SME
reklama

Huby do zásoby

Po odskúšaní všetkých hubových špecialít si nezabudnite časť húb odložiť do zásoby...

Nakladané huby

Životnosť môžete hubám predlžiť i nakladaním. Očistené huby podľa potreby rozkrojte, povarte približne 15 minút vo vode s trochou soli a octu, nechajte ich vo vode vychladnúť, zlejte a naukladajte do fliaš s bylinkami a korením podľa chuti. Dolejte octom tak, aby 1-2 centimetre od vrchného okraju ostali prázdne. Zvyšok fľaše dolejte olivovým alebo slnečnicovým olejom, ktorý zaručí tesnosť a fľašu dobre uzatvorte a odložte na tmavé miesto.

Tip: ak sa bojíte nakladania, uvarte si nálev na sterilizovanie. Potrebujete ocot s vodou v pomere 1:3, soľ (na liter nálevu pripadá 30 gramov soli) a trochu nakladača. Huby predvarte v slanej vode, naložte do fliaš, zalejte nálevom, uzatvorte a sterilizujte približne 30 minút.


Domáca zmes korenia

  • 2-3 hrste sušených húb (najlepšie dubákov)
  • kilo mrkvy
  • kilo petržlenu
  • 500 g kalerábu
  • 500 g zeleru
  • 500 g cibule
  • hrsť sušenej petržlenovej vňate
  • hrsť sušenej zelerovej vňate
  • kilo soli

Všetku čerstvú zeleninu pomeľte na mäsovom mlynčeku, vo väčšom vandlíku dôkladne zamiešajte so soľou a rozložte na niekoľko plechov na pečenie vysušiť na 4-5 dní. Pomôcť si môžete slnkom, rúrou alebo v chladnejšej jeseni zapnutým radiátorom. Zmes musíte niekoľkokrát denné premiešavať. Do suchej zmesi pridajte sušené vňate a na prášok rozmixované sušené huby. Podľa potreby môžete celú hmotu opäť pomlieť na mlynčeku s malými otvormi. Hotové korenie naplňte do fliaš. Ak je dokonale suché, môžete ho uskladniť v komore, ak sa vám nepodarilo odpariť všetku vodu, uskladnite ho v chladničke. Soľ sa postará o to, že sa vám tento domáci „bujón“ neskazí a nepodľahne plesni. Používajte na ochucovanie všetkých jedál namiesto bujónu alebo bylinkovej soli.

Tip: soľ vám môže pomôcť i pri skladovaní čerstvých húb, na kilogram húb pripadá 250 g soli. Očistené huby osušte, pokrájajte a zmiešajte s odmeraným množstvom soli. Naplňte do zaváraninových fliaš tak, aby siahali 1 cm pod okraj. Fľašu dosypte doplna soľou a uzatvorte. Huby pred prípravou premyte v studenej vode.


ico

Rady do kuchyne

  • Huby by ste nemali sušiť rozkrájané a položené na novinách, ako to robievali naše babičky. Oveľa lepšie je rozmiestniť ich na papier na pečenie, ktorý neobsahuje škodlivú potlač a navyše z neho idú huby ľahšie odlepiť. Ak máte húb viac ako priestoru, navlečte ich na potravinársky špagátik a rozvešajte ich do miestnosti s dobrým prúdením vzduchu. Za daždivého počasia im môžete pomôcť teplovzdušným ventilátorom. Taktiež vám môže byť nápomocný sušiak na bielizeň a kus starej záclony. Takto vysušené huby uskladnite v dóze alebo plátennom vrecku s niekoľkými bobkovými listami alebo čiernym korením. Aróma by mala huby ochrániť pred napadnutím moľmi. Vysušené huby môžete vložiť do plastovej nádoby alebo mikroténového vrecúška a uskladniť ich v mrazničke. Tak sa zbavíte i nakladených vajíčok červíkov a molí, ktoré by sušenie prežili a vyrojili by sa neskôr v komore.
  • Sušené huby treba pred prípravou namočiť na niekoľko hodín do studenej vody. Ak chcete dosiahnuť jemnejšiu chuť pokrmu, namočte ich do studeného mlieka.
  • Ak už sušené huby časom stratili svoj pôvodný a lákavý vzhľad či vôňu, nemusíte ich vyhodiť. Namočte ich cez noc do slanej vody v pomere 1:1 a pred použitím ich dôkladne prepláchnite v čistej vode.
  • Ak nájdete v sušených hubách čo i len malý náznak plesne, je lepšie vyhodiť celú dávku.

ico

Hubárske desatoro

  1. Vždy musíte bezpečne vedieť, čo zbierate. Naučte sa ich správne odrezať alebo vylomiť. Nezbierajte príliš malé plodnice, na ktorých sa ešte celkom nevyvinuli dôležité poznávacie a rozlišovacie znaky.
  2. Doma všetky huby ešte raz vytrieďte, pomôcť si môžete knižkou alebo internetom.
  3. Spracovávajte len zdravé, nečervivé a neprerastené huby.
  4. Neochutnávajte príliš mnoho. V surovom stave možno konzumovať iba máloktoré huby.
  5. Aby boli huby ľahšie stráviteľné, pridajte do varenie soľ alebo jedlú sódu.
  6. Minimálny čas tepelnej úpravy je 15 minút, pri niektorých druhoch i 25 až 30 minút.
  7. Čerstvé huby môžete na chvíľku uskladniť v chladničke najlepšie pri troch stupňoch.
  8. Na dlhšie uchovávanie je dôležité huby pokrájať, predvariť v slanej vode minimálne na osem minút a potom odložiť do mrazničky, najlepšie pri teplote mínus 18 stupňov.
  9. Hotový pokrm z húb je najlepšie spotrebovať hneď a vyhnúť sa opätovnému zohrievaniu.
  10. Nekonzumujte huby na večer, nezapíjajte ich alkoholom, nepodávajte ich starším ľuďom ani malým deťom pod tri roky či tehotným ženám, ktorým môžu spôsobiť tráviace ťažkosti.

