Vajíčkové nápady

Vajíčka sú nielen symbolom jari, ale i Veľkej noci. Pripravte sebe a svojim kúpačom ľahkú chutnú vajíčkovú nádielku...

Šalát s vajíčkom a údeným lososom
Suroviny na 4 porcie

  • 4 vajíčka
  • 250 g údeného lososa
  • 2 PL kapár
  • hlávkový alebo ľadový šalát
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 1 bageta
  • plátok masla

Na dresing:

  • 2 PL olivového oleja
  • strúčik cesnaku
  • 1 ČL worcesterovej omáčky
  • 1 ČL vínneho octu
  • 1 PL majonézy
  • soľ, mleté čierne korenie

Dresing pripravte zmiešaním všetkých surovín a dajte ho vychladiť. Bagetu pokrájajte na malé kocky, ktoré opečte na masle do zlatista. Vajíčka uvarte natvrdo, nechajte ich vychladnúť a ošúpte. Šalátové listy premyte, osušte, natrhajte na kúsky a rozdeľte ich do misiek. Do každej misky pridajte i kúsky údeného lososa, kapary a krutóny. Na vrch rozložte vajíčka prekrojené na štvrtinky a každú porciu pokvapkajte dresingom.

Tip: Do dresingu môžete pridať pre ozvláštnenie aj 1 - 2 nadrobno nasekané filety ančovičiek. Namiesto slepačích vajíčok môžete siahnuť i po prepeličích, ktoré sú vzhľadovo krajšie a zdravšie.


Vajíčkovo-majonézový šalát
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 2 zemiaky
  • 7 vajíčok
  • 2 PL majonézy
  • 1 cibuľa
  • kyslá uhorka
  • horčica
  • citrónová šťava
  • pažítka
  • karí korenie
  • soľ

Zemiaky uvarte do mäkka, vajíčka uvarte natvrdo oboje nechajte vychladnúť a ošúpte. V miske rozmiešajte majonézu s trochou citrónovej šťavy, horčice, karí korením a štipkou soli. Pridajte na štvorčeky pretlačené vajíčka a premiešajte tak, aby sa žĺtky spojili s majonézou. Nakoniec primiešajte do šalátu nasekanú pažítku, nadrobno nakrájanú cibuľu a uhorku a na štvorčeky pretlačené zemiaky. Šalát dajte vychladiť a po odstátí podľa potreby dorieďte a dochuťte. Servírujte natretý na sendvičoch alebo ako obložený tanierik spolu so zeleninou, syrom, šunkou a čerstvým pečivom.


Plnené vajíčka
Suroviny na 4 – 6 porcií

  • 10 vajíčok
  • 50 g masla
  • 1 ČL horčice
  • 1 PL kyslej smotany
  • soľ, mleté čierne korenie
  • pažítka
  • sterilizovaná kapia
  • petržlenová vňať

Vajíčka uvarte natvrdo. Po vychladnutí ich ošúpte a rozkrojte na polovice – či už po dĺžke, alebo na šírku, to závisí od vami zvoleného zdobenia. Z vajíčok vydlabte žĺtky, zmiešajte ich so zmäknutým maslom, horčicou, smotanou, soľou a korením, kým nevznikne hladký krém. Plnku naberte do vrecka s ozdobnou špičkou a nastriekajte ju do vydlabaných bielkov. Dozdobte kúskami pažítky, rezmi kapie alebo petržlenovou vňaťou.

Veľkonočnej fantázii pri zdobení sa medze nekladú. Nebojte sa experimentovať a pripravte si niekoľko druhov farebných náplní, ktoré potešia i náročnejšie chuťové poháriky. Ponúkame vám hneď niekoľko nápadov...

Bylinkový krém

Rozmrvené žĺtky premiešajte s trochou majonézy a väčším množstvom nasekaných byliniek podľa chuti. Dochuťte citrónovou šťavou, worcesterovou omáčkou, soľou a mletým čiernym korením. Hotové vajíčka dozdobte žltou paprikou.

Červený krém

Žĺtky vymiešajte s troškou paradajkového pretlaku, pridajte na malé kocky pokrájanú paradajku alebo červenú papriku, dochuťte soľou a korením a po naplnení dozdobte čiernymi olivami.

Horčicovo-sardelový krém

Vydlabané žĺtky zmiešajte s trochou majonézy a pikantnej horčice. Dochuťte mletým čiernym korením a sardelovou pastou namiesto soli. Môžete pridať i pár kvapiek sherry. Po naplnení vajíčka dozdobte kučeravou petržlenovou vňaťou alebo niekoľkými guľôčkami kaviáru.

Chrenový krém

K žĺtkom primiešajte majonézu, nastrúhaný čerstvý chren podľa chuti, dochuťte soľou a mletým čiernym korením. Pred servírovaním dozdobte reďkovkou.

Jemný cesnakový krém

Zmiešajte rozmrvené žĺtky s topeným syrom alebo nátierkovým maslom spolu s prelisovaným cesnakom. Dochuťte soľou a korením. Naplnené vajíčka dozdobte sušenou marhuľou alebo vlašským orechom.

ico

Užitočné rady

  • I puknuté vajíčko sa dá s malým „zlepšovákom“ uvariť. Stačí ho zabaliť do kúska alobalu alebo ho na puknutom mieste potrieť masťou či olejom. Pre istotu môžete do vody pridať i štipku soli alebo octu.
  • Čerstvosť domácich alebo inak získaných vajíčok bez vyznačeného dátumu overíte jednoduchým trikom. Do nádoby naberte 200 ml vody a rozpustite v nej 50 g soli. Vajíčka ponorte do slaného roztoku a chvíľku počkajte. Čerstvé vajíčka klesnú hneď na dno nádoby, vajíčka staršie ako 14 dní sa budú vznášať uprostred, no a vajíčka, ktoré plávajú na hladine, sú určite staré a skazené.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  3. Malé knedličky, veľké dojmy
  4. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  5. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  6. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  7. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  8. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  9. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  10. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  1. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 11 289
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 11 005
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 8 962
  4. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 6 260
  5. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 5 406
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 4 626
  7. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 4 289
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 497
  9. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 2 766
  10. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 2 612

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Pozrite, čo sa stalo na Slovensku, hromží Trump pred kamerami (Komentár Máriusa Kopcsaya)

Preceňovanie utečeneckej témy odpútava pozornosť od úplatkov.

KOMENTÁRE

Férové, ale drsné ultimátum z USA (Schutzov týždeň)

Prečo je balvanom v oku ten iliberál, ktorý nevládne?

EKONOMIKA

Kažimír dostal košom. Sulík odmietol zmenu dlhovej brzdy

Sulík sa stretol s ministrom financií.

ŠPORT

Sagan: Keď idem so Slovákmi, navzájom sa motivujeme

Majstra sveta čaká prvý ostrý štart.

Neprehliadnite tiež

Ako dopriať telu láskyplnú starostlivosť a nadviazať s ním vzťah

V kolobehu rôznorodých podnetov človek ľahko stráca kontakt sám so sebou.

Spánok v podprsenke – áno či nie?

Odporcovia z radov odborníkov argumentujú negatívnym dopadom na zdravie.

Módu na Brit Awards ovládla stávka na istotu, hviezdy zabudli experimentovať

Speváčky, hudobníčky a modelky sa na odovzdávaní cien najlepšej britskej hudby odeli najmä do tmavších farieb.

Modelka visela z mrakodrapu bez istenia, skončila na polícii

Ruská hviezda z Instagramu Viki Odintcova v Dubaji predviedla extrémny kúsok pre efektné fotografie, argumentovala tým, že chcela poukázať na zlú zabezpečenosť budovy.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop