SME

Zabíjačka bez prasiatka

Nestihli ste fašiangovú zabíjačku na gazdovskom dvore? Nič to, pripravte si dobroty hoci aj v panelákovej kuchyni!

Domáce klobásy
Suroviny na viac porcií

  • 10 kg bravčového mäsa (pliecko a tučný bôčik)
  • 220 g soli
  • 400 g mletej sladkej papriky
  • 40 g mletého čierneho korenia
  • 20 g rasce
  • 400 g čerstvého cesnaku
  • bravčové črevá
  • 200 ml vody

Mäso nakrájajte na kocky a nahrubo pomeľte. Zmes dajte do väčšej nádoby a primiešajte všetky koreniny, soľ a pomletý cesnak. Všetko dôkladne rukami premiešajte. Aby sa zmes miešala jednoduchšie, pridajte do nej 200 ml ľadovo chladnej vody. Premiešanú zmes nechajte odstáť v chlade. Hotovú zmes naplňte do bravčových čriev, zaveste a nechajte oschnúť. Pripravené klobásky môžete vyúdiť na dlhšie uskladnenie, alebo upiecť na priamu konzumáciu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Z časti klobásovej zmesi môžete pripraviť plnenú bravčovú panenku, bôčik alebo krkovičku, plnenú jahňaciu hruď alebo zapekanú živánsku pochúťku.

Tip: Ak máte radšej pikantnejšie a výraznejšie chute, časť sladkej mletej papriky nahraďte pálivou. Množstvá v receptúre môžete pre menšiu várku klobás krátiť.


Huspenina
Suroviny na viac porcií

    • 3 bravčové paprčky
    • 1 veľké bravčové koleno
    • 1 bravčový chvostík
    • kúsok bravčovej kože
    • 1 cibuľa
    • 1 mrkva
    • 1 petržlen
    • kúsok zeleru
    • 6 strúčikov cesnaku
    • 6 guľôčok nového korenia
    • 5 guľôčok čierneho korenia
    • 2 bobkové listy
    • sladká mletá paprika

  • soľ, mleté čierne korenie
  • ocot

Paprčky, chvostík, kožu a koleno dôkladne dočistite a umyte, všetko vložte do väčšieho hrnca. Zalejte studenou vodou tak, aby bolo mäso celé ponorené. Pridajte koreniny a varte na miernom ohni približne 5 hodín. Počas varenia zberajte tuk a penu. Ku koncu pridajte očistenú zeleninu a trošku octu. Uvarené mäso vyberte, oberte z kostí a rozkrájajte na menšie kúsky. Spolu s nakrájanou zeleninou rozdeľte do nádob. Zalejte precedeným vývarom a nechajte stuhnúť. Servírujte s chlebom, cibuľou, dochutené korením a octom.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Huspeninu môžete pripraviť i do formy na srnčí chrbát alebo bábovku. V čase Veľkej noci môžete do huspeniny pridať vajíčko uvarené na tvrdo alebo hrášok, či kapiu. Vyklopená „huspeninová“ torta tak bude žiariť farbami.


Jaterničky
Suroviny na viac porcií

  • 500 g bravčového bôčika bez kostí
  • 1 kg bravčovej pečene
  • 600 g jačmenných krúp
  • 2 cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 30 g bravčovej masti
  • majorán
  • soľ, mleté čierne korenie
  • hovädzie črevá
  • podľa chuti majorán, mletý zázvor a mleté nové korenie

Bôčik a pečeň uvarte v osolenej vode domäkka. Po uvarení nechajte čiastočne vychladnúť a pomeľte. V tom istom vývare uvarte domäkka krúpy. Ovar si odložte bokom. Na masti opražte dozlatista nadrobno pokrájanú cibuľu. Vychladnuté krúpy a cibuľu zmiešajte s pomletou zmesou, pridajte prelisovaný cesnak a koreniny podľa chuti. Po dôkladnom premiešaní nechajte zmes odstáť. Podľa potreby dorieďte vývarom. Medzitým pripravte hovädzie črevá. Plňte jaternicovou zmesou, uzatvorte, popichajte a krátko varte vo vývare. Servírujte upečené dozlatista s chlebom, zemiakmi, horčicou alebo nakladanou zeleninou podľa chuti.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Pripraviť si môžete aj vegetariánske jaternice. Stačí nahradiť pečeň a bôčik varenou šošovicou. Hotovú zmes zapečte na pekáči v rúre pri teplote 180 °C. bez plnenia do čriev.


