SME

Z lesa na tanier

Hubárska sezóna vrcholí. Priniesli ste si domov plno húb a neviete čo s nimi? Vyskúšajte naše tri polievkové varianty.

Biela hubová polievka
Suroviny na 4 porcie

  • 300 g húb
  • 2 zemiaky
  • cibuľa
  • PL hladkej múky
  • 2 PL oleja
  • 900 ml kuracieho vývaru
  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • soľ, mleté biele korenie

Huby a cibuľu nakrájajte a na oleji jemne osmažte. Zaprášte múkou, premiešajte a za stáleho miešania prilievajte kurací vývar. Po zovretí pridajte na kocky pokrájané zemiaky, soľ a korenie a varte, kým zemiaky nezmäknú. Nakoniec polievku rozmixujte, pridajte smotanu a nechajte prejsť varom. Servírujte dozdobené nasekanými bylinkami alebo osmaženým pórom, cibuľkou či chlebovými krutónmi.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Tip: zemiaky slúžia na zahustenie. Pre výraznejšiu chuť a arómu ich môžete nahradiť niekoľkými ružičkami karfiolu.


Hubová polievka s krúpkami
Suroviny na 4 porcie

  • 200 g čerstvých húb
  • 1 cibuľa
  • 30 g masti
  • 30 g hladkej múky
  • 4 PL jačmenných krúp
  • liter vývaru
  • 3 zemiaky
  • petržlenová vňať
  • kyslá smotana
  • soľ, mleté čierne korenie

Očistené huby pokrájajte na menšie kúsky a cibuľu pokrájajte na drobné kocky. Speňte ju na rozohriatej masti, poprášte hladkou múkou a opražte. Pridajte huby, premyté krúpy a zalejte vývarom. Povarte 15 minút a pridajte zemiaky pokrájané na malé kocky, nasekanú petržlenovú vňať, dovarte domäkka a ochuťte soľou a korením. Pred servírovaním môžete dozdobiť kyslou smotanou.

Tip: v zimných mesiacoch môžete využiť i sušené huby. Sto gramov čerstvých húb nahradíte 10 gramami sušených húb, ktoré pred prípravou namočte do studenej vody.

SkryťVypnúť reklamu

Gulášová polievka s hubami
Suroviny na 4 porcie

  • 700 g húb
  • 3 cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 50 g masti
  • 30 g hladkej múky
  • 3 menšie zemiaky
  • 900 ml hovädzieho vývaru
  • mletá červená paprika
  • rasca
  • majorán
  • soľ, mleté čierne korenie

Očistené huby nakrájajte na väčšie kusy, cibuľu nasekajte nadrobno. Na rozpustenej masti speňte cibuľu, pridajte rascu a huby. Krátko opražte, zaprášte múkou a miešajte, kým nezhnedne. Nakoniec pridajte mletú papriku, zalejte vývarom, dochuťte soľou a korením a varte, kým huby čiastočne nezmäknú. Nakoniec pridajte na kocky nakrájané zemiaky, uvarte domäkka a po odstavení dochuťte prelisovaným cesnakom a majoránom. Servírujte s čerstvým chlebom.

Tip: mimo hubárskej sezóny je dobré uvariť túto polievku z hlivy ustricovej, ktorú dostať v obchodoch celoročne.

SkryťVypnúť reklamu

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  3. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  4. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  6. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  4. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  5. Tatra banka uvádza nový produkt Digitálna hypotéka
  6. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  7. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 643
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 7 898
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 5 452
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 3 684
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 3 338
  6. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu 2 731
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 441
  8. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 203
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 25 915
  2. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 15 757
  3. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 9 068
  4. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 8 751
  5. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 7 867
  6. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 268
  7. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 6 228
  8. Peter Franek: Pán Šaško a HLAS - ďakujeme. 5 334
  1. Roman Kebísek: Láska mladej Timravy k dvom bratom
  2. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  3. Tupou Ceruzou: Za čiarou
  4. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky
  5. Marian Nanias: Richard L. Garwin: Génius, ktorý formoval jadrovú éru a bránil mier.
  6. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka.
  7. Věra Tepličková: Dnes by sme mali byť ticho
  8. Marcel Rebro: Hanbím sa za to, že som Slovák!
reklama
SkryťZatvoriť reklamu