Vajíčkové nápady

Vajíčka sú nielen symbolom jari, ale i Veľkej noci. Pripravte sebe a svojim kúpačom ľahkú chutnú vajíčkovú nádielku...

Šalát s vajíčkom a údeným lososom
Suroviny na 4 porcie

  • 4 vajíčka
  • 250 g údeného lososa
  • 2 PL kapár
  • hlávkový alebo ľadový šalát
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 1 bageta
  • plátok masla

Na dresing:

  • 2 PL olivového oleja
  • strúčik cesnaku
  • 1 ČL worcesterovej omáčky
  • 1 ČL vínneho octu
  • 1 PL majonézy
  • soľ, mleté čierne korenie

Dresing pripravte zmiešaním všetkých surovín a dajte ho vychladiť. Bagetu pokrájajte na malé kocky, ktoré opečte na masle do zlatista. Vajíčka uvarte natvrdo, nechajte ich vychladnúť a ošúpte. Šalátové listy premyte, osušte, natrhajte na kúsky a rozdeľte ich do misiek. Do každej misky pridajte i kúsky údeného lososa, kapary a krutóny. Na vrch rozložte vajíčka prekrojené na štvrtinky a každú porciu pokvapkajte dresingom.

Tip: Do dresingu môžete pridať pre ozvláštnenie aj 1 - 2 nadrobno nasekané filety ančovičiek. Namiesto slepačích vajíčok môžete siahnuť i po prepeličích, ktoré sú vzhľadovo krajšie a zdravšie.


Vajíčkovo-majonézový šalát
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 2 zemiaky
  • 7 vajíčok
  • 2 PL majonézy
  • 1 cibuľa
  • kyslá uhorka
  • horčica
  • citrónová šťava
  • pažítka
  • karí korenie
  • soľ

Zemiaky uvarte do mäkka, vajíčka uvarte natvrdo oboje nechajte vychladnúť a ošúpte. V miske rozmiešajte majonézu s trochou citrónovej šťavy, horčice, karí korením a štipkou soli. Pridajte na štvorčeky pretlačené vajíčka a premiešajte tak, aby sa žĺtky spojili s majonézou. Nakoniec primiešajte do šalátu nasekanú pažítku, nadrobno nakrájanú cibuľu a uhorku a na štvorčeky pretlačené zemiaky. Šalát dajte vychladiť a po odstátí podľa potreby dorieďte a dochuťte. Servírujte natretý na sendvičoch alebo ako obložený tanierik spolu so zeleninou, syrom, šunkou a čerstvým pečivom.


Plnené vajíčka
Suroviny na 4 – 6 porcií

  • 10 vajíčok
  • 50 g masla
  • 1 ČL horčice
  • 1 PL kyslej smotany
  • soľ, mleté čierne korenie
  • pažítka
  • sterilizovaná kapia
  • petržlenová vňať

Vajíčka uvarte natvrdo. Po vychladnutí ich ošúpte a rozkrojte na polovice – či už po dĺžke, alebo na šírku, to závisí od vami zvoleného zdobenia. Z vajíčok vydlabte žĺtky, zmiešajte ich so zmäknutým maslom, horčicou, smotanou, soľou a korením, kým nevznikne hladký krém. Plnku naberte do vrecka s ozdobnou špičkou a nastriekajte ju do vydlabaných bielkov. Dozdobte kúskami pažítky, rezmi kapie alebo petržlenovou vňaťou.

Veľkonočnej fantázii pri zdobení sa medze nekladú. Nebojte sa experimentovať a pripravte si niekoľko druhov farebných náplní, ktoré potešia i náročnejšie chuťové poháriky. Ponúkame vám hneď niekoľko nápadov...

Bylinkový krém

Rozmrvené žĺtky premiešajte s trochou majonézy a väčším množstvom nasekaných byliniek podľa chuti. Dochuťte citrónovou šťavou, worcesterovou omáčkou, soľou a mletým čiernym korením. Hotové vajíčka dozdobte žltou paprikou.

