Vajíčkové nápady

Vajíčka sú nielen symbolom jari, ale i Veľkej noci. Pripravte sebe a svojim kúpačom ľahkú chutnú vajíčkovú nádielku...

Šalát s vajíčkom a údeným lososom
Suroviny na 4 porcie

  • 4 vajíčka
  • 250 g údeného lososa
  • 2 PL kapár
  • hlávkový alebo ľadový šalát
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 1 bageta
  • plátok masla

Na dresing:

  • 2 PL olivového oleja
  • strúčik cesnaku
  • 1 ČL worcesterovej omáčky
  • 1 ČL vínneho octu
  • 1 PL majonézy
  • soľ, mleté čierne korenie

Dresing pripravte zmiešaním všetkých surovín a dajte ho vychladiť. Bagetu pokrájajte na malé kocky, ktoré opečte na masle do zlatista. Vajíčka uvarte natvrdo, nechajte ich vychladnúť a ošúpte. Šalátové listy premyte, osušte, natrhajte na kúsky a rozdeľte ich do misiek. Do každej misky pridajte i kúsky údeného lososa, kapary a krutóny. Na vrch rozložte vajíčka prekrojené na štvrtinky a každú porciu pokvapkajte dresingom.

Tip: Do dresingu môžete pridať pre ozvláštnenie aj 1 - 2 nadrobno nasekané filety ančovičiek. Namiesto slepačích vajíčok môžete siahnuť i po prepeličích, ktoré sú vzhľadovo krajšie a zdravšie.


Vajíčkovo-majonézový šalát
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 2 zemiaky
  • 7 vajíčok
  • 2 PL majonézy
  • 1 cibuľa
  • kyslá uhorka
  • horčica
  • citrónová šťava
  • pažítka
  • karí korenie
  • soľ

Zemiaky uvarte do mäkka, vajíčka uvarte natvrdo oboje nechajte vychladnúť a ošúpte. V miske rozmiešajte majonézu s trochou citrónovej šťavy, horčice, karí korením a štipkou soli. Pridajte na štvorčeky pretlačené vajíčka a premiešajte tak, aby sa žĺtky spojili s majonézou. Nakoniec primiešajte do šalátu nasekanú pažítku, nadrobno nakrájanú cibuľu a uhorku a na štvorčeky pretlačené zemiaky. Šalát dajte vychladiť a po odstátí podľa potreby dorieďte a dochuťte. Servírujte natretý na sendvičoch alebo ako obložený tanierik spolu so zeleninou, syrom, šunkou a čerstvým pečivom.


Plnené vajíčka
Suroviny na 4 – 6 porcií

  • 10 vajíčok
  • 50 g masla
  • 1 ČL horčice
  • 1 PL kyslej smotany
  • soľ, mleté čierne korenie
  • pažítka
  • sterilizovaná kapia
  • petržlenová vňať

Vajíčka uvarte natvrdo. Po vychladnutí ich ošúpte a rozkrojte na polovice – či už po dĺžke, alebo na šírku, to závisí od vami zvoleného zdobenia. Z vajíčok vydlabte žĺtky, zmiešajte ich so zmäknutým maslom, horčicou, smotanou, soľou a korením, kým nevznikne hladký krém. Plnku naberte do vrecka s ozdobnou špičkou a nastriekajte ju do vydlabaných bielkov. Dozdobte kúskami pažítky, rezmi kapie alebo petržlenovou vňaťou.

Veľkonočnej fantázii pri zdobení sa medze nekladú. Nebojte sa experimentovať a pripravte si niekoľko druhov farebných náplní, ktoré potešia i náročnejšie chuťové poháriky. Ponúkame vám hneď niekoľko nápadov...

Bylinkový krém

Rozmrvené žĺtky premiešajte s trochou majonézy a väčším množstvom nasekaných byliniek podľa chuti. Dochuťte citrónovou šťavou, worcesterovou omáčkou, soľou a mletým čiernym korením. Hotové vajíčka dozdobte žltou paprikou.

Červený krém

Žĺtky vymiešajte s troškou paradajkového pretlaku, pridajte na malé kocky pokrájanú paradajku alebo červenú papriku, dochuťte soľou a korením a po naplnení dozdobte čiernymi olivami.

Horčicovo-sardelový krém

Vydlabané žĺtky zmiešajte s trochou majonézy a pikantnej horčice. Dochuťte mletým čiernym korením a sardelovou pastou namiesto soli. Môžete pridať i pár kvapiek sherry. Po naplnení vajíčka dozdobte kučeravou petržlenovou vňaťou alebo niekoľkými guľôčkami kaviáru.

Chrenový krém

K žĺtkom primiešajte majonézu, nastrúhaný čerstvý chren podľa chuti, dochuťte soľou a mletým čiernym korením. Pred servírovaním dozdobte reďkovkou.

Jemný cesnakový krém

Zmiešajte rozmrvené žĺtky s topeným syrom alebo nátierkovým maslom spolu s prelisovaným cesnakom. Dochuťte soľou a korením. Naplnené vajíčka dozdobte sušenou marhuľou alebo vlašským orechom.

ico

Užitočné rady

  • I puknuté vajíčko sa dá s malým „zlepšovákom“ uvariť. Stačí ho zabaliť do kúska alobalu alebo ho na puknutom mieste potrieť masťou či olejom. Pre istotu môžete do vody pridať i štipku soli alebo octu.
  • Čerstvosť domácich alebo inak získaných vajíčok bez vyznačeného dátumu overíte jednoduchým trikom. Do nádoby naberte 200 ml vody a rozpustite v nej 50 g soli. Vajíčka ponorte do slaného roztoku a chvíľku počkajte. Čerstvé vajíčka klesnú hneď na dno nádoby, vajíčka staršie ako 14 dní sa budú vznášať uprostred, no a vajíčka, ktoré plávajú na hladine, sú určite staré a skazené.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kreditná karta – áno alebo nie
  2. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
  3. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  4. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  5. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  6. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  7. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  8. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  9. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom
  10. Arca Brokerage House s výrazným nárastom aktív pod správou
  1. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
  2. MiddleCap Equity Partners a Mayfair Assets ukončili fúziu
  3. Súboj olympionikov na Malom Dunaji
  4. 5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu
  5. Dvojitý diplom medzi EU v Bratislave a UNWE v Sofii
  6. Ustanovujúce valné zhromaždenie Alumni klubu EU v Bratislave
  7. Kreditná karta – áno alebo nie
  8. Nemusím sa na nikoho spoliehať
  9. Štátny tajomník envirorezortu: Na sucho musíme byť pripravení.
  10. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  1. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 26 533
  2. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 11 686
  3. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch? 8 564
  4. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 8 489
  5. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 7 929
  6. Kreditná karta – áno alebo nie 6 382
  7. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina? 5 667
  8. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 5 308
  9. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 3 976
  10. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou 3 793

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

TECH

Mal by som, mohol som, mal som. Ako sa vyhnúť životu plného ľútosti

Problém je rozpor medzi ideálom a realitou.

Neprehliadnite tiež

Kto je Neri Oxmanová, vedkyňa, ktorá okúzlila Brada Pitta

Bulvár v nej vidí podobu s Angelinou, no ona má viac čo ponúknuť.

Herečka Martina Majerníková Koval: Amatérske divadlo je spontánnejšie

Speváčka a herečka stojí za festivalom Scénická žatva.

Linz je plný kontrastov: Toto je jeho šesť jedinečností

V treťom najväčšom rakúskom meste sa prejdete po strechách domov.

Móda pre tehotné: Ako sa obliecť s bruškom?

V tehotenstve musí byť šatník praktický a komfortný.