SME

Dobroty z košíka

Chystáte sa na výlet do prírody alebo plánujete rodinné posedenie v záhrade, na chate či nenáročný turistický výstup? Nezabudnite pribaliť jednoduché, ale chutné občerstvenie.

Pikantné mäsové žemle
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • žemle alebo kaiserky
  • 1 PL worcestrovej omáčky
  • dijonská horčica
  • pikantný kečup
  • plátky toastového syra
  • listový šalát (špenát, rukola...)
  • sterilizovaná uhorka
  • cibuľa
  • soľ, mleté čierne korenie

Mleté mäso ochuťte worcesterovou omáčkou, čiernym korením a soľou a poriadne ho spracujte rukami, až kým sa nespojí. Mäsovú zmes rozdeľte do bochníčkov, z ktorých na doske vytvarujte približne 1 cm hrubé okrúhle placky. Tie potrite olejom a upečte z oboch strán do hnedasta v dobre rozpálenej panvici. Na druhej panvici opečte do chrumkava rozkrojené žemle. Spodnú stranu žemle potrite horčicou a začnite vrstviť listy šalátu, plátky uhorky, mäso, syr, kolieska cibule a nakoniec vrchnú časť žemle potretú kečupom. Po dovrstvení trošku pritlačte a zabaľte každý hamburger zvlášť.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Vegetariánov určite potešíte, ak plátok mäsa nahradíte na olivovom oleji opečeným klobúčikom bedľe vysokej alebo plátkom hlivy ustricovej.


Zlatisté chrumkavé toasty
Suroviny na 4 porcie

  • 8 plátkov toastového chleba
  • 4 plátky údeného syra
  • 4 plátky syra eidam
  • 4 kolieska konzervovaného ananásu
  • 4 plátky hydinovej šunky
  • oregano
  • plátok masla

Rozprestrite na podložke 4 plátky chleba, naukladajte na ne plátok údeného syra, šunku, ananás a syr eidam. Poprášte oreganom, prikryte zvyšnými chlebmi a jemne pritlačte. Toastovač nechajte nahriať, potrite povrch platní maslom a vložte do neho pripravené toasty. Po uzatvorení pečte približne štyri minúty alebo podľa návodu a svetelnej signalizácie toastovača. Nechajte vychladnúť a zabaľte do desiatových vreciek alebo pestrofarebných servítok. Ak toasty ihneď po vybratí zabalíte do alobalu, vydržia teplé minimálne dve hodiny. Syr tak ostane vnútri krásne roztečený, unikajúca para pri chladnutí však spôsobí, že stratia svoju chrumkavosť.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Toasty chutia výborne i s inou náplňou. Skúste využiť i preddusené šampiňóny, pikantné paprikové alebo syrové či mäsové nátierky ako podklad, varené vajíčko, olivy a pod...


Obložené kuracie bagetky
Suroviny na viac porcií

  • 1 – 2 bagety
  • 1 – 2 kuracie prsia
  • 2 paradajky
  • kúsok šalátovej uhorky
  • kečup
  • sterilizovaná kukurica
  • olivy
  • ľadový šalát
  • korenie podľa chuti (karí, gyros, čili, cesnak...)
  • olivový olej
  • soľ

Kuracie prsia umyte, rozkrojte na plátky, nasoľte okoreňte podľa chuti a pokvapkajte olivovým olejom. Marinádu do mäsa prstami vmasírujte a nechajte v chlade postáť aspoň jednu hodinu. Mäsko potom na panvici s trochou olivového oleja opečte z každej strany. Bagetu pozdĺžne rozkrojte, potrite spodnú stranu kečupom, vysteľte listami šalátu a navrstvite plátky paradajok, uhorky, kukuricu a olivy. Nakoniec naukladajte opečené mäso a pritlačte vrchnú časť bagety, ktorá vsiakne ochutený olej z mäsa. Bagetu niekoľko krát dôkladne obaľte potravinárskou fóliou a rozkrájajte ostrým nožom na približne osemcentimetrové kúsky.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Kuracie mäso môžete i obaliť a vysmažiť na zlatisté chrumkavé nugety. Naopak, ak nechcete s prípravou strácať veľa času, bagetu môžete naplniť kúpenými plátkami šunky, pečeného mäsa alebo tuniakom a lososom z konzervy či slanými sardelovými očkami.


Citrónová bábovka
Suroviny na viac porcií

  • 5 vajíčok
  • 250 g kryštálového cukru
  • 1 balenie vanilínového cukru
  • 1 citrón
  • 100 ml oleja
  • 200 g polohrubej múky
  • 1 balenie prášku do pečiva
  • maslo na vymazanie formy
  • hrubá múky na vysypanie

Citrón dôkladne umyte a nastrúhajte kôru. Potom ho prekrojte, vyžmýkajte a šťavu z neho dolejte vodou tak, aby ste namerali 100 ml tekutiny. Celé vajíčka vyšľahajte s cukrom a vanilínovým cukrom do hustej peny. Postupne zašľahávajte olej a citrónovú šťavu s vodou, citrónovú kôru a nakoniec pridajte múku zmiešanú s práškom do pečiva. Cesto vylejte do dobre vymastenej a múkou vysypanej formy a pečte vo vyhriatej rúre na 170 stupňov približne 45 minút. Hotovú bábovku vyklopte, nechajte vychladnúť a pocukrujte práškovým cukrom. Zabaliť ju môžete do vrecka ako celok alebo naukladať do plastovej dózy rozkrájanú na jednotlivé kúsky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tip: Ak nemáte bábovkovú formu, môžete tento jednoduchý dezert pripraviť i v podobe mafinov, srnčieho chrbta alebo biskupského chlebíčka.


ico

S čím určite zabodujete

  • Každý pokrm ako šalát či obložené chleby energeticky i farebne obohatí vajíčko uvarené natvrdo, ktoré sa v svojom „pôvodnom prírodnom obale“ nepokazí tak rýchlo a navyše si ho nebude všímať ani hmyz.
  • Vyberajte netučné, ľahké potraviny, vynechajte aj tie, ktoré majú tendenciu sa rýchlo skaziť. Tajomstvo podareného pikniku je v jeho jednoduchosti. Zabudnite na to, čo jedávate doma, vyhnite sa majonézam, jogurtom i smotane, radšej ich nahraďte kečupom či horčicou.
  • Ak plánujete viac-hodinový piknik, na ktorý sa veziete autom, pribaľte i ovocné a zeleninové zaváraniny z vlastnej špajze. Lepšie ako roztečená čokoláda padne vhod osviežujúci marhuľový kompót, k mäsu čalamáda či sladkokyslé uhorky. Pri zaváraninách máte istotu, že sa pri prevoze neskazia a nespôsobia črevné problémy ako čerstvý zeleninový a ovocný šalát, ktorý na slnku „neprežil“.
  • Smaženými a odmastenými plackami, palacinkami či rolkou zeleninového sushi alebo, nebodaj, celým grilovaným kuraťom si získate srdce nejedného stravníka.
  • Nezabudnite ani na termosku s kávou, domácu citronádu a ľadový čaj, ktorých príprava vám večer predtým nezaberie veľa času.
  • Na rýchle maškrtenie či doplnenie energie pred túrou potešia ako deti, tak i dospelých müsli tyčinky vlastnej výroby alebo zmes sušeného ovocia a orechov.

Na čo by ste nemali zabudnúť

  • Určite oceníte bavlnené utierky, papierové servítky, nožík i otvárač na konzervy a fľaše. Vašej pozornosti pri balení by nemali ujsť ani potravinová fólia alebo alobal, taktiež väčšie plastové vrece na odpad.
  • Na pikniku vám najlepšie poslúži súprava plastového alebo papierového riadu vrátane príborov a pohárov. Sú ľahko skladovateľné a nevážia takmer nič. Ak nejdete autom, na váhu by ste mali myslieť aj pri balení potravín. Plastové dózy sú síce praktické a ochránia pred otravným hmyzom, ale myslite i na cestu domov. Kým mikroténové vrecká a jednorazové riady cestou vyhodíte, nádoby a veľa príslušenstva budete nútení niesť domov.
  • Určite pribaľte fotoaparát, zápalky, nepremokavú alebo obyčajnú deku, pršiplášť, repelent či krém na opaľovanie. Poteší vás i solárne rádio alebo rakety na bedminton, karty i pexeso alebo prenosné šachy či človeče.
  • V neposlednom rade by ste nemali zabudnúť na hygienu, a preto si pribaliť aspoň jeden liter čistej vody, aby ste si mohli opláchnuť ruky a nôž. Život zachráni i pribalená lekárnička prvej pomoci.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  3. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  4. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  6. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  4. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  5. Tatra banka uvádza nový produkt Digitálna hypotéka
  6. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  7. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 691
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 7 870
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 5 554
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 3 702
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 3 353
  6. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu 2 731
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 459
  8. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 213
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 26 078
  2. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 15 786
  3. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 9 079
  4. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 8 755
  5. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 7 940
  6. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 283
  7. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 6 910
  8. Peter Franek: Pán Šaško a HLAS - ďakujeme. 6 120
  1. Roman Kebísek: Láska mladej Timravy k dvom bratom
  2. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  3. Tupou Ceruzou: Za čiarou
  4. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky
  5. Marian Nanias: Richard L. Garwin: Génius, ktorý formoval jadrovú éru a bránil mier.
  6. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka.
  7. Věra Tepličková: Dnes by sme mali byť ticho
  8. Marcel Rebro: Hanbím sa za to, že som Slovák!
SkryťZatvoriť reklamu