"HUBOVÝ ŠPECIÁL"

Z lesa na tanier

Hubárska sezóna vrcholí. Priniesli ste si domov plno húb a neviete čo s nimi? Vyskúšajte naše tri polievkové varianty.

Biela hubová polievka
Suroviny na 4 porcie

  • 300 g húb
  • 2 zemiaky
  • cibuľa
  • PL hladkej múky
  • 2 PL oleja
  • 900 ml kuracieho vývaru
  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • soľ, mleté biele korenie

Huby a cibuľu nakrájajte a na oleji jemne osmažte. Zaprášte múkou, premiešajte a za stáleho miešania prilievajte kurací vývar. Po zovretí pridajte na kocky pokrájané zemiaky, soľ a korenie a varte, kým zemiaky nezmäknú. Nakoniec polievku rozmixujte, pridajte smotanu a nechajte prejsť varom. Servírujte dozdobené nasekanými bylinkami alebo osmaženým pórom, cibuľkou či chlebovými krutónmi.

Tip: zemiaky slúžia na zahustenie. Pre výraznejšiu chuť a arómu ich môžete nahradiť niekoľkými ružičkami karfiolu.


Hubová polievka s krúpkami
Suroviny na 4 porcie

  • 200 g čerstvých húb
  • 1 cibuľa
  • 30 g masti
  • 30 g hladkej múky
  • 4 PL jačmenných krúp
  • liter vývaru
  • 3 zemiaky
  • petržlenová vňať
  • kyslá smotana
  • soľ, mleté čierne korenie

Očistené huby pokrájajte na menšie kúsky a cibuľu pokrájajte na drobné kocky. Speňte ju na rozohriatej masti, poprášte hladkou múkou a opražte. Pridajte huby, premyté krúpy a zalejte vývarom. Povarte 15 minút a pridajte zemiaky pokrájané na malé kocky, nasekanú petržlenovú vňať, dovarte domäkka a ochuťte soľou a korením. Pred servírovaním môžete dozdobiť kyslou smotanou.

Tip: v zimných mesiacoch môžete využiť i sušené huby. Sto gramov čerstvých húb nahradíte 10 gramami sušených húb, ktoré pred prípravou namočte do studenej vody.


Gulášová polievka s hubami
Suroviny na 4 porcie

  • 700 g húb
  • 3 cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 50 g masti
  • 30 g hladkej múky
  • 3 menšie zemiaky
  • 900 ml hovädzieho vývaru
  • mletá červená paprika
  • rasca
  • majorán
  • soľ, mleté čierne korenie

Očistené huby nakrájajte na väčšie kusy, cibuľu nasekajte nadrobno. Na rozpustenej masti speňte cibuľu, pridajte rascu a huby. Krátko opražte, zaprášte múkou a miešajte, kým nezhnedne. Nakoniec pridajte mletú papriku, zalejte vývarom, dochuťte soľou a korením a varte, kým huby čiastočne nezmäknú. Nakoniec pridajte na kocky nakrájané zemiaky, uvarte domäkka a po odstavení dochuťte prelisovaným cesnakom a majoránom. Servírujte s čerstvým chlebom.

Tip: mimo hubárskej sezóny je dobré uvariť túto polievku z hlivy ustricovej, ktorú dostať v obchodoch celoročne.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou
  2. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  3. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  4. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  5. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  6. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  7. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  8. I cez prázdniny testujte elektrobicykle
  9. 5 dôvodov, prečo sa prihlásiť na konferenciu ENERGOFÓRUM®
  10. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom
  1. Grantová výzva na vykonávanie činností informačných centier
  2. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou
  3. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  4. Funguje predaj realít aj bez maklérov?
  5. BILLA a ÚNSS skontrolovali zrak 10 380 slovenským deťom
  6. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  7. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  8. Borguľa žiada vyrúbenie dane pre americkú ambasádu
  9. Stanovisko Klubu pre BA k mimoriadnemu rokovaniu zastupiteľstva
  10. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  1. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky 5 870
  2. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade 4 690
  3. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku 4 126
  4. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou 3 331
  5. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami 3 058
  6. I cez prázdniny testujte elektrobicykle 2 040
  7. Chcete vedieť všetko o vašej krvi? Čaká vás 6000 typov vyšetrení 1 560
  8. Máte už vybranú dovolenku na júl? 1 557
  9. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom 1 074
  10. 5 dôvodov, prečo sa prihlásiť na konferenciu ENERGOFÓRUM® 655

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Miliónové dotácie od Plavčana dostali aj pochybné firmy

Niektoré firmy, ktoré podporilo ministerstvo školstva, aby sa venovali vývoju a inováciám, nemajú s výskumom žiadne skúsenosti.

KOMENTÁRE

Minister Plavčan už dávno nemal existovať

Na znôšku legislatívnych náhod sa už nemôže pozerať ani koalícia.

ŠPORT

Tour bola bez Sagana nudná, no ponúkla aj nový objav

Vybrali sme päť najzaujímavejších momentov z tohtoročnej Tour de France.

KOMENTÁRE

Nemému Dankovi ani vlastná hovorkyňa nerozumie

Problém je v samotnej SNS a v jej softvéri.

Neprehliadnite tiež

Pätnásť filmov, ktoré by mala vidieť každá žena

Každý film si nájde svojho fanúšika, niektoré sú zamerané na ženy, aby ich inšpirovali, varovali alebo zabavili.

Na výlete v košickom regióne: Ktoré miesta by ste mali navštíviť?

Košický región ponúka množstvo turistických zaujímavostí.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Prinášame rozhovor s netradičnou šperkárkou Evou Vokounovou, plavkovú módu aj cestovanie.

Šperkárka Eva Vokounová vyrába netradičné záušnice ako jediná v Európe

Rada dodáva ženám sebavedomie, chýba jej na nich ženskosť.