Dobroty z košíka

Chystáte sa na výlet do prírody alebo plánujete rodinné posedenie v záhrade, na chate či nenáročný turistický výstup? Nezabudnite pribaliť jednoduché, ale chutné občerstvenie.

Pikantné mäsové žemle
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • žemle alebo kaiserky
  • 1 PL worcestrovej omáčky
  • dijonská horčica
  • pikantný kečup
  • plátky toastového syra
  • listový šalát (špenát, rukola...)
  • sterilizovaná uhorka
  • cibuľa
  • soľ, mleté čierne korenie

Mleté mäso ochuťte worcesterovou omáčkou, čiernym korením a soľou a poriadne ho spracujte rukami, až kým sa nespojí. Mäsovú zmes rozdeľte do bochníčkov, z ktorých na doske vytvarujte približne 1 cm hrubé okrúhle placky. Tie potrite olejom a upečte z oboch strán do hnedasta v dobre rozpálenej panvici. Na druhej panvici opečte do chrumkava rozkrojené žemle. Spodnú stranu žemle potrite horčicou a začnite vrstviť listy šalátu, plátky uhorky, mäso, syr, kolieska cibule a nakoniec vrchnú časť žemle potretú kečupom. Po dovrstvení trošku pritlačte a zabaľte každý hamburger zvlášť.

Tip: Vegetariánov určite potešíte, ak plátok mäsa nahradíte na olivovom oleji opečeným klobúčikom bedľe vysokej alebo plátkom hlivy ustricovej.


Zlatisté chrumkavé toasty
Suroviny na 4 porcie

  • 8 plátkov toastového chleba
  • 4 plátky údeného syra
  • 4 plátky syra eidam
  • 4 kolieska konzervovaného ananásu
  • 4 plátky hydinovej šunky
  • oregano
  • plátok masla

Rozprestrite na podložke 4 plátky chleba, naukladajte na ne plátok údeného syra, šunku, ananás a syr eidam. Poprášte oreganom, prikryte zvyšnými chlebmi a jemne pritlačte. Toastovač nechajte nahriať, potrite povrch platní maslom a vložte do neho pripravené toasty. Po uzatvorení pečte približne štyri minúty alebo podľa návodu a svetelnej signalizácie toastovača. Nechajte vychladnúť a zabaľte do desiatových vreciek alebo pestrofarebných servítok. Ak toasty ihneď po vybratí zabalíte do alobalu, vydržia teplé minimálne dve hodiny. Syr tak ostane vnútri krásne roztečený, unikajúca para pri chladnutí však spôsobí, že stratia svoju chrumkavosť.

Tip: Toasty chutia výborne i s inou náplňou. Skúste využiť i preddusené šampiňóny, pikantné paprikové alebo syrové či mäsové nátierky ako podklad, varené vajíčko, olivy a pod...


Obložené kuracie bagetky
Suroviny na viac porcií

  • 1 – 2 bagety
  • 1 – 2 kuracie prsia
  • 2 paradajky
  • kúsok šalátovej uhorky
  • kečup
  • sterilizovaná kukurica
  • olivy
  • ľadový šalát
  • korenie podľa chuti (karí, gyros, čili, cesnak...)
  • olivový olej
  • soľ

Kuracie prsia umyte, rozkrojte na plátky, nasoľte okoreňte podľa chuti a pokvapkajte olivovým olejom. Marinádu do mäsa prstami vmasírujte a nechajte v chlade postáť aspoň jednu hodinu. Mäsko potom na panvici s trochou olivového oleja opečte z každej strany. Bagetu pozdĺžne rozkrojte, potrite spodnú stranu kečupom, vysteľte listami šalátu a navrstvite plátky paradajok, uhorky, kukuricu a olivy. Nakoniec naukladajte opečené mäso a pritlačte vrchnú časť bagety, ktorá vsiakne ochutený olej z mäsa. Bagetu niekoľko krát dôkladne obaľte potravinárskou fóliou a rozkrájajte ostrým nožom na približne osemcentimetrové kúsky.