Zabíjačkový guláš
Suroviny na 4 porcie

    • 250 g pliecka
    • 200 g srdca
    • 200 g obličiek
    • 150 g masti
    • 300 g cibule
    • 60 g paradajkového pretlaku
    • 50 g hladkej múky
    • 2 strúčiky cesnaku
    • mletá sladká paprika
    • majorán
    • soľ, mleté čierne korenie

Umyté mäso pokrájajte na kocky. Obličky rozrežte po dĺžte, vyrežte kanáliky, dôkladne prepláchnite pod tečúcou vodou a pokrájajte na rezance. Srdce narežte na rezance. Na masti speňte nadrobno pokrájanú cibuľu, pridajte nakrájané mäso a vnútornosti, krátko opražte, zasypte hladkou múkou, mletou paprikou a zalejte horúcou vodou. Pridajte paradajkový pretlak, prelisovaný cesnak a dochuťte soľou a korením. Varte na miernom ohni, kým nie je mäso mäkké. Servírujte s knedľou, varenými zemiakmi alebo vo vydlabanom bochníku chleba.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

ico

Čo ešte zvládnete v paneláku?

  • Najjednoduchšou, i keď zdĺhavou zabíjačkovou pochúťkou sú chrumkavé škvarky či voňavá masť. Na vytápanie masti potrebujete surovú slaninu pokrájanú približne na 1,5 – 2 centimetra veľké kocky. Tie dajte do hrnca s troškou vody a za neustáleho kontrolovania a miešania pomaly čakajte na vytápanie masti. Masť môžete z hrnca priebežne odoberať, aby zbytočne neprehárala. Ak chcete, aby mali vaše oškvarky zlatistý nádych, pred koncom vytápania ich odstavte z ohňa. Nechajte ich vychladnúť, namočte na chvíľku do mlieka a opäť začnite škvariť.
  • Domáca tlačenka vždy chutí lepšie, ako tá z obchodu. Je to hlavne preto, že viete, čo jete. Dôležitý je výber surovín v dobrom mäsiarstve. Nebojte sa srdca či jazyka – je to najchudšie mäso. Pripravené kusy mäsa a koží uvarte domäkka. Vývar dochuťte soľou, korením a cesnakom. Rozkrájané mäso a pomleté kože spolu s vývarom naplňte do plastových vreciek, uviažte a veľmi pomaly varte pri teplote 80 stupňov Celzia približne hodinu. Po dovarení nechajte stuhnúť.

Vedeli ste, že...

  • Bielkoviny v mäse sa teplom zrážajú a nemôžu v sebe viazať vodu. Z tohto dôvodu nedokážu zaistiť súdržnosť výrobku. Preto sa i do tej najlepšej a najčistejšej huspeniny či tlačenky musia pridávať kože, paprčky a iné väzivá, ktoré obsahujú kolagén.
  • Do každého „zabíjačkového“ výrobku alebo do domácej šunky patrí dusitanová soľ nazývaná - rýchlosoľ. Používa sa na solenie, nakladanie a na prípravu mäsa určeného na tepelné opracovanie. Rýchlosoľ zabraňuje oxidácii mäsa a výrobky majú potom krajšiu farbu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie
  2. Rýchla právna pomoc šetrí čas, nervy aj peniaze
  3. Hudba, ktorá rozžiari váš event: Stavte na Abba show
  4. Slovenská značka získala Obal roka 2025
  5. Ak máte ťažkosti s trávením, aj toto môže byť príčina
  6. Prečo sa Kallo opäť rozhodol pre franšízu Kinekusu
  7. Výnimočný víkend v Košiciach: Biela noc priniesla umenie aj chuť
  8. Kliešť môže prekvapiť kedykoľvek, ochorenie hrozí celoročne
  1. Rýchla právna pomoc šetrí čas, nervy aj peniaze
  2. Slovenská značka získala Obal roka 2025
  3. Hudba, ktorá rozžiari váš event: Stavte na Abba show
  4. Neuhádol ani jedno číslo a predsa vyhral 100 000 eur
  5. Ak máte ťažkosti s trávením, aj toto môže byť príčina
  6. Prečo sa Kallo opäť rozhodol pre franšízu Kinekusu
  7. Pranie a sušenie, ktoré ladí s vaším domovom
  8. Výnimočný víkend v Košiciach: Biela noc priniesla umenie aj chuť
  1. Bratislava sa rozlietala. Karibik aj Ázia sú ešte dostupnejšie 10 138
  2. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie 9 806
  3. Ak máte ťažkosti s trávením, aj toto môže byť príčina 5 498
  4. Rekreačným poukazom viete zaplatiť aj kúpele pre starých rodičov 3 501
  5. Kliešť môže prekvapiť kedykoľvek, ochorenie hrozí celoročne 3 348
  6. Kto nás naozaj zadlžil a prečo Slovákom siahajú na výplaty? 3 335
  7. Nivy Tower je medzi top 10 kancelárskymi budovami sveta 3 085
  8. Sladké bez kompromisov: Ako Schär mení svet bezlepkových dobrôt 2 552
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Zdravotní Klauni: Silný príbeh z psychiatrickej liečebne: O dievčati, ktoré si zvolilo radosť namiesto smútku
  2. Matúš Radusovsky: Bezpečnosť medu: Pravda o teple, kove a skladovaní
  3. Igor Múdry: Kyslá kapustička
  4. Matúš Radusovsky: Nie je med ako med: v rozmanitosti sa skrýva jeho sila
  5. Zdravotní Klauni: Zdravotná klaunka: Keď si nasadíme na tvár červený nos, pozeráme sa na svet inak
  6. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  7. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  8. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  1. Rastislav Puchala: Konečne dobrá správa o slovenskej ekonomike a spoločnosti vôbec 33 808
  2. Ivan Čáni: „Matovič, Lipšic a Naď už dávno mali sedieť v base.“ 17 293
  3. Jozef Černek: André Rieu – muž, umelec, megaloman, otec. Kráľ gýču. Alebo človek, ktorý spravil vážnu hudbu zábavnou. 13 155
  4. Elena Antalová: Do Šaštína kolenačky, ale pohár vody Mikloškovi..? 9 219
  5. Jozef Maťaše: Toto si Martin Benka nezaslúži! 6 877
  6. Ján Valchár: Niet dňa bez rafinérie (alebo Pray for Hatatitla!) 5 737
  7. Miroslav Daniš: Dymová clona Oskar Rósza 4 776
  8. Ján Valchár: Ukrajinská vojna sa presunula na Sibír 4 573
  1. Radko Mačuha: "Najväčšia hrozba pre EU nieje Rusko".
  2. Post Bellum SK: Samizdat – symbol vzdoru v čase neslobody
  3. Marcel Rebro: Keď vojna vezme manžela a otca, hory pomáhajú nájsť nádej
  4. Anna Brawne: Pán Pellegrini, že vám tá nenávisť voči LGBTI+ Ľuďom nevadila, keď ste podpisovali tú Ústavu..
  5. Věra Tepličková: Šťastný Deň starých rodičov
  6. Radko Mačuha: Ako som prestal byť rusofilom.
  7. Dušan Koniar: V piatok sa Fico opýtal, v nedeľu uplynú tri roky, čo odpoveď pozná
  8. Věra Tepličková: Náhoda je blbec alebo Z čista jasna, nikde nič, a tu zrazu... Hajnovič
SkryťZatvoriť reklamu