SME
Piatok, 22. január, 2021 | Meniny má ZoraKrížovkyKrížovky

Koťogó - kávovar do tašky

Mokka kávovar môžete zbaliť do kufra či do kabelky a čo sa pôžitku z kávy týka, nedajú naň dopustiť ani ortodoxní kávičkári.

Koťogó znamená "vydávať bublavý zvuk".Koťogó znamená "vydávať bublavý zvuk".

Nie každý je ochotný obetovať peniaze alebo miesto v kuchyni, aby si mohol dopriať kvalitné espresso. Riešením je mokka kávovar. Môžete ho zbaliť do kufra či do kabelky a čo sa pôžitku z kávy týka, nedajú naň dopustiť ani ortodoxní kávičkári.

To, čo sa v Taliansku nazýva la caffettiera moka, poznáme v našom postuhorskom priestore skôr pod maďarským slangovým menom koťogó (kotyogó). Kotyogni znamená „vydávať klopkavý zvuk“. Tento z prístroja vychádza tesne pred finále a kávičkára spoľahlivo upozorňuje na blížiaci sa chuťový zážitok.

Podľa prieskumov vlastní koťogó až deväťdesiat percent talianskych domácností, bežné je mať viac veľkostí na jednu, dve, prípadne až osemnásť káv. Okrem Talianska sú mokka kávovary populárne aj v iných európskych krajinách či v Latinskej Amerike.

Kávičkárska ikona

História mokka kávovarov súvisí s kariérou metalurgického inžiniera Alfonsa Bialettiho (1888 - 1970).

info
Tipy na lepšiu chuť
  • Po príprave kávy neumývajte kávovar hneď. Jednak preto, lebo hrozí, že sa zvyšnou vodou v spodnej časti obaríte. Aj preto, lebo chuť kávy tak rýchlejšie zájde do kovových vnútorností a káva tak časom získa jedinečnú chuť.

  • Ak zrná kávy pomeliete tesne pred prípravou, aj tá najobyčajnejšia zmes bude chutiť o triedu lepšie.

  • Predtým, než spojíte obidve časti kávovaru, očistite radšej prstom okraje filtra a závit. Významne predĺžite životnosť tesnenia.

  • Kávu by ste mali podávať hneď, ako prestane natekať do hornej zbernej nádobky. Ak nahrejete šálku, napríklad ju necháte zohriať v mikrovlnke, nielenže nápoj rýchlo nevychladne, ale údajne sa dočkáte aj lepšej chuti.

  • Mokka pripravená v koťogó má len slabý náznak peny. Firma Bialetti však vynašla systém nazvaný Brikka, ktorý dokáže urobiť radosť aj milovníkom cremy. Ide však skôr o psychologický efekt, lebo na rozdiel od profesionálnych kávovarov má takáto pena len efemérnu trvanlivosť.

V dvadsiatych rokoch minulého storočia si prenajal malú dielňu v severotalianskom mestečku Crusinallo, v ktorej sa zaoberal výrobou hliníkových polotovarov.

Bialettiovci mali nielen podnikateľského ducha, ale boli aj zdravo ctižiadostiví, takže usilovne pracovali na tom, aby firmu nasmerovali k nejakým konkrétnejším výrobkom. Zlom v ich podnikaní nastal v roku 1933, keď si dali patentovať kávovar nazvaný Moka Express. Prvý model vyrobili z hliníka a už vtedy mal plastovú rukoväť.

Spočiatku ich ambície nepresiahli lokálny trh. Až po druhej svetovej vojne začal Alfonsov syn Renato kolosálnu a veľmi úspešnú marketingovú kampaň. Tak sa stal mokka kávovar kávičkárskou ikonou. Kanvičky sa v súčasnosti vyrábajú v rôznych veľkostiach, farbách a tvaroch od klasických hliníkových cez moderné antikorové až po elektrifikované prístroje, ktoré obstoja v konkurencii iných druhov kávovarov.

Káva z koťogó

Napriek tomu, že v koťogu pripravíme chutnú kávu, treba sa zmieriť s tým, že nebude mať na vrchu penu (cremu). Proces prípravy síce prebieha pomocou tlaku vodnej pary (okolo 1,5 baru), ale ten nedosiahne taký stupeň ako v klasickom kaviarenskom kávovare (okolo 9 barov).

Keď rozoberiete koťogó, objavíte tri hlavné časti: spodnú nádržku na vodu, kovový lievikovitý filter a vrchný zberač hotovej kávy. Veľmi dôležitou zásadou prípravy je, aby spodná nádoba bola naplnená vodou, najlepšie filtrovanou, až po rysku, prípadne, keď ryska chýba, tak tesne pod bezpečnostný ventil.

Do filtra dávkujeme špeciálne zomletú kávu, a to tak, aby ho naplnila po vrch, pričom podľa niektorých znalcov môže byť dokonca mierne kopcom. Názory na to, či sa má káva utláčať, sa rôznia, podľa niektorých sa zo stlačenej lepšie uvoľňujú arómy a výsledný nápoj má intenzívnejšiu chuť. Iba do zmesi treba vhodným nástrojom vyhĺbiť tri dierky.

kotogo.jpg

Trpezlivosť!

Po pripevnení vrchnej zbernej nádoby kávovar postavíme na mierny, prípadne úplne slabý plameň. Poklop necháme otvorený, aby z kondenzovanej vody nenavlhla káva vo filtri skôr, než ňou začne prechádzať para.

Urýchľovanie varenia pridávaním intenzity ohrievania sa odrazí na chuti nápoja, takže dôležitou vlastnosťou koťogó kávičkára je dostatok trpezlivosti. Keď vytekajúca káva dosiahne polovicu vrchnej zbernej nádobky, môžeme kávovar odstaviť z ohňa a zavrieť veko.

Ako vidno, takýto spôsob prípravy vyžaduje nielen čas, ale aj určitú prax. Výsledok však stojí za to.

Údržba

Koťogó je skutočne jednoduchý prístroj, ktorý si vyžaduje minimum starostlivosti. Pozornosť však treba venovať tesneniu, ktoré pri pravidelnom používaní vydrží asi rok. Jeho životnosť zvýšite pravidelným odstraňovaním prilepených kávových zrniečok a tiež tým, že ho zhruba po pol roku obrátite na druhú stranu.

Pri ventiloch stačí občas skontrolovať, či ich neupchala usadenina vodného kameňa. Všetky časti koťogó umývajte len čistou vodou. V žiadnom prípade nepoužívajte saponát ani drôtenku, lebo by sa poškodil povrch kávovaru, navyše by ste zotreli vzácnu kávovú usadeninu, ktorá časom vytvorí ochranný film a bráni kontaktu kovu s vodou a kávou.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 36 218
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 34 974
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 11 661
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 251
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 722
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 105
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 742
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 374
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 296
  10. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 5 855
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: TV Oko

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Záchranár Peter Vizvary z galantskej nemocnice, ktorého na ARO doviezli na Silvestra po tom, ako sa pri práci sám nakazil koronavírusom.

Pocit dusenia mám stále v sebe, vraví pacient pripojený na kyslík.

6 h
Monika Jankovská odchádza z výsluchu na NAKA v Nitre.

S vyšetrovateľmi začala spolupracovať koncom októbra.

5 h

Rozhovory ZKH s primátorom Bratislavy Matúšom Vallom.

4 h

Neprehliadnite tiež

Amanda Gormanová

Jej knihy sú vypredané.

12 h
Tartaletky s bielou čokoládou

Recepty na rezy, torty aj cheesecake.

18 h

Existuje správny počet detí v rodine?

14. okt