"HUBOVÝ ŠPECIÁL"

Dá sa to aj bez mäsa

Aj huby dokážu hrať v pokrmoch hlavnú úlohu...

Pečené zemiaky s hubami
Suroviny na viac 4-6 porcií

  • kilo zemiakov
  • 500 g húb
  • 60 g masla
  • 4 vajíčka
  • cibuľa
  • 500 ml mlieka
  • soľ, mleté čierne korenie
  • tuk a strúhanka na vymastenie misy

Zemiaky uvarte v šupke a dve vajíčka uvarte natvrdo. Huby a cibuľu nadrobno pokrájajte a orestujte na polovici masla dozlatista. Všetko nechajte vychladnúť. Zapekaciu misu vymastite a vysypte strúhankou. Na dno poukladajte polovicu na kolieska pokrájaných zemiakov, vrstvu posoľte a okoreňte, na ne navrstvite hubovo-cibuľovú zmes, naukladajte na kolieska rozkrájané vajíčka natvrdo, opäť osoľte a okoreňte a vrstvenie ukončite druhou polovicou zemiakov. V miske rozšľahajte vajíčka s mliekom a všetko rovnomerne zalejte. Na vrch zemiakov poukladajte plátky zvyšného masla a dajte piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov. Upečte dozlatista. Servírujte s čalamádou alebo sterilizovanými uhorkami.

Tip: ako každú zapekanú pochúťku i túto môžete pred koncom pečenia obohatiť a nastrúhaný syr.


Hubová fašírka
Suroviny na 4 porcie

    • 300 g húb
    • 4 rožky
    • 4 vajíčka
    • 500 ml mlieka
    • cibuľa
    • 3 strúčiky cesnaku
    • soľ, mleté čierne korenie
    • bylinky
    • tuk a strúhanka na vymastenie misy

Huby nakrájajte na drobné kusy a bez tuku uduste domäkka. Nechajte vychladnúť. Do mlieka namočte pokrájané rožky, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu, vajíčka, prelisovaný cesnak, soľ, korenie a nakoniec vychladnuté huby a podľa chuti i nasekané bylinky. Všetko dôkladne premiešajte, naplňte do vymastenej a strúhankou vysypanej zapekacej misy a upečte dozlatista. Servírujte ako hlavný chod k vareným zemiakom či zeleninovému šalátu alebo k tekvicovému prívarku.

Tip: Ak použijete iba dve vajíčka alebo naopak, zmes zahustite múkou a strúhankou môžete rukami tvarovať a smažiť zlatisté karbonátky.


Hubovo-zemiakové placky
Suroviny na viac porcií

    • 400 g húb
    • 400 g zemiakov
    • 4 PL hladkej múky
    • 2 vajíčka
    • 2 PL strúhanky
    • cibuľa
    • 4 strúčiky cesnaku
    • majorán
    • rasca
    • soľ, mleté čierne korenie

  • olej na smaženie

Ošúpané zemiaky najemno nastrúhajte, vyžmýkajte z nich šťavu a primiešajte vajíčka, múku, strúhanku, prelisovaný cesnak a nadrobno nakrájané huby a cibuľu. Nakoniec primiešajte podľa chuti majorán, soľ a mleté čierne korenie. Na rozohriatom oleji alebo masti smažte z každej strany dozlatista okrúhle placky. Servírujte s kyslou smotanou.

Tip: Ak sa bojíte, že príprava placiek je na huby prikrátka, môžete si ich pred pridaním do cesta povariť v osolenej vode alebo podusiť na cibuľke.


Vegetariánske ragú
Suroviny na 4 porcie

    • 400 g húb
    • 400 g mrkvy
    • cibuľa
    • 2 hrubšie plátky masla
    • 2 PL hladkej múky
    • 250 ml zeleninového vývaru
    • 3 PL kyslej smotany
    • petržlenová vňať

  • soľ, mleté čierne korenie

Všetku zeleninu očistite a pokrájajte – mrkvu na kolieska, huby na plátky a cibuľu nadrobno. Na panvici rozpustite maslo a opražte na ňom cibuľu dozlatista. Pridajte mrkvu, huby a za občasného premiešania duste do polomäkka. Zeleninu poprášte múkou, zalejte vývarom a dobre premiešajte. Prikryté pokrievkou nechajte ragú dovariť približne 15 domäkka. Nakoniec pokrm zjemnite primiešaním kyslej smotany, dochuťte soľou, korením a nasekanou petržlenovou vňaťou.

Tip: pre vegetariánov, ktorí milujú jemné prirodzené chute je vhodné do varenia namiesto korením pridávať okrem petržlenovej vňate i vňať z trebuľky voňavej alebo estragón.


Hubová praženica
Suroviny na 4 porcie

  • 300 g húb
  • 40 g masla
  • 1 cibuľa
  • 3 vajíčka
  • rasca
  • petržlenová vňať
  • soľ, mleté čierne korenie

Očistené huby a cibuľu pokrájajte a poduste na masle. Pridajte soľ, korenie, rascu a nasekanú petržlenovú vňať. Zalejte rozšľahanými vajíčkami a za stáleho miešania dokončite. Servírujte buď ako praženicu s pečivom, alebo ako obdobu drožďovej nátierky, keď hustou zmesou natriete plátky chleba alebo hrianky. Dozdobte paradajkou a paprikou.

Tip: ak sa rozhodnete pre hrianky, opečte ich len z jednej strany, na tú navrstvite nátierku a nastrúhaný syr. Hrianky vložte ešte na chvíľu pod gril. Pridajte pri dusení k hubám i papriku a paradajku a pochutnáte si na skvelom hubovom leče.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kŕčové žily: Nepekné a nebezpečné
  2. Zvládnete tento test o jablkách a cideroch? Otestujte sa
  3. Vydanie denníka SME spolu s knihou Ľubomíra Feldeka
  4. Premýšľate nad kúpou last minute dovolenky v Egypte?
  5. Vaginálne mykózy – ako sa im brániť?
  6. Bolesti hlavy, brucha či únava? Môžu za to možno aj parazity!
  7. Neviete si vybrať správne miesto na dovolenku v Grécku?
  8. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  9. Jednoduchá mobilná tlač z vášho smartfónu, alebo tabletu?
  10. Vďaka úveru na rekonštrukciu môžete ušetriť tisícky EUR
  1. Zvládnete tento test o jablkách a cideroch? Otestujte sa
  2. Mladí futbalisti získali takmer 50 tisíc eur
  3. OMV modernizuje čerpacie stanice. Prioritou je pohodlie zákazník
  4. Aj zmrzlina podlieha trendom, mali ste už špenátovú?
  5. Prémiovosť slovenského trhu rastie, dovozová Metaxa je na čele
  6. Neseďte doma, cestujte z Košíc do sveta
  7. Vydanie denníka SME spolu s knihou Ľubomíra Feldeka
  8. Kŕčové žily: Nepekné a nebezpečné
  9. Študenti obhajovali návrhy na využitie Pisztoryho paláca
  10. Turistický nosič pre malého dobrodruha?
  1. Aký bude váš doplnkový dôchodok 12 302
  2. Bolesti hlavy, brucha či únava? Môžu za to možno aj parazity! 4 686
  3. Vydanie denníka SME spolu s knihou Ľubomíra Feldeka 3 804
  4. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a. 3 707
  5. Od 1. júla už prestanete chodiť na poštu! 3 504
  6. Vaginálne mykózy – ako sa im brániť? 3 439
  7. Neviete si vybrať správne miesto na dovolenku v Grécku? 3 198
  8. Premýšľate nad kúpou last minute dovolenky v Egypte? 3 051
  9. Jarabinky Grande odštartovali predaj zaujímavými cenami bytov 2 984
  10. Jednoduchá mobilná tlač z vášho smartfónu, alebo tabletu? 2 013

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Horiaci obklad z londýnskej budovy sa používa aj na Slovensku

Francúzsky výrobca v pondelok oznámil, že obklad, ktorý pravdepodobne významne prispel k tragickému požiaru v Londýne, prestal vyrábať.

DOMOV

Fico sa po futbale vybúril na liste šéfovi UEFA

Pri iných futbalových kauzách mlčal.

KOMENTÁRE

Sprisahanci z jadra: Premiérove konšpiračné predstavy o futbale

Veľké krajiny chcú vybabrať s menšími.

Neprehliadnite tiež

Vzťahová poradňa: Som tehotná, ale môj partner má pochybnosti

Klinická psychologička poradí pri pocitoch samoty v tehotenstve aj ako sa zachovať pri mizogýnovi v rodine.

Margaret Hamiltonová: žena, ktorá pomohla mužom pristáť na Mesiaci

Vyznala sa v programovaní a vymyslela termín softvérové inžinierstvo. Aj vďaka nej USA vo vesmírnych pretekoch dobehli Sovietsky zväz.

Láka vás vegánstvo? Na týchto sedem vecí by ste mali myslieť

Aj strava založená len na rastlinnom pôvode môže byť pre ľudský organizmus nutrične plnohodnotná. Stačí dodržiavať niekoľko pravidiel.

Strava v tehotenstve: Päť kľúčových živín pre matku a dieťa

Veľká päťka živín pre tehotné: kyselina listová, vápnik, vitamín D, bielkoviny a železo. Aký má byť príjem a ktoré potraviny ich obsahujú?