Obľúbené nátierky

V detstve nenávidené, v dospelosti milované. Vhodné tak na raňajky, desiatu, ako i na rýchlu studenú večeru, a hlavne jednoduché na prípravu. Také sú domáce nátierky.

Tvarohová nátierka
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 400 g mäkkého tvarohu
  • 3 PL bieleho jogurtu
  • 50 ml mlieka
  • 4 jarné cibuľky
  • 2 hrste čerstvých byliniek (petržlen, pažítka, bazalka...)
  • soľ, mleté čierne korenie

Bylinky opláchnite, osušte a nasekajte nadrobno. Jarné cibuľky podľa potreby umyte, dočistite a pokrájajte na malé kúsky aj so zelenou časťou. Tvaroh, jogurt a mlieko rozmiešajte na krém a poriadne dochuťte soľou a korením. Nakoniec do nátierky vmiešajte nasekané bylinky a cibuľu. Servírujte s čerstvým pečivom a reďkovkou.

Tip: Pikantnosť a silnú vôňu nátierky môžete dosiahnuť pridaním koriandra, kôpru alebo chrenu. Naopak, jemnú chuť získate po primiešaní nakrájaných, na slnku sušených paradajok naložených v oleji.


Nátierka z údenej ryby
Suroviny na 4 porcie

  • 1 údenú makrelu
  • 2 jarné cibuľky
  • 50 g zmäknutého masla
  • 50 ml kyslej smotany
  • 1 ČL sterilizovaného chrenu
  • šťava a kôra z polovice citróna
  • nasekaná petržlenová vňať
  • soľ, mleté čierne korenie

Makrelu rozdeľte na filety, stiahnite z kože, vidličkou dočistite od kostí a natrhajte na kúsky. Primiešajte zmäknuté maslo, smotanu, citrónovú šťavu a kôru, chren, nasekanú cibuľu a petržlenovú vňať. Všetko dobre premiešajte a dochuťte soľou a korením. Servírujte s čerstvým alebo opekaným pečivom.

Tip: Nátierku môžete zvýrazniť pridaním balzamikového octu alebo horčice. Ak rybu pomeliete na mäsovom mlynčeku, aj tie najmenšie kostičky ostanú namotané vo vnútri noža.


Oškvarková nátierka
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 400 g bravčových oškvarkov
  • 3 vajíčka
  • 1 väčšia cibuľa
  • 2 sterilizované uhorky v sladko-kyslom náleve
  • horčica
  • soľ, mleté čierne korenie

Vajíčka uvarte natvrdo a ošúpte. Oškvarky najemno pomeľte na mäsovom mlynčeku. K oškvarkom primiešajte najemno nastrúhané vajíčka, uhorku a na drobno nasekanú cibuľu. Dochuťte horčicou, soľou a korením, rozmiešajte a skladujte v chladničke. Nátierka najlepšie vynikne na čerstvom gazdovskom chlebe s cibuľou, uhorkou alebo so sterilizovanou kapiou.

Tip: Ak chcete túto „nezdravú“ pochúťku odľahčiť, nahraďte časť oškvarkov dvoma uvarenými a pomletými zemiakmi.


Nátierka z olomouckých syrčekov
Suroviny na 4 porcie

  • 200 g olomouckých syrčekov
  • 200 g zemiakov
  • 100 g mäkkého tvarohu
  • 100 g masla
  • 1 menšia cibuľa
  • 50 ml mlieka
  • 1 ČL rasce
  • nasekaná pažítka
  • soľ, mleté čierne korenie

Umyté zemiaky uvarte v osolenej vode spolu s rascou do mäkka. Nechajte ich vychladnúť, ošúpte a nastrúhajte alebo roztlačte najemno. K zemiakom vidličkou primiešajte asi polovicu masla, pridajte najemno nastrúhané syrčeky, nadrobno nasekanú cibuľu, soľ a korenie. Všetko spolu premiešajte a odložte bokom. Tvaroh vyšľahajte so zvyšným zmäknutým maslom, mliekom a štipkou soli na hladký krém. Ten vmiešajte do zemiakovosyrčekovej zmesi a vymiešajte na nátierku. Servírujte s pečivom dozdobené vrstvou pažítky.

Tip: Syrčeky by mali byť dobre vyzreté. Milovníci typickej chuti zrejúceho syra môžu pri príprave úplne nahradiť zemiaky väčším množstvo syrčekov, tvarohu a masla.


Mrkvová nátierka
Suroviny na 4 porcie

  • 2 stredne veľké mrkvy
  • 1 balenie nátierkového masla bez príchute
  • 3 vajíčka
  • 2 PL kyslej smotany
  • soľ, mleté čierne korenie

Vajíčka uvarte natvrdo, po vychladnutí ošúpte a nastrúhajte na jemnom strúhadle. Vmiešajte ich do nátierkového masla spolu so smotanou a najemno nastrúhanou mrkvou. Dochuťte soľou a korením a môžete servírovať.

Tip: Pre ľahšiu stráviteľnosť najmenšími deťmi môžete nátierku pripravovať z varenej mrkvy. Naopak, dospelí si môžu do nátierky pridať i niekoľko strúčikov prelisovaného cesnaku alebo smotanu nahradiť majonézou.



ico

Užitočné rady

  • Prekvapila vás nečakaná návšteva? Nemusíte preto hneď utekať do obchodu. Práve nátierky sú ideálnym riešením na minutie domácich surovín. Šikovnejší využijú svoju fantáziu, tí menej nápadití radšej siahnu po osvedčenom recepte z kuchárskej knihy.
  • Nátierky sú ideálnym doplnkom každej oslavy. Nemusia sa dokonca servírovať výlučne s čerstvým pečivom alebo chlebom. Vďaka ich konzistencii môžete na tanieroch vyčarovať vábne vyzerajúce jednohubky z plnenej zeleniny či závitky zo syra a šunky.
  • Nátierka vymiešaná ručne bude vždy o niečo hustejšia a menej krémovejšia. Niektoré druhy nátierok si preto vyžadujú určitú jemnosť a krémovú, ba priam pastovú konzistenciu. Vtedy je lepšie si na pomoc zobrať mixér alebo šľahač.
  • Ak máte pocit, že vám pripravená nátierka po odležaní zredla, zahustite ju nastrúhaným tvrdým syrom s malým podielom tuku.
  • Pozor na drobné kúsky cibule, ktoré po nasolení pustia šťavu. Ak chcete takúto nátierku striekať na jednohubky ozdobnou špičkou, nemusela by vám držať ten správny tvar. Cibuľu nahraďte medvedím cesnakom alebo ňou posypte až naservírovaný kúsok.
  • Cibuľu vždy krájajte nadrobno nožom. Nepomáhajte si mlynčekom ani strúhadlom. Takto pripravená cibuľa niekedy zhorkne a pokazí chuť nátierky.
  • Neulakomte sa ani na rastlinné náhrady masla, ktoré by vám ani po dlhom čase v chladničke nemuseli stuhnúť na požadovanú konzistenciu.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Rastie nám pokrivená generácia?
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  4. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  7. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 14 610
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 10 484
  3. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 6 052
  4. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 3 007
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 2 122
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 620
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 315
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 279
  9. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 212
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky 686

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Sagan, Sagan a opäť Sagan. Chlapec bez nervov je tretí raz majstrom sveta

Pre mňa je to neuveriteľné, výnimočné, vravel slovenský cyklista.

ŠPORT

Titul venoval Sagan manželke a šampiónovi, ktorý zahynul

Využil jedinú šancu, ktorú mal. Má tretí titul majstra sveta.

ŠPORT

Peter Sagan: Superstar made in Slovakia

Začínal na sestrinom bicykli, dnes zarába šesť miliónov ročne.

Neprehliadnite tiež

Návrhári o ekológii v móde: Je trvalá udržateľnosť budúcnosťou?

Desať známych mien slovenskej módy prezradilo, čo si myslia o ekologickom módnom biznise.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V najnovšom čísle nájdete rozhovor s terapeutkou Katarínou Sipos o tom, ako rodičia vplývajú na správanie a zmýšľanie svojich detí.

Päť tipov na rýchle recepty s maslovou tekvicou

Tekvica je symbolom jesene. Jej využitie v kuchyni môže byť naozaj pestré.