Studené osvieženie

Využite horúce dni na prípravu domácej zmrzliny či ľadového nápoja...

Ľadový čaj
Suroviny na 4 porcie

  • 800 ml vody
  • 3 ČL sypaného čierneho alebo zeleného čaju
  • 1 citrón
  • 1 limeta
  • 3 PL kryštálového cukru
  • ľad

Sypaný čaj podľa vlastného výberu zalejte vriacou vodou a nechajte vylúhovať 3 - 5 minút. Do čaju primiešajte cukor a šťavu z citróna. Precedený čaj nechajte mierne vychladnúť a odložte do chladničky úplne schladiť. Pred servírovaním naplňte poháre ľadom a plátkami umytej limety. Servírujte vo vysokých pohároch so slamkou.

Tip: Namiesto obyčajného cukru môžete použiť hnedý trstinový cukor alebo med, ktorý po pridaní do horúceho čaju stratí svoje účinné látky a čaj ostane po precedení mierne kalný. Ak ste vášnivými zberateľmi byliniek, nebojte sa siahnuť po svojej osvedčenej bylinkovej zmesi na čaj.


Malinový sorbet
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 500 g malín
  • 200 g práškového cukru
  • 80 ml vody
  • 3 PL malinového likéru
  • pomarančová kôra
  • lístky medovky alebo mäty

Cukor rozmiešajte vo vode, uvarte na sirup a nechajte vychladnúť. Maliny prepláchnite a rozmixujte na hladkú zmes. Počas mixovania prilievajte cukrový sirup a malinový likér. Nakoniec primiešajte podľa chuti čerstvú pomarančovú kôru. Zmes preložte do plytkej nádoby a uložte na 1 - 2 hodiny do mrazničky. Počas mrazenia občas premiešajte vidličkou. Servírujte dozdobené malinami a lístkami medovky alebo mäty.

Tip: Malým deťom pripravte ovocnú ľadovú triešť bez likéru, ktorý nahradíte pomarančovou šťavou. Ak vám prekážajú malé jadierka malín, po rozmixovaní ich prepasírujte dohladka. Na urýchlenie prípravy môžete použiť i mrazené ovocie.


Karamelová zmrzlina
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • 250 ml plnotučného mlieka
  • 200 ml vody
  • 120 g kryštálového cukru
  • 3 žĺtky

Na miernom ohni za stáleho miešania rozpustite polovicu cukru, zalejte ho vodou a varte, kým sa nerozpustí. Hotový karamel zalejte mliekom a krátko povarte. Zvyšný cukor vyšľahajte so žĺtkami do penista, prilejte karamelové mlieko a všetko spolu vyšľahajte nad parou do zhustnutia. Za občasného miešania nechajte vychladnúť. Šľahačkovú smotanu vyšľahajte do tuha a postupne primiešavajte karamelovú zmes. Zmrzlinu nalejte do vhodnej nádoby a dajte na niekoľko hodín do mrazničky alebo do zmrzlinovača. Servírujte preliatu čokoládovým alebo karamelovým toppingom.

Tip: Zmrzlinu, ktorá sa nerobila premiešavaním vo výrobníku, pred servírovaním nechajte chvíľku postáť pri izbovej teplote. Bude sa ľahšie naberať. Taktiež by ste si mali lyžicu alebo zmrzlinovú naberačku po každom kopčeku ponoriť do vlažnej vody.


Broskyňový kokteil
Suroviny na 4 porcie

  • 300 g tvarohu
  • 500 ml mlieka
  • 400 g broskýň
  • 4 PL cukru

Broskyne umyte a odkôstkujte. Jednu-dve si odložte na dozdobenie pohárov pri servírovaní. Všetky suroviny dôkladne dohladka rozmixujte. Kokteil rozlejte do pohárov a dozdobte broskyňami. Okraje pohárov môžete pred servírovaním namočiť do vody a obaliť v kryštálovom cukre. Podľa chuti pridajte kocky ľadu, ktoré budú nechcene hustý kokteil riediť.


ico

Niekoľko jednoduchých trikov

  • Pred prípravou a servírovaním akéhokoľvek ľadového osvieženie nezabudnite v chladničke vychladiť i servírovacie misky alebo poháre.
  • Ak chcete servírovať studený puding s ovocím a šľahačkou, hneď po uvarení a naliatí do misky ho jemne posypte práškovým cukrom. Pri chladnutí sa tak na povrchu nevytvorí hrubá koža.
  • Aby sa vám podarilo vyšľahať šľahačku pekne dotuha, mala by mať teplotu od 4 - 8 stupňov. Rovnako by ste mali pred šľahaním nádobu a metličky uložiť aspoň na 30 minút do chladničky.
  • Šľahačku šľahajte najskôr rýchlo a keď začnete cítiť, že hustne, otáčky spomaľte, aby ste ju neprešľahali na maslo.
  • Ak chcete mať v nápoji krásne priesvitné, lesklé kocky ľadu ako z reklamy, urobte ich z prevarenej vody. Obyčajná voda z vodovodu obsahuje minerálne látky, ktoré kocky ľadu zmatňujú, no varom sa vytrácajú.
  • Nápoj oživí, ak do formy na ľad pridáte kúsky ovocia alebo zamrazte ľadové obrazce za pomoci sirupov. Skúsiť to môžete i s namrznutým ovocím. Jahody, maliny ale i ošúpané mesiačiky citrusov naukladajte na plytký tanier a vložte ich do mrazničky. Ovocím s námrazou oživíte každú zmrzlinu alebo nápoj.
  • Ak vám po oslave ostalo vo fľaši nedopité víno, zamrazte ho vo forme na kocky. Môžete ho neskôr využiť na dochutenie long drinku alebo ich jednoducho miniete pri varení pod mäso alebo na prípravu omáčky na cestoviny či do rizota.
  • Podobne si môžete v kocke ľadu uchovať na horšie časy alebo do nápojov medovku, mätu, ale i iné druhy byliniek vhodných do varenia.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Biznis úver: Lepší tím, stroje, či menej stresu s faktúrami
  2. Síce malí, no výnimoční regionálni dodávatelia. Poznáte ich?
  3. Máte už program pre deti na túto sobotu?
  4. Pätnásť destinácií na letnú dovolenku s odletom z Bratislavy
  5. UNIQA poisťovňa sa sťahuje do Einsteinova Business Center
  6. Chystáte výlet do Rakúska? Toto miesto má najlepšie zážitky
  7. Unikátne defilé vojenskej techniky na zemi aj vo vzduchu
  8. Zabezpečte si svoje auto doteraz neprekonaným VAM systémom
  9. Zažite elektromobilitu na vlastnej koži v up! city
  10. Jozef Bíreš: Čerstvé potraviny sú pre človeka najhodnotnejšie
  1. Máte už program pre deti na túto sobotu?
  2. Biznis úver: Lepší tím, stroje, či menej stresu s faktúrami
  3. Síce malí, no výnimoční regionálni dodávatelia. Poznáte ich?
  4. TOP trendy 2018 v alternatívnych prístupoch ku zdraviu
  5. Ako elektronicky zabezpečiť objekty?
  6. UNIQA poisťovňa sa sťahuje do Einsteinova Business Center
  7. Pätnásť destinácií na letnú dovolenku s odletom z Bratislavy
  8. Realitná činnosť ako podnikanie
  9. Predstavenie novinky na IDEB 2018: Gerlach
  10. Študentská osobnosť roka Ing. Martina Majorošová
  1. Mladý Slovák vymyslel aplikáciu pre medicínu. 31 915
  2. Pätnásť destinácií na letnú dovolenku s odletom z Bratislavy 21 831
  3. Chystáte výlet do Rakúska? Toto miesto má najlepšie zážitky 14 281
  4. Jozef Bíreš: Čerstvé potraviny sú pre človeka najhodnotnejšie 12 005
  5. Ako vzniká jeden z najkvalitnejších kolagénov na Slovensku? 8 783
  6. Unikátne defilé vojenskej techniky na zemi aj vo vzduchu 4 474
  7. Zabezpečte si svoje auto doteraz neprekonaným VAM systémom 3 108
  8. Sú pre nás plesne nebezpečné? 2 596
  9. „Šťastný domov“ nie je fráza: 4 tipy, ako si ho vytvoriť 2 583
  10. Astmatici a alergici pozor. Aj toto vám môže spôsobovať problémy 2 155

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Odchádzajúci generál Macko: Gajdoša zomlela SNS, rezort neriadi on

Je chybou, že ministerstvo obrany odmieta verejnú diskusiu. Tá vnútorná prebieha tiež len formálne, poukazuje dlhoročný dôstojník.

komentár petra tkačenka

So žralokmi z SNS sa koalície nerobia

Žralok hryzie rýchlo, nemilosrdne a efektívne – preto tu stále je.

Neprehliadnite tiež

Vzťahová poradňa: Mám obetovať svoj dlhoročný vzťah?

Klinická psychologička radí v partnerských problémoch.

Štýl podľa Emilie Clarke: Ako obliecť drobnú postavu

Herečkin šatník má niekoľko základných pravidiel.