"HUBOVÝ ŠPECIÁL"

Z lesa na tanier

Hubárska sezóna vrcholí. Priniesli ste si domov plno húb a neviete čo s nimi? Vyskúšajte naše tri polievkové varianty.

Biela hubová polievka
Suroviny na 4 porcie

  • 300 g húb
  • 2 zemiaky
  • cibuľa
  • PL hladkej múky
  • 2 PL oleja
  • 900 ml kuracieho vývaru
  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • soľ, mleté biele korenie

Huby a cibuľu nakrájajte a na oleji jemne osmažte. Zaprášte múkou, premiešajte a za stáleho miešania prilievajte kurací vývar. Po zovretí pridajte na kocky pokrájané zemiaky, soľ a korenie a varte, kým zemiaky nezmäknú. Nakoniec polievku rozmixujte, pridajte smotanu a nechajte prejsť varom. Servírujte dozdobené nasekanými bylinkami alebo osmaženým pórom, cibuľkou či chlebovými krutónmi.

Tip: zemiaky slúžia na zahustenie. Pre výraznejšiu chuť a arómu ich môžete nahradiť niekoľkými ružičkami karfiolu.


Hubová polievka s krúpkami
Suroviny na 4 porcie

  • 200 g čerstvých húb
  • 1 cibuľa
  • 30 g masti
  • 30 g hladkej múky
  • 4 PL jačmenných krúp
  • liter vývaru
  • 3 zemiaky
  • petržlenová vňať
  • kyslá smotana
  • soľ, mleté čierne korenie

Očistené huby pokrájajte na menšie kúsky a cibuľu pokrájajte na drobné kocky. Speňte ju na rozohriatej masti, poprášte hladkou múkou a opražte. Pridajte huby, premyté krúpy a zalejte vývarom. Povarte 15 minút a pridajte zemiaky pokrájané na malé kocky, nasekanú petržlenovú vňať, dovarte domäkka a ochuťte soľou a korením. Pred servírovaním môžete dozdobiť kyslou smotanou.

Tip: v zimných mesiacoch môžete využiť i sušené huby. Sto gramov čerstvých húb nahradíte 10 gramami sušených húb, ktoré pred prípravou namočte do studenej vody.


Gulášová polievka s hubami
Suroviny na 4 porcie

  • 700 g húb
  • 3 cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 50 g masti
  • 30 g hladkej múky
  • 3 menšie zemiaky
  • 900 ml hovädzieho vývaru
  • mletá červená paprika
  • rasca
  • majorán
  • soľ, mleté čierne korenie

Očistené huby nakrájajte na väčšie kusy, cibuľu nasekajte nadrobno. Na rozpustenej masti speňte cibuľu, pridajte rascu a huby. Krátko opražte, zaprášte múkou a miešajte, kým nezhnedne. Nakoniec pridajte mletú papriku, zalejte vývarom, dochuťte soľou a korením a varte, kým huby čiastočne nezmäknú. Nakoniec pridajte na kocky nakrájané zemiaky, uvarte domäkka a po odstavení dochuťte prelisovaným cesnakom a majoránom. Servírujte s čerstvým chlebom.

Tip: mimo hubárskej sezóny je dobré uvariť túto polievku z hlivy ustricovej, ktorú dostať v obchodoch celoročne.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. Už aj seniori presadajú do SUV
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  7. Bratislava gets a new public space and park
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 28 926
  2. Ako sme jazdili v socializme 3 069
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 2 468
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 929
  5. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 542
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 541
  7. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 1 529
  8. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 329
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 307
  10. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 1 153

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Obec, kde sa nestrácajú eurofondy, stavia wellness centrum

Starosta Raslavíc Marek Rakoš dokázal za dva roky vybudovať 80 pracovných miest pre sociálne slabé skupiny.

DOMOV

Kaliňák prečkáva Plavčana v zahraničí, dosiaľ šlo o jeho hlavu

Minister vnútra je už dlhšie na dovolenke.

SVET

Stala sa nehoda? Treba natáčať

Prácu záchranárov komplikujú ľudia, ktorí sa chcú pochváliť zábermi.

Neprehliadnite tiež

Fotili sme seriálovú supermamu Lujzu Garajovú Schramekovú

Talentovaná, prirodzená a stojaca nohami pevne na zemi. Aj taká je herečka, stand up komička a speváčka Lujza Garajová Schrameková.

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Chris Brown otvorene prehovoril o noci, keď zaútočil na Rihannu

Spevák sa zdôveril v pripravovanom dokumente o jeho živote. Incident ho vraj bude prenasledovať do konca života.

Arnold Schwarzenegger: Najslávnejší emigrant našich čias oslávil 70 rokov

Kto by sa kedysi odvážil povedať, že sa obyčajný rakúsky chlapec stane guvernérom Kalifornie a hollywoodskou hviezdou.