Jahodové hody

Začiatok leta bez vône a chuti jahôd by ani nebolo leto. Vychutnajte si ich v plnej sile!

Jahodová panna cotta
Suroviny na 4 porcie

  • 200 g jahôd
  • 80 g cukru
  • 100 ml vody
  • 200 ml smotany na varenie
  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • 5 plátkov želatíny

Želatínu namočte do studenej vody približne na 10 minút, alebo podľa pokynov výrobcu na obale. Jahody očistite a rozkrájajte na menšie kúsky. Do hrnca dajte 100 ml vody a cukor a začnite zahrievať. Pridajte jahody a pomaly varte, kým sa šťava nezredukuje na polovicu. Medzitým ušľahajte šľahačku do tuha a odložte ju do chladničky. K jahodám pridajte desaťpercentnú smotanu a nechajte prejsť varom. Zmes nechajte čiastočne vychladnúť. Nakoniec pridajte želatínu, chvíľku zahrejte, aby sa želatína rozpustila, ale dbajte na to, aby zmes neprešla varom, inak by želatína nestuhla. Nechajte vychladnúť a zmiešajte ju so šľahačkou. Hotové rozdeľte do misiek alebo formičiek a odložte stuhnúť do chladničky. Servírujte vyklopené na tanieriku preliate omáčkou z cukru a popučených jahôd, dozdobené kúskami jahôd.

Tip: Formičky alebo misky vypláchnite pred nalievaním zmesi v studenej vode, alebo ich potrite troškou oleja. Budú sa jednoduchšie vyklápať.


Jahodové smoothie
Suroviny na 2 – 4 porcie

  • 500 g jahôd
  • 1 zrelá broskyňa
  • 100 ml jahodového džúsu
  • 250 g bieleho jogurtu
  • cukor
  • kocky ľadu

Jahody umyte a odstopkujte. Niekoľko jahôd si odložte bokom na dozdobenie pohárov. Broskyňu omyte, zbavte kôstky a pokrájajte na kocky. Do mixéra vložte jahody, zalejte ich jahodovým džúsom a rozmixujte. Pridajte kúsky broskyne a jogurt. Všetko dohladka rozmixujte. Podľa chuti môžete pridať cukor, doplňte ľadom a rozmixujte. Servírujte do pohárov dozdobených plátkami jahôd alebo mätovými lístkami. Nezabudnite pridať hrubú slamku.

Tip: Jogurt môžete nahradiť hustým kokosovým mliekom. Okraj pohárov pred servírovaním namočte do limetkovej šťavy a obaľte ich v strúhanom kokose.


Odvážny jahodový šalát
Suroviny na 4 porcie

  • 300 g jahôd
  • 50 ml olivového oleja
  • 1 malá šalotka
  • 3 PL vínneho octu
  • 1/2 ČL dijonskej horčice
  • 2 PL cukru
  • 1 ČL maku
  • 150 g syra balkánskeho typu
  • lístky baby šalátu
  • soľ
  • nasekané mandle

Vo väčšej miske rozmiešajte metličkou olej, ocot, horčicu, cukor, mak a soľ, kým sa cukor a soľ nerozpustia. Pridajte na štvrtinky nakrájané jahody, nadrobno pokrájanú šalotku a listy šalátu. Zľahka premiešajte a pred servírovaním dozdobte namrveným syrom a nasekanými mandľami.

Tip: Ak sa vám nepodarí zohnať zmes drobných lístkov farebného baby šalátu, môžete použiť i sladké srdiečka zo stredov hlávkového alebo ľadového šalátu.


Pavlova torta s jahodami
Suroviny na 4 porcie

  • 6 bielkov
  • 300 g práškového cukru
  • 2 PL škrobového prášku
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • štipka soli
  • jahody

Na šľahačkový krém:

  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • 100 g mäkkého tvarohu
  • 3 PL cukru
  • 1 vanilínový cukor

Z bielkov, štipky soli a 100 g práškového cukru vyšľahajte tuhý sneh. V mištičke zmiešajte citrónovú šťavu so škrobovým práškom. Zmes pridajte k snehu spolu so zvyšným cukrom a dôkladne vyšľahajte. Plech vysteľte papierom na pečenie. Na dodržanie tvaru si nakreslite ceruzkou na papier kruh. Snehovú hmotu vyklopte do stredu papiera a stierkou dotvarujte na bochník. Pozor na výšku a veľkosť bochníka, pretože pomalým pečením torta klesne a roztiahne sa. Tortu vložte do rúry vyhriatej na 150 stupňov a pečte približne jeden a pol hodiny. Potom teplotu stiahnite na 100 stupňov a dopečte ešte hodinu. Po vytiahnutí nechajte tortu vychladnúť, aby trošku obschla. šľahačkovú smotanu s cukrom vyšľahajte do tuha, pridajte tvar a nechajte chvíľku schladiť. Krém navrstvite do stredu torty a obložte plátkami jahôd.

