"HUBOVÝ ŠPECIÁL"

Klasika na domáci spôsob

Recepty, ktoré by ste mali určite v hubovej sezóne vyskúšať.

Hubová omáčka
Suroviny na 4 porcie

  • 700 g húb
  • 2 plátky masla
  • 250 g kyslej smotany
  • 200 ml šľahačkovej smotany
  • 4 PL hladkej múky
  • bobkový list
  • 4 guľôčky nového korenia
  • ocot na dochutenie
  • soľ, mleté čierne korenie

Huby očistite a pokrájajte na veľmi malé kúsky. Hrubšie plátky masla rozpustite a huby na ňom orestujte. Zalejte ich vodou tak, aby boli všetky časti ponorené, pridajte bobkový list, nové korenie, soľ a varte približne 10 minút. Kyslú smotanu rozmiešajte spolu s múkou a troškou vody a za stáleho miešania zmes vlievajte do omáčky. Nechajte prejsť varom, prilejte šľahačkovú smotanu a na malom plameni povarte niekoľko minút. Nakoniec podľa chuti osoľte, okoreňte a primiešajte ocot. Servírujte k varenému alebo pečenému mäsu a knedli.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tip: ak sa bojíte, že sa šľahačka po pridaní octu zrazí, zahrejte ho a prilievajte ho až do odstavenej omáčky. Ak kúsočky húb v omáčke považujete za rušivé, pre jemnosť ich môžete rozmixovať alebo prepasírovať.


Hovädzie kocky na hubách
Suroviny na 4 porcie

  • 600 g hovädzieho mäsa
  • 250 g húb
  • cibuľa
  • 2 PL oleja
  • ČL horčice
  • ČL zemiakového škrobu
  • 200 mäsový vývar
  • soľ, mleté čierne korenie

Dočistené mäso pokrájajte na kocky, osoľte, okoreňte a opražte na oleji. Vyberte ho bokom. Na výpeku speňte nadrobno pokrájanú cibuľu. Pridajte očistené na plátky pokrájanú huby, chvíľku opražte, vráťte naspäť mäso a podlejte približne polovicou vývaru. Uduste domäkka. Zemiakový škrob rozmiešajte v druhej polovici vývaru spolu s horčicou a za stáleho miešania ho vlejte do mäsa. Krátko povarte. Servírujte s ryžou a zeleninovým šalátom.


Plnka s hubami
Suroviny na viac porcií

  • 400 g húb
  • 50 g masla
  • 6 rožkov
  • 250 ml mlieka
  • 4 vajíčka
  • rasca
  • petržlenová vňať
  • soľ, mleté čierne korenie

Huby nakrájajte a uduste s trochou rasce na kúsku masla. Rožky rozkrájajte a polovicu z nich opražte na zvyšnom masle. Druhú polovicu pečiva namočte do mlieka a rozmiešajte so žĺtkami. Pridajte vychladené huby, nasekanú petržlenovú vňať, opečené kocky pečiva a dochuťte soľou a korením. Z bielkov ušľahajte tuhý sneh a jemne ho vmiešajte do hmoty. Plnkou naplňte vymastenú a strúhankou vysypanú zapekaciu misu a upečte dozlatista alebo ňou naplňte kurča, holuby, prepelice či dokonca jahňaciu a teľaciu hruď.

Tip: plnka by mala byť voňavá a dobre ochutená, nebojte sa preto vymeniť obyčajnú petržlenovú vňať za ligurček, trebuľku, estragón či bazalku a tymian.


Hubová paštéta
Suroviny na viac porcií

  • 300 g húb
  • 150 g bravčovej pečene
  • 60 g ryže
  • cibuľa
  • 80 g slaniny
  • 2 vajíčka
  • citrónová kôra
  • soľ, mleté čierne korenie
  • podľa chuti aníz, tymian, zázvor

Ryžu uvarte domäkka. Cibuľu a trošku slaniny nakrájajte na malé kocky a speňte na panvici. Na mäsovom mlynčeku pomeľte najskôr očistené huby, potom pečeň, cibuľu na slaninke a nakoniec ryžu. Do zmesi primiešajte vajíčka, korenie podľa chuti a soľ. Porcelánovú misu na paštéty alebo formu na srnčí chrbát vysteľte plátkami slaniny, naplňte ju zmesou a dajte variť do vodného kúpeľa na približne 90 minút. Hotovú paštétu nechajte zachladiť a môžete servírovať.


Diabolské hubové toasty
Suroviny na 4 porcie

  • 1 bageta
  • 300 g húb
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1-2 čili papričky
  • hrubší plátok masla
  • ČL mletej rasce
  • soľ, mleté čierne korenie bylinky

Na panvici rozohrejte maslo, pridajte nadrobno nasekanú čili papričku a rascu, premiešajte a vložte nakrájané huby. Opekajte na stredne silnom plameni najmenej päť minút. Pridajte prelisovaný cesnak a ochuťte soľou a korením. Nakoniec vmiešajte nasekané bylinky podľa chuti. Bagetu narežte šikmým rezom na krajce a z jednej strany nasucho opražte alebo ugrilujte dozlatista. Na povrch opečenej strany naložte hubovú zmes, dozdobte bylinkou alebo kúskom zeleniny a servírujte.

Tip: na toastoch môžete servírovať i podobne pripravenú hubovú praženicu ako výdatné raňajky alebo ako chuťovky na oslavu.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  2. Kreditná karta – áno alebo nie
  3. Nemusím sa na nikoho spoliehať
  4. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  5. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  6. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  7. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  8. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  9. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  10. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom
  1. 5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu
  2. Dvojitý diplom medzi EU v Bratislave a UNWE v Sofii
  3. Ustanovujúce valné zhromaždenie Alumni klubu EU v Bratislave
  4. Kreditná karta – áno alebo nie
  5. Nemusím sa na nikoho spoliehať
  6. Štátny tajomník envirorezortu: Na sucho musíme byť pripravení.
  7. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  8. Uncovering Artificial Intelligence in Slovakia
  9. Digitalizácia dokumentov firmám ušetrí nielen peniaze
  10. Intenzívne sa rozvíjajúca spolupráca s čínskymi univerzitami
  1. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 23 694
  2. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 21 345
  3. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 18 389
  4. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 17 687
  5. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 12 126
  6. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch? 6 638
  7. Nepodceňujte bolesť chrbta, môže ísť o zápalové ochorenie 5 572
  8. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 4 947
  9. Máte nad 40? Skontrolujte si, či je Vaše srdce skutočne zdravé 4 201
  10. Sú bolesti kĺbov dôvodom, že nemôžete v živote robiť čo chcete? 3 059

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Aktivitou v parlamente nesrší, politickú budúcnosť má Kaliňák už spečatenú

V Smere je stále veľmi silný, hovorí o Robertovi Kaliňákovi politológ.

DOMOV

Obchodník a zberateľ informácií. Kto je Kočner

S Marianom Kočnerom sa spája viac ako desať káuz.

Stĺpček Jakuba Fila

Zadržali Kočnera. Hoci platí prezumpcia neviny, treba povedať konečne

K rozsudku je dlhá cesta.

DOMOV

NAKA zadržala Mariana Kočnera, o väzbe sa ešte rozhodne

Príkaz vydal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry.

Neprehliadnite tiež

Stĺpček Osmelené

Zomrel mi otec. A ešte predtým nás šarlatán obral o tisíce

Dokument Obchod so zdravím odráža iba zlomok reality.

Ceny MTV opäť prekvapili: Prišli muži v sukniach aj polonahé ženy

Červený koberec bol počas odovzdávania filmových cien celkom bez pravidiel.