SME
reklama

Studené osvieženie

Využite horúce dni na prípravu domácej zmrzliny či ľadového nápoja...

Ľadový čaj
Suroviny na 4 porcie

  • 800 ml vody
  • 3 ČL sypaného čierneho alebo zeleného čaju
  • 1 citrón
  • 1 limeta
  • 3 PL kryštálového cukru
  • ľad

Sypaný čaj podľa vlastného výberu zalejte vriacou vodou a nechajte vylúhovať 3 - 5 minút. Do čaju primiešajte cukor a šťavu z citróna. Precedený čaj nechajte mierne vychladnúť a odložte do chladničky úplne schladiť. Pred servírovaním naplňte poháre ľadom a plátkami umytej limety. Servírujte vo vysokých pohároch so slamkou.

Tip: Namiesto obyčajného cukru môžete použiť hnedý trstinový cukor alebo med, ktorý po pridaní do horúceho čaju stratí svoje účinné látky a čaj ostane po precedení mierne kalný. Ak ste vášnivými zberateľmi byliniek, nebojte sa siahnuť po svojej osvedčenej bylinkovej zmesi na čaj.


Malinový sorbet
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 500 g malín
  • 200 g práškového cukru
  • 80 ml vody
  • 3 PL malinového likéru
  • pomarančová kôra
  • lístky medovky alebo mäty

Cukor rozmiešajte vo vode, uvarte na sirup a nechajte vychladnúť. Maliny prepláchnite a rozmixujte na hladkú zmes. Počas mixovania prilievajte cukrový sirup a malinový likér. Nakoniec primiešajte podľa chuti čerstvú pomarančovú kôru. Zmes preložte do plytkej nádoby a uložte na 1 - 2 hodiny do mrazničky. Počas mrazenia občas premiešajte vidličkou. Servírujte dozdobené malinami a lístkami medovky alebo mäty.

Tip: Malým deťom pripravte ovocnú ľadovú triešť bez likéru, ktorý nahradíte pomarančovou šťavou. Ak vám prekážajú malé jadierka malín, po rozmixovaní ich prepasírujte dohladka. Na urýchlenie prípravy môžete použiť i mrazené ovocie.


Karamelová zmrzlina
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • 250 ml plnotučného mlieka
  • 200 ml vody
  • 120 g kryštálového cukru
  • 3 žĺtky

Na miernom ohni za stáleho miešania rozpustite polovicu cukru, zalejte ho vodou a varte, kým sa nerozpustí. Hotový karamel zalejte mliekom a krátko povarte. Zvyšný cukor vyšľahajte so žĺtkami do penista, prilejte karamelové mlieko a všetko spolu vyšľahajte nad parou do zhustnutia. Za občasného miešania nechajte vychladnúť. Šľahačkovú smotanu vyšľahajte do tuha a postupne primiešavajte karamelovú zmes. Zmrzlinu nalejte do vhodnej nádoby a dajte na niekoľko hodín do mrazničky alebo do zmrzlinovača. Servírujte preliatu čokoládovým alebo karamelovým toppingom.

Tip: Zmrzlinu, ktorá sa nerobila premiešavaním vo výrobníku, pred servírovaním nechajte chvíľku postáť pri izbovej teplote. Bude sa ľahšie naberať. Taktiež by ste si mali lyžicu alebo zmrzlinovú naberačku po každom kopčeku ponoriť do vlažnej vody.


Broskyňový kokteil
Suroviny na 4 porcie

  • 300 g tvarohu
  • 500 ml mlieka
  • 400 g broskýň
  • 4 PL cukru

Broskyne umyte a odkôstkujte. Jednu-dve si odložte na dozdobenie pohárov pri servírovaní. Všetky suroviny dôkladne dohladka rozmixujte. Kokteil rozlejte do pohárov a dozdobte broskyňami. Okraje pohárov môžete pred servírovaním namočiť do vody a obaliť v kryštálovom cukre. Podľa chuti pridajte kocky ľadu, ktoré budú nechcene hustý kokteil riediť.


ico

Niekoľko jednoduchých trikov

  • Pred prípravou a servírovaním akéhokoľvek ľadového osvieženie nezabudnite v chladničke vychladiť i servírovacie misky alebo poháre.
  • Ak chcete servírovať studený puding s ovocím a šľahačkou, hneď po uvarení a naliatí do misky ho jemne posypte práškovým cukrom. Pri chladnutí sa tak na povrchu nevytvorí hrubá koža.
  • Aby sa vám podarilo vyšľahať šľahačku pekne dotuha, mala by mať teplotu od 4 - 8 stupňov. Rovnako by ste mali pred šľahaním nádobu a metličky uložiť aspoň na 30 minút do chladničky.
  • Šľahačku šľahajte najskôr rýchlo a keď začnete cítiť, že hustne, otáčky spomaľte, aby ste ju neprešľahali na maslo.
  • Ak chcete mať v nápoji krásne priesvitné, lesklé kocky ľadu ako z reklamy, urobte ich z prevarenej vody. Obyčajná voda z vodovodu obsahuje minerálne látky, ktoré kocky ľadu zmatňujú, no varom sa vytrácajú.
  • Nápoj oživí, ak do formy na ľad pridáte kúsky ovocia alebo zamrazte ľadové obrazce za pomoci sirupov. Skúsiť to môžete i s namrznutým ovocím. Jahody, maliny ale i ošúpané mesiačiky citrusov naukladajte na plytký tanier a vložte ich do mrazničky. Ovocím s námrazou oživíte každú zmrzlinu alebo nápoj.
  • Ak vám po oslave ostalo vo fľaši nedopité víno, zamrazte ho vo forme na kocky. Môžete ho neskôr využiť na dochutenie long drinku alebo ich jednoducho miniete pri varení pod mäso alebo na prípravu omáčky na cestoviny či do rizota.
  • Podobne si môžete v kocke ľadu uchovať na horšie časy alebo do nápojov medovku, mätu, ale i iné druhy byliniek vhodných do varenia.

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

reklama

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 18 106
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 547
  3. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 15 370
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 990
  5. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 585
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 484
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 989
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 401
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Unicef Slovensko: Inšpirujúce ženy a ich úloha pri formovaní lepšieho sveta
  2. Mária Melková: U ocka upratovať nemusím! Čo s rozdielnymi pravidlami v dvoch domovoch po rozvode.
  3. Mária Melková: Moje dieťa ku mne po rozvode odmieta chodiť. Čo mám robiť?
  4. Věra Tepličková: Krehké deti alebo Keď blogerka vybočí zo zaužívaných koľají
  5. Lucia Nicholsonová: Načo sa zahadzovať s deťmi? Obzvlášť s tými chudobnými?
  6. Věra Tepličková: Život s introvertným dieťaťom, manželom alebo rodičom
  7. Martin Pollák: Generácia Alfa
  8. Mária Melková: Moje deti, Tvoje deti, naše deti - mýty o živote v zošívaných rodinách
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 46 663
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 665
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 468
  4. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 389
  5. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 8 381
  6. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 8 369
  7. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 8 359
  8. Juraj Kumičák: Kolaborant 6 717
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  6. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  7. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny
SkryťZatvoriť reklamu