ico

Huby a naše zdravie

  • Huby obsahujú okrem vody, z ktorej rastú, i vlákninu, minerálne látky, ako sú draslík, fosfor, vápnik, železo, horčík, síru, malé množstvo bielkovín a sacharidov. Nájdu sa v nich i vitamíny skupiny B a vitamín C či stopové prvky ako zinok, meď, mangán či titan. Obsahujú veľmi nízky podiel cukru, preto sa často používajú pri diabetickej diéte. Nezaplatiteľnou výhodou je i fakt, že neobsahujú tuky, a majú preto nízku energetickú hodnotu. Dva kilogramy jedlých húb obsahujú približne toľko kalórií ako 100 gramov šunky.
  • Keďže sú huby ako špongia, vedia do seba nasať i to zlé. Je to hlavne olovo, ortuť či arzén, preto by ste si mali svoje miesto na hubárčenie starostlivo vyberať.
  • Veľkú nevoľnosť môžete pocítiť i po konzumácií jedlých húb. Dávajte si preto pozor, ako boli skladované, vyhýbajte sa igelitovým taškám, aby sa nesparili. Ťažkosti môže vyvolať i rýchle opečenie húb priamo v lese na ohni.

Ak sa už predsa len objavia príznaky otravy, viete, ako máte postupovať?

a.) Dôležité je nestrácať čas a ihneď začať vyprázdňovať žalúdok. Do 36 hodín je nádej na záchranu človeka i po konzumácii smrteľne jedovatých húb.
b.) Pacientovi podávať živočíšne uhlie, slanú vodu a proti dehydratácii je nutný príjem minerálnych vôd. Nikdy nepodávajte pacientovi s nevoľnosťou mlieko.
c.) Čo najskôr privolajte alebo vyhľadajte lekársku pomoc, spolupracujte so zdravotníkmi na telefóne. Ak to situácia vyžaduje, odobraté vzorky z dávenia treba poslať na mykologický rozbor.

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

reklama

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. Na zdraví záleží
  2. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  3. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  4. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  5. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  6. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  7. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  8. Slováci hlasujú online za najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 124
  2. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 9 264
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 773
  4. Každý piaty zomrie 8 720
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 784
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 726
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 507
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 2 986
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Unicef Slovensko: Inšpirujúce ženy a ich úloha pri formovaní lepšieho sveta
  2. Mária Melková: U ocka upratovať nemusím! Čo s rozdielnymi pravidlami v dvoch domovoch po rozvode.
  3. Mária Melková: Moje dieťa ku mne po rozvode odmieta chodiť. Čo mám robiť?
  4. Věra Tepličková: Krehké deti alebo Keď blogerka vybočí zo zaužívaných koľají
  5. Lucia Nicholsonová: Načo sa zahadzovať s deťmi? Obzvlášť s tými chudobnými?
  6. Věra Tepličková: Život s introvertným dieťaťom, manželom alebo rodičom
  7. Martin Pollák: Generácia Alfa
  8. Mária Melková: Moje deti, Tvoje deti, naše deti - mýty o živote v zošívaných rodinách
  1. Elena Antalová: Vídala som iného Danka s ochrankou 25 185
  2. Peter Kysela: BUM. A je to tu. 22 457
  3. Ivan Čáni: Tomáško od Tarabov, aj ja som bol „bezdomovcom zasypaným exekúciami“ ako riaditeľ RTVS. 20 691
  4. INEKO: Ambulantní lekári zarábali v roku 2022 v priemere 4 836 eur – najviac pediatri, gynekológovia a všeobecní pre dospelých, najmenej kožní a internisti 16 645
  5. Marek Mačuha: Problém zvaný Tipos 13 765
  6. Ján Šeďo: V roku 1982 som sa stretol s mechom udretým, on stále žije ? 11 140
  7. Martin Sukupčák: Ako SPP distribúcia okráda občanov 9 686
  8. Ján Šeďo: Súhlasím s Tarabom, problémy začínajú, jeden už nakupuje v L. Mikuláši. 8 258
  1. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  2. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 75. - V roku 1913 objavil Boris Vilkitský posledné súostrovie na Zemi - Severnú Zem
  4. Post Bellum SK: Pri vysídľovaní na nich v Budapešti kričali: vlastizradcovia!
  5. Yevhen Hessen: Založenie kryptomenovej spoločnosti: kľúčové kroky a úvahy
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 74. - Podmorská expedícia Huberta Wilkinsa na severný pól - 1931
  7. Yevhen Hessen: Zákulisie vydávania: požiadavky a postup
  8. Monika Nagyova: Muži s kyticami, kde že ste?
SkryťZatvoriť reklamu