Práve preto, že my ženy pitie piva berieme ako výnimočnú udalosť, chceme si vybrať to najlepšie, čo ponuka poskytuje. Na čo všetko by sme pri výbere piva mali dbať?
Čerstvosť
Čím je pivo čerstvejšie, tým lepšie. „Keďže pivo je najlepšie, keď sa vyrobí a každým dňom len starne, všímajte si pri nákupe nielen cenu a značku, ale aj trvanlivosť,“ upozorňuje Daniela Šmogrovičová z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. „Dnes už na fľaši či plechovke nenájdete vyrazený dátum výroby, len minimálnu trvanlivosť.
Svetlé verzus tmavé
Neviete si vybrať, či ostanete verní klasike alebo sa rozhodnete pre tmavý variant? Záleží, či máte chuť na niečo sladkasté podobné karamelu. „Základný rozdiel medzi tmavým a svetlým pivom je v tom, že sladina, čiže medziprodukt pri výrobe piva, je pripravená nielen zo svetlého sladu, ale aj z tmavého,“ vysvetľuje Daniela Šmogrovičová. „Tmavý slad sa na rozdiel od svetlého praží pri vysokej teplote, až skaramelizuje, získa tmavú farbu a chuť podobnú káve.“
Desiatku či dvanástku
Desiatka nie je desaťpercentný alkohol. Percentuálny podiel označuje stupňovitosť piva. „Tých 10% teda tvoria sacharidy, ktoré sa prekvasia na alkohol, ale tiež iné, neskvasiteľné sacharidy a dusíkaté látky, polyfenoly, horké kyseliny a ďalšie látky zo sladu a chmeľu. Zvyšných 90 % je podiel vody,“ upresňuje Šmogrovičová. „Spomínaná „desiatka“ obsahuje len 3-4% alkoholu."
Čapované pivo
Fľaškové pivo obvykle nepredstavuje riziko pre spotrebiteľa, vzhľadom k tomu, že podlieha prísnej kontrole. Iný prípad je čapované.
„Ak reštaurácie, či pohostinstvá zanedbajú čistotu pivného potrubia, pivo sa môže znehodnotiť, či pokaziť,“ upozorňuje Šmogrovičová.
Ak je pivný sud už dlhšie narazený, pivo môže obsahovať usadeniny z nepreplachovaného potrubia. Odborníčka preto odporúča vybrať si najmä v menších krčmách pivo, ktoré pijú všetci.
Pivo pre zdravie
Problémy s trávením, podvýživa či dokonca vyčerpanosť. V takýchto prípadoch siahnite po pive, radí odborníčka: „Výživová hodnota štvrť litra piva zodpovedá napríklad 150 g zemiakov, 50 g chleba, či 90 g mäsa.“
Ak máte pocit, že z piva priberiete, môžeme vás upokojiť, že z hľadiska kalórii je na tom pivo rovnako ako ovocná šťava. „Pri 100 gramoch majú obidva nápoje 45 kalórií, výraznejšie sa líšia v cukroch, ktorých pivo obsahuje približne trikrát menej,“ dodáva Šmogrovičová.