Tuniakové rýchlovky

Rybie konzervy vám pomôžu s prípravou ľahkého obeda či rýchlej večere. Ak siahnete po kvalite, i jednoduchý recept vás môže milo prekvapiť...

Rybie konzervy vám pomôžu s prípravou ľahkého obeda či rýchlej večere. Ak siahnete po kvalite, i jednoduchý recept vás môže milo prekvapiť...

Cestoviny s tuniakom a paradajkami
Suroviny na 4 porcie

  • 300 g cestovín
  • 400 g konzerva krájaných paradajok
  • 200 g tuniaka v oleji
  • 100 g hrášku
    100 g kukurice
  • 4 plátky anglickej slaniny
  • cibuľa
  • strúhaný syr
  • soľ, mleté čierne korenie

Tuniaka preložte do sitka a nechajte odkvapkať. Na oleji z tuniaka osmažte domäkka na kocky pokrájanú cibuľu a slaninu. Medzitým uvarte cestoviny podľa návodu na obale. K zlatistej cibuli pridajte paradajky aj so šťavou, hrášok, kukuricu a dochuťte soľou a korením. Cestoviny zlejte a vmiešajte do omáčky. Nakoniec pridajte kúsky tuniaka, dochuťte a premiešajte. Servírujte posypané strúhaným syrom podľa chuti.

Tip: Jemnú chuť pokrmu jednoducho zvýrazníte pridaním prelisovaného cesnaku, nadrobno pokrájanej čili papričky alebo niekoľkými kvapkami čili omáčky.


Kuskus s tuniakom a pórom
Suroviny na 4 porcie

  • 180 g kuskusu
  • 1 l hydinového vývaru
  • 180 g tuniaka vo vlastnej šťave
  • pór
  • červená cibuľa
  • 4 PL olivového oleja
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • čerstvé bylinky
  • soľ, mleté čierne korenie

Kuskus zalejte vo väčšej nádobe horúcim vývarom, pridajte jednu lyžicu oleja a miešajte, kým sa vývar nevsiakne. Nádobu prikryte a nechajte postáť približne päť minút. Tuniaka zlejte zo šťavy a dvoma vidličkami ho jemne rozdeľte na menšie kúsky. Pokvapkajte ho citrónovou šťavou a nechajte postáť. Na zvyšnom olivovom oleji speňte na kolieska pokrájaný pór a červenú cibuľu. Do zmäknutej cibule pridajte nasekané bylinky, soľ, korenie a celé to vmiešajte do kuskusu. Na záver jemne vmiešajte kúsky tuniaka a podľa potreby dochuťte. Servírujte dozdobené lístkami byliniek.

Tip: Ak chcete pokrm obohatiť tak chuťovo, ako aj farebne, pridajte k póru a cibuli na kúsky rozkrájané na slnku sušené paradajky alebo na kolieska pokrájané olivy.


Rýchle tuniakové placky
Suroviny na 4 porcie

  • 2 konzervy tuniaka vo vlastnej šťave
  • 4 väčšie zemiaky
  • cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • vajíčko
  • petržlenová vňať
  • soľ, mleté čierne korenie
  • strúhanka
  • olej

Z tuniaka rukami vyžmýkajte šťavu a vložte do väčšej misy. Pridajte vajíčko, prelisovaný cesnak, soľ, korenie a premiešajte. Nakoniec pridajte najemno nastrúhané zemiaky, nadrobno pokrájanú cibuľu a nasekanú petržlenovú vňať. Všetko spolu premiešajte a podľa potreby zahustite troškou strúhanky. Kopček strúhanky vysypte na dosku alebo tanier a rukami v nej tvarujte okrúhle fašírky, ktoré strúhankou obaľte z obidvoch strán. Vysmažte v oleji do zlatista a servírujte ako placky so zeleninovým šalátom a dresingom alebo ako fašírku so zemiakovou kašou a kyslou smotanou.

Tip: Na zlepšenie placiek či fašírok vyskúšajte do cesta pridať predmočené ovsené vločky alebo sójový granulát. Zemiaky môžete nahradiť inou zeleninou.


Zapekané zemiaky s tuniakom
Suroviny na 4 porcie

  • 8 - 10 zemiakov
  • 2 cibule
  • konzerva tuniaka v oleji
  • konzerva sardelových očiek
  • 300 ml smotany
  • 2 PL strúhanky
  • čerstvý tymian
  • plátky masla
  • mleté čierne korenie

Zemiaky umyte a narežte alebo postrúhajte na tenké kolieska. Postup opakujte aj s cibuľou. Zapekaciu misu vymažte maslom a navrstvite do tretiny zemiaky a cibuľu. Vidličkou rozmiestnite po zemiakoch polovicu tuniaka a polovicu sardelových očiek. Prikryte vrstvou zemiakov a cibule, na ne rozmiestnite zvyšok tuniaka a rybích očiek a prikryte poslednou vrstvou cibule a zemiakov tak, aby vrstvu ukončili zemiaky. Povrch posypte čiernym korením a nasekaným tymianom. Slaným olejom zo sardelových očiek rovnomerne polejte celý nákyp a postup zopakujte aj so smotanou. Navrch rovnomerne vysypte strúhanku a kúsky masla. Pečte pri teplote 180 stupňov približne 50 minút.

Tip: Jednotlivé vrstvy zemiakov netreba soliť, keďže sardelové očká sú až príliš slané. Práve zemiaky, cibuľa a smotana sa postarajú o vyváženú lahodnú chuť nákypu.


ico

Čo o ňom vieme?

  • Mäso z tuniaka obsahuje veľa vitamínu A, D, B6 a B12. Tiež má bohaté zastúpenie riboflavínu, tiamínu, železa, magnézia, selénu i fosforu. Najdôležitejším darom, ktorý nám ryby vedia dať, sú jód a omega-3 mastné kyseliny. Práve tie už, bohužiaľ, v konzervách s rybami nenájdete. Všetky ostatné vitamíny ostanú zachované i po tepelnom spracovaní konzervovaných rýb v továrňach.
  • Ženy ocenia i to, že tuniak a výrobky z neho pomôžu ich slabým nechtom, vlasom, pleti, ale i celému organizmu. Navyše je tuniak skvelým jedlom na zachovanie štíhlej línie.

Na čo si dať pozor pri kúpe?

  • Existuje veľa druhov tuniakov a tiež veľa druhov jeho konzervovanej úpravy. Ak nechcete ostať nemilo prekvapení obsahom otvorenej konzervy, všímajte si dôležité údaje. Obal na konzerve by mal uvádzať krajinu pôvodu, druh tuniaka, hmotnosť a celkové zloženie. Všímajte si hlavne podiel čistého mäsa, obsah soli, použitý druh oleja, ale i cenu.
  • Vopred si rozmyslite, aké máte s tuniakom plány. Celistvé kúsky mäsa sú najlepšie do zeleninových šalátov, navrch cestovín či ako ozdoba a doplnok chuťoviek. Jemné kúsky mäsa v oleji či vo vlastnej šťave upotrebíte na pizzu, sendviče, do bagiet či omáčok a teplých šalátov. Najlacnejšie tuniakové vločky alebo triešť využijete na prípravu nátierok či náplní do slaných koláčov a nákypov.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  2. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  3. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  4. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  5. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  6. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  7. I cez prázdniny testujte elektrobicykle
  8. 5 dôvodov, prečo sa prihlásiť na konferenciu ENERGOFÓRUM®
  9. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom
  10. Máte už vybranú dovolenku na júl?
  1. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  2. Funguje predaj realít aj bez maklérov?
  3. BILLA a ÚNSS skontrolovali zrak 10 380 slovenským deťom
  4. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  5. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  6. Borguľa žiada vyrúbenie dane pre americkú ambasádu
  7. Stanovisko Klubu pre BA k mimoriadnemu rokovaniu zastupiteľstva
  8. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  9. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  10. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  1. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky 7 674
  2. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou 7 393
  3. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade 3 561
  4. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku 3 385
  5. Chcete vedieť všetko o vašej krvi? Čaká vás 6000 typov vyšetrení 2 169
  6. I cez prázdniny testujte elektrobicykle 2 097
  7. Máte už vybranú dovolenku na júl? 1 636
  8. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami 1 591
  9. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom 1 171
  10. Zvládnete tento test o jablkách a cideroch? Otestujte sa 808

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Pýcha „ja som baník, kto je viac“ sa minula. Ako sa žije v kraji, kde bane miznú

Tak ich tu vnímajú. Ako náletové buriny, ktoré sa uchytili v pustnúcom baníckom kraji.

SVET

Článok 7: Nukleárna zbraň, ktorá prvýkrát hrozí Poľsku

Štáty sa nebudú hrnúť do používania tohto nástroja, hovorí analytička.

SVET

Poliaci masovo protestujú, krajina stráca slobodu

Vládna strana postupne ovládla súdnictvo či médiá.

Neprehliadnite tiež

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Prinášame rozhovor s netradičnou šperkárkou Evou Vokounovou, plavkovú módu aj cestovanie.

Šperkárka Eva Vokounová vyrába netradičné záušnice ako jediná v Európe

Rada dodáva ženám sebavedomie, chýba jej na nich ženskosť.

Britský bulvár ponížil novú hviezdu seriálu Doctor Who, zverejnil jej nahé fotky

V trinástej sérii kultovej série bude z doktora po prvýkrát doktorka.

Nevera z pohľadu mužov a žien: Čo už považujú za prekročenie hranice?

Britský prieskum ukázal, že názory na to, čo je podvádzanie, sa u mužov a žien extrémne líšia.