SME
Piatok, 26. apríl , 2019

Nie je ovocie ako ovocie

Každý nemá vlastnú záhradku alebo väčšiu peňaženku na kúpu biopotravín. Pozreli sme sa preto, čo hovoria výsledky kontrol potravín na pesticídy na Slovensku.

Už dávno neplatí, že v ovocí a zelenine nájdeme len vitamíny a zdraviu prospešné minerály. V nejednom z nich sa totiž vyskytujú aj rezíduá pesticídov, čo sú zvyšky prípravkov, ktoré majú za cieľ ochrániť rastliny pred škodcami.

„V roku 2011 sa na stanovenie rezíduí pesticídov analyzovalo 542 vzoriek ovocia, zeleniny, obilia a ich výrobkov, pričom v 328 vzorkách, čo je 60,5 % z celkového počtu, sa zistila prítomnosť aspoň jedného pesticídu a v 219 prípadoch prítomnosť dvoch alebo viacerých druhov. V jednej vzorke jahôd pôvodom z Belgicka bolo až štrnásť rôznych druhov rezíduí pesticídov.

Porušenie platnej potravinovej legislatívy sme zaznamenali pri 19 vzorkách (3,5 %), kde namerané množstvá prekročili stanovený MRL – maximálny reziduálny limit,“ vysvetľuje Rudolf Smriga zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR, a ďalej dodáva, že pri porovnaní vzoriek ovocia s nálezmi od roku 2009 zisťujeme, že podiel nevyhovujúcich vzoriek rastie.

Vplyv na zdravie

Ako je uvedené na stránke Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR, maximálne reziduálne limity sú stanovené nižšie, ako sú bezpečnostné limity, ale nemali by sme podceňovať ani nízke dávky rezíduí, pretože sa s niektorými potravinami dostávajú do nášho organizmu počas celého roka.

„Keď zjete jedno kivi, v ktorom boli prekročené limity rezíduí, nič hrozné sa nestane. Treba však myslieť na to, že tieto látky sa v našom tele zbierajú a kombinujú.

Je problém preukázať, že napríklad rakovinu spôsobil nejaký konkrétny pesticíd, pretože nežijeme izolovane – nejeme len jedno jablko, v ktorom je len jeden druh pesticídu, a okrem toho na nás pôsobia aj iné stresové faktory. Organizmu však môže uškodiť, ak sa vplyv škodlivín násobí,“ upozorňuje Daniel Lešinský z Centra pre trvalo udržateľné alternatívy.

info
Minislovníček
Vyznáte sa v skratkách?

MRL (Maximum Residual Levels) – maximálny limit rezíduí pesticídov – ide o právom dovolenú hornú hladinu koncentrácie rezíduí pesticídov v potravinách. Vyjadruje sa v mg/kg jedlej časti produktu alebo potraviny.

ADI (Acceptable Daily Intake) – akceptovateľná denná dávka cudzorodej látky na zdravého dospelého človeka.

PSTI (Predicted Short Term Intake) – predpokladaný krátkodobý príjem.

Čo sa týka „čistého“ ovocia a zeleniny, špeciálne by sme sa mali zamerať na deti. Pokiaľ ide o detskú stravu, ako je výživa pre dojčatá a malé deti, môžeme byť pokojní. V žiadnej vzorke týchto potravín sa v roku 2011 nepotvrdila prítomnosť sledovaných rezíduí pesticídov.

Skôr by sme si mali dať pozor, ak deťom servírujeme bežné produkty. „Tehotným ženám, dojčiacim, ale aj ostatným mamičkám by som odporučil, ak si to môžu čo len trochu dovoliť, aby kupovali potraviny od „svojho“ farmára alebo bioprodukty.

Radšej nech sa uskromnia v iných oblastiach, pretože malému bábätku sa vyvíja organizmus, ktorý je podstatne citlivejší ako organizmus dospelých. V jeho strave by sa preto nemali vyskytovať rezíduá pesticídov,“ vysvetľuje Lešinský.

Ako nakupovať

Podľa Rudolfa Smrigu sa v širšom rozsahu aplikujú pesticídy spravidla viac na ovocie ako na zeleninu, pričom za rizikové sa považujú najmä citrusové plody, jablká, broskyne, hrozno, jahody a zo zeleniny rajčiny, paprika, uhorky, reďkovka, kapusta.

Daniel Lešinský dodáva, že treba mať na pamäti aj to, že mäkké ovocie a zelenina sú náchylnejšie na škodcov ako tvrdé plody – v broskyniach býva štatisticky viac pesticídov ako napríklad v jablkách.

To však ešte neznamená, že by sme mali prestať jesť ovocie a zeleninu. Nemali by sme však zabúdať na to, že ovocie treba vždy dôkladne poumývať a ak sa dá, aj ošúpať. Práve na povrchu sa totiž väčšinou nachádza najväčšia koncentrácia ochranných látok.

Ak chceme nakupovať zdravo, mali by sme sa v prvom rade vyhnúť produktom z tretích krajín, teda tým, ktoré pochádzajú mimo Európskej únie, pretože štatisticky obsahujú viac prekročení rezíduí pesticídov.

Ďalej nasleduje ovocie a zelenina z Európskej únie a zo Slovenska. Ideálne je nájsť si svojho farmára. „Ak vám to neumožňujú podmienky, lebo bývate niekde v meste alebo nemáte čas, máte ďalšiu možnosť – tlačiť na predajcu, ktorý predáva „pod vaším oknom“, aby vám ponúkal lokálne a sezónne produkty bez nadmerných koncentrácií rezíduí pesticídov.

Skutočnosť, že obchodné reťazce na Slovensku predávajú predovšetkým ovocie a zeleninu od veľkých producentov zo zahraničia, nemusí byť pravidlom. Napríklad vo Švajčiarsku sa supermarkety predháňajú v predaji lokálnych produktov. A rovnaké obchodné reťazce, aké máme aj u nás, prijali v Nemecku a Rakúsku na základe tlaku spotrebiteľov prísne pravidlá na redukciu obsahu pesticídov v ich predajniach.

Tie sú podstatne prísnejšie ako dnes platné limity Európskej únie. V tom je sila spotrebiteľov. Zmena limitov v rámci EÚ trvá roky, ale keď zatlačia na predajcu spotrebitelia, predajca sa vie rozhýbať prakticky okamžite, ako to bolo v spomínaných krajinách,“ dodáva Lešinský z občianskeho združenia CEPTA.

ico

Čierna listina ovocia a zeleniny

Maximálny limit rezíduí pesticídov nespĺňali v roku 2011 tieto plodiny:

  • broskyne zo Španielska
  • citróny zo Španielska
  • fazuľka lahôdková z Maroka
  • granátové jablko z Turecka
  • hrušky z Holandska
  • majorán sušený z Egypta
  • mandarínky z Turecka
  • mrazené jahody z Českej republiky
  • paprika z Macedónie
  • pomaranče z Egypta
  • pomelo z Číny
  • šalát hlávkový z Poľska
  • šalát hlávkový zo Slovenska
  • špenát zo Španielska
  • uhorky z Bulharska
  • BIO ryža Basmati z Pakistanu (zistená prítomnosť pesticídov nepovolených v organickom poľnohospodárstve)
V týchto nevyhovujúcich vzorkách (okrem vzoriek BIO ryže) sa vykonalo hodnotenie analýzy rizika pre spotrebiteľa. Na základe výpočtov podielov PSTI (Predicted Short Term Intake) na ADI (Acceptable Daily Intake) u detí a dospelých sa vyhodnotili ako rizikové potraviny pre spotrebiteľa: hrušky z Holandska, šalát hlávkový z Poľska, mrazené jahody z Českej republiky, pomelo z Číny a dve vzorky uhoriek z Bulharska.

Zdroj: Štátna veterinárna a potravinová správa SR

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Od mája sa mení definícia kilogramu
  2. Festival IXPO otvorí brány už tento piatok. Čo všetko prináša?
  3. Arca Brokerage House mala úspešný rok 2018
  4. 5 funkcií ČSOB SmartBankingu, ktoré vám ušetria čas
  5. Tipy od sprievodkyne: Ako si užiť dovolenku na nádhernej Ischii?
  6. Fixný výnos až 7 % ročne. Bezpečné investície už od 10.000 eur
  7. Elegancia, športový duch alebo výkon? Hyundai i30 Fastback
  8. Tohtoročný Autosalon? Najväčšie SUV na svete aj lietajúce auto
  9. Tip na japonskú klimatizáciu s výhodnejšou elektrinou
  10. Top desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  1. 5 funkcií ČSOB SmartBankingu, ktoré vám ušetria čas
  2. Arca Brokerage House mala úspešný rok 2018
  3. Tipy od sprievodkyne: Ako si užiť dovolenku na nádhernej Ischii?
  4. Enviro deň v Košiciach prinesie zábavu aj osvetu
  5. Obchodník roka: Najvyššie ocenenie si šiestykrát odnáša Martinus
  6. Fixný výnos až 7 % ročne. Bezpečné investície už od 10.000 eur
  7. Športový deň Stavebnej fakulty STU v Bratislave
  8. Festival IXPO otvorí brány už tento piatok. Čo všetko prináša?
  9. Pivovar Šariš rozdá regiónu 16-tisíc eur
  10. Recenze autokamery Mio MiVue J60 WIFI - youtuber Bazim hodnotí!
  1. Top desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 24 272
  2. Od mája sa mení definícia kilogramu 8 860
  3. Tohtoročný Autosalon? Najväčšie SUV na svete aj lietajúce auto 6 699
  4. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 6 668
  5. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 5 123
  6. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 5 100
  7. Až vďaka chorobe objavila svoj talent 3 907
  8. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 3 581
  9. Tip na japonskú klimatizáciu s výhodnejšou elektrinou 2 074
  10. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 2 071

Hlavné správy zo Sme.sk

Sociálny systém čaká na Husákove deti, ako to zvláda dnes?

Vyše 7500 ľudí čaká na miesto v domove pre seniorov.

Stĺpček šéfredaktorky Beaty Balogovej

Okrem vychádzok k lekárovi ich naozaj nič nečaká?

Až po päťdesiatke si človek uvedomuje, že staroba je tŕnistý pojem.

Šéfredaktorka SME Beata Balogová.
Dobré ráno

Dobré ráno: Proti novinárom sa spojili mafia, exsiskári aj policajti

O čom hovorí sledovanie novinárov.

Podcast Dobré Ráno

Joga pre začiatočníkov: Ako správne cvičiť pozdrav slnku

Pred formovaním tela treba ovládnuť dych.

Neprehliadnite tiež

Ilustračné foto.

Moravské hrady a zámky: Päť tipov na víkendový výlet

Ktorú z pamiatok si obľúbili filmári a ktorá je najvoňavejšia?

Valtice

V mozgu sme preň vytvorili cestu, musíme ju rozbiť: Ako sa zbaviť zlozvyku?

Zbaviť sa zlozvyku trvá násobne dlhšie ako ho nadobudnúť.