SME
Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Uhorková sezóna

Využite príval uhoriek a pochutnajte si na nich aj neskôr...

Sterilizované uhorky „DIA“

Na odmerkový nálev do fliaš s objemom 7 dl:

  • 5 tabliet umelého sladidla
  • 1 ČL soli
  • 100 ml octu
  • 1 bobkový list
  • 3 zrnká nového korenia
  • 3 zrnká čierneho korenia
  • 1/2 ČL horčicových semienok

Podľa chuti

  • 1 malá cibuľka
  • 2 kolieska mrkvy
  • stonka kôpru

Očistené uhorky natlačte do 7 dl zaváraninových fliaš. Pridajte ostatné suroviny podľa návodu a fľašu dolejte studenou vodou. Dobre uzatvorte a sterilizujte približne 15-20 minút pri teplote 90 stupňov.

Tip: Tento nálev nemusí byť určený len pre diabetikov. Ak nahradíte tablety umelého sladidla 2-3 polievkovými lyžicami kryštálového cukru, dostanete osvedčený recept na sladko-kyslé uhorky bez zdĺhavého varenia nálevu.


Kvasené uhorky

  • uhorky
  • voda
  • soľ

Podľa chuti a potreby:

  • chlieb alebo zemiak
  • cibuľa
  • cesnak
  • viničové listy
  • chren
  • feferónka
  • kôpor

Vodu so soľou prevarte a nechajte vychladnúť. Na 1 liter vody potrebujete 30 g soli. Uhorky dobre umyte a odrežte im konce. Do čistého 3-5 litrového pohára alebo kameninového súdku uhorky naukladajte a pridať môžete i iné suroviny podľa chuti. Naplnený pohár zalejte pripravenou vodou tak, aby prekrývala celý obsah o 1 cm. Pohár uzatvorte celofánom na chladnejšie miesto, kde za 10-14 dní vykvasia. Alebo na parapetu okna, kde na teple vykvasia do 3-5 dní. Na rýchlejšie vykvasenie sa zvykne na vrch pohára pridať kúsok chleba alebo zemiaku, ktorý tiež podporuje kvasenie a na rozdiel od pečiva nespôsobuje plesne.

Tip: Ak nakladáte uhorky na parapete v pohári zo skla, obaľte ho alobalom. Uhorky si tak dlhšie zachovajú svoju zelenú farbu. Ak nestihnete všetky „kvašáky“ skonzumovať, opláchnite ich pod tečúcou vodou, naložte do fliaš, zalejte nálevom, ktorý ste precedili cez husté sitko a krátko sterilizujte.


ico

Nálev vždy inak

Mierny sladkokyslý nálev na zeleninu

  • 1 l octu
  • 4 l vody
  • 100 g soli
  • 300 g cukru

Všetky prísadu spolu uvarte a nechajte vychladnúť. Nálevom zalejte zeleninu naukladanú v zaváraninových fľašiach, uzatvorte sterilizujte.

Korenený nálev

  • 5 l vody
  • 1,6 l octu
  • 600 g kryštálového cukru
  • 200 g soli
  • 1 ČL drveného čierneho korenia (nie mleté, skôr v mažiari alebo mlynčeku potlčené)
  • 1/2 ČL drveného nového korenia
  • 5 bobkových listov
  • 5 klinčekov
  • 1 ČL semienok tymianu
  • 1 ČL semienok koriandru
  • 1 PL horčicových semienok
  • kôpor
  • zelerová vňať

Všetky prísady zvarte dohromady, nechajte úplne vychladnúť, preceďte cez husté sitko a použite na zalievanie zeleniny.


ico

Niekoľko tipov

  • Ak chcete, aby boli uhorky a iná zelenina chrumkavé nikdy ich nesterilizujte viac ako 15 pri 80 stupňoch.
  • Na sterilizovanie je najvhodnejšia obyčajná kuchynská soľ. Morská soľ sa na sterilizovanie neodporúča, pretože pri použití väčšieho množstva tejto soli môže spôsobiť horkastú príchuť zaváranín.
  • Kyslosť zabezpečuje 8 percentný ocot alebo kyselina citrónová, po ktorej by mali siahať ľudia trpiaci na žalúdočné ťažkosti, pretože menej dráždi sliznicu.
  • Odborníci na zdravú výživu neodporúčajú pri príprave zaváraním zbytočne používať konzervačné látky, pretože mikroorganizmy sa zničia už pri samotnej sterilizácií a kyslým prostredím. Nie vždy sa môžeme spoľahnúť na potrebné kyslé prostredie, vtedy je výhodné zeleninu i ovocie sterilizovať v slanom náleve, ktorý tiež ničí nechcené organizmy tvoriace plesne a pod...
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. Päť chýb pri zateplení strechy
  6. Vitajte v postapokalyptickom svete
  7. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  9. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  10. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  1. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. Úprava osobného motorového vozidla
  5. Important information for Brazilians living in Slovakia
  6. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  7. Vitajte v postapokalyptickom svete
  8. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. Päť chýb pri zateplení strechy
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 30 179
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 16 539
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 14 320
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 540
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 814
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 707
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 620
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 364
  9. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 169
  10. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 9 160
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Kulinária a recepty

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Stĺpček Osmelené

Odporný boj o maternice sa nekončí. Dáme si polročnú pauzu a začneme odznova

Záborská avizuje, že sa nevzdáva.

Soňa Jánošová
Ilustračné foto.
Dobré ráno

Dobré ráno: Prvé dni po pôrode ovplyvnia celý život, aj tak delíme matky od detí

V roku 2018 sa na Slovensku narodilo predčasne štyritisíc detí.

Podcast Dobré Ráno.
Ženy po oslobodení koncentračného tábora Bergen-Belsen, 1945, ilustračná fotografia