Zabíjačka bez prasiatka

Nestihli ste fašiangovú zabíjačku na gazdovskom dvore? Nič to, pripravte si dobroty hoci aj v panelákovej kuchyni!

Domáce klobásy
Suroviny na viac porcií

  • 10 kg bravčového mäsa (pliecko a tučný bôčik)
  • 220 g soli
  • 400 g mletej sladkej papriky
  • 40 g mletého čierneho korenia
  • 20 g rasce
  • 400 g čerstvého cesnaku
  • bravčové črevá
  • 200 ml vody

Mäso nakrájajte na kocky a nahrubo pomeľte. Zmes dajte do väčšej nádoby a primiešajte všetky koreniny, soľ a pomletý cesnak. Všetko dôkladne rukami premiešajte. Aby sa zmes miešala jednoduchšie, pridajte do nej 200 ml ľadovo chladnej vody. Premiešanú zmes nechajte odstáť v chlade. Hotovú zmes naplňte do bravčových čriev, zaveste a nechajte oschnúť. Pripravené klobásky môžete vyúdiť na dlhšie uskladnenie, alebo upiecť na priamu konzumáciu.

Z časti klobásovej zmesi môžete pripraviť plnenú bravčovú panenku, bôčik alebo krkovičku, plnenú jahňaciu hruď alebo zapekanú živánsku pochúťku.

Tip: Ak máte radšej pikantnejšie a výraznejšie chute, časť sladkej mletej papriky nahraďte pálivou. Množstvá v receptúre môžete pre menšiu várku klobás krátiť.


Huspenina
Suroviny na viac porcií

    • 3 bravčové paprčky
    • 1 veľké bravčové koleno
    • 1 bravčový chvostík
    • kúsok bravčovej kože
    • 1 cibuľa
    • 1 mrkva
    • 1 petržlen
    • kúsok zeleru
    • 6 strúčikov cesnaku
    • 6 guľôčok nového korenia
    • 5 guľôčok čierneho korenia
    • 2 bobkové listy
    • sladká mletá paprika

  • soľ, mleté čierne korenie
  • ocot

Paprčky, chvostík, kožu a koleno dôkladne dočistite a umyte, všetko vložte do väčšieho hrnca. Zalejte studenou vodou tak, aby bolo mäso celé ponorené. Pridajte koreniny a varte na miernom ohni približne 5 hodín. Počas varenia zberajte tuk a penu. Ku koncu pridajte očistenú zeleninu a trošku octu. Uvarené mäso vyberte, oberte z kostí a rozkrájajte na menšie kúsky. Spolu s nakrájanou zeleninou rozdeľte do nádob. Zalejte precedeným vývarom a nechajte stuhnúť. Servírujte s chlebom, cibuľou, dochutené korením a octom.

Tip: Huspeninu môžete pripraviť i do formy na srnčí chrbát alebo bábovku. V čase Veľkej noci môžete do huspeniny pridať vajíčko uvarené na tvrdo alebo hrášok, či kapiu. Vyklopená „huspeninová“ torta tak bude žiariť farbami.


Jaterničky
Suroviny na viac porcií

  • 500 g bravčového bôčika bez kostí
  • 1 kg bravčovej pečene
  • 600 g jačmenných krúp
  • 2 cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 30 g bravčovej masti
  • majorán
  • soľ, mleté čierne korenie
  • hovädzie črevá
  • podľa chuti majorán, mletý zázvor a mleté nové korenie

Bôčik a pečeň uvarte v osolenej vode domäkka. Po uvarení nechajte čiastočne vychladnúť a pomeľte. V tom istom vývare uvarte domäkka krúpy. Ovar si odložte bokom. Na masti opražte dozlatista nadrobno pokrájanú cibuľu. Vychladnuté krúpy a cibuľu zmiešajte s pomletou zmesou, pridajte prelisovaný cesnak a koreniny podľa chuti. Po dôkladnom premiešaní nechajte zmes odstáť. Podľa potreby dorieďte vývarom. Medzitým pripravte hovädzie črevá. Plňte jaternicovou zmesou, uzatvorte, popichajte a krátko varte vo vývare. Servírujte upečené dozlatista s chlebom, zemiakmi, horčicou alebo nakladanou zeleninou podľa chuti.

Tip: Pripraviť si môžete aj vegetariánske jaternice. Stačí nahradiť pečeň a bôčik varenou šošovicou. Hotovú zmes zapečte na pekáči v rúre pri teplote 180 °C. bez plnenia do čriev.


Zabíjačkový guláš
Suroviny na 4 porcie

    • 250 g pliecka
    • 200 g srdca
    • 200 g obličiek
    • 150 g masti
    • 300 g cibule
    • 60 g paradajkového pretlaku
    • 50 g hladkej múky
    • 2 strúčiky cesnaku
    • mletá sladká paprika
    • majorán
    • soľ, mleté čierne korenie

Umyté mäso pokrájajte na kocky. Obličky rozrežte po dĺžte, vyrežte kanáliky, dôkladne prepláchnite pod tečúcou vodou a pokrájajte na rezance. Srdce narežte na rezance. Na masti speňte nadrobno pokrájanú cibuľu, pridajte nakrájané mäso a vnútornosti, krátko opražte, zasypte hladkou múkou, mletou paprikou a zalejte horúcou vodou. Pridajte paradajkový pretlak, prelisovaný cesnak a dochuťte soľou a korením. Varte na miernom ohni, kým nie je mäso mäkké. Servírujte s knedľou, varenými zemiakmi alebo vo vydlabanom bochníku chleba.


ico

Čo ešte zvládnete v paneláku?

