Zelený zázrak

Farby k Veľkej noci jednoducho patria. Prekvapte svojich blízkych a pripravte im špenátové pochúťky aspoň na Zelený štvrtok či iné sviatočné dni.

Talianska frittata
Suroviny na 4 porcie

  • 2 hrste špenátových listov
  • 6 vajíčok
  • 100 g rozmrveného ovčieho syra
  • 100 ml šľahačkovej smotany
  • 2 PL olivového oleja
  • soľ, mleté čierne korenie

Na panvici zohrejte olivový olej. Vo väčšej nádobe rozšľahajte vajíčka so štipkou soli a korenia. Pridajte mladé lístky špenátu a rozmrvené kúsky syra. Vidličkou premiešajte a vlejte na panvicu. Na malom plameni opekajte približne 3 minúty. Nakoniec vložte panvicu pod gril, aby sa frittata zapiekla aj zhora a dostala zlatistý nádych. Servírujte rozkrájanú na časti, dozdobenú čerstvou zeleninou, pečivom alebo jogurtovým dresingom.

Tip: Frittata je najchutnejšia, keď sa zapeká pod grilom. Pokiaľ vám to panvica alebo rúra nedovoľuje, pokojne ju obráťte na panvici a dokončite ako klasickú omeletu.


Špenátová polievka
Suroviny na 4 porcie

  • 700 g čerstvých špenátových listov
  • 1 menšia cibuľa
  • 500 ml masového vývaru
  • 250 ml smotany na varenie
  • 5 PL strúhaného parmezánu
  • 3 plátky masla
  • muškátový oriešok
  • soľ

Špenát dôkladne premyte, nechajte ho odkvapkať a v malom množstve vody ho zakrytý duste približne 5 minút, kým nezmäkne. V polievkovom hrnci rozpustite plátky masla a osmažte na ňom nadrobno pokrájanú cibuľu. K zlatistej cibuli pridajte dusený špenát a premiešajte. Po dvoch minútach prilejte vývar, pridajte štipku nastrúhaného muškátového orieška, soli a priveďte do varu. Nakoniec prilejte smotanu, premiešajte a nechajte polievku približne 8 minút pomaly variť na malom plameni. Tesne pred koncom vmiešajte do polievky parmezán, podľa potreby dochuťte. Servírujte horúce s opekanými kúskami pečiva, posypané strúhaným parmezánom.

Tip: Ak nezoženiete čerstvý špenát, polievku môžete pripraviť i z mrazeného (500 g). Ten nechajte najskôr rozmraziť a pred pridaním k cibuli z neho dôkladne rukami vyžmýkajte všetku šťavu.


Jarný šalát
Suroviny na 4 porcie

  • 500 g čerstvých špenátových listov
  • 200 g pravej šunky
  • 150 g ovčieho syra
  • 4 vajíčka
  • 4 červené reďkovky
  • 2 jarné cibuľky
  • 3 PL olivového oleja
  • pažítka
  • šťava z polovice citróna
  • soľ, mleté čierne korenie

Vajíčka uvarte natvrdo, ošúpte a nechajte úplne vychladnúť. Špenátové listy premyte a nechajte odkvapkať. Cibuľky a reďkovky podľa potreby dočistite a nakrájate na kolieska. Z cibuliek použite aj zelenú časť. Na tanier rovnomerne rozmiestnite listy špenátu a postupne prikladajte kúsky cibule, reďkovky, štvrtinky vajíčka, namrvený alebo na kocky pokrájaný syr, natrhané kúsky šunky a pažítku. V miske rozmiešajte olej s citrónovou šťavou, soľou a korením. Dresingom pokvapkajte porcie šalátu a servírujte s čerstvým alebo s opekaným pečivom.

Tip: Šalát je vhodný ako predjedlo alebo namiesto polievky. Ak namiesto šunky použijete grilované kuracie prsia alebo krevety, šalátik môžete servírovať i ako ľahší obed či večeru.


Rýchly špenátový koláč
Suroviny na 4 porcie

  • 1 balenie lístkového cesta
  • 400 g špenátových listov
  • 200 g tvrdého syra
  • 2 vajíčka
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 plátky masla
  • 1 topený syr v črievku
  • soľ, mleté čierne korenie
  • múka na podsypanie cesta
  • forma na pečenie

Špenátové listy premyte, nechajte odkvapkať a nasekajte nožom na menšie kúsky. Na panvici rozpustite maslo, pridajte špenát a krátko poduste. Pridajte prelisovaný cesnak, topený syr, soľ a korenie. Keď sa syr rozpustí, zalejte zmes rozšľahanými vajíčkami, vymiešajte všetko spolu na praženicu a odstavte bokom. Cesto na pomúčenej doske vyvaľkajte na kruh, vložte ho do tortovej formy tak, aby ste ním pokryli i steny. Prstami ho doformujte a popichajte vidličkou. Na cesto rozložte plnku, posypte nastrúhaným tvrdým syrom a upečte v rozohriatej rúre pri 220 stupňoch dozlatista. Pri servírovaní môžete koláč dozdobiť kyslou smotanou.


ico

Čo o ňom vieme

  • Špenát je jednoročná listová zelenina, ktorú si ľahko dopestuje aj sami. Treba si vedieť vybrať správnu odrodu a stihnúť včas jarný alebo jesenný výsev.
  • I napriek chybnej mienke o jeho vysokom obsahu železa je zdrojom cenných živín. Obsahuje karotenoidy či luteín, ktoré chránia sietnicu oka a pôsobia ako antioxidant, preto je vhodné ho konzumovať a ochrániť sa tak pred nádorovými ochoreniami.
  • Z minerálov je bohatý na draslík, čím dokáže regulovať vysoký krvný tlak. Je vhodný i na anémiu alebo na zápchu.
  • Čerstvé špenátové listy sa na trhoch a v obchodoch objavujú v dvoch farbách. Je to jarná a zimné odroda. Prvá musí mať sýtozelené až jasné listy, pri druhej sa nezľaknite tmavšej farby s nádychom červenkastej farby pri stonke. V obidvoch prípadoch však pri kúpe vyberajte zdravé pružné listy, bez známok schnutia či žltnutia.
  • Mladé zelené lístky špenátu môžete do varenia nahradiť mladou žihľavkou.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  4. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  6. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  9. Jarné prázdniny pri mori?
  10. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta
  1. Vecný dar pre Detské kardiocentrum v Bratislave
  2. VZN o hazarde sa dá zachrániť
  3. Prieskum: Ako si Slováci požičiavajú? Hlavne rýchlo
  4. Čo prinieslo tohtoročné Záhradnícke fórum?
  5. Diplomaciu v praxi na EU v BA otvorila veľvyslankyňa Nórska
  6. Študenti z rôznych kútov sveta prichádzajú študovať na EU v BA
  7. 10 faktov o ovocí a zelenine, ktoré musíte vedieť!
  8. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa
  9. Montážne konferencie - Novinky aj vzdelávanie o suchej výstavbe
  10. Profesijný rast študentov médií sa začína už počas vysokej školy
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 9 348
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 9 101
  3. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 7 991
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 7 568
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 746
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 5 459
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 194
  8. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 3 682
  9. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 3 280
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 660

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Poliaci a Švédi čistia Európu od slovenských zbraní

Poliaci rozbili gang pašujúci slovenské zbrane, Švédi na prípade stále pracujú.

KOMENTÁRE

Pripomeňme si, že režim bol naozaj zločinecký

Námietka, že ÚPN v Poľsku má väčšie právomoci, je nemiestna.

TECH

Veľký objav astronómov, ďaleké planéty môžu mať vodu aj život

V systéme Trappist-1 je sedem Zemi podobných planét.

Neprehliadnite tiež

Modelka visela z mrakodrapu bez istenia, skončila na polícii

Ruská hviezda z Instagramu Viki Odintcova v Dubaji predviedla extrémny kúsok pre efektné fotografie, argumentovala tým, že chcela poukázať na zlú zabezpečenosť budovy.

Závan jari na tanieri: Pečené kozľa s brusnicami

S blížiacou sa jarou sú stále aktuálnejšie recepty z kozľaciny a jahňaciny.

Aj bez končatín dokážu veľa. Tieto tri ženy inšpirujú svet svojou húževnatosťou

Osud sa s Bethany Hamilton, Aimee Mullins a Jessicou Cox nemaznal.

Lucia Šoralová: Materstvom svoj život odovzdávate niekomu inému

Slovenská šansoniérka, ktorá sa usadila v Česku, spevom vyjadruje svoju identitu ženy, umelkyne, matky aj manželky.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop