Tatársky biftek

Aj vo vás sa z času na čas zobudí šelma s veľkou chuťou na niečo surové? Tak potom neváhajte a pripravte si tatársky biftek!

Pravý tatársky biftek
Suroviny na 4 porcie

  • 600 g hovädzej sviečkovej
  • 4 žĺtky
  • 2 väčšie cibule
  • soľ, mleté čierne korenie
  • horčica
  • kečup
  • worcestrova omáčka
  • olivový olej
  • plátky citrónu
  • mletá paprika
  • kapary
  • petržlenová vňať

Surové mäso zbavené žiliek naškrabte ostrým nožom kolmo na vlákna, potom ho kolísavým pohybom noža sekajte niekoľko minút, kým nevznikne jemná mäsová kaša. Na zjednodušenie postupu môžete mäso niekoľkokrát premlieť na mäsovom mlynčeku alebo rozbiť sekacími nožmi v robote. Pripravenú hmotu osoľte a okoreňte, primiešajte trošku olivového oleja a rozdeľte na štyri časti. Z nich vytvarujte hrubšie bochníčky, do ktorých naolejovanou lyžicou urobte v strede plytkú jamku, do ktorej oddeľte žĺtok. Hotový biftek naservírujte na tanier spolu s nadrobno nasekanou cibuľou, petržlenovou vňaťou, kaparmi a plátkami citróna. Zvlášť naservírujte pripravené hrianky a ostatné pochutiny ako kečup, horčicu a koreniny, ktorými si každý stolovník pri miešaní dochutí svoj tatarák sám.

Tip: Najvhodnejšou prílohou k mäsovému tatárskemu bifteku sú hrianky potreté cesnakom. Žĺtok môžete na mäso naservírovať i v umytej škrupinke od vajíčka.


"Tatarák" nemusí byť vždy zo surového mäsa. Možno vás oslovia i jeho nepravé podoby.

Zeleninový tatarák
Suroviny na 4 porcie

    • 2 PL nastrúhanej mrkvy
    • 2 PL nastrúhaného zeleru
    • 1 paradajka
    • 4 strúčiky cesnaku
    • 1 nadrobno nakrájaná cibuľa
    • 2 PL strúhaného syra
    • 3 PL mletých vlašských orechov
    • 1 PL worcestrovej omáčky
    • 1 PL balzamikového octu
    • 1 PL horčice
    • 1 PL olivového oleja
    • soľ, mleté čierne korenie
    • nasekaná petržlenová vňať

  • prúžky farebnej papriky

Zmiešajte postrúhanú mrkvu, zeler, syr, nasekanú cibuľu, petržlenovú vňať s prelisovaným cesnakom a olejom. Pridajte na malé kocky nakrájanú dužinu z paradajky zbavenú semienok a šťavy, horčicu, worcestrovu omáčku, balzamikový ocot a mleté orechy. Všetko premiešajte na zmes podobnú nátierke a dochuťte soľou a korením. Servírujte natreté na hriankach alebo s chrumkavými kúskami bagety dozdobené tenkými prúžkami hrubostennej farebnej papriky.

Tip: Ak si môžete vybrať, snažte sa použiť sladšie odrody cibule, akou je španielska cibuľa alebo šalotka. Ak sa vám zdá chuť tataráku nevýrazná, pridajte nasekanú feferónku alebo kajenské korenie.


Tatársky biftek z lososa
Suroviny na 4 porcie

    • 400 g filety z lososa
    • 1-2 šalotky
    • 2 PL olivový olej
    • 1 ČL dijonskej horčice
    • soľ, mleté biele korenie
    • kôpor
    • citrónová šťava

Z lososa podľa potreby stiahnite kožu, vyberte väčšie kosti a mäso naškriabte alebo nakrájajte na maličké kocky. Postupne primiešavajte nadrobno nasekanú šalotku, olej, horčicu, citrónovú alebo limetkovú šťavu a nakoniec dochuťte soľou a korením. Servírujte s nasucho opekanými kúskami bagety dozdobené nasekaným kôprom.

Tip: Nebojte sa experimentovania a nových chutí. Veľmi dobrou voľbou je ak tatarák pripravíte z dvoch tretín surovej a jednej tretiny údenej ryby. Namiesto kôpru môžete lososa ochutiť mletou rascou a hmotu doplniť o nadrobno nasekanú šalátovú uhorku.


Falošný tatarák
Suroviny na 4 porcie

    • 200 g tvrdého syra
    • 1 uhorka v sladkokyslom náleve
    • 1 cibuľa
    • 3 PL pečeňovej paštéty
    • 4 strúčiky cesnaku
    • 2 PL pikantného kečupu
    • 1 PL horčice

  • 1 PL worcestrovej omáčky
  • 1 PL sójovej omáčky
  • mletá štipľavá paprika
  • soľ, mleté čierne korenie

Syr s vysokým obsahom tuku a väčšiu sterilizovanú uhorku nastrúhajte na jemnom strúhadle. Pridajte nadrobno pokrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak a pečeňovú paštétu. Rozmiešajte a postupne zapracúvajte do hmoty kečup, horčicu, worcestrovu a sójovú omáčku. Podľa chuti dochuťte soľou, korením a štipľavou paprikou alebo práškovým čili korením. Servírujte natenko natreté na cesnakových hriankach dozdobené čerstvou zeleninou.


ico

Zaujímavé postrehy...

    • Tatársky biftek sa oddávna pripravuje z pravej surovej hovädzej sviečkovej, ktorá by mala byť dobre odležaná. V súčasnosti sa už v reštauráciách po celom svete stretnete i s tatarákom z rybacieho mäsa, z čerstvých kačacích pŕs, marinovanej diviny či dokonca z pštrosieho mäsa.
    • Čerstvé hovädzie mäso i lososa či tuniaka nechajte niekoľko dní pred prípravou zamraziť. Po vytiahnutí z mrazničky sa vám bude s mäsom lepšie pracovať a škrabanie pôjde pekne od ruky. Navyše sa mrazom zničia, aspoň čiastočne, nežiaduce parazity žijúce v mäse.
    • Vegetariáni si môže pripraviť okrem tataráku z čisto surovej zeleniny i akúsi „falošnú“ formu nátierky k hriankam z dusených šampiňónov, hlivy, varených zemiakov až po grilovaný baklažán, cuketu a pod...
    • Menšie porcie dobre ochuteného tatárskeho bifteku, či už mäsového, alebo zeleninového, na opražených kúskoch pečiva sa výborne hodia ako chuťovky alebo predjedlo na rodinnú oslavu.
    • Tatarák je najlepšie pripravovať vždy z čerstvých surovín, a to hneď na priamu konzumáciu. Nie je vhodné pripravovať ho hlboko do zásoby a tiež mraziť.
  • História tatárskeho bifteku siaha až do čias Hunov na čele s Attilom bojovníkom. Bojovníci jedli prevažne surové mäso, ktoré ráno zavesili pod sedlo a po celodennom jazdení bolo mäso dostatočne naklepané a ochutené nie príliš lákavým potom koní.
  • Tatarák je i predchodcom dnešného hamburgera. Traduje sa, že jeden krčmár z Hamburgu vyskúšal na panvici opiecť kus pomletého mäsa vytvarovaného do hrubého bochníka, ktorý dobre držal tvar. Lákavé vône opekajúce sa mäsa položeného na chlebe nenechali stravníkov chladnými. A ich ten hamburger sa už moc nelíši od dnešnej žemle plnenej mäsom a všakovakou oblohou.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 32 697
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 21 710
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 20 351
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 400
  5. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 9 836
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 6 385
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 4 733
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 661
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 793
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 248

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Noční vlci: nielen motorkári, ale aj Putinovi žoldnieri

Gang ruských motorkárov je prepojený na Kremeľ, v Európe môže šíriť nielen propagandu.

ŠPORT

Sagan vie, že vyhrá. Len musím prísť do Paríža, hovorí

Slovák má na čele bodovacej súťaže už prakticky nedostižný náskok.

PRIMÁR

Ako dlho zostane nikotín v tele po poslednej cigarete?

Kedy sa nikotín odbúra z krvi a komu to trvá najdlhšie.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.