SME
Štvrtok, 24. jún, 2021 | Meniny má JánKrížovkyKrížovky

Osem tipov pre dokonalé osvieženie

Nič neosvieži v letnej horúčave viac ako kokteil namiešaný prírodou. Premeňte bylinky, ovocie a zeleninu na nápoje, ktoré uhasia smäd.

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)
1. Neodolateľné bylinky

Čerstvé bylinky dokážu nielen liečiť, ale aj osviežiť. Vyberte sa na výlet do prírody s vreckovým atlasom bylín a porozhliadnite sa po lúkach čo ponúkajú. Tie, ktoré nepoužijete za čerstva môžete uskladniť v mrazničke, alebo nasušiť na bylinné čaje.

Nasekajte zozbierané vňate a kvetenstvo na niekoľkocentimetrové kúsky a vložte ich do krčahu pramenistej vody. Potrvá niekoľko hodín, kým zo seba vydajú jemnú chuť a neodolateľnú vôňu. Pripravený výluh zachlaďte až pred servírovaním.

Ak máte naponáhlo, vložte bylinky do mixéra s malým množstvom vody a rozmixovanú zmes preceďte cez gázu. Takýto koncentrát použite podobne, ako sirup. Pozor však na jeho silu, pri riedení buďte štedrí vodou. Mäta, medovka, púpava i bazový kvet zachutia každému.

2. Mámivé bublinky

Jemný osviežujúci nápoj plný bubliniek možno vyrobiť z čohokoľvek. Tajomstvo prípravy sa ukrýva v kvasinkách, ktoré potrebujú približne desať dní na to, aby z cukru vyrobili bublinky oxidu uhličitého a malú dávku alkoholu, ktorá pozdvihne nápoj.

V štyroch litroch horúcej vody rozpustite 700 gramov cukru a po vychladnutí pridajte bylinky, ovocie či zeleninu nakrájané na tenké plátky podľa chuti. Pridajte štipku sušeného droždia, prikryte v nádobe plátnom a nechajte v chladnejšej miestnosti fermentovať. Ak sa nápoj mierne zakalí a začnú sa z neho uvoľňovať bublinky, viete že ste na správnej ceste.

Potrvá sedem až desať dní, kým získa tú správnu chuť, čo zistíte pri kontrolnej ochutnávke. Stiahnite hadičkou nápoj do fľašiek, uzavrite ich a nechajte v chlade niekoľko dní vyzrieť. Výsledok stojí za to.

3. Bleskové citrusy

Limetky, citróny, pomaranče či grepy. Všetky majú čosi spoločné. Stačí minútka na to, aby ste z nich citrusovačom vytlačili všetku šťavu a zmiešali ich v džbáne s medom, hnedým cukrom a vodou. Osviežujúci nápoj rozdráždi chuťové bunky ostrou chuťou a uhasí smäd rovnako dobre teplý i studený.

Výhodou je, že z pripravených surovín si zamiešate osviežujúci nápoj aj na výlete pri horskej studničke, citrusy žiaľ na záhradkách nerastú.

4. Chuť drobného ovocia

Jún sa nesie v záhradkách v znamení drobného ovocia. Ríbezle, egreše, josty a maliny nenechajú nikoho chladným. Parný odšťavovací hrniec je tým najlepším pomocníkom, ktorý dokáže oddeliť chutnú šťavu od semienok, šupiek a stopiek. Kým v spodnej nádobe sa horúca voda mení na paru, z ovocia uloženého v dierovanej vložke pod vrstvou cukru vyteká cez hadičku zbernej nádoby ovocná šťava.

Je iba na vás, či ju vypijete v plnej sile, alebo ju rozriedite vychladeným čajom či vodou. Majte na pamäti, že cukor ktorý ste vložili do hrnca spolu s ovocím šťavu zahustil.

5. Chladivá ľadová triešť

Ak si nože vášho mixéra poradia s kockami ľadu, potom by ste nemali váhať pred mrazivým pokušením, na ktoré nepotrebujete viac, ako sezónne ovocie, vodu a ľadové kocky. Všetky spolu vložte do mixéra a na plných otáčkach z nich vyrobte osviežujúcu ľadovú triešť.

Príjemne prekvapia sladké druhy ovocia akým je melón či broskyňa v plnej zrelosti. Nenechajte si ujsť ani uhorku s trochou cukru alebo medu.

6. Čerstvo vytlačený džús

Lacná odšťavovacia odstredivka je síce hlučná, pomôže vám však premeniť prebytky úrody ovocia a zeleniny na šťavu s vysokým obsahom dužinovej vlákniny. Stačí iba zrelé plody odstopkovať a odkôstkovať, aby šťava nezhorkla a kôstky nepoškodili strúhadlo. Je síce malou lotériou, koľko šťavy vyrobíte z kilogramu ovocia či zeleniny, oddelenú vlákninu však vždy môžete využiť pri príprave pokrmov.

Omnoho viac možností ponúka tlakový lis na ovocie, ktorý využíva ozubené súkolie alebo závitovku na vytlačenie šťavy z dužiny pod tlakom. Poradí si nielen s listovou zeleninou a bylinkami, ale aj s naklíčeným sladovým jačmeňom z ktorého získate nápoj jedinečnej chuti.

