SME
Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Studené osvieženie

Využite horúce dni na prípravu domácej zmrzliny či ľadového nápoja...

Ľadový čaj
Suroviny na 4 porcie

  • 800 ml vody
  • 3 ČL sypaného čierneho alebo zeleného čaju
  • 1 citrón
  • 1 limeta
  • 3 PL kryštálového cukru
  • ľad

Sypaný čaj podľa vlastného výberu zalejte vriacou vodou a nechajte vylúhovať 3 - 5 minút. Do čaju primiešajte cukor a šťavu z citróna. Precedený čaj nechajte mierne vychladnúť a odložte do chladničky úplne schladiť. Pred servírovaním naplňte poháre ľadom a plátkami umytej limety. Servírujte vo vysokých pohároch so slamkou.

Tip: Namiesto obyčajného cukru môžete použiť hnedý trstinový cukor alebo med, ktorý po pridaní do horúceho čaju stratí svoje účinné látky a čaj ostane po precedení mierne kalný. Ak ste vášnivými zberateľmi byliniek, nebojte sa siahnuť po svojej osvedčenej bylinkovej zmesi na čaj.


Malinový sorbet
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 500 g malín
  • 200 g práškového cukru
  • 80 ml vody
  • 3 PL malinového likéru
  • pomarančová kôra
  • lístky medovky alebo mäty

Cukor rozmiešajte vo vode, uvarte na sirup a nechajte vychladnúť. Maliny prepláchnite a rozmixujte na hladkú zmes. Počas mixovania prilievajte cukrový sirup a malinový likér. Nakoniec primiešajte podľa chuti čerstvú pomarančovú kôru. Zmes preložte do plytkej nádoby a uložte na 1 - 2 hodiny do mrazničky. Počas mrazenia občas premiešajte vidličkou. Servírujte dozdobené malinami a lístkami medovky alebo mäty.

Tip: Malým deťom pripravte ovocnú ľadovú triešť bez likéru, ktorý nahradíte pomarančovou šťavou. Ak vám prekážajú malé jadierka malín, po rozmixovaní ich prepasírujte dohladka. Na urýchlenie prípravy môžete použiť i mrazené ovocie.


Karamelová zmrzlina
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • 250 ml plnotučného mlieka
  • 200 ml vody
  • 120 g kryštálového cukru
  • 3 žĺtky

Na miernom ohni za stáleho miešania rozpustite polovicu cukru, zalejte ho vodou a varte, kým sa nerozpustí. Hotový karamel zalejte mliekom a krátko povarte. Zvyšný cukor vyšľahajte so žĺtkami do penista, prilejte karamelové mlieko a všetko spolu vyšľahajte nad parou do zhustnutia. Za občasného miešania nechajte vychladnúť. Šľahačkovú smotanu vyšľahajte do tuha a postupne primiešavajte karamelovú zmes. Zmrzlinu nalejte do vhodnej nádoby a dajte na niekoľko hodín do mrazničky alebo do zmrzlinovača. Servírujte preliatu čokoládovým alebo karamelovým toppingom.

Tip: Zmrzlinu, ktorá sa nerobila premiešavaním vo výrobníku, pred servírovaním nechajte chvíľku postáť pri izbovej teplote. Bude sa ľahšie naberať. Taktiež by ste si mali lyžicu alebo zmrzlinovú naberačku po každom kopčeku ponoriť do vlažnej vody.


Broskyňový kokteil
Suroviny na 4 porcie

  • 300 g tvarohu
  • 500 ml mlieka
  • 400 g broskýň
  • 4 PL cukru

Broskyne umyte a odkôstkujte. Jednu-dve si odložte na dozdobenie pohárov pri servírovaní. Všetky suroviny dôkladne dohladka rozmixujte. Kokteil rozlejte do pohárov a dozdobte broskyňami. Okraje pohárov môžete pred servírovaním namočiť do vody a obaliť v kryštálovom cukre. Podľa chuti pridajte kocky ľadu, ktoré budú nechcene hustý kokteil riediť.


ico

Niekoľko jednoduchých trikov

  • Pred prípravou a servírovaním akéhokoľvek ľadového osvieženie nezabudnite v chladničke vychladiť i servírovacie misky alebo poháre.
  • Ak chcete servírovať studený puding s ovocím a šľahačkou, hneď po uvarení a naliatí do misky ho jemne posypte práškovým cukrom. Pri chladnutí sa tak na povrchu nevytvorí hrubá koža.
  • Aby sa vám podarilo vyšľahať šľahačku pekne dotuha, mala by mať teplotu od 4 - 8 stupňov. Rovnako by ste mali pred šľahaním nádobu a metličky uložiť aspoň na 30 minút do chladničky.
  • Šľahačku šľahajte najskôr rýchlo a keď začnete cítiť, že hustne, otáčky spomaľte, aby ste ju neprešľahali na maslo.
  • Ak chcete mať v nápoji krásne priesvitné, lesklé kocky ľadu ako z reklamy, urobte ich z prevarenej vody. Obyčajná voda z vodovodu obsahuje minerálne látky, ktoré kocky ľadu zmatňujú, no varom sa vytrácajú.
  • Nápoj oživí, ak do formy na ľad pridáte kúsky ovocia alebo zamrazte ľadové obrazce za pomoci sirupov. Skúsiť to môžete i s namrznutým ovocím. Jahody, maliny ale i ošúpané mesiačiky citrusov naukladajte na plytký tanier a vložte ich do mrazničky. Ovocím s námrazou oživíte každú zmrzlinu alebo nápoj.
  • Ak vám po oslave ostalo vo fľaši nedopité víno, zamrazte ho vo forme na kocky. Môžete ho neskôr využiť na dochutenie long drinku alebo ich jednoducho miniete pri varení pod mäso alebo na prípravu omáčky na cestoviny či do rizota.
  • Podobne si môžete v kocke ľadu uchovať na horšie časy alebo do nápojov medovku, mätu, ale i iné druhy byliniek vhodných do varenia.
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Päť chýb pri zateplení strechy
  2. Vitajte v postapokalyptickom svete
  3. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  4. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  5. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  7. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  2. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  3. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  6. Úprava osobného motorového vozidla
  7. Important information for Brazilians living in Slovakia
  8. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  9. Vitajte v postapokalyptickom svete
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 639
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 459
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 14 288
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 676
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 913
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 10 115
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 024
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 580
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 485
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 316
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Kulinária a recepty

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Plošné testovanie bude, od soboty platí zákaz vychádzania (minúta po minúte)

Celkový počet nakazených na Slovensku dosiahol číslo 35 330. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 115 obetí.

Igor Matovič hovorí o nových opatreniach.
Komentár šéfredaktorky Beaty Balogovej

Matovič nás musí presvedčiť, že vie čo robí

Ak vláda apeluje na občianske cnosti, nemôže sa premiér správať ako v ochotníckom divadle

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME
Dušana Kováčika zadržali aj obvinili.
NADÁCIA ZASTAVME KORUPCIU

Bödörovi blízka firma ťažila z obrovských štátnych zákaziek. Okolnosti sú podozrivé

Jej partnerom boli známi stavbári.

Norbert Bödör.