SME
Piatok, 27. november, 2020 | Meniny má MilanKrížovkyKrížovky

Tuniakové rýchlovky

Rybie konzervy vám pomôžu s prípravou ľahkého obeda či rýchlej večere. Ak siahnete po kvalite, i jednoduchý recept vás môže milo prekvapiť...

Rybie konzervy vám pomôžu s prípravou ľahkého obeda či rýchlej večere. Ak siahnete po kvalite, i jednoduchý recept vás môže milo prekvapiť...

Cestoviny s tuniakom a paradajkami
Suroviny na 4 porcie

  • 300 g cestovín
  • 400 g konzerva krájaných paradajok
  • 200 g tuniaka v oleji
  • 100 g hrášku
    100 g kukurice
  • 4 plátky anglickej slaniny
  • cibuľa
  • strúhaný syr
  • soľ, mleté čierne korenie

Tuniaka preložte do sitka a nechajte odkvapkať. Na oleji z tuniaka osmažte domäkka na kocky pokrájanú cibuľu a slaninu. Medzitým uvarte cestoviny podľa návodu na obale. K zlatistej cibuli pridajte paradajky aj so šťavou, hrášok, kukuricu a dochuťte soľou a korením. Cestoviny zlejte a vmiešajte do omáčky. Nakoniec pridajte kúsky tuniaka, dochuťte a premiešajte. Servírujte posypané strúhaným syrom podľa chuti.

Tip: Jemnú chuť pokrmu jednoducho zvýrazníte pridaním prelisovaného cesnaku, nadrobno pokrájanej čili papričky alebo niekoľkými kvapkami čili omáčky.


Kuskus s tuniakom a pórom
Suroviny na 4 porcie

  • 180 g kuskusu
  • 1 l hydinového vývaru
  • 180 g tuniaka vo vlastnej šťave
  • pór
  • červená cibuľa
  • 4 PL olivového oleja
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • čerstvé bylinky
  • soľ, mleté čierne korenie

Kuskus zalejte vo väčšej nádobe horúcim vývarom, pridajte jednu lyžicu oleja a miešajte, kým sa vývar nevsiakne. Nádobu prikryte a nechajte postáť približne päť minút. Tuniaka zlejte zo šťavy a dvoma vidličkami ho jemne rozdeľte na menšie kúsky. Pokvapkajte ho citrónovou šťavou a nechajte postáť. Na zvyšnom olivovom oleji speňte na kolieska pokrájaný pór a červenú cibuľu. Do zmäknutej cibule pridajte nasekané bylinky, soľ, korenie a celé to vmiešajte do kuskusu. Na záver jemne vmiešajte kúsky tuniaka a podľa potreby dochuťte. Servírujte dozdobené lístkami byliniek.

Tip: Ak chcete pokrm obohatiť tak chuťovo, ako aj farebne, pridajte k póru a cibuli na kúsky rozkrájané na slnku sušené paradajky alebo na kolieska pokrájané olivy.


Rýchle tuniakové placky
Suroviny na 4 porcie

  • 2 konzervy tuniaka vo vlastnej šťave
  • 4 väčšie zemiaky
  • cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • vajíčko
  • petržlenová vňať
  • soľ, mleté čierne korenie
  • strúhanka
  • olej

Z tuniaka rukami vyžmýkajte šťavu a vložte do väčšej misy. Pridajte vajíčko, prelisovaný cesnak, soľ, korenie a premiešajte. Nakoniec pridajte najemno nastrúhané zemiaky, nadrobno pokrájanú cibuľu a nasekanú petržlenovú vňať. Všetko spolu premiešajte a podľa potreby zahustite troškou strúhanky. Kopček strúhanky vysypte na dosku alebo tanier a rukami v nej tvarujte okrúhle fašírky, ktoré strúhankou obaľte z obidvoch strán. Vysmažte v oleji do zlatista a servírujte ako placky so zeleninovým šalátom a dresingom alebo ako fašírku so zemiakovou kašou a kyslou smotanou.

Tip: Na zlepšenie placiek či fašírok vyskúšajte do cesta pridať predmočené ovsené vločky alebo sójový granulát. Zemiaky môžete nahradiť inou zeleninou.


