Zelený zázrak

Farby k Veľkej noci jednoducho patria. Prekvapte svojich blízkych a pripravte im špenátové pochúťky aspoň na Zelený štvrtok či iné sviatočné dni.

Talianska frittata
Suroviny na 4 porcie

  • 2 hrste špenátových listov
  • 6 vajíčok
  • 100 g rozmrveného ovčieho syra
  • 100 ml šľahačkovej smotany
  • 2 PL olivového oleja
  • soľ, mleté čierne korenie

Na panvici zohrejte olivový olej. Vo väčšej nádobe rozšľahajte vajíčka so štipkou soli a korenia. Pridajte mladé lístky špenátu a rozmrvené kúsky syra. Vidličkou premiešajte a vlejte na panvicu. Na malom plameni opekajte približne 3 minúty. Nakoniec vložte panvicu pod gril, aby sa frittata zapiekla aj zhora a dostala zlatistý nádych. Servírujte rozkrájanú na časti, dozdobenú čerstvou zeleninou, pečivom alebo jogurtovým dresingom.

Tip: Frittata je najchutnejšia, keď sa zapeká pod grilom. Pokiaľ vám to panvica alebo rúra nedovoľuje, pokojne ju obráťte na panvici a dokončite ako klasickú omeletu.


Špenátová polievka
Suroviny na 4 porcie

  • 700 g čerstvých špenátových listov
  • 1 menšia cibuľa
  • 500 ml masového vývaru
  • 250 ml smotany na varenie
  • 5 PL strúhaného parmezánu
  • 3 plátky masla
  • muškátový oriešok
  • soľ

Špenát dôkladne premyte, nechajte ho odkvapkať a v malom množstve vody ho zakrytý duste približne 5 minút, kým nezmäkne. V polievkovom hrnci rozpustite plátky masla a osmažte na ňom nadrobno pokrájanú cibuľu. K zlatistej cibuli pridajte dusený špenát a premiešajte. Po dvoch minútach prilejte vývar, pridajte štipku nastrúhaného muškátového orieška, soli a priveďte do varu. Nakoniec prilejte smotanu, premiešajte a nechajte polievku približne 8 minút pomaly variť na malom plameni. Tesne pred koncom vmiešajte do polievky parmezán, podľa potreby dochuťte. Servírujte horúce s opekanými kúskami pečiva, posypané strúhaným parmezánom.

Tip: Ak nezoženiete čerstvý špenát, polievku môžete pripraviť i z mrazeného (500 g). Ten nechajte najskôr rozmraziť a pred pridaním k cibuli z neho dôkladne rukami vyžmýkajte všetku šťavu.


Jarný šalát
Suroviny na 4 porcie

  • 500 g čerstvých špenátových listov
  • 200 g pravej šunky
  • 150 g ovčieho syra
  • 4 vajíčka
  • 4 červené reďkovky
  • 2 jarné cibuľky
  • 3 PL olivového oleja
  • pažítka
  • šťava z polovice citróna
  • soľ, mleté čierne korenie

Vajíčka uvarte natvrdo, ošúpte a nechajte úplne vychladnúť. Špenátové listy premyte a nechajte odkvapkať. Cibuľky a reďkovky podľa potreby dočistite a nakrájate na kolieska. Z cibuliek použite aj zelenú časť. Na tanier rovnomerne rozmiestnite listy špenátu a postupne prikladajte kúsky cibule, reďkovky, štvrtinky vajíčka, namrvený alebo na kocky pokrájaný syr, natrhané kúsky šunky a pažítku. V miske rozmiešajte olej s citrónovou šťavou, soľou a korením. Dresingom pokvapkajte porcie šalátu a servírujte s čerstvým alebo s opekaným pečivom.

Tip: Šalát je vhodný ako predjedlo alebo namiesto polievky. Ak namiesto šunky použijete grilované kuracie prsia alebo krevety, šalátik môžete servírovať i ako ľahší obed či večeru.


Rýchly špenátový koláč
Suroviny na 4 porcie

  • 1 balenie lístkového cesta
  • 400 g špenátových listov
  • 200 g tvrdého syra
  • 2 vajíčka
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 plátky masla
  • 1 topený syr v črievku
  • soľ, mleté čierne korenie
  • múka na podsypanie cesta
  • forma na pečenie

Špenátové listy premyte, nechajte odkvapkať a nasekajte nožom na menšie kúsky. Na panvici rozpustite maslo, pridajte špenát a krátko poduste. Pridajte prelisovaný cesnak, topený syr, soľ a korenie. Keď sa syr rozpustí, zalejte zmes rozšľahanými vajíčkami, vymiešajte všetko spolu na praženicu a odstavte bokom. Cesto na pomúčenej doske vyvaľkajte na kruh, vložte ho do tortovej formy tak, aby ste ním pokryli i steny. Prstami ho doformujte a popichajte vidličkou. Na cesto rozložte plnku, posypte nastrúhaným tvrdým syrom a upečte v rozohriatej rúre pri 220 stupňoch dozlatista. Pri servírovaní môžete koláč dozdobiť kyslou smotanou.


ico

Čo o ňom vieme

  • Špenát je jednoročná listová zelenina, ktorú si ľahko dopestuje aj sami. Treba si vedieť vybrať správnu odrodu a stihnúť včas jarný alebo jesenný výsev.
  • I napriek chybnej mienke o jeho vysokom obsahu železa je zdrojom cenných živín. Obsahuje karotenoidy či luteín, ktoré chránia sietnicu oka a pôsobia ako antioxidant, preto je vhodné ho konzumovať a ochrániť sa tak pred nádorovými ochoreniami.
  • Z minerálov je bohatý na draslík, čím dokáže regulovať vysoký krvný tlak. Je vhodný i na anémiu alebo na zápchu.
  • Čerstvé špenátové listy sa na trhoch a v obchodoch objavujú v dvoch farbách. Je to jarná a zimné odroda. Prvá musí mať sýtozelené až jasné listy, pri druhej sa nezľaknite tmavšej farby s nádychom červenkastej farby pri stonke. V obidvoch prípadoch však pri kúpe vyberajte zdravé pružné listy, bez známok schnutia či žltnutia.
  • Mladé zelené lístky špenátu môžete do varenia nahradiť mladou žihľavkou.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Vzorový byt v projekte Nobelova
  2. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností
  3. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie
  4. Zábavný aj sebavedomý
  5. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3
  6. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo
  7. Loďou Meraviglia po Stredozemnom mori
  8. Bezpečnostný pás vám chráni život, antivírus váš virtuálny svet
  9. Antibiotiká nie sú cukríky. Naozaj viete, kedy ich máte brať?
  10. Ikonický Harley-Davidson za bezkonkurenčnú cenu
  1. Poradňa: Ako vybrať účet pre mladých
  2. Sajfa odkázal študentom:„Buďte nároční a vydržte!“
  3. S Kulinariom chutí jar lepšie!
  4. Výstavisko Agrokomplex opäť plné poľnohospodárskej techniky
  5. Udelenie akreditácie (certifikátu) pre Aktuárstvo na EU v BA
  6. Vzorový byt v projekte Nobelova
  7. Do ankety Slovenka roka 2017 je nominovaná aj Adriana Kolesárová
  8. Pripomenuli si Svetový deň vody 2017
  9. Vlastníci bytov sa zatiaľ požiarnym zábranám vyhýbajú
  10. Nový Country Manager Operations IMMOFINANZ na Slovensku
  1. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie 21 721
  2. Loďou Meraviglia po Stredozemnom mori 7 317
  3. Ikonický Harley-Davidson za bezkonkurenčnú cenu 5 976
  4. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo 4 304
  5. Gamifikácia: Nový hit v učení finančnej gramotnosti na ZŠ 3 554
  6. Bývanie, ktoré vás oslobodí od stresu 3 178
  7. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3 3 137
  8. Testovanie elektrobicyklov v košickom Cassovare 3 058
  9. Zábavný aj sebavedomý 2 821
  10. Antibiotiká nie sú cukríky. Naozaj viete, kedy ich máte brať? 2 754

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Šéf Orangeu: Pre roaming môžu zdražieť domáce hovory a dáta

Európska komisia začala pred niekoľkými rokmi tvrdo regulovať ceny roamingu

DOMOV

Beztrestnosť pre Bašternáka nie je jednoznačná

Vykúpenie z trestu za neoprávnenú vratku DPH? Sudcovia to neakceptovali, zlom priniesol až Ústavný súd s čudným vysvetlením.

AUTO

Consumer Reports: Toto sú najhoršie autá roku 2017

Najhoršie priečky obsadil Land Rover aj Mercedes-Benz.

Neprehliadnite tiež

Zistili, že sexuálne uspokojenie trvá 48 hodín

Z amerického výskumu vyplýva, že sex a udržanie partnerského puta spolu významne súvisia.

Svetoznámy cvičiteľ psov: Pes musí dôverovať svojmu majiteľovi

Ako vychovať poslušného psa, čo so psom z útulku a kedy je pes šťastný? Rozprávali sme sa s Cesarom Millanom, ktorý príde aj do Bratislavy.

Desať jarných trendov pre ženy podľa návrhárov

Čo predpovedajú svetoví dizajnéri nášmu šatníku na jar a leto?

Ako si udržať sex po päťdesiatke? Radia odborníci

Pri sexuálnych problémoch v strednom veku si ľudia málokedy poradia svojpomocne.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop