Studené osvieženie

Využite horúce dni na prípravu domácej zmrzliny či ľadového nápoja...

Ľadový čaj
Suroviny na 4 porcie

  • 800 ml vody
  • 3 ČL sypaného čierneho alebo zeleného čaju
  • 1 citrón
  • 1 limeta
  • 3 PL kryštálového cukru
  • ľad

Sypaný čaj podľa vlastného výberu zalejte vriacou vodou a nechajte vylúhovať 3 - 5 minút. Do čaju primiešajte cukor a šťavu z citróna. Precedený čaj nechajte mierne vychladnúť a odložte do chladničky úplne schladiť. Pred servírovaním naplňte poháre ľadom a plátkami umytej limety. Servírujte vo vysokých pohároch so slamkou.

Tip: Namiesto obyčajného cukru môžete použiť hnedý trstinový cukor alebo med, ktorý po pridaní do horúceho čaju stratí svoje účinné látky a čaj ostane po precedení mierne kalný. Ak ste vášnivými zberateľmi byliniek, nebojte sa siahnuť po svojej osvedčenej bylinkovej zmesi na čaj.


Malinový sorbet
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 500 g malín
  • 200 g práškového cukru
  • 80 ml vody
  • 3 PL malinového likéru
  • pomarančová kôra
  • lístky medovky alebo mäty

Cukor rozmiešajte vo vode, uvarte na sirup a nechajte vychladnúť. Maliny prepláchnite a rozmixujte na hladkú zmes. Počas mixovania prilievajte cukrový sirup a malinový likér. Nakoniec primiešajte podľa chuti čerstvú pomarančovú kôru. Zmes preložte do plytkej nádoby a uložte na 1 - 2 hodiny do mrazničky. Počas mrazenia občas premiešajte vidličkou. Servírujte dozdobené malinami a lístkami medovky alebo mäty.

Tip: Malým deťom pripravte ovocnú ľadovú triešť bez likéru, ktorý nahradíte pomarančovou šťavou. Ak vám prekážajú malé jadierka malín, po rozmixovaní ich prepasírujte dohladka. Na urýchlenie prípravy môžete použiť i mrazené ovocie.


Karamelová zmrzlina
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • 250 ml plnotučného mlieka
  • 200 ml vody
  • 120 g kryštálového cukru
  • 3 žĺtky

Na miernom ohni za stáleho miešania rozpustite polovicu cukru, zalejte ho vodou a varte, kým sa nerozpustí. Hotový karamel zalejte mliekom a krátko povarte. Zvyšný cukor vyšľahajte so žĺtkami do penista, prilejte karamelové mlieko a všetko spolu vyšľahajte nad parou do zhustnutia. Za občasného miešania nechajte vychladnúť. Šľahačkovú smotanu vyšľahajte do tuha a postupne primiešavajte karamelovú zmes. Zmrzlinu nalejte do vhodnej nádoby a dajte na niekoľko hodín do mrazničky alebo do zmrzlinovača. Servírujte preliatu čokoládovým alebo karamelovým toppingom.

Tip: Zmrzlinu, ktorá sa nerobila premiešavaním vo výrobníku, pred servírovaním nechajte chvíľku postáť pri izbovej teplote. Bude sa ľahšie naberať. Taktiež by ste si mali lyžicu alebo zmrzlinovú naberačku po každom kopčeku ponoriť do vlažnej vody.


Broskyňový kokteil
Suroviny na 4 porcie

  • 300 g tvarohu
  • 500 ml mlieka
  • 400 g broskýň
  • 4 PL cukru

Broskyne umyte a odkôstkujte. Jednu-dve si odložte na dozdobenie pohárov pri servírovaní. Všetky suroviny dôkladne dohladka rozmixujte. Kokteil rozlejte do pohárov a dozdobte broskyňami. Okraje pohárov môžete pred servírovaním namočiť do vody a obaliť v kryštálovom cukre. Podľa chuti pridajte kocky ľadu, ktoré budú nechcene hustý kokteil riediť.


ico

Niekoľko jednoduchých trikov

  • Pred prípravou a servírovaním akéhokoľvek ľadového osvieženie nezabudnite v chladničke vychladiť i servírovacie misky alebo poháre.
  • Ak chcete servírovať studený puding s ovocím a šľahačkou, hneď po uvarení a naliatí do misky ho jemne posypte práškovým cukrom. Pri chladnutí sa tak na povrchu nevytvorí hrubá koža.
  • Aby sa vám podarilo vyšľahať šľahačku pekne dotuha, mala by mať teplotu od 4 - 8 stupňov. Rovnako by ste mali pred šľahaním nádobu a metličky uložiť aspoň na 30 minút do chladničky.
  • Šľahačku šľahajte najskôr rýchlo a keď začnete cítiť, že hustne, otáčky spomaľte, aby ste ju neprešľahali na maslo.
  • Ak chcete mať v nápoji krásne priesvitné, lesklé kocky ľadu ako z reklamy, urobte ich z prevarenej vody. Obyčajná voda z vodovodu obsahuje minerálne látky, ktoré kocky ľadu zmatňujú, no varom sa vytrácajú.
  • Nápoj oživí, ak do formy na ľad pridáte kúsky ovocia alebo zamrazte ľadové obrazce za pomoci sirupov. Skúsiť to môžete i s namrznutým ovocím. Jahody, maliny ale i ošúpané mesiačiky citrusov naukladajte na plytký tanier a vložte ich do mrazničky. Ovocím s námrazou oživíte každú zmrzlinu alebo nápoj.
  • Ak vám po oslave ostalo vo fľaši nedopité víno, zamrazte ho vo forme na kocky. Môžete ho neskôr využiť na dochutenie long drinku alebo ich jednoducho miniete pri varení pod mäso alebo na prípravu omáčky na cestoviny či do rizota.
  • Podobne si môžete v kocke ľadu uchovať na horšie časy alebo do nápojov medovku, mätu, ale i iné druhy byliniek vhodných do varenia.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy
  2. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy?
  3. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie
  4. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne
  5. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  6. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  7. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji
  8. Inteligencia vo všetkom
  9. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo
  10. Continental spúšťa dlhodobý test pneumatík s vodičmi z Facebooku
  1. Ako efektívne využiť podlahové kúrenie?
  2. Samsung Galaxy S8: smartfón s výnimočným displejom
  3. Túžite byť matkou, ale nedarí sa? Poďme hľadať dôvody!
  4. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy
  5. Ako sa menila obľúbená bratislavská štvrť
  6. Nové investičné projekty v Schladmingu s výhľadom na zjazdovku
  7. Podľa M. Borguľu je práca mestskej polície slabá a nedôsledná
  8. Znížená sadzba pri pôžičke v mBank už len štyri dni
  9. Odborníci poradia, komu sa oplatí využívať obnoviteľné zdroje
  10. Katarína (28): Z bývania na Nobelovej mám dobrý pocit
  1. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie 7 749
  2. Šokujúce: ako sa každý Slovák dokáže ľahko naučiť po anglicky 7 190
  3. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne 6 352
  4. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji 6 163
  5. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz 5 572
  6. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family 5 487
  7. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy? 4 808
  8. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy 4 755
  9. 5 krokov k vlastnému bývaniu 3 886
  10. Ako sa menila obľúbená bratislavská štvrť 3 015

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Remiášova vražda sa ešte dá vyšetriť. Pomôcť musia mafiáni

Polícia minulý rok obnovila vyšetrovanie Remiášovej vraždy, pretože vyšli najavo nové skutočnosti. Ani po roku zatiaľ nikoho neobvinila.

DOMOV

Anna Remiášová pri pomníku syna: Nikdy to nevzdám

Výročie vraždy si prišli k jeho pamätníku pripomenúť aj študenti.

KOMENTÁRE

Kažimír bude musieť siahnuť pod vankúš, aby naplnil Ficove sľuby

Bez zásahu do rozpočtu to nepôjde.

Neprehliadnite tiež

Nepočujúcemu môže tlmočník zachrániť rodinu, dokonca aj život

Milena Fabšičová (29) je tlmočníčkou posunkového jazyka, ktorý považuje za svoj materinský. Väčšina jej rodiny je nepočujúca.

Jej syn je dcéra: Američanka prijala zmenu 4-ročného syna na dievča

Je kresťanka a republikánka. Najviac sa obávala, čo si o nej pomyslia ostatní.

Nové trendy pre svadobné šaty? Čipka a odhalené ramená

Inšpiráciu pre budúce nevesty priniesol Týždeň svadobnej módy v New Yorku.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V sobotu, 29. apríla, nájdete v stánkoch rozhovor s Máriou Leitnerovou, jednou z dobrovoľníkov Teach for Slovakia a omnoho viac.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop