SME

Nakladané špeciality

Pikantné, nasiaknuté rôznymi chuťami a vôňami, a navyše pekné na pohľad. Také sú studené nakladané pochúťky, ktoré sa nemusia vždy podávať len v horúce dni k vychladenému pivu!

Prímorský nakladaný syr

  • 200 g slaného tučného syra balkánskeho typu
  • 50 g zelených olív bez kôstky
  • 50 g čiernych olív bez kôstky
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 1 menšia cibuľa
  • plátok červenej hrubostennej papriky
  • 1 čili paprička
  • 200 – 300 ml olivového oleja
  • čerstvé lístky šalvie
  • niekoľko guľôčok farebného korenia
  • zmes provensálskych byliniek

Cesnak ošúpte a dajte variť asi na minútu. Zlejte ho z vody a spolu s olivami nechajte na sitku odkvapkať. Cibuľu rozrežte na štvrtiny a rozoberte na jednotlivé vrstvy, papriku nakrájajte na pásiky, syr na kocky a do čili papričky urobte nožom jemné zárezy. Suroviny začnite vrstviť do pohára, do stredu vložte i čili papričku, šalviu, guľôčky korenia, provensálsku zmes a postup opakujte, kým nie je pohár plný. Zalejte olivovým olejom, navrch uložte lístky šalvie, dokonale uzavrite a nechajte niekoľko dní odležať na tmavom a chladnom mieste. Nezaškodí, ak po dvoch dňoch pohár na chvíľku prevrátite a opäť postavíte, aby sa olej a bylinky premiešali. Servírujte s čerstvým pečivom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Ak vám ostane v pohári ochutený bylinkový olej, môžete ho využiť na prípravu šalátov.


Vajíčka v korenistom náleve

  • 10 – 12 natvrdo uvarených vajíčok
  • čerstvé aromatické bylinky (kôpor, rozmarín, estragón...)
  • 500 ml vody
  • 250 ml bieleho vína
  • 2 PL octu
  • 2 ČL celého čierneho korenia
  • 1 ČL nového korenia
  • 1 ČL cukru
  • 1/2 ČL mletého zázvoru
  • 1/2 ČL horčicových semienok
  • 1 ČL soli
  • bobkový list

V hrnci nechajte zovrieť vodu s vínom a octom, pridajte všetky koreniny, cukor, soľ a nechajte variť na miernom plameni približne 10 minút. Nálev prikryte pokrievkou, aby sa neodparoval. Uvarené vajíčka ošúpte a spolu s bylinkami ich naukladajte do pohára alebo do uzatvárateľnej dekoratívnej nádoby. Zalejte ich horúcim nálevom aj s usadeným korením a dobre uzatvorte. Naložené nechajte minimálne týždeň odležať v chladničke. Servírujte na chlebíčky, studené obložené misy alebo so zeleninou a čerstvým pečivom.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Na nakladanie môžete použiť i malé prepeličie vajíčka. Lepšie sa s nimi manipuluje a nadekorovaný pohár môže poslúžiť ako jedlý darček. V správne pripravenom náleve vajíčka vydržia v chlade približne mesiac.


Špekáčikové utopence

  • 8 špekáčikov
  • 3 cibule
  • 3 PL horčice
  • 100 g sterilizovanej kapie
  • mleté čierne korenie

Na nálev:

  • 500 ml vody
  • 200 ml octu
  • 3 bobkové listy
  • 2 ČL celého korenia
  • 1 ČL nového korenia
  • štipka cukru
  • štipka soli

Všetky suroviny na prípravu nálevu zmiešajte, povarte minimálne dve minúty a nechajte odpočívať. Cibuľu načistite a pokrájajte na plátky. Špekáčiky ošúpte, pozdĺžne ich nakrojte, aby sa dali roztvárať, ale neprekrojte ich úplne. Vnútro rezu každého špekáčika potrite horčicou, okoreňte a vložte doň plátok cibule. Takto pripravené špekáčiky ukladajte striedavo spolu so zvyšnou cibuľou a kúskami kapie do pohára. Zalejte nálevom a nechajte odležať v chlade najmenej päť dní.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Na utopencoch sa podpísali krajové špecifiká. Môžete vynechať potieranie horčicou, zato pridať do pohárov sterilizované uhorky, feferónky, baranie rohy, nakladané huby, čerstvú alebo kyslú kapustu, chren, balzamikový ocot alebo ich namiesto do octu naložiť do čierneho piva.


