Ryby na grile

Neviete zabudnúť na chuť a vôňu grilovaných plodov mora? Navoďte si v pohodlí chalupy dovolenkovú atmosféru v stredomorskom štýle alebo si jednoducho rozložte gril pri najbližšom jazere.

Marinovaný pstruh
Suroviny na 4 porcie

  • 4 pstruhy
  • 4 PL nasekaných byliniek (čerstvý majorán, petržlen, koriander...)
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • limetka
  • soľ, mleté čierne korenie
  • citrón a bylinky

Pstruhy vypitvajte a dočistite. Pod tečúcou vodou ich dôkladne umyte a podľa potreby zľahka doškriabte šupiny. Ostrým nožom urobte na obidvoch stranách rýb štyri šikmé zárezy na koži a odložte ich bokom, aby trošku oschli. V miske zmiešajte olej, kôru a šťavu z jednej limety, prelisovaný cesnak, soľ, korenie a nasekané bylinky podľa vlastného výberu. Ryby rozložte na tácku a prelejte ich marinádou. Prstami potrite všetky strany a odložte na 30 minút do chladničky. V grile rozpáľte drevené uhlie, pstruhom pred grilovaním vysteľte brušnú dutinu plátkom citrónu a trsom byliniek a grilujte z každej strany približne päť minút. Ak pri jedení netúžite po chrumkavej koži, môžete pstruhy grilovať i zabalené v alobale. Ryby servírujte s grilovanými zemiakmi alebo s chlebom a listovým šalátom.


Tuniakové steaky na tmavo
Suroviny na 4 porcie

  • 4 steaky tuniaky
  • 3 PL kvalitnej sójovej omáčky
  • 1 PL worcestrovej omáčky
  • 1 PL hrubozrnnej horčice
  • ČL práškového cukru
  • PL slnečnicového oleja
  • citrón
  • petržlenová vňať

V miske zmiešajte všetky suroviny okrem ryby. Plátky tuniaka namočte do marinády, prikryte potravinárskou fóliou a odložte do chladnička na 1 - 2 hodiny. V polčase marinovania tuniaka opatrne prstami otočte a skontrolujte, či je namočený každý kúsok mäsa. Marinované tuniakové steaky grilujte na drevenom uhlí približne 10 - 15 minút. V polovici času plátky mäsa opatrne otočte a po celý čas pečenia ich potierajte zvyšnou marinádou. Servírujte dozdobené citrónom a nasekanou petržlenovou vňaťou s listovým alebo zeleninovým šalátom.

Tip: Ku grilovanému tuniakovi sa ako príloha veľmi hodí i grilovaná červená paprika potieraná tou istou marinádou.


Lososové kebaby
Suroviny na 4 porcie

    • 400 - 500 g filiet z lososa
    • strapec cherry paradajok
    • 2 tenšie póry
    • 3 PL olivového oleja
    • ČL čerstvého rozmarínu, tymiánu alebo kôpru
    • soľ

  • grilovacie špajdle

Drevené špajdle namočte do studenej vody. Lososa zbavte kože a pokrájajte ho na kocky veľké približne 3 - 4 cm. Pór tiež rozkrájajte na rovnako veľké časti. Olivový olej zmiešajte so štipkou soli a nadrobno nasekanými bylinkami podľa chuti. Striedavo napichujte kúsky lososa, póru a cherry paradajky na špajdle. Pred položením na rozpálený gril špízy ponatierajte marinádou, opekajte ich približne 10 minút. Aspoň raz každý kebab počas grilovania otočte. Servírujte s jogurtovým dresingom alebo bylinkovým dipom.

Tip: Ak sa bojíte manipulácie alebo lepenia na mriežku grilu, pripravte kebaby v naolejovanej miske z hliníkovej fólie. Zvyšným bylinkový olejom môžete potrieť kúsky grilovanej bagety ako prílohu.


ico

Ako na to?

• Základom grilovania rýb je ich čerstvosť. Čerstvá ryba by mala mať lesklé číre oči a vlhké a dobre prekrvené žiabre. Celé telo by malo byť pružné a po zatlačení na kožu a mäso, by nemala ostať po prste jamka. Dôležitú úlohu pri čerstvosti rýb zohráva i vôňa.
• Pred samotnou prípravou je vhodné príliš zachladenú rybu vybrať s chladničku aspoň pol hodinu vopred a nechať ju odležať pri izbovej teplote. Tak budete mať istotu, že sa ryba prepečie rovnomerne. Pred marinovaním a ochucovaním je dôležité sa rozhodnúť, či chcete rybu grilovať v celku, alebo rozkrájanú na steaky či filety.
• Ďalším dôležitým krokom je spôsob prípravy. Ryby bohaté na tuky sú prirodzene chránené pred prepečením a vysušením, a preto sú vhodnejšie na priame grilovanie na rošte či v špeciálnej mriežke. Ryby s malým obsahom tuku musíte vždy potrieť olejom, maslom, marinádou a grilovať ich zabalené spolu s bylinkami v alobale či na hliníkovej podložke.
• Ryba na grile je hotová pomerne rýchlo a stačia jej 3 - 5 minút z každej strany. Najvhodnejšie je použitie dreveného uhlia. Dobre pripravená ryba nie je vysušená a mäso je až do jej stredu matné, ale pritom vlhké a jemné.
• Nezabudnite i na vlastné kreácie a experimenty, pri ktorých môžete rybu nakrájať na kúsky a spolu so zeleninou grilovať chutné špízy, plnené rybacie závitky alebo využiť grilovací trik, pri ktorom na filete necháte na jednej strane i kožu a mäsko tak bude držať krásne pohromade. Takto upravený filet stačí grilovať len z jednej strany.

ico

Z čoho vyberať?

• Z morských rýb vhodných na prípravu vcelku sú výbornými kandidátmi treska, morský vlk, pražma, ale v poslednom období získali na popularite i platýz a ropušnica. Ak obľubujete steaky, siahnite po klasickom lososovi, tuniakovi alebo mečiarovi.
• Z našich domácich rýb je na grilovanie najobľúbenejší, najznámejší i najchutnejší pstruh, zubáč, úhor a kapor.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Energetici predávajú nevyužívaný majetok
  2. Ceny bytov rastú! Ľudia nechcú bývať so zľavou!?
  3. Vydanie denníka SME spolu s knihou od Michala Havrana
  4. Aby vám neukradli ani auto, ani kolesá
  5. Volkswagen T-Roc: ofenzíva v triede SUV
  6. Príďte diskutovať o budúcnosti Európy v slovenských mestách
  7. Peter Chudík: Chcem byť aj naďalej oporou nášho kraja
  8. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  9. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  10. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  1. Aby vám neukradli ani auto, ani kolesá
  2. Ceny bytov rastú! Ľudia nechcú bývať so zľavou!?
  3. Vydanie denníka SME spolu s knihou od Michala Havrana
  4. Energetici predávajú nevyužívaný majetok
  5. Posledných 30 r. cena fotovoltických panelov klesla 100 násobne
  6. Trendy udržateľnej architektúry
  7. Volkswagen T-Roc: ofenzíva v triede SUV
  8. Ako dobre bývať v centre Bratislavy?
  9. Príďte diskutovať o budúcnosti Európy v slovenských mestách
  10. Peter Chudík: Chcem byť aj naďalej oporou nášho kraja
  1. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime 9 605
  2. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj 3 273
  3. Volkswagen T-Roc: ofenzíva v triede SUV 2 587
  4. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej 2 403
  5. Vydanie denníka SME spolu s knihou od Michala Havrana 2 246
  6. Peter Chudík: Chcem byť aj naďalej oporou nášho kraja 1 788
  7. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 1 640
  8. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove 1 032
  9. Ako na refinancovanie hypotéky 1 002
  10. Ceny bytov rastú! Ľudia nechcú bývať so zľavou!? 903

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Choma stíha tri funkcie naraz, zakázať to nikto nechce

Opozícia chce viac ako tri roky zakázať súbeh rôznych volených funkcií. Podporu zatiaľ nenašla, pokus plánuje zopakovať v decembri.

Neprehliadnite tiež

Menštruácia je červená. Zverejnili reklamu na vložky, ktorá ako prvá ukazuje pravdu

Žiadna modrá tekutina nahrádzajúca krv a tiež muž, ktorý kupuje vložky. Aj to zobrazila reklama spoločnosti Bodyform.

Na obálke časopisu Playboy bude modelka, ktorá sa narodila ako muž

Prvé vydanie po smrti Hugha Hefnera smeruje k evolúcii.

Rýchle a lacné halloweenske inšpirácie, ktoré sa oplatí vyskúšať

Halloween je už za rohom, pripravte sa naň aj vďaka dekoráciám a nápaditým jedlám.

Nevidela a nepočula, no vyštudovala Harvard a stala sa svetovou celebritou

Helen Kellerová prekonala svoje postihnutie a inšpirovala milióny ľudí.