SME

Zabíjačka bez prasiatka

Nestihli ste fašiangovú zabíjačku na gazdovskom dvore? Nič to, pripravte si dobroty hoci aj v panelákovej kuchyni!

Domáce klobásy
Suroviny na viac porcií

  • 10 kg bravčového mäsa (pliecko a tučný bôčik)
  • 220 g soli
  • 400 g mletej sladkej papriky
  • 40 g mletého čierneho korenia
  • 20 g rasce
  • 400 g čerstvého cesnaku
  • bravčové črevá
  • 200 ml vody

Mäso nakrájajte na kocky a nahrubo pomeľte. Zmes dajte do väčšej nádoby a primiešajte všetky koreniny, soľ a pomletý cesnak. Všetko dôkladne rukami premiešajte. Aby sa zmes miešala jednoduchšie, pridajte do nej 200 ml ľadovo chladnej vody. Premiešanú zmes nechajte odstáť v chlade. Hotovú zmes naplňte do bravčových čriev, zaveste a nechajte oschnúť. Pripravené klobásky môžete vyúdiť na dlhšie uskladnenie, alebo upiecť na priamu konzumáciu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Z časti klobásovej zmesi môžete pripraviť plnenú bravčovú panenku, bôčik alebo krkovičku, plnenú jahňaciu hruď alebo zapekanú živánsku pochúťku.

Tip: Ak máte radšej pikantnejšie a výraznejšie chute, časť sladkej mletej papriky nahraďte pálivou. Množstvá v receptúre môžete pre menšiu várku klobás krátiť.


Huspenina
Suroviny na viac porcií

    • 3 bravčové paprčky
    • 1 veľké bravčové koleno
    • 1 bravčový chvostík
    • kúsok bravčovej kože
    • 1 cibuľa
    • 1 mrkva
    • 1 petržlen
    • kúsok zeleru
    • 6 strúčikov cesnaku
    • 6 guľôčok nového korenia
    • 5 guľôčok čierneho korenia
    • 2 bobkové listy
    • sladká mletá paprika

  • soľ, mleté čierne korenie
  • ocot

Paprčky, chvostík, kožu a koleno dôkladne dočistite a umyte, všetko vložte do väčšieho hrnca. Zalejte studenou vodou tak, aby bolo mäso celé ponorené. Pridajte koreniny a varte na miernom ohni približne 5 hodín. Počas varenia zberajte tuk a penu. Ku koncu pridajte očistenú zeleninu a trošku octu. Uvarené mäso vyberte, oberte z kostí a rozkrájajte na menšie kúsky. Spolu s nakrájanou zeleninou rozdeľte do nádob. Zalejte precedeným vývarom a nechajte stuhnúť. Servírujte s chlebom, cibuľou, dochutené korením a octom.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Huspeninu môžete pripraviť i do formy na srnčí chrbát alebo bábovku. V čase Veľkej noci môžete do huspeniny pridať vajíčko uvarené na tvrdo alebo hrášok, či kapiu. Vyklopená „huspeninová“ torta tak bude žiariť farbami.


Jaterničky
Suroviny na viac porcií

  • 500 g bravčového bôčika bez kostí
  • 1 kg bravčovej pečene
  • 600 g jačmenných krúp
  • 2 cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 30 g bravčovej masti
  • majorán
  • soľ, mleté čierne korenie
  • hovädzie črevá
  • podľa chuti majorán, mletý zázvor a mleté nové korenie

Bôčik a pečeň uvarte v osolenej vode domäkka. Po uvarení nechajte čiastočne vychladnúť a pomeľte. V tom istom vývare uvarte domäkka krúpy. Ovar si odložte bokom. Na masti opražte dozlatista nadrobno pokrájanú cibuľu. Vychladnuté krúpy a cibuľu zmiešajte s pomletou zmesou, pridajte prelisovaný cesnak a koreniny podľa chuti. Po dôkladnom premiešaní nechajte zmes odstáť. Podľa potreby dorieďte vývarom. Medzitým pripravte hovädzie črevá. Plňte jaternicovou zmesou, uzatvorte, popichajte a krátko varte vo vývare. Servírujte upečené dozlatista s chlebom, zemiakmi, horčicou alebo nakladanou zeleninou podľa chuti.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Pripraviť si môžete aj vegetariánske jaternice. Stačí nahradiť pečeň a bôčik varenou šošovicou. Hotovú zmes zapečte na pekáči v rúre pri teplote 180 °C. bez plnenia do čriev.


