"HUBOVÝ ŠPECIÁL"

Klasika na domáci spôsob

Recepty, ktoré by ste mali určite v hubovej sezóne vyskúšať.

Hubová omáčka
Suroviny na 4 porcie

  • 700 g húb
  • 2 plátky masla
  • 250 g kyslej smotany
  • 200 ml šľahačkovej smotany
  • 4 PL hladkej múky
  • bobkový list
  • 4 guľôčky nového korenia
  • ocot na dochutenie
  • soľ, mleté čierne korenie

Huby očistite a pokrájajte na veľmi malé kúsky. Hrubšie plátky masla rozpustite a huby na ňom orestujte. Zalejte ich vodou tak, aby boli všetky časti ponorené, pridajte bobkový list, nové korenie, soľ a varte približne 10 minút. Kyslú smotanu rozmiešajte spolu s múkou a troškou vody a za stáleho miešania zmes vlievajte do omáčky. Nechajte prejsť varom, prilejte šľahačkovú smotanu a na malom plameni povarte niekoľko minút. Nakoniec podľa chuti osoľte, okoreňte a primiešajte ocot. Servírujte k varenému alebo pečenému mäsu a knedli.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tip: ak sa bojíte, že sa šľahačka po pridaní octu zrazí, zahrejte ho a prilievajte ho až do odstavenej omáčky. Ak kúsočky húb v omáčke považujete za rušivé, pre jemnosť ich môžete rozmixovať alebo prepasírovať.


Hovädzie kocky na hubách
Suroviny na 4 porcie

  • 600 g hovädzieho mäsa
  • 250 g húb
  • cibuľa
  • 2 PL oleja
  • ČL horčice
  • ČL zemiakového škrobu
  • 200 mäsový vývar
  • soľ, mleté čierne korenie

Dočistené mäso pokrájajte na kocky, osoľte, okoreňte a opražte na oleji. Vyberte ho bokom. Na výpeku speňte nadrobno pokrájanú cibuľu. Pridajte očistené na plátky pokrájanú huby, chvíľku opražte, vráťte naspäť mäso a podlejte približne polovicou vývaru. Uduste domäkka. Zemiakový škrob rozmiešajte v druhej polovici vývaru spolu s horčicou a za stáleho miešania ho vlejte do mäsa. Krátko povarte. Servírujte s ryžou a zeleninovým šalátom.


Plnka s hubami
Suroviny na viac porcií

  • 400 g húb
  • 50 g masla
  • 6 rožkov
  • 250 ml mlieka
  • 4 vajíčka
  • rasca
  • petržlenová vňať
  • soľ, mleté čierne korenie

Huby nakrájajte a uduste s trochou rasce na kúsku masla. Rožky rozkrájajte a polovicu z nich opražte na zvyšnom masle. Druhú polovicu pečiva namočte do mlieka a rozmiešajte so žĺtkami. Pridajte vychladené huby, nasekanú petržlenovú vňať, opečené kocky pečiva a dochuťte soľou a korením. Z bielkov ušľahajte tuhý sneh a jemne ho vmiešajte do hmoty. Plnkou naplňte vymastenú a strúhankou vysypanú zapekaciu misu a upečte dozlatista alebo ňou naplňte kurča, holuby, prepelice či dokonca jahňaciu a teľaciu hruď.

Tip: plnka by mala byť voňavá a dobre ochutená, nebojte sa preto vymeniť obyčajnú petržlenovú vňať za ligurček, trebuľku, estragón či bazalku a tymian.


Hubová paštéta
Suroviny na viac porcií

  • 300 g húb
  • 150 g bravčovej pečene
  • 60 g ryže
  • cibuľa
  • 80 g slaniny
  • 2 vajíčka
  • citrónová kôra
  • soľ, mleté čierne korenie
  • podľa chuti aníz, tymian, zázvor

Ryžu uvarte domäkka. Cibuľu a trošku slaniny nakrájajte na malé kocky a speňte na panvici. Na mäsovom mlynčeku pomeľte najskôr očistené huby, potom pečeň, cibuľu na slaninke a nakoniec ryžu. Do zmesi primiešajte vajíčka, korenie podľa chuti a soľ. Porcelánovú misu na paštéty alebo formu na srnčí chrbát vysteľte plátkami slaniny, naplňte ju zmesou a dajte variť do vodného kúpeľa na približne 90 minút. Hotovú paštétu nechajte zachladiť a môžete servírovať.


