Bohatá úroda

V zimných mesiacoch sa domácej zeleniny nevieme dočkať, v lete nás zaplavujú sezónne prebytky. Neviete, čo s nimi? Uložte ich na horšie časy...

Strúčiky s kôprom
(odmerkový nálev)

  • fazuľové strúčiky
  • kôpor
  • voda
  • ocot
  • celé nové korenie
  • bobkový list
  • soľ

Strukovú fazuľu oberte, odrežte obidva konce a rozkrájajte na menšie kúsky. Tie dôkladne premyte vo väčšej nádobe, podľa potreby vodu niekoľkokrát vymeňte. Premyté struky vyberte do väčšieho hrnca, zalejte vodou, uvarte do polomäkka a nechajte aspoň čiastočne vychladnúť. Do umytých zaváracích fliaš vložte kvet a listy kôpru, navrstvite struky, na vrch každej fľaše položte bobkový list, dve guľôčky nového korenia, 1 zarovnanú lyžičku soli a 1 lyžičku octu. Nakoniec všetko zalejte studenou vodou a dobre uzatvorte. Keďže sú struky predvarené, sterilizovanie pri 80 stupňoch nemusí trvať dlhšie ako 10-15 minút.

Zarovnaná čajová lyžička soli a octu je vypočítaná pre zaváraciu fľašu s objemom 3 - 3,5 dl.

Tip: Keďže i malé množstvo soli a octu konzervuje, nálev je vyvážený a neovplyvňuje chuť strúčikov, ako klasický slaný či sladkokyslý nálev. S kôprovou arómou sú fazuľky najvhodnejšie na prípravu polievok a prívarkov.


Zeleninová nátierka

  • kilo červenej papriky
  • kilo paradajok
  • kilo cibule
  • 500 g mrkvy
  • 2 červené feferónky
  • 20 g soli
  • 6-8 PL kryštálového cukru
  • 100 ml oleja
  • 200 ml octu

Zeleninu umyte a podľa potreby dočistite. Kúsky zeleniny postupne pomeľte na mäsovom mlynčeku. Pomletú zmes dochuťte soľou, cukrom, olejom a octom. Všetko dôkladne premiešajte a dajte pomaly variť približne na 1 hodinu, alebo podľa požadovanej hustoty. Počas varenia môžete pridať cukor alebo ocot podľa chuti. Zmes nechajte čiastočne vychladnúť, naplňte do malých zaváraninových fliaš, dôkladne uzatvorte a sterilizujte približne 15 minút. Servírujte ako nátierku na pečive, ale použiť ju môžete i ako základ na prípravu omáčok pod mäso.

Tip: Dochutenie si prispôsobí každý sám podľa chuti alebo podľa odrody a sladkosti papriky a mrkvy. Naopak, na dosiahnutie pikantnej nátierky na hrianky by ste mali pridať ešte niekoľko feferónov navyše.


Nakladaná zelenina

  • stredne veľký karfiol
  • 2 červené papriky
  • 2 zelené papriky
  • malá cuketa
  • patizón
  • červená cibuľa
  • biela cibuľa
  • väčšia mrkva
  • kôpor
  • zelerová vňať

Na základný nálev:

  • 1,75 l vody
  • 500 ml octu
  • info
    Rýchlovka
    Rýchla farebná zmes
    Očistite rovnomerné množstvo mrkvy, petržlenu, kalerábu a zeleru. Zeleninu pokrájajte na malé kocky a poukladajte do 3 dl zaváracích fliaš. Ukladajte buď vo farebných vrstvách alebo všetku zeleninu premiešajte a naplňte ako zmes. Na povrch každej fľaše vysypte 1 ČL soli a zalejte studenou vodou. Uzatvorené fľaše sterilizujte od bodu varu približne 1 hodinu. Takto pripravená zelenina je po scedení vhodná do šalátov, do polievok ju možno použiť i so slaným nálevom.
    • Tip: Ak sa rozhodnete pripraviť si polotovar obohatený o hrášok a cibuľu, koreňovú zeleninu by ste mali pre kratšie sterilizovanie predvariť.
  • 20 g soli
  • 80 g kryštálového cukru
  • 4 guľôčky nového korenia
  • 2 bobkové listy

Všetky suroviny na prípravu nálevu zmiešajte, nechajte prevrieť a postupne vychladnúť. Karfiol očistite a rozoberte na ružičky. Mrkvu ostrúhajte a nakrájajte na kolieska. Premytú zeleninu vložte do hrnca s vriacou vodou. Blanšírujte 3-5 minút, po scedení ju prepláchnite studenou vodou. Zvyšnú zeleninu očistite, umyte a pokrájajte. Cibuľu na plátky, papriky na pásiky, patizón na kocky a cuketu na kolieska alebo polmesiačiky a pod. Do umytých fliaš postupne ukladajte a striedajte kúsky zeleniny. Nezabudnite pomedzi poschodia vložiť i zelerovú vňať, ligurček, kôpor alebo iné bylinky podľa chuti. Naplnené fľaše zalejte pripraveným nálevom, uzatvorte a sterilizujte 10-15 minút.

Tip: Ak si karfiol a mrkvu predvaríte skôr, vodu z blanšírovania si môžete odložiť bokom na prípravu nálevu. Nálev nemusí pred zalievaním naplnených fliaš úplne vychladnúť.


Sterilizovaná cvikla

  • 1-2 kg cvikly
  • chren

Na nálev:

  • 2 l vody
  • 600 ml octu
  • 400 g kryštálového cukru
  • 80-100 g soli
  • ČL rasce
  • 1/2 ČL anízu
  • 1/2 ČL feniklu

Cvikle odrežte listy, dôkladne ju poumývajte a uvarte v šupke domäkka. Medzitým z uvedených surovín uvarte nálev. Po vychladnutí cviklu ošúpte a do väčšej nádoby pretlačte na kocky alebo nahrubo nastrúhajte. Takto pripravenú cviklu zalejte precedeným nálevom, premiešajte a nechajte chvíľku postáť, aby sa do cvikly časť nálevu nasiakla. Trochu nálevu si odložte bokom, ak by bolo potrebné dolievať do naplnených fliaš. Pripraveným cviklovým šalátom naplňte zaváraninové fľaše a podľa potreby doplňte fľaše zvyšným nálevom. Do niektorých pohárov môžete pridať podľa chuti na kolieska nakrájaný alebo najemno nastrúhaný chren. Zaviečkované fľaše sterilizujte krátko – približne 5 minút od bodu varu, keďže cvikla je už raz varená.

Tip: Výhodnejšie bude nálev precediť do väčšej nádoby, do ktorej budete pridávať pretlačenú cviklu. Podľa toho, koľko ju necháte odpočívať alebo ako nahusto budete plniť fľaše sa ukáže, či potrebujete nálev dovariť.


Čalamáda bez sterilizovania

  • kilo bielej kapusty
  • kilo červenej kapusty
  • kilo šalátových uhoriek
  • 4 veľké cibule
  • 500 g mrkvy
  • 500 g zelenej papriky
  • 200 g kryštálového cukru
  • 400 ml octu
  • balenie koreniaceho prípravku na nakladanie
  • 1/2 ČL prípravku s obsahom dvojsiričitanu draselného

Zeleninu očistite, umyte a nastrúhajte na rezance. Vo väčšej nádobe zmiešajte dôkladne všetky suroviny spolu zo zeleninou a nechajte v chlade postáť 12 - 24 hodín. Počas doby čakania môžete šalát premiešavať. Pripravenou čalamádou naplňte fľaše alebo kameninový súdok. Čalamádu plňte voľne, príliš nenatláčajte. Fľaše uzatvorte a bez sterilizovania odložte na chladné tmavé miesto.

Tip: Dvojsiričitan draselný je prípravok na sírenie muštu, vína a na nakladanie zeleniny. Prášok zastavuje kvasenie a nezanecháva žiadnu arómu ani nežiaducu pachuť. Dostať ho v drogérii alebo v záhradkárskych potrebách.


Paradajkový lekvár

  • 2,5 kg zrelých paradajok
  • 500 g letných kyslých jabĺk
  • 1,5 kg kryštálového cukru
  • 2 balenia vanilínového cukru
  • 3 citróny
  • 50 ml koňaku

Paradajky po dávkach ponárajte na 3 minúty do horúcej vody, schlaďte ich v studenej a zbavte šupky. Jablká ostrúhajte, vyrežte im stredovníky a spolu s paradajkami rozmixujte dohladka. Zmes dajte do väčšieho hrnca spolu s cukrom a vanilínovým cukrom a na malom plameni zvárajte, kým nie je lekvár úplne hustý. Pred koncom varenia pridajte šťavu z troch citrónov a koňak. Ešte horúci lekvár naplňte do fliaš, uzatvorte, obráťte hore dnom a nechajte vychladnúť. Ak sa bojíte, že lekvár nebude dostatočne zakonzervovaný, sterilizujte ho od bodu varu maximálne 5 minút.

Tip: Lekvár sa používa na koláče, ale i pod mäso. Pri varení ho môžete dochutiť 1 ČL mletého zázvoru alebo mletej škorice.


Mrkvový džem

  • kilo mrkvy
  • 500 g kryštálového cukru
  • 7 klinčekov
  • 3 pomaranče
  • balenie želírovacieho prípravku

Mrkvu očistite a najemno nastrúhajte. Vložte ju do hrnca, podlejte trochou vody a duste, kým nie je mäkká. Môžete uvariť i mrkvu vcelku a potom ju rozmixovať. Pomaranče ošúpte a postupne z nich vykrajujte mesiačiky, aby ostali bez horkej šupky. Pomarančové mesiačiky pridajte do mrkvy a spolu s klinčekmi ešte krátko povarte. Nakoniec pridajte cukor a želirovací prípravok v množstve podľa návodu na obale. Klinčeky vyberte a horúcim džemom naplňte zaváracie fľaše. Ihneď uzatvorte a uložte hore dnom. Nechajte postáť minimálne 15 minút.

Tip: Pomaranče pred ošúpaním dôkladne umyte v mydlovej a potom v čistej vode. Do skoro hotového džemu môžete pridať na malé kocky alebo pásiky pokrájané pomarančové šupku. Džemu to dodá exotický nádych a horkastú príchuť.


ico

Rady, tipy a triky...

  • Či už ovocie alebo zelenina musia byť pri spracovaní dokonale čisté. Platí to i o kuchynskom náradí, ktoré pri tejto činnosti používame. Zaváracie fľaše by mali byť umyté prípravkom na umývanie riadu, následne vypláchnuté horúcou vodou a nakoniec dokonale opláchnuté a voľne vysušené. Viečka by ste mali pred použitím krátko povariť alebo namočiť do horúcej vody a potom vytrieť čistou utierkou.
  • Ani viečka nežijú večne. Skúste jednoduchý trik. Špendlíkom alebo ihlou si každý rok urobte na povrchu viečka malý škrabanec. Keď už sú tam takéto značky 3 – 4, je čas sa s viečkom nadobro rozlúčiť.
  • Drobné plody ovocia alebo nadrobno posekanú zeleninu uložte do fliaš na voľno, neskôr fľašou potraste a jemne pobúchajte dno o pracovnú dosku. Ak objem vo fľaši sadol, podľa potreby ju doplňte.
  • Fľaše by mali byť naplnené približne 1 cm od povrchu. Nálev by mal prikrývať všetko. Pozor na znečistený okraj fliaš, viečko by mohlo zle priľnúť.
  • Nebojte sa experimentovať, ale v malom množstve. Ak vám a vašej rodine váš nový recept zachutí, potom môžete dorobiť „novinku“ vo väčšom množstve.
  • Pri samotnej sterilizácií by sa fľaše nemali dotýkať a búchať o seba ani o dno. Dobrým pomocníkom sú kusy plátna alebo novín.
  • Obyčajný ocot môžete nahradiť voňavejším balzamikovým octom, naopak pre niekoho prikyslé uhorky môžete zjemniť vínnym alebo jablčným octom.
  • Ak sa vám „podarí“ uvariť priveľké množstvo nálevu, nemusíte ho vylievať. Dobre uzatvorený a odložený v chladničke vydrží i niekoľko dní a bude po ruke pri ďalšom dozbere úrody.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  3. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  4. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  7. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  8. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  3. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  4. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  5. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  6. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  7. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  8. 5 hviezdičkové apartmány priamo na pobreží - Dubrovník
  9. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  10. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 16 070
  2. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 11 030
  3. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 8 401
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 6 815
  5. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 367
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 6 181
  7. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 5 844
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 4 993
  9. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 4 673
  10. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní 3 732

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Kotlebovcom po zrušení môžu siahnuť na majetok, pozrite sa na aký

Kotlebovcom sa po vstupe do banskobystrickej župy začalo dariť, kupovali autá aj domy.

SVET

Rakúska štátna tajomníčka: Teraz útočia na webe, zajtra v uliciach

Rakúsko pripravuje zákony o nenávistných prejavoch.

KOMENTÁRE

Netreba vedieť, čo je Kajínek. Z väznice vykročila celebrita (Schutzov týždeň)

Proti „ideám“ Sme rodina je šuvix aj nový „sociálny balík“ Smer-SNS-HíD.

Neprehliadnite tiež

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Na sobotu, 27. mája, sme pre vás pripravili rozhovor s Oľgou Feldekovou, jahodové recepty aj špeciálnu letnú súťaž.

Sex s robotom: Môžu robotické napodobeniny nahradiť vzťah so živým partnerom?

Vývoj sexuálnych pomôcok prekračuje hranice. Pýtali sme sa sexuológa, kam smeruje ľudská sexualita.

Aj záhradkárstvo podlieha trendom. Architekt radí, ako zmodernizovať záhradu v roku 2017

Týchto osem moderných prístupov k starostlivosti o záhradu uvíta aj tá vaša.

V hlavnej úlohe čokoláda: Desať dezertov, ktorým neodoláte

Z čokolády sa dá vyčarovať nespočetné množstvo koláčov, dezertov a zákuskov. Necháte sa zlákať?