Tip: Kuracie mäso môžete i obaliť a vysmažiť na zlatisté chrumkavé nugety. Naopak, ak nechcete s prípravou strácať veľa času, bagetu môžete naplniť kúpenými plátkami šunky, pečeného mäsa alebo tuniakom a lososom z konzervy či slanými sardelovými očkami.


Citrónová bábovka
Suroviny na viac porcií

  • 5 vajíčok
  • 250 g kryštálového cukru
  • 1 balenie vanilínového cukru
  • 1 citrón
  • 100 ml oleja
  • 200 g polohrubej múky
  • 1 balenie prášku do pečiva
  • maslo na vymazanie formy
  • hrubá múky na vysypanie

Citrón dôkladne umyte a nastrúhajte kôru. Potom ho prekrojte, vyžmýkajte a šťavu z neho dolejte vodou tak, aby ste namerali 100 ml tekutiny. Celé vajíčka vyšľahajte s cukrom a vanilínovým cukrom do hustej peny. Postupne zašľahávajte olej a citrónovú šťavu s vodou, citrónovú kôru a nakoniec pridajte múku zmiešanú s práškom do pečiva. Cesto vylejte do dobre vymastenej a múkou vysypanej formy a pečte vo vyhriatej rúre na 170 stupňov približne 45 minút. Hotovú bábovku vyklopte, nechajte vychladnúť a pocukrujte práškovým cukrom. Zabaliť ju môžete do vrecka ako celok alebo naukladať do plastovej dózy rozkrájanú na jednotlivé kúsky.

Tip: Ak nemáte bábovkovú formu, môžete tento jednoduchý dezert pripraviť i v podobe mafinov, srnčieho chrbta alebo biskupského chlebíčka.


ico

S čím určite zabodujete

  • Každý pokrm ako šalát či obložené chleby energeticky i farebne obohatí vajíčko uvarené natvrdo, ktoré sa v svojom „pôvodnom prírodnom obale“ nepokazí tak rýchlo a navyše si ho nebude všímať ani hmyz.
  • Vyberajte netučné, ľahké potraviny, vynechajte aj tie, ktoré majú tendenciu sa rýchlo skaziť. Tajomstvo podareného pikniku je v jeho jednoduchosti. Zabudnite na to, čo jedávate doma, vyhnite sa majonézam, jogurtom i smotane, radšej ich nahraďte kečupom či horčicou.
  • Ak plánujete viac-hodinový piknik, na ktorý sa veziete autom, pribaľte i ovocné a zeleninové zaváraniny z vlastnej špajze. Lepšie ako roztečená čokoláda padne vhod osviežujúci marhuľový kompót, k mäsu čalamáda či sladkokyslé uhorky. Pri zaváraninách máte istotu, že sa pri prevoze neskazia a nespôsobia črevné problémy ako čerstvý zeleninový a ovocný šalát, ktorý na slnku „neprežil“.
  • Smaženými a odmastenými plackami, palacinkami či rolkou zeleninového sushi alebo, nebodaj, celým grilovaným kuraťom si získate srdce nejedného stravníka.
  • Nezabudnite ani na termosku s kávou, domácu citronádu a ľadový čaj, ktorých príprava vám večer predtým nezaberie veľa času.
  • Na rýchle maškrtenie či doplnenie energie pred túrou potešia ako deti, tak i dospelých müsli tyčinky vlastnej výroby alebo zmes sušeného ovocia a orechov.

