Zabíjačka bez prasiatka

Nestihli ste fašiangovú zabíjačku na gazdovskom dvore? Nič to, pripravte si dobroty hoci aj v panelákovej kuchyni!

Domáce klobásy
Suroviny na viac porcií

  • 10 kg bravčového mäsa (pliecko a tučný bôčik)
  • 220 g soli
  • 400 g mletej sladkej papriky
  • 40 g mletého čierneho korenia
  • 20 g rasce
  • 400 g čerstvého cesnaku
  • bravčové črevá
  • 200 ml vody

Mäso nakrájajte na kocky a nahrubo pomeľte. Zmes dajte do väčšej nádoby a primiešajte všetky koreniny, soľ a pomletý cesnak. Všetko dôkladne rukami premiešajte. Aby sa zmes miešala jednoduchšie, pridajte do nej 200 ml ľadovo chladnej vody. Premiešanú zmes nechajte odstáť v chlade. Hotovú zmes naplňte do bravčových čriev, zaveste a nechajte oschnúť. Pripravené klobásky môžete vyúdiť na dlhšie uskladnenie, alebo upiecť na priamu konzumáciu.

Z časti klobásovej zmesi môžete pripraviť plnenú bravčovú panenku, bôčik alebo krkovičku, plnenú jahňaciu hruď alebo zapekanú živánsku pochúťku.

Tip: Ak máte radšej pikantnejšie a výraznejšie chute, časť sladkej mletej papriky nahraďte pálivou. Množstvá v receptúre môžete pre menšiu várku klobás krátiť.


Huspenina
Suroviny na viac porcií

    • 3 bravčové paprčky
    • 1 veľké bravčové koleno
    • 1 bravčový chvostík
    • kúsok bravčovej kože
    • 1 cibuľa
    • 1 mrkva
    • 1 petržlen
    • kúsok zeleru
    • 6 strúčikov cesnaku
    • 6 guľôčok nového korenia
    • 5 guľôčok čierneho korenia
    • 2 bobkové listy
    • sladká mletá paprika

  • soľ, mleté čierne korenie
  • ocot

Paprčky, chvostík, kožu a koleno dôkladne dočistite a umyte, všetko vložte do väčšieho hrnca. Zalejte studenou vodou tak, aby bolo mäso celé ponorené. Pridajte koreniny a varte na miernom ohni približne 5 hodín. Počas varenia zberajte tuk a penu. Ku koncu pridajte očistenú zeleninu a trošku octu. Uvarené mäso vyberte, oberte z kostí a rozkrájajte na menšie kúsky. Spolu s nakrájanou zeleninou rozdeľte do nádob. Zalejte precedeným vývarom a nechajte stuhnúť. Servírujte s chlebom, cibuľou, dochutené korením a octom.

Tip: Huspeninu môžete pripraviť i do formy na srnčí chrbát alebo bábovku. V čase Veľkej noci môžete do huspeniny pridať vajíčko uvarené na tvrdo alebo hrášok, či kapiu. Vyklopená „huspeninová“ torta tak bude žiariť farbami.


Jaterničky
Suroviny na viac porcií

  • 500 g bravčového bôčika bez kostí
  • 1 kg bravčovej pečene
  • 600 g jačmenných krúp
  • 2 cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 30 g bravčovej masti
  • majorán
  • soľ, mleté čierne korenie
  • hovädzie črevá
  • podľa chuti majorán, mletý zázvor a mleté nové korenie

Bôčik a pečeň uvarte v osolenej vode domäkka. Po uvarení nechajte čiastočne vychladnúť a pomeľte. V tom istom vývare uvarte domäkka krúpy. Ovar si odložte bokom. Na masti opražte dozlatista nadrobno pokrájanú cibuľu. Vychladnuté krúpy a cibuľu zmiešajte s pomletou zmesou, pridajte prelisovaný cesnak a koreniny podľa chuti. Po dôkladnom premiešaní nechajte zmes odstáť. Podľa potreby dorieďte vývarom. Medzitým pripravte hovädzie črevá. Plňte jaternicovou zmesou, uzatvorte, popichajte a krátko varte vo vývare. Servírujte upečené dozlatista s chlebom, zemiakmi, horčicou alebo nakladanou zeleninou podľa chuti.

Tip: Pripraviť si môžete aj vegetariánske jaternice. Stačí nahradiť pečeň a bôčik varenou šošovicou. Hotovú zmes zapečte na pekáči v rúre pri teplote 180 °C. bez plnenia do čriev.


Zabíjačkový guláš
Suroviny na 4 porcie

    • 250 g pliecka
    • 200 g srdca
    • 200 g obličiek
    • 150 g masti
    • 300 g cibule
    • 60 g paradajkového pretlaku
    • 50 g hladkej múky
    • 2 strúčiky cesnaku
    • mletá sladká paprika
    • majorán
    • soľ, mleté čierne korenie

Umyté mäso pokrájajte na kocky. Obličky rozrežte po dĺžte, vyrežte kanáliky, dôkladne prepláchnite pod tečúcou vodou a pokrájajte na rezance. Srdce narežte na rezance. Na masti speňte nadrobno pokrájanú cibuľu, pridajte nakrájané mäso a vnútornosti, krátko opražte, zasypte hladkou múkou, mletou paprikou a zalejte horúcou vodou. Pridajte paradajkový pretlak, prelisovaný cesnak a dochuťte soľou a korením. Varte na miernom ohni, kým nie je mäso mäkké. Servírujte s knedľou, varenými zemiakmi alebo vo vydlabanom bochníku chleba.


ico

Čo ešte zvládnete v paneláku?

  • Najjednoduchšou, i keď zdĺhavou zabíjačkovou pochúťkou sú chrumkavé škvarky či voňavá masť. Na vytápanie masti potrebujete surovú slaninu pokrájanú približne na 1,5 – 2 centimetra veľké kocky. Tie dajte do hrnca s troškou vody a za neustáleho kontrolovania a miešania pomaly čakajte na vytápanie masti. Masť môžete z hrnca priebežne odoberať, aby zbytočne neprehárala. Ak chcete, aby mali vaše oškvarky zlatistý nádych, pred koncom vytápania ich odstavte z ohňa. Nechajte ich vychladnúť, namočte na chvíľku do mlieka a opäť začnite škvariť.
  • Domáca tlačenka vždy chutí lepšie, ako tá z obchodu. Je to hlavne preto, že viete, čo jete. Dôležitý je výber surovín v dobrom mäsiarstve. Nebojte sa srdca či jazyka – je to najchudšie mäso. Pripravené kusy mäsa a koží uvarte domäkka. Vývar dochuťte soľou, korením a cesnakom. Rozkrájané mäso a pomleté kože spolu s vývarom naplňte do plastových vreciek, uviažte a veľmi pomaly varte pri teplote 80 stupňov Celzia približne hodinu. Po dovarení nechajte stuhnúť.

Vedeli ste, že...

  • Bielkoviny v mäse sa teplom zrážajú a nemôžu v sebe viazať vodu. Z tohto dôvodu nedokážu zaistiť súdržnosť výrobku. Preto sa i do tej najlepšej a najčistejšej huspeniny či tlačenky musia pridávať kože, paprčky a iné väzivá, ktoré obsahujú kolagén.
  • Do každého „zabíjačkového“ výrobku alebo do domácej šunky patrí dusitanová soľ nazývaná - rýchlosoľ. Používa sa na solenie, nakladanie a na prípravu mäsa určeného na tepelné opracovanie. Rýchlosoľ zabraňuje oxidácii mäsa a výrobky majú potom krajšiu farbu.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€
  2. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  3. V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások.
  4. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť
  5. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  6. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu
  7. Moskva alebo Petrohrad?
  8. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  9. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  10. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  1. V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások.
  2. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť
  3. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  4. Zóna Nové Nivy splnila kvalifikačné podmienky pre registráciu
  5. Dekan ocenil študentov Stavebnej fakulty STU v Bratislave
  6. Application of GDPR with respect to the size of the enterprise
  7. Modern luxury next to the Blue Church
  8. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu
  9. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  10. Moskva alebo Petrohrad?
  1. Moskva alebo Petrohrad? 7 454
  2. 3 pravidlá pre lepší dôchodok 4 321
  3. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 3 957
  4. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 2 122
  5. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu 1 555
  6. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€ 1 451
  7. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 1 360
  8. Nový Jaguar XF Sportbrake 1 243
  9. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov 1 092
  10. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program 1 071

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Štátna firma ukázala, ako by sa dalo obísť zvyšovanie príplatkov

Najväčší súkromní zamestnávatelia zhodne tvrdia, že také kroky, ako chystá železničné Cargo, neplánujú.

DOMOV

Esbéeskar môže v obchode šacovať. Ak je to dobrovoľné

Ak zariadenie zapípa, pracovník SBS by mal zákazníka požiadať o blok.

DOMOV

Dobré ráno: My sme les? Kto v spore o slovenské lesy klame

Kultúrny súboj sa najnovšie vedie o lesy.

Neprehliadnite tiež

Florbalová kapitánka Lucia Košturiaková: Florbal nie je ženský ani mužský šport

V decembri bude viesť slovenský tím na majstrovstvá sveta vo florbale v Bratislave.

Magdalénske práčovne boli dejiskom krutosti. Mníšky v nich týrali mladé dievčatá

„Padlé ženy“ si v nich mali odpracovať svoje hriechy. Desiatky rokov trpeli neprávom.

Prehliadka anjelov: Modelky z Victoria's Secret ohurovali v Šanghaji

Na módnej prehliadke sa zúčastnilo 55 modeliek.

Príbeh manželstva: Kráľovná Alžbeta II. a princ Filip oslavujú platinovú svadbu

Pred svadbou mal princ na konte šesť libier, no množstvo šarmu.