Ryby na grile

Neviete zabudnúť na chuť a vôňu grilovaných plodov mora? Navoďte si v pohodlí chalupy dovolenkovú atmosféru v stredomorskom štýle alebo si jednoducho rozložte gril pri najbližšom jazere.

Marinovaný pstruh
Suroviny na 4 porcie

  • 4 pstruhy
  • 4 PL nasekaných byliniek (čerstvý majorán, petržlen, koriander...)
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • limetka
  • soľ, mleté čierne korenie
  • citrón a bylinky

Pstruhy vypitvajte a dočistite. Pod tečúcou vodou ich dôkladne umyte a podľa potreby zľahka doškriabte šupiny. Ostrým nožom urobte na obidvoch stranách rýb štyri šikmé zárezy na koži a odložte ich bokom, aby trošku oschli. V miske zmiešajte olej, kôru a šťavu z jednej limety, prelisovaný cesnak, soľ, korenie a nasekané bylinky podľa vlastného výberu. Ryby rozložte na tácku a prelejte ich marinádou. Prstami potrite všetky strany a odložte na 30 minút do chladničky. V grile rozpáľte drevené uhlie, pstruhom pred grilovaním vysteľte brušnú dutinu plátkom citrónu a trsom byliniek a grilujte z každej strany približne päť minút. Ak pri jedení netúžite po chrumkavej koži, môžete pstruhy grilovať i zabalené v alobale. Ryby servírujte s grilovanými zemiakmi alebo s chlebom a listovým šalátom.


Tuniakové steaky na tmavo
Suroviny na 4 porcie

  • 4 steaky tuniaky
  • 3 PL kvalitnej sójovej omáčky
  • 1 PL worcestrovej omáčky
  • 1 PL hrubozrnnej horčice
  • ČL práškového cukru
  • PL slnečnicového oleja
  • citrón
  • petržlenová vňať

V miske zmiešajte všetky suroviny okrem ryby. Plátky tuniaka namočte do marinády, prikryte potravinárskou fóliou a odložte do chladnička na 1 - 2 hodiny. V polčase marinovania tuniaka opatrne prstami otočte a skontrolujte, či je namočený každý kúsok mäsa. Marinované tuniakové steaky grilujte na drevenom uhlí približne 10 - 15 minút. V polovici času plátky mäsa opatrne otočte a po celý čas pečenia ich potierajte zvyšnou marinádou. Servírujte dozdobené citrónom a nasekanou petržlenovou vňaťou s listovým alebo zeleninovým šalátom.

Tip: Ku grilovanému tuniakovi sa ako príloha veľmi hodí i grilovaná červená paprika potieraná tou istou marinádou.


Lososové kebaby
Suroviny na 4 porcie

    • 400 - 500 g filiet z lososa
    • strapec cherry paradajok
    • 2 tenšie póry
    • 3 PL olivového oleja
    • ČL čerstvého rozmarínu, tymiánu alebo kôpru
    • soľ

  • grilovacie špajdle

Drevené špajdle namočte do studenej vody. Lososa zbavte kože a pokrájajte ho na kocky veľké približne 3 - 4 cm. Pór tiež rozkrájajte na rovnako veľké časti. Olivový olej zmiešajte so štipkou soli a nadrobno nasekanými bylinkami podľa chuti. Striedavo napichujte kúsky lososa, póru a cherry paradajky na špajdle. Pred položením na rozpálený gril špízy ponatierajte marinádou, opekajte ich približne 10 minút. Aspoň raz každý kebab počas grilovania otočte. Servírujte s jogurtovým dresingom alebo bylinkovým dipom.

Tip: Ak sa bojíte manipulácie alebo lepenia na mriežku grilu, pripravte kebaby v naolejovanej miske z hliníkovej fólie. Zvyšným bylinkový olejom môžete potrieť kúsky grilovanej bagety ako prílohu.


ico

Ako na to?

