SME
Sobota, 25. september, 2021 | Meniny má VladislavKrížovkyKrížovky

Vajíčkové nápady

Vajíčka sú nielen symbolom jari, ale i Veľkej noci. Pripravte sebe a svojim kúpačom ľahkú chutnú vajíčkovú nádielku...

Šalát s vajíčkom a údeným lososom
Suroviny na 4 porcie

  • 4 vajíčka
  • 250 g údeného lososa
  • 2 PL kapár
  • hlávkový alebo ľadový šalát
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 1 bageta
  • plátok masla

Na dresing:

  • 2 PL olivového oleja
  • strúčik cesnaku
  • 1 ČL worcesterovej omáčky
  • 1 ČL vínneho octu
  • 1 PL majonézy
  • soľ, mleté čierne korenie

Dresing pripravte zmiešaním všetkých surovín a dajte ho vychladiť. Bagetu pokrájajte na malé kocky, ktoré opečte na masle do zlatista. Vajíčka uvarte natvrdo, nechajte ich vychladnúť a ošúpte. Šalátové listy premyte, osušte, natrhajte na kúsky a rozdeľte ich do misiek. Do každej misky pridajte i kúsky údeného lososa, kapary a krutóny. Na vrch rozložte vajíčka prekrojené na štvrtinky a každú porciu pokvapkajte dresingom.

Tip: Do dresingu môžete pridať pre ozvláštnenie aj 1 - 2 nadrobno nasekané filety ančovičiek. Namiesto slepačích vajíčok môžete siahnuť i po prepeličích, ktoré sú vzhľadovo krajšie a zdravšie.


Vajíčkovo-majonézový šalát
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 2 zemiaky
  • 7 vajíčok
  • 2 PL majonézy
  • 1 cibuľa
  • kyslá uhorka
  • horčica
  • citrónová šťava
  • pažítka
  • karí korenie
  • soľ

Zemiaky uvarte do mäkka, vajíčka uvarte natvrdo oboje nechajte vychladnúť a ošúpte. V miske rozmiešajte majonézu s trochou citrónovej šťavy, horčice, karí korením a štipkou soli. Pridajte na štvorčeky pretlačené vajíčka a premiešajte tak, aby sa žĺtky spojili s majonézou. Nakoniec primiešajte do šalátu nasekanú pažítku, nadrobno nakrájanú cibuľu a uhorku a na štvorčeky pretlačené zemiaky. Šalát dajte vychladiť a po odstátí podľa potreby dorieďte a dochuťte. Servírujte natretý na sendvičoch alebo ako obložený tanierik spolu so zeleninou, syrom, šunkou a čerstvým pečivom.


Plnené vajíčka
Suroviny na 4 – 6 porcií

  • 10 vajíčok
  • 50 g masla
  • 1 ČL horčice
  • 1 PL kyslej smotany
  • soľ, mleté čierne korenie
  • pažítka
  • sterilizovaná kapia
  • petržlenová vňať

Vajíčka uvarte natvrdo. Po vychladnutí ich ošúpte a rozkrojte na polovice – či už po dĺžke, alebo na šírku, to závisí od vami zvoleného zdobenia. Z vajíčok vydlabte žĺtky, zmiešajte ich so zmäknutým maslom, horčicou, smotanou, soľou a korením, kým nevznikne hladký krém. Plnku naberte do vrecka s ozdobnou špičkou a nastriekajte ju do vydlabaných bielkov. Dozdobte kúskami pažítky, rezmi kapie alebo petržlenovou vňaťou.

Veľkonočnej fantázii pri zdobení sa medze nekladú. Nebojte sa experimentovať a pripravte si niekoľko druhov farebných náplní, ktoré potešia i náročnejšie chuťové poháriky. Ponúkame vám hneď niekoľko nápadov...

Bylinkový krém

Rozmrvené žĺtky premiešajte s trochou majonézy a väčším množstvom nasekaných byliniek podľa chuti. Dochuťte citrónovou šťavou, worcesterovou omáčkou, soľou a mletým čiernym korením. Hotové vajíčka dozdobte žltou paprikou.

Červený krém

Žĺtky vymiešajte s troškou paradajkového pretlaku, pridajte na malé kocky pokrájanú paradajku alebo červenú papriku, dochuťte soľou a korením a po naplnení dozdobte čiernymi olivami.

Horčicovo-sardelový krém

Vydlabané žĺtky zmiešajte s trochou majonézy a pikantnej horčice. Dochuťte mletým čiernym korením a sardelovou pastou namiesto soli. Môžete pridať i pár kvapiek sherry. Po naplnení vajíčka dozdobte kučeravou petržlenovou vňaťou alebo niekoľkými guľôčkami kaviáru.

Chrenový krém

K žĺtkom primiešajte majonézu, nastrúhaný čerstvý chren podľa chuti, dochuťte soľou a mletým čiernym korením. Pred servírovaním dozdobte reďkovkou.

