SME
Štvrtok, 28. január, 2021 | Meniny má AlfonzKrížovkyKrížovky

Ryby na grile

Neviete zabudnúť na chuť a vôňu grilovaných plodov mora? Navoďte si v pohodlí chalupy dovolenkovú atmosféru v stredomorskom štýle alebo si jednoducho rozložte gril pri najbližšom jazere.

Marinovaný pstruh
Suroviny na 4 porcie

  • 4 pstruhy
  • 4 PL nasekaných byliniek (čerstvý majorán, petržlen, koriander...)
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • limetka
  • soľ, mleté čierne korenie
  • citrón a bylinky

Pstruhy vypitvajte a dočistite. Pod tečúcou vodou ich dôkladne umyte a podľa potreby zľahka doškriabte šupiny. Ostrým nožom urobte na obidvoch stranách rýb štyri šikmé zárezy na koži a odložte ich bokom, aby trošku oschli. V miske zmiešajte olej, kôru a šťavu z jednej limety, prelisovaný cesnak, soľ, korenie a nasekané bylinky podľa vlastného výberu. Ryby rozložte na tácku a prelejte ich marinádou. Prstami potrite všetky strany a odložte na 30 minút do chladničky. V grile rozpáľte drevené uhlie, pstruhom pred grilovaním vysteľte brušnú dutinu plátkom citrónu a trsom byliniek a grilujte z každej strany približne päť minút. Ak pri jedení netúžite po chrumkavej koži, môžete pstruhy grilovať i zabalené v alobale. Ryby servírujte s grilovanými zemiakmi alebo s chlebom a listovým šalátom.


Tuniakové steaky na tmavo
Suroviny na 4 porcie

  • 4 steaky tuniaky
  • 3 PL kvalitnej sójovej omáčky
  • 1 PL worcestrovej omáčky
  • 1 PL hrubozrnnej horčice
  • ČL práškového cukru
  • PL slnečnicového oleja
  • citrón
  • petržlenová vňať

V miske zmiešajte všetky suroviny okrem ryby. Plátky tuniaka namočte do marinády, prikryte potravinárskou fóliou a odložte do chladnička na 1 - 2 hodiny. V polčase marinovania tuniaka opatrne prstami otočte a skontrolujte, či je namočený každý kúsok mäsa. Marinované tuniakové steaky grilujte na drevenom uhlí približne 10 - 15 minút. V polovici času plátky mäsa opatrne otočte a po celý čas pečenia ich potierajte zvyšnou marinádou. Servírujte dozdobené citrónom a nasekanou petržlenovou vňaťou s listovým alebo zeleninovým šalátom.

Tip: Ku grilovanému tuniakovi sa ako príloha veľmi hodí i grilovaná červená paprika potieraná tou istou marinádou.


Lososové kebaby
Suroviny na 4 porcie

    • 400 - 500 g filiet z lososa
    • strapec cherry paradajok
    • 2 tenšie póry
    • 3 PL olivového oleja
    • ČL čerstvého rozmarínu, tymiánu alebo kôpru
    • soľ

  • grilovacie špajdle

Drevené špajdle namočte do studenej vody. Lososa zbavte kože a pokrájajte ho na kocky veľké približne 3 - 4 cm. Pór tiež rozkrájajte na rovnako veľké časti. Olivový olej zmiešajte so štipkou soli a nadrobno nasekanými bylinkami podľa chuti. Striedavo napichujte kúsky lososa, póru a cherry paradajky na špajdle. Pred položením na rozpálený gril špízy ponatierajte marinádou, opekajte ich približne 10 minút. Aspoň raz každý kebab počas grilovania otočte. Servírujte s jogurtovým dresingom alebo bylinkovým dipom.

Tip: Ak sa bojíte manipulácie alebo lepenia na mriežku grilu, pripravte kebaby v naolejovanej miske z hliníkovej fólie. Zvyšným bylinkový olejom môžete potrieť kúsky grilovanej bagety ako prílohu.


ico

Ako na to?

• Základom grilovania rýb je ich čerstvosť. Čerstvá ryba by mala mať lesklé číre oči a vlhké a dobre prekrvené žiabre. Celé telo by malo byť pružné a po zatlačení na kožu a mäso, by nemala ostať po prste jamka. Dôležitú úlohu pri čerstvosti rýb zohráva i vôňa.
• Pred samotnou prípravou je vhodné príliš zachladenú rybu vybrať s chladničku aspoň pol hodinu vopred a nechať ju odležať pri izbovej teplote. Tak budete mať istotu, že sa ryba prepečie rovnomerne. Pred marinovaním a ochucovaním je dôležité sa rozhodnúť, či chcete rybu grilovať v celku, alebo rozkrájanú na steaky či filety.
• Ďalším dôležitým krokom je spôsob prípravy. Ryby bohaté na tuky sú prirodzene chránené pred prepečením a vysušením, a preto sú vhodnejšie na priame grilovanie na rošte či v špeciálnej mriežke. Ryby s malým obsahom tuku musíte vždy potrieť olejom, maslom, marinádou a grilovať ich zabalené spolu s bylinkami v alobale či na hliníkovej podložke.
• Ryba na grile je hotová pomerne rýchlo a stačia jej 3 - 5 minút z každej strany. Najvhodnejšie je použitie dreveného uhlia. Dobre pripravená ryba nie je vysušená a mäso je až do jej stredu matné, ale pritom vlhké a jemné.
• Nezabudnite i na vlastné kreácie a experimenty, pri ktorých môžete rybu nakrájať na kúsky a spolu so zeleninou grilovať chutné špízy, plnené rybacie závitky alebo využiť grilovací trik, pri ktorom na filete necháte na jednej strane i kožu a mäsko tak bude držať krásne pohromade. Takto upravený filet stačí grilovať len z jednej strany.

ico

Z čoho vyberať?

• Z morských rýb vhodných na prípravu vcelku sú výbornými kandidátmi treska, morský vlk, pražma, ale v poslednom období získali na popularite i platýz a ropušnica. Ak obľubujete steaky, siahnite po klasickom lososovi, tuniakovi alebo mečiarovi.
• Z našich domácich rýb je na grilovanie najobľúbenejší, najznámejší i najchutnejší pstruh, zubáč, úhor a kapor.
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  9. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  10. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  1. Neprekonaný VAM systém, ktorý zabráni krádeži vášho auta
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  4. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  5. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  6. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  7. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  8. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  9. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  10. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  1. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 20 189
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 19 836
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 17 429
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 16 594
  5. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci 9 090
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat 7 666
  7. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 7 583
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 345
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 275
  10. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 6 778
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Kulinária a recepty

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu