Aby boli nože vždy ostré

Žiadny nôž sa v kuchyni nezaobíde bez pravidelnej údržby. S ostrým nožom sa pracuje lepšie a riziko porezania je podstatne nižšie ako pri tupom.

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Ak sa naučíte správne udržiavať jeho ostrie, budete spokojní aj s tým najlacnejším nožom so supermarketu. Keramický nôž sa oceľovému nevyrovná.

Priepastné cenové rozdiely medzi nekvalitnými a kvalitnými nožmi má na svedomí použitý materiál. Čepeľ musí byť extrémne pevná aby sa ostrie rýchlo nevytupilo, avšak súčasne húževnatá aby sa nevyštiepilo. Lacné nože sú zväčša mäkšie a tak vyžadujú častejšie brúsenie. To však neznamená, že sa s nimi krája horšie.

1. Skladujte ich bezpečne

Nabrúsený nôž do zásuvky s príbormi nepatrí. Tupí sa a nečakane môže poraniť. Ak nechcete investovať do drahého zásuvkového organizéra v ktorom je každá čepeľ chránená drevenou drážkou na mieru, poobzerajte sa po drevenom stojanovom bloku. Nôž otočený ostrím čepele nahor sa v ňom netupí, voda z umývania blok nepoškodí a vždy máte pri vyberaní krátky záblesk času na to, aby ste sa rozhodli pre ten najvhodnejší.

Nenechajte sa odstrašiť tým, že drevený blok svedčí súprave nožov s rovnakými rúčkami. Sami máte úplne jasno v tom, ktorý nôž vyniká pri akej práci. Zasuňte do stojana čo máte a zvykajte si na novinku v kuchyni. Drevený blok chrániaci ostrie nožov je bezpečnejší ako magnetická lišta. Pri vyberaní noža sa nikdy neporežete.

2. Preč so sklenými doskami

Vyvarujte sa krájaniu na tanieroch a používaniu sklených dosiek. Aj keď sú možno hygienické, tupia nôž omnoho viac, ako suroviny ktoré krájate. Drevená doska s pozdĺžnymi vláknami je tým najlepším čo môžete použiť ako podklad pri krájaní zeleniny. Na mäso je vhodnejšia drevená doska s priečnymi vláknami, alebo plastová tabuľa na krájanie. Keďže ostrý nôž je voči plastu agresívny, hrúbka tabuľky rozhoduje.

Ak krájate radi a často, možno sa vo vašej kuchyni na krájanie osvedčí samostatná tabla na váľanie cesta. Jednu stranu si vyhradíte pre prácu so zeleninou, druhú pre mäso. Pre údržbu stačí jediné - kuchynská soľ ktorá do seba vsaje vlhkosť a zabráni v dreve množeniu baktérií.

3. Ako spoznať opotrebované ostrie?

Do akej miery sa ostrie noža otupilo najlepšie rozoznáte pohľadom. Postavte sa pred okno alebo iný silný zdroj svetla, zahľaďte sa kolmo na čepeľ noža a sledujte jej líniu. Na miestach, kde plôšky vytvárajú svetlý odraz ostrie zmizlo. Tam, kde čepeľ noža nevidno zostala ostrá časť čepele.

Dôsledným prehliadnutím odhalíte nielen nerovnomerné opotrebovanie, ale aj stav samotnej čepele. To vám prezradí, ktorým častiam treba pri brúsení venovať osobitnú pozornosť a napovie čosi aj o tom, akým spôsobom nože používate a ako sa o ne staráte.

4. Neničte ostrie brúsnymi pomôckami

Existuje viacero ostričiek, ktoré sú určené pre lacné nože s mäkkými čepeľmi. Všetky využívajú matricu z tvrdených materiálov na to, aby silou vašich svalov odhobľovali časť ostria. Výsledkom je síce ostrejší nôž, kvalita je však mizerná. Ostrie je nepravidelné a na rôznych miestach kladie pri rezaní odlišný odpor. Špička zostáva často tupá.Nie je preto prekvapením, že takáto ostrička po chvíli omrzí. Zväčša ide o sústavu pevne osadených koliesok alebo plátkov, kde cez štrbinu v tvare písmena V prechádza čepeľ noža.

Mnoho nemožno očakávať ani od ostričky s dvojicou otáčavých koliesok z brúsneho kameňa. Mierne tupému nožu síce bez väčšej ujmy obnovia ostrie, zázraky však neočakávajte. Ak by ste chceli nabrúsiť úplne vytupený nôž, trvalo by to pridlho. Skôr či neskôr by ostrička skončila v zásuvke.

Väčšina jednoduchých ostričiek nie je účinnejšia, ako neoglazovaný rub taniera. V núdzi ho možno využiť na hrubé pribrúsenie noža v kuchyni, kde všetko ostatné zlyhalo.

5. Elektrická brúska vás nezaskočí

Tam kde chýbajú skúsenosti s brúsením nožov, tam sa uplatí jednoduchá elektrická brúska, s ktorou nemožno nič pokaziť. Je malá, tichá a bezpečná. Za štvoricou naklonených drážok rotujú štyri kotúčiky, ktoré postupne nabrúsia a vyleštia obe strany ostria. Uhly sú pevne dané plastovými vodiacimi lištami a jediné čo treba urobiť je preťahovať ostrie noža postupne cez všetky drážky.

V prvom kroku diamantový kotúčik vytvorí novú fazetu ostria na akomkoľvek noži. Následne dvojica keramických kotúčikov ostrie vylepší ostrejším uhlom a leštením. Výhodou je, že všetky nože v kuchyni majú rovnaké ostrie, ktoré je možné pri opotrebovaní iba prileštiť. To skracuje údržbu na minimum. Jediná brúska má však aj moc vytvoriť dve odlišné ostria.

Ak skončíte diamantom, ostrie je jemne vrúbkované a prekvapí prí krájaní zeleniny naprieč vláknami. Ak ukončíte brúsenie keramickým kotúčikom, hladké ostrie prechádza cez mäso, akoby neprekonávalo žiadnu prekážku. Osobitný prístup žiadajú nože s vrúbkovaným ostrím. Tie sa zvyčajne brúsia jednostranne.

6. Brúsny kameň pýta skúsenosti

Kvalitnejšie nože môžete nabrúsiť s pomocou brúsneho kameňa, alebo brúsnych papierov pre mokré brúsenie rôznej zrnitosti nalepených na tabuľke zo skla. Prehliadnite si ako ostrie vyformoval výrobca, aby ste pri brúsení kopírovali jeho uhol.

Namočený brúsny kameň položte hrubšou stranou nahor pred seba na podložku tak, aby dlhšia strana smerovala od vás. Chyťte čepeľ noža oboma rukami, pod ostrým uhlom ju priložte k brúsnemu povrchu a rovnomernými ťahmi od seba, proti ostriu začnite so zbrúsením. Povrch kameňa sa bude farbiť obrúsenou oceľou na tmavo, ostrie noža sa začne formovať. Takýmto spôsobom je potrebné vybrúsiť rovnomerne obe strany ostria.

To že ste na správnej ceste vám odhalí ostrie, z ktorého vymizli belavé plôšky. Teraz nastal čas na obrátenie brúsneho kameňa na jeho jemnejšiu stranu. Rovnakým spôsobom, vyhladíte nové ostrie z oboch strán. Aby ste brúsenie dotiahli do konca treba na záver zväčšiť uhol a niekoľkými jemnými ťahmi ostrie dohladiť. Možno to vyzerá zložito, v skutočnosti to po pár pokusoch zvládnete za niekoľko minút a vaša investícia bude minimálna. Musíte však mať na to chuť.

7. Kvalitu ostria udrží ocieľka

Pri jemnom opotrebovaní ostria nie je nutné, aby ste sa opäť vracali k brúseniu. O údržbu sa postará ocieľka. Stačí zopár plynulých pohybov proti ostriu a opäť sa obnoví jeho plná sila. Pri lacných nožoch na jej kvalite priveľmi nezáleží. S mäkkou oceľou si poradí každá. Ak však vaše nože vyžadujú pri brúsení mnoho pozornosti, rozhoduje materiál z ktorého je ocieľka vyrobená a jej tvar. Oválny prierez je na nezaplatenie.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  3. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  4. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  5. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  6. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  7. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  8. Rastie nám pokrivená generácia?
  9. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  10. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  1. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  2. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  3. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  4. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  5. Detské zúbky sú veda
  6. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  7. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  8. Rastie nám pokrivená generácia?
  9. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  10. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 15 575
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 10 503
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 3 293
  4. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 2 851
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 1 966
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 339
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 307
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 087
  9. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 033
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky 618

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Alternatíva pre Nemecko skutočnú alternatívu neponúka

Merkelová voľby vyhrala a ostáva mocná. Európa je naozaj vďačná.

DOMOV

Aké stíhačky môžeme a ktoré ponuky sú nereálne?

Rozhodovať sa bude len medzi gripenmi a stíhačkami F-16.

Neprehliadnite tiež

Návrhári o ekológii v móde: Je trvalá udržateľnosť budúcnosťou?

Desať známych mien slovenskej módy prezradilo, čo si myslia o ekologickom módnom biznise.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V najnovšom čísle nájdete rozhovor s terapeutkou Katarínou Sipos o tom, ako rodičia vplývajú na správanie a zmýšľanie svojich detí.

Päť tipov na rýchle recepty s maslovou tekvicou

Tekvica je symbolom jesene. Jej využitie v kuchyni môže byť naozaj pestré.