Zelený zázrak

Farby k Veľkej noci jednoducho patria. Prekvapte svojich blízkych a pripravte im špenátové pochúťky aspoň na Zelený štvrtok či iné sviatočné dni.

Talianska frittata
Suroviny na 4 porcie

  • 2 hrste špenátových listov
  • 6 vajíčok
  • 100 g rozmrveného ovčieho syra
  • 100 ml šľahačkovej smotany
  • 2 PL olivového oleja
  • soľ, mleté čierne korenie

Na panvici zohrejte olivový olej. Vo väčšej nádobe rozšľahajte vajíčka so štipkou soli a korenia. Pridajte mladé lístky špenátu a rozmrvené kúsky syra. Vidličkou premiešajte a vlejte na panvicu. Na malom plameni opekajte približne 3 minúty. Nakoniec vložte panvicu pod gril, aby sa frittata zapiekla aj zhora a dostala zlatistý nádych. Servírujte rozkrájanú na časti, dozdobenú čerstvou zeleninou, pečivom alebo jogurtovým dresingom.

Tip: Frittata je najchutnejšia, keď sa zapeká pod grilom. Pokiaľ vám to panvica alebo rúra nedovoľuje, pokojne ju obráťte na panvici a dokončite ako klasickú omeletu.


Špenátová polievka
Suroviny na 4 porcie

  • 700 g čerstvých špenátových listov
  • 1 menšia cibuľa
  • 500 ml masového vývaru
  • 250 ml smotany na varenie
  • 5 PL strúhaného parmezánu
  • 3 plátky masla
  • muškátový oriešok
  • soľ

Špenát dôkladne premyte, nechajte ho odkvapkať a v malom množstve vody ho zakrytý duste približne 5 minút, kým nezmäkne. V polievkovom hrnci rozpustite plátky masla a osmažte na ňom nadrobno pokrájanú cibuľu. K zlatistej cibuli pridajte dusený špenát a premiešajte. Po dvoch minútach prilejte vývar, pridajte štipku nastrúhaného muškátového orieška, soli a priveďte do varu. Nakoniec prilejte smotanu, premiešajte a nechajte polievku približne 8 minút pomaly variť na malom plameni. Tesne pred koncom vmiešajte do polievky parmezán, podľa potreby dochuťte. Servírujte horúce s opekanými kúskami pečiva, posypané strúhaným parmezánom.

Tip: Ak nezoženiete čerstvý špenát, polievku môžete pripraviť i z mrazeného (500 g). Ten nechajte najskôr rozmraziť a pred pridaním k cibuli z neho dôkladne rukami vyžmýkajte všetku šťavu.


Jarný šalát
Suroviny na 4 porcie

  • 500 g čerstvých špenátových listov
  • 200 g pravej šunky
  • 150 g ovčieho syra
  • 4 vajíčka
  • 4 červené reďkovky
  • 2 jarné cibuľky
  • 3 PL olivového oleja
  • pažítka
  • šťava z polovice citróna
  • soľ, mleté čierne korenie

Vajíčka uvarte natvrdo, ošúpte a nechajte úplne vychladnúť. Špenátové listy premyte a nechajte odkvapkať. Cibuľky a reďkovky podľa potreby dočistite a nakrájate na kolieska. Z cibuliek použite aj zelenú časť. Na tanier rovnomerne rozmiestnite listy špenátu a postupne prikladajte kúsky cibule, reďkovky, štvrtinky vajíčka, namrvený alebo na kocky pokrájaný syr, natrhané kúsky šunky a pažítku. V miske rozmiešajte olej s citrónovou šťavou, soľou a korením. Dresingom pokvapkajte porcie šalátu a servírujte s čerstvým alebo s opekaným pečivom.

Tip: Šalát je vhodný ako predjedlo alebo namiesto polievky. Ak namiesto šunky použijete grilované kuracie prsia alebo krevety, šalátik môžete servírovať i ako ľahší obed či večeru.


Rýchly špenátový koláč
Suroviny na 4 porcie

  • 1 balenie lístkového cesta
  • 400 g špenátových listov
  • 200 g tvrdého syra
  • 2 vajíčka
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 plátky masla
  • 1 topený syr v črievku
  • soľ, mleté čierne korenie
  • múka na podsypanie cesta
  • forma na pečenie

Špenátové listy premyte, nechajte odkvapkať a nasekajte nožom na menšie kúsky. Na panvici rozpustite maslo, pridajte špenát a krátko poduste. Pridajte prelisovaný cesnak, topený syr, soľ a korenie. Keď sa syr rozpustí, zalejte zmes rozšľahanými vajíčkami, vymiešajte všetko spolu na praženicu a odstavte bokom. Cesto na pomúčenej doske vyvaľkajte na kruh, vložte ho do tortovej formy tak, aby ste ním pokryli i steny. Prstami ho doformujte a popichajte vidličkou. Na cesto rozložte plnku, posypte nastrúhaným tvrdým syrom a upečte v rozohriatej rúre pri 220 stupňoch dozlatista. Pri servírovaní môžete koláč dozdobiť kyslou smotanou.


