Tatársky biftek

Aj vo vás sa z času na čas zobudí šelma s veľkou chuťou na niečo surové? Tak potom neváhajte a pripravte si tatársky biftek!

Pravý tatársky biftek
Suroviny na 4 porcie

  • 600 g hovädzej sviečkovej
  • 4 žĺtky
  • 2 väčšie cibule
  • soľ, mleté čierne korenie
  • horčica
  • kečup
  • worcestrova omáčka
  • olivový olej
  • plátky citrónu
  • mletá paprika
  • kapary
  • petržlenová vňať

Surové mäso zbavené žiliek naškrabte ostrým nožom kolmo na vlákna, potom ho kolísavým pohybom noža sekajte niekoľko minút, kým nevznikne jemná mäsová kaša. Na zjednodušenie postupu môžete mäso niekoľkokrát premlieť na mäsovom mlynčeku alebo rozbiť sekacími nožmi v robote. Pripravenú hmotu osoľte a okoreňte, primiešajte trošku olivového oleja a rozdeľte na štyri časti. Z nich vytvarujte hrubšie bochníčky, do ktorých naolejovanou lyžicou urobte v strede plytkú jamku, do ktorej oddeľte žĺtok. Hotový biftek naservírujte na tanier spolu s nadrobno nasekanou cibuľou, petržlenovou vňaťou, kaparmi a plátkami citróna. Zvlášť naservírujte pripravené hrianky a ostatné pochutiny ako kečup, horčicu a koreniny, ktorými si každý stolovník pri miešaní dochutí svoj tatarák sám.

Tip: Najvhodnejšou prílohou k mäsovému tatárskemu bifteku sú hrianky potreté cesnakom. Žĺtok môžete na mäso naservírovať i v umytej škrupinke od vajíčka.


"Tatarák" nemusí byť vždy zo surového mäsa. Možno vás oslovia i jeho nepravé podoby.

Zeleninový tatarák
Suroviny na 4 porcie

    • 2 PL nastrúhanej mrkvy
    • 2 PL nastrúhaného zeleru
    • 1 paradajka
    • 4 strúčiky cesnaku
    • 1 nadrobno nakrájaná cibuľa
    • 2 PL strúhaného syra
    • 3 PL mletých vlašských orechov
    • 1 PL worcestrovej omáčky
    • 1 PL balzamikového octu
    • 1 PL horčice
    • 1 PL olivového oleja
    • soľ, mleté čierne korenie
    • nasekaná petržlenová vňať

  • prúžky farebnej papriky

Zmiešajte postrúhanú mrkvu, zeler, syr, nasekanú cibuľu, petržlenovú vňať s prelisovaným cesnakom a olejom. Pridajte na malé kocky nakrájanú dužinu z paradajky zbavenú semienok a šťavy, horčicu, worcestrovu omáčku, balzamikový ocot a mleté orechy. Všetko premiešajte na zmes podobnú nátierke a dochuťte soľou a korením. Servírujte natreté na hriankach alebo s chrumkavými kúskami bagety dozdobené tenkými prúžkami hrubostennej farebnej papriky.

Tip: Ak si môžete vybrať, snažte sa použiť sladšie odrody cibule, akou je španielska cibuľa alebo šalotka. Ak sa vám zdá chuť tataráku nevýrazná, pridajte nasekanú feferónku alebo kajenské korenie.


Tatársky biftek z lososa
Suroviny na 4 porcie

    • 400 g filety z lososa
    • 1-2 šalotky
    • 2 PL olivový olej
    • 1 ČL dijonskej horčice
    • soľ, mleté biele korenie
    • kôpor
    • citrónová šťava

Z lososa podľa potreby stiahnite kožu, vyberte väčšie kosti a mäso naškriabte alebo nakrájajte na maličké kocky. Postupne primiešavajte nadrobno nasekanú šalotku, olej, horčicu, citrónovú alebo limetkovú šťavu a nakoniec dochuťte soľou a korením. Servírujte s nasucho opekanými kúskami bagety dozdobené nasekaným kôprom.

Tip: Nebojte sa experimentovania a nových chutí. Veľmi dobrou voľbou je ak tatarák pripravíte z dvoch tretín surovej a jednej tretiny údenej ryby. Namiesto kôpru môžete lososa ochutiť mletou rascou a hmotu doplniť o nadrobno nasekanú šalátovú uhorku.


Falošný tatarák
Suroviny na 4 porcie

    • 200 g tvrdého syra
    • 1 uhorka v sladkokyslom náleve
    • 1 cibuľa
    • 3 PL pečeňovej paštéty
    • 4 strúčiky cesnaku
    • 2 PL pikantného kečupu
    • 1 PL horčice

  • 1 PL worcestrovej omáčky
  • 1 PL sójovej omáčky
  • mletá štipľavá paprika
  • soľ, mleté čierne korenie

Syr s vysokým obsahom tuku a väčšiu sterilizovanú uhorku nastrúhajte na jemnom strúhadle. Pridajte nadrobno pokrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak a pečeňovú paštétu. Rozmiešajte a postupne zapracúvajte do hmoty kečup, horčicu, worcestrovu a sójovú omáčku. Podľa chuti dochuťte soľou, korením a štipľavou paprikou alebo práškovým čili korením. Servírujte natenko natreté na cesnakových hriankach dozdobené čerstvou zeleninou.


ico

Zaujímavé postrehy...

    • Tatársky biftek sa oddávna pripravuje z pravej surovej hovädzej sviečkovej, ktorá by mala byť dobre odležaná. V súčasnosti sa už v reštauráciách po celom svete stretnete i s tatarákom z rybacieho mäsa, z čerstvých kačacích pŕs, marinovanej diviny či dokonca z pštrosieho mäsa.
    • Čerstvé hovädzie mäso i lososa či tuniaka nechajte niekoľko dní pred prípravou zamraziť. Po vytiahnutí z mrazničky sa vám bude s mäsom lepšie pracovať a škrabanie pôjde pekne od ruky. Navyše sa mrazom zničia, aspoň čiastočne, nežiaduce parazity žijúce v mäse.
    • Vegetariáni si môže pripraviť okrem tataráku z čisto surovej zeleniny i akúsi „falošnú“ formu nátierky k hriankam z dusených šampiňónov, hlivy, varených zemiakov až po grilovaný baklažán, cuketu a pod...
    • Menšie porcie dobre ochuteného tatárskeho bifteku, či už mäsového, alebo zeleninového, na opražených kúskoch pečiva sa výborne hodia ako chuťovky alebo predjedlo na rodinnú oslavu.
    • Tatarák je najlepšie pripravovať vždy z čerstvých surovín, a to hneď na priamu konzumáciu. Nie je vhodné pripravovať ho hlboko do zásoby a tiež mraziť.
  • História tatárskeho bifteku siaha až do čias Hunov na čele s Attilom bojovníkom. Bojovníci jedli prevažne surové mäso, ktoré ráno zavesili pod sedlo a po celodennom jazdení bolo mäso dostatočne naklepané a ochutené nie príliš lákavým potom koní.
  • Tatarák je i predchodcom dnešného hamburgera. Traduje sa, že jeden krčmár z Hamburgu vyskúšal na panvici opiecť kus pomletého mäsa vytvarovaného do hrubého bochníka, ktorý dobre držal tvar. Lákavé vône opekajúce sa mäsa položeného na chlebe nenechali stravníkov chladnými. A ich ten hamburger sa už moc nelíši od dnešnej žemle plnenej mäsom a všakovakou oblohou.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  2. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  4. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  5. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  6. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  7. Kam do tepla v januári?
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely
  9. Konzultácia so svetovými odborníkmi dokáže zachrániť život
  10. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru?
  1. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  2. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  3. Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností
  4. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  5. Tipy pre atraktívne poprsie po dojčení. Plastike povedzte nie
  6. Stanovisko spoločnosti Advokátska kancelária JUDr. Radomír Bžán
  7. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy
  8. Iba dnes: Narodeninové predplatné SME.sk za 25 eur
  9. Denník SME oslavuje 25 rokov rekordným počtom predplatiteľov
  10. Najinzerovanejšie zánovné auto roku 2017? Mnohých to prekvapí
  1. Iba dnes: Narodeninové predplatné SME.sk za 25 eur 16 544
  2. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 5 788
  3. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 4 485
  4. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 4 349
  5. Kam do tepla v januári? 2 498
  6. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru? 2 360
  7. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 2 356
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 2 167
  9. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate 1 307
  10. Konzultácia so svetovými odborníkmi dokáže zachrániť život 1 069

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Harabin si za prezidenta trúfa, no k petícii sa nehlási

Občiansky kandidát na prezidenta potrebuje 15-tisíc podpisov. Bývalý šéf Najvyššieho súdu hovorí, že masovejšia podpora by ho do volieb posmelila.

KOMENTÁRE

Harabin je šašo, nebezpečný bude Kotleba

Kotleba nemá čo prehrať, s hanbou neodíde, môže len oživiť svoj kapitál.

ŠPORT

Šatan a Ramsay spravili to, na čo ich predchodcovia nemali guráž

Na olympiádu nepôjdu známe mená a ani jeden hráč Slovana. Je to správne?

KOMENTÁRE

Od mačiatok k ohrozeniu demokracie. Ňuňuňu

Sociálne siete už nie sú miestom, kde sa stretávajú priatelia.

Neprehliadnite tiež

Chcete mať poriadok v skrini? Tu je spôsob ako na to

Ukladanie oblečenia na seba nefunguje.

Stĺpček Osmelené

Bývam v hlavnom meste, ale láska to nie je

Bratislava je aj nie je moje mesto.

Úspech by nemal prísť príliš skoro. Kto je nenápadná hviezda Sarah Paulson?

Otvorene hovorí o pozadí svojej kariéry aj o randení so staršími ženami.

Celebrity nosia nepraktické okuliare, ktoré takmer nikomu nepristanú

Trend miniatúrnych okuliarov je plný paradoxov.

Z nemocnice prepustili dieťa, ktoré pri narodení vážilo len 400 gramov

Od predčasného narodenia dievčatka ubehlo pol roka.