SME
Piatok, 30. október, 2020 | Meniny má Simon, SimonaKrížovkyKrížovky

Ríbezle – bobule plné vitamínov

Ríbezle by nemali chýbať v žiadnej záhradke. Toto drobné skoré ovocie je poslom ovocnej úrody ďalších mesiacov roka.

0sviežujúci cheesecake s ríbezľami
Suroviny na viac porcií

  • balenie okrúhlych detských piškót
  • 60 g masla
  • 350 g červených ríbezlí
  • 8 plátkov želatíny
  • 400 g smotanového syra
  • 100 g práškového cukru
  • 200 g šľahačkovej smotany
  • 2 vajíčka
  • 8 PL kryštálového cukru
  • šťava z polovice citróna

Detské piškóty pomeľte alebo podrvte najemno. Pridajte k nim zmäknuté maslo a vypracujte cesto. Hmotu prstami rovnomerne vtlačte na dno tortovej formy a nechajte v chladničke minimálne dve hodiny stuhnúť. Želatínu nechajte napučať vo vode podľa návodu na obale a neskôr ju zahrievaním rozpustite. Odstopkované a umyté ríbezle zmiešajte v malej rajnici s kryštálovým cukrom a chvíľku poduste na miernom ohni. Nechajte vychladnúť. V miske zmiešajte syr, vajíčka, práškový cukor a citrónovú šťavu. Smotanu ušľahajte na tuhú šľahačku. Rozpustenú želatínu primiešajte do šľahačky a tú prišľahajte do syrovej zmesi. Do vzniknutého krému primiešajte ríbezle a navrstvite ho na stuhnuté nepečené cesto. Nechajte v chladničke niekoľko hodín stuhnúť. Servírujte dobre vychladené dozdobené čerstvými ríbezľami, mätovými lístkami alebo mandľovými lupienkami.

Tip: Detské piškóty môžete nahradiť i maslovými alebo kakaovými sušienkami podľa chuti. Namiesto smotanového syra skúste siahnuť po jemnom tvarohu.


Lahodný ríbezľový koláč s orechmi
Suroviny na viac porcií

Na cesto:

  • 100 g masla
  • 1 žĺtok
  • 170 g polohrubej múky
  • 20 g práškového cukru
  • 2 PL mlieka
  • tuk a múku na vymastenie a vysypanie formy

Na orechovú plnku:

  • 150 g mletých vlašských orechov
  • 80 g kryštálového cukru
  • mlieko

Na ríbezľovú plnku:

  • 450 g očistených ríbezlí
  • 200 g práškového cukru
  • 4 bielky
  • PL kukuričného škrobu

Z múky, cukru, mlieka žĺtka a stuhnutého nastrúhaného masla vypracujte rukami krehké cesto. Snažte sa pracovať čo najrýchlejšie, aby sa cesto neprehrievalo a nelepilo. Cesto nechajte vychladnúť a potom ho rukami alebo vyvaľkané valčekom vytvarujte na dno vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy. Namleté orechy s cukrom sparte v malom množstve mlieka, dobre premiešajte na kašu a nechajte vychladnúť. Studenú orechovú plnku natrite na cesto pripravené vo forme a vložte do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Medzitým rýchlo vyšľahajte tuhý sneh z bielkov, naň preosejte kukuričný škrob a zľahka premiešajte. Nakoniec primiešajte ríbezle a natrite na predpečené cesto s orechovou plnkou. Spolu dopečte kým sneh nezozlatne. Servírujte vychladené dozdobené ríbezľovým sirupom.

Tip: Pred primiešaním ríbezlí do snehu ich obaľte v dvoch polievkových lyžiciach kryštálového cukru, neklesnú hneď nadol snehu, navyše získajú sladkosť a zachovajú svoj tvar.


Voňavý ríbezľový džem

  • 1800 g očistených ríbezlí
  • 500 g želírovacieho cukru
  • 200 g kryštálového cukru
  • 2 stonky estragónu

Ríbezle zalejte približne 200 ml vody, zakryte pokrievkou a priveďte k varu. Pridajte kryštálový cukor a odkryté povarte aspoň 15 minút. Po čiastočnom vychladení zmes prepasírujte. Prepasírované ríbezľové pyré zmiešajte v hrnci so želírovacím cukrom a za stáleho miešania povarte niekoľko minút. Zo stoniek estragónu poodtŕhajte lístky, nasekajte ich nadrobno a pridajte k džemu. Nakoniec džem naplňte do fliaš a dobre uzatvorte. Takto pripravený džem sa hodí nielen na ozvláštnenie palaciniek, ale i na servírovanie k opekanému mäsu, divine alebo syrom.

Tip: Ríbezle s výnimkou bielych želírujú veľmi dobre, preto ich netreba variť pridlho. Ak sa obávate trvanlivosti naplnené fľaše ešte na chvíľku povarte ako pri klasickom zaváraní. Estragón môžete nahradiť mätou alebo medovkou.


Ríbezľový kompót s nádychom brusníc

  • 1 kg ríbezlí
  • 600 g kryštálového cukru
  • 1/2 ČL mletej škorice
  • 1/2 balíčka vanilínového cukru
  • 2 PL rumu
  • citrónová šťava

Očistené a premyté ríbezle dajte do hrnca spolu s cukrom, vanilínovým cukrom, škoricou a rumom. Všetko spolu zľahka premiešajte a na miernom ohni povarte približne 10 minút, dajte pozor na to, aby sa bobuľky nerozvarili úplne. Na záver pridajte citrónovú šťavu a ešte horúci kompót nalievajte do zaváracích fliaš a dobre uzatvorte. Skontrolované fľaše obráťte hore dnom a nechajte vychladnúť. Kompót môžete servírovať ako samostatnú prílohu, prílohu k mäsu alebo ho upotrebiť do piškótových koláčov a báboviek.

Tip: Ešte voňavejší a lákavejší kompót získate, ak ku škorici pridáte do kompótu vyvariť i niekoľko klinčekov a badyán.

ico

Cenné informácie

  • Červené aj biele ríbezle obsahujú železo, vápnik, fosfor, mangán, ale i vitamín B1, provitamín A a predovšetkým za typickou kyslosťou skrývajúci sa vitamín C. Ríbezle vo všeobecnosti nemajú vysokú energetickú hodnotu, pretože obsahujú priveľa vody a malé množstvo cukrov, tukov i dusíkatých látok, navyše podporujú vylučovanie tráviacich štiav.
  • Vďaka vysokému obsahu pektínov majú ríbezle veľmi dobré želírovacie vlastnosti vďaka čomu sú obľúbené na prípravu rôsolov i kompótov a sirupy. Podielu organických kyselín vďačíme za baktericídne účinky. Dobrým spôsobom uskladnenia je aj mrazenie.
  • Červené i biele ríbezle sú veľmi osviežujúce a v horúcich dňoch dokážu vzpružiť celé telo. Navyše je u nich dokázaná schopnosť znižovať horúčku, sú teda vhodné aj pri úpale či letnom spálení.
  • Čierne ríbezle sú úplne iná liga. Obsahujú obrovské množstvo vitamínu C. V porovnaní s bielymi a červenými, kde na 100 gramov ovocia pripadá približne 30 - 80 mg vitamínu C, čierne ríbezle ho obsahujú na rovnaký počet gramov približne 300 - 400 mg, čo je približne desaťkrát viac, ako obsahujú napríklad citróny.
  • V čiernych ríbezliach nájdete ďalej vitamíny B, pektín, ovocné cukry, karotén, kyselinu citrónovú a triesloviny. Taktiež ovplyvňujú látkovú výmenu a zvyšujú pružnosť čriev. Majú mierne močopudný účinok a sú vhodné pri častých angínach. Sú prospešné v každom veku od detí po starších ľudí, nevynímajúc tehotné ženy.
  • Listy i plody čiernych ríbezlí sa sušia a primiešavajú do zmesí na čaj, kde majú funkciu ako pomocný prostriedok pri chronických zápaloch močových ciest, dýchacích ciest, ale i pri reumatických ochoreniach.
  • Čierne ríbezle posilňujú imunitu a pôsobia ako prevencia proti rakovine. Ak z nich chcete vyťažiť maximum, konzumujte ich vždy v čerstvom surovom stave, i napriek ich typickej ostrej aróme a chuti.
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  2. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť
  3. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  4. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  5. Magazín SME Ženy už v predaji
  6. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  7. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  8. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  9. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  10. Aplikácia na likvidáciu škody. Bez obhliadky a bez faktúry.
  1. Magazín SME Ženy už v predaji
  2. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  3. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  4. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  5. Fakulta drží tempo so súčasnými i budúcimi trendmi
  6. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  7. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  8. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  9. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  10. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 35 384
  2. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 23 675
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 19 722
  4. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 17 306
  5. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 16 206
  6. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 13 295
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 282
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 320
  9. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 11 314
  10. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 492
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Kulinária a recepty

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Žilinská nemocnica varuje pred režimom vojnovej medicíny

Bojnická nemocnica už nevie vyčleniť ďalšie lôžka pre pacientov s Covidom

Väčšina nemocníc má dostatok lôžok. Avšak hlavne tým na severe Slovenska začínajú akútne chýbať zdravotníci.
Dobré ráno

Dobré ráno: V Poľsku sú ľudia už týždeň v uliciach, zúri tam kultúrna vojna

Do protestov sa zapájajú desaťtisíce ľudí.

Podcast Dobré Ráno.

Fico žije v atmosfére strachu, jeho ľudia končia v putách

Šéf Smeru sa zastal viacerých zadržaných.

Predseda Smeru Robert Fico.
Komentár šéfredaktorky Beaty Balogovej

Trump patrí do múzea

Trump bol nesmiernou inšpiráciou pre všetkých populistov, ale aj autokratov.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME

Neprehliadnite tiež

Ilustračné foto

Nemusí byť len kyslá. Skvelé jedlá uvaríte aj z hlávkovej kapusty

Polievky, hlavné jedlá aj dezerty, s mäsom či bez neho.

Mleté mäso s kapustou

Autorka dokumentu o pôrodoch: Ak by som v nemocnici zasiahla, už by ma tam nepustili

Režisérka Maia Martiniak nakrútila film o pôrodnej traume.

Režisérka Maia Martiniak.