"HUBOVÝ ŠPECIÁL"

Klasika na domáci spôsob

Recepty, ktoré by ste mali určite v hubovej sezóne vyskúšať.

Hubová omáčka
Suroviny na 4 porcie

  • 700 g húb
  • 2 plátky masla
  • 250 g kyslej smotany
  • 200 ml šľahačkovej smotany
  • 4 PL hladkej múky
  • bobkový list
  • 4 guľôčky nového korenia
  • ocot na dochutenie
  • soľ, mleté čierne korenie

Huby očistite a pokrájajte na veľmi malé kúsky. Hrubšie plátky masla rozpustite a huby na ňom orestujte. Zalejte ich vodou tak, aby boli všetky časti ponorené, pridajte bobkový list, nové korenie, soľ a varte približne 10 minút. Kyslú smotanu rozmiešajte spolu s múkou a troškou vody a za stáleho miešania zmes vlievajte do omáčky. Nechajte prejsť varom, prilejte šľahačkovú smotanu a na malom plameni povarte niekoľko minút. Nakoniec podľa chuti osoľte, okoreňte a primiešajte ocot. Servírujte k varenému alebo pečenému mäsu a knedli.

Tip: ak sa bojíte, že sa šľahačka po pridaní octu zrazí, zahrejte ho a prilievajte ho až do odstavenej omáčky. Ak kúsočky húb v omáčke považujete za rušivé, pre jemnosť ich môžete rozmixovať alebo prepasírovať.


Hovädzie kocky na hubách
Suroviny na 4 porcie

  • 600 g hovädzieho mäsa
  • 250 g húb
  • cibuľa
  • 2 PL oleja
  • ČL horčice
  • ČL zemiakového škrobu
  • 200 mäsový vývar
  • soľ, mleté čierne korenie

Dočistené mäso pokrájajte na kocky, osoľte, okoreňte a opražte na oleji. Vyberte ho bokom. Na výpeku speňte nadrobno pokrájanú cibuľu. Pridajte očistené na plátky pokrájanú huby, chvíľku opražte, vráťte naspäť mäso a podlejte približne polovicou vývaru. Uduste domäkka. Zemiakový škrob rozmiešajte v druhej polovici vývaru spolu s horčicou a za stáleho miešania ho vlejte do mäsa. Krátko povarte. Servírujte s ryžou a zeleninovým šalátom.


Plnka s hubami
Suroviny na viac porcií

  • 400 g húb
  • 50 g masla
  • 6 rožkov
  • 250 ml mlieka
  • 4 vajíčka
  • rasca
  • petržlenová vňať
  • soľ, mleté čierne korenie

Huby nakrájajte a uduste s trochou rasce na kúsku masla. Rožky rozkrájajte a polovicu z nich opražte na zvyšnom masle. Druhú polovicu pečiva namočte do mlieka a rozmiešajte so žĺtkami. Pridajte vychladené huby, nasekanú petržlenovú vňať, opečené kocky pečiva a dochuťte soľou a korením. Z bielkov ušľahajte tuhý sneh a jemne ho vmiešajte do hmoty. Plnkou naplňte vymastenú a strúhankou vysypanú zapekaciu misu a upečte dozlatista alebo ňou naplňte kurča, holuby, prepelice či dokonca jahňaciu a teľaciu hruď.

Tip: plnka by mala byť voňavá a dobre ochutená, nebojte sa preto vymeniť obyčajnú petržlenovú vňať za ligurček, trebuľku, estragón či bazalku a tymian.


Hubová paštéta
Suroviny na viac porcií

  • 300 g húb
  • 150 g bravčovej pečene
  • 60 g ryže
  • cibuľa
  • 80 g slaniny
  • 2 vajíčka
  • citrónová kôra
  • soľ, mleté čierne korenie
  • podľa chuti aníz, tymian, zázvor

Ryžu uvarte domäkka. Cibuľu a trošku slaniny nakrájajte na malé kocky a speňte na panvici. Na mäsovom mlynčeku pomeľte najskôr očistené huby, potom pečeň, cibuľu na slaninke a nakoniec ryžu. Do zmesi primiešajte vajíčka, korenie podľa chuti a soľ. Porcelánovú misu na paštéty alebo formu na srnčí chrbát vysteľte plátkami slaniny, naplňte ju zmesou a dajte variť do vodného kúpeľa na približne 90 minút. Hotovú paštétu nechajte zachladiť a môžete servírovať.


Diabolské hubové toasty
Suroviny na 4 porcie

  • 1 bageta
  • 300 g húb
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1-2 čili papričky
  • hrubší plátok masla
  • ČL mletej rasce
  • soľ, mleté čierne korenie bylinky

Na panvici rozohrejte maslo, pridajte nadrobno nasekanú čili papričku a rascu, premiešajte a vložte nakrájané huby. Opekajte na stredne silnom plameni najmenej päť minút. Pridajte prelisovaný cesnak a ochuťte soľou a korením. Nakoniec vmiešajte nasekané bylinky podľa chuti. Bagetu narežte šikmým rezom na krajce a z jednej strany nasucho opražte alebo ugrilujte dozlatista. Na povrch opečenej strany naložte hubovú zmes, dozdobte bylinkou alebo kúskom zeleniny a servírujte.

Tip: na toastoch môžete servírovať i podobne pripravenú hubovú praženicu ako výdatné raňajky alebo ako chuťovky na oslavu.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Aký bude váš doplnkový dôchodok
  2. Vydanie denníka SME spolu s knihou Ľubomíra Feldeka
  3. Premýšľate nad kúpou last minute dovolenky v Egypte?
  4. Vaginálne mykózy – ako sa im brániť?
  5. Bolesti hlavy, brucha či únava? Môžu za to možno aj parazity!
  6. Neviete si vybrať správne miesto na dovolenku v Grécku?
  7. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  8. Jednoduchá mobilná tlač z vášho smartfónu, alebo tabletu?
  9. Vďaka úveru na rekonštrukciu môžete ušetriť tisícky EUR
  10. Zažite vašu vysnívanú dovolenku na Bali
  1. Mladí futbalisti získali takmer 50 tisíc eur
  2. OMV modernizuje čerpacie stanice. Prioritou je pohodlie zákazník
  3. Aj zmrzlina podlieha trendom, mali ste už špenátovú?
  4. Prémiovosť slovenského trhu rastie, dovozová Metaxa je na čele
  5. Neseďte doma, cestujte z Košíc do sveta
  6. Vydanie denníka SME spolu s knihou Ľubomíra Feldeka
  7. Kŕčové žily: Nepekné a nebezpečné
  8. Študenti obhajovali návrhy na využitie Pisztoryho paláca
  9. Turistický nosič pre malého dobrodruha?
  10. Kúpte si nehnuteľnosť v 5* luxusnom rezorte v zálive Sistiana
  1. Aký bude váš doplnkový dôchodok 12 111
  2. Bolesti hlavy, brucha či únava? Môžu za to možno aj parazity! 4 712
  3. Od 1. júla už prestanete chodiť na poštu! 3 765
  4. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a. 3 722
  5. Vydanie denníka SME spolu s knihou Ľubomíra Feldeka 3 525
  6. Vaginálne mykózy – ako sa im brániť? 3 482
  7. Neviete si vybrať správne miesto na dovolenku v Grécku? 3 206
  8. Premýšľate nad kúpou last minute dovolenky v Egypte? 3 094
  9. Jarabinky Grande odštartovali predaj zaujímavými cenami bytov 3 059
  10. Jednoduchá mobilná tlač z vášho smartfónu, alebo tabletu? 2 035

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Fico píše o nefér hre, jeho list šéfovi UEFA nič nezmení

Premiér po zápase Nemecka s Talianskom napísal, že mu nie je ľahostajná výchova mladých ľudí. Pri iných futbalových kauzách mlčal.

KOMENTÁRE

Premiér listom UEFA podliezol latku

Je nezvyklé, aby ústavný činiteľ vypisoval na športové federácie.

Neprehliadnite tiež

Vzťahová poradňa: Som tehotná, ale môj partner má pochybnosti

Klinická psychologička poradí pri pocitoch samoty v tehotenstve aj ako sa zachovať pri mizogýnovi v rodine.

Margaret Hamiltonová: žena, ktorá pomohla mužom pristáť na Mesiaci

Vyznala sa v programovaní a vymyslela termín softvérové inžinierstvo. Aj vďaka nej USA vo vesmírnych pretekoch dobehli Sovietsky zväz.

Láka vás vegánstvo? Na týchto sedem vecí by ste mali myslieť

Aj strava založená len na rastlinnom pôvode môže byť pre ľudský organizmus nutrične plnohodnotná. Stačí dodržiavať niekoľko pravidiel.

Strava v tehotenstve: Päť kľúčových živín pre matku a dieťa

Veľká päťka živín pre tehotné: kyselina listová, vápnik, vitamín D, bielkoviny a železo. Aký má byť príjem a ktoré potraviny ich obsahujú?