Zlatisté pochúťky

Opojná vôňa, lahodná chuť, zlatistá farba. Takýmto nástrahám sa len ťažko odoláva. Nebojte sa zhrešiť s vysmážanými lahôdkami, a to nielen na fašiangy.

Pivné fánky

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml čierneho piva
  • 5 žĺtkov
  • 2 PL octu
  • plátok masla
  • štipka soli
  • olej na vysmážanie
  • práškový cukor na obaľovanie

Múku a štipku soli dôkladne preosejte do väčšej misy. Pridajte k nej žĺtky, plátok zmäknutého masla, ocot a pivo. Rukami vypracúvajte, až kým nevznikne vláčne a pružné cesto. Ak sa vám zdá cesto príliš suché, prilejte ešte trošku piva. Hotové cesto niekoľkokrát ponaťahujte a pobúchajte o pracovnú dosku. Dobre vypracované cesto spoznáte podľa malých bubliniek, ktoré pod rukami praskajú. Hotový bochník zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte ho v chladničke odležať najmenej jednu hodinu. Cesto rozvaľkajte na čo najtenší plát, keďže je pružné, nemali by ste ho zbytočne podsypávať múkou. Povykrajujte trojuholníky alebo kolieska, ktoré stlačením vytvarujte do mašličky. Vysmažte na rozpálenom oleji, nechajte odkvapkať na papierových utierkach a obaľte v práškovom cukre.


Jogurtové minipampúšiky

  • 300 g bieleho jogurtu
  • 200 g kyslej smotany
  • 400 g hladkej múky
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 2 balíčky vanilínového cukru
  • 2 vajíčka
  • 1 balenie prášku do pečiva
  • 1 ČL jedlej sódy
  • olej na vysmážanie
  • práškový cukor na posypanie

Zmiešajte v miske sypké suroviny, pridajte k nim jogurt, smotanu a vajíčka a vymiešajte na hladkú hmotu. Z cesta odoberajte kôpky za pomoci dvoch polievkových lyžíc a vhadzujte ich do rozpáleného oleja. Vypražte z obidvoch strán dozlatista, nechajte na papierových servítkach odtiecť prebytočný olej a môžete servírovať. Hotové šišky poprášte práškovým cukrom alebo namáčajte do džemu či čokoládovej polevy.

Tip: Pri všetkých typoch šišiek či iných smažených pochúťok platí, že pri vysmážaní musia plávať v oleji. Preto je lepšie smažiť za pomoci hlbokého hrnca alebo fritézy, aby sa cesto nedotýkalo a nelepilo na dno plytkej panvice.


Jednoduché šišky

  • 650 g hladkej múky
  • 250 ml vlažnej vody
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 30 g droždia
  • 30 g roztopeného masla
  • 2 žĺtky
  • 2 PL rumu
  • šťava a kôra z jedného citróna
  • štipka soli
  • olej na vysmážanie
  • práškový cukor na posypanie

Z vlažnej vody, cukru a droždia urobte kvások, ktorý nechajte niekoľko minút v teple podvihnúť. Do kvásku postupne primiešavajte citrónovú šťavu a kôru, rum, žĺtky, rozpustené maslo a nakoniec múku a soľ. Vypracujte cesto, ktoré nechajte v teple vykysnúť. Hotové cesto vyklopte na dosku, mierne ho vyvaľkajte alebo rukami postláčajte a povykrajujte okrúhle šišky. Tie nechajte chvíľku podkysnúť, urobte v ich strede prstom jamku a vysmažte v rozpálenom oleji najskôr jamkou nadol a potom z druhej strany dozlatista. Hotové šišky naplňte do jamiek ovocným džemom a pred servírovaním pocukrujte.

Tip: Zo zvyšných dvoch bielkov a 200 gramov práškového cukru ušľahajte nad parou hustý sneh. Po vychladnutí do neho prišľahajte 1 -2 PL ovocného džemu alebo marmelády. Ovocno-bielkovú penu servírujte na vrchu šišiek.


Božie milosti s tvarohom

  • 440 g hladkej múky
  • 250 g tvarohu
  • 100 g tuku na pečenie
  • 4 vajíčka
  • 4 PL bieleho sladkého vína
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • olej na vysmážanie
  • práškový a vanilínový cukor na obaľovanie

Do tvarohu primiešajte vajíčka, zmäknutý tuk na pečenie, víno a postupne začnite k hmote zapracovávať múku zmiešanú s práškom do pečiva. Hotové hladké cesto nechajte na pracovnej doske oddychovať najmenej dve hodiny. Na múkou vysypanej doske cesto rozvaľkajte na hrúbku približne pol centimetra a povykrajujte trojuholníky, obdĺžniky alebo kosoštvorce s jedným alebo dvoma zárezmi uprostred. Vysmažte v rozpálenom oleji z obidvoch strán, nechajte odkvapkať prebytočný olej a obaľte v zmesi práškového a vanilínového cukru.

Tip: K rozpálenému oleju pridajte i kúsky načistenej mrkvy, ktorá zabráni prepaľovaniu oleja a pomôže odstrániť z fánok typickú vysmážanú arómu.


ico

Rady a tipy, ktoré pomôžu...

  • Kysnuté cesto sa vám nebude lepiť pri miesení na ruky, ak si ich predtým potriete olejom alebo maslom.
  • Ak do kysnutého cesta pridáte postrúhaný varený zemiak, cesto ostane vláčnejšie a zachová si čerstvosť a mäkkosť aj na druhý deň.
  • Šišky, dolky a langoše sa budú ľahšie vykrajovať a nebudú sa lepiť, ak formičku alebo pohár na vykrajovanie namočíte najskôr do studenej vody a potom do múky.
  • Do cesta na šišky sa od nepamäti pridávalo trocha rumu, čo spôsobilo, že cesto pri vyprážaní nenasakovalo toľko tuku. Podobnú funkciu naplní i víno či pivo, no tie už nemajú tu pravú sviatočnú arómu.
  • Šišky, fánky, kapustníky a iné dobroty našich starých materí sa vždy smažili na bravčovej masti alebo hovädzom loji. Živočíšny tuk dodáva smažených dobrotám červenkastú kôrku, akú nevyčaríte so žiadnym olejom.
  • Ak túžite po plnených šiškách ako z obchodu, vykrojené koleso cesta naplňte hustým džemom, prikryte ho druhým kolesom cesta, pritlačte a opäť vykrojte. Ostrý pohár pri vykrajovaní cesto spojí a ono sa nebude pri vysmážaní otvárať. Nesmie byť však pri vaľkaní na doske premúčené.
  • Pampúšiky zo zemiakového cesta nenechávajte dlho odpočívať. Zemiakové cesto dlhým miesením a odpočívaním redne. Ak sa tak stane, prihustite ho hrubou múku a zrýchlite pracovné tempo.
  • Škorica a vanilka rozvinú svoju vôňu naplno až po spojení s cukrom. Preto si ich zarábajte až tesne pred obaľovaním už vysmažených fánok.
  • Múku je dobré skladovať v suchej a dobre vetranej miestnosti. Pred zarábaním cesta na rôzne typy múčnikov je vhodné ju jeden- i dvakrát preosiať, aby ste ju prevzdušnili.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€
  2. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  3. Čerešne - miesto, kde môžete žiť podľa seba
  4. 4 rady pre deti a dospelých, ako sa starať o pokožku
  5. Výstava Podoby lásky zobrazí skutočné osudy konkrétnych žien
  6. Tohtoročné trhy pred Auparkom bude otvárať Vidiek
  7. Všetky okresy svojimi pobočkami pokrývajú len tri banky
  8. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky
  9. Ochráňte pred zlodejmi celé vozidlo vďaka VAM Akustik
  10. V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások
  1. Prichádza Black Friday, jazdenku môžete mať so zľavou 2000 eur
  2. 4 rady pre deti a dospelých, ako sa starať o pokožku
  3. Výstava Podoby lásky zobrazí skutočné osudy konkrétnych žien
  4. Tohtoročné trhy pred Auparkom bude otvárať Vidiek
  5. Všetky okresy svojimi pobočkami pokrývajú len tri banky
  6. Ochráňte pred zlodejmi celé vozidlo vďaka VAM Akustik
  7. Čerešne - miesto, kde môžete žiť podľa seba
  8. Nová michalovská nemocnica otvorí brány: toto musíte vidieť!
  9. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky
  10. Mladí vodiči preferujú čoraz silnejšie autá
  1. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky 15 023
  2. 3 pravidlá pre lepší dôchodok 9 283
  3. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€ 4 544
  4. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií 3 761
  5. Ako sa zbaviť chladnej podlahy 3 024
  6. Moskva alebo Petrohrad? 1 857
  7. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť 1 805
  8. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu 1 630
  9. V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások 1 607
  10. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 1 339

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Slovensko ničí lowcostová mentalita. Kedy s tým niečo urobíme?

Atmosféra nedôstojných príjmov a života nás ničí, z nej pramenia spoločenské nedorozumenia.

KOMENTÁRE

Čo je to sloboda

Sloboda prináša ťarchu vlastnej aktivity.

Neprehliadnite tiež

Aby ženy neumierali pri nelegálnych potratoch, predávala im zakázanú antikoncepciu

Za dnes bežnú vec musela Margaret Sangerová radikálne bojovať.

Hmyz všade vo vašej domácnosti. Poznáte prekvapujúci trend tejto zimy?

Prím v dekore hrajú lienky, pavúky, muchy či včely.

Stĺpček Osmelené

Choroba, ktorá ma drží v hrsti: Možno porodím choré dieťa a možno zomriem skôr

Nehovorte mi, že to poznáte, lebo aj vaša babka mala cukrovku.

Playboy sa púšťa do neprebádaných vôd, nafotil kampaň s plus size modelkou

Fotky patria k decentnejším kampaniam modelky Molly Constable.

Vraždili a znásilňovali, no ženy ich milujú a obdivujú. Prečo?

Za ich správaním nie je len sexuálna porucha, psychológia má viaceré vysvetlenia.