Zapekané zemiaky s tuniakom
Suroviny na 4 porcie

  • 8 - 10 zemiakov
  • 2 cibule
  • konzerva tuniaka v oleji
  • konzerva sardelových očiek
  • 300 ml smotany
  • 2 PL strúhanky
  • čerstvý tymian
  • plátky masla
  • mleté čierne korenie

Zemiaky umyte a narežte alebo postrúhajte na tenké kolieska. Postup opakujte aj s cibuľou. Zapekaciu misu vymažte maslom a navrstvite do tretiny zemiaky a cibuľu. Vidličkou rozmiestnite po zemiakoch polovicu tuniaka a polovicu sardelových očiek. Prikryte vrstvou zemiakov a cibule, na ne rozmiestnite zvyšok tuniaka a rybích očiek a prikryte poslednou vrstvou cibule a zemiakov tak, aby vrstvu ukončili zemiaky. Povrch posypte čiernym korením a nasekaným tymianom. Slaným olejom zo sardelových očiek rovnomerne polejte celý nákyp a postup zopakujte aj so smotanou. Navrch rovnomerne vysypte strúhanku a kúsky masla. Pečte pri teplote 180 stupňov približne 50 minút.

Tip: Jednotlivé vrstvy zemiakov netreba soliť, keďže sardelové očká sú až príliš slané. Práve zemiaky, cibuľa a smotana sa postarajú o vyváženú lahodnú chuť nákypu.


ico

Čo o ňom vieme?

  • Mäso z tuniaka obsahuje veľa vitamínu A, D, B6 a B12. Tiež má bohaté zastúpenie riboflavínu, tiamínu, železa, magnézia, selénu i fosforu. Najdôležitejším darom, ktorý nám ryby vedia dať, sú jód a omega-3 mastné kyseliny. Práve tie už, bohužiaľ, v konzervách s rybami nenájdete. Všetky ostatné vitamíny ostanú zachované i po tepelnom spracovaní konzervovaných rýb v továrňach.
  • Ženy ocenia i to, že tuniak a výrobky z neho pomôžu ich slabým nechtom, vlasom, pleti, ale i celému organizmu. Navyše je tuniak skvelým jedlom na zachovanie štíhlej línie.

Na čo si dať pozor pri kúpe?

  • Existuje veľa druhov tuniakov a tiež veľa druhov jeho konzervovanej úpravy. Ak nechcete ostať nemilo prekvapení obsahom otvorenej konzervy, všímajte si dôležité údaje. Obal na konzerve by mal uvádzať krajinu pôvodu, druh tuniaka, hmotnosť a celkové zloženie. Všímajte si hlavne podiel čistého mäsa, obsah soli, použitý druh oleja, ale i cenu.
  • Vopred si rozmyslite, aké máte s tuniakom plány. Celistvé kúsky mäsa sú najlepšie do zeleninových šalátov, navrch cestovín či ako ozdoba a doplnok chuťoviek. Jemné kúsky mäsa v oleji či vo vlastnej šťave upotrebíte na pizzu, sendviče, do bagiet či omáčok a teplých šalátov. Najlacnejšie tuniakové vločky alebo triešť využijete na prípravu nátierok či náplní do slaných koláčov a nákypov.
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  2. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  3. Ako vybrať AKU reťazovú pílu
  4. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  5. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  6. Bývanie v meste predlžuje život
  7. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  8. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  9. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  10. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  1. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  2. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  3. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  4. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  5. Tipy na cenovo výhodné vianočné darčeky, ktoré aj potešia
  6. Bývanie v meste predlžuje život
  7. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  8. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  9. Fakty o batériách, ktoré ste nevedeli
  10. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 28 278
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 21 157
  3. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 13 613
  4. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 12 838
  5. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 412
  6. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 8 167
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 012
  8. Spájame Slovensko - 4 nové expresné autobusové linky 7 786
  9. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 737
  10. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí 7 458
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Kulinária a recepty

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Vagovič: Jankovská taktizuje, ešte sa jej rozviaže jazyk

Kniha Vlastnou hlavou sleduje Ficov pád.

Novinár Marek Vagovič.
Moniku Jankovskú privádzajú na NAKA v Nitre.

Norbert Bödör chodil do centrály Smeru, priznal Fico

Fico zastáva Jankovskú aj po priznaní sa k machináciám na súdoch.

Predseda Smeru Robert Fico.

Neprehliadnite tiež

Stĺpček Osmelené

Prečo nechceme, aby muži nosili ženské róby

Harry Styles rozpútal debatu o mužoch v šatách.

Michaela Žureková