Tatársky biftek

Aj vo vás sa z času na čas zobudí šelma s veľkou chuťou na niečo surové? Tak potom neváhajte a pripravte si tatársky biftek!

Pravý tatársky biftek
Suroviny na 4 porcie

  • 600 g hovädzej sviečkovej
  • 4 žĺtky
  • 2 väčšie cibule
  • soľ, mleté čierne korenie
  • horčica
  • kečup
  • worcestrova omáčka
  • olivový olej
  • plátky citrónu
  • mletá paprika
  • kapary
  • petržlenová vňať

Surové mäso zbavené žiliek naškrabte ostrým nožom kolmo na vlákna, potom ho kolísavým pohybom noža sekajte niekoľko minút, kým nevznikne jemná mäsová kaša. Na zjednodušenie postupu môžete mäso niekoľkokrát premlieť na mäsovom mlynčeku alebo rozbiť sekacími nožmi v robote. Pripravenú hmotu osoľte a okoreňte, primiešajte trošku olivového oleja a rozdeľte na štyri časti. Z nich vytvarujte hrubšie bochníčky, do ktorých naolejovanou lyžicou urobte v strede plytkú jamku, do ktorej oddeľte žĺtok. Hotový biftek naservírujte na tanier spolu s nadrobno nasekanou cibuľou, petržlenovou vňaťou, kaparmi a plátkami citróna. Zvlášť naservírujte pripravené hrianky a ostatné pochutiny ako kečup, horčicu a koreniny, ktorými si každý stolovník pri miešaní dochutí svoj tatarák sám.

Tip: Najvhodnejšou prílohou k mäsovému tatárskemu bifteku sú hrianky potreté cesnakom. Žĺtok môžete na mäso naservírovať i v umytej škrupinke od vajíčka.


"Tatarák" nemusí byť vždy zo surového mäsa. Možno vás oslovia i jeho nepravé podoby.

Zeleninový tatarák
Suroviny na 4 porcie

    • 2 PL nastrúhanej mrkvy
    • 2 PL nastrúhaného zeleru
    • 1 paradajka
    • 4 strúčiky cesnaku
    • 1 nadrobno nakrájaná cibuľa
    • 2 PL strúhaného syra
    • 3 PL mletých vlašských orechov
    • 1 PL worcestrovej omáčky
    • 1 PL balzamikového octu
    • 1 PL horčice
    • 1 PL olivového oleja
    • soľ, mleté čierne korenie
    • nasekaná petržlenová vňať

  • prúžky farebnej papriky

Zmiešajte postrúhanú mrkvu, zeler, syr, nasekanú cibuľu, petržlenovú vňať s prelisovaným cesnakom a olejom. Pridajte na malé kocky nakrájanú dužinu z paradajky zbavenú semienok a šťavy, horčicu, worcestrovu omáčku, balzamikový ocot a mleté orechy. Všetko premiešajte na zmes podobnú nátierke a dochuťte soľou a korením. Servírujte natreté na hriankach alebo s chrumkavými kúskami bagety dozdobené tenkými prúžkami hrubostennej farebnej papriky.

Tip: Ak si môžete vybrať, snažte sa použiť sladšie odrody cibule, akou je španielska cibuľa alebo šalotka. Ak sa vám zdá chuť tataráku nevýrazná, pridajte nasekanú feferónku alebo kajenské korenie.


Tatársky biftek z lososa
Suroviny na 4 porcie

    • 400 g filety z lososa
    • 1-2 šalotky
    • 2 PL olivový olej
    • 1 ČL dijonskej horčice
    • soľ, mleté biele korenie
    • kôpor
    • citrónová šťava

Z lososa podľa potreby stiahnite kožu, vyberte väčšie kosti a mäso naškriabte alebo nakrájajte na maličké kocky. Postupne primiešavajte nadrobno nasekanú šalotku, olej, horčicu, citrónovú alebo limetkovú šťavu a nakoniec dochuťte soľou a korením. Servírujte s nasucho opekanými kúskami bagety dozdobené nasekaným kôprom.

Tip: Nebojte sa experimentovania a nových chutí. Veľmi dobrou voľbou je ak tatarák pripravíte z dvoch tretín surovej a jednej tretiny údenej ryby. Namiesto kôpru môžete lososa ochutiť mletou rascou a hmotu doplniť o nadrobno nasekanú šalátovú uhorku.


Falošný tatarák
Suroviny na 4 porcie

    • 200 g tvrdého syra
    • 1 uhorka v sladkokyslom náleve
    • 1 cibuľa
    • 3 PL pečeňovej paštéty
    • 4 strúčiky cesnaku
    • 2 PL pikantného kečupu
    • 1 PL horčice

  • 1 PL worcestrovej omáčky
  • 1 PL sójovej omáčky
  • mletá štipľavá paprika
  • soľ, mleté čierne korenie

Syr s vysokým obsahom tuku a väčšiu sterilizovanú uhorku nastrúhajte na jemnom strúhadle. Pridajte nadrobno pokrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak a pečeňovú paštétu. Rozmiešajte a postupne zapracúvajte do hmoty kečup, horčicu, worcestrovu a sójovú omáčku. Podľa chuti dochuťte soľou, korením a štipľavou paprikou alebo práškovým čili korením. Servírujte natenko natreté na cesnakových hriankach dozdobené čerstvou zeleninou.


ico

Zaujímavé postrehy...

    • Tatársky biftek sa oddávna pripravuje z pravej surovej hovädzej sviečkovej, ktorá by mala byť dobre odležaná. V súčasnosti sa už v reštauráciách po celom svete stretnete i s tatarákom z rybacieho mäsa, z čerstvých kačacích pŕs, marinovanej diviny či dokonca z pštrosieho mäsa.
    • Čerstvé hovädzie mäso i lososa či tuniaka nechajte niekoľko dní pred prípravou zamraziť. Po vytiahnutí z mrazničky sa vám bude s mäsom lepšie pracovať a škrabanie pôjde pekne od ruky. Navyše sa mrazom zničia, aspoň čiastočne, nežiaduce parazity žijúce v mäse.
    • Vegetariáni si môže pripraviť okrem tataráku z čisto surovej zeleniny i akúsi „falošnú“ formu nátierky k hriankam z dusených šampiňónov, hlivy, varených zemiakov až po grilovaný baklažán, cuketu a pod...
    • Menšie porcie dobre ochuteného tatárskeho bifteku, či už mäsového, alebo zeleninového, na opražených kúskoch pečiva sa výborne hodia ako chuťovky alebo predjedlo na rodinnú oslavu.
    • Tatarák je najlepšie pripravovať vždy z čerstvých surovín, a to hneď na priamu konzumáciu. Nie je vhodné pripravovať ho hlboko do zásoby a tiež mraziť.
  • História tatárskeho bifteku siaha až do čias Hunov na čele s Attilom bojovníkom. Bojovníci jedli prevažne surové mäso, ktoré ráno zavesili pod sedlo a po celodennom jazdení bolo mäso dostatočne naklepané a ochutené nie príliš lákavým potom koní.
  • Tatarák je i predchodcom dnešného hamburgera. Traduje sa, že jeden krčmár z Hamburgu vyskúšal na panvici opiecť kus pomletého mäsa vytvarovaného do hrubého bochníka, ktorý dobre držal tvar. Lákavé vône opekajúce sa mäsa položeného na chlebe nenechali stravníkov chladnými. A ich ten hamburger sa už moc nelíši od dnešnej žemle plnenej mäsom a všakovakou oblohou.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 7 top cyklotrás zo severu na juh
  2. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy
  3. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy?
  4. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie
  5. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne
  6. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  7. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  8. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji
  9. Inteligencia vo všetkom
  10. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo
  1. 7 top cyklotrás zo severu na juh
  2. Ako efektívne využiť podlahové kúrenie?
  3. Samsung Galaxy S8: smartfón s výnimočným displejom
  4. Túžite byť matkou, ale nedarí sa? Poďme hľadať dôvody!
  5. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy
  6. Ako sa menila obľúbená bratislavská štvrť
  7. Nové investičné projekty v Schladmingu s výhľadom na zjazdovku
  8. Podľa M. Borguľu je práca mestskej polície slabá a nedôsledná
  9. Znížená sadzba pri pôžičke v mBank už len štyri dni
  10. Odborníci poradia, komu sa oplatí využívať obnoviteľné zdroje
  1. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy 9 782
  2. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie 8 532
  3. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne 7 766
  4. Šokujúce: ako sa každý Slovák dokáže ľahko naučiť po anglicky 7 403
  5. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji 5 978
  6. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy? 5 647
  7. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family 4 673
  8. Ako sa menila obľúbená bratislavská štvrť 3 099
  9. 5 krokov k vlastnému bývaniu 2 411
  10. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz 2 326

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Na prvého mája hádzal po súdruhoch vajcia. Trafil a šiel sedieť do Ilavy

Vladimír Červeň sa už odmalička do sveta budovateľských hesiel a komunistického blahobytu obohnaného ostnatým drôtom nehodil.

KOMENTÁRE

Z celého sveta: Ako sa karikaturisti smiali z Donalda Trumpa

Karikatúry Trumpa z celého sveta.

KULTÚRA

Slovenskí džezmeni sú skvelí. Chýba im však originalita

Kritika zaznela na odovzdávaní Cien Esprit za najlepší slovenský džezový album.

Neprehliadnite tiež

Spoznajte Dunaj z paluby výletnej lode

Výlet na vlnách najväčšej rieky, ktorá preteká našim územím, ponúka množstvo zážitkov.

Návod na prežitie v kancelárii: tipy, ako zvládnuť sedavé zamestnanie

Sedieť celý deň v práci môže mať fatálne následky na zdravie.

Nepočujúcemu môže tlmočník zachrániť rodinu, dokonca aj život

Milena Fabšičová (29) je tlmočníčkou posunkového jazyka, ktorý považuje za svoj materinský. Väčšina jej rodiny je nepočujúca.

Jej syn je dcéra: Američanka prijala zmenu 4-ročného syna na dievča

Je kresťanka a republikánka. Najviac sa obávala, čo si o nej pomyslia ostatní.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop