"HUBOVÝ ŠPECIÁL"

Dá sa to aj bez mäsa

Aj huby dokážu hrať v pokrmoch hlavnú úlohu...

Pečené zemiaky s hubami
Suroviny na viac 4-6 porcií

  • kilo zemiakov
  • 500 g húb
  • 60 g masla
  • 4 vajíčka
  • cibuľa
  • 500 ml mlieka
  • soľ, mleté čierne korenie
  • tuk a strúhanka na vymastenie misy

Zemiaky uvarte v šupke a dve vajíčka uvarte natvrdo. Huby a cibuľu nadrobno pokrájajte a orestujte na polovici masla dozlatista. Všetko nechajte vychladnúť. Zapekaciu misu vymastite a vysypte strúhankou. Na dno poukladajte polovicu na kolieska pokrájaných zemiakov, vrstvu posoľte a okoreňte, na ne navrstvite hubovo-cibuľovú zmes, naukladajte na kolieska rozkrájané vajíčka natvrdo, opäť osoľte a okoreňte a vrstvenie ukončite druhou polovicou zemiakov. V miske rozšľahajte vajíčka s mliekom a všetko rovnomerne zalejte. Na vrch zemiakov poukladajte plátky zvyšného masla a dajte piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov. Upečte dozlatista. Servírujte s čalamádou alebo sterilizovanými uhorkami.

Tip: ako každú zapekanú pochúťku i túto môžete pred koncom pečenia obohatiť a nastrúhaný syr.


Hubová fašírka
Suroviny na 4 porcie

    • 300 g húb
    • 4 rožky
    • 4 vajíčka
    • 500 ml mlieka
    • cibuľa
    • 3 strúčiky cesnaku
    • soľ, mleté čierne korenie
    • bylinky
    • tuk a strúhanka na vymastenie misy

Huby nakrájajte na drobné kusy a bez tuku uduste domäkka. Nechajte vychladnúť. Do mlieka namočte pokrájané rožky, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu, vajíčka, prelisovaný cesnak, soľ, korenie a nakoniec vychladnuté huby a podľa chuti i nasekané bylinky. Všetko dôkladne premiešajte, naplňte do vymastenej a strúhankou vysypanej zapekacej misy a upečte dozlatista. Servírujte ako hlavný chod k vareným zemiakom či zeleninovému šalátu alebo k tekvicovému prívarku.

Tip: Ak použijete iba dve vajíčka alebo naopak, zmes zahustite múkou a strúhankou môžete rukami tvarovať a smažiť zlatisté karbonátky.


Hubovo-zemiakové placky
Suroviny na viac porcií

    • 400 g húb
    • 400 g zemiakov
    • 4 PL hladkej múky
    • 2 vajíčka
    • 2 PL strúhanky
    • cibuľa
    • 4 strúčiky cesnaku
    • majorán
    • rasca
    • soľ, mleté čierne korenie

  • olej na smaženie

Ošúpané zemiaky najemno nastrúhajte, vyžmýkajte z nich šťavu a primiešajte vajíčka, múku, strúhanku, prelisovaný cesnak a nadrobno nakrájané huby a cibuľu. Nakoniec primiešajte podľa chuti majorán, soľ a mleté čierne korenie. Na rozohriatom oleji alebo masti smažte z každej strany dozlatista okrúhle placky. Servírujte s kyslou smotanou.

Tip: Ak sa bojíte, že príprava placiek je na huby prikrátka, môžete si ich pred pridaním do cesta povariť v osolenej vode alebo podusiť na cibuľke.


Vegetariánske ragú
Suroviny na 4 porcie

    • 400 g húb
    • 400 g mrkvy
    • cibuľa
    • 2 hrubšie plátky masla
    • 2 PL hladkej múky
    • 250 ml zeleninového vývaru
    • 3 PL kyslej smotany
    • petržlenová vňať

  • soľ, mleté čierne korenie

Všetku zeleninu očistite a pokrájajte – mrkvu na kolieska, huby na plátky a cibuľu nadrobno. Na panvici rozpustite maslo a opražte na ňom cibuľu dozlatista. Pridajte mrkvu, huby a za občasného premiešania duste do polomäkka. Zeleninu poprášte múkou, zalejte vývarom a dobre premiešajte. Prikryté pokrievkou nechajte ragú dovariť približne 15 domäkka. Nakoniec pokrm zjemnite primiešaním kyslej smotany, dochuťte soľou, korením a nasekanou petržlenovou vňaťou.

Tip: pre vegetariánov, ktorí milujú jemné prirodzené chute je vhodné do varenia namiesto korením pridávať okrem petržlenovej vňate i vňať z trebuľky voňavej alebo estragón.


Hubová praženica
Suroviny na 4 porcie

  • 300 g húb
  • 40 g masla
  • 1 cibuľa
  • 3 vajíčka
  • rasca
  • petržlenová vňať
  • soľ, mleté čierne korenie

Očistené huby a cibuľu pokrájajte a poduste na masle. Pridajte soľ, korenie, rascu a nasekanú petržlenovú vňať. Zalejte rozšľahanými vajíčkami a za stáleho miešania dokončite. Servírujte buď ako praženicu s pečivom, alebo ako obdobu drožďovej nátierky, keď hustou zmesou natriete plátky chleba alebo hrianky. Dozdobte paradajkou a paprikou.

Tip: ak sa rozhodnete pre hrianky, opečte ich len z jednej strany, na tú navrstvite nátierku a nastrúhaný syr. Hrianky vložte ešte na chvíľu pod gril. Pridajte pri dusení k hubám i papriku a paradajku a pochutnáte si na skvelom hubovom leče.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako na refinancovanie hypotéky
  2. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok
  3. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  4. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  5. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  6. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  7. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  8. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  9. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  10. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  1. Štýlové osvetlenie do obývačky: Rozhoduje i to, ako žijete
  2. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  3. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  4. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  5. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  6. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  7. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  8. Športová akadémia Mateja Tótha powered by O2 už na 24 školách
  9. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu
  10. Nová emisia dlhopisov spoločnosti HB Reavis s výnosom 3,25 % p.
  1. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime 8 970
  2. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj 5 805
  3. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 3 113
  4. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania 2 498
  5. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove 2 302
  6. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej 1 197
  7. Drobné nepozornosti v domácnosti môžu stáť aj tisíce eur 1 121
  8. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra 1 031
  9. Ako na refinancovanie hypotéky 1 008
  10. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu 997

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Smer opäť prevalcuje župy a opozícia je v pohode

V jednom sa Josif Vissarionovič Džugašvili nemýlil: kádre rozhodujú o všetkom.

SVET

Český komentátor pre SME: Naša demokracia Babiša prežije

Babiš nerozumie demokracii, tvrdí Jindřich Šidlo.

Neprehliadnite tiež

Viete, aké sú farebné trendy Vianoc 2017?

To, akú farbu stromčeka budeme mať, sa určuje dva roky vopred.

Všetko najlepšie, princezná Leia: Herečka Carrie Fisher by oslávila 61 rokov

Odišla nečakane, deň po jej smrti umrela aj jej slávna matka Debbie Reynoldsová.

Šesť pravidiel, ako nosiť tmavý rúž

Pravidelne na jeseň kraľujú dámskym perám tmavšie a sýtejšie odtiene. Naučte sa ich nosiť bez obáv.

Je najvyšší čas prestať nosiť vlnu, hovorí zakladateľka PETA

Ingrid Newkirková vysvetľuje, prečo je strihanie oviec kruté a neľudské.