Rolády na každú príležitosť

Ľahká, nadýchaná piškóta, lahodná krémová plnka či svieži ovocný nádych. To všetko zrolované do jednej neodolateľnej pochúťky. Také sú rolády na všedný deň či sviatočnú príležitosť.

Jahodová roláda
Suroviny na 4 porcie

Na cesto:

  • 4 vajíčka
  • 140 g polohrubej múky
  • 120 g práškového cukru
  • 1 ČL prášku do pečiva

Na plnku:

  • hrsť čerstvých jahôd
  • smotanový jahodový jogurt
  • jahodový džem

Rúru predhrejte na 180 stupňov. Vajíčka vyšľahajte s cukrom do peny, pridajte múku zmiešanú s práškom do pečiva a vylejte cesto na plech vystlaný papierom na pečenie. Upečte do zlatista. Plát za horúca zrolujte spolu s papierom na pečenie a nechajte čiastočne vychladnúť. Po rozmotaní plát potrite najskôr džemom, potom jogurtom a nakoniec rozmiestnite na plnku na plátky pokrájané jahody. Opatrne za pomoci pečiaceho papiera zrolujte do rolády. Nechajte stuhnúť a servírujte dozdobené šľahačkou a jahodami.

Tip: Pre výraznejšiu vôňu a šťavnatosť môžete ešte povrch rolády poliať pred stuhnutím punčovou polevou.


Jemná tvarohová roláda
Suroviny na 1 roládu

Na cesto:

  • 6 vajíčok
  • 5 PL kryštálového cukru
  • 3 ČL kakaa
  • 1/2 ČL jedlej sódy

Na plnku:

  • 250 g jemného tvarohu
  • 40 g masla
  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • 1 stužovač šľahačky
  • 2 balenia vanilínového cukru
  • 1 PL práškového cukru

Rúru predhrejte na 200 stupňov. Žĺtky oddeľte od bielkov. Z bielkov ušľahajte tuhý sneh, do ktorého postupne pridávajte po lyžičkách kryštálový cukor. Do snehu za stáleho miešania pridávajte po jednom žĺtky a nakoniec kakao zmiešané so sódou. Cesto vylejte na plech vystlaný papierom na pečenie a vložte do vyhriatej rúry na 5 minút. Pripravte si prázdny plech s navlhčenou utierkou. Po vybratí cesto preklopte na plech s utierkou a opatrne odstráňte pečiaci papier. Plát aj s utierkou zrolujte a nechajte vychladnúť. Šľahačkovú smotanu vyšľahajte dotuha spolu so stužovačom a odložte ju do chladničky. Zmäknuté maslo zmiešajte s práškovým a vanilkovým cukrom, pridajte tvaroh a vyšľahajte. Nakoniec vareškou spojte tvarohový krém so šľahačkou. Vychladený korpus rozbaľte, naplňte krémom a zrolujte do rolády. Poprášte práškovým cukrom alebo dozdobte čokoládovou polevou a dajte vychladiť. Servírujte rozkrájané na úhľadné rezy.

Tip: Ak potriete papier na pečenie olejom, ľahšie ho oddelíte od cesta.


Krémová kávová roláda
Suroviny na 1 roládu

Na cesto:

  • 6 vajíčok
  • 70 g práškového cukru
  • 40 g hrubej múky
  • 20 g kakaa

Na krém:

  • 250 g masla
  • 100 g kryštálového cukru
  • 2 vajíčka
  • 2 PL instantnej kávy

Rúru predhrejte na 190 stupňov. Žĺtky vymiešajte s cukrom a kakaom do penista. Z bielkov ušľahajte tuhý sneh. Nakoniec zľahka primiešavajte do žĺtkov vareškou múku a sneh. Cesto vylejte na plech vystlaný papierom na pečenie a vložte do rúry. Pečte 8 až 10 minút. Upečené cesto zaviňte spolu s papierom do rolády a nechajte vychladnúť. Vajíčka s cukrom vyšľahajte nad parou na hustý krém. Zmäknuté maslo s rozpustnou kávou vymiešajte dohladka. Vychladnutý našľahaný vajíčkový krém postupne vmiešajte do masla, kým sa plnka nespojí. Vychladnutý plát rozbaľte, odstráňte papier, natrite krémom a znova zaviňte do rolády. Pred servírovaním nechajte roládu schladiť niekoľko hodín v chladničke.

Tip: Milovníci kávovej chuti a arómy môžu i časť kakaa v ceste nahradiť rozpustnou alebo zrnkovou kávou.

ico

Akých chýb sa vyvarovať

  • Piškótové cesto bude vyššie a ľahšie, ak vaječné žĺtky ušľaháte s cukrom a lyžičkou pomarančovej šťavy do peny. Až potom pridajte múku a sneh z bielkov.
  • Pridanie štipky soli, niekoľkých kvapiek citrónovej šťavy alebo alkoholu spôsobí, že sneh z bielkov bude tuhší
  • Predhriať rúru a pripraviť vymastenú formu si pri piškótovom ceste nenechajte na poslednú chvíľu. Piškótové cesto treba po našľahané okamžite preliať do formy a vložiť do rúry, inak zo snehu a vyšľahaných žĺtkov uniknú vzduchové bublinky, cesto nebude počas pečenia kypré a nadýchané. Z takého cesta vznikne nepekný nepodarok.
  • Upečené piškótové cesto na tortu či bábovku treba z formy vyberať vždy až po vychladnutí. Výnimkou je roláda, ktorú treba zavinúť hneď za horúca.
  • Ak chcete mať cesto vždy pekné a nadýchané, vajíčka šľahajte vo vrelom, nie však vo vriacom vodnom kúpeli.
  • Pri pečené piškótového cesta a obzvlášť rolád, musíte ustriehnuť dobu pečenia, inak by bola piškóta vysušená a lámala sa.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  2. Posledné byty za uvádzacie ceny v úspešnom projekte Adlerova
  3. Uvažujete nad solárnymi kolektormi? Získajte príspevok až 1750 €
  4. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  5. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  6. Talent - vzdelanie - úspech
  7. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
  8. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
  9. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  10. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  1. Posledné byty za uvádzacie ceny v úspešnom projekte Adlerova
  2. Uvažujete nad solárnymi kolektormi? Získajte príspevok až 1750 €
  3. Naše finančné družstvo - príbeh Mojmíra Begána
  4. Zastrašovanie od majiteľov hotela Danube nehoráznosťou!
  5. Naše finančné družstvo - postoj člena vyjadrený básňou
  6. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  7. Chceme, aby mali naši zákazníci z nakupovania zážitok
  8. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  9. Depresia. Kedy ju treba liečiť?
  10. Bratislavčania môžu žiadať príspevok na polopodzemné kontajnery
  1. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 23 189
  2. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc 14 915
  3. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno? 9 978
  4. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 6 353
  5. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 6 154
  6. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu 5 723
  7. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 4 954
  8. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 4 363
  9. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 3 944
  10. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk 3 817

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Bugár: Vyzerám ako nejaká troska? Strane mám čo ponúknuť aj po ďalších voľbách

Až také jednoduché to nebude, hovorí o Ficovej prípadnej kandidatúre na ústavného sudcu.

PLUS

Sardínsky šéfkuchár o Slovákoch: Netušia, čo si objednali

Prišiel na týždeň, no žije tu 16 rokov.

Neprehliadnite tiež

Advokátka zvierat: Tyrani vedia, čo robia a často z toho majú príjemné pocity

Právnička a aktivistka Zuzana Stanová prispela k novele zákona, ktorá vraví že, zviera nie je vec.

Domáce spa: Ako sa zbaviť stresu v kúpeľni?

Wellness v pohodlí domova je ideálnou formou ako načerpať nové sily a ešte aj skrášliť svoj zovňajšok.

Stubai: Do lyžiarskeho raja cestuje čoraz viac Slovákov

Chcete si byť snehom istí? Navštívte tirolské ľadovce v rakúskom Stubai.

Preplávala Lamanšský prieliv: Na tých, ktorí o mne pochybovali, sa teraz smejem

Diaľková plavkyňa Zuzana Jusková predbehla aj svojich mužských kolegov.

Reishi: Prečo je ázijská huba kráľovnou medzi prírodnými liečivami?

Prezývajú ju aj zázračná, huba bohov či huba s duchovnou silou.