Uhorková sezóna

Využite príval uhoriek a pochutnajte si na nich aj neskôr...

Sterilizované uhorky „DIA“

Na odmerkový nálev do fliaš s objemom 7 dl:

  • 5 tabliet umelého sladidla
  • 1 ČL soli
  • 100 ml octu
  • 1 bobkový list
  • 3 zrnká nového korenia
  • 3 zrnká čierneho korenia
  • 1/2 ČL horčicových semienok

Podľa chuti

  • 1 malá cibuľka
  • 2 kolieska mrkvy
  • stonka kôpru

Očistené uhorky natlačte do 7 dl zaváraninových fliaš. Pridajte ostatné suroviny podľa návodu a fľašu dolejte studenou vodou. Dobre uzatvorte a sterilizujte približne 15-20 minút pri teplote 90 stupňov.

Tip: Tento nálev nemusí byť určený len pre diabetikov. Ak nahradíte tablety umelého sladidla 2-3 polievkovými lyžicami kryštálového cukru, dostanete osvedčený recept na sladko-kyslé uhorky bez zdĺhavého varenia nálevu.


Kvasené uhorky

  • uhorky
  • voda
  • soľ

Podľa chuti a potreby:

  • chlieb alebo zemiak
  • cibuľa
  • cesnak
  • viničové listy
  • chren
  • feferónka
  • kôpor

Vodu so soľou prevarte a nechajte vychladnúť. Na 1 liter vody potrebujete 30 g soli. Uhorky dobre umyte a odrežte im konce. Do čistého 3-5 litrového pohára alebo kameninového súdku uhorky naukladajte a pridať môžete i iné suroviny podľa chuti. Naplnený pohár zalejte pripravenou vodou tak, aby prekrývala celý obsah o 1 cm. Pohár uzatvorte celofánom na chladnejšie miesto, kde za 10-14 dní vykvasia. Alebo na parapetu okna, kde na teple vykvasia do 3-5 dní. Na rýchlejšie vykvasenie sa zvykne na vrch pohára pridať kúsok chleba alebo zemiaku, ktorý tiež podporuje kvasenie a na rozdiel od pečiva nespôsobuje plesne.

Tip: Ak nakladáte uhorky na parapete v pohári zo skla, obaľte ho alobalom. Uhorky si tak dlhšie zachovajú svoju zelenú farbu. Ak nestihnete všetky „kvašáky“ skonzumovať, opláchnite ich pod tečúcou vodou, naložte do fliaš, zalejte nálevom, ktorý ste precedili cez husté sitko a krátko sterilizujte.


ico

Nálev vždy inak

Mierny sladkokyslý nálev na zeleninu

  • 1 l octu
  • 4 l vody
  • 100 g soli
  • 300 g cukru

Všetky prísadu spolu uvarte a nechajte vychladnúť. Nálevom zalejte zeleninu naukladanú v zaváraninových fľašiach, uzatvorte sterilizujte.

Korenený nálev

  • 5 l vody
  • 1,6 l octu
  • 600 g kryštálového cukru
  • 200 g soli
  • 1 ČL drveného čierneho korenia (nie mleté, skôr v mažiari alebo mlynčeku potlčené)
  • 1/2 ČL drveného nového korenia
  • 5 bobkových listov
  • 5 klinčekov
  • 1 ČL semienok tymianu
  • 1 ČL semienok koriandru
  • 1 PL horčicových semienok
  • kôpor
  • zelerová vňať

Všetky prísady zvarte dohromady, nechajte úplne vychladnúť, preceďte cez husté sitko a použite na zalievanie zeleniny.


ico

Niekoľko tipov

  • Ak chcete, aby boli uhorky a iná zelenina chrumkavé nikdy ich nesterilizujte viac ako 15 pri 80 stupňoch.
  • Na sterilizovanie je najvhodnejšia obyčajná kuchynská soľ. Morská soľ sa na sterilizovanie neodporúča, pretože pri použití väčšieho množstva tejto soli môže spôsobiť horkastú príchuť zaváranín.
  • Kyslosť zabezpečuje 8 percentný ocot alebo kyselina citrónová, po ktorej by mali siahať ľudia trpiaci na žalúdočné ťažkosti, pretože menej dráždi sliznicu.
  • Odborníci na zdravú výživu neodporúčajú pri príprave zaváraním zbytočne používať konzervačné látky, pretože mikroorganizmy sa zničia už pri samotnej sterilizácií a kyslým prostredím. Nie vždy sa môžeme spoľahnúť na potrebné kyslé prostredie, vtedy je výhodné zeleninu i ovocie sterilizovať v slanom náleve, ktorý tiež ničí nechcené organizmy tvoriace plesne a pod...

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako si vybrať ten
  3. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty?
  5. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach
  6. Žilina Voce Magna 2017 – Medzinárodná súťaž zborového umenia
  7. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár
  8. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty
  9. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande
  10. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne
  1. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako si vybrať ten
  2. Program obnovy chodníkov v Starom Meste schválený
  3. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  4. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  5. Príďte na Deň otvorených dverí v Novom Ružinove
  6. Študenti sa rozhodli zmeniť svoju školu
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  9. Samsung Galaxy Note8 umožňuje tvoriť veľké veci
  10. IMMOFINANZ spúšťa medzinárodnú reklamnú kampaň retailovej značky
  1. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 8 978
  2. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne 6 886
  3. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár 2 641
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 2 251
  5. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 1 773
  6. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande 1 677
  7. Päť mýtov, ktoré ste počuli. A možno aj uverili 1 447
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 874
  9. Kedy sa refinancovanie oplatí? 866
  10. Všetko, čo by ste mali vedieť o umelom oplodnení 848

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Účtenky frustrujú podnikateľov, no Babišovi lákajú voličov

Sociálni demokrati o registračných pokladniciach hovoria dve desaťročia. Tému aj tak pustili hnutiu ANO.

ŠPORT

Sagan na MS: má dva tituly, ale raz ho zradil žalúdok

Sagana čakajú ôsme majstrovstvá sveta.

TECH

Výmena batérií namiesto nabíjania. Elektroautá sa môžu zmeniť

Nebude zložitejšia ako tankovanie paliva.

Neprehliadnite tiež

Dlhodobé vzťahy ničia záujem o sex. U žien skôr než u mužov

Správanie v intímnej oblasti ovplyvňuje aj viera v stereotypné predstavy.

Tohtoročné Emmy Awards ovládli ženy. Takto to počas večera vyzeralo

V Los Angeles sa v nedeľu v noci odovzdávali takzvané televízne Oscary.

Módna návrhárka Michaela Ľuptáková: Krása nemá konfekčnú veľkosť

Navrhuje kolekcie aj pre bacuľky a jej šaty s hrdosťou nosia aj celebrity.

Na Slovensku bojuje za zdravšiu módu originálny projekt

Módny priemysel je druhým najšpinavším priemyslom na svete, slovenskí návrhári upozorňujú na jeho alarmujúci stav.