Ryby na grile

Neviete zabudnúť na chuť a vôňu grilovaných plodov mora? Navoďte si v pohodlí chalupy dovolenkovú atmosféru v stredomorskom štýle alebo si jednoducho rozložte gril pri najbližšom jazere.

Marinovaný pstruh
Suroviny na 4 porcie

  • 4 pstruhy
  • 4 PL nasekaných byliniek (čerstvý majorán, petržlen, koriander...)
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • limetka
  • soľ, mleté čierne korenie
  • citrón a bylinky

Pstruhy vypitvajte a dočistite. Pod tečúcou vodou ich dôkladne umyte a podľa potreby zľahka doškriabte šupiny. Ostrým nožom urobte na obidvoch stranách rýb štyri šikmé zárezy na koži a odložte ich bokom, aby trošku oschli. V miske zmiešajte olej, kôru a šťavu z jednej limety, prelisovaný cesnak, soľ, korenie a nasekané bylinky podľa vlastného výberu. Ryby rozložte na tácku a prelejte ich marinádou. Prstami potrite všetky strany a odložte na 30 minút do chladničky. V grile rozpáľte drevené uhlie, pstruhom pred grilovaním vysteľte brušnú dutinu plátkom citrónu a trsom byliniek a grilujte z každej strany približne päť minút. Ak pri jedení netúžite po chrumkavej koži, môžete pstruhy grilovať i zabalené v alobale. Ryby servírujte s grilovanými zemiakmi alebo s chlebom a listovým šalátom.


Tuniakové steaky na tmavo
Suroviny na 4 porcie

  • 4 steaky tuniaky
  • 3 PL kvalitnej sójovej omáčky
  • 1 PL worcestrovej omáčky
  • 1 PL hrubozrnnej horčice
  • ČL práškového cukru
  • PL slnečnicového oleja
  • citrón
  • petržlenová vňať

V miske zmiešajte všetky suroviny okrem ryby. Plátky tuniaka namočte do marinády, prikryte potravinárskou fóliou a odložte do chladnička na 1 - 2 hodiny. V polčase marinovania tuniaka opatrne prstami otočte a skontrolujte, či je namočený každý kúsok mäsa. Marinované tuniakové steaky grilujte na drevenom uhlí približne 10 - 15 minút. V polovici času plátky mäsa opatrne otočte a po celý čas pečenia ich potierajte zvyšnou marinádou. Servírujte dozdobené citrónom a nasekanou petržlenovou vňaťou s listovým alebo zeleninovým šalátom.

Tip: Ku grilovanému tuniakovi sa ako príloha veľmi hodí i grilovaná červená paprika potieraná tou istou marinádou.


Lososové kebaby
Suroviny na 4 porcie

    • 400 - 500 g filiet z lososa
    • strapec cherry paradajok
    • 2 tenšie póry
    • 3 PL olivového oleja
    • ČL čerstvého rozmarínu, tymiánu alebo kôpru
    • soľ

  • grilovacie špajdle

Drevené špajdle namočte do studenej vody. Lososa zbavte kože a pokrájajte ho na kocky veľké približne 3 - 4 cm. Pór tiež rozkrájajte na rovnako veľké časti. Olivový olej zmiešajte so štipkou soli a nadrobno nasekanými bylinkami podľa chuti. Striedavo napichujte kúsky lososa, póru a cherry paradajky na špajdle. Pred položením na rozpálený gril špízy ponatierajte marinádou, opekajte ich približne 10 minút. Aspoň raz každý kebab počas grilovania otočte. Servírujte s jogurtovým dresingom alebo bylinkovým dipom.

Tip: Ak sa bojíte manipulácie alebo lepenia na mriežku grilu, pripravte kebaby v naolejovanej miske z hliníkovej fólie. Zvyšným bylinkový olejom môžete potrieť kúsky grilovanej bagety ako prílohu.


ico

Ako na to?

• Základom grilovania rýb je ich čerstvosť. Čerstvá ryba by mala mať lesklé číre oči a vlhké a dobre prekrvené žiabre. Celé telo by malo byť pružné a po zatlačení na kožu a mäso, by nemala ostať po prste jamka. Dôležitú úlohu pri čerstvosti rýb zohráva i vôňa.
• Pred samotnou prípravou je vhodné príliš zachladenú rybu vybrať s chladničku aspoň pol hodinu vopred a nechať ju odležať pri izbovej teplote. Tak budete mať istotu, že sa ryba prepečie rovnomerne. Pred marinovaním a ochucovaním je dôležité sa rozhodnúť, či chcete rybu grilovať v celku, alebo rozkrájanú na steaky či filety.
• Ďalším dôležitým krokom je spôsob prípravy. Ryby bohaté na tuky sú prirodzene chránené pred prepečením a vysušením, a preto sú vhodnejšie na priame grilovanie na rošte či v špeciálnej mriežke. Ryby s malým obsahom tuku musíte vždy potrieť olejom, maslom, marinádou a grilovať ich zabalené spolu s bylinkami v alobale či na hliníkovej podložke.
• Ryba na grile je hotová pomerne rýchlo a stačia jej 3 - 5 minút z každej strany. Najvhodnejšie je použitie dreveného uhlia. Dobre pripravená ryba nie je vysušená a mäso je až do jej stredu matné, ale pritom vlhké a jemné.
• Nezabudnite i na vlastné kreácie a experimenty, pri ktorých môžete rybu nakrájať na kúsky a spolu so zeleninou grilovať chutné špízy, plnené rybacie závitky alebo využiť grilovací trik, pri ktorom na filete necháte na jednej strane i kožu a mäsko tak bude držať krásne pohromade. Takto upravený filet stačí grilovať len z jednej strany.

ico

Z čoho vyberať?

• Z morských rýb vhodných na prípravu vcelku sú výbornými kandidátmi treska, morský vlk, pražma, ale v poslednom období získali na popularite i platýz a ropušnica. Ak obľubujete steaky, siahnite po klasickom lososovi, tuniakovi alebo mečiarovi.
• Z našich domácich rýb je na grilovanie najobľúbenejší, najznámejší i najchutnejší pstruh, zubáč, úhor a kapor.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  2. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€
  3. Čerešne - miesto, kde môžete žiť podľa seba
  4. 4 rady pre deti a dospelých, ako sa starať o pokožku
  5. Výstava Podoby lásky zobrazí skutočné osudy konkrétnych žien
  6. Tohtoročné trhy pred Auparkom bude otvárať Vidiek
  7. Ochráňte pred zlodejmi celé vozidlo vďaka VAM Akustik
  8. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky
  9. Všetky okresy svojimi pobočkami pokrývajú len tri banky
  10. V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások
  1. Prichádza Black Friday, jazdenku môžete mať so zľavou 2000 eur
  2. 4 rady pre deti a dospelých, ako sa starať o pokožku
  3. Výstava Podoby lásky zobrazí skutočné osudy konkrétnych žien
  4. Tohtoročné trhy pred Auparkom bude otvárať Vidiek
  5. Všetky okresy svojimi pobočkami pokrývajú len tri banky
  6. Ochráňte pred zlodejmi celé vozidlo vďaka VAM Akustik
  7. Čerešne - miesto, kde môžete žiť podľa seba
  8. Nová michalovská nemocnica otvorí brány: toto musíte vidieť!
  9. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky
  10. Mladí vodiči preferujú čoraz silnejšie autá
  1. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky 15 023
  2. 3 pravidlá pre lepší dôchodok 9 283
  3. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€ 4 544
  4. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií 3 761
  5. Ako sa zbaviť chladnej podlahy 3 024
  6. Moskva alebo Petrohrad? 1 857
  7. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť 1 805
  8. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu 1 630
  9. V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások 1 607
  10. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 1 339

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Slovensko ničí lowcostová mentalita. Kedy s tým niečo urobíme?

Atmosféra nedôstojných príjmov a života nás ničí, z nej pramenia spoločenské nedorozumenia.

KOMENTÁRE

Čo je to sloboda

Sloboda prináša ťarchu vlastnej aktivity.

Neprehliadnite tiež

Aby ženy neumierali pri nelegálnych potratoch, predávala im zakázanú antikoncepciu

Za dnes bežnú vec musela Margaret Sangerová radikálne bojovať.

Hmyz všade vo vašej domácnosti. Poznáte prekvapujúci trend tejto zimy?

Prím v dekore hrajú lienky, pavúky, muchy či včely.

Stĺpček Osmelené

Choroba, ktorá ma drží v hrsti: Možno porodím choré dieťa a možno zomriem skôr

Nehovorte mi, že to poznáte, lebo aj vaša babka mala cukrovku.

Playboy sa púšťa do neprebádaných vôd, nafotil kampaň s plus size modelkou

Fotky patria k decentnejším kampaniam modelky Molly Constable.

Vraždili a znásilňovali, no ženy ich milujú a obdivujú. Prečo?

Za ich správaním nie je len sexuálna porucha, psychológia má viaceré vysvetlenia.