ico

Čo o ňom vieme

  • Špenát je jednoročná listová zelenina, ktorú si ľahko dopestuje aj sami. Treba si vedieť vybrať správnu odrodu a stihnúť včas jarný alebo jesenný výsev.
  • I napriek chybnej mienke o jeho vysokom obsahu železa je zdrojom cenných živín. Obsahuje karotenoidy či luteín, ktoré chránia sietnicu oka a pôsobia ako antioxidant, preto je vhodné ho konzumovať a ochrániť sa tak pred nádorovými ochoreniami.
  • Z minerálov je bohatý na draslík, čím dokáže regulovať vysoký krvný tlak. Je vhodný i na anémiu alebo na zápchu.
  • Čerstvé špenátové listy sa na trhoch a v obchodoch objavujú v dvoch farbách. Je to jarná a zimné odroda. Prvá musí mať sýtozelené až jasné listy, pri druhej sa nezľaknite tmavšej farby s nádychom červenkastej farby pri stonke. V obidvoch prípadoch však pri kúpe vyberajte zdravé pružné listy, bez známok schnutia či žltnutia.
  • Mladé zelené lístky špenátu môžete do varenia nahradiť mladou žihľavkou.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Všetko, čo rodiny milujú
  2. Nižšie náklady vo firme? Tri tipy, kde sa dá ušetriť
  3. Ako dlho trvá vybavenie hypotéky? Zopár dní, ale aj pár týždňov
  4. Ste si istí, že máte zdravé srdce? Skontrolujte si ho zadarmo
  5. Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach?
  6. Trpký darček od vlády: prichádza nová 8 % daň z poistiek
  7. Vynovená OMV v Košiciach ponúka príjemnú atmosféru i nové služby
  8. Keď Slováci krotia morský vietor
  9. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti?
  10. Volkswagen Touareg jazdí lepšie, než sme čakali
  1. Trpký darček od vlády: prichádza nová 8 % daň z poistiek
  2. Ako dlho trvá vybavenie hypotéky? Zopár dní, ale aj pár týždňov
  3. Všetko, čo rodiny milujú
  4. Bratislava má najmodernejšiu linku na triedenie surovín
  5. Vynovená OMV v Košiciach ponúka príjemnú atmosféru i nové služby
  6. Nižšie náklady vo firme? Tri tipy, kde sa dá ušetriť
  7. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti?
  8. Keď Slováci krotia morský vietor
  9. Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach?
  10. Park pod Kolibou prepája mesto s prírodou
  1. Pätnásť destinácií na letnú dovolenku s odletom z Bratislavy 24 468
  2. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti? 22 703
  3. Chystáte výlet do Rakúska? Toto miesto má najlepšie zážitky 10 910
  4. Trpký darček od vlády: prichádza nová 8 % daň z poistiek 5 036
  5. Ako vzniká jeden z najkvalitnejších kolagénov na Slovensku? 4 436
  6. Volkswagen Touareg jazdí lepšie, než sme čakali 3 959
  7. Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach? 3 873
  8. Jozef Bíreš: Čerstvé potraviny sú pre človeka najhodnotnejšie 3 081
  9. Ste si istí, že máte zdravé srdce? Skontrolujte si ho zadarmo 2 958
  10. Unikátne defilé vojenskej techniky na zemi aj vo vzduchu 2 841

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Michala Havrana

Ženské telo nepatrí fašistom (píše Michal Havran)

Nie je nič absurdnejšie, ako keď fašisti hovoria o ochrane života a rodiny.

DOMOV

Sulík: Je čistá ilúzia myslieť si, že nová vláda sa dá vyrokovať

Ficova hviezda padá, tvrdí šéf SaS Richard Sulík.

ŠPORT

Dúbravkova cena rapídne stúpla. Môže skončiť v Liverpoole?

Slovenský brankár splnil všetky očakávania vysoko nad plán.

Neprehliadnite tiež

Stĺpček Osmelené

Nerobme zo žien vrahyne detí

To, o čom sa treba rozprávať, je sexuálna výchova a prevencia.

Beh a pitný režim: Ako sa správne hydratovať?

Pri cieli schudnúť alebo zabehnúť nejaké preteky myslite na správne prijímanie tekutín.

Praktické rady, ako zariadiť detskú izbu

Pristupujte k detskej izbe vášho potomka s kreativitou aj rozumom.

Ako by mal vyzerať dobrý rozhovor o sexe? Trinásť tipov podľa odborníčok

Postup, ako sa začať s partnerom či partnerkou rozprávať o intímnom živote.

Pozrite si desať receptov na jahodové dezerty

Vybrali sme pre vás zaujímavé, svieže a chutné zákusky a torty plné jahôd.