Aby boli nože vždy ostré

Žiadny nôž sa v kuchyni nezaobíde bez pravidelnej údržby. S ostrým nožom sa pracuje lepšie a riziko porezania je podstatne nižšie ako pri tupom.

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Ak sa naučíte správne udržiavať jeho ostrie, budete spokojní aj s tým najlacnejším nožom so supermarketu. Keramický nôž sa oceľovému nevyrovná.

Priepastné cenové rozdiely medzi nekvalitnými a kvalitnými nožmi má na svedomí použitý materiál. Čepeľ musí byť extrémne pevná aby sa ostrie rýchlo nevytupilo, avšak súčasne húževnatá aby sa nevyštiepilo. Lacné nože sú zväčša mäkšie a tak vyžadujú častejšie brúsenie. To však neznamená, že sa s nimi krája horšie.

1. Skladujte ich bezpečne

Nabrúsený nôž do zásuvky s príbormi nepatrí. Tupí sa a nečakane môže poraniť. Ak nechcete investovať do drahého zásuvkového organizéra v ktorom je každá čepeľ chránená drevenou drážkou na mieru, poobzerajte sa po drevenom stojanovom bloku. Nôž otočený ostrím čepele nahor sa v ňom netupí, voda z umývania blok nepoškodí a vždy máte pri vyberaní krátky záblesk času na to, aby ste sa rozhodli pre ten najvhodnejší.

Nenechajte sa odstrašiť tým, že drevený blok svedčí súprave nožov s rovnakými rúčkami. Sami máte úplne jasno v tom, ktorý nôž vyniká pri akej práci. Zasuňte do stojana čo máte a zvykajte si na novinku v kuchyni. Drevený blok chrániaci ostrie nožov je bezpečnejší ako magnetická lišta. Pri vyberaní noža sa nikdy neporežete.

2. Preč so sklenými doskami

Vyvarujte sa krájaniu na tanieroch a používaniu sklených dosiek. Aj keď sú možno hygienické, tupia nôž omnoho viac, ako suroviny ktoré krájate. Drevená doska s pozdĺžnymi vláknami je tým najlepším čo môžete použiť ako podklad pri krájaní zeleniny. Na mäso je vhodnejšia drevená doska s priečnymi vláknami, alebo plastová tabuľa na krájanie. Keďže ostrý nôž je voči plastu agresívny, hrúbka tabuľky rozhoduje.

Ak krájate radi a často, možno sa vo vašej kuchyni na krájanie osvedčí samostatná tabla na váľanie cesta. Jednu stranu si vyhradíte pre prácu so zeleninou, druhú pre mäso. Pre údržbu stačí jediné - kuchynská soľ ktorá do seba vsaje vlhkosť a zabráni v dreve množeniu baktérií.

3. Ako spoznať opotrebované ostrie?

Do akej miery sa ostrie noža otupilo najlepšie rozoznáte pohľadom. Postavte sa pred okno alebo iný silný zdroj svetla, zahľaďte sa kolmo na čepeľ noža a sledujte jej líniu. Na miestach, kde plôšky vytvárajú svetlý odraz ostrie zmizlo. Tam, kde čepeľ noža nevidno zostala ostrá časť čepele.

Dôsledným prehliadnutím odhalíte nielen nerovnomerné opotrebovanie, ale aj stav samotnej čepele. To vám prezradí, ktorým častiam treba pri brúsení venovať osobitnú pozornosť a napovie čosi aj o tom, akým spôsobom nože používate a ako sa o ne staráte.

4. Neničte ostrie brúsnymi pomôckami

Existuje viacero ostričiek, ktoré sú určené pre lacné nože s mäkkými čepeľmi. Všetky využívajú matricu z tvrdených materiálov na to, aby silou vašich svalov odhobľovali časť ostria. Výsledkom je síce ostrejší nôž, kvalita je však mizerná. Ostrie je nepravidelné a na rôznych miestach kladie pri rezaní odlišný odpor. Špička zostáva často tupá.Nie je preto prekvapením, že takáto ostrička po chvíli omrzí. Zväčša ide o sústavu pevne osadených koliesok alebo plátkov, kde cez štrbinu v tvare písmena V prechádza čepeľ noža.

Mnoho nemožno očakávať ani od ostričky s dvojicou otáčavých koliesok z brúsneho kameňa. Mierne tupému nožu síce bez väčšej ujmy obnovia ostrie, zázraky však neočakávajte. Ak by ste chceli nabrúsiť úplne vytupený nôž, trvalo by to pridlho. Skôr či neskôr by ostrička skončila v zásuvke.

Väčšina jednoduchých ostričiek nie je účinnejšia, ako neoglazovaný rub taniera. V núdzi ho možno využiť na hrubé pribrúsenie noža v kuchyni, kde všetko ostatné zlyhalo.

5. Elektrická brúska vás nezaskočí

Tam kde chýbajú skúsenosti s brúsením nožov, tam sa uplatí jednoduchá elektrická brúska, s ktorou nemožno nič pokaziť. Je malá, tichá a bezpečná. Za štvoricou naklonených drážok rotujú štyri kotúčiky, ktoré postupne nabrúsia a vyleštia obe strany ostria. Uhly sú pevne dané plastovými vodiacimi lištami a jediné čo treba urobiť je preťahovať ostrie noža postupne cez všetky drážky.

V prvom kroku diamantový kotúčik vytvorí novú fazetu ostria na akomkoľvek noži. Následne dvojica keramických kotúčikov ostrie vylepší ostrejším uhlom a leštením. Výhodou je, že všetky nože v kuchyni majú rovnaké ostrie, ktoré je možné pri opotrebovaní iba prileštiť. To skracuje údržbu na minimum. Jediná brúska má však aj moc vytvoriť dve odlišné ostria.

Ak skončíte diamantom, ostrie je jemne vrúbkované a prekvapí prí krájaní zeleniny naprieč vláknami. Ak ukončíte brúsenie keramickým kotúčikom, hladké ostrie prechádza cez mäso, akoby neprekonávalo žiadnu prekážku. Osobitný prístup žiadajú nože s vrúbkovaným ostrím. Tie sa zvyčajne brúsia jednostranne.

6. Brúsny kameň pýta skúsenosti

Kvalitnejšie nože môžete nabrúsiť s pomocou brúsneho kameňa, alebo brúsnych papierov pre mokré brúsenie rôznej zrnitosti nalepených na tabuľke zo skla. Prehliadnite si ako ostrie vyformoval výrobca, aby ste pri brúsení kopírovali jeho uhol.

Namočený brúsny kameň položte hrubšou stranou nahor pred seba na podložku tak, aby dlhšia strana smerovala od vás. Chyťte čepeľ noža oboma rukami, pod ostrým uhlom ju priložte k brúsnemu povrchu a rovnomernými ťahmi od seba, proti ostriu začnite so zbrúsením. Povrch kameňa sa bude farbiť obrúsenou oceľou na tmavo, ostrie noža sa začne formovať. Takýmto spôsobom je potrebné vybrúsiť rovnomerne obe strany ostria.

To že ste na správnej ceste vám odhalí ostrie, z ktorého vymizli belavé plôšky. Teraz nastal čas na obrátenie brúsneho kameňa na jeho jemnejšiu stranu. Rovnakým spôsobom, vyhladíte nové ostrie z oboch strán. Aby ste brúsenie dotiahli do konca treba na záver zväčšiť uhol a niekoľkými jemnými ťahmi ostrie dohladiť. Možno to vyzerá zložito, v skutočnosti to po pár pokusoch zvládnete za niekoľko minút a vaša investícia bude minimálna. Musíte však mať na to chuť.

7. Kvalitu ostria udrží ocieľka

Pri jemnom opotrebovaní ostria nie je nutné, aby ste sa opäť vracali k brúseniu. O údržbu sa postará ocieľka. Stačí zopár plynulých pohybov proti ostriu a opäť sa obnoví jeho plná sila. Pri lacných nožoch na jej kvalite priveľmi nezáleží. S mäkkou oceľou si poradí každá. Ak však vaše nože vyžadujú pri brúsení mnoho pozornosti, rozhoduje materiál z ktorého je ocieľka vyrobená a jej tvar. Oválny prierez je na nezaplatenie.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  2. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  3. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  4. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  5. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  6. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  7. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  8. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  9. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  10. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  1. Virtuálne sídlo v Bratislave
  2. Dovolenka snov či chladnička plná jedla? Oslavujte s BILLA
  3. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  4. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  5. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  6. Čo nemôžete zaregistrovať ako ochrannú známku?
  7. Potrebujete ochrannú známku pre Váš produkt ?
  8. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  9. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  10. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  1. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 16 897
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 975
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 483
  4. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 724
  5. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 8 645
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 597
  7. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 7 219
  8. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 6 039
  9. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 5 703
  10. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 950

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Triasli sa pred ním vrahovia a páchatelia sa šli radšej sami prihlásiť

Vrahovia a zlodejíčkovia sa šli radšej sami udať.

SVET

Štát zabil novinára, princ sa viac bojí o imidž

Saudská Arábia priznala, že Chášukdží je mŕtvy.

Neprehliadnite tiež

Ako stromy ozdravujú telo a planétu

O 20. októbri sa hovorí aj ako o medzinárodnom dni stromov.

Lenka Vavrinčíková: Začala som od piky a som za to vďačná

Kariéra moderátorky ju paradoxne priviedla aj k ďalšej vášni, tancu.

Ukazujú, že je to v poriadku. Významné ženy, ktoré milujú iné ženy

Pätnásť žien, ktoré posúvajú hranice tolerancie.