Uhorková sezóna

Využite príval uhoriek a pochutnajte si na nich aj neskôr...

Sterilizované uhorky „DIA“

Na odmerkový nálev do fliaš s objemom 7 dl:

  • 5 tabliet umelého sladidla
  • 1 ČL soli
  • 100 ml octu
  • 1 bobkový list
  • 3 zrnká nového korenia
  • 3 zrnká čierneho korenia
  • 1/2 ČL horčicových semienok

Podľa chuti

  • 1 malá cibuľka
  • 2 kolieska mrkvy
  • stonka kôpru

Očistené uhorky natlačte do 7 dl zaváraninových fliaš. Pridajte ostatné suroviny podľa návodu a fľašu dolejte studenou vodou. Dobre uzatvorte a sterilizujte približne 15-20 minút pri teplote 90 stupňov.

Tip: Tento nálev nemusí byť určený len pre diabetikov. Ak nahradíte tablety umelého sladidla 2-3 polievkovými lyžicami kryštálového cukru, dostanete osvedčený recept na sladko-kyslé uhorky bez zdĺhavého varenia nálevu.


Kvasené uhorky

  • uhorky
  • voda
  • soľ

Podľa chuti a potreby:

  • chlieb alebo zemiak
  • cibuľa
  • cesnak
  • viničové listy
  • chren
  • feferónka
  • kôpor

Vodu so soľou prevarte a nechajte vychladnúť. Na 1 liter vody potrebujete 30 g soli. Uhorky dobre umyte a odrežte im konce. Do čistého 3-5 litrového pohára alebo kameninového súdku uhorky naukladajte a pridať môžete i iné suroviny podľa chuti. Naplnený pohár zalejte pripravenou vodou tak, aby prekrývala celý obsah o 1 cm. Pohár uzatvorte celofánom na chladnejšie miesto, kde za 10-14 dní vykvasia. Alebo na parapetu okna, kde na teple vykvasia do 3-5 dní. Na rýchlejšie vykvasenie sa zvykne na vrch pohára pridať kúsok chleba alebo zemiaku, ktorý tiež podporuje kvasenie a na rozdiel od pečiva nespôsobuje plesne.

Tip: Ak nakladáte uhorky na parapete v pohári zo skla, obaľte ho alobalom. Uhorky si tak dlhšie zachovajú svoju zelenú farbu. Ak nestihnete všetky „kvašáky“ skonzumovať, opláchnite ich pod tečúcou vodou, naložte do fliaš, zalejte nálevom, ktorý ste precedili cez husté sitko a krátko sterilizujte.


ico

Nálev vždy inak

Mierny sladkokyslý nálev na zeleninu

  • 1 l octu
  • 4 l vody
  • 100 g soli
  • 300 g cukru

Všetky prísadu spolu uvarte a nechajte vychladnúť. Nálevom zalejte zeleninu naukladanú v zaváraninových fľašiach, uzatvorte sterilizujte.

Korenený nálev

  • 5 l vody
  • 1,6 l octu
  • 600 g kryštálového cukru
  • 200 g soli
  • 1 ČL drveného čierneho korenia (nie mleté, skôr v mažiari alebo mlynčeku potlčené)
  • 1/2 ČL drveného nového korenia
  • 5 bobkových listov
  • 5 klinčekov
  • 1 ČL semienok tymianu
  • 1 ČL semienok koriandru
  • 1 PL horčicových semienok
  • kôpor
  • zelerová vňať

Všetky prísady zvarte dohromady, nechajte úplne vychladnúť, preceďte cez husté sitko a použite na zalievanie zeleniny.


