Tatársky biftek

Aj vo vás sa z času na čas zobudí šelma s veľkou chuťou na niečo surové? Tak potom neváhajte a pripravte si tatársky biftek!

Pravý tatársky biftek
Suroviny na 4 porcie

  • 600 g hovädzej sviečkovej
  • 4 žĺtky
  • 2 väčšie cibule
  • soľ, mleté čierne korenie
  • horčica
  • kečup
  • worcestrova omáčka
  • olivový olej
  • plátky citrónu
  • mletá paprika
  • kapary
  • petržlenová vňať

Surové mäso zbavené žiliek naškrabte ostrým nožom kolmo na vlákna, potom ho kolísavým pohybom noža sekajte niekoľko minút, kým nevznikne jemná mäsová kaša. Na zjednodušenie postupu môžete mäso niekoľkokrát premlieť na mäsovom mlynčeku alebo rozbiť sekacími nožmi v robote. Pripravenú hmotu osoľte a okoreňte, primiešajte trošku olivového oleja a rozdeľte na štyri časti. Z nich vytvarujte hrubšie bochníčky, do ktorých naolejovanou lyžicou urobte v strede plytkú jamku, do ktorej oddeľte žĺtok. Hotový biftek naservírujte na tanier spolu s nadrobno nasekanou cibuľou, petržlenovou vňaťou, kaparmi a plátkami citróna. Zvlášť naservírujte pripravené hrianky a ostatné pochutiny ako kečup, horčicu a koreniny, ktorými si každý stolovník pri miešaní dochutí svoj tatarák sám.

Tip: Najvhodnejšou prílohou k mäsovému tatárskemu bifteku sú hrianky potreté cesnakom. Žĺtok môžete na mäso naservírovať i v umytej škrupinke od vajíčka.


"Tatarák" nemusí byť vždy zo surového mäsa. Možno vás oslovia i jeho nepravé podoby.

Zeleninový tatarák
Suroviny na 4 porcie

    • 2 PL nastrúhanej mrkvy
    • 2 PL nastrúhaného zeleru
    • 1 paradajka
    • 4 strúčiky cesnaku
    • 1 nadrobno nakrájaná cibuľa
    • 2 PL strúhaného syra
    • 3 PL mletých vlašských orechov
    • 1 PL worcestrovej omáčky
    • 1 PL balzamikového octu
    • 1 PL horčice
    • 1 PL olivového oleja
    • soľ, mleté čierne korenie
    • nasekaná petržlenová vňať

  • prúžky farebnej papriky

Zmiešajte postrúhanú mrkvu, zeler, syr, nasekanú cibuľu, petržlenovú vňať s prelisovaným cesnakom a olejom. Pridajte na malé kocky nakrájanú dužinu z paradajky zbavenú semienok a šťavy, horčicu, worcestrovu omáčku, balzamikový ocot a mleté orechy. Všetko premiešajte na zmes podobnú nátierke a dochuťte soľou a korením. Servírujte natreté na hriankach alebo s chrumkavými kúskami bagety dozdobené tenkými prúžkami hrubostennej farebnej papriky.

Tip: Ak si môžete vybrať, snažte sa použiť sladšie odrody cibule, akou je španielska cibuľa alebo šalotka. Ak sa vám zdá chuť tataráku nevýrazná, pridajte nasekanú feferónku alebo kajenské korenie.


Tatársky biftek z lososa
Suroviny na 4 porcie

    • 400 g filety z lososa
    • 1-2 šalotky
    • 2 PL olivový olej
    • 1 ČL dijonskej horčice
    • soľ, mleté biele korenie
    • kôpor
    • citrónová šťava

Z lososa podľa potreby stiahnite kožu, vyberte väčšie kosti a mäso naškriabte alebo nakrájajte na maličké kocky. Postupne primiešavajte nadrobno nasekanú šalotku, olej, horčicu, citrónovú alebo limetkovú šťavu a nakoniec dochuťte soľou a korením. Servírujte s nasucho opekanými kúskami bagety dozdobené nasekaným kôprom.

Tip: Nebojte sa experimentovania a nových chutí. Veľmi dobrou voľbou je ak tatarák pripravíte z dvoch tretín surovej a jednej tretiny údenej ryby. Namiesto kôpru môžete lososa ochutiť mletou rascou a hmotu doplniť o nadrobno nasekanú šalátovú uhorku.


Falošný tatarák
Suroviny na 4 porcie

    • 200 g tvrdého syra
    • 1 uhorka v sladkokyslom náleve
    • 1 cibuľa
    • 3 PL pečeňovej paštéty
    • 4 strúčiky cesnaku
    • 2 PL pikantného kečupu
    • 1 PL horčice

  • 1 PL worcestrovej omáčky
  • 1 PL sójovej omáčky
  • mletá štipľavá paprika
  • soľ, mleté čierne korenie

Syr s vysokým obsahom tuku a väčšiu sterilizovanú uhorku nastrúhajte na jemnom strúhadle. Pridajte nadrobno pokrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak a pečeňovú paštétu. Rozmiešajte a postupne zapracúvajte do hmoty kečup, horčicu, worcestrovu a sójovú omáčku. Podľa chuti dochuťte soľou, korením a štipľavou paprikou alebo práškovým čili korením. Servírujte natenko natreté na cesnakových hriankach dozdobené čerstvou zeleninou.


ico

Zaujímavé postrehy...

    • Tatársky biftek sa oddávna pripravuje z pravej surovej hovädzej sviečkovej, ktorá by mala byť dobre odležaná. V súčasnosti sa už v reštauráciách po celom svete stretnete i s tatarákom z rybacieho mäsa, z čerstvých kačacích pŕs, marinovanej diviny či dokonca z pštrosieho mäsa.
    • Čerstvé hovädzie mäso i lososa či tuniaka nechajte niekoľko dní pred prípravou zamraziť. Po vytiahnutí z mrazničky sa vám bude s mäsom lepšie pracovať a škrabanie pôjde pekne od ruky. Navyše sa mrazom zničia, aspoň čiastočne, nežiaduce parazity žijúce v mäse.
    • Vegetariáni si môže pripraviť okrem tataráku z čisto surovej zeleniny i akúsi „falošnú“ formu nátierky k hriankam z dusených šampiňónov, hlivy, varených zemiakov až po grilovaný baklažán, cuketu a pod...
    • Menšie porcie dobre ochuteného tatárskeho bifteku, či už mäsového, alebo zeleninového, na opražených kúskoch pečiva sa výborne hodia ako chuťovky alebo predjedlo na rodinnú oslavu.
    • Tatarák je najlepšie pripravovať vždy z čerstvých surovín, a to hneď na priamu konzumáciu. Nie je vhodné pripravovať ho hlboko do zásoby a tiež mraziť.
  • História tatárskeho bifteku siaha až do čias Hunov na čele s Attilom bojovníkom. Bojovníci jedli prevažne surové mäso, ktoré ráno zavesili pod sedlo a po celodennom jazdení bolo mäso dostatočne naklepané a ochutené nie príliš lákavým potom koní.
  • Tatarák je i predchodcom dnešného hamburgera. Traduje sa, že jeden krčmár z Hamburgu vyskúšal na panvici opiecť kus pomletého mäsa vytvarovaného do hrubého bochníka, ktorý dobre držal tvar. Lákavé vône opekajúce sa mäsa položeného na chlebe nenechali stravníkov chladnými. A ich ten hamburger sa už moc nelíši od dnešnej žemle plnenej mäsom a všakovakou oblohou.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  3. Malé knedličky, veľké dojmy
  4. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  5. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  6. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  7. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  8. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  9. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  10. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  1. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 11 535
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 11 194
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 7 878
  4. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 6 496
  5. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 6 132
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 4 151
  7. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 4 038
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 513
  9. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 2 580
  10. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 2 497

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Opel zrejme skončí vo francúzskych rukách. Bude sa vyrábať na Slovensku?

Francúzska spoločnosť PSA Group rokuje o kúpe nemeckej automobilky Opel od amerického koncernu General Motors. Značka je v dlhodobej strate.

KOMENTÁRE

Pozrite, čo sa stalo na Slovensku, hromží Trump pred kamerami

Preceňovanie utečeneckej témy odpútava pozornosť od úplatkov.

DOMOV

Exminister z nástenkového tendra kontroluje mestský podnik

Hlavní aktéri nástenkového tendra dnes žijú bežným životom.

ŠPORT

Prvá klasika ukáže favoritov. Víťazstvo sa však nevypláca

Belgičan Tom Boonen má poslednú šancu vyhrať.

Neprehliadnite tiež

Ako dopriať telu láskyplnú starostlivosť a nadviazať s ním vzťah

V kolobehu rôznorodých podnetov človek ľahko stráca kontakt sám so sebou.

Spánok v podprsenke – áno či nie?

Odporcovia z radov odborníkov argumentujú negatívnym dopadom na zdravie.

Módu na Brit Awards ovládla stávka na istotu, hviezdy zabudli experimentovať

Speváčky, hudobníčky a modelky sa na odovzdávaní cien najlepšej britskej hudby odeli najmä do tmavších farieb.

Modelka visela z mrakodrapu bez istenia, skončila na polícii

Ruská hviezda z Instagramu Viki Odintcova v Dubaji predviedla extrémny kúsok pre efektné fotografie, argumentovala tým, že chcela poukázať na zlú zabezpečenosť budovy.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop