Je čas postiť sa

Zaraďte do jarného jedálneho lístka obilniny a bylinky, ktoré vám pomôžu očistiť organizmus a dodať novú energiu.

Slzovka obyčajná na prečistenie

Táto exotická rastlinka sa používa hlavne v tradičnej čínskej medicíne, ale dá sa bežne kúpiť aj u nás, napríklad cez internet. Je to jedna z najdlhšie pestovaných obilnín na svete a má hneď niekoľko vynikajúcich zdravotných účinkov.

Používa sa pri detoxikácii, proti zahlieneniu, pri opuchoch, bolestiach svalov a kĺbov spôsobených vlhkosťou a teplom, ale aj pri liečbe črevných parazitov alebo príliš riedkej stolice. Každopádne vám pomôže prečistiť organizmus.

Vyskúšajte:

Slzovku s ryžou a riasou – Uvarte slzovku s trochou ryže a s morskou riasou, ktorá ju obohatí o dôležité minerály. Takto pripravený odvar sa pije ako liečivý čaj.

Pšeno na odvodnenie

Chutná obilnina, ktorá pripomína malé žltkasté guličky, obsahuje vitamíny skupiny B, železo, kremík a je vynikajúca dokonca aj pre celiatikov, lebo neobsahuje lepok. Posilňuje obličky, a tak pomáha z tela odvádzať nadbytočnú vodu. Svojou vysokou nutričnou hodnotou sa vyrovná dokonca aj ovseným vločkám.

Vyskúšajte:

Pšenové raňajky naslano aj nasladko – Uvarené pšeno zmiešajte buď s ovocím podľa chuti, alebo s dusenou zeleninou. Sladkú verziu môžete dochutiť medom, slanú olivovým olejom.

Žerucha na posilnenie

Konzumuje sa naklíčená v surovom stave, má pikantnú, mierne štipľavú chuť, ktorá pripomína reďkovku. Vďaka výživným látkam, ktoré obsahuje, pôsobí ako skutočný životabudič. Nájdete v nej živé enzýmy, vitamín A, B, C, draslík, vápnik, železo a horčík.

Chutí v šalátoch alebo ňou môžete posypať svoju obľúbenú nátierku. Klíčky a výhonky žeruchy znižujú krvný tlak, pôsobia ako prevencia proti rakovine, ateroskleróze a posilňujú imunitný systém.

Vyskúšajte:

Žeruchové klíčky – Semienka žeruchy namočte do vody na päť až šesť hodín. Najprv ich nechajte klíčiť tri až štyri dni v tme a potom tri až štyri dni na svetle, pričom ich treba dvakrát denne prepláchnuť čistou vodou.

Púpava a rukola na pečeň

Na jar je vhodné jesť všetko, čo je zelené. Tieto rastlinky majú totiž vynikajúce účinky na pečeň, a to je orgán, ktorý dostal počas zimy najviac zabrať. Do zelených jarných šalátov je určite dobré pridať rukolu – rastlinku s pikantnou príchuťou, ktorá je bohatá na vitamín C a beta karotén.

Tieto zložky nájdete aj v lístkoch púpavy. Pred konzumáciou je dobré zaliať ich vlažnou vodou a nechať vylúhovať asi 30 minút, aby sa z nich odstránila horkosť. Rukolu stačí pred konzumáciou len umyť vo vlažnej vode.

Vyskúšajte:

Rukolovo-púpavový šalát – K rukolovým a púpavovým lístkom pridajte nadrobno pokrájané avokádo, posekané orechy a kúsky jablka. Zalejte zálievkou z olivového oleja a horčice.

ico

Extra tip Moniky Křekovej:

Životabudič proti jarnej únave

Tento starodávny recept sa používa už roky v tradičnej čínskej medicíne a zaručene vás postaví na nohy. V litri vody alebo červeného vína varte jednu sliepku 5 až 8 hodín. Dôležité je, aby mäso bolo čerstvé, nie mrazené. Hustý slepačí vývar dochuťte koreňovou zeleninou.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Hitparáda štiav
  2. 14. ročník AmCham „JOB FAIR“ v Košiciach
  3. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  4. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  5. Malé knedličky, veľké dojmy
  6. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  7. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  8. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  9. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  10. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 11 769
  2. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 10 245
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 8 665
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 5 958
  5. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 5 763
  6. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 4 088
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 498
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 3 111
  9. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017 2 344
  10. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 2 185

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Kocáb: Kisku už dlho uznávam, ocenenie ma šokovalo

Pre SME hovorí, že je hrdý slniečkar. Keď pôjdeme tvrdou silou, nemáme šancu.

TECH

Nokii sa podarilo vstať z mŕtvych. Ukázali Nokiu 3310

Majú Android, nízku cenu a dobrý hardvér.

ŠPORT

Sagan ukázal cit pre taktiku a ešte lepšiu formu ako pred rokom

V sobotu bol druhý, v nedeľu už vyhral.

Neprehliadnite tiež

Móda na Oscaroch 2017: Kto zvíťazí svojim štýlom?

Celebrity sa zišli na najprestížnejšom odovzdávaní filmových cien, niektoré by si zaslúžili zlatú sošku aj za štýl.

Zajačia paštéta

Domáca paštéta chutí úplne inak ako tá, ktorú bežne dostať v obchode. Ak sa vám nelení stráviť nejaký čas v kuchyni, dajte sa do prípravy.

Kohút na víne je francúzska klasika. Ukážeme vám ako na to.

Chceli by ste uvariť večeru hodnú skutočného gurmána? Pripravte si kohúta na víne. Miloš Mikuš pripravil recept s fotopostupom, s ktorým sa vám to určite podarí.

Niečo pre odvážne: Trblietavá glamour móda

Trblietky a lesklé materiály sa tento rok vracajú na scénu v plnej paráde.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop