Strúčiky s kôprom
(odmerkový nálev) fazuľové strúčiky kôpor voda ocot celé nové korenie bobkový list soľ Strukovú fazuľu oberte, odrežte obidva konce a rozkrájajte na menšie kúsky. Tie dôkladne premyte vo väčšej nádobe, podľa potreby vodu niekoľkokrát vymeňte. Premyté struky vyberte do väčšieho hrnca, zalejte vodou, uvarte do polomäkka a nechajte aspoň čiastočne vychladnúť. Do umytých zaváracích fliaš vložte kvet a listy kôpru, navrstvite struky, na vrch každej fľaše položte bobkový list, dve guľôčky nového korenia, 1 zarovnanú lyžičku soli a 1 lyžičku octu. Nakoniec všetko zalejte studenou vodou a dobre uzatvorte. Keďže sú struky predvarené, sterilizovanie pri 80 stupňoch nemusí trvať dlhšie ako 10-15 minút.
Zarovnaná čajová lyžička soli a octu je vypočítaná pre zaváraciu fľašu s objemom 3 - 3,5 dl.
Tip: Keďže i malé množstvo soli a octu konzervuje, nálev je vyvážený a neovplyvňuje chuť strúčikov, ako klasický slaný či sladkokyslý nálev. S kôprovou arómou sú fazuľky najvhodnejšie na prípravu polievok a prívarkov.
Zeleninová nátierka kilo červenej papriky kilo paradajok kilo cibule 500 g mrkvy 2 červené feferónky 20 g soli 6-8 PL kryštálového cukru 100 ml oleja 200 ml octu Zeleninu umyte a podľa potreby dočistite. Kúsky zeleniny postupne pomeľte na mäsovom mlynčeku. Pomletú zmes dochuťte soľou, cukrom, olejom a octom. Všetko dôkladne premiešajte a dajte pomaly variť približne na 1 hodinu, alebo podľa požadovanej hustoty. Počas varenia môžete pridať cukor alebo ocot podľa chuti. Zmes nechajte čiastočne vychladnúť, naplňte do malých zaváraninových fliaš, dôkladne uzatvorte a sterilizujte približne 15 minút. Servírujte ako nátierku na pečive, ale použiť ju môžete i ako základ na prípravu omáčok pod mäso.
Tip: Dochutenie si prispôsobí každý sám podľa chuti alebo podľa odrody a sladkosti papriky a mrkvy. Naopak, na dosiahnutie pikantnej nátierky na hrianky by ste mali pridať ešte niekoľko feferónov navyše.
Nakladaná zelenina stredne veľký karfiol 2 červené papriky 2 zelené papriky malá cuketa patizón červená cibuľa biela cibuľa väčšia mrkva kôpor zelerová vňať Na základný nálev:
1,75 l vody 500 ml octu Rýchlovka
Rýchla farebná zmes
Očistite rovnomerné množstvo mrkvy, petržlenu, kalerábu a zeleru. Zeleninu pokrájajte na malé kocky a poukladajte do 3 dl zaváracích fliaš. Ukladajte buď vo farebných vrstvách alebo všetku zeleninu premiešajte a naplňte ako zmes. Na povrch každej fľaše vysypte 1 ČL soli a zalejte studenou vodou. Uzatvorené fľaše sterilizujte od bodu varu približne 1 hodinu. Takto pripravená zelenina je po scedení vhodná do šalátov, do polievok ju možno použiť i so slaným nálevom.
Tip: Ak sa rozhodnete pripraviť si polotovar obohatený o hrášok a cibuľu, koreňovú zeleninu by ste mali pre kratšie sterilizovanie predvariť.
20 g soli 80 g kryštálového cukru 4 guľôčky nového korenia 2 bobkové listy Všetky suroviny na prípravu nálevu zmiešajte, nechajte prevrieť a postupne vychladnúť. Karfiol očistite a rozoberte na ružičky. Mrkvu ostrúhajte a nakrájajte na kolieska. Premytú zeleninu vložte do hrnca s vriacou vodou. Blanšírujte 3-5 minút, po scedení ju prepláchnite studenou vodou. Zvyšnú zeleninu očistite, umyte a pokrájajte. Cibuľu na plátky, papriky na pásiky, patizón na kocky a cuketu na kolieska alebo polmesiačiky a pod. Do umytých fliaš postupne ukladajte a striedajte kúsky zeleniny. Nezabudnite pomedzi poschodia vložiť i zelerovú vňať, ligurček, kôpor alebo iné bylinky podľa chuti. Naplnené fľaše zalejte pripraveným nálevom, uzatvorte a sterilizujte 10-15 minút.
Tip: Ak si karfiol a mrkvu predvaríte skôr, vodu z blanšírovania si môžete odložiť bokom na prípravu nálevu. Nálev nemusí pred zalievaním naplnených fliaš úplne vychladnúť.
Sterilizovaná cvikla 1-2 kg cvikly chren Na nálev:
2 l vody 600 ml octu 400 g kryštálového cukru 80-100 g soli ČL rasce 1/2 ČL anízu 1/2 ČL feniklu Cvikle odrežte listy, dôkladne ju poumývajte a uvarte v šupke domäkka. Medzitým z uvedených surovín uvarte nálev. Po vychladnutí cviklu ošúpte a do väčšej nádoby pretlačte na kocky alebo nahrubo nastrúhajte. Takto pripravenú cviklu zalejte precedeným nálevom, premiešajte a nechajte chvíľku postáť, aby sa do cvikly časť nálevu nasiakla. Trochu nálevu si odložte bokom, ak by bolo potrebné dolievať do naplnených fliaš. Pripraveným cviklovým šalátom naplňte zaváraninové fľaše a podľa potreby doplňte fľaše zvyšným nálevom. Do niektorých pohárov môžete pridať podľa chuti na kolieska nakrájaný alebo najemno nastrúhaný chren. Zaviečkované fľaše sterilizujte krátko – približne 5 minút od bodu varu, keďže cvikla je už raz varená.
Tip: Výhodnejšie bude nálev precediť do väčšej nádoby, do ktorej budete pridávať pretlačenú cviklu. Podľa toho, koľko ju necháte odpočívať alebo ako nahusto budete plniť fľaše sa ukáže, či potrebujete nálev dovariť.
Čalamáda bez sterilizovania kilo bielej kapusty kilo červenej kapusty kilo šalátových uhoriek 4 veľké cibule 500 g mrkvy 500 g zelenej papriky 200 g kryštálového cukru 400 ml octu balenie koreniaceho prípravku na nakladanie 1/2 ČL prípravku s obsahom dvojsiričitanu draselného Zeleninu očistite, umyte a nastrúhajte na rezance. Vo väčšej nádobe zmiešajte dôkladne všetky suroviny spolu zo zeleninou a nechajte v chlade postáť 12 - 24 hodín. Počas doby čakania môžete šalát premiešavať. Pripravenou čalamádou naplňte fľaše alebo kameninový súdok. Čalamádu plňte voľne, príliš nenatláčajte. Fľaše uzatvorte a bez sterilizovania odložte na chladné tmavé miesto.
Tip: Dvojsiričitan draselný je prípravok na sírenie muštu, vína a na nakladanie zeleniny. Prášok zastavuje kvasenie a nezanecháva žiadnu arómu ani nežiaducu pachuť. Dostať ho v drogérii alebo v záhradkárskych potrebách.
Paradajkový lekvár 2,5 kg zrelých paradajok 500 g letných kyslých jabĺk 1,5 kg kryštálového cukru 2 balenia vanilínového cukru 3 citróny 50 ml koňaku Paradajky po dávkach ponárajte na 3 minúty do horúcej vody, schlaďte ich v studenej a zbavte šupky. Jablká ostrúhajte, vyrežte im stredovníky a spolu s paradajkami rozmixujte dohladka. Zmes dajte do väčšieho hrnca spolu s cukrom a vanilínovým cukrom a na malom plameni zvárajte, kým nie je lekvár úplne hustý. Pred koncom varenia pridajte šťavu z troch citrónov a koňak. Ešte horúci lekvár naplňte do fliaš, uzatvorte, obráťte hore dnom a nechajte vychladnúť. Ak sa bojíte, že lekvár nebude dostatočne zakonzervovaný, sterilizujte ho od bodu varu maximálne 5 minút.
Tip: Lekvár sa používa na koláče, ale i pod mäso. Pri varení ho môžete dochutiť 1 ČL mletého zázvoru alebo mletej škorice.
Mrkvový džem kilo mrkvy 500 g kryštálového cukru 7 klinčekov 3 pomaranče balenie želírovacieho prípravku Mrkvu očistite a najemno nastrúhajte. Vložte ju do hrnca, podlejte trochou vody a duste, kým nie je mäkká. Môžete uvariť i mrkvu vcelku a potom ju rozmixovať. Pomaranče ošúpte a postupne z nich vykrajujte mesiačiky, aby ostali bez horkej šupky. Pomarančové mesiačiky pridajte do mrkvy a spolu s klinčekmi ešte krátko povarte. Nakoniec pridajte cukor a želirovací prípravok v množstve podľa návodu na obale. Klinčeky vyberte a horúcim džemom naplňte zaváracie fľaše. Ihneď uzatvorte a uložte hore dnom. Nechajte postáť minimálne 15 minút.
Tip: Pomaranče pred ošúpaním dôkladne umyte v mydlovej a potom v čistej vode. Do skoro hotového džemu môžete pridať na malé kocky alebo pásiky pokrájané pomarančové šupku. Džemu to dodá exotický nádych a horkastú príchuť.
Rady, tipy a triky... Či už ovocie alebo zelenina musia byť pri spracovaní dokonale čisté. Platí to i o kuchynskom náradí, ktoré pri tejto činnosti používame. Zaváracie fľaše by mali byť umyté prípravkom na umývanie riadu, následne vypláchnuté horúcou vodou a nakoniec dokonale opláchnuté a voľne vysušené. Viečka by ste mali pred použitím krátko povariť alebo namočiť do horúcej vody a potom vytrieť čistou utierkou. Ani viečka nežijú večne. Skúste jednoduchý trik. Špendlíkom alebo ihlou si každý rok urobte na povrchu viečka malý škrabanec. Keď už sú tam takéto značky 3 – 4, je čas sa s viečkom nadobro rozlúčiť. Drobné plody ovocia alebo nadrobno posekanú zeleninu uložte do fliaš na voľno, neskôr fľašou potraste a jemne pobúchajte dno o pracovnú dosku. Ak objem vo fľaši sadol, podľa potreby ju doplňte. Fľaše by mali byť naplnené približne 1 cm od povrchu. Nálev by mal prikrývať všetko. Pozor na znečistený okraj fliaš, viečko by mohlo zle priľnúť. Nebojte sa experimentovať, ale v malom množstve. Ak vám a vašej rodine váš nový recept zachutí, potom môžete dorobiť „novinku“ vo väčšom množstve. Pri samotnej sterilizácií by sa fľaše nemali dotýkať a búchať o seba ani o dno. Dobrým pomocníkom sú kusy plátna alebo novín. Obyčajný ocot môžete nahradiť voňavejším balzamikovým octom, naopak pre niekoho prikyslé uhorky môžete zjemniť vínnym alebo jablčným octom. Ak sa vám „podarí“ uvariť priveľké množstvo nálevu, nemusíte ho vylievať. Dobre uzatvorený a odložený v chladničke vydrží i niekoľko dní a bude po ruke pri ďalšom dozbere úrody.
Autor: mag