• Základom grilovania rýb je ich čerstvosť. Čerstvá ryba by mala mať lesklé číre oči a vlhké a dobre prekrvené žiabre. Celé telo by malo byť pružné a po zatlačení na kožu a mäso, by nemala ostať po prste jamka. Dôležitú úlohu pri čerstvosti rýb zohráva i vôňa.
• Pred samotnou prípravou je vhodné príliš zachladenú rybu vybrať s chladničku aspoň pol hodinu vopred a nechať ju odležať pri izbovej teplote. Tak budete mať istotu, že sa ryba prepečie rovnomerne. Pred marinovaním a ochucovaním je dôležité sa rozhodnúť, či chcete rybu grilovať v celku, alebo rozkrájanú na steaky či filety.
• Ďalším dôležitým krokom je spôsob prípravy. Ryby bohaté na tuky sú prirodzene chránené pred prepečením a vysušením, a preto sú vhodnejšie na priame grilovanie na rošte či v špeciálnej mriežke. Ryby s malým obsahom tuku musíte vždy potrieť olejom, maslom, marinádou a grilovať ich zabalené spolu s bylinkami v alobale či na hliníkovej podložke.
• Ryba na grile je hotová pomerne rýchlo a stačia jej 3 - 5 minút z každej strany. Najvhodnejšie je použitie dreveného uhlia. Dobre pripravená ryba nie je vysušená a mäso je až do jej stredu matné, ale pritom vlhké a jemné.
• Nezabudnite i na vlastné kreácie a experimenty, pri ktorých môžete rybu nakrájať na kúsky a spolu so zeleninou grilovať chutné špízy, plnené rybacie závitky alebo využiť grilovací trik, pri ktorom na filete necháte na jednej strane i kožu a mäsko tak bude držať krásne pohromade. Takto upravený filet stačí grilovať len z jednej strany.

ico

Z čoho vyberať?

• Z morských rýb vhodných na prípravu vcelku sú výbornými kandidátmi treska, morský vlk, pražma, ale v poslednom období získali na popularite i platýz a ropušnica. Ak obľubujete steaky, siahnite po klasickom lososovi, tuniakovi alebo mečiarovi.
• Z našich domácich rýb je na grilovanie najobľúbenejší, najznámejší i najchutnejší pstruh, zubáč, úhor a kapor.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  2. Kreditná karta – áno alebo nie
  3. 5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu
  4. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  5. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  6. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  7. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  8. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  9. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  10. Arca Brokerage House s výrazným nárastom aktív pod správou
  1. 5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu
  2. Dvojitý diplom medzi EU v Bratislave a UNWE v Sofii
  3. Ustanovujúce valné zhromaždenie Alumni klubu EU v Bratislave
  4. Kreditná karta – áno alebo nie
  5. Nemusím sa na nikoho spoliehať
  6. Štátny tajomník envirorezortu: Na sucho musíme byť pripravení.
  7. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  8. Uncovering Artificial Intelligence in Slovakia
  9. Digitalizácia dokumentov firmám ušetrí nielen peniaze
  10. Intenzívne sa rozvíjajúca spolupráca s čínskymi univerzitami
  1. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 24 055
  2. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 18 000
  3. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 14 772
  4. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 14 709
  5. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 12 445
  6. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch? 6 884
  7. Nepodceňujte bolesť chrbta, môže ísť o zápalové ochorenie 4 885
  8. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 4 690
  9. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina? 3 888
  10. Sú bolesti kĺbov dôvodom, že nemôžete v živote robiť čo chcete? 3 064

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Útočí na novinárov, s jeho menom sa spája viac ako desať káuz. Kto je Kočner

Podnikateľa v stredu pre kauzu zmenky a daňové úniky zadržala polícia.

DOMOV

Hrnčiar rozširuje majetok, kúpil Chatu pod Chlebom

Okolie chaty patrí firme Jozefa Kubinca, ktorý dostal aj agrodotácie.

EKONOMIKA

Ako platíte štátu vyššie dane a ani o tom neviete

Vďaka tichému zdaneniu sa do štátnej kasy dostalo o 250 miliónov eur viac.

Stĺpček Jakuba Fila

Zadržali Kočnera. Hoci platí prezumpcia neviny, treba povedať konečne

K rozsudku je dlhá cesta.

Neprehliadnite tiež

Herečka Eva Longoria porodila svoje prvé dieťa

Matkou sa stala vo svojich 43 rokoch.

Stĺpček Osmelené

Zomrel mi otec. A ešte predtým nás šarlatán obral o tisíce

Dokument Obchod so zdravím odráža iba zlomok reality.