Nakladané plesňové syry

  • 6 guľatých syrov s bielou plesňou
  • 3 cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • sterilizované feferónky alebo baranie rohy
  • slnečnicový olej
  • 3 balenia rôzne ochutených zmesí korenia (napr. provensálske, gyros, steak...)

Všetky korenia, ktoré ste zvolili v miske, dôkladne premiešajte. Cibuľu a cesnak pokrájajte na kolieska. Syry do trištvrte narežte priečnym rezom, akoby ste išli pripraviť žemľu na hamburger. Vnútro syrov zľahka roztvorte, posypte zmesou korenia, vložte dnu koliesko cibule a opäť zatvorte a dobre pritlačte. Celý syr obaľte aj zvonka v korení, nebojte sa všetko popritláčať, aby korenie neodpadlo. Hotové syry naukladajte do uzatvárateľnej nádoby alebo pohára s viečkom, medzery vyplňte plátkami cesnaku, cibule a baraních rohov, zalejte olejom a nechajte v chlade odležať niekoľko dní. Servírujte s čerstvým chlebom alebo žemľou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tip: Ak sa rozhodnete urobiť si vlastnú zmes korenia a byliniek, nezabudnite na soľ, tá už v ochutených baleniach koreniacich zmesí je. Taktiež môžete siahnuť i po ochutených olejoch.


ico

Zásady nakladania

  • Pri varení octového nálevu nepridávajte do vriacej tekutiny cesnak, estragón ani kôpor. Nálev by zhorkol. Bylinky preto vrstvite do pohárov spolu s ostatnými surovinami a nálevom ich len zalejte.
  • Nikdy nezalievajte studené veci v sklenenej nádobe úplne horúcim nálevom, inak by vám mohla nádoba prasknúť.
  • Nakladané potraviny vydržia v chladničke približne dva týždne, maximálne jeden mesiac. I keď olej neprepustí vzduch a ocot dobre konzervuje, snažte sa jednotlivé kúsky jedla vyberať čistou vidličkou alebo lyžičkou. Nemali by ste do nádob siahať opakovane znečistenými rukami. Iba tak predĺžite čas uskladnenia.
  • Na nakladané špekáčiky kupujte iba kvalitné výrobky s minimálne 40-percentným obsahom mäsa. Nahradiť ich môžete i kvalitnými hrubými párkami, menej vhodné sú slovenská točená klobása, kabanosy a nepravé „opekačky“, alebo špekáčiky s podielom sójovej múky.
  • Všetkým nakladaným pochúťkam neuškodí, ak ich občas prevrátite alebo potrasiete.
  • Buďte trpezliví! Neochutnávajte plody vašej práce skôr, ako na piaty deň chladenia a marinovania. Inak si pokazíte chuť na tú pravú odmenu vašim chuťovým pohárikom.
  • Varené vajíčka možno ozvláštniť, ak ich po uvarení pobúchate o podložku, čím sa na nich vytvoria praskliny. Potom ich namočte na niekoľko hodín do sójovej omáčky alebo čierneho čaju. Po ošúpaní získajú mramorovú kresbu. Potom ich už môžete naložiť s rôznymi ochuteninami.
  • Syry môžete nakladať jednotlivo alebo pomiešať niekoľko druhov dohromady, čo sa podpíše tak na chuti, ako i na konzistencii rôznych druhov.
  • Syry s bielou plesňou môžete pred nakladaním rozkrájať na trojuholníky. Čím dlhšie sa budú marinovať, tým viac im vyzrie stred. Môže sa vám stať, že takto pripravený syr sa konzistenciou zmení na roztierateľný topený syr.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 002
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 604
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 824
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 641
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 287
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 911
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 385
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 129
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 210
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 9 405
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 413
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 285
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 878
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 765
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 024
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 562
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu