"HUBOVÝ ŠPECIÁL"

Huby do zásoby

Po odskúšaní všetkých hubových špecialít si nezabudnite časť húb odložiť do zásoby...

Nakladané huby

Životnosť môžete hubám predlžiť i nakladaním. Očistené huby podľa potreby rozkrojte, povarte približne 15 minút vo vode s trochou soli a octu, nechajte ich vo vode vychladnúť, zlejte a naukladajte do fliaš s bylinkami a korením podľa chuti. Dolejte octom tak, aby 1-2 centimetre od vrchného okraju ostali prázdne. Zvyšok fľaše dolejte olivovým alebo slnečnicovým olejom, ktorý zaručí tesnosť a fľašu dobre uzatvorte a odložte na tmavé miesto.

Tip: ak sa bojíte nakladania, uvarte si nálev na sterilizovanie. Potrebujete ocot s vodou v pomere 1:3, soľ (na liter nálevu pripadá 30 gramov soli) a trochu nakladača. Huby predvarte v slanej vode, naložte do fliaš, zalejte nálevom, uzatvorte a sterilizujte približne 30 minút.


Domáca zmes korenia

  • 2-3 hrste sušených húb (najlepšie dubákov)
  • kilo mrkvy
  • kilo petržlenu
  • 500 g kalerábu
  • 500 g zeleru
  • 500 g cibule
  • hrsť sušenej petržlenovej vňate
  • hrsť sušenej zelerovej vňate
  • kilo soli

Všetku čerstvú zeleninu pomeľte na mäsovom mlynčeku, vo väčšom vandlíku dôkladne zamiešajte so soľou a rozložte na niekoľko plechov na pečenie vysušiť na 4-5 dní. Pomôcť si môžete slnkom, rúrou alebo v chladnejšej jeseni zapnutým radiátorom. Zmes musíte niekoľkokrát denné premiešavať. Do suchej zmesi pridajte sušené vňate a na prášok rozmixované sušené huby. Podľa potreby môžete celú hmotu opäť pomlieť na mlynčeku s malými otvormi. Hotové korenie naplňte do fliaš. Ak je dokonale suché, môžete ho uskladniť v komore, ak sa vám nepodarilo odpariť všetku vodu, uskladnite ho v chladničke. Soľ sa postará o to, že sa vám tento domáci „bujón“ neskazí a nepodľahne plesni. Používajte na ochucovanie všetkých jedál namiesto bujónu alebo bylinkovej soli.

Tip: soľ vám môže pomôcť i pri skladovaní čerstvých húb, na kilogram húb pripadá 250 g soli. Očistené huby osušte, pokrájajte a zmiešajte s odmeraným množstvom soli. Naplňte do zaváraninových fliaš tak, aby siahali 1 cm pod okraj. Fľašu dosypte doplna soľou a uzatvorte. Huby pred prípravou premyte v studenej vode.


ico

Rady do kuchyne

  • Huby by ste nemali sušiť rozkrájané a položené na novinách, ako to robievali naše babičky. Oveľa lepšie je rozmiestniť ich na papier na pečenie, ktorý neobsahuje škodlivú potlač a navyše z neho idú huby ľahšie odlepiť. Ak máte húb viac ako priestoru, navlečte ich na potravinársky špagátik a rozvešajte ich do miestnosti s dobrým prúdením vzduchu. Za daždivého počasia im môžete pomôcť teplovzdušným ventilátorom. Taktiež vám môže byť nápomocný sušiak na bielizeň a kus starej záclony. Takto vysušené huby uskladnite v dóze alebo plátennom vrecku s niekoľkými bobkovými listami alebo čiernym korením. Aróma by mala huby ochrániť pred napadnutím moľmi. Vysušené huby môžete vložiť do plastovej nádoby alebo mikroténového vrecúška a uskladniť ich v mrazničke. Tak sa zbavíte i nakladených vajíčok červíkov a molí, ktoré by sušenie prežili a vyrojili by sa neskôr v komore.
  • Sušené huby treba pred prípravou namočiť na niekoľko hodín do studenej vody. Ak chcete dosiahnuť jemnejšiu chuť pokrmu, namočte ich do studeného mlieka.
  • Ak už sušené huby časom stratili svoj pôvodný a lákavý vzhľad či vôňu, nemusíte ich vyhodiť. Namočte ich cez noc do slanej vody v pomere 1:1 a pred použitím ich dôkladne prepláchnite v čistej vode.
  • Ak nájdete v sušených hubách čo i len malý náznak plesne, je lepšie vyhodiť celú dávku.

ico

Hubárske desatoro

  1. Vždy musíte bezpečne vedieť, čo zbierate. Naučte sa ich správne odrezať alebo vylomiť. Nezbierajte príliš malé plodnice, na ktorých sa ešte celkom nevyvinuli dôležité poznávacie a rozlišovacie znaky.
  2. Doma všetky huby ešte raz vytrieďte, pomôcť si môžete knižkou alebo internetom.
  3. Spracovávajte len zdravé, nečervivé a neprerastené huby.
  4. Neochutnávajte príliš mnoho. V surovom stave možno konzumovať iba máloktoré huby.
  5. Aby boli huby ľahšie stráviteľné, pridajte do varenie soľ alebo jedlú sódu.
  6. Minimálny čas tepelnej úpravy je 15 minút, pri niektorých druhoch i 25 až 30 minút.
  7. Čerstvé huby môžete na chvíľku uskladniť v chladničke najlepšie pri troch stupňoch.
  8. Na dlhšie uchovávanie je dôležité huby pokrájať, predvariť v slanej vode minimálne na osem minút a potom odložiť do mrazničky, najlepšie pri teplote mínus 18 stupňov.
  9. Hotový pokrm z húb je najlepšie spotrebovať hneď a vyhnúť sa opätovnému zohrievaniu.
  10. Nekonzumujte huby na večer, nezapíjajte ich alkoholom, nepodávajte ich starším ľuďom ani malým deťom pod tri roky či tehotným ženám, ktorým môžu spôsobiť tráviace ťažkosti.

ico

Huby a naše zdravie

  • Huby obsahujú okrem vody, z ktorej rastú, i vlákninu, minerálne látky, ako sú draslík, fosfor, vápnik, železo, horčík, síru, malé množstvo bielkovín a sacharidov. Nájdu sa v nich i vitamíny skupiny B a vitamín C či stopové prvky ako zinok, meď, mangán či titan. Obsahujú veľmi nízky podiel cukru, preto sa často používajú pri diabetickej diéte. Nezaplatiteľnou výhodou je i fakt, že neobsahujú tuky, a majú preto nízku energetickú hodnotu. Dva kilogramy jedlých húb obsahujú približne toľko kalórií ako 100 gramov šunky.
  • Keďže sú huby ako špongia, vedia do seba nasať i to zlé. Je to hlavne olovo, ortuť či arzén, preto by ste si mali svoje miesto na hubárčenie starostlivo vyberať.
  • Veľkú nevoľnosť môžete pocítiť i po konzumácií jedlých húb. Dávajte si preto pozor, ako boli skladované, vyhýbajte sa igelitovým taškám, aby sa nesparili. Ťažkosti môže vyvolať i rýchle opečenie húb priamo v lese na ohni.

Ak sa už predsa len objavia príznaky otravy, viete, ako máte postupovať?

a.) Dôležité je nestrácať čas a ihneď začať vyprázdňovať žalúdok. Do 36 hodín je nádej na záchranu človeka i po konzumácii smrteľne jedovatých húb.
b.) Pacientovi podávať živočíšne uhlie, slanú vodu a proti dehydratácii je nutný príjem minerálnych vôd. Nikdy nepodávajte pacientovi s nevoľnosťou mlieko.
c.) Čo najskôr privolajte alebo vyhľadajte lekársku pomoc, spolupracujte so zdravotníkmi na telefóne. Ak to situácia vyžaduje, odobraté vzorky z dávenia treba poslať na mykologický rozbor.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Nové komorné bývanie v Karlovke? Karlove
  2. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
  3. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
  4. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  5. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  6. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
  7. Slovanet spustil LTE internet aj na juhu Tokaja
  8. Hľadá sa: Vzťah z rozumu. Darujte na Valentína predplatné SME.sk
  9. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME
  10. Slovanet spustil LTE internet aj v okolí Prešova
  1. Príbeh tradičného družstva - príbeh Iva Hlisnikovského
  2. Fasáda hotela Danube sa nekolauduje, investor predložil návrhy
  3. Európske univerzity a podnikatelia spoločne
  4. Billa pomáha slabozrakým a nevidiacim s nákupmi už aj v Nitre
  5. Svetový roaming v O2 výhodnejšie
  6. 5 pravidiel ako prenajať nehnuteľnosť
  7. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
  8. Hotel Devin Spa centre - relaxation in the intimate atmosphere
  9. The Horizont Resort **** - fun and wellness
  10. Nové komorné bývanie v Karlovke? Karlove
  1. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 25 674
  2. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 16 539
  3. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 14 226
  4. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 10 984
  5. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 5 933
  6. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 5 727
  7. Hľadá sa: Vzťah z rozumu. Darujte na Valentína predplatné SME.sk 4 996
  8. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 4 955
  9. Hektická Moskva, ktorá nikdy nespí 3 791
  10. Slovanet spustil LTE internet aj v okolí Prešova 2 552

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Strata rozumu či občianska samovražda. Mali by mať Slováci z czexitu radosť?

Českí voliči sú majstrami v tom, ako z čertov namaľovaných na stenu urobiť politickú realitu.

EKONOMIKA

Česi testovali čaje, predávajú sa aj u nás. Ako dopadli?

V teste neobstáli bylinné čaje určené pre deti.

ŠPORT

Kuzminovej pomohol k zlatu. Aj pohybmi, aké robia batoľatá

Nasťa je veľmi vďačná a práca s ňou je výnimočná, vraví Denis Freudenfeld.

Neprehliadnite tiež

BAFTA 2018: Herečky protestovali v čiernej, vojvodkyňa Kate v zelenej

V nedeľu sa odovzdávali ceny britskej akadémie filmových a televíznych umení.

Vzťahová poradňa: Manžel ma podviedol, chcem sa vyspať s iným mužom

Psychologička radí, ako sa vysporiadať s neverou a so starnutím rodičov.

Kokosový olej na akné? Zaručené zázraky radšej nečakajte

Upcháva póry a ako krém ho používať netreba.

Jedenásť trendov pre záhradu v roku 2018

Nový rok prináša nové trendy pre vašu záhradu, balkón aj terasu.

Hlasová pedagogička Eva Žilineková: V hlase a v prejave je najdôležitejšia ľudskosť

Rukami jej prešla viac ako stovka moderátorov. Mikrofonický hlas nepovažuje za najdôležitejšiu vec v brandži.