Tatársky biftek

Aj vo vás sa z času na čas zobudí šelma s veľkou chuťou na niečo surové? Tak potom neváhajte a pripravte si tatársky biftek!

Pravý tatársky biftek
Suroviny na 4 porcie

  • 600 g hovädzej sviečkovej
  • 4 žĺtky
  • 2 väčšie cibule
  • soľ, mleté čierne korenie
  • horčica
  • kečup
  • worcestrova omáčka
  • olivový olej
  • plátky citrónu
  • mletá paprika
  • kapary
  • petržlenová vňať

Surové mäso zbavené žiliek naškrabte ostrým nožom kolmo na vlákna, potom ho kolísavým pohybom noža sekajte niekoľko minút, kým nevznikne jemná mäsová kaša. Na zjednodušenie postupu môžete mäso niekoľkokrát premlieť na mäsovom mlynčeku alebo rozbiť sekacími nožmi v robote. Pripravenú hmotu osoľte a okoreňte, primiešajte trošku olivového oleja a rozdeľte na štyri časti. Z nich vytvarujte hrubšie bochníčky, do ktorých naolejovanou lyžicou urobte v strede plytkú jamku, do ktorej oddeľte žĺtok. Hotový biftek naservírujte na tanier spolu s nadrobno nasekanou cibuľou, petržlenovou vňaťou, kaparmi a plátkami citróna. Zvlášť naservírujte pripravené hrianky a ostatné pochutiny ako kečup, horčicu a koreniny, ktorými si každý stolovník pri miešaní dochutí svoj tatarák sám.

Tip: Najvhodnejšou prílohou k mäsovému tatárskemu bifteku sú hrianky potreté cesnakom. Žĺtok môžete na mäso naservírovať i v umytej škrupinke od vajíčka.


"Tatarák" nemusí byť vždy zo surového mäsa. Možno vás oslovia i jeho nepravé podoby.

Zeleninový tatarák
Suroviny na 4 porcie

    • 2 PL nastrúhanej mrkvy
    • 2 PL nastrúhaného zeleru
    • 1 paradajka
    • 4 strúčiky cesnaku
    • 1 nadrobno nakrájaná cibuľa
    • 2 PL strúhaného syra
    • 3 PL mletých vlašských orechov
    • 1 PL worcestrovej omáčky
    • 1 PL balzamikového octu
    • 1 PL horčice
    • 1 PL olivového oleja
    • soľ, mleté čierne korenie
    • nasekaná petržlenová vňať

  • prúžky farebnej papriky

Zmiešajte postrúhanú mrkvu, zeler, syr, nasekanú cibuľu, petržlenovú vňať s prelisovaným cesnakom a olejom. Pridajte na malé kocky nakrájanú dužinu z paradajky zbavenú semienok a šťavy, horčicu, worcestrovu omáčku, balzamikový ocot a mleté orechy. Všetko premiešajte na zmes podobnú nátierke a dochuťte soľou a korením. Servírujte natreté na hriankach alebo s chrumkavými kúskami bagety dozdobené tenkými prúžkami hrubostennej farebnej papriky.

Tip: Ak si môžete vybrať, snažte sa použiť sladšie odrody cibule, akou je španielska cibuľa alebo šalotka. Ak sa vám zdá chuť tataráku nevýrazná, pridajte nasekanú feferónku alebo kajenské korenie.


Tatársky biftek z lososa
Suroviny na 4 porcie

    • 400 g filety z lososa
    • 1-2 šalotky
    • 2 PL olivový olej
    • 1 ČL dijonskej horčice
    • soľ, mleté biele korenie
    • kôpor
    • citrónová šťava

Z lososa podľa potreby stiahnite kožu, vyberte väčšie kosti a mäso naškriabte alebo nakrájajte na maličké kocky. Postupne primiešavajte nadrobno nasekanú šalotku, olej, horčicu, citrónovú alebo limetkovú šťavu a nakoniec dochuťte soľou a korením. Servírujte s nasucho opekanými kúskami bagety dozdobené nasekaným kôprom.

Tip: Nebojte sa experimentovania a nových chutí. Veľmi dobrou voľbou je ak tatarák pripravíte z dvoch tretín surovej a jednej tretiny údenej ryby. Namiesto kôpru môžete lososa ochutiť mletou rascou a hmotu doplniť o nadrobno nasekanú šalátovú uhorku.


Falošný tatarák
Suroviny na 4 porcie

    • 200 g tvrdého syra
    • 1 uhorka v sladkokyslom náleve
    • 1 cibuľa
    • 3 PL pečeňovej paštéty
    • 4 strúčiky cesnaku
    • 2 PL pikantného kečupu
    • 1 PL horčice

  • 1 PL worcestrovej omáčky
  • 1 PL sójovej omáčky
  • mletá štipľavá paprika
  • soľ, mleté čierne korenie

Syr s vysokým obsahom tuku a väčšiu sterilizovanú uhorku nastrúhajte na jemnom strúhadle. Pridajte nadrobno pokrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak a pečeňovú paštétu. Rozmiešajte a postupne zapracúvajte do hmoty kečup, horčicu, worcestrovu a sójovú omáčku. Podľa chuti dochuťte soľou, korením a štipľavou paprikou alebo práškovým čili korením. Servírujte natenko natreté na cesnakových hriankach dozdobené čerstvou zeleninou.


ico

Zaujímavé postrehy...