V oboch prípadoch je vylisovaná šťava príliš koncentrovaná na zahnanie smädu, takže neurobíte chybu ak ju nariedite vodou. A ak vám jačmenný slad zachutil, posilnite ho receptúrou s mámivými bublinkami.

7. Krémová a smotanová zmrzlina

Ak použijete pri príprave mliečneho kokteilu správne suroviny, bez veľkej investície z neho vyrobíte domácu zmrzlinu. Aspoň budete mať istotu, že nikomu neplatíte za margarín a bublinky vzduchu, ktoré na rozdiel od zmrzliny neosviežia.

Pridajte do gazdovského mlieka cukor, šľahačkovú smotanu, vaječné žĺtky a čokoľvek pre ochutenie. Môže to byť ovocie, kvalitné holandské kakao, čerstvá vanilka či zmes byliniek. V mixéri spracujte zmes na jemnú krémovú hmotu, do ktorej prisypte toľko cukru aby ste mali pocit že to je už priveľa. Chladom omámený jazyk stráca citlivosť.

Vlejte zmes do vopred vychladeného zmrzlinovača, spustite časovač a uskladnite zmrzlinový polotovar v mrazničke. Tajomstvom dobrej zmrzliny je kvalitný živočíšny tuk. V smotane, vaječných žĺtkoch a neodstredenom mlieku je ich dosť.

8. Ľahká sviežosť ľadového sorbetu

Ak zmrazíte osladenú vodu s ovocnou šťavou, domácim sirupom či bylinkovým koncentrátom tak aby vznikli drobné kryštáliky drene, získate sorbet ktorý je omnoho ľahší a osviežujúcejší ako mliečna zmrzlina.

Rozpustite v horúcej vode cukor, pridajte k nemu na vyváženie citrónovú šťavu a po vychladení dochuťte ovocnou zložkou. Vložte do zmrzlinovača, nastavte časovač a po uplynutí času premiešajte a uskladnite v mrazničke.

Ak zmrzlinovač nemáte, vylejte pripravenú zmes do plytkej misky a vložte do mrazničky. Každých 30 minút premiešajte, alebo vložte do mixéra a pri plnom výkone niekoľko sekúnd trieštite. Po niekoľkých opakovaniach získate mrazenú dreň, ktorú možno lyžicou servírovať do misiek.

Sorbet pri uskladnení zmrzne do kompaktného celku, ktorý bude potrebné pred servírovaním povoliť. S niekoľkohodinovým predstihom ho vložte do chladničky a lyžicou naškrabte servírované porcie.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Holenie je umenie. A vy môžete byť jeho majstrom
  2. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  3. Pôžička s výraznou zľavou z úroku? Vieme, kde ju nájdete
  4. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  5. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  6. Čo by som urobil inak, keby som znovu staval dom?
  7. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  8. V 95-tom sme netušili, že dnes budú naše prístroje zachraňovať
  9. Česi pod Tatrami šijú tričká, na ktorých nie je vidieť pot
  10. Vážení poslanci, to naozaj?
  1. Úspešná budúcnosť začína štúdiom na FMMR TUKE
  2. Vážení poslanci, to naozaj?
  3. V 95-tom sme netušili, že dnes budú naše prístroje zachraňovať
  4. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  5. Pôžička s výraznou zľavou z úroku? Vieme, kde ju nájdete
  6. Vážení poslanci, to naozaj?
  7. Koniec čakania na kuriéra
  8. Čo by som urobil inak, keby som znovu staval dom?
  9. Prvé mesiace 2021 vzrástol počet susedských sporov
  10. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  1. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 8 651
  2. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 6 268
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 6 014
  4. Stiahnite si stovky e-kníh 5 972
  5. Vážení poslanci, to naozaj? 3 674
  6. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 3 533
  7. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 3 403
  8. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania 3 374
  9. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou 3 150
  10. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto 3 034
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Obvinený Jozef Brhel po príchode na Prezídium policajného zboru v Bratislave.

Za Brhela ručil kňaz, hoci ho nepozná.


3 h
Riaditeľ Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó a prezident finančnej správy František Imrecze.

Analýza Nadácie Zastavme korupciu.


a 1 ďalší 4 h
Rozlúčka Slovákov na šampionáte bola trpká.

Kde vidí príčiny debakla a aké kroky teraz očakáva zo strany kompetentných?


Titanilla Bőd 10 h

Neprehliadnite tiež

Soňa Jánošová

Znásilnenia sa dejú na dozvukoch aj v dlhoročných vzťahoch.


2 h
Klinická psychologička Patrícia Vesel Ganoczyová.

Deti potrebujú počuť, ako sa dá so strachom pracovať.


3 h
Anna Grusková

Anna Grusková o príprave a vzniku inscenácie Demokratka Erža.


23. jún
Alžbeta Göllnerová – Gwerková v pracovni

Život Gwerkovej manželky fascinuje vedcov aj divákov.


23. jún