Nedocenená rebarbora

Za čias našich babičiek ste túto mohutnú rastlinu mohli vidieť takmer v každej záhradke. Dnes sa pomaly vracia na naše trhy, ale nie všetci vedia, o čo ide. Reč je o rebarbore ...

Za čias našich babičiek ste túto mohutnú rastlinu mohli vidieť takmer v každej záhradke. Dnes sa pomaly vracia na naše trhy, ale nie všetci vedia, o čo ide. Reč je o rebarbore ...

Babičkin mrveničkový koláč
Suroviny na viac porcií

  • 400 g ošúpanej rebarbory
  • 400 g polohrubej múky
  • 200 g masla
  • 200 g práškového cukru
  • 200 ml mlieka
  • 2 vajíčka
  • 1 balenie prášku do pečiva
  • kúsok masla a múky na vymastenie a vysypanie plechu

Dočistenú rebarboru pokrájajte na malé kocky. Z nastrúhaného masla, cukru a múky vypracujte rukami mrveničku. Kompótovú misku alebo šálku mrveničky odložte bokom. Do zvyšku zmesi primiešajte prášok do pečiva, vajíčka a mlieko. Cesto vylejte na vymastený a múkou vysypaný plech. Na cesto poukladajte kúsky rebarbory a povrch posypte odloženou mrveničkou. Pečte v dobre vyhriatej rúre dozlatista.

Tip: Kúsky rebarbory môžete poukladať i na kysnutý koláč s posýpkou alebo obyčajnú bublaninu. Spolu s jahodami jej chuť ešte viac vynikne.


Rebarborový kompót
Suroviny na viac porcií

Na nálev:

  • 1 liter vody
  • 400 g kryštálového cukru
  • 4 klinčeky
  • 1 celá škorica
  • citrónová kôra
  • rebarbora

Stonky rebarbory ošúpte, prepláchnite v studenej vode a rozkrájajte na rovnaké kúsky. Vodu s cukrom, klinčekmi a škoricou priveďte do varu. Pridajte trošku citrónovej kôry a povarte jednu minútu. Umyté zaváracie fľaše naplňte kúskami rebarbory, zalejte sladkým nálevom, dôkladne uzatvorte a sterilizujte v pare približne 30 minút. Po vybratí ešte horúce fľašky preložte na utierku hore dnom, aby lepšie tesnili. Kompóty nechajte vychladnúť a uskladnite.

Tip: Namiesto klinčekov a celej škorice môžete nálev pripraviť i s vanilkovým strukom. Ak uprednostňujete mäkšie ovocie, rebarboru krátko povarte v náleve, po precedení ju naplňte do fliaš a následne zalejte sirupom.


Rebarborové čatní
Suroviny na 4 porcie

  • 500 g ošúpanej rebarbory
  • 1 červená cibuľa
  • 1 PL nastrúhaného zázvoru
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 stredne veľká čili paprička
  • 1 PL horčicových semienok alebo prášku
  • 125 g hnedého cukru
  • 200 ml jablčného octu
  • 50 ml pomarančovej šťavy
  • 60 g jahôd

Rebarboru, cibuľu a jahody nakrájajte na malé kúsky. Čili papričku nasekajte nadrobno. Jablčný alebo vínny ocot a pomarančovú šťavu priveďte do varu a pridajte všetky suroviny. Varte za občasného miešania na miernom plameni približne 1 hodinu alebo kým nevznikne hladká kašovitá hmota. Hotové čatní naplňte do pohárikov a uskladnite do chladničky alebo po vychladnutí priamo servírujte k mäsovým alebo zeleninovým pokrmom.

Tip: Namiesto jahôd môžete použiť čerstvé alebo olúpané sušené figy. Milovníci sladkastých aróm môžu v čatní vyvariť z gázy pripravený balíček korenín ako škorica, klinčeky či nové korenie, ktorý pred servírovaním z čatní vyberiete.


Kuracia exotika
Suroviny na 4 porcie

  • 500 g kuracích pŕs
  • 150 g očistenej rebarbory
  • 100 g bambusových výhonkov
  • 2 plátky ananásu
  • 2 PL worcesterovej omáčky
  • 100 ml bieleho vína
  • 1 ČL karí korenia
  • 1 ČL škrobovej múčky
  • štipka cukru
  • 1 ČL škrobový prášok
  • soľ
  • olej

Umyté mäso pokrájajte na tenké rezance. Vo väčšej miske rozmiešajte soľ, karí korenie, worcesterovú omáčku, víno a štipku cukru. K marináde pridajte mäso, dôkladne ho premiešajte a nechajte aspoň hodinu odstáť. V hlbšej panvici rozohrejte trochu oleja, pridajte mäso a za občasného miešania ho opečte z každej strany, aby sa zatiahlo. Postupne pridávajte na kúsky pokrájaný ananás, rebarboru a bambusové výhonky. Všetko spolu premiešajte a nechajte chvíľku dusiť. Podľa potreby dolejte trošku vína a dochuťte soľou, cukrom alebo pikantným korením. Na záver rozmiešajte škrobový prášok v malom množstve vody, vlejte na mäso, rozmiešajte a nechajte prejsť varom. Servírujte s ryžou.


ico

Vieme o nej naozaj málo?

  • Rebarbora sa voľakedy považovala za ovocie chudobných, ktorým rástla na dvoroch. Podľa starých pranostík je chuťovo i vitamínovo najlepšia len do Jána (24. júna).
  • Rebarbora je zelenina, ktorá sa však pre svoje množstvo vitamínov, kyslastej chuti a čase zberu považuje skôr za prvé jarné ovocie so šťavnatými stonkami, ktoré sa skôr ako za surova využívajú na prípravu marmelád, rôsolov, kompótov, vín až po náplne koláčov a buchiet.
  • Je to viacročná rastlina, ktorá v záhradách pretrvá až desať rokov a vytvára tak rastliny obrovských rozmerov. Má hlboké korene a pod povrchom zásobnú koreňovú hľuzu. Listy so stonkami môžu narásť i viac ako pol metra.
  • Stonky sa pred použitím olúpu, podobne ako špargľa, a podľa potreby sa pred tepelnou prípravou jemne sparia. Kúsky rebarbory možno zmraziť na neskoršie využitie, a to v surovej i vo varenej podobe. Pri spracovávaní by ste sa mali vyhýbať hliníkovým nádobám alebo pomôckam.
  • Rôzne odrody majú rozdielnu jemnosť chuti, štruktúru výhonkov, ale i farbu, ktorá sa tiahne od zelenej cez žltú a ružovú až po intenzívne červenú.
  • Nie je náročná na pestovanie, i keď sa povráva, že v našich klimatických podmienkach má osivo malú klíčivosť. Je preto vhodnejšie ju množiť odkopkami zo starších rastlín alebo predplantovaním v parenisku. Vysádzať ju možno na jar tak i na jeseň. V prvom roku treba rastlinu chrániť pred tuhými mrazmi prikrytím listami, čečinou alebo rašelinou, ktoré na jar odstránime.
  • Pre svoju výraznú chuť ju málo napádajú škodcovia, a preto nevyžaduje zvláštnu ochranu.

ico

Zdravá, ale s mierou...

  • Bunky rebarborových stoniek obsahujú až 90 percent vody, má preto veľmi nízku energetickú hodnotu. Napriek chuti, ktorá vyvolá kyslý úsmev na vašej tvári, obsahuje iba veľmi málo vitamínu C.
  • Svojou typickou kyslou chuťou napovedá, že obsahuje ovocné kyseliny a to jablčnú, citrónovú a šťaveľovú. Ich obsah sa v priebehu roka mení a ku koncu zberu stúpa hlavne intenzita kyseliny šťaveľovej, ktorá sa neodporúča konzumovať ľuďom trpiacich na ľadvinové kamene, reumatizmus alebo dnu. S nadšením pre rebarboru by to nemali preháňať ani ľudia s častými žlčníkovými záchvatmi, s boľavým žalúdkom a podráždeným tráviacim traktom. Ženy skôr zaujme obsah kyseliny pantotenovej, ktorá prospieva pokožke a vlasom.
  • Okrem kyselín obsahuje i vitamín B, vápnik, ktorý ocenia hlavne ženy v období menopauzy, draslík, ktorý napomáha odvodniť organizmus, horčík, mangán a vlákninu, ktorá viaže tuky, podporuje funkčnosť čriev a detoxikuje organizmus. Prospieva aj krvnému obehu vďaka niacínu.
  • Časti rastliny a koreň sa používajú v čínskom liečiteľstve a povráva sa aj o jej afrodiziakálnych účinkoch.
  • V domácej kozmetike sa používa koreň rebarbory na zosvetlenie vlasov podobne ako harmanček.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  3. Rozprávkové tankovanie
  4. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  5. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  6. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  7. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  8. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  9. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  10. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  1. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  2. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  3. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  4. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  5. Rozprávkové tankovanie
  6. AAA Auto zorganizovalo autogramiádu
  7. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  8. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  9. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  10. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  1. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 13 782
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 931
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 447
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 393
  5. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 9 699
  6. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 499
  7. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 563
  8. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 7 098
  9. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 914
  10. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 5 055

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Penta nevyplatí Kočnerove zmenky za 11 miliónov

Nie je známe, kde sú zmenky a kto je ich majiteľom.

ČESKÝ ZÁPISNÍK

Našiel sa Číňan, Zeman musí znovu nadávať v priamom prenose

Čo sa tentoraz snaží prezident zakryť?

Neprehliadnite tiež

Lenka Vavrinčíková: Začala som od piky a som za to vďačná

Kariéra moderátorky ju paradoxne priviedla aj k ďalšej vášni, tancu.

Stĺpček Osmelené

O čom sa s deťmi hovorí horšie ako sexe a smrti? O peniazoch

Financie obchádzame, no ony neobídu nás.