"HUBOVÝ ŠPECIÁL"

Z lesa na tanier

Hubárska sezóna vrcholí. Priniesli ste si domov plno húb a neviete čo s nimi? Vyskúšajte naše tri polievkové varianty.

Biela hubová polievka
Suroviny na 4 porcie

  • 300 g húb
  • 2 zemiaky
  • cibuľa
  • PL hladkej múky
  • 2 PL oleja
  • 900 ml kuracieho vývaru
  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • soľ, mleté biele korenie

Huby a cibuľu nakrájajte a na oleji jemne osmažte. Zaprášte múkou, premiešajte a za stáleho miešania prilievajte kurací vývar. Po zovretí pridajte na kocky pokrájané zemiaky, soľ a korenie a varte, kým zemiaky nezmäknú. Nakoniec polievku rozmixujte, pridajte smotanu a nechajte prejsť varom. Servírujte dozdobené nasekanými bylinkami alebo osmaženým pórom, cibuľkou či chlebovými krutónmi.

Tip: zemiaky slúžia na zahustenie. Pre výraznejšiu chuť a arómu ich môžete nahradiť niekoľkými ružičkami karfiolu.


Hubová polievka s krúpkami
Suroviny na 4 porcie

  • 200 g čerstvých húb
  • 1 cibuľa
  • 30 g masti
  • 30 g hladkej múky
  • 4 PL jačmenných krúp
  • liter vývaru
  • 3 zemiaky
  • petržlenová vňať
  • kyslá smotana
  • soľ, mleté čierne korenie

Očistené huby pokrájajte na menšie kúsky a cibuľu pokrájajte na drobné kocky. Speňte ju na rozohriatej masti, poprášte hladkou múkou a opražte. Pridajte huby, premyté krúpy a zalejte vývarom. Povarte 15 minút a pridajte zemiaky pokrájané na malé kocky, nasekanú petržlenovú vňať, dovarte domäkka a ochuťte soľou a korením. Pred servírovaním môžete dozdobiť kyslou smotanou.

Tip: v zimných mesiacoch môžete využiť i sušené huby. Sto gramov čerstvých húb nahradíte 10 gramami sušených húb, ktoré pred prípravou namočte do studenej vody.


Gulášová polievka s hubami
Suroviny na 4 porcie

  • 700 g húb
  • 3 cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 50 g masti
  • 30 g hladkej múky
  • 3 menšie zemiaky
  • 900 ml hovädzieho vývaru
  • mletá červená paprika
  • rasca
  • majorán
  • soľ, mleté čierne korenie

Očistené huby nakrájajte na väčšie kusy, cibuľu nasekajte nadrobno. Na rozpustenej masti speňte cibuľu, pridajte rascu a huby. Krátko opražte, zaprášte múkou a miešajte, kým nezhnedne. Nakoniec pridajte mletú papriku, zalejte vývarom, dochuťte soľou a korením a varte, kým huby čiastočne nezmäknú. Nakoniec pridajte na kocky nakrájané zemiaky, uvarte domäkka a po odstavení dochuťte prelisovaným cesnakom a majoránom. Servírujte s čerstvým chlebom.

Tip: mimo hubárskej sezóny je dobré uvariť túto polievku z hlivy ustricovej, ktorú dostať v obchodoch celoročne.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
  2. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  3. Slovanet spustil LTE internet aj na juhu Tokaja
  4. Hľadá sa: Vzťah z rozumu. Darujte na Valentína predplatné SME.sk
  5. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME
  6. Slovanet spustil LTE internet aj v okolí Prešova
  7. Košickí športovci „pustili žilou“
  8. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  9. Počet predplatiteľov SME.sk dosiahol ďalší rekord
  10. Olympiáda ukradne fanúšikom hodiny spánku
  1. Fascinuje ma nadšenie mladých ľudí, s akým hltajú nové trendy
  2. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  3. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
  4. Chute a vône kórejskej kuchyne priamo v METRO
  5. Adient je tretí najlepší zamestnávateľ
  6. 8 krokov k príprave na zdravé tehotenstvo
  7. Študenti SPU skúmajú vplyv rýchlostnej cesty na život obyvateľov
  8. V Botanickej záhrade predstavia nežnú krásu orchideí
  9. Slovanet spustil LTE internet aj na juhu Tokaja
  10. Príbeh tradičného družstva - príbeh Daniela Hrudu
  1. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 19 337
  2. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 14 284
  3. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 9 519
  4. Hektická Moskva, ktorá nikdy nespí 8 150
  5. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 6 862
  6. Počet predplatiteľov SME.sk dosiahol ďalší rekord 6 237
  7. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 5 330
  8. Hľadá sa: Vzťah z rozumu. Darujte na Valentína predplatné SME.sk 4 502
  9. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 3 155
  10. Olympiáda ukradne fanúšikom hodiny spánku 2 731

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Olympiáda v Pekingu už nehrozí. Možno však pôjde do Tokia, smial sa Kuzmin

Nasťa prekonala predpovede, hovorí jej tréner a manžel Daniel Kuzmin.

ŠPORT

Haščák: V zápasoch, keď ide o všetko, hráme vždy najlepšie

Bol to špeciálny zápas, vravel Žiga Jeglič.

TECH

Päť hier na telefón, s ktorými si precvičíte mozgové závity

Dokážete navrhnúť najlepšiu križovatku a mechanické puzzle?

Neprehliadnite tiež

Jedenásť trendov pre záhradu v roku 2018

Nový rok prináša nové trendy pre vašu záhradu, balkón aj terasu.

Kokosový olej na akné? Zaručené zázraky radšej nečakajte

Upcháva póry a ako krém ho používať netreba.

Hlasová pedagogička Eva Žilineková: V hlase a v prejave je najdôležitejšia ľudskosť

Rukami jej prešla viac ako stovka moderátorov. Mikrofonický hlas nepovažuje za najdôležitejšiu vec v brandži.

Burberry robí odvážny krok, v ich novej kampani sa bozkávajú muži

Značka, ktorá kedysi vyrábala kabáty pre staršie dámy, dnes podporuje LGBT.

Justin Timberlake: Jeho osobnosť ho predurčovala k sólovej dráhe

Je všestranným umelcom, no v poslednom čase ho najviac teší najmä rola otca.