    • Tatársky biftek sa oddávna pripravuje z pravej surovej hovädzej sviečkovej, ktorá by mala byť dobre odležaná. V súčasnosti sa už v reštauráciách po celom svete stretnete i s tatarákom z rybacieho mäsa, z čerstvých kačacích pŕs, marinovanej diviny či dokonca z pštrosieho mäsa.
    • Čerstvé hovädzie mäso i lososa či tuniaka nechajte niekoľko dní pred prípravou zamraziť. Po vytiahnutí z mrazničky sa vám bude s mäsom lepšie pracovať a škrabanie pôjde pekne od ruky. Navyše sa mrazom zničia, aspoň čiastočne, nežiaduce parazity žijúce v mäse.
    • Vegetariáni si môže pripraviť okrem tataráku z čisto surovej zeleniny i akúsi „falošnú“ formu nátierky k hriankam z dusených šampiňónov, hlivy, varených zemiakov až po grilovaný baklažán, cuketu a pod...
    • Menšie porcie dobre ochuteného tatárskeho bifteku, či už mäsového, alebo zeleninového, na opražených kúskoch pečiva sa výborne hodia ako chuťovky alebo predjedlo na rodinnú oslavu.
    • Tatarák je najlepšie pripravovať vždy z čerstvých surovín, a to hneď na priamu konzumáciu. Nie je vhodné pripravovať ho hlboko do zásoby a tiež mraziť.
  • História tatárskeho bifteku siaha až do čias Hunov na čele s Attilom bojovníkom. Bojovníci jedli prevažne surové mäso, ktoré ráno zavesili pod sedlo a po celodennom jazdení bolo mäso dostatočne naklepané a ochutené nie príliš lákavým potom koní.
  • Tatarák je i predchodcom dnešného hamburgera. Traduje sa, že jeden krčmár z Hamburgu vyskúšal na panvici opiecť kus pomletého mäsa vytvarovaného do hrubého bochníka, ktorý dobre držal tvar. Lákavé vône opekajúce sa mäsa položeného na chlebe nenechali stravníkov chladnými. A ich ten hamburger sa už moc nelíši od dnešnej žemle plnenej mäsom a všakovakou oblohou.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  2. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  3. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  4. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  5. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  6. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  7. I cez prázdniny testujte elektrobicykle
  8. 5 dôvodov, prečo sa prihlásiť na konferenciu ENERGOFÓRUM®
  9. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom
  10. Máte už vybranú dovolenku na júl?
  1. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  2. Funguje predaj realít aj bez maklérov?
  3. BILLA a ÚNSS skontrolovali zrak 10 380 slovenským deťom
  4. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  5. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  6. Borguľa žiada vyrúbenie dane pre americkú ambasádu
  7. Stanovisko Klubu pre BA k mimoriadnemu rokovaniu zastupiteľstva
  8. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  9. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  10. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  1. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky 6 123
  2. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade 4 480
  3. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku 4 008
  4. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou 3 848
  5. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami 2 889
  6. I cez prázdniny testujte elektrobicykle 2 054
  7. Chcete vedieť všetko o vašej krvi? Čaká vás 6000 typov vyšetrení 1 646
  8. Máte už vybranú dovolenku na júl? 1 575
  9. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom 1 083
  10. 5 dôvodov, prečo sa prihlásiť na konferenciu ENERGOFÓRUM® 654

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Režisérka: Ľudia u nás neveria, že im na úradoch pomôžu

Sláva Daubnerová sa v novej hre inšpirovala absurdným prípadom, keď žena štrnásť rokov týrala susedov opernou hudbou.

KULTÚRA

Zomrel Štefan Nosáľ, zakladateľ a dlhoročný vedúci Lúčnice

Štefan Nosáľ ostane navždy s nami, odkazujú členovia Lúčnice.

PLUS

Spievajúci dom týral operou celú ulicu

Je to najabsurdnejší susedský spor, ktorý sa na Slovensku odohral.

Neprehliadnite tiež

Pätnásť filmov, ktoré by mala vidieť každá žena

Každý film si nájde svojho fanúšika, niektoré sú zamerané na ženy, aby ich inšpirovali, varovali alebo zabavili.

Na výlete v košickom regióne: Ktoré miesta by ste mali navštíviť?

Košický región ponúka množstvo turistických zaujímavostí.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Prinášame rozhovor s netradičnou šperkárkou Evou Vokounovou, plavkovú módu aj cestovanie.

Šperkárka Eva Vokounová vyrába netradičné záušnice ako jediná v Európe

Rada dodáva ženám sebavedomie, chýba jej na nich ženskosť.