Jemný cesnakový krém

Zmiešajte rozmrvené žĺtky s topeným syrom alebo nátierkovým maslom spolu s prelisovaným cesnakom. Dochuťte soľou a korením. Naplnené vajíčka dozdobte sušenou marhuľou alebo vlašským orechom.

ico

Užitočné rady

  • I puknuté vajíčko sa dá s malým „zlepšovákom“ uvariť. Stačí ho zabaliť do kúska alobalu alebo ho na puknutom mieste potrieť masťou či olejom. Pre istotu môžete do vody pridať i štipku soli alebo octu.
  • Čerstvosť domácich alebo inak získaných vajíčok bez vyznačeného dátumu overíte jednoduchým trikom. Do nádoby naberte 200 ml vody a rozpustite v nej 50 g soli. Vajíčka ponorte do slaného roztoku a chvíľku počkajte. Čerstvé vajíčka klesnú hneď na dno nádoby, vajíčka staršie ako 14 dní sa budú vznášať uprostred, no a vajíčka, ktoré plávajú na hladine, sú určite staré a skazené.
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. „Prezlečte“ svoj domov! V móde je šetrenie peňazí aj prírody
  2. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  3. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem
  4. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho
  5. Znalec slovenského brandy
  6. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy?
  7. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty
  8. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  9. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  10. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  1. Hobbymarket OBI predstavil nový koncept predajne v Michalovciach
  2. Aktuálne radarové a slovenské hlásenia v autokamere?
  3. Tesco announces net-zero target of 2035 for its operations
  4. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  5. Lekárska prehliadka pre cudzincov je v Nitre, aj bez objednania
  6. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  7. Rozšírená realita a ovládanie na diaľku
  8. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  9. Trnavské mýto: Od centrálneho trhoviska ku kongresovej sále
  10. „Prezlečte“ svoj domov! V móde je šetrenie peňazí aj prírody
  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 7 149
  2. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi 6 699
  3. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 5 188
  4. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov 4 472
  5. Slovenský orloj – svetová atrakcia 3 588
  6. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 489
  7. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 231
  8. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 201
  9. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im? 3 135
  10. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád 2 603
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Predseda Smeru Robert Fico.

V prvej vláde odpísané záverečné práce spolustraníkov neriešil.


5 h
Víkendový výber SME

Pravidelná dávka víkendového čítania.


4 h
Peter Kerekes, režisér a producent.

Prestížny festival sa chválil jeho príchodom.


17 h
Peter Schutz

Je nezrozumiteľné, ako sa virtuálny problém podarilo prepašovať do kampane.


10 h

Neprehliadnite tiež

Rustikálny hruškový koláč

Pripravte si jablkový pie, pité aj slivkovú galetku.


23. sep
Neochota a strach vrátiť sa po pandémii k starému (teda normálnemu) spôsobu života späť medzi ľudí sa nazýva jaskynný syndróm.

Osobné stretnutia niektorým nechýbajú.


21. sep
ILustračné foto.

Problematický je najmä Prešovský kraj.


20. sep
Sofia vo svojom štúdiu, v ktorom vznikajú nové piesne.

Predtým bol punkerom Vrabcom, dnes je Sofiou. Až teraz som to ja, hovorí


17. sep

Blogy SME

  1. Symptomedica: Divertikuly hrubého čreva má v pokročilom veku 50% populácie.
  2. Michael Achberger: Takto schudnete bicyklovaním
  3. Michael Achberger: Slovenská superpotravina: výnimočné účinky pre vaše zdravie
  4. Zuzana Cascino: Načo si ma porodila!
  5. Martina Hilbertová: Koľko detí na Slovensku je zaočkovaných? Bude prostredie v školách bezpečné?
  6. Michael Achberger: Vyskúšajte tento cvik a uľaví sa vám bolesť chrbta zo sedenia
  7. Michael Achberger: Nadmerné potenie pri cvičení? Toto vám pomôže
  8. Šťastná domácnosť: Viem, že viete umyť okná. A toto ste skúsili?
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 26 480
  2. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič. 13 722
  3. Martin Dorčák: DPH podľa Remišovej 6 003
  4. Dušan Koniar: Ostávajú možno dva mesiace 5 830
  5. Radovan Kulín: Kováčik má šťastie, že nevyrábal mastičky z konope 5 462
  6. Lucie Meisnerová: Svadba v polovici života 4 664
  7. Stanislav Martinčko: Zatýkanie za spevu pápežskej hymny !! 3 895
  8. Marek Mačuha: Boris Kollár preráža dno 3 807
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  5. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  6. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  7. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  8. Pavol Koprda: Očkovacia lotéria: Čo môže priniesť a kde sú jej úskalia? Pohľad cez dáta, teóriu hier a hazardné hry
Skryť Zatvoriť reklamu