SME

Tipy pre mäso na grile

Ako pripraviť hydinu, stejky či ryby tak, aby si zachovali šťavnatosť a jedinečnú chuť? Vyskúšajte niekoľko osvedčených rád!

(Zdroj: Stock.XCHNG)

1. Navštívte ozajstné mäsiarstvo

Rozpálený gril si vyžaduje iné mäso ako kotlík na guláš. Keďže tepelná úprava prebieha extrémne rýchlo a pri vysokej teplote, dôležité je, aby bola svalovina jemná, vyzretá a obsahovala ideálne množstvo viazanej vody a tukového mramorovania.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nenechajte sa nalákať na vákuovo balené mäsové balíčky zo supermarketu. Navštívte skutočné mäsiarstvo, ktoré dokáže mäso zákazníkovi nielen naporciovať, ale aj spracovať. Kým budete hľadieť na mäsiara, ako vám na nedeľu viaže rolku z vykosteného bravčového pliecka, diskutujte o tom, čo dobrého vám vyberie na grilovačku. Vo všeobecnosti platí pravidlo, že najvhodnejšie sú tie svaly zvierat, ktoré pracujú najmenej.

SkryťVypnúť reklamu

2. Nech pracujú enzýmy

Recept na šťavnaté a mäkké mäso si príroda stráži sama. Stačí jej iba pripraviť podmienky a čas na to, aby enzýmy obsiahnuté v mäse začali pracovať. Naporciované čerstvé mäso vybaľte z papiera, uložte ho na plastový rošt alebo drevenú dosku a odložte do chladničky, v ktorej sa teplota pohybuje pod hranicou štyroch stupňov. Niekoľkokrát denne ho otáčajte, aby sa vzduch dostal k celému povrchu.

Bude trvať približne dva dni, kým mäso začne krehnúť. Enzýmy začnú zjemňovať svalové vlákna a pomôžu aj tomu, aby sa lepšie rozvinula chuť svaloviny. Počítajte však so stratou hmotnosti v dôsledku odparovania a spotrebovania časti vody pri zrení. Ak máte zdroj kvalitného mäsa, ktoré nebolo priemyselne injektované, zrenie môže prebiehať aj celý týždeň. Dôležité je iba sledovať teplotu a hygienu v chladničke.

SkryťVypnúť reklamu

3. Kyseliny zjemnia biele mäsá

Kým červené mäsá dokážu krehnúť bez pomoci, hydina a králičie mäso si lepšie rozumejú s organickými kyselinami. Ak chcete biele mäso pripraviť na grilovanie, namočte ho na 24 hodín do zmesi ryžového octu a rastlinného oleja. Kým jemný ryžový ocot zaistí, aby sa mäso na grile upieklo skôr, ako ho opustí voda, rastlinný olej mu dodá chýbajúci tuk.

Po kvalitnej hydine alebo králičom mäse sa rozhliadnite na vidieku, kde môžete z dvora kúpiť také mäso, aké vám predajcovia v meste ponúknuť nedokážu. Mladé králiky kŕmené bylinkovým lúčnym senom sú na nezaplatenie rovnako ako gazdovské kurčatá či morky pasúce sa vo výbehu. Čím pomalšie mäso rastie, tým viac chuti sa v ňom stihne skoncentrovať.

4. Mleté mäso na grile

SkryťVypnúť reklamu

Aby mäso zlákalo aj tých, čo uprednostňujú pri grilovačke údeniny, skúste to s mlynčekom. Odoberajte mletú hovädzinu spred mlynčeka a ukladajte ju na potravinársku fóliu tak, aby vytlačené zväzky mäsa ubiehali v jednom smere. Navrstvenú mäsovú šišku utiahnite vo fólii do tvaru salámy požadovanej hrúbky a odložte na niekoľko hodín do chladničky.

Mäsové vlákna sa spolu s kolagénom prepoja do kompaktnej hmoty, ktorá vďaka vytlačenému vzduchu zostane celistvá. To zabráni pri tepelnej úprave rozpadaniu sa na grile. Tesne pred grilovaním nakrájajte mäsovú šišku aj s fóliou na plátky, plast odstráňte a už ďalej netvarujte.

5. Ryba patrí do alobalu

Aby si čerstvá rybacina zachovala svoju jedinečnú šťavnatosť a jemnosť, nepodľahnite pokušeniu koreniť ju dymom iba preto, že to ku grilovačke patrí. Vyrobte si z hliníkovej fólie vrecko a uzavrite doň rybie mäso s trochou masla, byliniek či čili papričiek.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vo fólii sa ryba na rošte tepelne upraví v pare a zachová si tie najvyššie kvality bez toho, aby ste sa museli obávať, že sa mäso presuší alebo rozpadne pri manipulácii.

6. Marináde sa radšej vyhnite

Marináda je šikovný pomocník, ktorý dokáže ukryť slabú kvalitu mäsa a nedostatok skúseností pri grilovaní. Ak si však chcete užiť plnú kvalitu a chuť mäsa, radšej sa jej použitiu vyhnite. Jedinečná chuť a vôňa grilovačky spočíva v dyme.

Vyhnite sa používaniu dreveného uhlia a brikiet. Pri ich výrobe väčšina aromatických látok a silíc unikla spolu s dymom vo fáze pomalého horenia bez prístupu vzduchu. Jediná aróma vznikne pri odkvapkávaní mäsovej šťavy do uhlíkov. Siahnite po smrekovom dreve naštiepanom na tenké paličky, do ktorého môžete primiešať údenársku drevnú štiepku z tvrdých listnatých drevín či ovocných stromov. Osviežujúco pôsobia aj bylinky vhodené na horúcu pahrebu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

7. Aby sa mriežka nelepila

Iba čistá, dostatočne horúca a olejom potretá mriežka grilu sa na mäso nelepí. Uvedomte si, že grilovanie je bleskovou tepelnou úpravou, pri ktorej je dôležité, aby sa rýchlo uzavreli vonkajšie póry mäsa. To udrží šťavu vo vnútri a zaistí v priebehu niekoľkých minút prepečenie vnútornej časti každej porcie.

Mäso otáčajte v prudkom žiari každých 15 sekúnd tak, aby obe strany mäsa mali rovnakú teplotu. To zaistí rovnomerné pečenie bez chladnutia. Každý kus mäsa nechajte po upečení na niekoľko minút vydýchnuť. To opäť uvoľní zmrštené svalové vlákna a zabráni vytečeniu štiav pri krájaní.

8. Nesiľte to

Ak máte chuť na dobrý kus mäsa v záhradnom altánku a nechce sa vám pobehovať okolo grilu, nesiľte to. Zoberte remosku, naukladajte dnu všetky dobroty, podlejte a zapnite.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Výsledok vás bez stresu prekvapí možno rovnako príjemne ako spomienky na chalupárčenie spred tridsiatich rokov.

Víkend

Súvisiace témy: Kulinária a recepty
SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Detox pre vaše auto. Prejaví sa v spotrebe aj vo výkone
  2. Plátené tašky a opakované použitie
  3. Kupujete si dovolenku? Nezabudnite na poistenie storna!
  4. Ženy nepatria za volant? Majiteľ autoškoly má iný názor
  5. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny
  6. Prenájmom bytu môžete zlepšiť životy
  7. TV Markíza spustí spravodajský projekt TN live už 9. júna
  8. Vírus HPV môže mať až 80% sexuálne aktívnych ľudí
  1. Podpora projektov, ktoré učia ľudí postaviť sa za seba
  2. Sigord – les, kde sa stretáva zodpovedné hospodárenie s turizmom
  3. Nela Pocisková: Dovolím si už robiť chyby a nevyčítať si to
  4. Plátené tašky a opakované použitie
  5. Kupujete si dovolenku? Nezabudnite na poistenie storna!
  6. Detox pre vaše auto. Prejaví sa v spotrebe aj vo výkone
  7. Nespoliehajú sa na štát, ale na vlastné sily
  8. Digitálna bezpečnosť opäť v centre pozornosti
  1. Prenájmom bytu môžete zlepšiť životy 8 058
  2. Vírus HPV môže mať až 80% sexuálne aktívnych ľudí 5 511
  3. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny 4 267
  4. Ženy nepatria za volant? Majiteľ autoškoly má iný názor 3 981
  5. Iónske alebo Dodekanské ostrovy? Grécke leto má stovky tvárí 3 715
  6. TV Markíza spustí spravodajský projekt TN live už 9. júna 2 947
  7. Kozmetika ju najprv zachránila, dnes ňou pomáha iným 2 203
  8. Nová predajňa PLANEO v Spišskej Novej Vsi 2 095
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Marcel Rebro: Sexuálne násilie Červenej armády pri oslobodzovaní Európy 43 547
  2. Jozef Varga: Dvoje kruhy pod očami, bledý ako stena, aj takto dnes vyzerá Fico... 20 078
  3. Rado Surovka: Judáš vstal z mŕtvych a podal ruku Ficovi 13 633
  4. Jozef Černek: Sprevádzal som Putinovcov – keď zistili, že ich kamoši z Maďarska chcú obsadiť aj Slovensko, stíchli 11 347
  5. Ján Valchár: Ukrajinský darček na ruský deň detí (alebo ako spáliť ruskú flotilu zo záhradného domčeka) 10 508
  6. Ivan Čáni: Tibor Gašpar a oni – učebnicový „vzor“ morálky, čestnosti, spravodlivosti. 9 323
  7. Michaela Witters: Dievčatko v škôlke neprehovorilo sedem mesiacov ani slovo. Nakoniec jej pomohlo toto... 6 324
  8. Věra Tepličková: Šok v Levoči 5 775
  1. Věra Tepličková: Keď Eštok nevie, čí je, Danko chce mať pokoj na ceste za stolicou a Fico hrá vabank...
  2. Radko Mačuha: Demilitarizácia Ruska cez joystick.
  3. Radko Mačuha: Veď na východe nič nieje.
  4. Yevhen Hessen: Ukrajinská komunita na Slovensku a dejiny kultúrnych väzieb
  5. Marcel Rebro: Deň detí bez otcov a s ruskými dronmi nad hlavou
  6. Věra Tepličková: Šok v Bratislave (voľné pokračovanie Šoku v Levoči)
  7. Marcel Rebro: Fico a jeho banda si kupujú za naše peniaze haciendy, Slováci posielajú drony obrancom Ukrajiny
  8. Věra Tepličková: Šok v Levoči
SkryťZatvoriť reklamu