Studené osvieženie

Využite horúce dni na prípravu domácej zmrzliny či ľadového nápoja...

Ľadový čaj
Suroviny na 4 porcie

  • 800 ml vody
  • 3 ČL sypaného čierneho alebo zeleného čaju
  • 1 citrón
  • 1 limeta
  • 3 PL kryštálového cukru
  • ľad

Sypaný čaj podľa vlastného výberu zalejte vriacou vodou a nechajte vylúhovať 3 - 5 minút. Do čaju primiešajte cukor a šťavu z citróna. Precedený čaj nechajte mierne vychladnúť a odložte do chladničky úplne schladiť. Pred servírovaním naplňte poháre ľadom a plátkami umytej limety. Servírujte vo vysokých pohároch so slamkou.

Tip: Namiesto obyčajného cukru môžete použiť hnedý trstinový cukor alebo med, ktorý po pridaní do horúceho čaju stratí svoje účinné látky a čaj ostane po precedení mierne kalný. Ak ste vášnivými zberateľmi byliniek, nebojte sa siahnuť po svojej osvedčenej bylinkovej zmesi na čaj.


Malinový sorbet
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 500 g malín
  • 200 g práškového cukru
  • 80 ml vody
  • 3 PL malinového likéru
  • pomarančová kôra
  • lístky medovky alebo mäty

Cukor rozmiešajte vo vode, uvarte na sirup a nechajte vychladnúť. Maliny prepláchnite a rozmixujte na hladkú zmes. Počas mixovania prilievajte cukrový sirup a malinový likér. Nakoniec primiešajte podľa chuti čerstvú pomarančovú kôru. Zmes preložte do plytkej nádoby a uložte na 1 - 2 hodiny do mrazničky. Počas mrazenia občas premiešajte vidličkou. Servírujte dozdobené malinami a lístkami medovky alebo mäty.

Tip: Malým deťom pripravte ovocnú ľadovú triešť bez likéru, ktorý nahradíte pomarančovou šťavou. Ak vám prekážajú malé jadierka malín, po rozmixovaní ich prepasírujte dohladka. Na urýchlenie prípravy môžete použiť i mrazené ovocie.


Karamelová zmrzlina
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • 250 ml plnotučného mlieka
  • 200 ml vody
  • 120 g kryštálového cukru
  • 3 žĺtky

Na miernom ohni za stáleho miešania rozpustite polovicu cukru, zalejte ho vodou a varte, kým sa nerozpustí. Hotový karamel zalejte mliekom a krátko povarte. Zvyšný cukor vyšľahajte so žĺtkami do penista, prilejte karamelové mlieko a všetko spolu vyšľahajte nad parou do zhustnutia. Za občasného miešania nechajte vychladnúť. Šľahačkovú smotanu vyšľahajte do tuha a postupne primiešavajte karamelovú zmes. Zmrzlinu nalejte do vhodnej nádoby a dajte na niekoľko hodín do mrazničky alebo do zmrzlinovača. Servírujte preliatu čokoládovým alebo karamelovým toppingom.

Tip: Zmrzlinu, ktorá sa nerobila premiešavaním vo výrobníku, pred servírovaním nechajte chvíľku postáť pri izbovej teplote. Bude sa ľahšie naberať. Taktiež by ste si mali lyžicu alebo zmrzlinovú naberačku po každom kopčeku ponoriť do vlažnej vody.


Broskyňový kokteil
Suroviny na 4 porcie

  • 300 g tvarohu
  • 500 ml mlieka
  • 400 g broskýň
  • 4 PL cukru

Broskyne umyte a odkôstkujte. Jednu-dve si odložte na dozdobenie pohárov pri servírovaní. Všetky suroviny dôkladne dohladka rozmixujte. Kokteil rozlejte do pohárov a dozdobte broskyňami. Okraje pohárov môžete pred servírovaním namočiť do vody a obaliť v kryštálovom cukre. Podľa chuti pridajte kocky ľadu, ktoré budú nechcene hustý kokteil riediť.


ico

Niekoľko jednoduchých trikov

  • Pred prípravou a servírovaním akéhokoľvek ľadového osvieženie nezabudnite v chladničke vychladiť i servírovacie misky alebo poháre.
  • Ak chcete servírovať studený puding s ovocím a šľahačkou, hneď po uvarení a naliatí do misky ho jemne posypte práškovým cukrom. Pri chladnutí sa tak na povrchu nevytvorí hrubá koža.
  • Aby sa vám podarilo vyšľahať šľahačku pekne dotuha, mala by mať teplotu od 4 - 8 stupňov. Rovnako by ste mali pred šľahaním nádobu a metličky uložiť aspoň na 30 minút do chladničky.
  • Šľahačku šľahajte najskôr rýchlo a keď začnete cítiť, že hustne, otáčky spomaľte, aby ste ju neprešľahali na maslo.
  • Ak chcete mať v nápoji krásne priesvitné, lesklé kocky ľadu ako z reklamy, urobte ich z prevarenej vody. Obyčajná voda z vodovodu obsahuje minerálne látky, ktoré kocky ľadu zmatňujú, no varom sa vytrácajú.
  • Nápoj oživí, ak do formy na ľad pridáte kúsky ovocia alebo zamrazte ľadové obrazce za pomoci sirupov. Skúsiť to môžete i s namrznutým ovocím. Jahody, maliny ale i ošúpané mesiačiky citrusov naukladajte na plytký tanier a vložte ich do mrazničky. Ovocím s námrazou oživíte každú zmrzlinu alebo nápoj.
  • Ak vám po oslave ostalo vo fľaši nedopité víno, zamrazte ho vo forme na kocky. Môžete ho neskôr využiť na dochutenie long drinku alebo ich jednoducho miniete pri varení pod mäso alebo na prípravu omáčky na cestoviny či do rizota.
  • Podobne si môžete v kocke ľadu uchovať na horšie časy alebo do nápojov medovku, mätu, ale i iné druhy byliniek vhodných do varenia.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kreditná karta – áno alebo nie
  2. Nemusím sa na nikoho spoliehať
  3. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  4. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  5. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  6. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  7. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  8. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  9. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  10. Arca Brokerage House s výrazným nárastom aktív pod správou
  1. 5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu
  2. Dvojitý diplom medzi EU v Bratislave a UNWE v Sofii
  3. Ustanovujúce valné zhromaždenie Alumni klubu EU v Bratislave
  4. Kreditná karta – áno alebo nie
  5. Nemusím sa na nikoho spoliehať
  6. Štátny tajomník envirorezortu: Na sucho musíme byť pripravení.
  7. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  8. Uncovering Artificial Intelligence in Slovakia
  9. Digitalizácia dokumentov firmám ušetrí nielen peniaze
  10. Intenzívne sa rozvíjajúca spolupráca s čínskymi univerzitami
  1. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 27 702
  2. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 23 522
  3. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 18 103
  4. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 17 422
  5. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 11 942
  6. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch? 6 510
  7. Nepodceňujte bolesť chrbta, môže ísť o zápalové ochorenie 5 981
  8. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 5 159
  9. Máte nad 40? Skontrolujte si, či je Vaše srdce skutočne zdravé 5 107
  10. Sú bolesti kĺbov dôvodom, že nemôžete v živote robiť čo chcete? 3 057

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Aktivitou v parlamente nesrší, politickú budúcnosť má Kaliňák už spečatenú

V Smere je stále veľmi silný, hovorí o Robertovi Kaliňákovi politológ.

DOMOV

Minúta po minúte: Farmári chceli Pellegriniho, prijal ich prezident Kiska

Prijali aj ponuku ministerky Matečnej, chcú ísť ale všetci.

DOMOV

Traktory v Bratislave. V hlavnom meste protestujú farmári

Traktory sú už zaparkované pred prezidentským palácom.

Komentár Zuzany Kepplovej

Ani farmári, ani učitelia nie sú len malá hlučná skupinka

Protestujúci sa učia jeden od druhého. No a čo?

Neprehliadnite tiež

Stĺpček Osmelené

Zomrel mi otec. A ešte predtým nás šarlatán obral o tisíce

Dokument Obchod so zdravím odráža iba zlomok reality.

Ceny MTV opäť prekvapili: Prišli muži v sukniach aj polonahé ženy

Červený koberec bol počas odovzdávania filmových cien celkom bez pravidiel.