Rolády na každú príležitosť

Ľahká, nadýchaná piškóta, lahodná krémová plnka či svieži ovocný nádych. To všetko zrolované do jednej neodolateľnej pochúťky. Také sú rolády na všedný deň či sviatočnú príležitosť.

Jahodová roláda
Suroviny na 4 porcie

Na cesto:

  • 4 vajíčka
  • 140 g polohrubej múky
  • 120 g práškového cukru
  • 1 ČL prášku do pečiva

Na plnku:

  • hrsť čerstvých jahôd
  • smotanový jahodový jogurt
  • jahodový džem

Rúru predhrejte na 180 stupňov. Vajíčka vyšľahajte s cukrom do peny, pridajte múku zmiešanú s práškom do pečiva a vylejte cesto na plech vystlaný papierom na pečenie. Upečte do zlatista. Plát za horúca zrolujte spolu s papierom na pečenie a nechajte čiastočne vychladnúť. Po rozmotaní plát potrite najskôr džemom, potom jogurtom a nakoniec rozmiestnite na plnku na plátky pokrájané jahody. Opatrne za pomoci pečiaceho papiera zrolujte do rolády. Nechajte stuhnúť a servírujte dozdobené šľahačkou a jahodami.

Tip: Pre výraznejšiu vôňu a šťavnatosť môžete ešte povrch rolády poliať pred stuhnutím punčovou polevou.


Jemná tvarohová roláda
Suroviny na 1 roládu

Na cesto:

  • 6 vajíčok
  • 5 PL kryštálového cukru
  • 3 ČL kakaa
  • 1/2 ČL jedlej sódy

Na plnku:

  • 250 g jemného tvarohu
  • 40 g masla
  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • 1 stužovač šľahačky
  • 2 balenia vanilínového cukru
  • 1 PL práškového cukru

Rúru predhrejte na 200 stupňov. Žĺtky oddeľte od bielkov. Z bielkov ušľahajte tuhý sneh, do ktorého postupne pridávajte po lyžičkách kryštálový cukor. Do snehu za stáleho miešania pridávajte po jednom žĺtky a nakoniec kakao zmiešané so sódou. Cesto vylejte na plech vystlaný papierom na pečenie a vložte do vyhriatej rúry na 5 minút. Pripravte si prázdny plech s navlhčenou utierkou. Po vybratí cesto preklopte na plech s utierkou a opatrne odstráňte pečiaci papier. Plát aj s utierkou zrolujte a nechajte vychladnúť. Šľahačkovú smotanu vyšľahajte dotuha spolu so stužovačom a odložte ju do chladničky. Zmäknuté maslo zmiešajte s práškovým a vanilkovým cukrom, pridajte tvaroh a vyšľahajte. Nakoniec vareškou spojte tvarohový krém so šľahačkou. Vychladený korpus rozbaľte, naplňte krémom a zrolujte do rolády. Poprášte práškovým cukrom alebo dozdobte čokoládovou polevou a dajte vychladiť. Servírujte rozkrájané na úhľadné rezy.

Tip: Ak potriete papier na pečenie olejom, ľahšie ho oddelíte od cesta.


Krémová kávová roláda
Suroviny na 1 roládu

Na cesto:

  • 6 vajíčok
  • 70 g práškového cukru
  • 40 g hrubej múky
  • 20 g kakaa

Na krém:

  • 250 g masla
  • 100 g kryštálového cukru
  • 2 vajíčka
  • 2 PL instantnej kávy

Rúru predhrejte na 190 stupňov. Žĺtky vymiešajte s cukrom a kakaom do penista. Z bielkov ušľahajte tuhý sneh. Nakoniec zľahka primiešavajte do žĺtkov vareškou múku a sneh. Cesto vylejte na plech vystlaný papierom na pečenie a vložte do rúry. Pečte 8 až 10 minút. Upečené cesto zaviňte spolu s papierom do rolády a nechajte vychladnúť. Vajíčka s cukrom vyšľahajte nad parou na hustý krém. Zmäknuté maslo s rozpustnou kávou vymiešajte dohladka. Vychladnutý našľahaný vajíčkový krém postupne vmiešajte do masla, kým sa plnka nespojí. Vychladnutý plát rozbaľte, odstráňte papier, natrite krémom a znova zaviňte do rolády. Pred servírovaním nechajte roládu schladiť niekoľko hodín v chladničke.

Tip: Milovníci kávovej chuti a arómy môžu i časť kakaa v ceste nahradiť rozpustnou alebo zrnkovou kávou.

ico

Akých chýb sa vyvarovať

  • Piškótové cesto bude vyššie a ľahšie, ak vaječné žĺtky ušľaháte s cukrom a lyžičkou pomarančovej šťavy do peny. Až potom pridajte múku a sneh z bielkov.
  • Pridanie štipky soli, niekoľkých kvapiek citrónovej šťavy alebo alkoholu spôsobí, že sneh z bielkov bude tuhší
  • Predhriať rúru a pripraviť vymastenú formu si pri piškótovom ceste nenechajte na poslednú chvíľu. Piškótové cesto treba po našľahané okamžite preliať do formy a vložiť do rúry, inak zo snehu a vyšľahaných žĺtkov uniknú vzduchové bublinky, cesto nebude počas pečenia kypré a nadýchané. Z takého cesta vznikne nepekný nepodarok.
  • Upečené piškótové cesto na tortu či bábovku treba z formy vyberať vždy až po vychladnutí. Výnimkou je roláda, ktorú treba zavinúť hneď za horúca.
  • Ak chcete mať cesto vždy pekné a nadýchané, vajíčka šľahajte vo vrelom, nie však vo vriacom vodnom kúpeli.
  • Pri pečené piškótového cesta a obzvlášť rolád, musíte ustriehnuť dobu pečenia, inak by bola piškóta vysušená a lámala sa.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  3. Malé knedličky, veľké dojmy
  4. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  5. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  6. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  7. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  8. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  9. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  10. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  1. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 11 655
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 11 560
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 8 116
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 6 451
  5. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 5 898
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 3 631
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 485
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 3 275
  9. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 2 925
  10. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017 2 463

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Osem zásadných zmien v hypotékach, ktoré odštartujú od marca

Kto si málo sporí a príliš často mení zamestnanie, dostane o niečo nižší úver ako doteraz.

KOMENTÁRE

Na obranu bratislavskej kaviarne

Kaviareň je so svojím dešpektom k spiatočníctvu pre vidiek trvalou výzvou.

BRATISLAVA

Bol priekopník – utečenec. Jeho meno zmizlo z novín aj z histórie

Václav Nedomanský má zo svetových šampionátov deväť medailí.

CESTOVANIE

Poznáte nepísané pravidlá leteckej etikety?

Viete komu patrí opierka na ruku? Čo robiť s chrápajúcim pasažierom?

Neprehliadnite tiež

Ako dopriať telu láskyplnú starostlivosť a nadviazať s ním vzťah

V kolobehu rôznorodých podnetov človek ľahko stráca kontakt sám so sebou.

Spánok v podprsenke – áno či nie?

Odporcovia z radov odborníkov argumentujú negatívnym dopadom na zdravie.

Módu na Brit Awards ovládla stávka na istotu, hviezdy zabudli experimentovať

Speváčky, hudobníčky a modelky sa na odovzdávaní cien najlepšej britskej hudby odeli najmä do tmavších farieb.

Modelka visela z mrakodrapu bez istenia, skončila na polícii

Ruská hviezda z Instagramu Viki Odintcova v Dubaji predviedla extrémny kúsok pre efektné fotografie, argumentovala tým, že chcela poukázať na zlú zabezpečenosť budovy.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop