Zelený zázrak

Farby k Veľkej noci jednoducho patria. Prekvapte svojich blízkych a pripravte im špenátové pochúťky aspoň na Zelený štvrtok či iné sviatočné dni.

Talianska frittata
Suroviny na 4 porcie

  • 2 hrste špenátových listov
  • 6 vajíčok
  • 100 g rozmrveného ovčieho syra
  • 100 ml šľahačkovej smotany
  • 2 PL olivového oleja
  • soľ, mleté čierne korenie

Na panvici zohrejte olivový olej. Vo väčšej nádobe rozšľahajte vajíčka so štipkou soli a korenia. Pridajte mladé lístky špenátu a rozmrvené kúsky syra. Vidličkou premiešajte a vlejte na panvicu. Na malom plameni opekajte približne 3 minúty. Nakoniec vložte panvicu pod gril, aby sa frittata zapiekla aj zhora a dostala zlatistý nádych. Servírujte rozkrájanú na časti, dozdobenú čerstvou zeleninou, pečivom alebo jogurtovým dresingom.

Tip: Frittata je najchutnejšia, keď sa zapeká pod grilom. Pokiaľ vám to panvica alebo rúra nedovoľuje, pokojne ju obráťte na panvici a dokončite ako klasickú omeletu.


Špenátová polievka
Suroviny na 4 porcie

  • 700 g čerstvých špenátových listov
  • 1 menšia cibuľa
  • 500 ml masového vývaru
  • 250 ml smotany na varenie
  • 5 PL strúhaného parmezánu
  • 3 plátky masla
  • muškátový oriešok
  • soľ

Špenát dôkladne premyte, nechajte ho odkvapkať a v malom množstve vody ho zakrytý duste približne 5 minút, kým nezmäkne. V polievkovom hrnci rozpustite plátky masla a osmažte na ňom nadrobno pokrájanú cibuľu. K zlatistej cibuli pridajte dusený špenát a premiešajte. Po dvoch minútach prilejte vývar, pridajte štipku nastrúhaného muškátového orieška, soli a priveďte do varu. Nakoniec prilejte smotanu, premiešajte a nechajte polievku približne 8 minút pomaly variť na malom plameni. Tesne pred koncom vmiešajte do polievky parmezán, podľa potreby dochuťte. Servírujte horúce s opekanými kúskami pečiva, posypané strúhaným parmezánom.

Tip: Ak nezoženiete čerstvý špenát, polievku môžete pripraviť i z mrazeného (500 g). Ten nechajte najskôr rozmraziť a pred pridaním k cibuli z neho dôkladne rukami vyžmýkajte všetku šťavu.


Jarný šalát
Suroviny na 4 porcie

  • 500 g čerstvých špenátových listov
  • 200 g pravej šunky
  • 150 g ovčieho syra
  • 4 vajíčka
  • 4 červené reďkovky
  • 2 jarné cibuľky
  • 3 PL olivového oleja
  • pažítka
  • šťava z polovice citróna
  • soľ, mleté čierne korenie

Vajíčka uvarte natvrdo, ošúpte a nechajte úplne vychladnúť. Špenátové listy premyte a nechajte odkvapkať. Cibuľky a reďkovky podľa potreby dočistite a nakrájate na kolieska. Z cibuliek použite aj zelenú časť. Na tanier rovnomerne rozmiestnite listy špenátu a postupne prikladajte kúsky cibule, reďkovky, štvrtinky vajíčka, namrvený alebo na kocky pokrájaný syr, natrhané kúsky šunky a pažítku. V miske rozmiešajte olej s citrónovou šťavou, soľou a korením. Dresingom pokvapkajte porcie šalátu a servírujte s čerstvým alebo s opekaným pečivom.

Tip: Šalát je vhodný ako predjedlo alebo namiesto polievky. Ak namiesto šunky použijete grilované kuracie prsia alebo krevety, šalátik môžete servírovať i ako ľahší obed či večeru.


Rýchly špenátový koláč
Suroviny na 4 porcie

  • 1 balenie lístkového cesta
  • 400 g špenátových listov
  • 200 g tvrdého syra
  • 2 vajíčka
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 plátky masla
  • 1 topený syr v črievku
  • soľ, mleté čierne korenie
  • múka na podsypanie cesta
  • forma na pečenie

Špenátové listy premyte, nechajte odkvapkať a nasekajte nožom na menšie kúsky. Na panvici rozpustite maslo, pridajte špenát a krátko poduste. Pridajte prelisovaný cesnak, topený syr, soľ a korenie. Keď sa syr rozpustí, zalejte zmes rozšľahanými vajíčkami, vymiešajte všetko spolu na praženicu a odstavte bokom. Cesto na pomúčenej doske vyvaľkajte na kruh, vložte ho do tortovej formy tak, aby ste ním pokryli i steny. Prstami ho doformujte a popichajte vidličkou. Na cesto rozložte plnku, posypte nastrúhaným tvrdým syrom a upečte v rozohriatej rúre pri 220 stupňoch dozlatista. Pri servírovaní môžete koláč dozdobiť kyslou smotanou.


ico

Čo o ňom vieme

  • Špenát je jednoročná listová zelenina, ktorú si ľahko dopestuje aj sami. Treba si vedieť vybrať správnu odrodu a stihnúť včas jarný alebo jesenný výsev.
  • I napriek chybnej mienke o jeho vysokom obsahu železa je zdrojom cenných živín. Obsahuje karotenoidy či luteín, ktoré chránia sietnicu oka a pôsobia ako antioxidant, preto je vhodné ho konzumovať a ochrániť sa tak pred nádorovými ochoreniami.
  • Z minerálov je bohatý na draslík, čím dokáže regulovať vysoký krvný tlak. Je vhodný i na anémiu alebo na zápchu.
  • Čerstvé špenátové listy sa na trhoch a v obchodoch objavujú v dvoch farbách. Je to jarná a zimné odroda. Prvá musí mať sýtozelené až jasné listy, pri druhej sa nezľaknite tmavšej farby s nádychom červenkastej farby pri stonke. V obidvoch prípadoch však pri kúpe vyberajte zdravé pružné listy, bez známok schnutia či žltnutia.
  • Mladé zelené lístky špenátu môžete do varenia nahradiť mladou žihľavkou.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Košická Klinika detí a dorastu je opäť krajšia
  2. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk?
  3. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta
  4. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín
  5. S novou optikou máte v Poprade rýchlosť a kvalitu zaručenú
  6. V Trenčíne vzniká nová komunita, susedia tu budú priateľmi
  7. Nenechajte svojich zamestnancov „vyhorieť“!
  8. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý
  9. Získajte špičkovú klimatizáciu a toto leto ušetrite na elektrine
  10. ZOC MAX Prešov má za sebou úspešnú desaťročnicu
  1. Košická Klinika detí a dorastu je opäť krajšia
  2. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta
  3. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk?
  4. Zdravý životný štýl - dá sa v dnešnej dobe udržať?
  5. Klima efekt bez klimatizácie
  6. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín
  7. S novou optikou máte v Poprade rýchlosť a kvalitu zaručenú
  8. METRO vyzbieralo takmer päť ton potravín pre ľudí v núdzi
  9. Zonácia stanovuje jasný režim obhospodarovania každého pozemku
  10. Ako vybrať správne sedaciu súpravu?
  1. Toto sú zdravotné problémy, o ktorých muži nehovoria 20 307
  2. Jordánsko: Najkrajšie miesta kráľovstva v púšti 17 933
  3. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý 12 108
  4. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín 10 949
  5. Miesta v Rakúsku, ktoré by ste mali vidieť. Kúsok za Bratislavou 10 371
  6. Vajíčka, chlebíky či niečo sladké? Kam v Bratislave na raňajky? 7 635
  7. Tento test pomohol viac ako 100 ľuďom znížiť vysoký krvný tlak 5 025
  8. 3 spôsoby, ako využiť GDPR vo váš prospech. 3 811
  9. V Trenčíne vzniká nová komunita, susedia tu budú priateľmi 3 301
  10. Nový projekt v Karlovej Vsi sa teší obrovskému 3 266

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Koalícia chce ľuďom prispieť na dovolenky a pôžičky. Hovorí aj o vyšších platoch

Sociálny balíček strán Smer, SNS a Most-Híd začína naberať reálne obrysy.

KOMENTÁRE

Za zvýšenie životnej úrovne v réžii koalície sa nedoplatíme

Maďari dnes dlhujú polovicu záväzku priemerného Slováka.

DOMOV

Dobré ráno: Chráňte inštitúcie, postavte sa zbabelcom

Ako si rozoberáme základy demokracie.

KOMENTÁRE

Vlak obsadený smerákmi idúci do stanice Ničota zrýchlil

Môže sa stať, že veľká občianska energia prítomná na námestiach vyprchá.

Neprehliadnite tiež

Sex po pôrode môže byť plný ťažkostí, dá sa im však pomôcť

Sedem rád ako obnoviť stagnujúci sexuálny život po narodení dieťaťa.

Desať tipov, ako si čo najlepšie užiť každý víkend

Aby boli dva voľné dni v znamení pohody, mali by ste sa na ne pripraviť.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V novom čísle nájdete rozhovor s režisérkou Valeriou Schulczovou, ktorá sa nebojí ťažkých a problematických tém.

AKTUALIZOVANÉ 19.4. O 10:25

Chýbajú postupy aj štandardy. Baby friendly nemocnice majú znova ožiť

Nemocnice priateľské k deťom v minulosti nedodržiavali pravidlá. Ministerstvo zdravotníctva teraz chystá zmeny.

STĹPČEK OSMELENÉ

Anorexia je ako alkoholizmus, nikdy nie ste celkom za vodou

Vidieť, kam som bola schopná doviesť svoje telo, je strašidelné.