"HUBOVÝ ŠPECIÁL"

Klasika na domáci spôsob

Recepty, ktoré by ste mali určite v hubovej sezóne vyskúšať.

Hubová omáčka
Suroviny na 4 porcie

  • 700 g húb
  • 2 plátky masla
  • 250 g kyslej smotany
  • 200 ml šľahačkovej smotany
  • 4 PL hladkej múky
  • bobkový list
  • 4 guľôčky nového korenia
  • ocot na dochutenie
  • soľ, mleté čierne korenie

Huby očistite a pokrájajte na veľmi malé kúsky. Hrubšie plátky masla rozpustite a huby na ňom orestujte. Zalejte ich vodou tak, aby boli všetky časti ponorené, pridajte bobkový list, nové korenie, soľ a varte približne 10 minút. Kyslú smotanu rozmiešajte spolu s múkou a troškou vody a za stáleho miešania zmes vlievajte do omáčky. Nechajte prejsť varom, prilejte šľahačkovú smotanu a na malom plameni povarte niekoľko minút. Nakoniec podľa chuti osoľte, okoreňte a primiešajte ocot. Servírujte k varenému alebo pečenému mäsu a knedli.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tip: ak sa bojíte, že sa šľahačka po pridaní octu zrazí, zahrejte ho a prilievajte ho až do odstavenej omáčky. Ak kúsočky húb v omáčke považujete za rušivé, pre jemnosť ich môžete rozmixovať alebo prepasírovať.


Hovädzie kocky na hubách
Suroviny na 4 porcie

  • 600 g hovädzieho mäsa
  • 250 g húb
  • cibuľa
  • 2 PL oleja
  • ČL horčice
  • ČL zemiakového škrobu
  • 200 mäsový vývar
  • soľ, mleté čierne korenie

Dočistené mäso pokrájajte na kocky, osoľte, okoreňte a opražte na oleji. Vyberte ho bokom. Na výpeku speňte nadrobno pokrájanú cibuľu. Pridajte očistené na plátky pokrájanú huby, chvíľku opražte, vráťte naspäť mäso a podlejte približne polovicou vývaru. Uduste domäkka. Zemiakový škrob rozmiešajte v druhej polovici vývaru spolu s horčicou a za stáleho miešania ho vlejte do mäsa. Krátko povarte. Servírujte s ryžou a zeleninovým šalátom.


Plnka s hubami
Suroviny na viac porcií

  • 400 g húb
  • 50 g masla
  • 6 rožkov
  • 250 ml mlieka
  • 4 vajíčka
  • rasca
  • petržlenová vňať
  • soľ, mleté čierne korenie

Huby nakrájajte a uduste s trochou rasce na kúsku masla. Rožky rozkrájajte a polovicu z nich opražte na zvyšnom masle. Druhú polovicu pečiva namočte do mlieka a rozmiešajte so žĺtkami. Pridajte vychladené huby, nasekanú petržlenovú vňať, opečené kocky pečiva a dochuťte soľou a korením. Z bielkov ušľahajte tuhý sneh a jemne ho vmiešajte do hmoty. Plnkou naplňte vymastenú a strúhankou vysypanú zapekaciu misu a upečte dozlatista alebo ňou naplňte kurča, holuby, prepelice či dokonca jahňaciu a teľaciu hruď.

Tip: plnka by mala byť voňavá a dobre ochutená, nebojte sa preto vymeniť obyčajnú petržlenovú vňať za ligurček, trebuľku, estragón či bazalku a tymian.


Hubová paštéta
Suroviny na viac porcií

  • 300 g húb
  • 150 g bravčovej pečene
  • 60 g ryže
  • cibuľa
  • 80 g slaniny
  • 2 vajíčka
  • citrónová kôra
  • soľ, mleté čierne korenie
  • podľa chuti aníz, tymian, zázvor

Ryžu uvarte domäkka. Cibuľu a trošku slaniny nakrájajte na malé kocky a speňte na panvici. Na mäsovom mlynčeku pomeľte najskôr očistené huby, potom pečeň, cibuľu na slaninke a nakoniec ryžu. Do zmesi primiešajte vajíčka, korenie podľa chuti a soľ. Porcelánovú misu na paštéty alebo formu na srnčí chrbát vysteľte plátkami slaniny, naplňte ju zmesou a dajte variť do vodného kúpeľa na približne 90 minút. Hotovú paštétu nechajte zachladiť a môžete servírovať.


Diabolské hubové toasty
Suroviny na 4 porcie

  • 1 bageta
  • 300 g húb
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1-2 čili papričky
  • hrubší plátok masla
  • ČL mletej rasce
  • soľ, mleté čierne korenie bylinky

Na panvici rozohrejte maslo, pridajte nadrobno nasekanú čili papričku a rascu, premiešajte a vložte nakrájané huby. Opekajte na stredne silnom plameni najmenej päť minút. Pridajte prelisovaný cesnak a ochuťte soľou a korením. Nakoniec vmiešajte nasekané bylinky podľa chuti. Bagetu narežte šikmým rezom na krajce a z jednej strany nasucho opražte alebo ugrilujte dozlatista. Na povrch opečenej strany naložte hubovú zmes, dozdobte bylinkou alebo kúskom zeleniny a servírujte.

Tip: na toastoch môžete servírovať i podobne pripravenú hubovú praženicu ako výdatné raňajky alebo ako chuťovky na oslavu.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako dlho trvá vybavenie hypotéky? Zopár dní, ale aj pár týždňov
  2. Ste si istí, že máte zdravé srdce? Skontrolujte si ho zadarmo
  3. Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach?
  4. Všetko, čo rodiny milujú
  5. Nižšie náklady vo firme? Tri tipy, kde sa dá ušetriť
  6. Trpký darček od vlády: prichádza nová 8 % daň z poistiek
  7. Vynovená OMV v Košiciach ponúka príjemnú atmosféru i nové služby
  8. Keď Slováci krotia morský vietor
  9. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti?
  10. Volkswagen Touareg jazdí lepšie, než sme čakali
  1. Trpký darček od vlády: prichádza nová 8 % daň z poistiek
  2. Ako dlho trvá vybavenie hypotéky? Zopár dní, ale aj pár týždňov
  3. Všetko, čo rodiny milujú
  4. Bratislava má najmodernejšiu linku na triedenie surovín
  5. Vynovená OMV v Košiciach ponúka príjemnú atmosféru i nové služby
  6. Nižšie náklady vo firme? Tri tipy, kde sa dá ušetriť
  7. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti?
  8. Keď Slováci krotia morský vietor
  9. Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach?
  10. Park pod Kolibou prepája mesto s prírodou
  1. Pätnásť destinácií na letnú dovolenku s odletom z Bratislavy 24 468
  2. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti? 22 685
  3. Chystáte výlet do Rakúska? Toto miesto má najlepšie zážitky 10 951
  4. Trpký darček od vlády: prichádza nová 8 % daň z poistiek 4 819
  5. Ako vzniká jeden z najkvalitnejších kolagénov na Slovensku? 4 436
  6. Volkswagen Touareg jazdí lepšie, než sme čakali 3 946
  7. Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach? 3 848
  8. Jozef Bíreš: Čerstvé potraviny sú pre človeka najhodnotnejšie 3 099
  9. Ste si istí, že máte zdravé srdce? Skontrolujte si ho zadarmo 2 918
  10. Unikátne defilé vojenskej techniky na zemi aj vo vzduchu 2 849

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Michala Havrana

Ženské telo nepatrí fašistom (píše Michal Havran)

Nie je nič absurdnejšie, ako keď fašisti hovoria o ochrane života a rodiny.

DOMOV

Sulík: Je čistá ilúzia myslieť si, že nová vláda sa dá vyrokovať

Ficova hviezda padá a teraz by sa ešte vedel zachrániť na jedno volebné obdobie, hovorí pre SME predseda SaS RICHARD SULÍK o tom, komu by vyhovovali predčasné voľby.

ŠPORT

Dúbravkova cena rapídne stúpla. Môže skončiť v Liverpoole?

Slovenský brankár splnil všetky očakávania vysoko nad plán.

Neprehliadnite tiež

Stĺpček Osmelené

Nerobme zo žien vrahyne detí

To, o čom sa treba rozprávať, je sexuálna výchova a prevencia.

Beh a pitný režim: Ako sa správne hydratovať?

Pri cieli schudnúť alebo zabehnúť nejaké preteky myslite na správne prijímanie tekutín.

Praktické rady, ako zariadiť detskú izbu

Pristupujte k detskej izbe vášho potomka s kreativitou aj rozumom.

Ako by mal vyzerať dobrý rozhovor o sexe? Trinásť tipov podľa odborníčok

Postup, ako sa začať s partnerom či partnerkou rozprávať o intímnom živote.

Pozrite si desať receptov na jahodové dezerty

Vybrali sme pre vás zaujímavé, svieže a chutné zákusky a torty plné jahôd.