Obľúbené nátierky

V detstve nenávidené, v dospelosti milované. Vhodné tak na raňajky, desiatu, ako i na rýchlu studenú večeru, a hlavne jednoduché na prípravu. Také sú domáce nátierky.

Tvarohová nátierka
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 400 g mäkkého tvarohu
  • 3 PL bieleho jogurtu
  • 50 ml mlieka
  • 4 jarné cibuľky
  • 2 hrste čerstvých byliniek (petržlen, pažítka, bazalka...)
  • soľ, mleté čierne korenie

Bylinky opláchnite, osušte a nasekajte nadrobno. Jarné cibuľky podľa potreby umyte, dočistite a pokrájajte na malé kúsky aj so zelenou časťou. Tvaroh, jogurt a mlieko rozmiešajte na krém a poriadne dochuťte soľou a korením. Nakoniec do nátierky vmiešajte nasekané bylinky a cibuľu. Servírujte s čerstvým pečivom a reďkovkou.

Tip: Pikantnosť a silnú vôňu nátierky môžete dosiahnuť pridaním koriandra, kôpru alebo chrenu. Naopak, jemnú chuť získate po primiešaní nakrájaných, na slnku sušených paradajok naložených v oleji.


Nátierka z údenej ryby
Suroviny na 4 porcie

  • 1 údenú makrelu
  • 2 jarné cibuľky
  • 50 g zmäknutého masla
  • 50 ml kyslej smotany
  • 1 ČL sterilizovaného chrenu
  • šťava a kôra z polovice citróna
  • nasekaná petržlenová vňať
  • soľ, mleté čierne korenie

Makrelu rozdeľte na filety, stiahnite z kože, vidličkou dočistite od kostí a natrhajte na kúsky. Primiešajte zmäknuté maslo, smotanu, citrónovú šťavu a kôru, chren, nasekanú cibuľu a petržlenovú vňať. Všetko dobre premiešajte a dochuťte soľou a korením. Servírujte s čerstvým alebo opekaným pečivom.

Tip: Nátierku môžete zvýrazniť pridaním balzamikového octu alebo horčice. Ak rybu pomeliete na mäsovom mlynčeku, aj tie najmenšie kostičky ostanú namotané vo vnútri noža.


Oškvarková nátierka
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 400 g bravčových oškvarkov
  • 3 vajíčka
  • 1 väčšia cibuľa
  • 2 sterilizované uhorky v sladko-kyslom náleve
  • horčica
  • soľ, mleté čierne korenie

Vajíčka uvarte natvrdo a ošúpte. Oškvarky najemno pomeľte na mäsovom mlynčeku. K oškvarkom primiešajte najemno nastrúhané vajíčka, uhorku a na drobno nasekanú cibuľu. Dochuťte horčicou, soľou a korením, rozmiešajte a skladujte v chladničke. Nátierka najlepšie vynikne na čerstvom gazdovskom chlebe s cibuľou, uhorkou alebo so sterilizovanou kapiou.

Tip: Ak chcete túto „nezdravú“ pochúťku odľahčiť, nahraďte časť oškvarkov dvoma uvarenými a pomletými zemiakmi.


Nátierka z olomouckých syrčekov
Suroviny na 4 porcie

  • 200 g olomouckých syrčekov
  • 200 g zemiakov
  • 100 g mäkkého tvarohu
  • 100 g masla
  • 1 menšia cibuľa
  • 50 ml mlieka
  • 1 ČL rasce
  • nasekaná pažítka
  • soľ, mleté čierne korenie

Umyté zemiaky uvarte v osolenej vode spolu s rascou do mäkka. Nechajte ich vychladnúť, ošúpte a nastrúhajte alebo roztlačte najemno. K zemiakom vidličkou primiešajte asi polovicu masla, pridajte najemno nastrúhané syrčeky, nadrobno nasekanú cibuľu, soľ a korenie. Všetko spolu premiešajte a odložte bokom. Tvaroh vyšľahajte so zvyšným zmäknutým maslom, mliekom a štipkou soli na hladký krém. Ten vmiešajte do zemiakovosyrčekovej zmesi a vymiešajte na nátierku. Servírujte s pečivom dozdobené vrstvou pažítky.

Tip: Syrčeky by mali byť dobre vyzreté. Milovníci typickej chuti zrejúceho syra môžu pri príprave úplne nahradiť zemiaky väčším množstvo syrčekov, tvarohu a masla.


Mrkvová nátierka
Suroviny na 4 porcie

  • 2 stredne veľké mrkvy
  • 1 balenie nátierkového masla bez príchute
  • 3 vajíčka
  • 2 PL kyslej smotany
  • soľ, mleté čierne korenie

Vajíčka uvarte natvrdo, po vychladnutí ošúpte a nastrúhajte na jemnom strúhadle. Vmiešajte ich do nátierkového masla spolu so smotanou a najemno nastrúhanou mrkvou. Dochuťte soľou a korením a môžete servírovať.

Tip: Pre ľahšiu stráviteľnosť najmenšími deťmi môžete nátierku pripravovať z varenej mrkvy. Naopak, dospelí si môžu do nátierky pridať i niekoľko strúčikov prelisovaného cesnaku alebo smotanu nahradiť majonézou.



ico

Užitočné rady

  • Prekvapila vás nečakaná návšteva? Nemusíte preto hneď utekať do obchodu. Práve nátierky sú ideálnym riešením na minutie domácich surovín. Šikovnejší využijú svoju fantáziu, tí menej nápadití radšej siahnu po osvedčenom recepte z kuchárskej knihy.
  • Nátierky sú ideálnym doplnkom každej oslavy. Nemusia sa dokonca servírovať výlučne s čerstvým pečivom alebo chlebom. Vďaka ich konzistencii môžete na tanieroch vyčarovať vábne vyzerajúce jednohubky z plnenej zeleniny či závitky zo syra a šunky.
  • Nátierka vymiešaná ručne bude vždy o niečo hustejšia a menej krémovejšia. Niektoré druhy nátierok si preto vyžadujú určitú jemnosť a krémovú, ba priam pastovú konzistenciu. Vtedy je lepšie si na pomoc zobrať mixér alebo šľahač.
  • Ak máte pocit, že vám pripravená nátierka po odležaní zredla, zahustite ju nastrúhaným tvrdým syrom s malým podielom tuku.
  • Pozor na drobné kúsky cibule, ktoré po nasolení pustia šťavu. Ak chcete takúto nátierku striekať na jednohubky ozdobnou špičkou, nemusela by vám držať ten správny tvar. Cibuľu nahraďte medvedím cesnakom alebo ňou posypte až naservírovaný kúsok.
  • Cibuľu vždy krájajte nadrobno nožom. Nepomáhajte si mlynčekom ani strúhadlom. Takto pripravená cibuľa niekedy zhorkne a pokazí chuť nátierky.
  • Neulakomte sa ani na rastlinné náhrady masla, ktoré by vám ani po dlhom čase v chladničke nemuseli stuhnúť na požadovanú konzistenciu.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Aký bude váš doplnkový dôchodok
  2. Premýšľate nad kúpou last minute dovolenky v Egypte?
  3. Vaginálne mykózy – ako sa im brániť?
  4. Bolesti hlavy, brucha či únava? Môžu za to možno aj parazity!
  5. Neviete si vybrať správne miesto na dovolenku v Grécku?
  6. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  7. Jednoduchá mobilná tlač z vášho smartfónu, alebo tabletu?
  8. Vďaka úveru na rekonštrukciu môžete ušetriť tisícky EUR
  9. Zažite vašu vysnívanú dovolenku na Bali
  10. Deň detí oslavujeme štyri dni. Iba v Borylande!
  1. Kúpte si nehnuteľnosť v 5* luxusnom rezorte v zálive Sistiana
  2. Odmeny za diplomové práce na Stavebnej fakulte STU v Bratislave
  3. Zmluva o nájme pre ambasádu USA neoprávnene zaradená do programu
  4. 4* projekt víl a apartmánov priamo na pobreží, Chorvátsko
  5. Slováci rozhodli o najlepšom!
  6. AAA Auto má nový úver pre živnostníkov
  7. Aký bude váš doplnkový dôchodok
  8. Kúpeľňa - profesionálne informácie pri jej zhotovení
  9. V Prešove sa dnes tankuje za euro. Aj prémiové palivá
  10. Dobrodružstvo s vodou
  1. Aký bude váš doplnkový dôchodok 9 041
  2. Bolesti hlavy, brucha či únava? Môžu za to možno aj parazity! 5 159
  3. Neobvyklý objav, ktorý umožňuje zvládnuť angličtinu za 2 týždne 5 087
  4. Od 1. júla už prestanete chodiť na poštu! 5 077
  5. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a. 3 873
  6. Vaginálne mykózy – ako sa im brániť? 3 862
  7. Jarabinky Grande odštartovali predaj zaujímavými cenami bytov 3 350
  8. Premýšľate nad kúpou last minute dovolenky v Egypte? 3 350
  9. Neviete si vybrať správne miesto na dovolenku v Grécku? 3 254
  10. V Prešove sa dnes tankuje za euro. Aj prémiové palivá 2 542

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Aj na dedine sa hrá inak. Šampionát dvadsaťjednotiek je neregulárny

UEFA urobila niekoľko viditeľných prešľapov. Majstrovstvá Európy do 21 rokov stratili vážnosť a serióznosť.

PLUS

Trinásť rokov trpí epilepsiou. Na Slovensku jej nedokázali pomôcť

Návšteva neurológa sa zmenila na sexuálne obťažovanie.

Neprehliadnite tiež

Keď klobúky hrajú prím: Takéto bizarné kúsky sa nosia vo vysokej spoločnosti

Päťdňové kráľovské konské dostihy patria medzi vrcholné podujatia spoločenskej sezóny v Anglicku.

Mäso, zelenina aj syry. Vybrali sme desať receptov na letnú grilovačku

Pripravte si poriadnu záhradnú párty, ktorá neskončí len pri pri klobáskach. Máme pre vás tipy na grilovanie.

Zámky, záhrady, pevnosti. Na Morave si vychutnáte barok všetkými zmyslami

Viaceré moravské barokové skvosty sú súčasťou svetového dedičstva UNESCO.

Osvedčený návod na prežitie leta

Letné horúčavy sú zaťažkávacou skúškou aj pre zdravých, nehovoriac o senioroch a ľuďoch trpiacich závažnými ochoreniami.