SME

Zelený zázrak

Farby k Veľkej noci jednoducho patria. Prekvapte svojich blízkych a pripravte im špenátové pochúťky aspoň na Zelený štvrtok či iné sviatočné dni.

Talianska frittata
Suroviny na 4 porcie

  • 2 hrste špenátových listov
  • 6 vajíčok
  • 100 g rozmrveného ovčieho syra
  • 100 ml šľahačkovej smotany
  • 2 PL olivového oleja
  • soľ, mleté čierne korenie

Na panvici zohrejte olivový olej. Vo väčšej nádobe rozšľahajte vajíčka so štipkou soli a korenia. Pridajte mladé lístky špenátu a rozmrvené kúsky syra. Vidličkou premiešajte a vlejte na panvicu. Na malom plameni opekajte približne 3 minúty. Nakoniec vložte panvicu pod gril, aby sa frittata zapiekla aj zhora a dostala zlatistý nádych. Servírujte rozkrájanú na časti, dozdobenú čerstvou zeleninou, pečivom alebo jogurtovým dresingom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Frittata je najchutnejšia, keď sa zapeká pod grilom. Pokiaľ vám to panvica alebo rúra nedovoľuje, pokojne ju obráťte na panvici a dokončite ako klasickú omeletu.


Špenátová polievka
Suroviny na 4 porcie

  • 700 g čerstvých špenátových listov
  • 1 menšia cibuľa
  • 500 ml masového vývaru
  • 250 ml smotany na varenie
  • 5 PL strúhaného parmezánu
  • 3 plátky masla
  • muškátový oriešok
  • soľ

Špenát dôkladne premyte, nechajte ho odkvapkať a v malom množstve vody ho zakrytý duste približne 5 minút, kým nezmäkne. V polievkovom hrnci rozpustite plátky masla a osmažte na ňom nadrobno pokrájanú cibuľu. K zlatistej cibuli pridajte dusený špenát a premiešajte. Po dvoch minútach prilejte vývar, pridajte štipku nastrúhaného muškátového orieška, soli a priveďte do varu. Nakoniec prilejte smotanu, premiešajte a nechajte polievku približne 8 minút pomaly variť na malom plameni. Tesne pred koncom vmiešajte do polievky parmezán, podľa potreby dochuťte. Servírujte horúce s opekanými kúskami pečiva, posypané strúhaným parmezánom.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Ak nezoženiete čerstvý špenát, polievku môžete pripraviť i z mrazeného (500 g). Ten nechajte najskôr rozmraziť a pred pridaním k cibuli z neho dôkladne rukami vyžmýkajte všetku šťavu.


Jarný šalát
Suroviny na 4 porcie

  • 500 g čerstvých špenátových listov
  • 200 g pravej šunky
  • 150 g ovčieho syra
  • 4 vajíčka
  • 4 červené reďkovky
  • 2 jarné cibuľky
  • 3 PL olivového oleja
  • pažítka
  • šťava z polovice citróna
  • soľ, mleté čierne korenie

Vajíčka uvarte natvrdo, ošúpte a nechajte úplne vychladnúť. Špenátové listy premyte a nechajte odkvapkať. Cibuľky a reďkovky podľa potreby dočistite a nakrájate na kolieska. Z cibuliek použite aj zelenú časť. Na tanier rovnomerne rozmiestnite listy špenátu a postupne prikladajte kúsky cibule, reďkovky, štvrtinky vajíčka, namrvený alebo na kocky pokrájaný syr, natrhané kúsky šunky a pažítku. V miske rozmiešajte olej s citrónovou šťavou, soľou a korením. Dresingom pokvapkajte porcie šalátu a servírujte s čerstvým alebo s opekaným pečivom.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Šalát je vhodný ako predjedlo alebo namiesto polievky. Ak namiesto šunky použijete grilované kuracie prsia alebo krevety, šalátik môžete servírovať i ako ľahší obed či večeru.


Rýchly špenátový koláč
Suroviny na 4 porcie

  • 1 balenie lístkového cesta
  • 400 g špenátových listov
  • 200 g tvrdého syra
  • 2 vajíčka
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 plátky masla
  • 1 topený syr v črievku
  • soľ, mleté čierne korenie
  • múka na podsypanie cesta
  • forma na pečenie

Špenátové listy premyte, nechajte odkvapkať a nasekajte nožom na menšie kúsky. Na panvici rozpustite maslo, pridajte špenát a krátko poduste. Pridajte prelisovaný cesnak, topený syr, soľ a korenie. Keď sa syr rozpustí, zalejte zmes rozšľahanými vajíčkami, vymiešajte všetko spolu na praženicu a odstavte bokom. Cesto na pomúčenej doske vyvaľkajte na kruh, vložte ho do tortovej formy tak, aby ste ním pokryli i steny. Prstami ho doformujte a popichajte vidličkou. Na cesto rozložte plnku, posypte nastrúhaným tvrdým syrom a upečte v rozohriatej rúre pri 220 stupňoch dozlatista. Pri servírovaní môžete koláč dozdobiť kyslou smotanou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

ico

Čo o ňom vieme

  • Špenát je jednoročná listová zelenina, ktorú si ľahko dopestuje aj sami. Treba si vedieť vybrať správnu odrodu a stihnúť včas jarný alebo jesenný výsev.
  • I napriek chybnej mienke o jeho vysokom obsahu železa je zdrojom cenných živín. Obsahuje karotenoidy či luteín, ktoré chránia sietnicu oka a pôsobia ako antioxidant, preto je vhodné ho konzumovať a ochrániť sa tak pred nádorovými ochoreniami.
  • Z minerálov je bohatý na draslík, čím dokáže regulovať vysoký krvný tlak. Je vhodný i na anémiu alebo na zápchu.
  • Čerstvé špenátové listy sa na trhoch a v obchodoch objavujú v dvoch farbách. Je to jarná a zimné odroda. Prvá musí mať sýtozelené až jasné listy, pri druhej sa nezľaknite tmavšej farby s nádychom červenkastej farby pri stonke. V obidvoch prípadoch však pri kúpe vyberajte zdravé pružné listy, bez známok schnutia či žltnutia.
  • Mladé zelené lístky špenátu môžete do varenia nahradiť mladou žihľavkou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 004
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 607
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 829
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 646
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 289
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 904
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 355
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 131
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 212
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 9 174
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 384
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 285
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 880
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 776
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 024
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 566
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu