Uhorková sezóna

Využite príval uhoriek a pochutnajte si na nich aj neskôr...

Sterilizované uhorky „DIA“

Na odmerkový nálev do fliaš s objemom 7 dl:

  • 5 tabliet umelého sladidla
  • 1 ČL soli
  • 100 ml octu
  • 1 bobkový list
  • 3 zrnká nového korenia
  • 3 zrnká čierneho korenia
  • 1/2 ČL horčicových semienok

Podľa chuti

  • 1 malá cibuľka
  • 2 kolieska mrkvy
  • stonka kôpru

Očistené uhorky natlačte do 7 dl zaváraninových fliaš. Pridajte ostatné suroviny podľa návodu a fľašu dolejte studenou vodou. Dobre uzatvorte a sterilizujte približne 15-20 minút pri teplote 90 stupňov.

Tip: Tento nálev nemusí byť určený len pre diabetikov. Ak nahradíte tablety umelého sladidla 2-3 polievkovými lyžicami kryštálového cukru, dostanete osvedčený recept na sladko-kyslé uhorky bez zdĺhavého varenia nálevu.


Kvasené uhorky

  • uhorky
  • voda
  • soľ

Podľa chuti a potreby:

  • chlieb alebo zemiak
  • cibuľa
  • cesnak
  • viničové listy
  • chren
  • feferónka
  • kôpor

Vodu so soľou prevarte a nechajte vychladnúť. Na 1 liter vody potrebujete 30 g soli. Uhorky dobre umyte a odrežte im konce. Do čistého 3-5 litrového pohára alebo kameninového súdku uhorky naukladajte a pridať môžete i iné suroviny podľa chuti. Naplnený pohár zalejte pripravenou vodou tak, aby prekrývala celý obsah o 1 cm. Pohár uzatvorte celofánom na chladnejšie miesto, kde za 10-14 dní vykvasia. Alebo na parapetu okna, kde na teple vykvasia do 3-5 dní. Na rýchlejšie vykvasenie sa zvykne na vrch pohára pridať kúsok chleba alebo zemiaku, ktorý tiež podporuje kvasenie a na rozdiel od pečiva nespôsobuje plesne.

Tip: Ak nakladáte uhorky na parapete v pohári zo skla, obaľte ho alobalom. Uhorky si tak dlhšie zachovajú svoju zelenú farbu. Ak nestihnete všetky „kvašáky“ skonzumovať, opláchnite ich pod tečúcou vodou, naložte do fliaš, zalejte nálevom, ktorý ste precedili cez husté sitko a krátko sterilizujte.


ico

Nálev vždy inak

Mierny sladkokyslý nálev na zeleninu

  • 1 l octu
  • 4 l vody
  • 100 g soli
  • 300 g cukru

Všetky prísadu spolu uvarte a nechajte vychladnúť. Nálevom zalejte zeleninu naukladanú v zaváraninových fľašiach, uzatvorte sterilizujte.

Korenený nálev

  • 5 l vody
  • 1,6 l octu
  • 600 g kryštálového cukru
  • 200 g soli
  • 1 ČL drveného čierneho korenia (nie mleté, skôr v mažiari alebo mlynčeku potlčené)
  • 1/2 ČL drveného nového korenia
  • 5 bobkových listov
  • 5 klinčekov
  • 1 ČL semienok tymianu
  • 1 ČL semienok koriandru
  • 1 PL horčicových semienok
  • kôpor
  • zelerová vňať

Všetky prísady zvarte dohromady, nechajte úplne vychladnúť, preceďte cez husté sitko a použite na zalievanie zeleniny.


ico

Niekoľko tipov

  • Ak chcete, aby boli uhorky a iná zelenina chrumkavé nikdy ich nesterilizujte viac ako 15 pri 80 stupňoch.
  • Na sterilizovanie je najvhodnejšia obyčajná kuchynská soľ. Morská soľ sa na sterilizovanie neodporúča, pretože pri použití väčšieho množstva tejto soli môže spôsobiť horkastú príchuť zaváranín.
  • Kyslosť zabezpečuje 8 percentný ocot alebo kyselina citrónová, po ktorej by mali siahať ľudia trpiaci na žalúdočné ťažkosti, pretože menej dráždi sliznicu.
  • Odborníci na zdravú výživu neodporúčajú pri príprave zaváraním zbytočne používať konzervačné látky, pretože mikroorganizmy sa zničia už pri samotnej sterilizácií a kyslým prostredím. Nie vždy sa môžeme spoľahnúť na potrebné kyslé prostredie, vtedy je výhodné zeleninu i ovocie sterilizovať v slanom náleve, ktorý tiež ničí nechcené organizmy tvoriace plesne a pod...

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kŕčové žily: Nepekné a nebezpečné
  2. Zvládnete tento test o jablkách a cideroch? Otestujte sa
  3. Vydanie denníka SME spolu s knihou Ľubomíra Feldeka
  4. Premýšľate nad kúpou last minute dovolenky v Egypte?
  5. Vaginálne mykózy – ako sa im brániť?
  6. Bolesti hlavy, brucha či únava? Môžu za to možno aj parazity!
  7. Neviete si vybrať správne miesto na dovolenku v Grécku?
  8. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  9. Jednoduchá mobilná tlač z vášho smartfónu, alebo tabletu?
  10. Vďaka úveru na rekonštrukciu môžete ušetriť tisícky EUR
  1. Zvládnete tento test o jablkách a cideroch? Otestujte sa
  2. Mladí futbalisti získali takmer 50 tisíc eur
  3. OMV modernizuje čerpacie stanice. Prioritou je pohodlie zákazník
  4. Aj zmrzlina podlieha trendom, mali ste už špenátovú?
  5. Prémiovosť slovenského trhu rastie, dovozová Metaxa je na čele
  6. Neseďte doma, cestujte z Košíc do sveta
  7. Vydanie denníka SME spolu s knihou Ľubomíra Feldeka
  8. Kŕčové žily: Nepekné a nebezpečné
  9. Študenti obhajovali návrhy na využitie Pisztoryho paláca
  10. Turistický nosič pre malého dobrodruha?
  1. Aký bude váš doplnkový dôchodok 12 304
  2. Bolesti hlavy, brucha či únava? Môžu za to možno aj parazity! 4 687
  3. Vydanie denníka SME spolu s knihou Ľubomíra Feldeka 3 803
  4. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a. 3 708
  5. Od 1. júla už prestanete chodiť na poštu! 3 505
  6. Vaginálne mykózy – ako sa im brániť? 3 440
  7. Neviete si vybrať správne miesto na dovolenku v Grécku? 3 198
  8. Premýšľate nad kúpou last minute dovolenky v Egypte? 3 052
  9. Jarabinky Grande odštartovali predaj zaujímavými cenami bytov 2 984
  10. Jednoduchá mobilná tlač z vášho smartfónu, alebo tabletu? 2 013

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Horiaci obklad z londýnskej budovy sa používa aj na Slovensku

Francúzsky výrobca v pondelok oznámil, že obklad, ktorý pravdepodobne významne prispel k tragickému požiaru v Londýne, prestal vyrábať.

DOMOV

Fico sa po futbale vybúril na liste šéfovi UEFA

Pri iných futbalových kauzách mlčal.

KOMENTÁRE

Sprisahanci z jadra: Premiérove konšpiračné predstavy o futbale

Veľké krajiny chcú vybabrať s menšími.

Neprehliadnite tiež

Vzťahová poradňa: Som tehotná, ale môj partner má pochybnosti

Klinická psychologička poradí pri pocitoch samoty v tehotenstve aj ako sa zachovať pri mizogýnovi v rodine.

Margaret Hamiltonová: žena, ktorá pomohla mužom pristáť na Mesiaci

Vyznala sa v programovaní a vymyslela termín softvérové inžinierstvo. Aj vďaka nej USA vo vesmírnych pretekoch dobehli Sovietsky zväz.

Láka vás vegánstvo? Na týchto sedem vecí by ste mali myslieť

Aj strava založená len na rastlinnom pôvode môže byť pre ľudský organizmus nutrične plnohodnotná. Stačí dodržiavať niekoľko pravidiel.

Strava v tehotenstve: Päť kľúčových živín pre matku a dieťa

Veľká päťka živín pre tehotné: kyselina listová, vápnik, vitamín D, bielkoviny a železo. Aký má byť príjem a ktoré potraviny ich obsahujú?