Červený krém

Žĺtky vymiešajte s troškou paradajkového pretlaku, pridajte na malé kocky pokrájanú paradajku alebo červenú papriku, dochuťte soľou a korením a po naplnení dozdobte čiernymi olivami.

Horčicovo-sardelový krém

Vydlabané žĺtky zmiešajte s trochou majonézy a pikantnej horčice. Dochuťte mletým čiernym korením a sardelovou pastou namiesto soli. Môžete pridať i pár kvapiek sherry. Po naplnení vajíčka dozdobte kučeravou petržlenovou vňaťou alebo niekoľkými guľôčkami kaviáru.

Chrenový krém

K žĺtkom primiešajte majonézu, nastrúhaný čerstvý chren podľa chuti, dochuťte soľou a mletým čiernym korením. Pred servírovaním dozdobte reďkovkou.

Jemný cesnakový krém

Zmiešajte rozmrvené žĺtky s topeným syrom alebo nátierkovým maslom spolu s prelisovaným cesnakom. Dochuťte soľou a korením. Naplnené vajíčka dozdobte sušenou marhuľou alebo vlašským orechom.

ico

Užitočné rady

  • I puknuté vajíčko sa dá s malým „zlepšovákom“ uvariť. Stačí ho zabaliť do kúska alobalu alebo ho na puknutom mieste potrieť masťou či olejom. Pre istotu môžete do vody pridať i štipku soli alebo octu.
  • Čerstvosť domácich alebo inak získaných vajíčok bez vyznačeného dátumu overíte jednoduchým trikom. Do nádoby naberte 200 ml vody a rozpustite v nej 50 g soli. Vajíčka ponorte do slaného roztoku a chvíľku počkajte. Čerstvé vajíčka klesnú hneď na dno nádoby, vajíčka staršie ako 14 dní sa budú vznášať uprostred, no a vajíčka, ktoré plávajú na hladine, sú určite staré a skazené.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy
  2. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  3. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  4. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  5. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  6. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  7. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  8. Kam do tepla v januári?
  9. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely
  10. Konzultácia so svetovými odborníkmi dokáže zachrániť život
  1. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  2. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  3. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  4. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  5. Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností
  6. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  7. Tipy pre atraktívne poprsie po dojčení. Plastike povedzte nie
  8. Stanovisko spoločnosti Advokátska kancelária JUDr. Radomír Bžán
  9. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy
  10. Iba dnes: Narodeninové predplatné SME.sk za 25 eur
  1. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 6 072
  2. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 5 274
  3. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 3 891
  4. Iba dnes: Narodeninové predplatné SME.sk za 25 eur 3 273
  5. Kam do tepla v januári? 2 588
  6. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 2 461
  7. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 2 310
  8. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali 2 251
  9. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 2 235
  10. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru? 1 792

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Poplatok za sobáš budú možno platiť aj neveriaci, diskrimináciu odmietajú

Matriky majú s cirkevnými sobášmi viac práce ako s civilnými, tvrdia autori poplatku.

KOMENTÁRE

Od mačiatok k ohrozeniu demokracie. Ňuňuňu

Sociálne siete už nie sú miestom, kde sa stretávajú priatelia.

EKONOMIKA

Majú živnostníci právo na dovolenku? Ako rozhodol európsky súd

Nie je živnostník ako živnostník.

Neprehliadnite tiež

Život vyhral nad aplikáciou, ktorá mala fungovať ako antikoncepcia

Takmer 40 neželaných tehotenstiev ukázalo jej slabinu.

Cestovateľské trendy na rok 2018 podľa slovenských blogerov

Cestujú, píšu o tom a vedia, čo sa oplatí vidieť. Ktoré destinácie odporúčajú známi travel blogeri?

Sedem tehotenských mýtov a faktov

Gynekológ odpovedá na časté povery a presvedčenia, ktoré si ženy medzi sebou vymieňajú.

Stĺpček Osmelené

Bývam v hlavnom meste, ale láska to nie je

Bratislava je aj nie je moje mesto.

Mila Kunis je ženou roka podľa klubu Hasty Pudding

Ceremoniál, na ktorom herečka dostane tradičný zlatý džbán s pudingom, sa bude konať 25. januára.