"HUBOVÝ ŠPECIÁL"

Dá sa to aj bez mäsa

Aj huby dokážu hrať v pokrmoch hlavnú úlohu...

Pečené zemiaky s hubami
Suroviny na viac 4-6 porcií

  • kilo zemiakov
  • 500 g húb
  • 60 g masla
  • 4 vajíčka
  • cibuľa
  • 500 ml mlieka
  • soľ, mleté čierne korenie
  • tuk a strúhanka na vymastenie misy

Zemiaky uvarte v šupke a dve vajíčka uvarte natvrdo. Huby a cibuľu nadrobno pokrájajte a orestujte na polovici masla dozlatista. Všetko nechajte vychladnúť. Zapekaciu misu vymastite a vysypte strúhankou. Na dno poukladajte polovicu na kolieska pokrájaných zemiakov, vrstvu posoľte a okoreňte, na ne navrstvite hubovo-cibuľovú zmes, naukladajte na kolieska rozkrájané vajíčka natvrdo, opäť osoľte a okoreňte a vrstvenie ukončite druhou polovicou zemiakov. V miske rozšľahajte vajíčka s mliekom a všetko rovnomerne zalejte. Na vrch zemiakov poukladajte plátky zvyšného masla a dajte piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov. Upečte dozlatista. Servírujte s čalamádou alebo sterilizovanými uhorkami.

Tip: ako každú zapekanú pochúťku i túto môžete pred koncom pečenia obohatiť a nastrúhaný syr.


Hubová fašírka
Suroviny na 4 porcie

    • 300 g húb
    • 4 rožky
    • 4 vajíčka
    • 500 ml mlieka
    • cibuľa
    • 3 strúčiky cesnaku
    • soľ, mleté čierne korenie
    • bylinky
    • tuk a strúhanka na vymastenie misy

Huby nakrájajte na drobné kusy a bez tuku uduste domäkka. Nechajte vychladnúť. Do mlieka namočte pokrájané rožky, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu, vajíčka, prelisovaný cesnak, soľ, korenie a nakoniec vychladnuté huby a podľa chuti i nasekané bylinky. Všetko dôkladne premiešajte, naplňte do vymastenej a strúhankou vysypanej zapekacej misy a upečte dozlatista. Servírujte ako hlavný chod k vareným zemiakom či zeleninovému šalátu alebo k tekvicovému prívarku.

Tip: Ak použijete iba dve vajíčka alebo naopak, zmes zahustite múkou a strúhankou môžete rukami tvarovať a smažiť zlatisté karbonátky.


Hubovo-zemiakové placky
Suroviny na viac porcií

    • 400 g húb
    • 400 g zemiakov
    • 4 PL hladkej múky
    • 2 vajíčka
    • 2 PL strúhanky
    • cibuľa
    • 4 strúčiky cesnaku
    • majorán
    • rasca
    • soľ, mleté čierne korenie

  • olej na smaženie

Ošúpané zemiaky najemno nastrúhajte, vyžmýkajte z nich šťavu a primiešajte vajíčka, múku, strúhanku, prelisovaný cesnak a nadrobno nakrájané huby a cibuľu. Nakoniec primiešajte podľa chuti majorán, soľ a mleté čierne korenie. Na rozohriatom oleji alebo masti smažte z každej strany dozlatista okrúhle placky. Servírujte s kyslou smotanou.

Tip: Ak sa bojíte, že príprava placiek je na huby prikrátka, môžete si ich pred pridaním do cesta povariť v osolenej vode alebo podusiť na cibuľke.


Vegetariánske ragú
Suroviny na 4 porcie

    • 400 g húb
    • 400 g mrkvy
    • cibuľa
    • 2 hrubšie plátky masla
    • 2 PL hladkej múky
    • 250 ml zeleninového vývaru
    • 3 PL kyslej smotany
    • petržlenová vňať

  • soľ, mleté čierne korenie

Všetku zeleninu očistite a pokrájajte – mrkvu na kolieska, huby na plátky a cibuľu nadrobno. Na panvici rozpustite maslo a opražte na ňom cibuľu dozlatista. Pridajte mrkvu, huby a za občasného premiešania duste do polomäkka. Zeleninu poprášte múkou, zalejte vývarom a dobre premiešajte. Prikryté pokrievkou nechajte ragú dovariť približne 15 domäkka. Nakoniec pokrm zjemnite primiešaním kyslej smotany, dochuťte soľou, korením a nasekanou petržlenovou vňaťou.

Tip: pre vegetariánov, ktorí milujú jemné prirodzené chute je vhodné do varenia namiesto korením pridávať okrem petržlenovej vňate i vňať z trebuľky voňavej alebo estragón.


Hubová praženica
Suroviny na 4 porcie

  • 300 g húb
  • 40 g masla
  • 1 cibuľa
  • 3 vajíčka
  • rasca
  • petržlenová vňať
  • soľ, mleté čierne korenie

Očistené huby a cibuľu pokrájajte a poduste na masle. Pridajte soľ, korenie, rascu a nasekanú petržlenovú vňať. Zalejte rozšľahanými vajíčkami a za stáleho miešania dokončite. Servírujte buď ako praženicu s pečivom, alebo ako obdobu drožďovej nátierky, keď hustou zmesou natriete plátky chleba alebo hrianky. Dozdobte paradajkou a paprikou.

Tip: ak sa rozhodnete pre hrianky, opečte ich len z jednej strany, na tú navrstvite nátierku a nastrúhaný syr. Hrianky vložte ešte na chvíľu pod gril. Pridajte pri dusení k hubám i papriku a paradajku a pochutnáte si na skvelom hubovom leče.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Recenzie.sme.sk udelili 60 certifikátov Ocenený expertmi
  2. 5 krokov k vlastnému bývaniu
  3. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  4. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  5. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji
  6. Inteligencia vo všetkom
  7. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo
  8. Continental spúšťa dlhodobý test pneumatík s vodičmi z Facebooku
  9. Čo sa môže stať, keď šetríte na zateplení?
  10. Nové auto alebo radšej jazdenka? 9 rád pre správne rozhodnutie
  1. Advokáti budú v stredu bezplatne radiť v 8 mestách
  2. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  3. Apartmány s výnosom až 4% v lyžiarskom stredisku Obergurgl
  4. Finále súťaže CEWE Fotokniha roka 2016
  5. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  6. Východniari investujú do bývania spomedzi regiónov najviac
  7. Recenzie.sme.sk udelili 60 certifikátov Ocenený expertmi
  8. Rodinná dovolenka v Burgenlande
  9. 5 krokov k vlastnému bývaniu
  10. Pôžička, ktorá odmeňuje? Nie, nepomýlili sme sa
  1. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family 22 226
  2. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji 9 257
  3. Nové auto alebo radšej jazdenka? 9 rád pre správne rozhodnutie 8 639
  4. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz 7 368
  5. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo 4 032
  6. 5 krokov k vlastnému bývaniu 3 995
  7. Moderný bungalov očami mladých architektov 1 905
  8. Rodinná dovolenka v Burgenlande 1 796
  9. Continental spúšťa dlhodobý test pneumatík s vodičmi z Facebooku 1 614
  10. Inteligencia vo všetkom 1 556

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Až teraz sa začína boj o Európu. Le Penová sa na Macrona teší

Macron vidí Francúzsko ako krajinu, ktorá má všetko. Le Penová program stavia na kritike.

SVET

Francúzi dovolili, podľa odhadov postupujú Macron a Le Penová (minúta po minúte)

Le Penová označila postup za historický výsledok.

KOMENTÁRE

Voľby vo Francúzsku. Čo vlastne prospeje ľuďom?

Napäté voľby zakrývali podstatnejšiu tému.

SVET

Macron k politike pristupuje ako k startupu (profil)

Emmanuel Macron bol bankárom aj ministrom hospodárstva.

Neprehliadnite tiež

Sedem obedov z jedného hrnca

Eintopf jedlá, teda pokrmy pripravené v jednom hrnci, sú populárne nielen kvôli spotrebe riadu. Nemecký kuchársky vynález oceníte aj vy.

Ako rozbehnúť svoje trávenie a ozdraviť ho

Viete, ako prebieha tento životne dôležitý proces a či je ten váš v poriadku?

Jean-Paul Belmondo: Zmenil ideál mužskej krásy

Francúzsky herecký idol nedávno oslávil osemdesiatštyri rokov.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V sobotu, 22. júna, nájdete v stánkoch nové číslo magazínu smeŽeny a rozhovor s Petrou Regnácq Trnkovou, s ktorou sme hovorili o korupcii.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop