Zabíjačka bez prasiatka

Nestihli ste fašiangovú zabíjačku na gazdovskom dvore? Nič to, pripravte si dobroty hoci aj v panelákovej kuchyni!

Domáce klobásy
Suroviny na viac porcií

  • 10 kg bravčového mäsa (pliecko a tučný bôčik)
  • 220 g soli
  • 400 g mletej sladkej papriky
  • 40 g mletého čierneho korenia
  • 20 g rasce
  • 400 g čerstvého cesnaku
  • bravčové črevá
  • 200 ml vody

Mäso nakrájajte na kocky a nahrubo pomeľte. Zmes dajte do väčšej nádoby a primiešajte všetky koreniny, soľ a pomletý cesnak. Všetko dôkladne rukami premiešajte. Aby sa zmes miešala jednoduchšie, pridajte do nej 200 ml ľadovo chladnej vody. Premiešanú zmes nechajte odstáť v chlade. Hotovú zmes naplňte do bravčových čriev, zaveste a nechajte oschnúť. Pripravené klobásky môžete vyúdiť na dlhšie uskladnenie, alebo upiecť na priamu konzumáciu.

Z časti klobásovej zmesi môžete pripraviť plnenú bravčovú panenku, bôčik alebo krkovičku, plnenú jahňaciu hruď alebo zapekanú živánsku pochúťku.

Tip: Ak máte radšej pikantnejšie a výraznejšie chute, časť sladkej mletej papriky nahraďte pálivou. Množstvá v receptúre môžete pre menšiu várku klobás krátiť.


Huspenina
Suroviny na viac porcií

    • 3 bravčové paprčky
    • 1 veľké bravčové koleno
    • 1 bravčový chvostík
    • kúsok bravčovej kože
    • 1 cibuľa
    • 1 mrkva
    • 1 petržlen
    • kúsok zeleru
    • 6 strúčikov cesnaku
    • 6 guľôčok nového korenia
    • 5 guľôčok čierneho korenia
    • 2 bobkové listy
    • sladká mletá paprika

  • soľ, mleté čierne korenie
  • ocot

Paprčky, chvostík, kožu a koleno dôkladne dočistite a umyte, všetko vložte do väčšieho hrnca. Zalejte studenou vodou tak, aby bolo mäso celé ponorené. Pridajte koreniny a varte na miernom ohni približne 5 hodín. Počas varenia zberajte tuk a penu. Ku koncu pridajte očistenú zeleninu a trošku octu. Uvarené mäso vyberte, oberte z kostí a rozkrájajte na menšie kúsky. Spolu s nakrájanou zeleninou rozdeľte do nádob. Zalejte precedeným vývarom a nechajte stuhnúť. Servírujte s chlebom, cibuľou, dochutené korením a octom.

Tip: Huspeninu môžete pripraviť i do formy na srnčí chrbát alebo bábovku. V čase Veľkej noci môžete do huspeniny pridať vajíčko uvarené na tvrdo alebo hrášok, či kapiu. Vyklopená „huspeninová“ torta tak bude žiariť farbami.


Jaterničky
Suroviny na viac porcií

  • 500 g bravčového bôčika bez kostí
  • 1 kg bravčovej pečene
  • 600 g jačmenných krúp
  • 2 cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 30 g bravčovej masti
  • majorán
  • soľ, mleté čierne korenie
  • hovädzie črevá
  • podľa chuti majorán, mletý zázvor a mleté nové korenie

Bôčik a pečeň uvarte v osolenej vode domäkka. Po uvarení nechajte čiastočne vychladnúť a pomeľte. V tom istom vývare uvarte domäkka krúpy. Ovar si odložte bokom. Na masti opražte dozlatista nadrobno pokrájanú cibuľu. Vychladnuté krúpy a cibuľu zmiešajte s pomletou zmesou, pridajte prelisovaný cesnak a koreniny podľa chuti. Po dôkladnom premiešaní nechajte zmes odstáť. Podľa potreby dorieďte vývarom. Medzitým pripravte hovädzie črevá. Plňte jaternicovou zmesou, uzatvorte, popichajte a krátko varte vo vývare. Servírujte upečené dozlatista s chlebom, zemiakmi, horčicou alebo nakladanou zeleninou podľa chuti.

Tip: Pripraviť si môžete aj vegetariánske jaternice. Stačí nahradiť pečeň a bôčik varenou šošovicou. Hotovú zmes zapečte na pekáči v rúre pri teplote 180 °C. bez plnenia do čriev.


Zabíjačkový guláš
Suroviny na 4 porcie

    • 250 g pliecka
    • 200 g srdca
    • 200 g obličiek
    • 150 g masti
    • 300 g cibule
    • 60 g paradajkového pretlaku
    • 50 g hladkej múky
    • 2 strúčiky cesnaku
    • mletá sladká paprika
    • majorán
    • soľ, mleté čierne korenie

Umyté mäso pokrájajte na kocky. Obličky rozrežte po dĺžte, vyrežte kanáliky, dôkladne prepláchnite pod tečúcou vodou a pokrájajte na rezance. Srdce narežte na rezance. Na masti speňte nadrobno pokrájanú cibuľu, pridajte nakrájané mäso a vnútornosti, krátko opražte, zasypte hladkou múkou, mletou paprikou a zalejte horúcou vodou. Pridajte paradajkový pretlak, prelisovaný cesnak a dochuťte soľou a korením. Varte na miernom ohni, kým nie je mäso mäkké. Servírujte s knedľou, varenými zemiakmi alebo vo vydlabanom bochníku chleba.


ico

Čo ešte zvládnete v paneláku?

  • Najjednoduchšou, i keď zdĺhavou zabíjačkovou pochúťkou sú chrumkavé škvarky či voňavá masť. Na vytápanie masti potrebujete surovú slaninu pokrájanú približne na 1,5 – 2 centimetra veľké kocky. Tie dajte do hrnca s troškou vody a za neustáleho kontrolovania a miešania pomaly čakajte na vytápanie masti. Masť môžete z hrnca priebežne odoberať, aby zbytočne neprehárala. Ak chcete, aby mali vaše oškvarky zlatistý nádych, pred koncom vytápania ich odstavte z ohňa. Nechajte ich vychladnúť, namočte na chvíľku do mlieka a opäť začnite škvariť.
  • Domáca tlačenka vždy chutí lepšie, ako tá z obchodu. Je to hlavne preto, že viete, čo jete. Dôležitý je výber surovín v dobrom mäsiarstve. Nebojte sa srdca či jazyka – je to najchudšie mäso. Pripravené kusy mäsa a koží uvarte domäkka. Vývar dochuťte soľou, korením a cesnakom. Rozkrájané mäso a pomleté kože spolu s vývarom naplňte do plastových vreciek, uviažte a veľmi pomaly varte pri teplote 80 stupňov Celzia približne hodinu. Po dovarení nechajte stuhnúť.

Vedeli ste, že...

  • Bielkoviny v mäse sa teplom zrážajú a nemôžu v sebe viazať vodu. Z tohto dôvodu nedokážu zaistiť súdržnosť výrobku. Preto sa i do tej najlepšej a najčistejšej huspeniny či tlačenky musia pridávať kože, paprčky a iné väzivá, ktoré obsahujú kolagén.
  • Do každého „zabíjačkového“ výrobku alebo do domácej šunky patrí dusitanová soľ nazývaná - rýchlosoľ. Používa sa na solenie, nakladanie a na prípravu mäsa určeného na tepelné opracovanie. Rýchlosoľ zabraňuje oxidácii mäsa a výrobky majú potom krajšiu farbu.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska
  2. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou
  3. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  4. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  5. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  6. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  7. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  8. Top First moment dovolenky na leto 2018
  9. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová
  10. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté
  1. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska
  2. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou
  3. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  4. Bezplatné rozšírenie do prehliadača
  5. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť.
  6. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  7. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  8. HB Reavis sťahuje žiadosť na pridelenie osvedčenia o Smart City
  9. Do zóny Nové Nivy v Bratislave pribudne projekt
  10. Ako sa zmenili autá za štvrťstoročie?
  1. Top First moment dovolenky na leto 2018 6 524
  2. Reportáž: Jaternice a klobásy pred jedením netreba šúpať 5 195
  3. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní 3 414
  4. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 3 205
  5. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém 2 362
  6. Toto sú najlepší umelci za uplynulý rok 2 213
  7. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám 2 016
  8. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 7,25 % p.a. 1 797
  9. Ako pôjdu vlaky po novom? Mení sa cestovný poriadok 1 691
  10. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté 1 572

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Zbrane zo Slovenska znovu zabíjali v zahraničí

Hoci sa medzinárodná operácia začala už v marci, slovenského predajcu zbraní doteraz nikto nekontaktoval.

DOMOV

Rok 1994: Keď sa valec Mečiar naplno rozbehol krajinou

Vladimíra Mečiara z postup premiéra dvakrát odvolali a vždy sa vrátil.

DOMOV

Dobré ráno: Slovensko sa stalo zbraňovým rajom pre teroristov

Zbrane zo Slovenska zásobujú mafiánov.

KOMENTÁRE

Rusi odchádzajú, Sýria ďalej trpí

Účet za Sýriu sme už dostali a je ním vystrájanie dvoch veľmocí v úpadku.

Neprehliadnite tiež

Virginia Apgarová: Vlastné deti nemala, no zachránila milióny novorodencov

V rámci pôrodníctva priniesla revolučný nápad.

Tehotenský test už nebude rovnaký, budete ho môcť spláchnuť

Splachovateľný a kompostovateľný test príde na trh v roku 2018.

Zuzana Porubjaková: Štve ma, keď hranie niekto fláka

V roku 2018 ju diváci uvidia v novom seriáli aj filme, divadlo je jej druhý domov a z emócií je jej najbližší smútok.

Trendom roka 2018 je Ultra Violet, farba vesmíru aj kvetov

Fialová bude vládnuť móde, dizajnu aj líčeniu.

Vzťahová poradňa: Neviem, ako sa mám rozísť s príliš kontrolujúcim partnerom

Čo robiť, ak nechcete ublížiť rozchodom partnerovi a ak sa hanbíte za kamarátku, ktorá miluje všetko nadprirodzené?