SME
Utorok, 27. október, 2020 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky
"HUBOVÝ ŠPECIÁL"

Dá sa to aj bez mäsa

Aj huby dokážu hrať v pokrmoch hlavnú úlohu...

Pečené zemiaky s hubami
Suroviny na viac 4-6 porcií

  • kilo zemiakov
  • 500 g húb
  • 60 g masla
  • 4 vajíčka
  • cibuľa
  • 500 ml mlieka
  • soľ, mleté čierne korenie
  • tuk a strúhanka na vymastenie misy

Zemiaky uvarte v šupke a dve vajíčka uvarte natvrdo. Huby a cibuľu nadrobno pokrájajte a orestujte na polovici masla dozlatista. Všetko nechajte vychladnúť. Zapekaciu misu vymastite a vysypte strúhankou. Na dno poukladajte polovicu na kolieska pokrájaných zemiakov, vrstvu posoľte a okoreňte, na ne navrstvite hubovo-cibuľovú zmes, naukladajte na kolieska rozkrájané vajíčka natvrdo, opäť osoľte a okoreňte a vrstvenie ukončite druhou polovicou zemiakov. V miske rozšľahajte vajíčka s mliekom a všetko rovnomerne zalejte. Na vrch zemiakov poukladajte plátky zvyšného masla a dajte piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov. Upečte dozlatista. Servírujte s čalamádou alebo sterilizovanými uhorkami.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: ako každú zapekanú pochúťku i túto môžete pred koncom pečenia obohatiť a nastrúhaný syr.


Hubová fašírka
Suroviny na 4 porcie

    • 300 g húb
    • 4 rožky
    • 4 vajíčka
    • 500 ml mlieka
    • cibuľa
    • 3 strúčiky cesnaku
    • soľ, mleté čierne korenie
    • bylinky
    • tuk a strúhanka na vymastenie misy

Huby nakrájajte na drobné kusy a bez tuku uduste domäkka. Nechajte vychladnúť. Do mlieka namočte pokrájané rožky, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu, vajíčka, prelisovaný cesnak, soľ, korenie a nakoniec vychladnuté huby a podľa chuti i nasekané bylinky. Všetko dôkladne premiešajte, naplňte do vymastenej a strúhankou vysypanej zapekacej misy a upečte dozlatista. Servírujte ako hlavný chod k vareným zemiakom či zeleninovému šalátu alebo k tekvicovému prívarku.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Ak použijete iba dve vajíčka alebo naopak, zmes zahustite múkou a strúhankou môžete rukami tvarovať a smažiť zlatisté karbonátky.


Hubovo-zemiakové placky
Suroviny na viac porcií

    • 400 g húb
    • 400 g zemiakov
    • 4 PL hladkej múky
    • 2 vajíčka
    • 2 PL strúhanky
    • cibuľa
    • 4 strúčiky cesnaku
    • majorán
    • rasca
    • soľ, mleté čierne korenie

  • olej na smaženie

Ošúpané zemiaky najemno nastrúhajte, vyžmýkajte z nich šťavu a primiešajte vajíčka, múku, strúhanku, prelisovaný cesnak a nadrobno nakrájané huby a cibuľu. Nakoniec primiešajte podľa chuti majorán, soľ a mleté čierne korenie. Na rozohriatom oleji alebo masti smažte z každej strany dozlatista okrúhle placky. Servírujte s kyslou smotanou.

Tip: Ak sa bojíte, že príprava placiek je na huby prikrátka, môžete si ich pred pridaním do cesta povariť v osolenej vode alebo podusiť na cibuľke.

Skryť Vypnúť reklamu

Vegetariánske ragú
Suroviny na 4 porcie

    • 400 g húb
    • 400 g mrkvy
    • cibuľa
    • 2 hrubšie plátky masla
    • 2 PL hladkej múky
    • 250 ml zeleninového vývaru
    • 3 PL kyslej smotany
    • petržlenová vňať

  • soľ, mleté čierne korenie

Všetku zeleninu očistite a pokrájajte – mrkvu na kolieska, huby na plátky a cibuľu nadrobno. Na panvici rozpustite maslo a opražte na ňom cibuľu dozlatista. Pridajte mrkvu, huby a za občasného premiešania duste do polomäkka. Zeleninu poprášte múkou, zalejte vývarom a dobre premiešajte. Prikryté pokrievkou nechajte ragú dovariť približne 15 domäkka. Nakoniec pokrm zjemnite primiešaním kyslej smotany, dochuťte soľou, korením a nasekanou petržlenovou vňaťou.

Tip: pre vegetariánov, ktorí milujú jemné prirodzené chute je vhodné do varenia namiesto korením pridávať okrem petržlenovej vňate i vňať z trebuľky voňavej alebo estragón.

Skryť Vypnúť reklamu

Hubová praženica
Suroviny na 4 porcie

  • 300 g húb
  • 40 g masla
  • 1 cibuľa
  • 3 vajíčka
  • rasca
  • petržlenová vňať
  • soľ, mleté čierne korenie

Očistené huby a cibuľu pokrájajte a poduste na masle. Pridajte soľ, korenie, rascu a nasekanú petržlenovú vňať. Zalejte rozšľahanými vajíčkami a za stáleho miešania dokončite. Servírujte buď ako praženicu s pečivom, alebo ako obdobu drožďovej nátierky, keď hustou zmesou natriete plátky chleba alebo hrianky. Dozdobte paradajkou a paprikou.

Tip: ak sa rozhodnete pre hrianky, opečte ich len z jednej strany, na tú navrstvite nátierku a nastrúhaný syr. Hrianky vložte ešte na chvíľu pod gril. Pridajte pri dusení k hubám i papriku a paradajku a pochutnáte si na skvelom hubovom leče.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  2. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  3. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  6. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  7. Pomáhajte čítaním
  8. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  9. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  10. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  1. Neodkladajte pre koronavírus vyšetrenie svojich očí
  2. BILLA podáva v kritickom období pomocnú ruku ľuďom z kultúry
  3. Vynovená predajňa v Smrdákoch
  4. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  5. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  6. Pandémia spomaľuje inovácie. Spoločnosti šetria
  7. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  8. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  9. Pomáhajte čítaním
  10. Duálnu prax v dm nahradilo počas pandémie online vzdelávanie
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 31 401
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 23 031
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 933
  4. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 15 636
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 13 480
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 773
  7. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 117
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 884
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 738
  10. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 9 068
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Kulinária a recepty

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Petra Šabatu

Babiš už neriadi štát ako firmu, dúfa v zázrak

Kto prešľapuje tragickú koronavírusovú českú cestu? Ľudia typu Roberta Fica a Roberta Kaliňáka.

Jaroslav Faltýnek a Andrej Babiš.
Boris Kollár.

Koronavírus na Slovensku: Naď zverejnil podrobnosti plošného testovania (minúta po minúte)

Na Slovensku za pondelok pribudlo 901 prípadov nákazy novým koronavírusom pri 5 899 testoch. Pribudlo 11 úmrtí na pľúcnu formu COVID-19, celkový počet obetí je 176. Aktívnych prípadov nákazy je aktuálne 34 872.

Minister obrany SR Jaroslav Naď.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Na obranu deduškov

Vláda seniorom „odporúča“ zákaz vychádzania.

Peter Tkačenko

Neprehliadnite tiež

Životný priestor len pár metrov štvorcových. Prečo sú drobné domy veľký fenomén?

Tiny houses sú podľa mnohých výhodnejšie ako hypotéka či garsónka.

Prvý "tiny house" na Slovensku, ktorý postavili Barbora a Tibor Bogdanovci.
Seriál o farbách (7. diel)

Legendy o čiernych zvieratách: Mačky odoženú zlé sily, slovanský zmok nosí majetok

Kedy znamená čierna farba dobré správy?

Čierna mačka nenosí vždy iba smolu.

Štyridsať vecí, ktoré môžete robiť doma v čase izolácie

Čím vyplniť čas, keď človek nesmie nikam chodiť?

Ilustračné foto.
Kristen Welkerová pred diskusiou