  • Najjednoduchšou, i keď zdĺhavou zabíjačkovou pochúťkou sú chrumkavé škvarky či voňavá masť. Na vytápanie masti potrebujete surovú slaninu pokrájanú približne na 1,5 – 2 centimetra veľké kocky. Tie dajte do hrnca s troškou vody a za neustáleho kontrolovania a miešania pomaly čakajte na vytápanie masti. Masť môžete z hrnca priebežne odoberať, aby zbytočne neprehárala. Ak chcete, aby mali vaše oškvarky zlatistý nádych, pred koncom vytápania ich odstavte z ohňa. Nechajte ich vychladnúť, namočte na chvíľku do mlieka a opäť začnite škvariť.
  • Domáca tlačenka vždy chutí lepšie, ako tá z obchodu. Je to hlavne preto, že viete, čo jete. Dôležitý je výber surovín v dobrom mäsiarstve. Nebojte sa srdca či jazyka – je to najchudšie mäso. Pripravené kusy mäsa a koží uvarte domäkka. Vývar dochuťte soľou, korením a cesnakom. Rozkrájané mäso a pomleté kože spolu s vývarom naplňte do plastových vreciek, uviažte a veľmi pomaly varte pri teplote 80 stupňov Celzia približne hodinu. Po dovarení nechajte stuhnúť.

Vedeli ste, že...

  • Bielkoviny v mäse sa teplom zrážajú a nemôžu v sebe viazať vodu. Z tohto dôvodu nedokážu zaistiť súdržnosť výrobku. Preto sa i do tej najlepšej a najčistejšej huspeniny či tlačenky musia pridávať kože, paprčky a iné väzivá, ktoré obsahujú kolagén.
  • Do každého „zabíjačkového“ výrobku alebo do domácej šunky patrí dusitanová soľ nazývaná - rýchlosoľ. Používa sa na solenie, nakladanie a na prípravu mäsa určeného na tepelné opracovanie. Rýchlosoľ zabraňuje oxidácii mäsa a výrobky majú potom krajšiu farbu.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Aký bude váš doplnkový dôchodok
  2. Premýšľate nad kúpou last minute dovolenky v Egypte?
  3. Vaginálne mykózy – ako sa im brániť?
  4. Bolesti hlavy, brucha či únava? Môžu za to možno aj parazity!
  5. Neviete si vybrať správne miesto na dovolenku v Grécku?
  6. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  7. Jednoduchá mobilná tlač z vášho smartfónu, alebo tabletu?
  8. Vďaka úveru na rekonštrukciu môžete ušetriť tisícky EUR
  9. Zažite vašu vysnívanú dovolenku na Bali
  10. Od 1. júla už prestanete chodiť na poštu!
  1. 4* projekt víl a apartmánov priamo na pobreží, Chorvátsko
  2. Slováci rozhodli o najlepšom!
  3. AAA Auto má nový úver pre živnostníkov
  4. Aký bude váš doplnkový dôchodok
  5. Kúpeľňa - profesionálne informácie pri jej zhotovení
  6. V Prešove sa dnes tankuje za euro. Aj prémiové palivá
  7. Dobrodružstvo s vodou
  8. Neobvyklý objav, ktorý umožňuje zvládnuť angličtinu za 2 týždne
  9. Anglická spoločnosť ATG vytvára progresívny tím technikov
  10. Španielsko - raj pre milovníkov golfu
  1. Od 1. júla už prestanete chodiť na poštu! 8 705
  2. Premýšľate nad kúpou last minute dovolenky v Egypte? 8 469
  3. Bolesti hlavy, brucha či únava? Môžu za to možno aj parazity! 6 272
  4. Vaginálne mykózy – ako sa im brániť? 4 964
  5. Neobvyklý objav, ktorý umožňuje zvládnuť angličtinu za 2 týždne 4 946
  6. Jarabinky Grande odštartovali predaj zaujímavými cenami bytov 4 399
  7. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a. 4 363
  8. Aký bude váš doplnkový dôchodok 3 854
  9. Neviete si vybrať správne miesto na dovolenku v Grécku? 3 592
  10. V Prešove sa dnes tankuje za euro. Aj prémiové palivá 2 300

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Polícia si nahrala preberanie úplatku na Vysokej škole Sv. Alžbety

NAKA tiež obvinila šéfa daňovej kontroly.

DOMOV

Prieskum Polisu: SMK predbehla Most-Híd

Smer by mal podľa prieskumu v parlamente 43 kresiel.

DOMOV

Na Slovensko príde extrémne sucho. Hrozia aj požiare

Meteorológovia tak skoro ochladenie neočakávajú.

KULTÚRA

Posledný Mohykán odchádza. Daniel Day-Lewis ide do dôchodku

Oscarový herec bol vždy vyberavý.

Neprehliadnite tiež

Madonin komplex: keď muž odmieta sex s matkou svojich detí

Nejde o nový fenomén. Problém mužskej nechuti na sex popísal už Sigmund Freud.

Päťdesiat odtieňov sivej alebo prečo je betón v interiéri moderný

Materiálom budúcnosti je takzvaný pohľadový betón, ktorý má v domácnostiach svoj estetický rozmer.

Zumba je v Iráne protináboženská, zakázali ju

Akékoľvek harmonické tanečné pohyby sú pre Iráncov neprípustné.

Tehotenstvo po týždňoch - druhý trimester

Ako prebieha tehotenstvo v druhom trimestri. Aké ťažkosti môže žena zažívať a aké vyšetrenia musí podstúpiť.