ico

Niekoľko tipov

  • Ak chcete, aby boli uhorky a iná zelenina chrumkavé nikdy ich nesterilizujte viac ako 15 pri 80 stupňoch.
  • Na sterilizovanie je najvhodnejšia obyčajná kuchynská soľ. Morská soľ sa na sterilizovanie neodporúča, pretože pri použití väčšieho množstva tejto soli môže spôsobiť horkastú príchuť zaváranín.
  • Kyslosť zabezpečuje 8 percentný ocot alebo kyselina citrónová, po ktorej by mali siahať ľudia trpiaci na žalúdočné ťažkosti, pretože menej dráždi sliznicu.
  • Odborníci na zdravú výživu neodporúčajú pri príprave zaváraním zbytočne používať konzervačné látky, pretože mikroorganizmy sa zničia už pri samotnej sterilizácií a kyslým prostredím. Nie vždy sa môžeme spoľahnúť na potrebné kyslé prostredie, vtedy je výhodné zeleninu i ovocie sterilizovať v slanom náleve, ktorý tiež ničí nechcené organizmy tvoriace plesne a pod...

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  2. Eilat: Slnko, teplo a zábava
  3. Ku kuchynskej linke dostanete obývačku či vstavané skrine za 50%
  4. 4 rady pre deti a dospelých, ako sa starať o pokožku
  5. Výstava Podoby lásky zobrazí skutočné osudy konkrétnych žien
  6. Tohtoročné trhy pred Auparkom bude otvárať Vidiek
  7. Všetky okresy svojimi pobočkami pokrývajú len tri banky
  8. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky
  9. Ochráňte pred zlodejmi celé vozidlo vďaka VAM Akustik
  10. V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások
  1. Eilat: Slnko, teplo a zábava
  2. Ku kuchynskej linke dostanete obývačku či vstavané skrine za 50%
  3. Exkurzia študentov Stavebnej fakulty STU v Bratislave
  4. Prichádza Black Friday, jazdenku môžete mať so zľavou 2000 eur
  5. 4 rady pre deti a dospelých, ako sa starať o pokožku
  6. Výstava Podoby lásky zobrazí skutočné osudy konkrétnych žien
  7. Tohtoročné trhy pred Auparkom bude otvárať Vidiek
  8. Všetky okresy svojimi pobočkami pokrývajú len tri banky
  9. Ochráňte pred zlodejmi celé vozidlo vďaka VAM Akustik
  10. Čerešne - miesto, kde môžete žiť podľa seba
  1. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky 13 293
  2. Eilat: Slnko, teplo a zábava 11 340
  3. 3 pravidlá pre lepší dôchodok 7 159
  4. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€ 4 220
  5. Tohtoročné trhy pred Auparkom bude otvárať Vidiek 2 895
  6. Ako sa zbaviť chladnej podlahy 1 997
  7. Ku kuchynskej linke dostanete obývačku či vstavané skrine za 50% 1 638
  8. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií 1 626
  9. Čerešne - miesto, kde môžete žiť podľa seba 1 484
  10. Všetky okresy svojimi pobočkami pokrývajú len tri banky 1 342

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Veľkolepý nástup, výslnie a pád. Prečo veľké strany neprežijú svojich lídrov

Výmena lídra nie je kľúčom k dlhšej životnosti strany. Funguje len pri menších stranách, v Smere by mohla znamenať rýchly zánik.

KOMENTÁRE

Smer bez Fica nemá logiku

Životnosť strán ako Smer sa odvíja od popularity zakladateľa.

Neprehliadnite tiež

Jimi Hendrix: Oslávil by 75 rokov, no jeho život bol príliš divoký

Keď najvplyvnejší gitarista 20. storočia zomrel, nikto nevedel, ako sa to stalo.

Tip na výlet: Juhočeská Třeboň možno práve chová vášho vianočného kapra

Skvelý tip na predĺžený víkend môže byť Třeboň, preslávená rybníkmi, históriou, kúpeľníctvom a pivom.

Svet sa zabáva na odlíčených celebritách, aplikácia im zmýva šminky

Vďaka technológii môžete vyzerať horšie ako v skutočnosti.

Sedem receptov na punčové rezy

Jeden z najobľúbenejších receptov všetkých čias v rôznych verziách.