Marinovaný pstruh
Suroviny na 4 porcie
- 4 pstruhy
- 4 PL nasekaných byliniek (čerstvý majorán, petržlen, koriander...)
- 2 PL olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- limetka
- soľ, mleté čierne korenie
- citrón a bylinky
Pstruhy vypitvajte a dočistite. Pod tečúcou vodou ich dôkladne umyte a podľa potreby zľahka doškriabte šupiny. Ostrým nožom urobte na obidvoch stranách rýb štyri šikmé zárezy na koži a odložte ich bokom, aby trošku oschli. V miske zmiešajte olej, kôru a šťavu z jednej limety, prelisovaný cesnak, soľ, korenie a nasekané bylinky podľa vlastného výberu. Ryby rozložte na tácku a prelejte ich marinádou. Prstami potrite všetky strany a odložte na 30 minút do chladničky. V grile rozpáľte drevené uhlie, pstruhom pred grilovaním vysteľte brušnú dutinu plátkom citrónu a trsom byliniek a grilujte z každej strany približne päť minút. Ak pri jedení netúžite po chrumkavej koži, môžete pstruhy grilovať i zabalené v alobale. Ryby servírujte s grilovanými zemiakmi alebo s chlebom a listovým šalátom.
Tuniakové steaky na tmavo
Suroviny na 4 porcie
- 4 steaky tuniaky
- 3 PL kvalitnej sójovej omáčky
- 1 PL worcestrovej omáčky
- 1 PL hrubozrnnej horčice
- ČL práškového cukru
- PL slnečnicového oleja
- citrón
- petržlenová vňať
V miske zmiešajte všetky suroviny okrem ryby. Plátky tuniaka namočte do marinády, prikryte potravinárskou fóliou a odložte do chladnička na 1 - 2 hodiny. V polčase marinovania tuniaka opatrne prstami otočte a skontrolujte, či je namočený každý kúsok mäsa. Marinované tuniakové steaky grilujte na drevenom uhlí približne 10 - 15 minút. V polovici času plátky mäsa opatrne otočte a po celý čas pečenia ich potierajte zvyšnou marinádou. Servírujte dozdobené citrónom a nasekanou petržlenovou vňaťou s listovým alebo zeleninovým šalátom.
Tip: Ku grilovanému tuniakovi sa ako príloha veľmi hodí i grilovaná červená paprika potieraná tou istou marinádou.
Lososové kebaby
Suroviny na 4 porcie
- 400 - 500 g filiet z lososa
- strapec cherry paradajok
- 2 tenšie póry
- 3 PL olivového oleja
- ČL čerstvého rozmarínu, tymiánu alebo kôpru
- soľ
- grilovacie špajdle
Drevené špajdle namočte do studenej vody. Lososa zbavte kože a pokrájajte ho na kocky veľké približne 3 - 4 cm. Pór tiež rozkrájajte na rovnako veľké časti. Olivový olej zmiešajte so štipkou soli a nadrobno nasekanými bylinkami podľa chuti. Striedavo napichujte kúsky lososa, póru a cherry paradajky na špajdle. Pred položením na rozpálený gril špízy ponatierajte marinádou, opekajte ich približne 10 minút. Aspoň raz každý kebab počas grilovania otočte. Servírujte s jogurtovým dresingom alebo bylinkovým dipom.
Tip: Ak sa bojíte manipulácie alebo lepenia na mriežku grilu, pripravte kebaby v naolejovanej miske z hliníkovej fólie. Zvyšným bylinkový olejom môžete potrieť kúsky grilovanej bagety ako prílohu.
Ako na to?
• Základom grilovania rýb je ich čerstvosť. Čerstvá ryba by mala mať lesklé číre oči a vlhké a dobre prekrvené žiabre. Celé telo by malo byť pružné a po zatlačení na kožu a mäso, by nemala ostať po prste jamka. Dôležitú úlohu pri čerstvosti rýb zohráva i vôňa.• Pred samotnou prípravou je vhodné príliš zachladenú rybu vybrať s chladničku aspoň pol hodinu vopred a nechať ju odležať pri izbovej teplote. Tak budete mať istotu, že sa ryba prepečie rovnomerne. Pred marinovaním a ochucovaním je dôležité sa rozhodnúť, či chcete rybu grilovať v celku, alebo rozkrájanú na steaky či filety.

• Ďalším dôležitým krokom je spôsob prípravy. Ryby bohaté na tuky sú prirodzene chránené pred prepečením a vysušením, a preto sú vhodnejšie na priame grilovanie na rošte či v špeciálnej mriežke. Ryby s malým obsahom tuku musíte vždy potrieť olejom, maslom, marinádou a grilovať ich zabalené spolu s bylinkami v alobale či na hliníkovej podložke.
• Ryba na grile je hotová pomerne rýchlo a stačia jej 3 - 5 minút z každej strany. Najvhodnejšie je použitie dreveného uhlia. Dobre pripravená ryba nie je vysušená a mäso je až do jej stredu matné, ale pritom vlhké a jemné.
• Nezabudnite i na vlastné kreácie a experimenty, pri ktorých môžete rybu nakrájať na kúsky a spolu so zeleninou grilovať chutné špízy, plnené rybacie závitky alebo využiť grilovací trik, pri ktorom na filete necháte na jednej strane i kožu a mäsko tak bude držať krásne pohromade. Takto upravený filet stačí grilovať len z jednej strany.
Z čoho vyberať?

• Z našich domácich rýb je na grilovanie najobľúbenejší, najznámejší i najchutnejší pstruh, zubáč, úhor a kapor.
Autor: mag