SME
Streda, 21. október, 2020 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky

Nakladané špeciality

Pikantné, nasiaknuté rôznymi chuťami a vôňami, a navyše pekné na pohľad. Také sú studené nakladané pochúťky, ktoré sa nemusia vždy podávať len v horúce dni k vychladenému pivu!

Prímorský nakladaný syr

  • 200 g slaného tučného syra balkánskeho typu
  • 50 g zelených olív bez kôstky
  • 50 g čiernych olív bez kôstky
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 1 menšia cibuľa
  • plátok červenej hrubostennej papriky
  • 1 čili paprička
  • 200 – 300 ml olivového oleja
  • čerstvé lístky šalvie
  • niekoľko guľôčok farebného korenia
  • zmes provensálskych byliniek

Cesnak ošúpte a dajte variť asi na minútu. Zlejte ho z vody a spolu s olivami nechajte na sitku odkvapkať. Cibuľu rozrežte na štvrtiny a rozoberte na jednotlivé vrstvy, papriku nakrájajte na pásiky, syr na kocky a do čili papričky urobte nožom jemné zárezy. Suroviny začnite vrstviť do pohára, do stredu vložte i čili papričku, šalviu, guľôčky korenia, provensálsku zmes a postup opakujte, kým nie je pohár plný. Zalejte olivovým olejom, navrch uložte lístky šalvie, dokonale uzavrite a nechajte niekoľko dní odležať na tmavom a chladnom mieste. Nezaškodí, ak po dvoch dňoch pohár na chvíľku prevrátite a opäť postavíte, aby sa olej a bylinky premiešali. Servírujte s čerstvým pečivom.

Tip: Ak vám ostane v pohári ochutený bylinkový olej, môžete ho využiť na prípravu šalátov.


Vajíčka v korenistom náleve

  • 10 – 12 natvrdo uvarených vajíčok
  • čerstvé aromatické bylinky (kôpor, rozmarín, estragón...)
  • 500 ml vody
  • 250 ml bieleho vína
  • 2 PL octu
  • 2 ČL celého čierneho korenia
  • 1 ČL nového korenia
  • 1 ČL cukru
  • 1/2 ČL mletého zázvoru
  • 1/2 ČL horčicových semienok
  • 1 ČL soli
  • bobkový list

V hrnci nechajte zovrieť vodu s vínom a octom, pridajte všetky koreniny, cukor, soľ a nechajte variť na miernom plameni približne 10 minút. Nálev prikryte pokrievkou, aby sa neodparoval. Uvarené vajíčka ošúpte a spolu s bylinkami ich naukladajte do pohára alebo do uzatvárateľnej dekoratívnej nádoby. Zalejte ich horúcim nálevom aj s usadeným korením a dobre uzatvorte. Naložené nechajte minimálne týždeň odležať v chladničke. Servírujte na chlebíčky, studené obložené misy alebo so zeleninou a čerstvým pečivom.

Tip: Na nakladanie môžete použiť i malé prepeličie vajíčka. Lepšie sa s nimi manipuluje a nadekorovaný pohár môže poslúžiť ako jedlý darček. V správne pripravenom náleve vajíčka vydržia v chlade približne mesiac.


Špekáčikové utopence

  • 8 špekáčikov
  • 3 cibule
  • 3 PL horčice
  • 100 g sterilizovanej kapie
  • mleté čierne korenie

Na nálev:

  • 500 ml vody
  • 200 ml octu
  • 3 bobkové listy
  • 2 ČL celého korenia
  • 1 ČL nového korenia
  • štipka cukru
  • štipka soli

Všetky suroviny na prípravu nálevu zmiešajte, povarte minimálne dve minúty a nechajte odpočívať. Cibuľu načistite a pokrájajte na plátky. Špekáčiky ošúpte, pozdĺžne ich nakrojte, aby sa dali roztvárať, ale neprekrojte ich úplne. Vnútro rezu každého špekáčika potrite horčicou, okoreňte a vložte doň plátok cibule. Takto pripravené špekáčiky ukladajte striedavo spolu so zvyšnou cibuľou a kúskami kapie do pohára. Zalejte nálevom a nechajte odležať v chlade najmenej päť dní.

Tip: Na utopencoch sa podpísali krajové špecifiká. Môžete vynechať potieranie horčicou, zato pridať do pohárov sterilizované uhorky, feferónky, baranie rohy, nakladané huby, čerstvú alebo kyslú kapustu, chren, balzamikový ocot alebo ich namiesto do octu naložiť do čierneho piva.


Nakladané plesňové syry

  • 6 guľatých syrov s bielou plesňou
  • 3 cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • sterilizované feferónky alebo baranie rohy
  • slnečnicový olej
  • 3 balenia rôzne ochutených zmesí korenia (napr. provensálske, gyros, steak...)

Všetky korenia, ktoré ste zvolili v miske, dôkladne premiešajte. Cibuľu a cesnak pokrájajte na kolieska. Syry do trištvrte narežte priečnym rezom, akoby ste išli pripraviť žemľu na hamburger. Vnútro syrov zľahka roztvorte, posypte zmesou korenia, vložte dnu koliesko cibule a opäť zatvorte a dobre pritlačte. Celý syr obaľte aj zvonka v korení, nebojte sa všetko popritláčať, aby korenie neodpadlo. Hotové syry naukladajte do uzatvárateľnej nádoby alebo pohára s viečkom, medzery vyplňte plátkami cesnaku, cibule a baraních rohov, zalejte olejom a nechajte v chlade odležať niekoľko dní. Servírujte s čerstvým chlebom alebo žemľou.

Tip: Ak sa rozhodnete urobiť si vlastnú zmes korenia a byliniek, nezabudnite na soľ, tá už v ochutených baleniach koreniacich zmesí je. Taktiež môžete siahnuť i po ochutených olejoch.


ico

Zásady nakladania

  • Pri varení octového nálevu nepridávajte do vriacej tekutiny cesnak, estragón ani kôpor. Nálev by zhorkol. Bylinky preto vrstvite do pohárov spolu s ostatnými surovinami a nálevom ich len zalejte.
  • Nikdy nezalievajte studené veci v sklenenej nádobe úplne horúcim nálevom, inak by vám mohla nádoba prasknúť.
  • Nakladané potraviny vydržia v chladničke približne dva týždne, maximálne jeden mesiac. I keď olej neprepustí vzduch a ocot dobre konzervuje, snažte sa jednotlivé kúsky jedla vyberať čistou vidličkou alebo lyžičkou. Nemali by ste do nádob siahať opakovane znečistenými rukami. Iba tak predĺžite čas uskladnenia.
  • Na nakladané špekáčiky kupujte iba kvalitné výrobky s minimálne 40-percentným obsahom mäsa. Nahradiť ich môžete i kvalitnými hrubými párkami, menej vhodné sú slovenská točená klobása, kabanosy a nepravé „opekačky“, alebo špekáčiky s podielom sójovej múky.
  • Všetkým nakladaným pochúťkam neuškodí, ak ich občas prevrátite alebo potrasiete.
  • Buďte trpezliví! Neochutnávajte plody vašej práce skôr, ako na piaty deň chladenia a marinovania. Inak si pokazíte chuť na tú pravú odmenu vašim chuťovým pohárikom.
  • Varené vajíčka možno ozvláštniť, ak ich po uvarení pobúchate o podložku, čím sa na nich vytvoria praskliny. Potom ich namočte na niekoľko hodín do sójovej omáčky alebo čierneho čaju. Po ošúpaní získajú mramorovú kresbu. Potom ich už môžete naložiť s rôznymi ochuteninami.
  • Syry môžete nakladať jednotlivo alebo pomiešať niekoľko druhov dohromady, čo sa podpíše tak na chuti, ako i na konzistencii rôznych druhov.
  • Syry s bielou plesňou môžete pred nakladaním rozkrájať na trojuholníky. Čím dlhšie sa budú marinovať, tým viac im vyzrie stred. Môže sa vám stať, že takto pripravený syr sa konzistenciou zmení na roztierateľný topený syr.
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  4. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  5. Vitajte v postapokalyptickom svete
  6. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  7. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  8. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  9. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  10. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  1. Úprava osobného motorového vozidla
  2. Important information for Brazilians living in Slovakia
  3. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  4. Vitajte v postapokalyptickom svete
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  7. Päť chýb pri zateplení strechy
  8. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  9. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  10. Prebudili ste sa už v sude, sene alebo teepee? Je to zážitok!
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 30 057
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 16 024
  3. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 13 979
  4. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 13 775
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 720
  6. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 10 483
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 603
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 594
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 358
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 145
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Kulinária a recepty

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Testovanie na nový koronavírus.

Koronavírus: Slovensko má denné maximum nakazených, v hre je lockdown (minúta po minúte)

Nakazených koronavírusom na Slovensku je 25 100 osôb. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 98 obetí.

Premiér Igor Matovič po stredajšom rokovaní vlády.
Česko má najvyššie tempo nárastu šírenia nákazy spomedzi okolitých krajín.
Autorská strana Petra Šabatu

Keď v Česku umierajú mŕtvi (píše Petr Šabata)

Popis jedného smutného slovensko-českého koronavírusového zápasu.

Ilustračné foto.

Neprehliadnite tiež

Stĺpček Osmelené

Odporný boj o maternice sa nekončí. Dáme si polročnú pauzu a začneme odznova

Záborská avizuje, že sa nevzdáva.

Soňa Jánošová
Ilustračné foto.
Dobré ráno

Dobré ráno: Prvé dni po pôrode ovplyvnia celý život, aj tak delíme matky od detí

V roku 2018 sa na Slovensku narodilo predčasne štyritisíc detí.

Podcast Dobré Ráno.
Ženy po oslobodení koncentračného tábora Bergen-Belsen, 1945, ilustračná fotografia