Nedocenená rebarbora

Za čias našich babičiek ste túto mohutnú rastlinu mohli vidieť takmer v každej záhradke. Dnes sa pomaly vracia na naše trhy, ale nie všetci vedia, o čo ide. Reč je o rebarbore ...

Za čias našich babičiek ste túto mohutnú rastlinu mohli vidieť takmer v každej záhradke. Dnes sa pomaly vracia na naše trhy, ale nie všetci vedia, o čo ide. Reč je o rebarbore ...

Babičkin mrveničkový koláč
Suroviny na viac porcií

  • 400 g ošúpanej rebarbory
  • 400 g polohrubej múky
  • 200 g masla
  • 200 g práškového cukru
  • 200 ml mlieka
  • 2 vajíčka
  • 1 balenie prášku do pečiva
  • kúsok masla a múky na vymastenie a vysypanie plechu

Dočistenú rebarboru pokrájajte na malé kocky. Z nastrúhaného masla, cukru a múky vypracujte rukami mrveničku. Kompótovú misku alebo šálku mrveničky odložte bokom. Do zvyšku zmesi primiešajte prášok do pečiva, vajíčka a mlieko. Cesto vylejte na vymastený a múkou vysypaný plech. Na cesto poukladajte kúsky rebarbory a povrch posypte odloženou mrveničkou. Pečte v dobre vyhriatej rúre dozlatista.

Tip: Kúsky rebarbory môžete poukladať i na kysnutý koláč s posýpkou alebo obyčajnú bublaninu. Spolu s jahodami jej chuť ešte viac vynikne.


Rebarborový kompót
Suroviny na viac porcií

Na nálev:

  • 1 liter vody
  • 400 g kryštálového cukru
  • 4 klinčeky
  • 1 celá škorica
  • citrónová kôra
  • rebarbora

Stonky rebarbory ošúpte, prepláchnite v studenej vode a rozkrájajte na rovnaké kúsky. Vodu s cukrom, klinčekmi a škoricou priveďte do varu. Pridajte trošku citrónovej kôry a povarte jednu minútu. Umyté zaváracie fľaše naplňte kúskami rebarbory, zalejte sladkým nálevom, dôkladne uzatvorte a sterilizujte v pare približne 30 minút. Po vybratí ešte horúce fľašky preložte na utierku hore dnom, aby lepšie tesnili. Kompóty nechajte vychladnúť a uskladnite.

Tip: Namiesto klinčekov a celej škorice môžete nálev pripraviť i s vanilkovým strukom. Ak uprednostňujete mäkšie ovocie, rebarboru krátko povarte v náleve, po precedení ju naplňte do fliaš a následne zalejte sirupom.


Rebarborové čatní
Suroviny na 4 porcie

  • 500 g ošúpanej rebarbory
  • 1 červená cibuľa
  • 1 PL nastrúhaného zázvoru
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 stredne veľká čili paprička
  • 1 PL horčicových semienok alebo prášku
  • 125 g hnedého cukru
  • 200 ml jablčného octu
  • 50 ml pomarančovej šťavy
  • 60 g jahôd

Rebarboru, cibuľu a jahody nakrájajte na malé kúsky. Čili papričku nasekajte nadrobno. Jablčný alebo vínny ocot a pomarančovú šťavu priveďte do varu a pridajte všetky suroviny. Varte za občasného miešania na miernom plameni približne 1 hodinu alebo kým nevznikne hladká kašovitá hmota. Hotové čatní naplňte do pohárikov a uskladnite do chladničky alebo po vychladnutí priamo servírujte k mäsovým alebo zeleninovým pokrmom.

Tip: Namiesto jahôd môžete použiť čerstvé alebo olúpané sušené figy. Milovníci sladkastých aróm môžu v čatní vyvariť z gázy pripravený balíček korenín ako škorica, klinčeky či nové korenie, ktorý pred servírovaním z čatní vyberiete.


Kuracia exotika
Suroviny na 4 porcie

  • 500 g kuracích pŕs
  • 150 g očistenej rebarbory
  • 100 g bambusových výhonkov
  • 2 plátky ananásu
  • 2 PL worcesterovej omáčky
  • 100 ml bieleho vína
  • 1 ČL karí korenia
  • 1 ČL škrobovej múčky
  • štipka cukru
  • 1 ČL škrobový prášok
  • soľ
  • olej

Umyté mäso pokrájajte na tenké rezance. Vo väčšej miske rozmiešajte soľ, karí korenie, worcesterovú omáčku, víno a štipku cukru. K marináde pridajte mäso, dôkladne ho premiešajte a nechajte aspoň hodinu odstáť. V hlbšej panvici rozohrejte trochu oleja, pridajte mäso a za občasného miešania ho opečte z každej strany, aby sa zatiahlo. Postupne pridávajte na kúsky pokrájaný ananás, rebarboru a bambusové výhonky. Všetko spolu premiešajte a nechajte chvíľku dusiť. Podľa potreby dolejte trošku vína a dochuťte soľou, cukrom alebo pikantným korením. Na záver rozmiešajte škrobový prášok v malom množstve vody, vlejte na mäso, rozmiešajte a nechajte prejsť varom. Servírujte s ryžou.


ico

Vieme o nej naozaj málo?

  • Rebarbora sa voľakedy považovala za ovocie chudobných, ktorým rástla na dvoroch. Podľa starých pranostík je chuťovo i vitamínovo najlepšia len do Jána (24. júna).
  • Rebarbora je zelenina, ktorá sa však pre svoje množstvo vitamínov, kyslastej chuti a čase zberu považuje skôr za prvé jarné ovocie so šťavnatými stonkami, ktoré sa skôr ako za surova využívajú na prípravu marmelád, rôsolov, kompótov, vín až po náplne koláčov a buchiet.
  • Je to viacročná rastlina, ktorá v záhradách pretrvá až desať rokov a vytvára tak rastliny obrovských rozmerov. Má hlboké korene a pod povrchom zásobnú koreňovú hľuzu. Listy so stonkami môžu narásť i viac ako pol metra.
  • Stonky sa pred použitím olúpu, podobne ako špargľa, a podľa potreby sa pred tepelnou prípravou jemne sparia. Kúsky rebarbory možno zmraziť na neskoršie využitie, a to v surovej i vo varenej podobe. Pri spracovávaní by ste sa mali vyhýbať hliníkovým nádobám alebo pomôckam.
  • Rôzne odrody majú rozdielnu jemnosť chuti, štruktúru výhonkov, ale i farbu, ktorá sa tiahne od zelenej cez žltú a ružovú až po intenzívne červenú.
  • Nie je náročná na pestovanie, i keď sa povráva, že v našich klimatických podmienkach má osivo malú klíčivosť. Je preto vhodnejšie ju množiť odkopkami zo starších rastlín alebo predplantovaním v parenisku. Vysádzať ju možno na jar tak i na jeseň. V prvom roku treba rastlinu chrániť pred tuhými mrazmi prikrytím listami, čečinou alebo rašelinou, ktoré na jar odstránime.
  • Pre svoju výraznú chuť ju málo napádajú škodcovia, a preto nevyžaduje zvláštnu ochranu.

ico

Zdravá, ale s mierou...

  • Bunky rebarborových stoniek obsahujú až 90 percent vody, má preto veľmi nízku energetickú hodnotu. Napriek chuti, ktorá vyvolá kyslý úsmev na vašej tvári, obsahuje iba veľmi málo vitamínu C.
  • Svojou typickou kyslou chuťou napovedá, že obsahuje ovocné kyseliny a to jablčnú, citrónovú a šťaveľovú. Ich obsah sa v priebehu roka mení a ku koncu zberu stúpa hlavne intenzita kyseliny šťaveľovej, ktorá sa neodporúča konzumovať ľuďom trpiacich na ľadvinové kamene, reumatizmus alebo dnu. S nadšením pre rebarboru by to nemali preháňať ani ľudia s častými žlčníkovými záchvatmi, s boľavým žalúdkom a podráždeným tráviacim traktom. Ženy skôr zaujme obsah kyseliny pantotenovej, ktorá prospieva pokožke a vlasom.
  • Okrem kyselín obsahuje i vitamín B, vápnik, ktorý ocenia hlavne ženy v období menopauzy, draslík, ktorý napomáha odvodniť organizmus, horčík, mangán a vlákninu, ktorá viaže tuky, podporuje funkčnosť čriev a detoxikuje organizmus. Prospieva aj krvnému obehu vďaka niacínu.
  • Časti rastliny a koreň sa používajú v čínskom liečiteľstve a povráva sa aj o jej afrodiziakálnych účinkoch.
  • V domácej kozmetike sa používa koreň rebarbory na zosvetlenie vlasov podobne ako harmanček.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou
  2. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  3. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  4. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  5. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  6. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  7. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  8. I cez prázdniny testujte elektrobicykle
  9. 5 dôvodov, prečo sa prihlásiť na konferenciu ENERGOFÓRUM®
  10. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom
  1. Grantová výzva na vykonávanie činností informačných centier
  2. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou
  3. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  4. Funguje predaj realít aj bez maklérov?
  5. BILLA a ÚNSS skontrolovali zrak 10 380 slovenským deťom
  6. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  7. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  8. Borguľa žiada vyrúbenie dane pre americkú ambasádu
  9. Stanovisko Klubu pre BA k mimoriadnemu rokovaniu zastupiteľstva
  10. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  1. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky 5 641
  2. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade 4 854
  3. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku 4 255
  4. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou 3 283
  5. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami 3 128
  6. I cez prázdniny testujte elektrobicykle 2 056
  7. Máte už vybranú dovolenku na júl? 1 492
  8. Chcete vedieť všetko o vašej krvi? Čaká vás 6000 typov vyšetrení 1 479
  9. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom 1 074
  10. 5 dôvodov, prečo sa prihlásiť na konferenciu ENERGOFÓRUM® 684

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Pracoval pre Širokého aj Babiša. Teraz ide Jahnátek regulovať energetiku (profil)

Vláda vymenovala poslanca a bývalého ministra za predsedu energetického regulačného úradu, funkciu má istú do roku 2023.

DOMOV

Miliónové dotácie od Plavčana dostali aj pochybné firmy

Niektoré firmy nemajú s výskumom žiadne skúsenosti.

DOMOV

Odhalený sériový vrah patrí k najbrutálnejším

Muža zatiaľ obvinili, že týral svojho syna, no obvinenia by mali rozšíriť.

EKONOMIKA

Podmienky na získanie hypotéky sa opäť pritvrdili

Banky musia pri schvaľovaní hypotéky viac skúmať finančnú situáciu klientov.

Neprehliadnite tiež

Pätnásť filmov, ktoré by mala vidieť každá žena

Každý film si nájde svojho fanúšika, niektoré sú zamerané na ženy, aby ich inšpirovali, varovali alebo zabavili.

Na výlete v košickom regióne: Ktoré miesta by ste mali navštíviť?

Košický región ponúka množstvo turistických zaujímavostí.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Prinášame rozhovor s netradičnou šperkárkou Evou Vokounovou, plavkovú módu aj cestovanie.

Šperkárka Eva Vokounová vyrába netradičné záušnice ako jediná v Európe

Rada dodáva ženám sebavedomie, chýba jej na nich ženskosť.