Uhorková sezóna

Využite príval uhoriek a pochutnajte si na nich aj neskôr...

Sterilizované uhorky „DIA“

Na odmerkový nálev do fliaš s objemom 7 dl:

  • 5 tabliet umelého sladidla
  • 1 ČL soli
  • 100 ml octu
  • 1 bobkový list
  • 3 zrnká nového korenia
  • 3 zrnká čierneho korenia
  • 1/2 ČL horčicových semienok

Podľa chuti

  • 1 malá cibuľka
  • 2 kolieska mrkvy
  • stonka kôpru

Očistené uhorky natlačte do 7 dl zaváraninových fliaš. Pridajte ostatné suroviny podľa návodu a fľašu dolejte studenou vodou. Dobre uzatvorte a sterilizujte približne 15-20 minút pri teplote 90 stupňov.

Tip: Tento nálev nemusí byť určený len pre diabetikov. Ak nahradíte tablety umelého sladidla 2-3 polievkovými lyžicami kryštálového cukru, dostanete osvedčený recept na sladko-kyslé uhorky bez zdĺhavého varenia nálevu.


Kvasené uhorky

  • uhorky
  • voda
  • soľ

Podľa chuti a potreby:

  • chlieb alebo zemiak
  • cibuľa
  • cesnak
  • viničové listy
  • chren
  • feferónka
  • kôpor

Vodu so soľou prevarte a nechajte vychladnúť. Na 1 liter vody potrebujete 30 g soli. Uhorky dobre umyte a odrežte im konce. Do čistého 3-5 litrového pohára alebo kameninového súdku uhorky naukladajte a pridať môžete i iné suroviny podľa chuti. Naplnený pohár zalejte pripravenou vodou tak, aby prekrývala celý obsah o 1 cm. Pohár uzatvorte celofánom na chladnejšie miesto, kde za 10-14 dní vykvasia. Alebo na parapetu okna, kde na teple vykvasia do 3-5 dní. Na rýchlejšie vykvasenie sa zvykne na vrch pohára pridať kúsok chleba alebo zemiaku, ktorý tiež podporuje kvasenie a na rozdiel od pečiva nespôsobuje plesne.

Tip: Ak nakladáte uhorky na parapete v pohári zo skla, obaľte ho alobalom. Uhorky si tak dlhšie zachovajú svoju zelenú farbu. Ak nestihnete všetky „kvašáky“ skonzumovať, opláchnite ich pod tečúcou vodou, naložte do fliaš, zalejte nálevom, ktorý ste precedili cez husté sitko a krátko sterilizujte.


ico

Nálev vždy inak

Mierny sladkokyslý nálev na zeleninu

  • 1 l octu
  • 4 l vody
  • 100 g soli
  • 300 g cukru

Všetky prísadu spolu uvarte a nechajte vychladnúť. Nálevom zalejte zeleninu naukladanú v zaváraninových fľašiach, uzatvorte sterilizujte.

Korenený nálev

  • 5 l vody
  • 1,6 l octu
  • 600 g kryštálového cukru
  • 200 g soli
  • 1 ČL drveného čierneho korenia (nie mleté, skôr v mažiari alebo mlynčeku potlčené)
  • 1/2 ČL drveného nového korenia
  • 5 bobkových listov
  • 5 klinčekov
  • 1 ČL semienok tymianu
  • 1 ČL semienok koriandru
  • 1 PL horčicových semienok
  • kôpor
  • zelerová vňať

Všetky prísady zvarte dohromady, nechajte úplne vychladnúť, preceďte cez husté sitko a použite na zalievanie zeleniny.


ico

Niekoľko tipov

  • Ak chcete, aby boli uhorky a iná zelenina chrumkavé nikdy ich nesterilizujte viac ako 15 pri 80 stupňoch.
  • Na sterilizovanie je najvhodnejšia obyčajná kuchynská soľ. Morská soľ sa na sterilizovanie neodporúča, pretože pri použití väčšieho množstva tejto soli môže spôsobiť horkastú príchuť zaváranín.
  • Kyslosť zabezpečuje 8 percentný ocot alebo kyselina citrónová, po ktorej by mali siahať ľudia trpiaci na žalúdočné ťažkosti, pretože menej dráždi sliznicu.
  • Odborníci na zdravú výživu neodporúčajú pri príprave zaváraním zbytočne používať konzervačné látky, pretože mikroorganizmy sa zničia už pri samotnej sterilizácií a kyslým prostredím. Nie vždy sa môžeme spoľahnúť na potrebné kyslé prostredie, vtedy je výhodné zeleninu i ovocie sterilizovať v slanom náleve, ktorý tiež ničí nechcené organizmy tvoriace plesne a pod...

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Tri pravidlá, na ktoré inovatívne firmy nikdy nezabúdajú
  2. Vieme, čo môže spôsobovať neplodnosť u mužov a žien
  3. Najkrajšie cyklotrasy na Slovensku nie sú iba v Bratislave
  4. Bývanie v Jarabinkách teraz s kuchynskou linkou v cene bytu
  5. Plánujete zmeniť lekára? Na toto sa potrebujete pripraviť
  6. Zákazníkom sme vďaka našim službám ušetrili viac ako milión eur
  7. Zelené Grunty pripravujú nové byty do predaja
  8. Košická Klinika detí a dorastu je opäť krajšia
  9. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk?
  10. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta
  1. Zákazníkom sme vďaka našim službám ušetrili viac ako milión eur
  2. Tri pravidlá, na ktoré inovatívne firmy nikdy nezabúdajú
  3. Bývanie v Jarabinkách teraz s kuchynskou linkou v cene bytu
  4. Plánujete zmeniť lekára? Na toto sa potrebujete pripraviť
  5. Zelené Grunty pripravujú nové byty do predaja
  6. Poľovníkom sa nestaneš, musíš sa ním narodiť!
  7. Bratislava začína s výstavbou bulváru Mlynské nivy
  8. Tréningové moduly HACCP online
  9. Kuba má záujem o spoluprácu s SPU v Nitre
  10. Návštevníkov Gardenie zaujali expozície SPU v Nitre
  1. Toto sú zdravotné problémy, o ktorých muži nehovoria 18 383
  2. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý 15 849
  3. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín 15 792
  4. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta 13 509
  5. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk? 9 470
  6. V Trenčíne vzniká nová komunita, susedia tu budú priateľmi 5 875
  7. Plánujete zmeniť lekára? Na toto sa potrebujete pripraviť 4 600
  8. Nenechajte svojich zamestnancov „vyhorieť“! 4 296
  9. Vajíčka, chlebíky či niečo sladké? Kam v Bratislave na raňajky? 3 613
  10. Klima efekt bez klimatizácie 2 963

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Obľúbený hotel Bödöra a Smeru prišiel o eurofondy

Firmy z babindolskej skupiny odstúpili od zmluvy na opravu hotela Zlatý kľúčik z eurofondov. Dôvod nepovedali.

EKONOMIKA

Najlepšie kakao? Granko ani Nesquik to podľa testu nie je

Instantné kakaové nápoje obsahujú zväčša veľa cukru, ukázal test.

Neprehliadnite tiež

Začína sa týždeň Fashion Revolution. Aj Slováci chcú zmeniť módnu mašinériu

Najväčšia módna iniciatíva na svete vstupuje do piateho ročníka.

Vzťahová poradňa: Randila som s frajerom mojej kamarátky. Mala by to vedieť?

Psychologička radí, kedy hovoriť druhým pravdu a kto má byť hviezdou vo vzťahu.

Valeria Schulczová: Treba vedieť prijímať aj naozaj drsnú kritiku

Autorka a režisérka uviedla úspešnú hru Leni v SND aj ľadovú šou Máša a medveď

Do školy alebo nie? Niektoré deti potrebujú viac času ako si rodičia myslia

Zistite, či je vaše dieťa pripravené na základnú školu.

Metternich, Valdštejnovci či Schwarzenbergovci: Spoznajte život šľachticov v Čechách

České pamiatky sa tento rok predstavia príťažlivými formami.