Na čo by ste nemali zabudnúť

  • Určite oceníte bavlnené utierky, papierové servítky, nožík i otvárač na konzervy a fľaše. Vašej pozornosti pri balení by nemali ujsť ani potravinová fólia alebo alobal, taktiež väčšie plastové vrece na odpad.
  • Na pikniku vám najlepšie poslúži súprava plastového alebo papierového riadu vrátane príborov a pohárov. Sú ľahko skladovateľné a nevážia takmer nič. Ak nejdete autom, na váhu by ste mali myslieť aj pri balení potravín. Plastové dózy sú síce praktické a ochránia pred otravným hmyzom, ale myslite i na cestu domov. Kým mikroténové vrecká a jednorazové riady cestou vyhodíte, nádoby a veľa príslušenstva budete nútení niesť domov.
  • Určite pribaľte fotoaparát, zápalky, nepremokavú alebo obyčajnú deku, pršiplášť, repelent či krém na opaľovanie. Poteší vás i solárne rádio alebo rakety na bedminton, karty i pexeso alebo prenosné šachy či človeče.
  • V neposlednom rade by ste nemali zabudnúť na hygienu, a preto si pribaliť aspoň jeden liter čistej vody, aby ste si mohli opláchnuť ruky a nôž. Život zachráni i pribalená lekárnička prvej pomoci.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Síce malí, no výnimoční regionálni dodávatelia. Poznáte ich?
  2. Biznis úver: Lepší tím, stroje, či menej stresu s faktúrami
  3. Máte už program pre deti na túto sobotu?
  4. UNIQA poisťovňa sa sťahuje do Einsteinova Business Center
  5. Pätnásť destinácií na letnú dovolenku s odletom z Bratislavy
  6. Chystáte výlet do Rakúska? Toto miesto má najlepšie zážitky
  7. Unikátne defilé vojenskej techniky na zemi aj vo vzduchu
  8. Zabezpečte si svoje auto doteraz neprekonaným VAM systémom
  9. Jozef Bíreš: Čerstvé potraviny sú pre človeka najhodnotnejšie
  10. Noc literatúry v rôznych mestách Slovenska už dnes!
  1. Máte už program pre deti na túto sobotu?
  2. Biznis úver: Lepší tím, stroje, či menej stresu s faktúrami
  3. Síce malí, no výnimoční regionálni dodávatelia. Poznáte ich?
  4. TOP trendy 2018 v alternatívnych prístupoch ku zdraviu
  5. Ako elektronicky zabezpečiť objekty?
  6. UNIQA poisťovňa sa sťahuje do Einsteinova Business Center
  7. Pätnásť destinácií na letnú dovolenku s odletom z Bratislavy
  8. Realitná činnosť ako podnikanie
  9. Predstavenie novinky na IDEB 2018: Gerlach
  10. Študentská osobnosť roka Ing. Martina Majorošová
  1. Mladý Slovák vymyslel aplikáciu pre medicínu. 31 915
  2. Pätnásť destinácií na letnú dovolenku s odletom z Bratislavy 21 831
  3. Chystáte výlet do Rakúska? Toto miesto má najlepšie zážitky 14 281
  4. Jozef Bíreš: Čerstvé potraviny sú pre človeka najhodnotnejšie 12 005
  5. Ako vzniká jeden z najkvalitnejších kolagénov na Slovensku? 8 783
  6. Unikátne defilé vojenskej techniky na zemi aj vo vzduchu 4 474
  7. Zabezpečte si svoje auto doteraz neprekonaným VAM systémom 3 108
  8. Sú pre nás plesne nebezpečné? 2 596
  9. „Šťastný domov“ nie je fráza: 4 tipy, ako si ho vytvoriť 2 583
  10. Astmatici a alergici pozor. Aj toto vám môže spôsobovať problémy 2 155

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Odchádzajúci generál Macko: Gajdoša zomlela SNS, rezort neriadi on

Je chybou, že ministerstvo obrany odmieta verejnú diskusiu. Tá vnútorná prebieha tiež len formálne, poukazuje dlhoročný dôstojník.

komentár petra tkačenka

So žralokmi z SNS sa koalície nerobia

Žralok hryzie rýchlo, nemilosrdne a efektívne – preto tu stále je.

Neprehliadnite tiež

Vzťahová poradňa: Mám obetovať svoj dlhoročný vzťah?

Klinická psychologička radí v partnerských problémoch.

Štýl podľa Emilie Clarke: Ako obliecť drobnú postavu

Herečkin šatník má niekoľko základných pravidiel.