SME
reklama

Dovolenka v Španielsku

Vydajte sa hľadať gurmánsky zážitok do pestrej a rôznymi národmi ovplyvnenej španielskej kuchyne! A možno ani nemusíte odcestovať...

Paella – pestrá šafranová ryža
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • balíček šafranu
  • 4 kuracie stehná
  • 220 g chorizo klobásky
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 4 paradajky
  • 500 g guľatozrnnej ryže
  • 1 liter vývaru (kurací, rybí)
  • 12 veľkých kreviet
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 ČL mletej sladkej papriky
  • 200 g zeleného hrášku
  • 2-3 citróny
  • petržlenová vňať
  • soľ, mleté čierne korenie

Kuracie stehná nakrájajte na kocky, chorizo na kolieska, krevety podľa potreby dočistite a zeleninu rozkrájajte. Šafran zalejte v malom poháriku trochou vriacej vody, aby sa vylúhoval. Medzitým zahrejte na veľkej panvici alebo v hlbokom hrnci olej, pridajte pokrájanú cibuľu a chvíľku opekajte, pridajte kuracie kúsky a opečte ich z každej strany, aby sa mäso zatiahlo. Pridajte chorizo a prelisovaný cesnak a na záver ryžu. Po chvíľke miešania pridajte pokrájané paradajky, zalejte šafranom a vývarom, osoľte a okoreňte, znížte teplotu a nechajte dusiť približne 20 minút. Občas premiešajte, aby sa vývar rovnomerne vstrebával. Na záver pridajte hrášok a na povrch rozmiestnite krevety. Nechajte pomaly odpariť všetku tekutinu, ale paellu už nepremiešavajte. Po dovarení nechajte chvíľku odstáť a servírujte dozdobené nasekanou petržlenovou vňaťou a osminkami citróna.

Tip: Paellu je najlepšie pripravovať v hrnci na pomalé varenie, kde máte istotu, že sa pokrm nebude pripaľovať, a predsa sa všetky prísady uvaria naraz. Štvrtinu vývaru môžete nahradiť dobrým bielym vínom. Petržlenovú vňať môžete nahradiť voňavejším rozmarínom, tymianom alebo estragónom.


Gazpacho – studená zeleninová polievka
Suroviny na 4 porcie

  • 500 g zrelých olúpaných paradajok
  • 450 ml paradajkovej šťavy
  • 1/2 šalátovej uhorky
  • 1 menšia zelená paprika
  • 1 menšia cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 PL olivového oleja
  • 3 PL hustého paradajkového pretlaku
  • 2 PL bieleho vínneho octu
  • soľ, mleté čierne korenie

Do servírovacej misy nakrájajte uhorku a papriku zbavenú semienok na drobné kocky. V mixéri rozmixujte nasekanú cibuľu, lúpané paradajky, cesnak, olivový olej, vínny ocot a paradajkový pretlak. Rozmixovanú zmes vylejte do misy, pridajte paradajkovú šťavu alebo džús, soľ, korenie a všetko dobre premiešajte. Misu prikryte potravinárskou fóliou a dajte najmenej na šesť hodín do chladničky. Pred servírovaním pripravte do menších mištičiek na drobno nakrájanú cibuľu, papriku, cesnakové krutóny, bylinky a citrónovú šťavu. Polievku servírujte dobre vychladenú obklopenú prílohami, ktoré si stolovníci pridajú podľa chuti sami.

Tip: Čerstvé olúpané paradajky môžete nahradiť 400 g konzervou sekaných paradajok. Je dôležité, aby ste pri mixovaní nepridali paradajkovú šťavu. Tú musíte vmiešať do polievky až na záver, inak by množstvom vytvorených bubliniek pri mixovaní zmenila farbu a polievka by nebola sýto červená, ale fádne ružová.


Tortilla de patatas – zemiaková omeleta
Suroviny na 4 porcie

  • 150 ml olivového oleja
  • 4 - 5 stredne veľkých zemiakov
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 5 - 6 vajíčok
  • čerstvé bylinky (šalvia, estragón, oregano...)
  • soľ, mleté čierne korenie

Zemiaky očistite, nastrúhajte na kolieska a nasoľte. Cibuľu a cesnak pokrájajte podľa chuti na krúžky alebo malé kocky. Na hlbokej panvici rozohrejte olivový olej a naukladajte naň zemiaky. Pomaly opekajte a snažte sa, aby sa zemiakové plátky pri miešaní a prevracaní nepolepili. Po niekoľkých minútach pridajte cibuľu a cesnak. Na malom plameni opekajte, kým zemiaky nezmäknú. Vajíčka rozšľahajte spolu so soľou a korením a vlejte na zemiaky. Môžete pridať i časť nasekaných byliniek. Pečte pomaly, aby tortilla zospodu neprihárala. Keď je tortilla do trištvrte upečená a drží tvar, opatrne ju otočte a dopečte z druhej strany dozlatista. Pomôcť si pritom môžete druhou panvicou, alebo plytkým tanierom, či doskou na krájanie. Hotovú tortillu dozdobte čerstvými bylinkami a po rozkrájaní na porcie ju servírujte s čerstvými paradajkami alebo zeleninovým šalátom.

Tip: Podľa krajových zvykov môžete počas prípravy k zemiakom pridať i paradajky, huby, špenát, fazuľu alebo polovicu zemiakov nahradiť španielskou cibuľou.


Pollo guisado – dusené kurča
Suroviny na 4 porcie

  • 4 kuracie stehná
  • 6 paradajok
  • 25 g hladkej múky
  • 3 PL olivového oleja
  • 1 väčšia cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 zelená paprika
  • 150 ml červeného španielskeho vína
  • 300 ml kuracieho vývaru
  • 3 zemiaky
  • čierne olivy bez kôstky
  • bobkový list
  • 1 ČL mletej papriky
  • 1 ČL soli
  • štipka čierneho korenia


Do väčšieho igelitového vrecka nasypte múku, soľ, korenie a mletú papriku. Umyté porcie kurčaťa dôkladne osušte, vložte ich do vrecka a poriadne zatraste, aby sa jednotlivé kusy mäsa obalili v zmesi. Vo väčšom hrnci rozohrejte olej a kurča v ňom z každej strany opečte približne päť minút, kým nie je mäso hnedej farby a vyberte ho nabok. Do hrnca vložte pokrájanú cibuľu a cesnak a usmažte dozlatista. Pridajte olúpané a pokrájané paradajky a papriku a duste tri minúty. Porcie kurčaťa vložte späť do hrnca k zelenine a zalejte vínom a vývarom. Nakoniec pridajte rozkrájané zemiaky, bobkový list a olivy. Rúru predhrejte na 190 stupňov. Hrniec prikryte pokrievkou a vložte do trúby a pečte približne hodinu. Podľa chuti pridajte soľ a korenie. Servírujte horúce s čerstvým pečivom dozdobené bylinkami.


Tarta de almendras – mandľový koláč
Surovina na viac porcií

  • 250 g mletých mandlí
  • 280 g masla
  • 280 g práškového cukru
  • 6 vajíčok
  • 150 g hladkej múky
  • 1/2 ČL prášku do pečiva

Maslo rozkrájajte na kocky a nechajte v miske trošku zmäknúť. Pridajte k nemu práškový cukor a vymiešajte na hladký krém. Do krému postupne primiešavajte žĺtky, najemno zomleté mandle a nakoniec múku zmiešanú s práškom do pečiva. Z bielkov ušľahajte tuhý sneh a zľahka ho vmiešajte do cesta. Formu vymažte maslom a vysypte múkou alebo spodok vysteľte papierom na pečenie. Cesto rozotrite do formy a dajte piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov približne 30 - 40 minút. Po vychladnutí koláč vyberte z formy a nahrubo poprášte práškovým cukrom a porcie dozdobte celými mandľami alebo lupienkami mandlí.

Tip: V niektorých častiach Španielska sa zvyčajne kúsky tejto „torty“ servírujú s vanilkovou, mandľovou alebo škoricovou zmrzlinou. Koláč je ovplyvnený i známou tortou Tarta de Santiago.


ico

Čím vás ešte Španielsko prekvapí...

Španielska kuchyňa má stredomorský charakter a niektoré recepty sa varia už niekoľko stoviek rokov bez obmeny.

Tak ako aj krajina je veľká a pestrá svojou rozlohou a životnými podmienkami, tak i samotné varenie je ovplyvnené rôznymi regiónmi, klimatickými zmenami a kultúrami. Nemožno preto hovoriť o jednotlivých špecialitách ako o „rýdzo“ národnom španielskom jedle, pretože krajina je ovplyvnená katalánskou, baskickou, galícijskou, kastílskou, andalúzskou a mnohými ďalšími kuchyňami.

Hlavné je, že ich kuchyňa vás dostane do varu, rovnako ako tento ohnivý a temperamentný národ milujúci kultúrne pamiatky a umenie, býčie zápasy či rôzne karnevaly, flamenco, ale i paradajky, pomaranče, olivy a ryby.

Okrem známych výrazov vás zoznámime i s tými menej preslávenými...

Tapas alebo para picar – sú typické malé chuťovky, ktorými ako predjedlom sa začína každé hlavné jedlo alebo posedenie s priateľmi tak doma, ako i v reštaurácii.
Jamón serrano – je horská sušená šunka, ktorá dozrieva v soli pôvodom z Kastílie. Je natoľko obľúbená v celej krajine, že v Madride dokonca vzniklo múzeum šunky.
Chorrizo – je papriková klobása pripravená z nahrubo zomletého mäsa.
Fabada – je polievka z veľkých „obrích“ bielych fazúľ, bravčového mäsa, klobás a krvavničiek doplnená o šafran a ďalšie korenia.
Churros – je španielsky smažený múčnik: kúsky cesta usmažené dozlatista preliate sladkým sirupom alebo poprášené cukrom, podobné našim šiškám.
Sangria – osviežujúci alkoholický nápoj pripravený z červeného vína, trošky brandy, džúsu a kúskov čerstvého ovocia. Servíruje sa vždy s ľadom a slamkou.
Grenadina – známa limonáda alebo červený nápoj z čerstvých granátových jabĺčok.
La empanada – piroh plnený mäsovou alebo rybacou zmesou na cibuľke.
Pulpo a feira – ako prezrádza samotný názov „trhovnícke chobotnice“, tento ľudový pokrm dostanete okrem reštaurácií i na každom trhu či v stánku.
Flan – typický zákusok podobný nákypu alebo pudingu pripravený z vaječných žĺtkov, smotany alebo mlieka a cukru. Flan sa servírujte vždy vyklopený na tanieriku, zato Crema Catalana je puding v miske, poliaty karamelom.
Lechazo Asaso alebo Chuletillas – sú kúsky pečeného jahňacieho mäska (kotlety) z mladých ešte „mliečnych“ jahniat.
Turrón – je sladký nugát, pre nás známejší ako turecký med s mandľami a medom. Konzumuje sa skôr cez sviatky alebo na Vianoce.
Bizcocho – veľmi jednoduchý nadýchaný koláč z piškótového cesta.

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

reklama

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 18 805
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 554
  3. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 11 076
  4. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 934
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 637
  6. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 9 057
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 8 128
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 058
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Unicef Slovensko: Inšpirujúce ženy a ich úloha pri formovaní lepšieho sveta
  2. Mária Melková: U ocka upratovať nemusím! Čo s rozdielnymi pravidlami v dvoch domovoch po rozvode.
  3. Mária Melková: Moje dieťa ku mne po rozvode odmieta chodiť. Čo mám robiť?
  4. Věra Tepličková: Krehké deti alebo Keď blogerka vybočí zo zaužívaných koľají
  5. Lucia Nicholsonová: Načo sa zahadzovať s deťmi? Obzvlášť s tými chudobnými?
  6. Věra Tepličková: Život s introvertným dieťaťom, manželom alebo rodičom
  7. Martin Pollák: Generácia Alfa
  8. Mária Melková: Moje deti, Tvoje deti, naše deti - mýty o živote v zošívaných rodinách
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 47 451
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 693
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 496
  4. Juraj Kumičák: Kolaborant 11 910
  5. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 8 440
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 399
  7. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 7 294
  8. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 6 938
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  6. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  7. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny
SkryťZatvoriť reklamu