Ríbezle – bobule plné vitamínov

Ríbezle by nemali chýbať v žiadnej záhradke. Toto drobné skoré ovocie je poslom ovocnej úrody ďalších mesiacov roka.

0sviežujúci cheesecake s ríbezľami
Suroviny na viac porcií

  • balenie okrúhlych detských piškót
  • 60 g masla
  • 350 g červených ríbezlí
  • 8 plátkov želatíny
  • 400 g smotanového syra
  • 100 g práškového cukru
  • 200 g šľahačkovej smotany
  • 2 vajíčka
  • 8 PL kryštálového cukru
  • šťava z polovice citróna

Detské piškóty pomeľte alebo podrvte najemno. Pridajte k nim zmäknuté maslo a vypracujte cesto. Hmotu prstami rovnomerne vtlačte na dno tortovej formy a nechajte v chladničke minimálne dve hodiny stuhnúť. Želatínu nechajte napučať vo vode podľa návodu na obale a neskôr ju zahrievaním rozpustite. Odstopkované a umyté ríbezle zmiešajte v malej rajnici s kryštálovým cukrom a chvíľku poduste na miernom ohni. Nechajte vychladnúť. V miske zmiešajte syr, vajíčka, práškový cukor a citrónovú šťavu. Smotanu ušľahajte na tuhú šľahačku. Rozpustenú želatínu primiešajte do šľahačky a tú prišľahajte do syrovej zmesi. Do vzniknutého krému primiešajte ríbezle a navrstvite ho na stuhnuté nepečené cesto. Nechajte v chladničke niekoľko hodín stuhnúť. Servírujte dobre vychladené dozdobené čerstvými ríbezľami, mätovými lístkami alebo mandľovými lupienkami.

Tip: Detské piškóty môžete nahradiť i maslovými alebo kakaovými sušienkami podľa chuti. Namiesto smotanového syra skúste siahnuť po jemnom tvarohu.


Lahodný ríbezľový koláč s orechmi
Suroviny na viac porcií

Na cesto:

  • 100 g masla
  • 1 žĺtok
  • 170 g polohrubej múky
  • 20 g práškového cukru
  • 2 PL mlieka
  • tuk a múku na vymastenie a vysypanie formy

Na orechovú plnku:

  • 150 g mletých vlašských orechov
  • 80 g kryštálového cukru
  • mlieko

Na ríbezľovú plnku:

  • 450 g očistených ríbezlí
  • 200 g práškového cukru
  • 4 bielky
  • PL kukuričného škrobu

Z múky, cukru, mlieka žĺtka a stuhnutého nastrúhaného masla vypracujte rukami krehké cesto. Snažte sa pracovať čo najrýchlejšie, aby sa cesto neprehrievalo a nelepilo. Cesto nechajte vychladnúť a potom ho rukami alebo vyvaľkané valčekom vytvarujte na dno vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy. Namleté orechy s cukrom sparte v malom množstve mlieka, dobre premiešajte na kašu a nechajte vychladnúť. Studenú orechovú plnku natrite na cesto pripravené vo forme a vložte do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Medzitým rýchlo vyšľahajte tuhý sneh z bielkov, naň preosejte kukuričný škrob a zľahka premiešajte. Nakoniec primiešajte ríbezle a natrite na predpečené cesto s orechovou plnkou. Spolu dopečte kým sneh nezozlatne. Servírujte vychladené dozdobené ríbezľovým sirupom.

Tip: Pred primiešaním ríbezlí do snehu ich obaľte v dvoch polievkových lyžiciach kryštálového cukru, neklesnú hneď nadol snehu, navyše získajú sladkosť a zachovajú svoj tvar.


Voňavý ríbezľový džem

  • 1800 g očistených ríbezlí
  • 500 g želírovacieho cukru
  • 200 g kryštálového cukru
  • 2 stonky estragónu

Ríbezle zalejte približne 200 ml vody, zakryte pokrievkou a priveďte k varu. Pridajte kryštálový cukor a odkryté povarte aspoň 15 minút. Po čiastočnom vychladení zmes prepasírujte. Prepasírované ríbezľové pyré zmiešajte v hrnci so želírovacím cukrom a za stáleho miešania povarte niekoľko minút. Zo stoniek estragónu poodtŕhajte lístky, nasekajte ich nadrobno a pridajte k džemu. Nakoniec džem naplňte do fliaš a dobre uzatvorte. Takto pripravený džem sa hodí nielen na ozvláštnenie palaciniek, ale i na servírovanie k opekanému mäsu, divine alebo syrom.

Tip: Ríbezle s výnimkou bielych želírujú veľmi dobre, preto ich netreba variť pridlho. Ak sa obávate trvanlivosti naplnené fľaše ešte na chvíľku povarte ako pri klasickom zaváraní. Estragón môžete nahradiť mätou alebo medovkou.


Ríbezľový kompót s nádychom brusníc

  • 1 kg ríbezlí
  • 600 g kryštálového cukru
  • 1/2 ČL mletej škorice
  • 1/2 balíčka vanilínového cukru
  • 2 PL rumu
  • citrónová šťava

Očistené a premyté ríbezle dajte do hrnca spolu s cukrom, vanilínovým cukrom, škoricou a rumom. Všetko spolu zľahka premiešajte a na miernom ohni povarte približne 10 minút, dajte pozor na to, aby sa bobuľky nerozvarili úplne. Na záver pridajte citrónovú šťavu a ešte horúci kompót nalievajte do zaváracích fliaš a dobre uzatvorte. Skontrolované fľaše obráťte hore dnom a nechajte vychladnúť. Kompót môžete servírovať ako samostatnú prílohu, prílohu k mäsu alebo ho upotrebiť do piškótových koláčov a báboviek.

Tip: Ešte voňavejší a lákavejší kompót získate, ak ku škorici pridáte do kompótu vyvariť i niekoľko klinčekov a badyán.

ico

Cenné informácie

  • Červené aj biele ríbezle obsahujú železo, vápnik, fosfor, mangán, ale i vitamín B1, provitamín A a predovšetkým za typickou kyslosťou skrývajúci sa vitamín C. Ríbezle vo všeobecnosti nemajú vysokú energetickú hodnotu, pretože obsahujú priveľa vody a malé množstvo cukrov, tukov i dusíkatých látok, navyše podporujú vylučovanie tráviacich štiav.
  • Vďaka vysokému obsahu pektínov majú ríbezle veľmi dobré želírovacie vlastnosti vďaka čomu sú obľúbené na prípravu rôsolov i kompótov a sirupy. Podielu organických kyselín vďačíme za baktericídne účinky. Dobrým spôsobom uskladnenia je aj mrazenie.
  • Červené i biele ríbezle sú veľmi osviežujúce a v horúcich dňoch dokážu vzpružiť celé telo. Navyše je u nich dokázaná schopnosť znižovať horúčku, sú teda vhodné aj pri úpale či letnom spálení.
  • Čierne ríbezle sú úplne iná liga. Obsahujú obrovské množstvo vitamínu C. V porovnaní s bielymi a červenými, kde na 100 gramov ovocia pripadá približne 30 - 80 mg vitamínu C, čierne ríbezle ho obsahujú na rovnaký počet gramov približne 300 - 400 mg, čo je približne desaťkrát viac, ako obsahujú napríklad citróny.
  • V čiernych ríbezliach nájdete ďalej vitamíny B, pektín, ovocné cukry, karotén, kyselinu citrónovú a triesloviny. Taktiež ovplyvňujú látkovú výmenu a zvyšujú pružnosť čriev. Majú mierne močopudný účinok a sú vhodné pri častých angínach. Sú prospešné v každom veku od detí po starších ľudí, nevynímajúc tehotné ženy.
  • Listy i plody čiernych ríbezlí sa sušia a primiešavajú do zmesí na čaj, kde majú funkciu ako pomocný prostriedok pri chronických zápaloch močových ciest, dýchacích ciest, ale i pri reumatických ochoreniach.
  • Čierne ríbezle posilňujú imunitu a pôsobia ako prevencia proti rakovine. Ak z nich chcete vyťažiť maximum, konzumujte ich vždy v čerstvom surovom stave, i napriek ich typickej ostrej aróme a chuti.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Prežil som autonehodu. Teraz som vďačný za každý deň
  2. Dvojnásobný šampión v rozhovore o ceste, ktorá mu priniesla zisk
  3. Cestou - necestou
  4. Premier Club Nitra: Výborne čapovanú Plzeň hľadajte v centre
  5. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci
  6. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností
  7. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie
  8. Zábavný aj sebavedomý
  9. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3
  10. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo
  1. Nové bývanie bez murovania
  2. Prežil som autonehodu. Teraz som vďačný za každý deň
  3. Dvojnásobný šampión v rozhovore o ceste, ktorá mu priniesla zisk
  4. Cestou - necestou
  5. Za štadiónom Lokomotívy rastie zaujímavý projekt
  6. Premier Club Nitra: Výborne čapovanú Plzeň hľadajte v centre
  7. Konferencia o využívaní ITP v trestnom konaní splnila svoj cieľ
  8. Nadácia Poštovej banky podporí grantom folklór a tradície
  9. Najlepšie obnovený bytový dom 2016 je v Prešove
  10. Najlepšie obnovený bytový dom 2016 je v Prešove
  1. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie 29 423
  2. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci 9 098
  3. Prežil som autonehodu. Teraz som vďačný za každý deň 7 577
  4. Zábavný aj sebavedomý 4 407
  5. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností 4 289
  6. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3 3 961
  7. Ikonický Harley-Davidson za bezkonkurenčnú cenu 3 084
  8. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo 2 423
  9. Zákaznícky servis Martinusu sa dostal medzi svetovú špičku 2 410
  10. Za štadiónom Lokomotívy rastie zaujímavý projekt 2 345

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Široký vlastní Váhostav cez majora z ŠtB

Vyšetrovanie ukázalo, že Váhostav pre oligarchu Juraja Širokého vlastní jeho niekdajší nadriadený z americkej misie v ŠtB.

KOMENTÁRE

Prečo Široký skrýva vzťah k firme až na Novom Zélande?

Pýtali sme sa už viackrát, tak len aby sme nevyšli z cviku.

DOMOV

Poznali Gauliedera. Vylučujú, že by spáchal samovraždu

Mal dokumenty, ktoré by boli aktuálne, keby sa zrušili amnestie.

KULTÚRA

Život mníšky: 24 hodín pochybností a jedna minúta nádeje

Poľské mníšky znásilnili cez vojnu.

Neprehliadnite tiež

Kanadská fotografka nafotila nahé ženy rôznych tvarov, užívatelia žalovali Facebooku

Ukážka pestrosti ženskej krásy opäť niektorých pohoršila.

Barbora Rakovská: Tehotenstvo mi pomohlo osobnostne aj v kariére

Pred rokmi chcela úplne skončiť so šoubiznisom. Dnes berie svoju prácu viac s nadhľadom.

Žena vyhrala v súťaži plastickú operáciu, zmenila sa na nepoznanie

Wijitpraphorn Punbu sa narodila bez brady a s vyčnievajúcimi zubami.

Štyri známe ženy, ktoré porazili rakovinu

Zákerná choroba sa nevyhýba ani hviezdam, tieto celebrity s ňou zvládli boj.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop