Sladká párty pre deti

Chystáte veľkolepú oslavu pre svoje ratolesti? Máme pre vás niekoľko jednoduchých nápadov na netradičnú zábavu.

Domáce penové cukríky
Suroviny na viac porcií

  • 30 g želatíny
  • 450 g kryštálového cukru
  • 400 ml vody
  • 1-2 ČL vanilkovej arómy
  • 2 PL práškového cukru
  • 2 ČL škrobového prášku
  • olej

Práškovú želatínu nasypte do 100 ml horúcej vody a nechajte napučať. Medzitým zo zvyšných 300 ml vody a cukru uvarte sirup. Ak sirup pri vrení začne peniť, odstavte ho, penu pozberajte lyžicou a dovarte približne päť minút. Potom sirup preceďte. Prácu vám uľahčí cukrárenský teplomer. S teplomerom sirup varte, kým nedosiahne 116 stupňov. Hotový sirup nechajte chvíľku vychladnúť, vlejte ho do želatíny a elektrickým šľahačom alebo robotom ho na najvyšších otáčkach vyšľahajte do peny. Po niekoľkých minútach pridajte vanilkovú arómu a opäť ho chvíľku prešľahajte. Plech alebo zapekaciu misu potrite olejom, vysteľte papierom na pečenie, ten tiež potrite olejom, zmes nalejte do formy a nechajte odstáť niekoľko hodín alebo cez noc v chlade. Hotovú hmotu vyklopte a rozkrájajte na rôzne tvary. Tie obaľte alebo poprášte zmesou práškového cukru a škrobu.

Tip: vanilkovú arómu môžete nahradiť i inou esenciou podľa chuti. Taktiež môžete pri príprave sirupu siahnuť po potravinárskom farbive a vytvoriť tak voňavú farebnú zmes cukríkov.


Turecký med
Suroviny na viac porcií

  • tortové oblátky
  • 4 bielky
  • 370 g kryštálového cukru
  • 250 g medu
  • 250 g mletých orechov
  • 200 g čokolády na varenie

Med zahrejte vo vodnom kúpeli tak, aby ostal úplne tekutý. Bielky s cukrom ušľahajte nad parou na hustú hmotu a za stáleho šľahania pridávajte po troškách rozpustený med. Všetko spolu vyšľahajte do tuha. Sneh odložte bokom a opatrne doň varechou primiešavajte mleté orechy. Tortovú oblátku položte na podložku, natrite na ňu rovnomerne turecký med v hrúbke najmenej jeden centimeter, prikryte druhou oblátkou, jemne pritlačte a podľa potreby dotrite okraje. Nechajte niekoľko hodín odstáť, rozkrájajte na kocky alebo obdĺžniky a z polovice namáčajte v rozpustenej čokoláde.

Tip: do tureckého medu môžete okrem mletých pridať i sekané orechy alebo mandle, hrozienka alebo želé cukríky. Vyšľahanú hmotu môžete namiesto tortových oblátok plniť i do zmrzlinových kornútov, ktoré dozdobíte rozpustenou čokoládou a viacfarebnými cukrárenskými ozdobami.


Nepečené kokosky v čokoláde
Suroviny na viac porcií

  • 500 g čokolády
  • 1 konzerva sladeného kondenzovaného mlieka
  • 400 g strúhaného kokosu
  • 100 g tuku na pečenie
  • 150 g kandizovaného ovocia

Čokoládu s tukom rozpustite vo vodnom kúpeli. Polovicu vylejte do formy vystlanej papierom na pečenie. Kokos, kondenzované sladené mlieko a nasekané sušené ovocie spolu zamiešajte a navrstvite na čokoládu. Uhlaďte hmotu do roviny a zalejte druhou polovicou čokolády. Na povrchu môžete vytvoriť lyžicou alebo vidličkou rôzne vzory alebo posypať farebnými cukrárenskými ozdobami. Nechajte v chladničke stuhnúť a neskôr rozkrájajte ostrím tenkým nožíkom za pomoci horúcej vody na bonbóny alebo tyčinky.


