Zlatisté pochúťky

Opojná vôňa, lahodná chuť, zlatistá farba. Takýmto nástrahám sa len ťažko odoláva. Nebojte sa zhrešiť s vysmážanými lahôdkami, a to nielen na fašiangy.

Pivné fánky

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml čierneho piva
  • 5 žĺtkov
  • 2 PL octu
  • plátok masla
  • štipka soli
  • olej na vysmážanie
  • práškový cukor na obaľovanie

Múku a štipku soli dôkladne preosejte do väčšej misy. Pridajte k nej žĺtky, plátok zmäknutého masla, ocot a pivo. Rukami vypracúvajte, až kým nevznikne vláčne a pružné cesto. Ak sa vám zdá cesto príliš suché, prilejte ešte trošku piva. Hotové cesto niekoľkokrát ponaťahujte a pobúchajte o pracovnú dosku. Dobre vypracované cesto spoznáte podľa malých bubliniek, ktoré pod rukami praskajú. Hotový bochník zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte ho v chladničke odležať najmenej jednu hodinu. Cesto rozvaľkajte na čo najtenší plát, keďže je pružné, nemali by ste ho zbytočne podsypávať múkou. Povykrajujte trojuholníky alebo kolieska, ktoré stlačením vytvarujte do mašličky. Vysmažte na rozpálenom oleji, nechajte odkvapkať na papierových utierkach a obaľte v práškovom cukre.


Jogurtové minipampúšiky

  • 300 g bieleho jogurtu
  • 200 g kyslej smotany
  • 400 g hladkej múky
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 2 balíčky vanilínového cukru
  • 2 vajíčka
  • 1 balenie prášku do pečiva
  • 1 ČL jedlej sódy
  • olej na vysmážanie
  • práškový cukor na posypanie

Zmiešajte v miske sypké suroviny, pridajte k nim jogurt, smotanu a vajíčka a vymiešajte na hladkú hmotu. Z cesta odoberajte kôpky za pomoci dvoch polievkových lyžíc a vhadzujte ich do rozpáleného oleja. Vypražte z obidvoch strán dozlatista, nechajte na papierových servítkach odtiecť prebytočný olej a môžete servírovať. Hotové šišky poprášte práškovým cukrom alebo namáčajte do džemu či čokoládovej polevy.

Tip: Pri všetkých typoch šišiek či iných smažených pochúťok platí, že pri vysmážaní musia plávať v oleji. Preto je lepšie smažiť za pomoci hlbokého hrnca alebo fritézy, aby sa cesto nedotýkalo a nelepilo na dno plytkej panvice.


Jednoduché šišky

  • 650 g hladkej múky
  • 250 ml vlažnej vody
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 30 g droždia
  • 30 g roztopeného masla
  • 2 žĺtky
  • 2 PL rumu
  • šťava a kôra z jedného citróna
  • štipka soli
  • olej na vysmážanie
  • práškový cukor na posypanie

Z vlažnej vody, cukru a droždia urobte kvások, ktorý nechajte niekoľko minút v teple podvihnúť. Do kvásku postupne primiešavajte citrónovú šťavu a kôru, rum, žĺtky, rozpustené maslo a nakoniec múku a soľ. Vypracujte cesto, ktoré nechajte v teple vykysnúť. Hotové cesto vyklopte na dosku, mierne ho vyvaľkajte alebo rukami postláčajte a povykrajujte okrúhle šišky. Tie nechajte chvíľku podkysnúť, urobte v ich strede prstom jamku a vysmažte v rozpálenom oleji najskôr jamkou nadol a potom z druhej strany dozlatista. Hotové šišky naplňte do jamiek ovocným džemom a pred servírovaním pocukrujte.

Tip: Zo zvyšných dvoch bielkov a 200 gramov práškového cukru ušľahajte nad parou hustý sneh. Po vychladnutí do neho prišľahajte 1 -2 PL ovocného džemu alebo marmelády. Ovocno-bielkovú penu servírujte na vrchu šišiek.


Božie milosti s tvarohom

  • 440 g hladkej múky
  • 250 g tvarohu
  • 100 g tuku na pečenie
  • 4 vajíčka
  • 4 PL bieleho sladkého vína
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • olej na vysmážanie
  • práškový a vanilínový cukor na obaľovanie

Do tvarohu primiešajte vajíčka, zmäknutý tuk na pečenie, víno a postupne začnite k hmote zapracovávať múku zmiešanú s práškom do pečiva. Hotové hladké cesto nechajte na pracovnej doske oddychovať najmenej dve hodiny. Na múkou vysypanej doske cesto rozvaľkajte na hrúbku približne pol centimetra a povykrajujte trojuholníky, obdĺžniky alebo kosoštvorce s jedným alebo dvoma zárezmi uprostred. Vysmažte v rozpálenom oleji z obidvoch strán, nechajte odkvapkať prebytočný olej a obaľte v zmesi práškového a vanilínového cukru.

Tip: K rozpálenému oleju pridajte i kúsky načistenej mrkvy, ktorá zabráni prepaľovaniu oleja a pomôže odstrániť z fánok typickú vysmážanú arómu.


ico

Rady a tipy, ktoré pomôžu...

  • Kysnuté cesto sa vám nebude lepiť pri miesení na ruky, ak si ich predtým potriete olejom alebo maslom.
  • Ak do kysnutého cesta pridáte postrúhaný varený zemiak, cesto ostane vláčnejšie a zachová si čerstvosť a mäkkosť aj na druhý deň.
  • Šišky, dolky a langoše sa budú ľahšie vykrajovať a nebudú sa lepiť, ak formičku alebo pohár na vykrajovanie namočíte najskôr do studenej vody a potom do múky.
  • Do cesta na šišky sa od nepamäti pridávalo trocha rumu, čo spôsobilo, že cesto pri vyprážaní nenasakovalo toľko tuku. Podobnú funkciu naplní i víno či pivo, no tie už nemajú tu pravú sviatočnú arómu.
  • Šišky, fánky, kapustníky a iné dobroty našich starých materí sa vždy smažili na bravčovej masti alebo hovädzom loji. Živočíšny tuk dodáva smažených dobrotám červenkastú kôrku, akú nevyčaríte so žiadnym olejom.
  • Ak túžite po plnených šiškách ako z obchodu, vykrojené koleso cesta naplňte hustým džemom, prikryte ho druhým kolesom cesta, pritlačte a opäť vykrojte. Ostrý pohár pri vykrajovaní cesto spojí a ono sa nebude pri vysmážaní otvárať. Nesmie byť však pri vaľkaní na doske premúčené.
  • Pampúšiky zo zemiakového cesta nenechávajte dlho odpočívať. Zemiakové cesto dlhým miesením a odpočívaním redne. Ak sa tak stane, prihustite ho hrubou múku a zrýchlite pracovné tempo.
  • Škorica a vanilka rozvinú svoju vôňu naplno až po spojení s cukrom. Preto si ich zarábajte až tesne pred obaľovaním už vysmažených fánok.
  • Múku je dobré skladovať v suchej a dobre vetranej miestnosti. Pred zarábaním cesta na rôzne typy múčnikov je vhodné ju jeden- i dvakrát preosiať, aby ste ju prevzdušnili.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  2. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  3. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  4. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  5. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  6. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  7. I cez prázdniny testujte elektrobicykle
  8. 5 dôvodov, prečo sa prihlásiť na konferenciu ENERGOFÓRUM®
  9. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom
  10. Máte už vybranú dovolenku na júl?
  1. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  2. Funguje predaj realít aj bez maklérov?
  3. BILLA a ÚNSS skontrolovali zrak 10 380 slovenským deťom
  4. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  5. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  6. Borguľa žiada vyrúbenie dane pre americkú ambasádu
  7. Stanovisko Klubu pre BA k mimoriadnemu rokovaniu zastupiteľstva
  8. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  9. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  10. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  1. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou 8 867
  2. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky 8 260
  3. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade 3 314
  4. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku 3 190
  5. Chcete vedieť všetko o vašej krvi? Čaká vás 6000 typov vyšetrení 2 317
  6. I cez prázdniny testujte elektrobicykle 2 128
  7. Máte už vybranú dovolenku na júl? 1 629
  8. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom 1 201
  9. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami 991
  10. Zvládnete tento test o jablkách a cideroch? Otestujte sa 925

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Ako sa pije a žije v banskom kraji, keď bane miznú

Tak ich tu vnímajú. Ako náletové buriny, ktoré sa uchytili v pustnúcom baníckom kraji.

KOMENTÁRE

Danko ukazuje ďalšie svoje limity

U Danka sa hrdosť stratila v bozkoch na výložkách.

Neprehliadnite tiež

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Prinášame rozhovor s netradičnou šperkárkou Evou Vokounovou, plavkovú módu aj cestovanie.

Šperkárka Eva Vokounová vyrába netradičné záušnice ako jediná v Európe

Rada dodáva ženám sebavedomie, chýba jej na nich ženskosť.

Britský bulvár ponížil novú hviezdu seriálu Doctor Who, zverejnil jej nahé fotky

V trinástej sérii kultovej série bude z doktora po prvýkrát doktorka.

Nevera z pohľadu mužov a žien: Čo už považujú za prekročenie hranice?

Britský prieskum ukázal, že názory na to, čo je podvádzanie, sa u mužov a žien extrémne líšia.