiť rozkrájané a položené na novinách, ako to robievali naše babičky. Oveľa lepšie je rozmiestniť ich na papier na pečenie, ktorý neobsahuje škodlivú potlač a navyše z neho idú huby ľahšie odlepiť. Ak máte húb viac ako priestoru, navlečte ich na potravinársky špagátik a rozvešajte ich do miestnosti s dobrým prúdením vzduchu. Za daždivého počasia im môžete pomôcť teplovzdušným ventilátorom. Taktiež vám môže byť nápomocný sušiak na bielizeň a kus starej záclony. Takto vysušené huby uskladnite v dóze alebo plátennom vrecku s niekoľkými bobkovými listami alebo čiernym korením. Aróma by mala huby ochrániť pred napadnutím moľmi. Vysušené huby môžete vložiť do plastovej nádoby alebo mikroténového vrecúška a uskladniť ich v mrazničke. Tak sa zbavíte i nakladených vajíčok červíkov a molí, ktoré by sušenie prežili a vyrojili by sa neskôr v komore.

  • Sušené huby treba pred prípravou namočiť na niekoľko hodín do studenej vody. Ak chcete dosiahnuť jemnejšiu chuť pokrmu, namočte ich do studeného mlieka.

  • Ak už sušené huby časom stratili svoj pôvodný a lákavý vzhľad či vôňu, nemusíte ich vyhodiť. Namočte ich cez noc do slanej vody v pomere 1:1 a pred použitím ich dôkladne prepláchnite v čistej vode.

  • Ak nájdete v sušených hubách čo i len malý náznak plesne, je lepšie vyhodiť celú dávku.

SkryťVypnúť reklamu

Hubárske desatoro

  1. Vždy musíte bezpečne vedieť, čo zbierate. Naučte sa ich správne odrezať alebo vylomiť. Nezbierajte príliš malé plodnice, na ktorých sa ešte celkom nevyvinuli dôležité poznávacie a rozlišovacie znaky.

  2. Doma všetky huby ešte raz vytrieďte, pomôcť si môžete knižkou alebo internetom.

  3. Spracovávajte len zdravé, nečervivé a neprerastené huby.

  4. Neochutnávajte príliš mnoho. V surovom stave možno konzumovať iba máloktoré huby.

  5. Aby boli huby ľahšie stráviteľné, pridajte do varenie soľ alebo jedlú sódu.

  6. Minimálny čas tepelnej úpravy je 15 minút, pri niektorých druhoch i 25 až 30 minút.

  7. Čerstvé huby môžete na chvíľku uskladniť v chladničke najlepšie pri troch stupňoch.

  8. Na dlhšie uchovávanie je dôležité huby pokrájať, predvariť v slanej vode minimálne na osem minút a potom odložiť do mrazničky, najlepšie pri teplote mínus 18 stupňov.

  9. Hotový pokrm z húb je najlepšie spotrebovať hneď a vyhnúť sa opätovnému zohrievaniu.

  10. Nekonzumujte huby na večer, nezapíjajte ich alkoholom, nepodávajte ich starším ľuďom ani malým deťom pod tri roky či tehotným ženám, ktorým môžu spôsobiť tráviace ťažkosti.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Huby a naše zdravie

  • Huby obsahujú okrem vody, z ktorej rastú, i vlákninu, minerálne látky, ako sú draslík, fosfor, vápnik, železo, horčík, síru, malé množstvo bielkovín a sacharidov. Nájdu sa v nich i vitamíny skupiny B a vitamín C či stopové prvky ako zinok, meď, mangán či titan. Obsahujú veľmi nízky podiel cukru, preto sa často používajú pri diabetickej diéte. Nezaplatiteľnou výhodou je i fakt, že neobsahujú tuky, a majú preto nízku energetickú hodnotu. Dva kilogramy jedlých húb obsahujú približne toľko kalórií ako 100 gramov šunky.

  • Keďže sú huby ako špongia, vedia do seba nasať i to zlé. Je to hlavne olovo, ortuť či arzén, preto by ste si mali svoje miesto na hubárčenie starostlivo vyberať.

  • Veľkú nevoľnosť môžete pocítiť i po konzumácií jedlých húb. Dávajte si preto pozor, ako boli skladované, vyhýbajte sa igelitovým taškám, aby sa nesparili. Ťažkosti môže vyvolať i rýchle opečenie húb priamo v lese na ohni.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak sa už predsa len objavia príznaky otravy, viete, ako máte postupovať?

a.) Dôležité je nestrácať čas a ihneď začať vyprázdňovať žalúdok. Do 36 hodín je nádej na záchranu človeka i po konzumácii smrteľne jedovatých húb.
b.) Pacientovi podávať živočíšne uhlie, slanú vodu a proti dehydratácii je nutný príjem minerálnych vôd. Nikdy nepodávajte pacientovi s nevoľnosťou mlieko.
c.) Čo najskôr privolajte alebo vyhľadajte lekársku pomoc, spolupracujte so zdravotníkmi na telefóne. Ak to situácia vyžaduje, odobraté vzorky z dávenia treba poslať na mykologický rozbor.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  3. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  4. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  6. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  4. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  5. Tatra banka uvádza nový produkt Digitálna hypotéka
  6. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  7. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 611
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 7 924
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 5 374
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 3 670
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 3 331
  6. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu 2 730
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 430
  8. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 189
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 25 853
  2. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 15 749
  3. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 9 067
  4. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 8 750
  5. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 7 849
  6. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 268
  7. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 6 008
  8. Tadeáš Ďurica: Igor sa vracia 5 372
  1. Roman Kebísek: Láska mladej Timravy k dvom bratom
  2. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  3. Tupou Ceruzou: Za čiarou
  4. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky
  5. Marian Nanias: Richard L. Garwin: Génius, ktorý formoval jadrovú éru a bránil mier.
  6. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka.
  7. Věra Tepličková: Dnes by sme mali byť ticho
  8. Marcel Rebro: Hanbím sa za to, že som Slovák!
SkryťZatvoriť reklamu