Zabíjačkový guláš
Suroviny na 4 porcie

    • 250 g pliecka
    • 200 g srdca
    • 200 g obličiek
    • 150 g masti
    • 300 g cibule
    • 60 g paradajkového pretlaku
    • 50 g hladkej múky
    • 2 strúčiky cesnaku
    • mletá sladká paprika
    • majorán
    • soľ, mleté čierne korenie

Umyté mäso pokrájajte na kocky. Obličky rozrežte po dĺžte, vyrežte kanáliky, dôkladne prepláchnite pod tečúcou vodou a pokrájajte na rezance. Srdce narežte na rezance. Na masti speňte nadrobno pokrájanú cibuľu, pridajte nakrájané mäso a vnútornosti, krátko opražte, zasypte hladkou múkou, mletou paprikou a zalejte horúcou vodou. Pridajte paradajkový pretlak, prelisovaný cesnak a dochuťte soľou a korením. Varte na miernom ohni, kým nie je mäso mäkké. Servírujte s knedľou, varenými zemiakmi alebo vo vydlabanom bochníku chleba.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

ico

Čo ešte zvládnete v paneláku?

  • Najjednoduchšou, i keď zdĺhavou zabíjačkovou pochúťkou sú chrumkavé škvarky či voňavá masť. Na vytápanie masti potrebujete surovú slaninu pokrájanú približne na 1,5 – 2 centimetra veľké kocky. Tie dajte do hrnca s troškou vody a za neustáleho kontrolovania a miešania pomaly čakajte na vytápanie masti. Masť môžete z hrnca priebežne odoberať, aby zbytočne neprehárala. Ak chcete, aby mali vaše oškvarky zlatistý nádych, pred koncom vytápania ich odstavte z ohňa. Nechajte ich vychladnúť, namočte na chvíľku do mlieka a opäť začnite škvariť.
  • Domáca tlačenka vždy chutí lepšie, ako tá z obchodu. Je to hlavne preto, že viete, čo jete. Dôležitý je výber surovín v dobrom mäsiarstve. Nebojte sa srdca či jazyka – je to najchudšie mäso. Pripravené kusy mäsa a koží uvarte domäkka. Vývar dochuťte soľou, korením a cesnakom. Rozkrájané mäso a pomleté kože spolu s vývarom naplňte do plastových vreciek, uviažte a veľmi pomaly varte pri teplote 80 stupňov Celzia približne hodinu. Po dovarení nechajte stuhnúť.

Vedeli ste, že...

  • Bielkoviny v mäse sa teplom zrážajú a nemôžu v sebe viazať vodu. Z tohto dôvodu nedokážu zaistiť súdržnosť výrobku. Preto sa i do tej najlepšej a najčistejšej huspeniny či tlačenky musia pridávať kože, paprčky a iné väzivá, ktoré obsahujú kolagén.
  • Do každého „zabíjačkového“ výrobku alebo do domácej šunky patrí dusitanová soľ nazývaná - rýchlosoľ. Používa sa na solenie, nakladanie a na prípravu mäsa určeného na tepelné opracovanie. Rýchlosoľ zabraňuje oxidácii mäsa a výrobky majú potom krajšiu farbu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 958
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 577
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 750
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 586
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 282
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 042
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 643
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 091
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 192
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 12 017
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 558
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 276
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 858
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 672
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 016
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 527
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu