Obľúbené nátierky

V detstve nenávidené, v dospelosti milované. Vhodné tak na raňajky, desiatu, ako i na rýchlu studenú večeru, a hlavne jednoduché na prípravu. Také sú domáce nátierky.

Tvarohová nátierka
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 400 g mäkkého tvarohu
  • 3 PL bieleho jogurtu
  • 50 ml mlieka
  • 4 jarné cibuľky
  • 2 hrste čerstvých byliniek (petržlen, pažítka, bazalka...)
  • soľ, mleté čierne korenie

Bylinky opláchnite, osušte a nasekajte nadrobno. Jarné cibuľky podľa potreby umyte, dočistite a pokrájajte na malé kúsky aj so zelenou časťou. Tvaroh, jogurt a mlieko rozmiešajte na krém a poriadne dochuťte soľou a korením. Nakoniec do nátierky vmiešajte nasekané bylinky a cibuľu. Servírujte s čerstvým pečivom a reďkovkou.

Tip: Pikantnosť a silnú vôňu nátierky môžete dosiahnuť pridaním koriandra, kôpru alebo chrenu. Naopak, jemnú chuť získate po primiešaní nakrájaných, na slnku sušených paradajok naložených v oleji.


Nátierka z údenej ryby
Suroviny na 4 porcie

  • 1 údenú makrelu
  • 2 jarné cibuľky
  • 50 g zmäknutého masla
  • 50 ml kyslej smotany
  • 1 ČL sterilizovaného chrenu
  • šťava a kôra z polovice citróna
  • nasekaná petržlenová vňať
  • soľ, mleté čierne korenie

Makrelu rozdeľte na filety, stiahnite z kože, vidličkou dočistite od kostí a natrhajte na kúsky. Primiešajte zmäknuté maslo, smotanu, citrónovú šťavu a kôru, chren, nasekanú cibuľu a petržlenovú vňať. Všetko dobre premiešajte a dochuťte soľou a korením. Servírujte s čerstvým alebo opekaným pečivom.

Tip: Nátierku môžete zvýrazniť pridaním balzamikového octu alebo horčice. Ak rybu pomeliete na mäsovom mlynčeku, aj tie najmenšie kostičky ostanú namotané vo vnútri noža.


Oškvarková nátierka
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 400 g bravčových oškvarkov
  • 3 vajíčka
  • 1 väčšia cibuľa
  • 2 sterilizované uhorky v sladko-kyslom náleve
  • horčica
  • soľ, mleté čierne korenie

Vajíčka uvarte natvrdo a ošúpte. Oškvarky najemno pomeľte na mäsovom mlynčeku. K oškvarkom primiešajte najemno nastrúhané vajíčka, uhorku a na drobno nasekanú cibuľu. Dochuťte horčicou, soľou a korením, rozmiešajte a skladujte v chladničke. Nátierka najlepšie vynikne na čerstvom gazdovskom chlebe s cibuľou, uhorkou alebo so sterilizovanou kapiou.

Tip: Ak chcete túto „nezdravú“ pochúťku odľahčiť, nahraďte časť oškvarkov dvoma uvarenými a pomletými zemiakmi.


Nátierka z olomouckých syrčekov
Suroviny na 4 porcie

  • 200 g olomouckých syrčekov
  • 200 g zemiakov
  • 100 g mäkkého tvarohu
  • 100 g masla
  • 1 menšia cibuľa
  • 50 ml mlieka
  • 1 ČL rasce
  • nasekaná pažítka
  • soľ, mleté čierne korenie

Umyté zemiaky uvarte v osolenej vode spolu s rascou do mäkka. Nechajte ich vychladnúť, ošúpte a nastrúhajte alebo roztlačte najemno. K zemiakom vidličkou primiešajte asi polovicu masla, pridajte najemno nastrúhané syrčeky, nadrobno nasekanú cibuľu, soľ a korenie. Všetko spolu premiešajte a odložte bokom. Tvaroh vyšľahajte so zvyšným zmäknutým maslom, mliekom a štipkou soli na hladký krém. Ten vmiešajte do zemiakovosyrčekovej zmesi a vymiešajte na nátierku. Servírujte s pečivom dozdobené vrstvou pažítky.

Tip: Syrčeky by mali byť dobre vyzreté. Milovníci typickej chuti zrejúceho syra môžu pri príprave úplne nahradiť zemiaky väčším množstvo syrčekov, tvarohu a masla.


Mrkvová nátierka
Suroviny na 4 porcie

  • 2 stredne veľké mrkvy
  • 1 balenie nátierkového masla bez príchute
  • 3 vajíčka
  • 2 PL kyslej smotany
  • soľ, mleté čierne korenie

Vajíčka uvarte natvrdo, po vychladnutí ošúpte a nastrúhajte na jemnom strúhadle. Vmiešajte ich do nátierkového masla spolu so smotanou a najemno nastrúhanou mrkvou. Dochuťte soľou a korením a môžete servírovať.

Tip: Pre ľahšiu stráviteľnosť najmenšími deťmi môžete nátierku pripravovať z varenej mrkvy. Naopak, dospelí si môžu do nátierky pridať i niekoľko strúčikov prelisovaného cesnaku alebo smotanu nahradiť majonézou.



ico

Užitočné rady

  • Prekvapila vás nečakaná návšteva? Nemusíte preto hneď utekať do obchodu. Práve nátierky sú ideálnym riešením na minutie domácich surovín. Šikovnejší využijú svoju fantáziu, tí menej nápadití radšej siahnu po osvedčenom recepte z kuchárskej knihy.
  • Nátierky sú ideálnym doplnkom každej oslavy. Nemusia sa dokonca servírovať výlučne s čerstvým pečivom alebo chlebom. Vďaka ich konzistencii môžete na tanieroch vyčarovať vábne vyzerajúce jednohubky z plnenej zeleniny či závitky zo syra a šunky.
  • Nátierka vymiešaná ručne bude vždy o niečo hustejšia a menej krémovejšia. Niektoré druhy nátierok si preto vyžadujú určitú jemnosť a krémovú, ba priam pastovú konzistenciu. Vtedy je lepšie si na pomoc zobrať mixér alebo šľahač.
  • Ak máte pocit, že vám pripravená nátierka po odležaní zredla, zahustite ju nastrúhaným tvrdým syrom s malým podielom tuku.
  • Pozor na drobné kúsky cibule, ktoré po nasolení pustia šťavu. Ak chcete takúto nátierku striekať na jednohubky ozdobnou špičkou, nemusela by vám držať ten správny tvar. Cibuľu nahraďte medvedím cesnakom alebo ňou posypte až naservírovaný kúsok.
  • Cibuľu vždy krájajte nadrobno nožom. Nepomáhajte si mlynčekom ani strúhadlom. Takto pripravená cibuľa niekedy zhorkne a pokazí chuť nátierky.
  • Neulakomte sa ani na rastlinné náhrady masla, ktoré by vám ani po dlhom čase v chladničke nemuseli stuhnúť na požadovanú konzistenciu.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  9. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  10. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 16 836
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 13 611
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 985
  4. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 150
  5. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 7 182
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 5 610
  7. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 4 707
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 180
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 2 906
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto 2 446

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Viac stíhačiek ako my kúpili z okolitých krajín len Poliaci

Náklady na letovú hodinu majú americké F-16 rádovo vyššie ako gripeny.

Autorská strana Beaty Balogovej

Trump sa hrá so svetom ako rozmaznané dieťa

Je to najveľkolepejšia telenovela akú Biely Dom doteraz vysielal.

Neprehliadnite tiež

Británia zverejnila oficiálne fotky z krstín princa Louisa

Najmladšieho člena britskej kráľovskej rodiny pokrstili 9. júla.

Herečka Judit Bárdos: Nie každá chvíľa v tomto povolaní vás stopercentne baví

Herečka rozpráva o novom filme i o tom, prečo jej prekáža pozornosť.