SME

Rolády na každú príležitosť

Ľahká, nadýchaná piškóta, lahodná krémová plnka či svieži ovocný nádych. To všetko zrolované do jednej neodolateľnej pochúťky. Také sú rolády na všedný deň či sviatočnú príležitosť.

Jahodová roláda
Suroviny na 4 porcie

Na cesto:

  • 4 vajíčka
  • 140 g polohrubej múky
  • 120 g práškového cukru
  • 1 ČL prášku do pečiva

Na plnku:

  • hrsť čerstvých jahôd
  • smotanový jahodový jogurt
  • jahodový džem

Rúru predhrejte na 180 stupňov. Vajíčka vyšľahajte s cukrom do peny, pridajte múku zmiešanú s práškom do pečiva a vylejte cesto na plech vystlaný papierom na pečenie. Upečte do zlatista. Plát za horúca zrolujte spolu s papierom na pečenie a nechajte čiastočne vychladnúť. Po rozmotaní plát potrite najskôr džemom, potom jogurtom a nakoniec rozmiestnite na plnku na plátky pokrájané jahody. Opatrne za pomoci pečiaceho papiera zrolujte do rolády. Nechajte stuhnúť a servírujte dozdobené šľahačkou a jahodami.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Pre výraznejšiu vôňu a šťavnatosť môžete ešte povrch rolády poliať pred stuhnutím punčovou polevou.


Jemná tvarohová roláda
Suroviny na 1 roládu

Na cesto:

  • 6 vajíčok
  • 5 PL kryštálového cukru
  • 3 ČL kakaa
  • 1/2 ČL jedlej sódy

Na plnku:

  • 250 g jemného tvarohu
  • 40 g masla
  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • 1 stužovač šľahačky
  • 2 balenia vanilínového cukru
  • 1 PL práškového cukru

Rúru predhrejte na 200 stupňov. Žĺtky oddeľte od bielkov. Z bielkov ušľahajte tuhý sneh, do ktorého postupne pridávajte po lyžičkách kryštálový cukor. Do snehu za stáleho miešania pridávajte po jednom žĺtky a nakoniec kakao zmiešané so sódou. Cesto vylejte na plech vystlaný papierom na pečenie a vložte do vyhriatej rúry na 5 minút. Pripravte si prázdny plech s navlhčenou utierkou. Po vybratí cesto preklopte na plech s utierkou a opatrne odstráňte pečiaci papier. Plát aj s utierkou zrolujte a nechajte vychladnúť. Šľahačkovú smotanu vyšľahajte dotuha spolu so stužovačom a odložte ju do chladničky. Zmäknuté maslo zmiešajte s práškovým a vanilkovým cukrom, pridajte tvaroh a vyšľahajte. Nakoniec vareškou spojte tvarohový krém so šľahačkou. Vychladený korpus rozbaľte, naplňte krémom a zrolujte do rolády. Poprášte práškovým cukrom alebo dozdobte čokoládovou polevou a dajte vychladiť. Servírujte rozkrájané na úhľadné rezy.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Ak potriete papier na pečenie olejom, ľahšie ho oddelíte od cesta.


Krémová kávová roláda
Suroviny na 1 roládu

Na cesto:

  • 6 vajíčok
  • 70 g práškového cukru
  • 40 g hrubej múky
  • 20 g kakaa

Na krém:

  • 250 g masla
  • 100 g kryštálového cukru
  • 2 vajíčka
  • 2 PL instantnej kávy

Rúru predhrejte na 190 stupňov. Žĺtky vymiešajte s cukrom a kakaom do penista. Z bielkov ušľahajte tuhý sneh. Nakoniec zľahka primiešavajte do žĺtkov vareškou múku a sneh. Cesto vylejte na plech vystlaný papierom na pečenie a vložte do rúry. Pečte 8 až 10 minút. Upečené cesto zaviňte spolu s papierom do rolády a nechajte vychladnúť. Vajíčka s cukrom vyšľahajte nad parou na hustý krém. Zmäknuté maslo s rozpustnou kávou vymiešajte dohladka. Vychladnutý našľahaný vajíčkový krém postupne vmiešajte do masla, kým sa plnka nespojí. Vychladnutý plát rozbaľte, odstráňte papier, natrite krémom a znova zaviňte do rolády. Pred servírovaním nechajte roládu schladiť niekoľko hodín v chladničke.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Milovníci kávovej chuti a arómy môžu i časť kakaa v ceste nahradiť rozpustnou alebo zrnkovou kávou.

ico

Akých chýb sa vyvarovať

  • Piškótové cesto bude vyššie a ľahšie, ak vaječné žĺtky ušľaháte s cukrom a lyžičkou pomarančovej šťavy do peny. Až potom pridajte múku a sneh z bielkov.
  • Pridanie štipky soli, niekoľkých kvapiek citrónovej šťavy alebo alkoholu spôsobí, že sneh z bielkov bude tuhší
  • Predhriať rúru a pripraviť vymastenú formu si pri piškótovom ceste nenechajte na poslednú chvíľu. Piškótové cesto treba po našľahané okamžite preliať do formy a vložiť do rúry, inak zo snehu a vyšľahaných žĺtkov uniknú vzduchové bublinky, cesto nebude počas pečenia kypré a nadýchané. Z takého cesta vznikne nepekný nepodarok.
  • Upečené piškótové cesto na tortu či bábovku treba z formy vyberať vždy až po vychladnutí. Výnimkou je roláda, ktorú treba zavinúť hneď za horúca.
  • Ak chcete mať cesto vždy pekné a nadýchané, vajíčka šľahajte vo vrelom, nie však vo vriacom vodnom kúpeli.
  • Pri pečené piškótového cesta a obzvlášť rolád, musíte ustriehnuť dobu pečenia, inak by bola piškóta vysušená a lámala sa.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  3. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  5. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  6. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  7. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  8. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  1. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  2. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  3. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  4. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  5. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  6. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  7. Ktoré signály tela predpovedajú mŕtvicu
  8. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 11 745
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 9 472
  3. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 916
  4. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 4 650
  5. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu 2 537
  6. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 2 246
  7. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 2 136
  8. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 2 068
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 30 935
  2. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 19 657
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 613
  4. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 11 882
  5. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 944
  6. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 7 756
  7. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 6 296
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy. 5 824
  1. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  2. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  3. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  4. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  5. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  6. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  7. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  8. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
SkryťZatvoriť reklamu