Osem tipov pre dokonalé osvieženie

Nič neosvieži v letnej horúčave viac ako kokteil namiešaný prírodou. Premeňte bylinky, ovocie a zeleninu na nápoje, ktoré uhasia smäd.

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)
1. Neodolateľné bylinky

Čerstvé bylinky dokážu nielen liečiť, ale aj osviežiť. Vyberte sa na výlet do prírody s vreckovým atlasom bylín a porozhliadnite sa po lúkach čo ponúkajú. Tie, ktoré nepoužijete za čerstva môžete uskladniť v mrazničke, alebo nasušiť na bylinné čaje.

Nasekajte zozbierané vňate a kvetenstvo na niekoľkocentimetrové kúsky a vložte ich do krčahu pramenistej vody. Potrvá niekoľko hodín, kým zo seba vydajú jemnú chuť a neodolateľnú vôňu. Pripravený výluh zachlaďte až pred servírovaním.

Ak máte naponáhlo, vložte bylinky do mixéra s malým množstvom vody a rozmixovanú zmes preceďte cez gázu. Takýto koncentrát použite podobne, ako sirup. Pozor však na jeho silu, pri riedení buďte štedrí vodou. Mäta, medovka, púpava i bazový kvet zachutia každému.

2. Mámivé bublinky

Jemný osviežujúci nápoj plný bubliniek možno vyrobiť z čohokoľvek. Tajomstvo prípravy sa ukrýva v kvasinkách, ktoré potrebujú približne desať dní na to, aby z cukru vyrobili bublinky oxidu uhličitého a malú dávku alkoholu, ktorá pozdvihne nápoj.

V štyroch litroch horúcej vody rozpustite 700 gramov cukru a po vychladnutí pridajte bylinky, ovocie či zeleninu nakrájané na tenké plátky podľa chuti. Pridajte štipku sušeného droždia, prikryte v nádobe plátnom a nechajte v chladnejšej miestnosti fermentovať. Ak sa nápoj mierne zakalí a začnú sa z neho uvoľňovať bublinky, viete že ste na správnej ceste.

Potrvá sedem až desať dní, kým získa tú správnu chuť, čo zistíte pri kontrolnej ochutnávke. Stiahnite hadičkou nápoj do fľašiek, uzavrite ich a nechajte v chlade niekoľko dní vyzrieť. Výsledok stojí za to.

3. Bleskové citrusy

Limetky, citróny, pomaranče či grepy. Všetky majú čosi spoločné. Stačí minútka na to, aby ste z nich citrusovačom vytlačili všetku šťavu a zmiešali ich v džbáne s medom, hnedým cukrom a vodou. Osviežujúci nápoj rozdráždi chuťové bunky ostrou chuťou a uhasí smäd rovnako dobre teplý i studený.

Výhodou je, že z pripravených surovín si zamiešate osviežujúci nápoj aj na výlete pri horskej studničke, citrusy žiaľ na záhradkách nerastú.

4. Chuť drobného ovocia

Jún sa nesie v záhradkách v znamení drobného ovocia. Ríbezle, egreše, josty a maliny nenechajú nikoho chladným. Parný odšťavovací hrniec je tým najlepším pomocníkom, ktorý dokáže oddeliť chutnú šťavu od semienok, šupiek a stopiek. Kým v spodnej nádobe sa horúca voda mení na paru, z ovocia uloženého v dierovanej vložke pod vrstvou cukru vyteká cez hadičku zbernej nádoby ovocná šťava.

Je iba na vás, či ju vypijete v plnej sile, alebo ju rozriedite vychladeným čajom či vodou. Majte na pamäti, že cukor ktorý ste vložili do hrnca spolu s ovocím šťavu zahustil.

5. Chladivá ľadová triešť

Ak si nože vášho mixéra poradia s kockami ľadu, potom by ste nemali váhať pred mrazivým pokušením, na ktoré nepotrebujete viac, ako sezónne ovocie, vodu a ľadové kocky. Všetky spolu vložte do mixéra a na plných otáčkach z nich vyrobte osviežujúcu ľadovú triešť.

Príjemne prekvapia sladké druhy ovocia akým je melón či broskyňa v plnej zrelosti. Nenechajte si ujsť ani uhorku s trochou cukru alebo medu.

6. Čerstvo vytlačený džús

Lacná odšťavovacia odstredivka je síce hlučná, pomôže vám však premeniť prebytky úrody ovocia a zeleniny na šťavu s vysokým obsahom dužinovej vlákniny. Stačí iba zrelé plody odstopkovať a odkôstkovať, aby šťava nezhorkla a kôstky nepoškodili strúhadlo. Je síce malou lotériou, koľko šťavy vyrobíte z kilogramu ovocia či zeleniny, oddelenú vlákninu však vždy môžete využiť pri príprave pokrmov.

Omnoho viac možností ponúka tlakový lis na ovocie, ktorý využíva ozubené súkolie alebo závitovku na vytlačenie šťavy z dužiny pod tlakom. Poradí si nielen s listovou zeleninou a bylinkami, ale aj s naklíčeným sladovým jačmeňom z ktorého získate nápoj jedinečnej chuti.

V oboch prípadoch je vylisovaná šťava príliš koncentrovaná na zahnanie smädu, takže neurobíte chybu ak ju nariedite vodou. A ak vám jačmenný slad zachutil, posilnite ho receptúrou s mámivými bublinkami.

7. Krémová a smotanová zmrzlina

Ak použijete pri príprave mliečneho kokteilu správne suroviny, bez veľkej investície z neho vyrobíte domácu zmrzlinu. Aspoň budete mať istotu, že nikomu neplatíte za margarín a bublinky vzduchu, ktoré na rozdiel od zmrzliny neosviežia.

Pridajte do gazdovského mlieka cukor, šľahačkovú smotanu, vaječné žĺtky a čokoľvek pre ochutenie. Môže to byť ovocie, kvalitné holandské kakao, čerstvá vanilka či zmes byliniek. V mixéri spracujte zmes na jemnú krémovú hmotu, do ktorej prisypte toľko cukru aby ste mali pocit že to je už priveľa. Chladom omámený jazyk stráca citlivosť.

Vlejte zmes do vopred vychladeného zmrzlinovača, spustite časovač a uskladnite zmrzlinový polotovar v mrazničke. Tajomstvom dobrej zmrzliny je kvalitný živočíšny tuk. V smotane, vaječných žĺtkoch a neodstredenom mlieku je ich dosť.

8. Ľahká sviežosť ľadového sorbetu

Ak zmrazíte osladenú vodu s ovocnou šťavou, domácim sirupom či bylinkovým koncentrátom tak aby vznikli drobné kryštáliky drene, získate sorbet ktorý je omnoho ľahší a osviežujúcejší ako mliečna zmrzlina.

Rozpustite v horúcej vode cukor, pridajte k nemu na vyváženie citrónovú šťavu a po vychladení dochuťte ovocnou zložkou. Vložte do zmrzlinovača, nastavte časovač a po uplynutí času premiešajte a uskladnite v mrazničke.

Ak zmrzlinovač nemáte, vylejte pripravenú zmes do plytkej misky a vložte do mrazničky. Každých 30 minút premiešajte, alebo vložte do mixéra a pri plnom výkone niekoľko sekúnd trieštite. Po niekoľkých opakovaniach získate mrazenú dreň, ktorú možno lyžicou servírovať do misiek.

Sorbet pri uskladnení zmrzne do kompaktného celku, ktorý bude potrebné pred servírovaním povoliť. S niekoľkohodinovým predstihom ho vložte do chladničky a lyžicou naškrabte servírované porcie.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako na refinancovanie hypotéky
  2. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok
  3. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  4. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  5. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  6. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  7. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  8. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  9. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  10. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  1. Štýlové osvetlenie do obývačky: Rozhoduje i to, ako žijete
  2. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  3. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  4. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  5. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  6. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  7. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  8. Športová akadémia Mateja Tótha powered by O2 už na 24 školách
  9. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu
  10. Nová emisia dlhopisov spoločnosti HB Reavis s výnosom 3,25 % p.
  1. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime 11 612
  2. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj 6 336
  3. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 2 922
  4. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove 2 282
  5. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania 1 839
  6. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej 1 700
  7. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra 1 117
  8. Ako na refinancovanie hypotéky 970
  9. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu 880
  10. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu 729

Téma: Kulinária a recepty


Článok je zaradený aj do ďalších tém Víkend

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Historické fiaská aj rekordné úspechy. Česko má po voľbách víťazov i porazených

V novom českom parlamente zasadne deväť strán. Nie všetky sú so svojim výsledkom spokojné.

KOMENTÁRE

Balada o zrade, alebo bez Babiša to nepôjde

Andrej Babiš vyhral v premiérskom referende.

SVET

Politológ: České voľby? Fenomenálny úspech populizmu

Babiš vyhral, lebo kauzy prezentoval ako snahu o zničenie, tvrdí Miloš Gregor.

KOMENTÁRE

Česko púšťa k moci populistu s autokratickými tendenciami

Krajina, ktorá už raz autokraciu porazila, jej znovu otvára cestu.

Neprehliadnite tiež

Viete, aké sú farebné trendy Vianoc 2017?

To, akú farbu stromčeka budeme mať, sa určuje dva roky vopred.

Všetko najlepšie, princezná Leia: Herečka Carrie Fisher by oslávila 61 rokov

Odišla nečakane, deň po jej smrti umrela aj jej slávna matka Debbie Reynoldsová.

Šesť pravidiel, ako nosiť tmavý rúž

Pravidelne na jeseň kraľujú dámskym perám tmavšie a sýtejšie odtiene. Naučte sa ich nosiť bez obáv.

Je najvyšší čas prestať nosiť vlnu, hovorí zakladateľka PETA

Ingrid Newkirková vysvetľuje, prečo je strihanie oviec kruté a neľudské.