"HUBOVÝ ŠPECIÁL"

Klasika na domáci spôsob

Recepty, ktoré by ste mali určite v hubovej sezóne vyskúšať.

Hubová omáčka
Suroviny na 4 porcie

  • 700 g húb
  • 2 plátky masla
  • 250 g kyslej smotany
  • 200 ml šľahačkovej smotany
  • 4 PL hladkej múky
  • bobkový list
  • 4 guľôčky nového korenia
  • ocot na dochutenie
  • soľ, mleté čierne korenie

Huby očistite a pokrájajte na veľmi malé kúsky. Hrubšie plátky masla rozpustite a huby na ňom orestujte. Zalejte ich vodou tak, aby boli všetky časti ponorené, pridajte bobkový list, nové korenie, soľ a varte približne 10 minút. Kyslú smotanu rozmiešajte spolu s múkou a troškou vody a za stáleho miešania zmes vlievajte do omáčky. Nechajte prejsť varom, prilejte šľahačkovú smotanu a na malom plameni povarte niekoľko minút. Nakoniec podľa chuti osoľte, okoreňte a primiešajte ocot. Servírujte k varenému alebo pečenému mäsu a knedli.

Tip: ak sa bojíte, že sa šľahačka po pridaní octu zrazí, zahrejte ho a prilievajte ho až do odstavenej omáčky. Ak kúsočky húb v omáčke považujete za rušivé, pre jemnosť ich môžete rozmixovať alebo prepasírovať.


Hovädzie kocky na hubách
Suroviny na 4 porcie

  • 600 g hovädzieho mäsa
  • 250 g húb
  • cibuľa
  • 2 PL oleja
  • ČL horčice
  • ČL zemiakového škrobu
  • 200 mäsový vývar
  • soľ, mleté čierne korenie

Dočistené mäso pokrájajte na kocky, osoľte, okoreňte a opražte na oleji. Vyberte ho bokom. Na výpeku speňte nadrobno pokrájanú cibuľu. Pridajte očistené na plátky pokrájanú huby, chvíľku opražte, vráťte naspäť mäso a podlejte približne polovicou vývaru. Uduste domäkka. Zemiakový škrob rozmiešajte v druhej polovici vývaru spolu s horčicou a za stáleho miešania ho vlejte do mäsa. Krátko povarte. Servírujte s ryžou a zeleninovým šalátom.


Plnka s hubami
Suroviny na viac porcií

  • 400 g húb
  • 50 g masla
  • 6 rožkov
  • 250 ml mlieka
  • 4 vajíčka
  • rasca
  • petržlenová vňať
  • soľ, mleté čierne korenie

Huby nakrájajte a uduste s trochou rasce na kúsku masla. Rožky rozkrájajte a polovicu z nich opražte na zvyšnom masle. Druhú polovicu pečiva namočte do mlieka a rozmiešajte so žĺtkami. Pridajte vychladené huby, nasekanú petržlenovú vňať, opečené kocky pečiva a dochuťte soľou a korením. Z bielkov ušľahajte tuhý sneh a jemne ho vmiešajte do hmoty. Plnkou naplňte vymastenú a strúhankou vysypanú zapekaciu misu a upečte dozlatista alebo ňou naplňte kurča, holuby, prepelice či dokonca jahňaciu a teľaciu hruď.

Tip: plnka by mala byť voňavá a dobre ochutená, nebojte sa preto vymeniť obyčajnú petržlenovú vňať za ligurček, trebuľku, estragón či bazalku a tymian.


Hubová paštéta
Suroviny na viac porcií

  • 300 g húb
  • 150 g bravčovej pečene
  • 60 g ryže
  • cibuľa
  • 80 g slaniny
  • 2 vajíčka
  • citrónová kôra
  • soľ, mleté čierne korenie
  • podľa chuti aníz, tymian, zázvor

Ryžu uvarte domäkka. Cibuľu a trošku slaniny nakrájajte na malé kocky a speňte na panvici. Na mäsovom mlynčeku pomeľte najskôr očistené huby, potom pečeň, cibuľu na slaninke a nakoniec ryžu. Do zmesi primiešajte vajíčka, korenie podľa chuti a soľ. Porcelánovú misu na paštéty alebo formu na srnčí chrbát vysteľte plátkami slaniny, naplňte ju zmesou a dajte variť do vodného kúpeľa na približne 90 minút. Hotovú paštétu nechajte zachladiť a môžete servírovať.


Diabolské hubové toasty
Suroviny na 4 porcie

  • 1 bageta
  • 300 g húb
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1-2 čili papričky
  • hrubší plátok masla
  • ČL mletej rasce
  • soľ, mleté čierne korenie bylinky

Na panvici rozohrejte maslo, pridajte nadrobno nasekanú čili papričku a rascu, premiešajte a vložte nakrájané huby. Opekajte na stredne silnom plameni najmenej päť minút. Pridajte prelisovaný cesnak a ochuťte soľou a korením. Nakoniec vmiešajte nasekané bylinky podľa chuti. Bagetu narežte šikmým rezom na krajce a z jednej strany nasucho opražte alebo ugrilujte dozlatista. Na povrch opečenej strany naložte hubovú zmes, dozdobte bylinkou alebo kúskom zeleniny a servírujte.

Tip: na toastoch môžete servírovať i podobne pripravenú hubovú praženicu ako výdatné raňajky alebo ako chuťovky na oslavu.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  3. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  4. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  7. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  8. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  3. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  4. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  5. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  6. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  7. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  8. 5 hviezdičkové apartmány priamo na pobreží - Dubrovník
  9. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  10. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 17 312
  2. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal? 15 722
  3. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 14 280
  4. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 12 134
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 7 847
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 6 921
  7. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 412
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 5 985
  9. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 3 346
  10. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke? 3 333

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Rodičia trojičiek: Nie je jednoduché prejsť po ulici bez povšimnutia

Deň s trojičkami sa takmer nedá naplánovať.

PRIMÁR

Od štyridsatky po sedemdesiatku. Ako sa mení sexualita?

Kvalita závisí od psychiky milencov.

PLUS

Američania spozorneli. Slovenský princ je hodný Oscara

Veľký šľachtiteľský príbeh sa začal celkom nenápadne.

Neprehliadnite tiež

Spýtali sme sa stomatológa: Ďasná na ústupe a ako sa o ne starať

Odhalené zubné krčky nie sú len estetický defekt. Zachrániť chrup môže v takomto prípade bezbolestný zákrok známy ako gingivoplastika.

Oľga Feldeková: Humor je pre mňa záhada, možno mu raz prídem na koreň

Spolu s manželom sa chystá napísať pamäti a ako sama dodáva: budú o ňom.

Sedem miest, ktoré vo Florencii musíte vidieť

Ak sa tento rok chystáte do toskánskej metropoly, tieto zaujímavosti v nej by ste si nemali nechať ujsť.

Čo robiť, keď vás trápi celulitída

Nevzhľadné hrbolčeky na koži trápia ženy najmä počas plavkovej sezóny.