Obľúbené nátierky

V detstve nenávidené, v dospelosti milované. Vhodné tak na raňajky, desiatu, ako i na rýchlu studenú večeru, a hlavne jednoduché na prípravu. Také sú domáce nátierky.

Tvarohová nátierka
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 400 g mäkkého tvarohu
  • 3 PL bieleho jogurtu
  • 50 ml mlieka
  • 4 jarné cibuľky
  • 2 hrste čerstvých byliniek (petržlen, pažítka, bazalka...)
  • soľ, mleté čierne korenie

Bylinky opláchnite, osušte a nasekajte nadrobno. Jarné cibuľky podľa potreby umyte, dočistite a pokrájajte na malé kúsky aj so zelenou časťou. Tvaroh, jogurt a mlieko rozmiešajte na krém a poriadne dochuťte soľou a korením. Nakoniec do nátierky vmiešajte nasekané bylinky a cibuľu. Servírujte s čerstvým pečivom a reďkovkou.

Tip: Pikantnosť a silnú vôňu nátierky môžete dosiahnuť pridaním koriandra, kôpru alebo chrenu. Naopak, jemnú chuť získate po primiešaní nakrájaných, na slnku sušených paradajok naložených v oleji.


Nátierka z údenej ryby
Suroviny na 4 porcie

  • 1 údenú makrelu
  • 2 jarné cibuľky
  • 50 g zmäknutého masla
  • 50 ml kyslej smotany
  • 1 ČL sterilizovaného chrenu
  • šťava a kôra z polovice citróna
  • nasekaná petržlenová vňať
  • soľ, mleté čierne korenie

Makrelu rozdeľte na filety, stiahnite z kože, vidličkou dočistite od kostí a natrhajte na kúsky. Primiešajte zmäknuté maslo, smotanu, citrónovú šťavu a kôru, chren, nasekanú cibuľu a petržlenovú vňať. Všetko dobre premiešajte a dochuťte soľou a korením. Servírujte s čerstvým alebo opekaným pečivom.

Tip: Nátierku môžete zvýrazniť pridaním balzamikového octu alebo horčice. Ak rybu pomeliete na mäsovom mlynčeku, aj tie najmenšie kostičky ostanú namotané vo vnútri noža.


Oškvarková nátierka
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 400 g bravčových oškvarkov
  • 3 vajíčka
  • 1 väčšia cibuľa
  • 2 sterilizované uhorky v sladko-kyslom náleve
  • horčica
  • soľ, mleté čierne korenie

Vajíčka uvarte natvrdo a ošúpte. Oškvarky najemno pomeľte na mäsovom mlynčeku. K oškvarkom primiešajte najemno nastrúhané vajíčka, uhorku a na drobno nasekanú cibuľu. Dochuťte horčicou, soľou a korením, rozmiešajte a skladujte v chladničke. Nátierka najlepšie vynikne na čerstvom gazdovskom chlebe s cibuľou, uhorkou alebo so sterilizovanou kapiou.

Tip: Ak chcete túto „nezdravú“ pochúťku odľahčiť, nahraďte časť oškvarkov dvoma uvarenými a pomletými zemiakmi.


Nátierka z olomouckých syrčekov
Suroviny na 4 porcie

  • 200 g olomouckých syrčekov
  • 200 g zemiakov
  • 100 g mäkkého tvarohu
  • 100 g masla
  • 1 menšia cibuľa
  • 50 ml mlieka
  • 1 ČL rasce
  • nasekaná pažítka
  • soľ, mleté čierne korenie

Umyté zemiaky uvarte v osolenej vode spolu s rascou do mäkka. Nechajte ich vychladnúť, ošúpte a nastrúhajte alebo roztlačte najemno. K zemiakom vidličkou primiešajte asi polovicu masla, pridajte najemno nastrúhané syrčeky, nadrobno nasekanú cibuľu, soľ a korenie. Všetko spolu premiešajte a odložte bokom. Tvaroh vyšľahajte so zvyšným zmäknutým maslom, mliekom a štipkou soli na hladký krém. Ten vmiešajte do zemiakovosyrčekovej zmesi a vymiešajte na nátierku. Servírujte s pečivom dozdobené vrstvou pažítky.

Tip: Syrčeky by mali byť dobre vyzreté. Milovníci typickej chuti zrejúceho syra môžu pri príprave úplne nahradiť zemiaky väčším množstvo syrčekov, tvarohu a masla.


Mrkvová nátierka
Suroviny na 4 porcie

  • 2 stredne veľké mrkvy
  • 1 balenie nátierkového masla bez príchute
  • 3 vajíčka
  • 2 PL kyslej smotany
  • soľ, mleté čierne korenie

Vajíčka uvarte natvrdo, po vychladnutí ošúpte a nastrúhajte na jemnom strúhadle. Vmiešajte ich do nátierkového masla spolu so smotanou a najemno nastrúhanou mrkvou. Dochuťte soľou a korením a môžete servírovať.

Tip: Pre ľahšiu stráviteľnosť najmenšími deťmi môžete nátierku pripravovať z varenej mrkvy. Naopak, dospelí si môžu do nátierky pridať i niekoľko strúčikov prelisovaného cesnaku alebo smotanu nahradiť majonézou.



ico

Užitočné rady

  • Prekvapila vás nečakaná návšteva? Nemusíte preto hneď utekať do obchodu. Práve nátierky sú ideálnym riešením na minutie domácich surovín. Šikovnejší využijú svoju fantáziu, tí menej nápadití radšej siahnu po osvedčenom recepte z kuchárskej knihy.
  • Nátierky sú ideálnym doplnkom každej oslavy. Nemusia sa dokonca servírovať výlučne s čerstvým pečivom alebo chlebom. Vďaka ich konzistencii môžete na tanieroch vyčarovať vábne vyzerajúce jednohubky z plnenej zeleniny či závitky zo syra a šunky.
  • Nátierka vymiešaná ručne bude vždy o niečo hustejšia a menej krémovejšia. Niektoré druhy nátierok si preto vyžadujú určitú jemnosť a krémovú, ba priam pastovú konzistenciu. Vtedy je lepšie si na pomoc zobrať mixér alebo šľahač.
  • Ak máte pocit, že vám pripravená nátierka po odležaní zredla, zahustite ju nastrúhaným tvrdým syrom s malým podielom tuku.
  • Pozor na drobné kúsky cibule, ktoré po nasolení pustia šťavu. Ak chcete takúto nátierku striekať na jednohubky ozdobnou špičkou, nemusela by vám držať ten správny tvar. Cibuľu nahraďte medvedím cesnakom alebo ňou posypte až naservírovaný kúsok.
  • Cibuľu vždy krájajte nadrobno nožom. Nepomáhajte si mlynčekom ani strúhadlom. Takto pripravená cibuľa niekedy zhorkne a pokazí chuť nátierky.
  • Neulakomte sa ani na rastlinné náhrady masla, ktoré by vám ani po dlhom čase v chladničke nemuseli stuhnúť na požadovanú konzistenciu.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  2. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  3. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  4. Talent - vzdelanie - úspech
  5. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
  6. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
  7. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  8. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  9. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
  10. Slovanet spustil LTE internet aj na juhu Tokaja
  1. Naše finančné družstvo - príbeh Mojmíra Begána
  2. Zastrašovanie od majiteľov hotela Danube nehoráznosťou!
  3. Naše finančné družstvo - postoj člena vyjadrený básňou
  4. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  5. Chceme, aby mali naši zákazníci z nakupovania zážitok
  6. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  7. Depresia. Kedy ju treba liečiť?
  8. Bratislavčania môžu žiadať príspevok na polopodzemné kontajnery
  9. Mototechna predala za päť rokov už 40 tisíc áut
  10. HubHub spája sily s Neulogy
  1. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 23 568
  2. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc 14 261
  3. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno? 9 844
  4. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 7 066
  5. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 6 224
  6. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu 5 623
  7. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 5 539
  8. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 4 533
  9. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 4 101
  10. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk 3 763

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Sardínsky šéfkuchár o Slovákoch: Netušia, čo si objednali

Ľudia sa tu medzi sebou nerozprávajú a nepremýšľajú, čo stihnú zjesť, hovorí Talian Andrea Ena.

KOMENTÁRE

Ficov recept na pokoj v dome

Ktosi by mohol premiérovi poslať faktúru za prácu, ktorú jedným svojim vystúpením vyhodil do luftu.

Neprehliadnite tiež

Advokátka zvierat: Tyrani vedia, čo robia a často z toho majú príjemné pocity

Právnička a aktivistka Zuzana Stanová prispela k novele zákona, ktorá vraví že, zviera nie je vec.

Domáce spa: Ako sa zbaviť stresu v kúpeľni?

Wellness v pohodlí domova je ideálnou formou ako načerpať nové sily a ešte aj skrášliť svoj zovňajšok.

Stubai: Do lyžiarskeho raja cestuje čoraz viac Slovákov

Chcete si byť snehom istí? Navštívte tirolské ľadovce v rakúskom Stubai.

Preplávala Lamanšský prieliv: Na tých, ktorí o mne pochybovali, sa teraz smejem

Diaľková plavkyňa Zuzana Jusková predbehla aj svojich mužských kolegov.

Reishi: Prečo je ázijská huba kráľovnou medzi prírodnými liečivami?

Prezývajú ju aj zázračná, huba bohov či huba s duchovnou silou.