"HUBOVÝ ŠPECIÁL"

Dá sa to aj bez mäsa

Aj huby dokážu hrať v pokrmoch hlavnú úlohu...

Pečené zemiaky s hubami
Suroviny na viac 4-6 porcií

  • kilo zemiakov
  • 500 g húb
  • 60 g masla
  • 4 vajíčka
  • cibuľa
  • 500 ml mlieka
  • soľ, mleté čierne korenie
  • tuk a strúhanka na vymastenie misy

Zemiaky uvarte v šupke a dve vajíčka uvarte natvrdo. Huby a cibuľu nadrobno pokrájajte a orestujte na polovici masla dozlatista. Všetko nechajte vychladnúť. Zapekaciu misu vymastite a vysypte strúhankou. Na dno poukladajte polovicu na kolieska pokrájaných zemiakov, vrstvu posoľte a okoreňte, na ne navrstvite hubovo-cibuľovú zmes, naukladajte na kolieska rozkrájané vajíčka natvrdo, opäť osoľte a okoreňte a vrstvenie ukončite druhou polovicou zemiakov. V miske rozšľahajte vajíčka s mliekom a všetko rovnomerne zalejte. Na vrch zemiakov poukladajte plátky zvyšného masla a dajte piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov. Upečte dozlatista. Servírujte s čalamádou alebo sterilizovanými uhorkami.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tip: ako každú zapekanú pochúťku i túto môžete pred koncom pečenia obohatiť a nastrúhaný syr.


Hubová fašírka
Suroviny na 4 porcie

    • 300 g húb
    • 4 rožky
    • 4 vajíčka
    • 500 ml mlieka
    • cibuľa
    • 3 strúčiky cesnaku
    • soľ, mleté čierne korenie
    • bylinky
    • tuk a strúhanka na vymastenie misy

Huby nakrájajte na drobné kusy a bez tuku uduste domäkka. Nechajte vychladnúť. Do mlieka namočte pokrájané rožky, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu, vajíčka, prelisovaný cesnak, soľ, korenie a nakoniec vychladnuté huby a podľa chuti i nasekané bylinky. Všetko dôkladne premiešajte, naplňte do vymastenej a strúhankou vysypanej zapekacej misy a upečte dozlatista. Servírujte ako hlavný chod k vareným zemiakom či zeleninovému šalátu alebo k tekvicovému prívarku.

Tip: Ak použijete iba dve vajíčka alebo naopak, zmes zahustite múkou a strúhankou môžete rukami tvarovať a smažiť zlatisté karbonátky.


Hubovo-zemiakové placky
Suroviny na viac porcií

    • 400 g húb
    • 400 g zemiakov
    • 4 PL hladkej múky
    • 2 vajíčka
    • 2 PL strúhanky
    • cibuľa
    • 4 strúčiky cesnaku
    • majorán
    • rasca
    • soľ, mleté čierne korenie

  • olej na smaženie

Ošúpané zemiaky najemno nastrúhajte, vyžmýkajte z nich šťavu a primiešajte vajíčka, múku, strúhanku, prelisovaný cesnak a nadrobno nakrájané huby a cibuľu. Nakoniec primiešajte podľa chuti majorán, soľ a mleté čierne korenie. Na rozohriatom oleji alebo masti smažte z každej strany dozlatista okrúhle placky. Servírujte s kyslou smotanou.

Tip: Ak sa bojíte, že príprava placiek je na huby prikrátka, môžete si ich pred pridaním do cesta povariť v osolenej vode alebo podusiť na cibuľke.


Vegetariánske ragú
Suroviny na 4 porcie

    • 400 g húb
    • 400 g mrkvy
    • cibuľa
    • 2 hrubšie plátky masla
    • 2 PL hladkej múky
    • 250 ml zeleninového vývaru
    • 3 PL kyslej smotany
    • petržlenová vňať

  • soľ, mleté čierne korenie

Všetku zeleninu očistite a pokrájajte – mrkvu na kolieska, huby na plátky a cibuľu nadrobno. Na panvici rozpustite maslo a opražte na ňom cibuľu dozlatista. Pridajte mrkvu, huby a za občasného premiešania duste do polomäkka. Zeleninu poprášte múkou, zalejte vývarom a dobre premiešajte. Prikryté pokrievkou nechajte ragú dovariť približne 15 domäkka. Nakoniec pokrm zjemnite primiešaním kyslej smotany, dochuťte soľou, korením a nasekanou petržlenovou vňaťou.

Tip: pre vegetariánov, ktorí milujú jemné prirodzené chute je vhodné do varenia namiesto korením pridávať okrem petržlenovej vňate i vňať z trebuľky voňavej alebo estragón.


Hubová praženica
Suroviny na 4 porcie

  • 300 g húb
  • 40 g masla
  • 1 cibuľa
  • 3 vajíčka
  • rasca
  • petržlenová vňať
  • soľ, mleté čierne korenie

Očistené huby a cibuľu pokrájajte a poduste na masle. Pridajte soľ, korenie, rascu a nasekanú petržlenovú vňať. Zalejte rozšľahanými vajíčkami a za stáleho miešania dokončite. Servírujte buď ako praženicu s pečivom, alebo ako obdobu drožďovej nátierky, keď hustou zmesou natriete plátky chleba alebo hrianky. Dozdobte paradajkou a paprikou.

Tip: ak sa rozhodnete pre hrianky, opečte ich len z jednej strany, na tú navrstvite nátierku a nastrúhaný syr. Hrianky vložte ešte na chvíľu pod gril. Pridajte pri dusení k hubám i papriku a paradajku a pochutnáte si na skvelom hubovom leče.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach?
  2. Ako dlho trvá vybavenie hypotéky? Zopár dní, ale aj pár týždňov
  3. Dovolenka s deťmi v Egypte a tipy na overené hotely
  4. Trpký darček od vlády: prichádza nová 8 % daň z poistiek
  5. Vynovená OMV v Košiciach ponúka príjemnú atmosféru i nové služby
  6. Keď Slováci krotia morský vietor
  7. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti?
  8. Volkswagen Touareg jazdí lepšie, než sme čakali
  9. Máte už program pre deti na túto sobotu?
  10. UNIQA poisťovňa sa sťahuje do Einsteinova Business Center
  1. Predstavenie projektu Ružomberok v pohybe
  2. OMV ponúkne svojim zákazníkom chute známeho šéfkuchára
  3. OMV ponúkne zákazníkom chute známeho šéfkuchára Braňa Križana
  4. Dovolenka s deťmi v Egypte a tipy na overené hotely
  5. Trpký darček od vlády: prichádza nová 8 % daň z poistiek
  6. Ako dlho trvá vybavenie hypotéky? Zopár dní, ale aj pár týždňov
  7. Všetko, čo rodiny milujú
  8. Bratislava má najmodernejšiu linku na triedenie surovín
  9. Vynovená OMV v Košiciach ponúka príjemnú atmosféru i nové služby
  10. Nižšie náklady vo firme? Tri tipy, kde sa dá ušetriť
  1. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti? 24 205
  2. Trpký darček od vlády: prichádza nová 8 % daň z poistiek 13 880
  3. Pätnásť destinácií na letnú dovolenku s odletom z Bratislavy 11 856
  4. Dovolenka s deťmi v Egypte a tipy na overené hotely 6 904
  5. Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach? 6 810
  6. Chystáte výlet do Rakúska? Toto miesto má najlepšie zážitky 6 344
  7. Volkswagen Touareg jazdí lepšie, než sme čakali 5 329
  8. Ste si istí, že máte zdravé srdce? Skontrolujte si ho zadarmo 5 268
  9. Vynovená OMV v Košiciach ponúka príjemnú atmosféru i nové služby 4 003
  10. Nižšie náklady vo firme? Tri tipy, kde sa dá ušetriť 3 445

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Novinár Hanus: Keď som zistil, že som sa v kauze Cervanová mýlil, nemohol som spať

Niektoré katolícke médiá neinformovali o kauze Bezák, lebo sa rozhodli, že budú láskavé, aby neznepokojovali čitateľov, vraví MARTIN HANUS.

EKONOMIKA

Okolo Kiskovej kampane sa objavujú nové nejasnosti

Prezident obe časti svojej kampane platil cez firmu KTAG.

Komentár Zuzany Kepplovej

Hanus nepísal, aby sa Glváč lepšie cítil

Martin Hanus tvrdí, že Nitranov si v .týždni spoločne vymysleli.

KOMENTÁRE

Danko s Ficom si dávno zvykli na Bugára, ktorý nereptá

Bugár pripravil pre Fica s Dankom naozaj nepríjemnú situáciu.

Neprehliadnite tiež

Leto v Štajersku po novom: Šesť miest, ktoré by ste mali navštíviť

Rakúsky región je typický pôvabnou zeleňou, ktorá nabíja energiou.

Prispeli k poznaniu astronómie, fyziky aj genetiky, no svet na ne zabudol

Spoznajte šesť výnimočných žien, ktoré zmenili vedu.

V Nosene si môžete kúpiť oblečenie známych osobností, prispejete na dobrú vec

Bratislavský second hand organizuje Celodenné dobré nakupovanie.

Japonskí dôchodcovia sú módne hviezdy Instagramu

Seniori Bon a Pon bavia ľudí zladenými outfitmi.

Desať receptov na zákusky a koláčiky s pudingom

Známe aj nové recepty na neodolateľné dobroty.