Prímorský nakladaný syr
- 200 g slaného tučného syra balkánskeho typu
- 50 g zelených olív bez kôstky
- 50 g čiernych olív bez kôstky
- 5 strúčikov cesnaku
- 1 menšia cibuľa
- plátok červenej hrubostennej papriky
- 1 čili paprička
- 200 – 300 ml olivového oleja
- čerstvé lístky šalvie
- niekoľko guľôčok farebného korenia
- zmes provensálskych byliniek
Cesnak ošúpte a dajte variť asi na minútu. Zlejte ho z vody a spolu s olivami nechajte na sitku odkvapkať. Cibuľu rozrežte na štvrtiny a rozoberte na jednotlivé vrstvy, papriku nakrájajte na pásiky, syr na kocky a do čili papričky urobte nožom jemné zárezy. Suroviny začnite vrstviť do pohára, do stredu vložte i čili papričku, šalviu, guľôčky korenia, provensálsku zmes a postup opakujte, kým nie je pohár plný. Zalejte olivovým olejom, navrch uložte lístky šalvie, dokonale uzavrite a nechajte niekoľko dní odležať na tmavom a chladnom mieste. Nezaškodí, ak po dvoch dňoch pohár na chvíľku prevrátite a opäť postavíte, aby sa olej a bylinky premiešali. Servírujte s čerstvým pečivom.
Tip: Ak vám ostane v pohári ochutený bylinkový olej, môžete ho využiť na prípravu šalátov.
Vajíčka v korenistom náleve
- 10 – 12 natvrdo uvarených vajíčok
- čerstvé aromatické bylinky (kôpor, rozmarín, estragón...)
- 500 ml vody
- 250 ml bieleho vína
- 2 PL octu
- 2 ČL celého čierneho korenia
- 1 ČL nového korenia
- 1 ČL cukru
- 1/2 ČL mletého zázvoru
- 1/2 ČL horčicových semienok
- 1 ČL soli
- bobkový list

V hrnci nechajte zovrieť vodu s vínom a octom, pridajte všetky koreniny, cukor, soľ a nechajte variť na miernom plameni približne 10 minút. Nálev prikryte pokrievkou, aby sa neodparoval. Uvarené vajíčka ošúpte a spolu s bylinkami ich naukladajte do pohára alebo do uzatvárateľnej dekoratívnej nádoby. Zalejte ich horúcim nálevom aj s usadeným korením a dobre uzatvorte. Naložené nechajte minimálne týždeň odležať v chladničke. Servírujte na chlebíčky, studené obložené misy alebo so zeleninou a čerstvým pečivom.
Tip: Na nakladanie môžete použiť i malé prepeličie vajíčka. Lepšie sa s nimi manipuluje a nadekorovaný pohár môže poslúžiť ako jedlý darček. V správne pripravenom náleve vajíčka vydržia v chlade približne mesiac.
Špekáčikové utopence
- 8 špekáčikov
- 3 cibule
- 3 PL horčice
- 100 g sterilizovanej kapie
- mleté čierne korenie
Na nálev:
- 500 ml vody
- 200 ml octu
- 3 bobkové listy
- 2 ČL celého korenia
- 1 ČL nového korenia
- štipka cukru
- štipka soli

Všetky suroviny na prípravu nálevu zmiešajte, povarte minimálne dve minúty a nechajte odpočívať. Cibuľu načistite a pokrájajte na plátky. Špekáčiky ošúpte, pozdĺžne ich nakrojte, aby sa dali roztvárať, ale neprekrojte ich úplne. Vnútro rezu každého špekáčika potrite horčicou, okoreňte a vložte doň plátok cibule. Takto pripravené špekáčiky ukladajte striedavo spolu so zvyšnou cibuľou a kúskami kapie do pohára. Zalejte nálevom a nechajte odležať v chlade najmenej päť dní.
Tip: Na utopencoch sa podpísali krajové špecifiká. Môžete vynechať potieranie horčicou, zato pridať do pohárov sterilizované uhorky, feferónky, baranie rohy, nakladané huby, čerstvú alebo kyslú kapustu, chren, balzamikový ocot alebo ich namiesto do octu naložiť do čierneho piva.
Nakladané plesňové syry
- 6 guľatých syrov s bielou plesňou
- 3 cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- sterilizované feferónky alebo baranie rohy
- slnečnicový olej
- 3 balenia rôzne ochutených zmesí korenia (napr. provensálske, gyros, steak...)

Všetky korenia, ktoré ste zvolili v miske, dôkladne premiešajte. Cibuľu a cesnak pokrájajte na kolieska. Syry do trištvrte narežte priečnym rezom, akoby ste išli pripraviť žemľu na hamburger. Vnútro syrov zľahka roztvorte, posypte zmesou korenia, vložte dnu koliesko cibule a opäť zatvorte a dobre pritlačte. Celý syr obaľte aj zvonka v korení, nebojte sa všetko popritláčať, aby korenie neodpadlo. Hotové syry naukladajte do uzatvárateľnej nádoby alebo pohára s viečkom, medzery vyplňte plátkami cesnaku, cibule a baraních rohov, zalejte olejom a nechajte v chlade odležať niekoľko dní. Servírujte s čerstvým chlebom alebo žemľou.
Tip: Ak sa rozhodnete urobiť si vlastnú zmes korenia a byliniek, nezabudnite na soľ, tá už v ochutených baleniach koreniacich zmesí je. Taktiež môžete siahnuť i po ochutených olejoch.
Zásady nakladania
- Pri varení octového nálevu nepridávajte do vriacej tekutiny cesnak, estragón ani kôpor. Nálev by zhorkol. Bylinky preto vrstvite do pohárov spolu s ostatnými surovinami a nálevom ich len zalejte.
- Nikdy nezalievajte studené veci v sklenenej nádobe úplne horúcim nálevom, inak by vám mohla nádoba prasknúť.
- Nakladané potraviny vydržia v chladničke približne dva týždne, maximálne jeden mesiac. I keď olej neprepustí vzduch a ocot dobre konzervuje, snažte sa jednotlivé kúsky jedla vyberať čistou vidličkou alebo lyžičkou. Nemali by ste do nádob siahať opakovane znečistenými rukami. Iba tak predĺžite čas uskladnenia.
- Na nakladané špekáčiky kupujte iba kvalitné výrobky s minimálne 40-percentným obsahom mäsa. Nahradiť ich môžete i kvalitnými hrubými párkami, menej vhodné sú slovenská točená klobása, kabanosy a nepravé „opekačky“, alebo špekáčiky s podielom sójovej múky.
- Všetkým nakladaným pochúťkam neuškodí, ak ich občas prevrátite alebo potrasiete.
- Buďte trpezliví! Neochutnávajte plody vašej práce skôr, ako na piaty deň chladenia a marinovania. Inak si pokazíte chuť na tú pravú odmenu vašim chuťovým pohárikom.
- Varené vajíčka možno ozvláštniť, ak ich po uvarení pobúchate o podložku, čím sa na nich vytvoria praskliny. Potom ich namočte na niekoľko hodín do sójovej omáčky alebo čierneho čaju. Po ošúpaní získajú mramorovú kresbu. Potom ich už môžete naložiť s rôznymi ochuteninami.
- Syry môžete nakladať jednotlivo alebo pomiešať niekoľko druhov dohromady, čo sa podpíše tak na chuti, ako i na konzistencii rôznych druhov.
- Syry s bielou plesňou môžete pred nakladaním rozkrájať na trojuholníky. Čím dlhšie sa budú marinovať, tým viac im vyzrie stred. Môže sa vám stať, že takto pripravený syr sa konzistenciou zmení na roztierateľný topený syr.

Autor: mag