ico

Čím ich ešte môžete prekvapiť

  • Vždy zaberie zmrzlina v každej podobe alebo doma vyrobené nanuky. Môžete pripraviť i zdravé mrazivé osvieženie a to tak, že plátky kivi, polovičky banánov alebo celé jahody napicháte na špajdle alebo nanukové paličky, naukladáte ich na tácku, vložíte ich na chvíľku do mrazničky, aby sa schladili, potom každý jeden „ovocný nanuk“ namočíte do rozpustenej čokolády a po rýchlom stuhnutí na povrchu dáte na niekoľko hodín do mrazničky.
  • Veľmi lákavé a zároveň osviežujúce je i „trasľavé a zábavné“ želé. Či už zvolíte tortové želé, alebo pravú želatínu, vždy postupujte podľa návodu na obale. Po ochutení a osladení, prípadne zafarbení môžete začať čarovať s jeho zvláštnymi podobami. Veľmi efektné je naplnenie do vymastených formičiek. Po vyklopení sa dá želé priamo jesť alebo vhodiť do nápoja. S vrstvením rôznych farieb do bábovkovej formy naservírujete deťom lákavú dúhu. Nezabudnite ani na vydlabané polovičky citrusových plodov alebo melóny, kde po stuhnutí želatíny ovocie rozkrojíte na mesiačiky a bude na nerozoznanie od toho pravého. Naopak, veľmi dobrú hru na hádanie a pomýlenie zmyslov, pripravíte ak do pomarančovej šupky odlejete želé modrej farby s príchuťou jahody a podobne... Hra na ochutnávku, degustovanie a pomenovanie jedla a nápojov so zaviazanými očami bude deti tiež veľmi baviť.
  • Lievance a palacinky v tvare zvieratiek alebo „smajlíkov“ určite prizvú k obedu i dospelých, taktiež nezabudnite na ovocné šaláty a špízy doplnené o jedlé kvety sedmokrások, sirôtok, ruží i fialiek. Sladké „rezníky“ z kvetov cukety, púpavy či bazy vysmažené v sladkom palacinkovom ceste nenechajú nikoho chladným.
  • Zabodujete i s rôznymi druhmi mafinov s farebnými polevami alebo nepečenými guľkami poliatymi bielou i tmavou čokoládou, napichnutými na špajdliach či „ražniči“ z rôznych druhov sladkých i kyslých želé cukríkov.
  • Nezabudnite ani na výrobu domácej plastelíny z múky, moduritu z jedlého cesta, ktoré po upečení stvrdne na sošku, podomácky „uvareného“ bublifuku či skladanie postavičiek a lietadiel z papiera, špajdlí alebo jednoduché navliekanie náramkov zo sušeného ovocia a cestovín.

ico

Všetko pre deti

  • Dovoľte deťom, aby sa zúčastnili prípravy oslavy a nebojte sa ich prizvať na pomoc, či už s tematickou prípravou výzdoby, alebo s pečením a zdobením.
  • Myslite na to, že koľko času venujete výzdobe izby alebo záhradného posedenia, toľko vám zaberie aj neskoršie upratovanie. Ušetrite si energiu a nepokazte si náladu neustálym kontrolovaním a umývaním servisu a zvoľte jednorazové tácky, poháriky, príbory či servítky s farebnou potlačou. Keď už budete v papiernictve, nezabudnite na dekorácie z papiera, lampióny alebo balóny či dokonca masky, ktorými deti zabavíte.
  • Ak čakáte početnejšiu návštevu, pripravte si do zálohy i nejaké hry a súťaže, ktorými neskôr neposedné deti zabavíte. Myslite i na nepriazeň počasia. V neposlednom rade nezabudnite na odmeny pre víťazov v podobe sušienkovej či ovocnej medaily.
  • Vydarenú oslavu môžete zavŕšiť večernou opekačkou alebo nočným stanovaním v záhrade. V prípade daždivého počasia pokračujte vo vnútornej pyžamovej párty.
  • Rozjarené deti utíšite porozprávaním vlastného vymysleného príbehu či rozprávky. Detská fantázia nepozná hranice a preto budú rady, ak ich vyzvete na dokončenie napínavého príbehu alebo vymyslenie šťastného konca rozprávky.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  2. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  3. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  4. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  5. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  6. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  7. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  8. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  9. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  10. Kam do tepla v januári?
  1. Attracting talent – Why Millennials are choosing to join Johnson
  2. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  3. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  4. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  5. Alarica – new business project in the market of shoes
  6. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  7. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  8. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  9. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  10. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 16 943
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 7 848
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 3 297
  4. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 2 071
  5. Kam do tepla v januári? 1 753
  6. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 406
  7. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 1 397
  8. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 1 092
  9. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku 1 071
  10. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru? 900

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Zarábajú milióny na úkor štátu. Priekupníkov dreva sa nedarí odstaviť

Niektoré firmy, ktoré len skupujú drevo a posúvajú ho ďalej, majú s Lesmi SR uzatvorené nevypovedateľné zmluvy.

DOMOV

Dobré ráno: Kto zarába na slovenských lesoch

Ako u nás funguje biznis s drevom.

KOMENTÁRE

Starostlivosť vzorného hospodára

Podozrenie, že sa o milióny podelili, asi napadá kdekomu.

DOMOV

Manžela jej zatkli komunisti, pracovala pod cudzími menami

Marte Ličkovej udelil prezident Andrej Kiska Rad Ľudovíta Štúra II. triedy.

Neprehliadnite tiež

Vzťahová poradňa: Moja žena na materskej chce najať upratovačku

Psychologička radí, ako zorganizovať pomoc v domácnosti a čo robiť pri rozvode blízkej rodiny.

Prečo ľudia podvádzajú? Prieskum dal jasnú odpoveď a nie je iba jedna

Aké sú motivácie tých, ktorí páchajú neveru a prečo sú aj šťastní ľudia neverní?

Wellness cestovanie: Čo si pod novým trendom predstaviť?

Cestovanie, ktoré má v prvom rade priniesť oddych a očistu mysle, je staro-novou záležitosťou v inovatívnom šate.

Dolly Parton: Ako sa z obyčajného dievčaťa stala kráľovná country

Blýskavé kostýmy, výrazný mejkap, objemné platinové blond vlasy a typický „hrkálkový“ hlas, to všetko tvorí legendu country hudby.

Sedem malých predsavzatí pre vašu krásu

Toto je niekoľko drobností, ktoré môžeme urobiť, aby sme pomohli pleti či vlasom.