Tip: V strede torty pred pečením vytvarujte stierkou plytký kráter alebo na okraje nastriekajte cukrárenskou špičkou pásik i kvietkové pusinky. Po upečení bude na torte lepšie držať krém a ovocie.


ico

Jahody obsahujú stovky látok

  • Jahody patria medzi najchutnejšie ovocie, a preto sú často označované ako „kráľovské ovocie“. Jahody sú výborným antioxidantom, a tak ako na nás pozitívne pôsobia vnútri, môžeme ich využiť i navonok. Masky z jahôd vyhladzujú vrásky, dodávajú pleti vodu a svieži vzhľad, vyhladzujú vrásky, hĺbkovo pleť čistia a navyše vraj bielia zuby.
  • Jahody sú nielen pre svoju chuť a farbu používané ako afrodiziakum. Zistilo sa, že drobné zrniečka na povrchu jahody obsahujú zinok, ktorý má blahodárne účinky tak na chlapov, ako aj na ženy.
  • Jahody obsahujú iba 6 až 9 percent cukrov, preto sa im nemusia vyhýbať ani diabetici či ľudia držiaci redukčnú diétu. Takisto obsahujú málo kalórií, keďže sa skladajú z 90 percent vody.
  • Vysokým obsahom ovocných kyselín, ako je kyselina citrónová či jablčná, majú jahody na tráviaci systém pozitívny vplyv, dezinfekčné účinky a pomáhajú vstrebávať železo z rastlinnej potravy. Na tráviaci trakt, ale i srdcovo-cievny systém priaznivo vplýva i pektín – vláknina, ktorá pomáha znižovať cholesterol, karotén, flavonoidy, triesloviny a vitamín C.
  • Pozor na obsah kyseliny salicylovej, ktorá spôsobuje mnohým ľuďom alergiu.
  • Jahody sú krásne červené vďaka prítomnosti rastlinných pigmenov (polyfenolov), ktoré majú výrazné antioxidačné účinky. Preto patria jahody spolu s brusnicami, ale i čučoriedkami k najsilnejším potravinovým antioxidantom.
  • Ďalej obsahujú vitamíny skupiny B, A, éterické oleje, fosfor, železo, mangán i meď, sodík, vápnik, draslík, fluór, horčík, kobalt a bór.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  4. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  5. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  6. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  7. Kam do tepla v januári?
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely
  9. Konzultácia so svetovými odborníkmi dokáže zachrániť život
  10. Divoký Island: cesta ostrovom ľadu a ohňa
  1. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  2. Alarica – new business project in the market of shoes
  3. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  4. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  5. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  6. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  7. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  8. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  9. Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností
  10. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 13 928
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 8 633
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 4 180
  4. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali 3 482
  5. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 2 910
  6. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 2 675
  7. Kam do tepla v januári? 1 972
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 1 808
  9. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 631
  10. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate 977

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

Neprehliadnite tiež

Prečo ľudia podvádzajú? Prieskum dal jasnú odpoveď a nie je iba jedna

Aké sú motivácie tých, ktorí páchajú neveru a prečo sú aj šťastní ľudia neverní?

Wellness cestovanie: Čo si pod novým trendom predstaviť?

Cestovanie, ktoré má v prvom rade priniesť oddych a očistu mysle, je staro-novou záležitosťou v inovatívnom šate.

Dolly Parton: Ako sa z obyčajného dievčaťa stala kráľovná country

Blýskavé kostýmy, výrazný mejkap, objemné platinové blond vlasy a typický „hrkálkový“ hlas, to všetko tvorí legendu country hudby.

Sedem malých predsavzatí pre vašu krásu

Toto je niekoľko drobností, ktoré môžeme urobiť, aby sme pomohli pleti či vlasom.

Desať receptov na muffiny

Jednoduché, zdravé aj rafinované recepty na koláčiky v košíčku.