Tuniakové rýchlovky

Rybie konzervy vám pomôžu s prípravou ľahkého obeda či rýchlej večere. Ak siahnete po kvalite, i jednoduchý recept vás môže milo prekvapiť...

Rybie konzervy vám pomôžu s prípravou ľahkého obeda či rýchlej večere. Ak siahnete po kvalite, i jednoduchý recept vás môže milo prekvapiť...

Cestoviny s tuniakom a paradajkami
Suroviny na 4 porcie

  • 300 g cestovín
  • 400 g konzerva krájaných paradajok
  • 200 g tuniaka v oleji
  • 100 g hrášku
    100 g kukurice
  • 4 plátky anglickej slaniny
  • cibuľa
  • strúhaný syr
  • soľ, mleté čierne korenie

Tuniaka preložte do sitka a nechajte odkvapkať. Na oleji z tuniaka osmažte domäkka na kocky pokrájanú cibuľu a slaninu. Medzitým uvarte cestoviny podľa návodu na obale. K zlatistej cibuli pridajte paradajky aj so šťavou, hrášok, kukuricu a dochuťte soľou a korením. Cestoviny zlejte a vmiešajte do omáčky. Nakoniec pridajte kúsky tuniaka, dochuťte a premiešajte. Servírujte posypané strúhaným syrom podľa chuti.

Tip: Jemnú chuť pokrmu jednoducho zvýrazníte pridaním prelisovaného cesnaku, nadrobno pokrájanej čili papričky alebo niekoľkými kvapkami čili omáčky.


Kuskus s tuniakom a pórom
Suroviny na 4 porcie

  • 180 g kuskusu
  • 1 l hydinového vývaru
  • 180 g tuniaka vo vlastnej šťave
  • pór
  • červená cibuľa
  • 4 PL olivového oleja
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • čerstvé bylinky
  • soľ, mleté čierne korenie

Kuskus zalejte vo väčšej nádobe horúcim vývarom, pridajte jednu lyžicu oleja a miešajte, kým sa vývar nevsiakne. Nádobu prikryte a nechajte postáť približne päť minút. Tuniaka zlejte zo šťavy a dvoma vidličkami ho jemne rozdeľte na menšie kúsky. Pokvapkajte ho citrónovou šťavou a nechajte postáť. Na zvyšnom olivovom oleji speňte na kolieska pokrájaný pór a červenú cibuľu. Do zmäknutej cibule pridajte nasekané bylinky, soľ, korenie a celé to vmiešajte do kuskusu. Na záver jemne vmiešajte kúsky tuniaka a podľa potreby dochuťte. Servírujte dozdobené lístkami byliniek.

Tip: Ak chcete pokrm obohatiť tak chuťovo, ako aj farebne, pridajte k póru a cibuli na kúsky rozkrájané na slnku sušené paradajky alebo na kolieska pokrájané olivy.


Rýchle tuniakové placky
Suroviny na 4 porcie

  • 2 konzervy tuniaka vo vlastnej šťave
  • 4 väčšie zemiaky
  • cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • vajíčko
  • petržlenová vňať
  • soľ, mleté čierne korenie
  • strúhanka
  • olej

Z tuniaka rukami vyžmýkajte šťavu a vložte do väčšej misy. Pridajte vajíčko, prelisovaný cesnak, soľ, korenie a premiešajte. Nakoniec pridajte najemno nastrúhané zemiaky, nadrobno pokrájanú cibuľu a nasekanú petržlenovú vňať. Všetko spolu premiešajte a podľa potreby zahustite troškou strúhanky. Kopček strúhanky vysypte na dosku alebo tanier a rukami v nej tvarujte okrúhle fašírky, ktoré strúhankou obaľte z obidvoch strán. Vysmažte v oleji do zlatista a servírujte ako placky so zeleninovým šalátom a dresingom alebo ako fašírku so zemiakovou kašou a kyslou smotanou.

Tip: Na zlepšenie placiek či fašírok vyskúšajte do cesta pridať predmočené ovsené vločky alebo sójový granulát. Zemiaky môžete nahradiť inou zeleninou.


Zapekané zemiaky s tuniakom
Suroviny na 4 porcie

  • 8 - 10 zemiakov
  • 2 cibule
  • konzerva tuniaka v oleji
  • konzerva sardelových očiek
  • 300 ml smotany
  • 2 PL strúhanky
  • čerstvý tymian
  • plátky masla
  • mleté čierne korenie

Zemiaky umyte a narežte alebo postrúhajte na tenké kolieska. Postup opakujte aj s cibuľou. Zapekaciu misu vymažte maslom a navrstvite do tretiny zemiaky a cibuľu. Vidličkou rozmiestnite po zemiakoch polovicu tuniaka a polovicu sardelových očiek. Prikryte vrstvou zemiakov a cibule, na ne rozmiestnite zvyšok tuniaka a rybích očiek a prikryte poslednou vrstvou cibule a zemiakov tak, aby vrstvu ukončili zemiaky. Povrch posypte čiernym korením a nasekaným tymianom. Slaným olejom zo sardelových očiek rovnomerne polejte celý nákyp a postup zopakujte aj so smotanou. Navrch rovnomerne vysypte strúhanku a kúsky masla. Pečte pri teplote 180 stupňov približne 50 minút.

Tip: Jednotlivé vrstvy zemiakov netreba soliť, keďže sardelové očká sú až príliš slané. Práve zemiaky, cibuľa a smotana sa postarajú o vyváženú lahodnú chuť nákypu.


ico

Čo o ňom vieme?

  • Mäso z tuniaka obsahuje veľa vitamínu A, D, B6 a B12. Tiež má bohaté zastúpenie riboflavínu, tiamínu, železa, magnézia, selénu i fosforu. Najdôležitejším darom, ktorý nám ryby vedia dať, sú jód a omega-3 mastné kyseliny. Práve tie už, bohužiaľ, v konzervách s rybami nenájdete. Všetky ostatné vitamíny ostanú zachované i po tepelnom spracovaní konzervovaných rýb v továrňach.
  • Ženy ocenia i to, že tuniak a výrobky z neho pomôžu ich slabým nechtom, vlasom, pleti, ale i celému organizmu. Navyše je tuniak skvelým jedlom na zachovanie štíhlej línie.

Na čo si dať pozor pri kúpe?

  • Existuje veľa druhov tuniakov a tiež veľa druhov jeho konzervovanej úpravy. Ak nechcete ostať nemilo prekvapení obsahom otvorenej konzervy, všímajte si dôležité údaje. Obal na konzerve by mal uvádzať krajinu pôvodu, druh tuniaka, hmotnosť a celkové zloženie. Všímajte si hlavne podiel čistého mäsa, obsah soli, použitý druh oleja, ale i cenu.
  • Vopred si rozmyslite, aké máte s tuniakom plány. Celistvé kúsky mäsa sú najlepšie do zeleninových šalátov, navrch cestovín či ako ozdoba a doplnok chuťoviek. Jemné kúsky mäsa v oleji či vo vlastnej šťave upotrebíte na pizzu, sendviče, do bagiet či omáčok a teplých šalátov. Najlacnejšie tuniakové vločky alebo triešť využijete na prípravu nátierok či náplní do slaných koláčov a nákypov.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Nemusím sa na nikoho spoliehať
  2. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  3. Kreditná karta – áno alebo nie
  4. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  5. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  6. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  7. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  8. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  9. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  10. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom
  1. 5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu
  2. Dvojitý diplom medzi EU v Bratislave a UNWE v Sofii
  3. Ustanovujúce valné zhromaždenie Alumni klubu EU v Bratislave
  4. Kreditná karta – áno alebo nie
  5. Nemusím sa na nikoho spoliehať
  6. Štátny tajomník envirorezortu: Na sucho musíme byť pripravení.
  7. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  8. Uncovering Artificial Intelligence in Slovakia
  9. Digitalizácia dokumentov firmám ušetrí nielen peniaze
  10. Intenzívne sa rozvíjajúca spolupráca s čínskymi univerzitami
  1. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 27 702
  2. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 23 522
  3. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 18 103
  4. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 17 422
  5. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 11 942
  6. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch? 6 510
  7. Nepodceňujte bolesť chrbta, môže ísť o zápalové ochorenie 5 981
  8. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 5 159
  9. Máte nad 40? Skontrolujte si, či je Vaše srdce skutočne zdravé 5 107
  10. Sú bolesti kĺbov dôvodom, že nemôžete v živote robiť čo chcete? 3 057

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Aktivitou v parlamente nesrší, politickú budúcnosť má Kaliňák už spečatenú

V Smere je stále veľmi silný, hovorí o Robertovi Kaliňákovi politológ.

DOMOV

Minúta po minúte: Farmári chceli Pellegriniho, prijal ich prezident Kiska

Prijali aj ponuku ministerky Matečnej, chcú ísť ale všetci.

DOMOV

Traktory v Bratislave. V hlavnom meste protestujú farmári

Traktory sú už zaparkované pred prezidentským palácom.

Komentár Zuzany Kepplovej

Ani farmári, ani učitelia nie sú len malá hlučná skupinka

Protestujúci sa učia jeden od druhého. No a čo?

Neprehliadnite tiež

Stĺpček Osmelené

Zomrel mi otec. A ešte predtým nás šarlatán obral o tisíce

Dokument Obchod so zdravím odráža iba zlomok reality.

Ceny MTV opäť prekvapili: Prišli muži v sukniach aj polonahé ženy

Červený koberec bol počas odovzdávania filmových cien celkom bez pravidiel.