Dovolenka v Španielsku

Vydajte sa hľadať gurmánsky zážitok do pestrej a rôznymi národmi ovplyvnenej španielskej kuchyne! A možno ani nemusíte odcestovať...

Paella – pestrá šafranová ryža
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • balíček šafranu
  • 4 kuracie stehná
  • 220 g chorizo klobásky
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 4 paradajky
  • 500 g guľatozrnnej ryže
  • 1 liter vývaru (kurací, rybí)
  • 12 veľkých kreviet
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 ČL mletej sladkej papriky
  • 200 g zeleného hrášku
  • 2-3 citróny
  • petržlenová vňať
  • soľ, mleté čierne korenie

Kuracie stehná nakrájajte na kocky, chorizo na kolieska, krevety podľa potreby dočistite a zeleninu rozkrájajte. Šafran zalejte v malom poháriku trochou vriacej vody, aby sa vylúhoval. Medzitým zahrejte na veľkej panvici alebo v hlbokom hrnci olej, pridajte pokrájanú cibuľu a chvíľku opekajte, pridajte kuracie kúsky a opečte ich z každej strany, aby sa mäso zatiahlo. Pridajte chorizo a prelisovaný cesnak a na záver ryžu. Po chvíľke miešania pridajte pokrájané paradajky, zalejte šafranom a vývarom, osoľte a okoreňte, znížte teplotu a nechajte dusiť približne 20 minút. Občas premiešajte, aby sa vývar rovnomerne vstrebával. Na záver pridajte hrášok a na povrch rozmiestnite krevety. Nechajte pomaly odpariť všetku tekutinu, ale paellu už nepremiešavajte. Po dovarení nechajte chvíľku odstáť a servírujte dozdobené nasekanou petržlenovou vňaťou a osminkami citróna.

Tip: Paellu je najlepšie pripravovať v hrnci na pomalé varenie, kde máte istotu, že sa pokrm nebude pripaľovať, a predsa sa všetky prísady uvaria naraz. Štvrtinu vývaru môžete nahradiť dobrým bielym vínom. Petržlenovú vňať môžete nahradiť voňavejším rozmarínom, tymianom alebo estragónom.


Gazpacho – studená zeleninová polievka
Suroviny na 4 porcie

  • 500 g zrelých olúpaných paradajok
  • 450 ml paradajkovej šťavy
  • 1/2 šalátovej uhorky
  • 1 menšia zelená paprika
  • 1 menšia cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 PL olivového oleja
  • 3 PL hustého paradajkového pretlaku
  • 2 PL bieleho vínneho octu
  • soľ, mleté čierne korenie

Do servírovacej misy nakrájajte uhorku a papriku zbavenú semienok na drobné kocky. V mixéri rozmixujte nasekanú cibuľu, lúpané paradajky, cesnak, olivový olej, vínny ocot a paradajkový pretlak. Rozmixovanú zmes vylejte do misy, pridajte paradajkovú šťavu alebo džús, soľ, korenie a všetko dobre premiešajte. Misu prikryte potravinárskou fóliou a dajte najmenej na šesť hodín do chladničky. Pred servírovaním pripravte do menších mištičiek na drobno nakrájanú cibuľu, papriku, cesnakové krutóny, bylinky a citrónovú šťavu. Polievku servírujte dobre vychladenú obklopenú prílohami, ktoré si stolovníci pridajú podľa chuti sami.

Tip: Čerstvé olúpané paradajky môžete nahradiť 400 g konzervou sekaných paradajok. Je dôležité, aby ste pri mixovaní nepridali paradajkovú šťavu. Tú musíte vmiešať do polievky až na záver, inak by množstvom vytvorených bubliniek pri mixovaní zmenila farbu a polievka by nebola sýto červená, ale fádne ružová.


Tortilla de patatas – zemiaková omeleta
Suroviny na 4 porcie

  • 150 ml olivového oleja
  • 4 - 5 stredne veľkých zemiakov
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 5 - 6 vajíčok
  • čerstvé bylinky (šalvia, estragón, oregano...)
  • soľ, mleté čierne korenie

Zemiaky očistite, nastrúhajte na kolieska a nasoľte. Cibuľu a cesnak pokrájajte podľa chuti na krúžky alebo malé kocky. Na hlbokej panvici rozohrejte olivový olej a naukladajte naň zemiaky. Pomaly opekajte a snažte sa, aby sa zemiakové plátky pri miešaní a prevracaní nepolepili. Po niekoľkých minútach pridajte cibuľu a cesnak. Na malom plameni opekajte, kým zemiaky nezmäknú. Vajíčka rozšľahajte spolu so soľou a korením a vlejte na zemiaky. Môžete pridať i časť nasekaných byliniek. Pečte pomaly, aby tortilla zospodu neprihárala. Keď je tortilla do trištvrte upečená a drží tvar, opatrne ju otočte a dopečte z druhej strany dozlatista. Pomôcť si pritom môžete druhou panvicou, alebo plytkým tanierom, či doskou na krájanie. Hotovú tortillu dozdobte čerstvými bylinkami a po rozkrájaní na porcie ju servírujte s čerstvými paradajkami alebo zeleninovým šalátom.

Tip: Podľa krajových zvykov môžete počas prípravy k zemiakom pridať i paradajky, huby, špenát, fazuľu alebo polovicu zemiakov nahradiť španielskou cibuľou.


Pollo guisado – dusené kurča
Suroviny na 4 porcie

  • 4 kuracie stehná
  • 6 paradajok
  • 25 g hladkej múky
  • 3 PL olivového oleja
  • 1 väčšia cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 zelená paprika
  • 150 ml červeného španielskeho vína
  • 300 ml kuracieho vývaru
  • 3 zemiaky
  • čierne olivy bez kôstky
  • bobkový list
  • 1 ČL mletej papriky
  • 1 ČL soli
  • štipka čierneho korenia


Do väčšieho igelitového vrecka nasypte múku, soľ, korenie a mletú papriku. Umyté porcie kurčaťa dôkladne osušte, vložte ich do vrecka a poriadne zatraste, aby sa jednotlivé kusy mäsa obalili v zmesi. Vo väčšom hrnci rozohrejte olej a kurča v ňom z každej strany opečte približne päť minút, kým nie je mäso hnedej farby a vyberte ho nabok. Do hrnca vložte pokrájanú cibuľu a cesnak a usmažte dozlatista. Pridajte olúpané a pokrájané paradajky a papriku a duste tri minúty. Porcie kurčaťa vložte späť do hrnca k zelenine a zalejte vínom a vývarom. Nakoniec pridajte rozkrájané zemiaky, bobkový list a olivy. Rúru predhrejte na 190 stupňov. Hrniec prikryte pokrievkou a vložte do trúby a pečte približne hodinu. Podľa chuti pridajte soľ a korenie. Servírujte horúce s čerstvým pečivom dozdobené bylinkami.


Tarta de almendras – mandľový koláč
Surovina na viac porcií

  • 250 g mletých mandlí
  • 280 g masla
  • 280 g práškového cukru
  • 6 vajíčok
  • 150 g hladkej múky
  • 1/2 ČL prášku do pečiva

Maslo rozkrájajte na kocky a nechajte v miske trošku zmäknúť. Pridajte k nemu práškový cukor a vymiešajte na hladký krém. Do krému postupne primiešavajte žĺtky, najemno zomleté mandle a nakoniec múku zmiešanú s práškom do pečiva. Z bielkov ušľahajte tuhý sneh a zľahka ho vmiešajte do cesta. Formu vymažte maslom a vysypte múkou alebo spodok vysteľte papierom na pečenie. Cesto rozotrite do formy a dajte piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov približne 30 - 40 minút. Po vychladnutí koláč vyberte z formy a nahrubo poprášte práškovým cukrom a porcie dozdobte celými mandľami alebo lupienkami mandlí.

Tip: V niektorých častiach Španielska sa zvyčajne kúsky tejto „torty“ servírujú s vanilkovou, mandľovou alebo škoricovou zmrzlinou. Koláč je ovplyvnený i známou tortou Tarta de Santiago.


ico

Čím vás ešte Španielsko prekvapí...

Španielska kuchyňa má stredomorský charakter a niektoré recepty sa varia už niekoľko stoviek rokov bez obmeny.

Tak ako aj krajina je veľká a pestrá svojou rozlohou a životnými podmienkami, tak i samotné varenie je ovplyvnené rôznymi regiónmi, klimatickými zmenami a kultúrami. Nemožno preto hovoriť o jednotlivých špecialitách ako o „rýdzo“ národnom španielskom jedle, pretože krajina je ovplyvnená katalánskou, baskickou, galícijskou, kastílskou, andalúzskou a mnohými ďalšími kuchyňami.

Hlavné je, že ich kuchyňa vás dostane do varu, rovnako ako tento ohnivý a temperamentný národ milujúci kultúrne pamiatky a umenie, býčie zápasy či rôzne karnevaly, flamenco, ale i paradajky, pomaranče, olivy a ryby.

Okrem známych výrazov vás zoznámime i s tými menej preslávenými...

Tapas alebo para picar – sú typické malé chuťovky, ktorými ako predjedlom sa začína každé hlavné jedlo alebo posedenie s priateľmi tak doma, ako i v reštaurácii.
Jamón serrano – je horská sušená šunka, ktorá dozrieva v soli pôvodom z Kastílie. Je natoľko obľúbená v celej krajine, že v Madride dokonca vzniklo múzeum šunky.
Chorrizo – je papriková klobása pripravená z nahrubo zomletého mäsa.
Fabada – je polievka z veľkých „obrích“ bielych fazúľ, bravčového mäsa, klobás a krvavničiek doplnená o šafran a ďalšie korenia.
Churros – je španielsky smažený múčnik: kúsky cesta usmažené dozlatista preliate sladkým sirupom alebo poprášené cukrom, podobné našim šiškám.
Sangria – osviežujúci alkoholický nápoj pripravený z červeného vína, trošky brandy, džúsu a kúskov čerstvého ovocia. Servíruje sa vždy s ľadom a slamkou.
Grenadina – známa limonáda alebo červený nápoj z čerstvých granátových jabĺčok.
La empanada – piroh plnený mäsovou alebo rybacou zmesou na cibuľke.
Pulpo a feira – ako prezrádza samotný názov „trhovnícke chobotnice“, tento ľudový pokrm dostanete okrem reštaurácií i na každom trhu či v stánku.
Flan – typický zákusok podobný nákypu alebo pudingu pripravený z vaječných žĺtkov, smotany alebo mlieka a cukru. Flan sa servírujte vždy vyklopený na tanieriku, zato Crema Catalana je puding v miske, poliaty karamelom.
Lechazo Asaso alebo Chuletillas – sú kúsky pečeného jahňacieho mäska (kotlety) z mladých ešte „mliečnych“ jahniat.
Turrón – je sladký nugát, pre nás známejší ako turecký med s mandľami a medom. Konzumuje sa skôr cez sviatky alebo na Vianoce.
Bizcocho – veľmi jednoduchý nadýchaný koláč z piškótového cesta.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Prežil som autonehodu. Teraz som vďačný za každý deň
  2. Dvojnásobný šampión v rozhovore o ceste, ktorá mu priniesla zisk
  3. Cestou - necestou
  4. Premier Club Nitra: Výborne čapovanú Plzeň hľadajte v centre
  5. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci
  6. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností
  7. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie
  8. Zábavný aj sebavedomý
  9. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3
  10. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo
  1. Dom od ES - bolo to fajn
  2. Zdravé zuby rovná sa zdravý kôň
  3. Majsterka Európy v silovom trojboji zo SvF STU
  4. Obnova kaštieľa v Malinove
  5. Vklad na kataster vybavíte od marca elektronicky
  6. Nulový úrok pre klientov, ktorí si do mBank prenesú kreditku
  7. Ako inovovať vo vašej firme? Poradí vám odborný seminár
  8. Nové bývanie bez murovania
  9. Prežil som autonehodu. Teraz som vďačný za každý deň
  10. Dvojnásobný šampión v rozhovore o ceste, ktorá mu priniesla zisk
  1. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie 14 671
  2. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci 9 788
  3. Prežil som autonehodu. Teraz som vďačný za každý deň 9 689
  4. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností 4 478
  5. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3 3 597
  6. Za štadiónom Lokomotívy rastie zaujímavý projekt 3 234
  7. Zábavný aj sebavedomý 3 105
  8. Zákaznícky servis Martinusu sa dostal medzi svetovú špičku 2 457
  9. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo 2 274
  10. Ikonický Harley-Davidson za bezkonkurenčnú cenu 2 131

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Zjednotené Írsko a škótsky sen. Prežije jednotná Británia?

Referendum o nezávislosti avizuje Škótsko, brexit sa nepáči ani severoírskym republikánom. Strach z hraníc podporil výzvy na zjednotenie Írska.

KOMENTÁRE

V ružomberskom spore pomáhajú Fiľovi veľké kalibre

Nad privatizáciou papierní sa vznášajú pochybnosti.

KOMENTÁRE

Mayová sa sama vohnala do časovej tiesne

S voľbou dátumu mohla Mayová naložiť aj menej symbolicky.

PRIMÁR

Rakovina je náhoda, môžu za to chyby pri kopírovaní DNA

Vo väčšine prípadov nemožno vzniku zabrániť.

Neprehliadnite tiež

Kate Middletonová sa rozhovorila o strastiach materstva, zažíva ich aj ona

Pocit ťažoby, stres a tlak zo zodpovednosti za deti sa nevyhýba ani princeznám. Anglická vojvodkyňa o tom hovorila na rovinu.

Herecké osobnosti, ktoré páchali násilie na ženách, no svet im odpustil

Na ich umelecké výkony vrhlo zlý tieň násilné správanie. Hoci časť fanúšikov sklamali, ich kariéry sa to väčšinou nedotklo.

Kanadská fotografka nafotila nahé ženy rôznych tvarov, užívatelia žalovali Facebooku

Ukážka pestrosti ženskej krásy opäť niektorých pohoršila.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop