"HUBOVÝ ŠPECIÁL"

Z lesa na tanier

Hubárska sezóna vrcholí. Priniesli ste si domov plno húb a neviete čo s nimi? Vyskúšajte naše tri polievkové varianty.

Biela hubová polievka
Suroviny na 4 porcie

  • 300 g húb
  • 2 zemiaky
  • cibuľa
  • PL hladkej múky
  • 2 PL oleja
  • 900 ml kuracieho vývaru
  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • soľ, mleté biele korenie

Huby a cibuľu nakrájajte a na oleji jemne osmažte. Zaprášte múkou, premiešajte a za stáleho miešania prilievajte kurací vývar. Po zovretí pridajte na kocky pokrájané zemiaky, soľ a korenie a varte, kým zemiaky nezmäknú. Nakoniec polievku rozmixujte, pridajte smotanu a nechajte prejsť varom. Servírujte dozdobené nasekanými bylinkami alebo osmaženým pórom, cibuľkou či chlebovými krutónmi.

Tip: zemiaky slúžia na zahustenie. Pre výraznejšiu chuť a arómu ich môžete nahradiť niekoľkými ružičkami karfiolu.


Hubová polievka s krúpkami
Suroviny na 4 porcie

  • 200 g čerstvých húb
  • 1 cibuľa
  • 30 g masti
  • 30 g hladkej múky
  • 4 PL jačmenných krúp
  • liter vývaru
  • 3 zemiaky
  • petržlenová vňať
  • kyslá smotana
  • soľ, mleté čierne korenie

Očistené huby pokrájajte na menšie kúsky a cibuľu pokrájajte na drobné kocky. Speňte ju na rozohriatej masti, poprášte hladkou múkou a opražte. Pridajte huby, premyté krúpy a zalejte vývarom. Povarte 15 minút a pridajte zemiaky pokrájané na malé kocky, nasekanú petržlenovú vňať, dovarte domäkka a ochuťte soľou a korením. Pred servírovaním môžete dozdobiť kyslou smotanou.

Tip: v zimných mesiacoch môžete využiť i sušené huby. Sto gramov čerstvých húb nahradíte 10 gramami sušených húb, ktoré pred prípravou namočte do studenej vody.


Gulášová polievka s hubami
Suroviny na 4 porcie

  • 700 g húb
  • 3 cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 50 g masti
  • 30 g hladkej múky
  • 3 menšie zemiaky
  • 900 ml hovädzieho vývaru
  • mletá červená paprika
  • rasca
  • majorán
  • soľ, mleté čierne korenie

Očistené huby nakrájajte na väčšie kusy, cibuľu nasekajte nadrobno. Na rozpustenej masti speňte cibuľu, pridajte rascu a huby. Krátko opražte, zaprášte múkou a miešajte, kým nezhnedne. Nakoniec pridajte mletú papriku, zalejte vývarom, dochuťte soľou a korením a varte, kým huby čiastočne nezmäknú. Nakoniec pridajte na kocky nakrájané zemiaky, uvarte domäkka a po odstavení dochuťte prelisovaným cesnakom a majoránom. Servírujte s čerstvým chlebom.

Tip: mimo hubárskej sezóny je dobré uvariť túto polievku z hlivy ustricovej, ktorú dostať v obchodoch celoročne.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty
  2. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  3. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou
  4. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  5. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  6. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  7. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  8. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  9. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  10. I cez prázdniny testujte elektrobicykle
  1. Pred 25 rokmi musela byť jazdenka zo západu
  2. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty
  3. Nenaleťte pochybným predajcom jazdeniek
  4. Cíťte sa v priestore príjemne
  5. Ktorý odšťavovač má najvyššiu výťažnosť?
  6. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  7. Ako si vybrať wc a umývadlo?
  8. Poslanec M. Borguľa bojuje proti netransparentnému tendru
  9. Grantová výzva na vykonávanie činností informačných centier
  10. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou
  1. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty 7 407
  2. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade 4 998
  3. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky 4 647
  4. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 4 033
  5. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami 3 715
  6. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou 3 349
  7. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou 2 984
  8. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku 2 982
  9. I cez prázdniny testujte elektrobicykle 1 985
  10. Máte už vybranú dovolenku na júl? 839

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Plavčan vysvetľoval eurofondy, z tlačovky utiekol

Minister školstva zvolal tlačovú konferenciu, na ktorej chcel vysvetliť pochybné dotácie. Dovolil dve otázky pre televíziu a ušiel.

KULTÚRA

Dedečkove skutočné stavby sme ešte nevideli. SNG by mohla byť prvou

Najskloňovanejšie sú štyri jeho stavby.

DOMOV

Prieskum: Súčasná koalícia by vládu nezložila, extrémisti klesli

Ak by sa voľby konali v júli, zvíťazil by Smer.

BRATISLAVA

Z Tyršovho nábrežia sa stal kemp pre turistov

Na petržalskej strane Dunaja parkujú karavany, hoci tam nie je kemp.

Neprehliadnite tiež

Ako najlepšie vyventilovať hnev a stres? V izbe, kde môžete všetko zničiť

Vo svete vznikajú miestnosti, ktoré môžete kompletne porozbíjať. Prvá je už aj na Slovensku.

Vymysleli sex robota, s ktorým možno simulovať znásilnenie

Odborníci na robotiku veria, že pri sexualite s robotmi netreba zabúdať na etický aspekt.

Cuketa v kuchyni. Od polievky až po šťavnatý koláč.

Máte jej plnú záhradu alebo ste si ju doniesli z trhu a neviete čo s ňou. Máme pre vás niekoľko overených receptov s cuketou.

Aj Katarzia povedala nie. Proti sexuálnemu násiliu vystupujú známe tváre

Kampaň poukazuje na to, že každý človek môže odmietnuť násilie v akejkoľvek podobe.