Ultra verzus „obyčajné“ all inclusive
All inclusive znamená v preklade celodennú stravu, pričom obsahuje aj nealkoholické a alkoholické nápoje domácej produkcie. „Pri ultra all inclusive je ponuka rozšírená o podávanie exportovaných alkoholických nápojov alebo o iné doplnkové služby, ktoré sú nad rámec štandardného all inclusive.
V poslednom období je to aj dvadsaťštyrihodinová možnosť konzumácie občerstvenia, neobmedzené vstupy do hotelových akvaparkov, slnečníky, ležadlá a osušky v cene ubytovania. Je dôležité prečítať si opis služieb, z ktorých by malo byť zrejmé, aké nadštandardné služby sú zahrnuté v cene,“ objasňuje Juraj Vitko.
Ako je to s hviezdičkami
Jednotný medzinárodný štandard hodnotenia úrovne hotelov neexistuje. Určujú ho národné vyhlášky a zákony, ktoré nie sú identické s našou legislatívou. Hovorí sa, že pri Egypte a Tunisku môžeme jednu hviezdičku ubrať, pretože majú nižšiu úroveň služieb, ako je u nás.
Juraj Vitko však upozorňuje, že to nie je pravidlom. „Aj v našej ponuke je trojhviezdičkový hotel, ktorý vybavením a službami poráža mnoho slovenských troj- a štvorhviezdičkových hotelov. Pri výbere hotela je potrebné porovnávať nielen počet hviezdičiek, ale i cenovú úroveň.
Zároveň by som sa zameral na referencie ku konkrétnemu hotelu. Platí, že čím viac nezávislých a dôveryhodných zdrojov, tým lepšie,“ dodáva riaditeľ cestovnej kancelárie.
Keď sa povie...
RODINNÁ ATMOSFÉRA – hotel sa vyznačuje pokojnejším prostredím, poskytujú ju menšie, respektíve stredne veľké prevádzky, pričom prístup personálu k hosťom je osobnejší.
ÚČELNE ZARIADENÁ IZBA – pravdepodobne pôjde o izbu s jednoduchším vybavením. „Každá hotelová izba by mala byť účelne zariadená. Ak je v nej teda posteľ, vlastné hygienické zariadenie, máte si kam položiť pohár a zavesiť veci, ide o účelne zariadenú izbu. Pri opise izieb si treba všímať iné dôležitejšie fakty, a to uvedenie vybavenia izby – či je k dispozícii klimatizácia, TV, rádio, chladnička alebo minibar,“ radí riaditeľ cestovnej kancelárie Juraj Vitko.
KONTINENTÁLNE RAŇAJKY – jednoduché ľahké raňajky, ktoré pozostávajú z teplého a studeného nápoja, sladkého pečiva, džemu, masla, prípadne sú doplnené o ďalšie prvky studenej kuchyne. V niektorých hoteloch dostanete rozšírenú verziu kontinentálnych raňajok, ktoré tvorí aj šunka, saláma, vajíčka, jogurt či cereálie.
JUNIOR SUITE – vyššia kategória ubytovania, niečo medzi štandardnou izbou a hotelovým apartmánom. „Zvyčajne má zvlášť obývaciu miestnosť a izbu na spanie, prípadne je riešená jednopriestorovo, ale má väčšiu podlahovú plochu a rozkladaciu pohovku. Variácií je viac, každý hotel disponuje presným opisom. Cenovo sú izby junior suite, samozrejme, drahšie ako štandardné izby,“ dodáva Vitko.
HOTELOVÉ DEPANDANCE – ide o samostatné budovy, ktoré patria k väčšiemu ubytovaciemu zariadeniu – k hlavnej budove hotela. Podľa Juraja Vitka je výhodou najmä to, že majú menej podlaží a atraktívnejšie okolie izieb, ktoré tvoria väčšinou záhrady a bazény. Naopak, nevýhodou môže byť väčšia vzdialenosť od reštaurácie či od mora – záleží na tom, v ktorej časti areálu budete ubytovaní.