Jahodové hody

Začiatok leta bez vône a chuti jahôd by ani nebolo leto. Vychutnajte si ich v plnej sile!

Jahodová panna cotta
Suroviny na 4 porcie

  • 200 g jahôd
  • 80 g cukru
  • 100 ml vody
  • 200 ml smotany na varenie
  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • 5 plátkov želatíny

Želatínu namočte do studenej vody približne na 10 minút, alebo podľa pokynov výrobcu na obale. Jahody očistite a rozkrájajte na menšie kúsky. Do hrnca dajte 100 ml vody a cukor a začnite zahrievať. Pridajte jahody a pomaly varte, kým sa šťava nezredukuje na polovicu. Medzitým ušľahajte šľahačku do tuha a odložte ju do chladničky. K jahodám pridajte desaťpercentnú smotanu a nechajte prejsť varom. Zmes nechajte čiastočne vychladnúť. Nakoniec pridajte želatínu, chvíľku zahrejte, aby sa želatína rozpustila, ale dbajte na to, aby zmes neprešla varom, inak by želatína nestuhla. Nechajte vychladnúť a zmiešajte ju so šľahačkou. Hotové rozdeľte do misiek alebo formičiek a odložte stuhnúť do chladničky. Servírujte vyklopené na tanieriku preliate omáčkou z cukru a popučených jahôd, dozdobené kúskami jahôd.

Tip: Formičky alebo misky vypláchnite pred nalievaním zmesi v studenej vode, alebo ich potrite troškou oleja. Budú sa jednoduchšie vyklápať.


Jahodové smoothie
Suroviny na 2 – 4 porcie

  • 500 g jahôd
  • 1 zrelá broskyňa
  • 100 ml jahodového džúsu
  • 250 g bieleho jogurtu
  • cukor
  • kocky ľadu

Jahody umyte a odstopkujte. Niekoľko jahôd si odložte bokom na dozdobenie pohárov. Broskyňu omyte, zbavte kôstky a pokrájajte na kocky. Do mixéra vložte jahody, zalejte ich jahodovým džúsom a rozmixujte. Pridajte kúsky broskyne a jogurt. Všetko dohladka rozmixujte. Podľa chuti môžete pridať cukor, doplňte ľadom a rozmixujte. Servírujte do pohárov dozdobených plátkami jahôd alebo mätovými lístkami. Nezabudnite pridať hrubú slamku.

Tip: Jogurt môžete nahradiť hustým kokosovým mliekom. Okraj pohárov pred servírovaním namočte do limetkovej šťavy a obaľte ich v strúhanom kokose.


Odvážny jahodový šalát
Suroviny na 4 porcie

  • 300 g jahôd
  • 50 ml olivového oleja
  • 1 malá šalotka
  • 3 PL vínneho octu
  • 1/2 ČL dijonskej horčice
  • 2 PL cukru
  • 1 ČL maku
  • 150 g syra balkánskeho typu
  • lístky baby šalátu
  • soľ
  • nasekané mandle

Vo väčšej miske rozmiešajte metličkou olej, ocot, horčicu, cukor, mak a soľ, kým sa cukor a soľ nerozpustia. Pridajte na štvrtinky nakrájané jahody, nadrobno pokrájanú šalotku a listy šalátu. Zľahka premiešajte a pred servírovaním dozdobte namrveným syrom a nasekanými mandľami.

Tip: Ak sa vám nepodarí zohnať zmes drobných lístkov farebného baby šalátu, môžete použiť i sladké srdiečka zo stredov hlávkového alebo ľadového šalátu.


Pavlova torta s jahodami
Suroviny na 4 porcie

  • 6 bielkov
  • 300 g práškového cukru
  • 2 PL škrobového prášku
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • štipka soli
  • jahody

Na šľahačkový krém:

  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • 100 g mäkkého tvarohu
  • 3 PL cukru
  • 1 vanilínový cukor

Z bielkov, štipky soli a 100 g práškového cukru vyšľahajte tuhý sneh. V mištičke zmiešajte citrónovú šťavu so škrobovým práškom. Zmes pridajte k snehu spolu so zvyšným cukrom a dôkladne vyšľahajte. Plech vysteľte papierom na pečenie. Na dodržanie tvaru si nakreslite ceruzkou na papier kruh. Snehovú hmotu vyklopte do stredu papiera a stierkou dotvarujte na bochník. Pozor na výšku a veľkosť bochníka, pretože pomalým pečením torta klesne a roztiahne sa. Tortu vložte do rúry vyhriatej na 150 stupňov a pečte približne jeden a pol hodiny. Potom teplotu stiahnite na 100 stupňov a dopečte ešte hodinu. Po vytiahnutí nechajte tortu vychladnúť, aby trošku obschla. šľahačkovú smotanu s cukrom vyšľahajte do tuha, pridajte tvar a nechajte chvíľku schladiť. Krém navrstvite do stredu torty a obložte plátkami jahôd.

Tip: V strede torty pred pečením vytvarujte stierkou plytký kráter alebo na okraje nastriekajte cukrárenskou špičkou pásik i kvietkové pusinky. Po upečení bude na torte lepšie držať krém a ovocie.


ico

Jahody obsahujú stovky látok

  • Jahody patria medzi najchutnejšie ovocie, a preto sú často označované ako „kráľovské ovocie“. Jahody sú výborným antioxidantom, a tak ako na nás pozitívne pôsobia vnútri, môžeme ich využiť i navonok. Masky z jahôd vyhladzujú vrásky, dodávajú pleti vodu a svieži vzhľad, vyhladzujú vrásky, hĺbkovo pleť čistia a navyše vraj bielia zuby.
  • Jahody sú nielen pre svoju chuť a farbu používané ako afrodiziakum. Zistilo sa, že drobné zrniečka na povrchu jahody obsahujú zinok, ktorý má blahodárne účinky tak na chlapov, ako aj na ženy.
  • Jahody obsahujú iba 6 až 9 percent cukrov, preto sa im nemusia vyhýbať ani diabetici či ľudia držiaci redukčnú diétu. Takisto obsahujú málo kalórií, keďže sa skladajú z 90 percent vody.
  • Vysokým obsahom ovocných kyselín, ako je kyselina citrónová či jablčná, majú jahody na tráviaci systém pozitívny vplyv, dezinfekčné účinky a pomáhajú vstrebávať železo z rastlinnej potravy. Na tráviaci trakt, ale i srdcovo-cievny systém priaznivo vplýva i pektín – vláknina, ktorá pomáha znižovať cholesterol, karotén, flavonoidy, triesloviny a vitamín C.
  • Pozor na obsah kyseliny salicylovej, ktorá spôsobuje mnohým ľuďom alergiu.
  • Jahody sú krásne červené vďaka prítomnosti rastlinných pigmenov (polyfenolov), ktoré majú výrazné antioxidačné účinky. Preto patria jahody spolu s brusnicami, ale i čučoriedkami k najsilnejším potravinovým antioxidantom.
  • Ďalej obsahujú vitamíny skupiny B, A, éterické oleje, fosfor, železo, mangán i meď, sodík, vápnik, draslík, fluór, horčík, kobalt a bór.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  2. Projekt Seberíniho: 60% vypredané ešte pred začiatkom kampane
  3. Hyundai Tucson Shadow určite nezostane v tieni.
  4. 6 dôvodov, prečo začať posielať peniaze cez VIAMO (a ako na to)
  5. Stačí len mechanické, alebo elektronické zabezpečenie vozidla?
  6. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  7. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  8. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  9. Rastie nám pokrivená generácia?
  10. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  1. Poslanec Borguľa žiada vládu o podporu pre Bratislavu
  2. Otvorenie akademického roka 2017/2018 na EU v Bratislave
  3. Projekt Seberíniho: 60% vypredané ešte pred začiatkom kampane
  4. FSEV UK v Bratislave: Prax je súčasťou študijných programov
  5. 6 dôvodov, prečo začať posielať peniaze cez VIAMO (a ako na to)
  6. Hyundai Tucson Shadow určite nezostane v tieni.
  7. Stačí len mechanické, alebo elektronické zabezpečenie vozidla?
  8. Exkurzia odborárov a absolventov SvF STU v Bratislave 2017
  9. Zvolen: Zvolenčania myslia na zabezpečenie svojich domovov
  10. Detské zúbky sú veda
  1. 6 dôvodov, prečo začať posielať peniaze cez VIAMO (a ako na to) 6 349
  2. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 5 045
  3. Rastie nám pokrivená generácia? 2 993
  4. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 2 484
  5. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 1 437
  6. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách 1 437
  7. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy! 1 414
  8. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície? 1 215
  9. Hyundai Tucson Shadow určite nezostane v tieni. 1 010
  10. Kedy sa refinancovanie oplatí? 904

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Hlávkovej prípad stojí, Ficove kroky proti korupcii by jej nepomohli

Polícia korupčné prípady podľa prokuratúry nezvláda riešiť a ľudia jej neveria.

PLUS

Má dvadsaťpäť a cudzie srdce. Dnes už vie povedať, aké je to s ním

Ako mení transplantácia srdca vnímanie okolitého sveta.

ŠPORT

Legenda Merckx o Saganovi: Súperi mu len nahrávajú

Merckx nevidel na MS poriadne preteky.

SVET

Macron našiel spojencov na európsku revolúciu aj na Slovensku

Pri plánoch sa nemôže úplne spoľahnúť na podporu Nemecka.

Neprehliadnite tiež

Detská imunita na jeseň: Ako ju podporíte a čo na ňu vplýva?

Úlohu zohráva zdravý režim, psychická pohoda, ale aj očkovanie a výživové doplnky.

Vedkyňa, ktorá skúma ľudskú sexualitu: Žiarlivosť je obranný mechanizmus, načúvajme jej

Kateřina Klapilová tvrdí, že v laboratóriu je oveľa ťažšie vzrušiť ženy než mužov.

Ako vám pri pôrode môže pomôcť dula a kedy sa pre ňu rozhodnúť?

Prítomnosť duly pri pôrode dokázateľne znižuje percento cisárskych rezov.