Diabolské hubové toasty
Suroviny na 4 porcie

  • 1 bageta
  • 300 g húb
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1-2 čili papričky
  • hrubší plátok masla
  • ČL mletej rasce
  • soľ, mleté čierne korenie bylinky

Na panvici rozohrejte maslo, pridajte nadrobno nasekanú čili papričku a rascu, premiešajte a vložte nakrájané huby. Opekajte na stredne silnom plameni najmenej päť minút. Pridajte prelisovaný cesnak a ochuťte soľou a korením. Nakoniec vmiešajte nasekané bylinky podľa chuti. Bagetu narežte šikmým rezom na krajce a z jednej strany nasucho opražte alebo ugrilujte dozlatista. Na povrch opečenej strany naložte hubovú zmes, dozdobte bylinkou alebo kúskom zeleniny a servírujte.

Tip: na toastoch môžete servírovať i podobne pripravenú hubovú praženicu ako výdatné raňajky alebo ako chuťovky na oslavu.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Košická Klinika detí a dorastu je opäť krajšia
  2. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk?
  3. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta
  4. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín
  5. S novou optikou máte v Poprade rýchlosť a kvalitu zaručenú
  6. V Trenčíne vzniká nová komunita, susedia tu budú priateľmi
  7. Nenechajte svojich zamestnancov „vyhorieť“!
  8. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý
  9. Získajte špičkovú klimatizáciu a toto leto ušetrite na elektrine
  10. ZOC MAX Prešov má za sebou úspešnú desaťročnicu
  1. Košická Klinika detí a dorastu je opäť krajšia
  2. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta
  3. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk?
  4. Zdravý životný štýl - dá sa v dnešnej dobe udržať?
  5. Klima efekt bez klimatizácie
  6. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín
  7. S novou optikou máte v Poprade rýchlosť a kvalitu zaručenú
  8. METRO vyzbieralo takmer päť ton potravín pre ľudí v núdzi
  9. Zonácia stanovuje jasný režim obhospodarovania každého pozemku
  10. Ako vybrať správne sedaciu súpravu?
  1. Toto sú zdravotné problémy, o ktorých muži nehovoria 20 307
  2. Jordánsko: Najkrajšie miesta kráľovstva v púšti 18 333
  3. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý 12 062
  4. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín 10 892
  5. Miesta v Rakúsku, ktoré by ste mali vidieť. Kúsok za Bratislavou 10 484
  6. Vajíčka, chlebíky či niečo sladké? Kam v Bratislave na raňajky? 7 684
  7. Tento test pomohol viac ako 100 ľuďom znížiť vysoký krvný tlak 5 203
  8. 3 spôsoby, ako využiť GDPR vo váš prospech. 3 907
  9. V Trenčíne vzniká nová komunita, susedia tu budú priateľmi 3 267
  10. Nový projekt v Karlovej Vsi sa teší obrovskému 3 266

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Koalícia chce ľuďom prispieť na dovolenky a pôžičky. Hovorí aj o vyšších platoch

Sociálny balíček strán Smer, SNS a Most-Híd začína naberať reálne obrysy.

KOMENTÁRE

Za zvýšenie životnej úrovne v réžii koalície sa nedoplatíme

Maďari dnes dlhujú polovicu záväzku priemerného Slováka.

DOMOV

Dobré ráno: Na Slovensku vyhrávajú leniví a zbabelí politici

Ako si rozoberáme základy demokracie.

KOMENTÁRE

Vlak obsadený smerákmi idúci do stanice Ničota zrýchlil

Môže sa stať, že veľká občianska energia prítomná na námestiach vyprchá.

Neprehliadnite tiež

Sex po pôrode môže byť plný ťažkostí, dá sa im však pomôcť

Sedem rád ako obnoviť stagnujúci sexuálny život po narodení dieťaťa.

Desať tipov, ako si čo najlepšie užiť každý víkend

Aby boli dva voľné dni v znamení pohody, mali by ste sa na ne pripraviť.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V novom čísle nájdete rozhovor s režisérkou Valeriou Schulczovou, ktorá sa nebojí ťažkých a problematických tém.

AKTUALIZOVANÉ 19.4. O 10:25

Chýbajú postupy aj štandardy. Baby friendly nemocnice majú znova ožiť

Nemocnice priateľské k deťom v minulosti nedodržiavali pravidlá. Ministerstvo zdravotníctva teraz chystá zmeny.

STĹPČEK OSMELENÉ

Anorexia je ako alkoholizmus, nikdy nie ste celkom za vodou

Vidieť, kam som bola schopná doviesť svoje telo, je strašidelné.