SME
Nedeľa, 26. september, 2021 | Meniny má EditaKrížovkyKrížovky
"HUBOVÝ ŠPECIÁL"

Huby do zásoby

Po odskúšaní všetkých hubových špecialít si nezabudnite časť húb odložiť do zásoby...

Nakladané huby

Životnosť môžete hubám predlžiť i nakladaním. Očistené huby podľa potreby rozkrojte, povarte približne 15 minút vo vode s trochou soli a octu, nechajte ich vo vode vychladnúť, zlejte a naukladajte do fliaš s bylinkami a korením podľa chuti. Dolejte octom tak, aby 1-2 centimetre od vrchného okraju ostali prázdne. Zvyšok fľaše dolejte olivovým alebo slnečnicovým olejom, ktorý zaručí tesnosť a fľašu dobre uzatvorte a odložte na tmavé miesto.

Tip: ak sa bojíte nakladania, uvarte si nálev na sterilizovanie. Potrebujete ocot s vodou v pomere 1:3, soľ (na liter nálevu pripadá 30 gramov soli) a trochu nakladača. Huby predvarte v slanej vode, naložte do fliaš, zalejte nálevom, uzatvorte a sterilizujte približne 30 minút.


Domáca zmes korenia

  • 2-3 hrste sušených húb (najlepšie dubákov)
  • kilo mrkvy
  • kilo petržlenu
  • 500 g kalerábu
  • 500 g zeleru
  • 500 g cibule
  • hrsť sušenej petržlenovej vňate
  • hrsť sušenej zelerovej vňate
  • kilo soli

Všetku čerstvú zeleninu pomeľte na mäsovom mlynčeku, vo väčšom vandlíku dôkladne zamiešajte so soľou a rozložte na niekoľko plechov na pečenie vysušiť na 4-5 dní. Pomôcť si môžete slnkom, rúrou alebo v chladnejšej jeseni zapnutým radiátorom. Zmes musíte niekoľkokrát denné premiešavať. Do suchej zmesi pridajte sušené vňate a na prášok rozmixované sušené huby. Podľa potreby môžete celú hmotu opäť pomlieť na mlynčeku s malými otvormi. Hotové korenie naplňte do fliaš. Ak je dokonale suché, môžete ho uskladniť v komore, ak sa vám nepodarilo odpariť všetku vodu, uskladnite ho v chladničke. Soľ sa postará o to, že sa vám tento domáci „bujón“ neskazí a nepodľahne plesni. Používajte na ochucovanie všetkých jedál namiesto bujónu alebo bylinkovej soli.

Tip: soľ vám môže pomôcť i pri skladovaní čerstvých húb, na kilogram húb pripadá 250 g soli. Očistené huby osušte, pokrájajte a zmiešajte s odmeraným množstvom soli. Naplňte do zaváraninových fliaš tak, aby siahali 1 cm pod okraj. Fľašu dosypte doplna soľou a uzatvorte. Huby pred prípravou premyte v studenej vode.


ico

Rady do kuchyne

  • Huby by ste nemali sušiť rozkrájané a položené na novinách, ako to robievali naše babičky. Oveľa lepšie je rozmiestniť ich na papier na pečenie, ktorý neobsahuje škodlivú potlač a navyše z neho idú huby ľahšie odlepiť. Ak máte húb viac ako priestoru, navlečte ich na potravinársky špagátik a rozvešajte ich do miestnosti s dobrým prúdením vzduchu. Za daždivého počasia im môžete pomôcť teplovzdušným ventilátorom. Taktiež vám môže byť nápomocný sušiak na bielizeň a kus starej záclony. Takto vysušené huby uskladnite v dóze alebo plátennom vrecku s niekoľkými bobkovými listami alebo čiernym korením. Aróma by mala huby ochrániť pred napadnutím moľmi. Vysušené huby môžete vložiť do plastovej nádoby alebo mikroténového vrecúška a uskladniť ich v mrazničke. Tak sa zbavíte i nakladených vajíčok červíkov a molí, ktoré by sušenie prežili a vyrojili by sa neskôr v komore.
  • Sušené huby treba pred prípravou namočiť na niekoľko hodín do studenej vody. Ak chcete dosiahnuť jemnejšiu chuť pokrmu, namočte ich do studeného mlieka.
  • Ak už sušené huby časom stratili svoj pôvodný a lákavý vzhľad či vôňu, nemusíte ich vyhodiť. Namočte ich cez noc do slanej vody v pomere 1:1 a pred použitím ich dôkladne prepláchnite v čistej vode.
  • Ak nájdete v sušených hubách čo i len malý náznak plesne, je lepšie vyhodiť celú dávku.

ico

Hubárske desatoro

  1. Vždy musíte bezpečne vedieť, čo zbierate. Naučte sa ich správne odrezať alebo vylomiť. Nezbierajte príliš malé plodnice, na ktorých sa ešte celkom nevyvinuli dôležité poznávacie a rozlišovacie znaky.
  2. Doma všetky huby ešte raz vytrieďte, pomôcť si môžete knižkou alebo internetom.
  3. Spracovávajte len zdravé, nečervivé a neprerastené huby.
  4. Neochutnávajte príliš mnoho. V surovom stave možno konzumovať iba máloktoré huby.
  5. Aby boli huby ľahšie stráviteľné, pridajte do varenie soľ alebo jedlú sódu.
  6. Minimálny čas tepelnej úpravy je 15 minút, pri niektorých druhoch i 25 až 30 minút.
  7. Čerstvé huby môžete na chvíľku uskladniť v chladničke najlepšie pri troch stupňoch.
  8. Na dlhšie uchovávanie je dôležité huby pokrájať, predvariť v slanej vode minimálne na osem minút a potom odložiť do mrazničky, najlepšie pri teplote mínus 18 stupňov.
  9. Hotový pokrm z húb je najlepšie spotrebovať hneď a vyhnúť sa opätovnému zohrievaniu.
  10. Nekonzumujte huby na večer, nezapíjajte ich alkoholom, nepodávajte ich starším ľuďom ani malým deťom pod tri roky či tehotným ženám, ktorým môžu spôsobiť tráviace ťažkosti.

ico

Huby a naše zdravie

  • Huby obsahujú okrem vody, z ktorej rastú, i vlákninu, minerálne látky, ako sú draslík, fosfor, vápnik, železo, horčík, síru, malé množstvo bielkovín a sacharidov. Nájdu sa v nich i vitamíny skupiny B a vitamín C či stopové prvky ako zinok, meď, mangán či titan. Obsahujú veľmi nízky podiel cukru, preto sa často používajú pri diabetickej diéte. Nezaplatiteľnou výhodou je i fakt, že neobsahujú tuky, a majú preto nízku energetickú hodnotu. Dva kilogramy jedlých húb obsahujú približne toľko kalórií ako 100 gramov šunky.
  • Keďže sú huby ako špongia, vedia do seba nasať i to zlé. Je to hlavne olovo, ortuť či arzén, preto by ste si mali svoje miesto na hubárčenie starostlivo vyberať.
  • Veľkú nevoľnosť môžete pocítiť i po konzumácií jedlých húb. Dávajte si preto pozor, ako boli skladované, vyhýbajte sa igelitovým taškám, aby sa nesparili. Ťažkosti môže vyvolať i rýchle opečenie húb priamo v lese na ohni.

Ak sa už predsa len objavia príznaky otravy, viete, ako máte postupovať?

a.) Dôležité je nestrácať čas a ihneď začať vyprázdňovať žalúdok. Do 36 hodín je nádej na záchranu človeka i po konzumácii smrteľne jedovatých húb.
b.) Pacientovi podávať živočíšne uhlie, slanú vodu a proti dehydratácii je nutný príjem minerálnych vôd. Nikdy nepodávajte pacientovi s nevoľnosťou mlieko.
c.) Čo najskôr privolajte alebo vyhľadajte lekársku pomoc, spolupracujte so zdravotníkmi na telefóne. Ak to situácia vyžaduje, odobraté vzorky z dávenia treba poslať na mykologický rozbor.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  2. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem
  3. Znalec slovenského brandy
  4. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho
  5. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy?
  6. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty
  7. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  8. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  9. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  10. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  1. Samočistiace vypínače chránia pred infekciami
  2. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  3. Hobbymarket OBI predstavil nový koncept predajne v Michalovciach
  4. Aktuálne radarové a slovenské hlásenia v autokamere?
  5. Tesco announces net-zero target of 2035 for its operations
  6. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  7. Lekárska prehliadka pre cudzincov je v Nitre, aj bez objednania
  8. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  9. Rozšírená realita a ovládanie na diaľku
  10. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  1. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi 6 892
  2. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 5 675
  3. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov 4 577
  4. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 4 341
  5. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 690
  6. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 510
  7. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať? 3 459
  8. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im? 3 326
  9. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem 3 006
  10. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 2 886
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Angela Merkelová bola nemeckou kancelárkou 16 rokov.

Merkelová udržala jednotnú Európu.


9 h
Hlasovanie poštou sa už začalo.

Otázky a odpovede o voľbách v Nemecku.


24. sep
Ocenený A. Akram. Rodený Londýnčan sa srdcom cíti ako východniar.

Cudzinec nie je našinec, aj po 20 rokoch na Slovensku akoby stál medzi dverami.


24. sep

Neprehliadnite tiež

Múzeum Albertina vo Viedni

Vo Viedni vystavujú desiatky jeho diel.


Maroš Puček 11 h
Rustikálny hruškový koláč

Pripravte si jablkový pie, pité aj slivkovú galetku.


23. sep
Neochota a strach vrátiť sa po pandémii k starému (teda normálnemu) spôsobu života späť medzi ľudí sa nazýva jaskynný syndróm.

Osobné stretnutia niektorým nechýbajú.


21. sep
ILustračné foto.

Problematický je najmä Prešovský kraj.


20. sep

Blogy SME

  1. Michael Achberger: Takto schudnete bicyklovaním
  2. Symptomedica: Divertikuly hrubého čreva má v pokročilom veku 50% populácie.
  3. Michael Achberger: Slovenská superpotravina: výnimočné účinky pre vaše zdravie
  4. Zuzana Cascino: Načo si ma porodila!
  5. Martina Hilbertová: Koľko detí na Slovensku je zaočkovaných? Bude prostredie v školách bezpečné?
  6. Michael Achberger: Nadmerné potenie pri cvičení? Toto vám pomôže
  7. Šťastná domácnosť: Viem, že viete umyť okná. A toto ste skúsili?
  8. Michael Achberger: Vyskúšajte tento cvik a uľaví sa vám bolesť chrbta zo sedenia
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 26 683
  2. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič. 12 209
  3. Martin Dorčák: DPH podľa Remišovej 6 152
  4. Radovan Kulín: Kováčik má šťastie, že nevyrábal mastičky z konope 5 514
  5. Lucie Meisnerová: Svadba v polovici života 5 336
  6. Peter Chudý: Aký je motív sledovania špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica? Kompromitácia alebo príprava na spáchanie násilného trestného činu? 3 876
  7. Stanislav Martinčko: R.Fico sa stal kajúcnikom č.1 !!! 3 836
  8. Pavel Dvořák: Ako ma zmenilo desať rokov v Číne 3 730
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  5. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  6. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  7. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  8. Pavol Koprda: Očkovacia lotéria: Čo môže priniesť a kde sú jej úskalia? Pohľad cez dáta, teóriu hier a hazardné hry
Skryť Zatvoriť reklamu