SME

Nedocenená rebarbora

Za čias našich babičiek ste túto mohutnú rastlinu mohli vidieť takmer v každej záhradke. Dnes sa pomaly vracia na naše trhy, ale nie všetci vedia, o čo ide. Reč je o rebarbore ...

Za čias našich babičiek ste túto mohutnú rastlinu mohli vidieť takmer v každej záhradke. Dnes sa pomaly vracia na naše trhy, ale nie všetci vedia, o čo ide. Reč je o rebarbore ...

Babičkin mrveničkový koláč
Suroviny na viac porcií

  • 400 g ošúpanej rebarbory
  • 400 g polohrubej múky
  • 200 g masla
  • 200 g práškového cukru
  • 200 ml mlieka
  • 2 vajíčka
  • 1 balenie prášku do pečiva
  • kúsok masla a múky na vymastenie a vysypanie plechu

Dočistenú rebarboru pokrájajte na malé kocky. Z nastrúhaného masla, cukru a múky vypracujte rukami mrveničku. Kompótovú misku alebo šálku mrveničky odložte bokom. Do zvyšku zmesi primiešajte prášok do pečiva, vajíčka a mlieko. Cesto vylejte na vymastený a múkou vysypaný plech. Na cesto poukladajte kúsky rebarbory a povrch posypte odloženou mrveničkou. Pečte v dobre vyhriatej rúre dozlatista.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Kúsky rebarbory môžete poukladať i na kysnutý koláč s posýpkou alebo obyčajnú bublaninu. Spolu s jahodami jej chuť ešte viac vynikne.


Rebarborový kompót
Suroviny na viac porcií

Na nálev:

  • 1 liter vody
  • 400 g kryštálového cukru
  • 4 klinčeky
  • 1 celá škorica
  • citrónová kôra
  • rebarbora

Stonky rebarbory ošúpte, prepláchnite v studenej vode a rozkrájajte na rovnaké kúsky. Vodu s cukrom, klinčekmi a škoricou priveďte do varu. Pridajte trošku citrónovej kôry a povarte jednu minútu. Umyté zaváracie fľaše naplňte kúskami rebarbory, zalejte sladkým nálevom, dôkladne uzatvorte a sterilizujte v pare približne 30 minút. Po vybratí ešte horúce fľašky preložte na utierku hore dnom, aby lepšie tesnili. Kompóty nechajte vychladnúť a uskladnite.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Namiesto klinčekov a celej škorice môžete nálev pripraviť i s vanilkovým strukom. Ak uprednostňujete mäkšie ovocie, rebarboru krátko povarte v náleve, po precedení ju naplňte do fliaš a následne zalejte sirupom.


Rebarborové čatní
Suroviny na 4 porcie

  • 500 g ošúpanej rebarbory
  • 1 červená cibuľa
  • 1 PL nastrúhaného zázvoru
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 stredne veľká čili paprička
  • 1 PL horčicových semienok alebo prášku
  • 125 g hnedého cukru
  • 200 ml jablčného octu
  • 50 ml pomarančovej šťavy
  • 60 g jahôd

Rebarboru, cibuľu a jahody nakrájajte na malé kúsky. Čili papričku nasekajte nadrobno. Jablčný alebo vínny ocot a pomarančovú šťavu priveďte do varu a pridajte všetky suroviny. Varte za občasného miešania na miernom plameni približne 1 hodinu alebo kým nevznikne hladká kašovitá hmota. Hotové čatní naplňte do pohárikov a uskladnite do chladničky alebo po vychladnutí priamo servírujte k mäsovým alebo zeleninovým pokrmom.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Namiesto jahôd môžete použiť čerstvé alebo olúpané sušené figy. Milovníci sladkastých aróm môžu v čatní vyvariť z gázy pripravený balíček korenín ako škorica, klinčeky či nové korenie, ktorý pred servírovaním z čatní vyberiete.


Kuracia exotika
Suroviny na 4 porcie

  • 500 g kuracích pŕs
  • 150 g očistenej rebarbory
  • 100 g bambusových výhonkov
  • 2 plátky ananásu
  • 2 PL worcesterovej omáčky
  • 100 ml bieleho vína
  • 1 ČL karí korenia
  • 1 ČL škrobovej múčky
  • štipka cukru
  • 1 ČL škrobový prášok
  • soľ
  • olej

Umyté mäso pokrájajte na tenké rezance. Vo väčšej miske rozmiešajte soľ, karí korenie, worcesterovú omáčku, víno a štipku cukru. K marináde pridajte mäso, dôkladne ho premiešajte a nechajte aspoň hodinu odstáť. V hlbšej panvici rozohrejte trochu oleja, pridajte mäso a za občasného miešania ho opečte z každej strany, aby sa zatiahlo. Postupne pridávajte na kúsky pokrájaný ananás, rebarboru a bambusové výhonky. Všetko spolu premiešajte a nechajte chvíľku dusiť. Podľa potreby dolejte trošku vína a dochuťte soľou, cukrom alebo pikantným korením. Na záver rozmiešajte škrobový prášok v malom množstve vody, vlejte na mäso, rozmiešajte a nechajte prejsť varom. Servírujte s ryžou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

ico

Vieme o nej naozaj málo?

  • Rebarbora sa voľakedy považovala za ovocie chudobných, ktorým rástla na dvoroch. Podľa starých pranostík je chuťovo i vitamínovo najlepšia len do Jána (24. júna).
  • Rebarbora je zelenina, ktorá sa však pre svoje množstvo vitamínov, kyslastej chuti a čase zberu považuje skôr za prvé jarné ovocie so šťavnatými stonkami, ktoré sa skôr ako za surova využívajú na prípravu marmelád, rôsolov, kompótov, vín až po náplne koláčov a buchiet.
  • Je to viacročná rastlina, ktorá v záhradách pretrvá až desať rokov a vytvára tak rastliny obrovských rozmerov. Má hlboké korene a pod povrchom zásobnú koreňovú hľuzu. Listy so stonkami môžu narásť i viac ako pol metra.
  • Stonky sa pred použitím olúpu, podobne ako špargľa, a podľa potreby sa pred tepelnou prípravou jemne sparia. Kúsky rebarbory možno zmraziť na neskoršie využitie, a to v surovej i vo varenej podobe. Pri spracovávaní by ste sa mali vyhýbať hliníkovým nádobám alebo pomôckam.
  • Rôzne odrody majú rozdielnu jemnosť chuti, štruktúru výhonkov, ale i farbu, ktorá sa tiahne od zelenej cez žltú a ružovú až po intenzívne červenú.
  • Nie je náročná na pestovanie, i keď sa povráva, že v našich klimatických podmienkach má osivo malú klíčivosť. Je preto vhodnejšie ju množiť odkopkami zo starších rastlín alebo predplantovaním v parenisku. Vysádzať ju možno na jar tak i na jeseň. V prvom roku treba rastlinu chrániť pred tuhými mrazmi prikrytím listami, čečinou alebo rašelinou, ktoré na jar odstránime.
  • Pre svoju výraznú chuť ju málo napádajú škodcovia, a preto nevyžaduje zvláštnu ochranu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

ico

Zdravá, ale s mierou...

  • Bunky rebarborových stoniek obsahujú až 90 percent vody, má preto veľmi nízku energetickú hodnotu. Napriek chuti, ktorá vyvolá kyslý úsmev na vašej tvári, obsahuje iba veľmi málo vitamínu C.
  • Svojou typickou kyslou chuťou napovedá, že obsahuje ovocné kyseliny a to jablčnú, citrónovú a šťaveľovú. Ich obsah sa v priebehu roka mení a ku koncu zberu stúpa hlavne intenzita kyseliny šťaveľovej, ktorá sa neodporúča konzumovať ľuďom trpiacich na ľadvinové kamene, reumatizmus alebo dnu. S nadšením pre rebarboru by to nemali preháňať ani ľudia s častými žlčníkovými záchvatmi, s boľavým žalúdkom a podráždeným tráviacim traktom. Ženy skôr zaujme obsah kyseliny pantotenovej, ktorá prospieva pokožke a vlasom.
  • Okrem kyselín obsahuje i vitamín B, vápnik, ktorý ocenia hlavne ženy v období menopauzy, draslík, ktorý napomáha odvodniť organizmus, horčík, mangán a vlákninu, ktorá viaže tuky, podporuje funkčnosť čriev a detoxikuje organizmus. Prospieva aj krvnému obehu vďaka niacínu.
  • Časti rastliny a koreň sa používajú v čínskom liečiteľstve a povráva sa aj o jej afrodiziakálnych účinkoch.
  • V domácej kozmetike sa používa koreň rebarbory na zosvetlenie vlasov podobne ako harmanček.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 980
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 598
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 803
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 620
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 285
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 961
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 449
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 120
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto.

Únia sa po odvrátení USA môže posunúť do roly svetovej veľmoci.


21
Harvard je najnovším terčom Trumpa proti zahraničným študentom, ktorí sa zúčastnili na propalestínskych protestoch.

Predtým univerzite už škrtol financie.


5
Michal Konrád v svojej reštaurácii Moozi.

Pred pár mesiacmi si otvoril reštauráciu.


10
Protest Bratislava nie je Moskva, Slovensko je Európa.

O tom, či a kedy sa zo Slovenska stane ruská gubernia, nerozhodnú vojaci a politici, ale strata našej citlivosti.


Pavel Sibyla 4
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 204
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 10 168
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 493
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 284
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 872
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 725
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 023
  8. Vladimír Bojničan: Z výkalov bič neupletieš – ani keby opozícia zrovna začala znášať zlaté vajíčka 5 338
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu