Rolády na každú príležitosť

Ľahká, nadýchaná piškóta, lahodná krémová plnka či svieži ovocný nádych. To všetko zrolované do jednej neodolateľnej pochúťky. Také sú rolády na všedný deň či sviatočnú príležitosť.

Jahodová roláda
Suroviny na 4 porcie

Na cesto:

  • 4 vajíčka
  • 140 g polohrubej múky
  • 120 g práškového cukru
  • 1 ČL prášku do pečiva

Na plnku:

  • hrsť čerstvých jahôd
  • smotanový jahodový jogurt
  • jahodový džem

Rúru predhrejte na 180 stupňov. Vajíčka vyšľahajte s cukrom do peny, pridajte múku zmiešanú s práškom do pečiva a vylejte cesto na plech vystlaný papierom na pečenie. Upečte do zlatista. Plát za horúca zrolujte spolu s papierom na pečenie a nechajte čiastočne vychladnúť. Po rozmotaní plát potrite najskôr džemom, potom jogurtom a nakoniec rozmiestnite na plnku na plátky pokrájané jahody. Opatrne za pomoci pečiaceho papiera zrolujte do rolády. Nechajte stuhnúť a servírujte dozdobené šľahačkou a jahodami.

Tip: Pre výraznejšiu vôňu a šťavnatosť môžete ešte povrch rolády poliať pred stuhnutím punčovou polevou.


Jemná tvarohová roláda
Suroviny na 1 roládu

Na cesto:

  • 6 vajíčok
  • 5 PL kryštálového cukru
  • 3 ČL kakaa
  • 1/2 ČL jedlej sódy

Na plnku:

  • 250 g jemného tvarohu
  • 40 g masla
  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • 1 stužovač šľahačky
  • 2 balenia vanilínového cukru
  • 1 PL práškového cukru

Rúru predhrejte na 200 stupňov. Žĺtky oddeľte od bielkov. Z bielkov ušľahajte tuhý sneh, do ktorého postupne pridávajte po lyžičkách kryštálový cukor. Do snehu za stáleho miešania pridávajte po jednom žĺtky a nakoniec kakao zmiešané so sódou. Cesto vylejte na plech vystlaný papierom na pečenie a vložte do vyhriatej rúry na 5 minút. Pripravte si prázdny plech s navlhčenou utierkou. Po vybratí cesto preklopte na plech s utierkou a opatrne odstráňte pečiaci papier. Plát aj s utierkou zrolujte a nechajte vychladnúť. Šľahačkovú smotanu vyšľahajte dotuha spolu so stužovačom a odložte ju do chladničky. Zmäknuté maslo zmiešajte s práškovým a vanilkovým cukrom, pridajte tvaroh a vyšľahajte. Nakoniec vareškou spojte tvarohový krém so šľahačkou. Vychladený korpus rozbaľte, naplňte krémom a zrolujte do rolády. Poprášte práškovým cukrom alebo dozdobte čokoládovou polevou a dajte vychladiť. Servírujte rozkrájané na úhľadné rezy.

Tip: Ak potriete papier na pečenie olejom, ľahšie ho oddelíte od cesta.


Krémová kávová roláda
Suroviny na 1 roládu

Na cesto:

  • 6 vajíčok
  • 70 g práškového cukru
  • 40 g hrubej múky
  • 20 g kakaa

Na krém:

  • 250 g masla
  • 100 g kryštálového cukru
  • 2 vajíčka
  • 2 PL instantnej kávy

Rúru predhrejte na 190 stupňov. Žĺtky vymiešajte s cukrom a kakaom do penista. Z bielkov ušľahajte tuhý sneh. Nakoniec zľahka primiešavajte do žĺtkov vareškou múku a sneh. Cesto vylejte na plech vystlaný papierom na pečenie a vložte do rúry. Pečte 8 až 10 minút. Upečené cesto zaviňte spolu s papierom do rolády a nechajte vychladnúť. Vajíčka s cukrom vyšľahajte nad parou na hustý krém. Zmäknuté maslo s rozpustnou kávou vymiešajte dohladka. Vychladnutý našľahaný vajíčkový krém postupne vmiešajte do masla, kým sa plnka nespojí. Vychladnutý plát rozbaľte, odstráňte papier, natrite krémom a znova zaviňte do rolády. Pred servírovaním nechajte roládu schladiť niekoľko hodín v chladničke.

Tip: Milovníci kávovej chuti a arómy môžu i časť kakaa v ceste nahradiť rozpustnou alebo zrnkovou kávou.

ico

Akých chýb sa vyvarovať

  • Piškótové cesto bude vyššie a ľahšie, ak vaječné žĺtky ušľaháte s cukrom a lyžičkou pomarančovej šťavy do peny. Až potom pridajte múku a sneh z bielkov.
  • Pridanie štipky soli, niekoľkých kvapiek citrónovej šťavy alebo alkoholu spôsobí, že sneh z bielkov bude tuhší
  • Predhriať rúru a pripraviť vymastenú formu si pri piškótovom ceste nenechajte na poslednú chvíľu. Piškótové cesto treba po našľahané okamžite preliať do formy a vložiť do rúry, inak zo snehu a vyšľahaných žĺtkov uniknú vzduchové bublinky, cesto nebude počas pečenia kypré a nadýchané. Z takého cesta vznikne nepekný nepodarok.
  • Upečené piškótové cesto na tortu či bábovku treba z formy vyberať vždy až po vychladnutí. Výnimkou je roláda, ktorú treba zavinúť hneď za horúca.
  • Ak chcete mať cesto vždy pekné a nadýchané, vajíčka šľahajte vo vrelom, nie však vo vriacom vodnom kúpeli.
  • Pri pečené piškótového cesta a obzvlášť rolád, musíte ustriehnuť dobu pečenia, inak by bola piškóta vysušená a lámala sa.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  2. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  3. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  4. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  5. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  6. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  7. I cez prázdniny testujte elektrobicykle
  8. 5 dôvodov, prečo sa prihlásiť na konferenciu ENERGOFÓRUM®
  9. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom
  10. Máte už vybranú dovolenku na júl?
  1. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  2. Funguje predaj realít aj bez maklérov?
  3. BILLA a ÚNSS skontrolovali zrak 10 380 slovenským deťom
  4. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  5. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  6. Borguľa žiada vyrúbenie dane pre americkú ambasádu
  7. Stanovisko Klubu pre BA k mimoriadnemu rokovaniu zastupiteľstva
  8. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  9. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  10. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  1. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou 8 867
  2. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky 8 260
  3. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade 3 314
  4. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku 3 190
  5. Chcete vedieť všetko o vašej krvi? Čaká vás 6000 typov vyšetrení 2 317
  6. I cez prázdniny testujte elektrobicykle 2 128
  7. Máte už vybranú dovolenku na júl? 1 629
  8. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom 1 201
  9. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami 991
  10. Zvládnete tento test o jablkách a cideroch? Otestujte sa 925

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Ako sa pije a žije v banskom kraji, keď bane miznú

Tak ich tu vnímajú. Ako náletové buriny, ktoré sa uchytili v pustnúcom baníckom kraji.

KOMENTÁRE

Danko ukazuje ďalšie svoje limity

U Danka sa hrdosť stratila v bozkoch na výložkách.

Neprehliadnite tiež

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Prinášame rozhovor s netradičnou šperkárkou Evou Vokounovou, plavkovú módu aj cestovanie.

Šperkárka Eva Vokounová vyrába netradičné záušnice ako jediná v Európe

Rada dodáva ženám sebavedomie, chýba jej na nich ženskosť.

Britský bulvár ponížil novú hviezdu seriálu Doctor Who, zverejnil jej nahé fotky

V trinástej sérii kultovej série bude z doktora po prvýkrát doktorka.

Nevera z pohľadu mužov a žien: Čo už považujú za prekročenie hranice?

Britský prieskum ukázal, že názory na to, čo je podvádzanie, sa u mužov a žien extrémne líšia.