Zlatisté pochúťky

Opojná vôňa, lahodná chuť, zlatistá farba. Takýmto nástrahám sa len ťažko odoláva. Nebojte sa zhrešiť s vysmážanými lahôdkami, a to nielen na fašiangy.

Pivné fánky

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml čierneho piva
  • 5 žĺtkov
  • 2 PL octu
  • plátok masla
  • štipka soli
  • olej na vysmážanie
  • práškový cukor na obaľovanie

Múku a štipku soli dôkladne preosejte do väčšej misy. Pridajte k nej žĺtky, plátok zmäknutého masla, ocot a pivo. Rukami vypracúvajte, až kým nevznikne vláčne a pružné cesto. Ak sa vám zdá cesto príliš suché, prilejte ešte trošku piva. Hotové cesto niekoľkokrát ponaťahujte a pobúchajte o pracovnú dosku. Dobre vypracované cesto spoznáte podľa malých bubliniek, ktoré pod rukami praskajú. Hotový bochník zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte ho v chladničke odležať najmenej jednu hodinu. Cesto rozvaľkajte na čo najtenší plát, keďže je pružné, nemali by ste ho zbytočne podsypávať múkou. Povykrajujte trojuholníky alebo kolieska, ktoré stlačením vytvarujte do mašličky. Vysmažte na rozpálenom oleji, nechajte odkvapkať na papierových utierkach a obaľte v práškovom cukre.


Jogurtové minipampúšiky

  • 300 g bieleho jogurtu
  • 200 g kyslej smotany
  • 400 g hladkej múky
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 2 balíčky vanilínového cukru
  • 2 vajíčka
  • 1 balenie prášku do pečiva
  • 1 ČL jedlej sódy
  • olej na vysmážanie
  • práškový cukor na posypanie

Zmiešajte v miske sypké suroviny, pridajte k nim jogurt, smotanu a vajíčka a vymiešajte na hladkú hmotu. Z cesta odoberajte kôpky za pomoci dvoch polievkových lyžíc a vhadzujte ich do rozpáleného oleja. Vypražte z obidvoch strán dozlatista, nechajte na papierových servítkach odtiecť prebytočný olej a môžete servírovať. Hotové šišky poprášte práškovým cukrom alebo namáčajte do džemu či čokoládovej polevy.

Tip: Pri všetkých typoch šišiek či iných smažených pochúťok platí, že pri vysmážaní musia plávať v oleji. Preto je lepšie smažiť za pomoci hlbokého hrnca alebo fritézy, aby sa cesto nedotýkalo a nelepilo na dno plytkej panvice.


Jednoduché šišky

  • 650 g hladkej múky
  • 250 ml vlažnej vody
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 30 g droždia
  • 30 g roztopeného masla
  • 2 žĺtky
  • 2 PL rumu
  • šťava a kôra z jedného citróna
  • štipka soli
  • olej na vysmážanie
  • práškový cukor na posypanie

Z vlažnej vody, cukru a droždia urobte kvások, ktorý nechajte niekoľko minút v teple podvihnúť. Do kvásku postupne primiešavajte citrónovú šťavu a kôru, rum, žĺtky, rozpustené maslo a nakoniec múku a soľ. Vypracujte cesto, ktoré nechajte v teple vykysnúť. Hotové cesto vyklopte na dosku, mierne ho vyvaľkajte alebo rukami postláčajte a povykrajujte okrúhle šišky. Tie nechajte chvíľku podkysnúť, urobte v ich strede prstom jamku a vysmažte v rozpálenom oleji najskôr jamkou nadol a potom z druhej strany dozlatista. Hotové šišky naplňte do jamiek ovocným džemom a pred servírovaním pocukrujte.

Tip: Zo zvyšných dvoch bielkov a 200 gramov práškového cukru ušľahajte nad parou hustý sneh. Po vychladnutí do neho prišľahajte 1 -2 PL ovocného džemu alebo marmelády. Ovocno-bielkovú penu servírujte na vrchu šišiek.


Božie milosti s tvarohom

  • 440 g hladkej múky
  • 250 g tvarohu
  • 100 g tuku na pečenie
  • 4 vajíčka
  • 4 PL bieleho sladkého vína
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • olej na vysmážanie
  • práškový a vanilínový cukor na obaľovanie

Do tvarohu primiešajte vajíčka, zmäknutý tuk na pečenie, víno a postupne začnite k hmote zapracovávať múku zmiešanú s práškom do pečiva. Hotové hladké cesto nechajte na pracovnej doske oddychovať najmenej dve hodiny. Na múkou vysypanej doske cesto rozvaľkajte na hrúbku približne pol centimetra a povykrajujte trojuholníky, obdĺžniky alebo kosoštvorce s jedným alebo dvoma zárezmi uprostred. Vysmažte v rozpálenom oleji z obidvoch strán, nechajte odkvapkať prebytočný olej a obaľte v zmesi práškového a vanilínového cukru.

Tip: K rozpálenému oleju pridajte i kúsky načistenej mrkvy, ktorá zabráni prepaľovaniu oleja a pomôže odstrániť z fánok typickú vysmážanú arómu.


ico

Rady a tipy, ktoré pomôžu...

  • Kysnuté cesto sa vám nebude lepiť pri miesení na ruky, ak si ich predtým potriete olejom alebo maslom.
  • Ak do kysnutého cesta pridáte postrúhaný varený zemiak, cesto ostane vláčnejšie a zachová si čerstvosť a mäkkosť aj na druhý deň.
  • Šišky, dolky a langoše sa budú ľahšie vykrajovať a nebudú sa lepiť, ak formičku alebo pohár na vykrajovanie namočíte najskôr do studenej vody a potom do múky.
  • Do cesta na šišky sa od nepamäti pridávalo trocha rumu, čo spôsobilo, že cesto pri vyprážaní nenasakovalo toľko tuku. Podobnú funkciu naplní i víno či pivo, no tie už nemajú tu pravú sviatočnú arómu.
  • Šišky, fánky, kapustníky a iné dobroty našich starých materí sa vždy smažili na bravčovej masti alebo hovädzom loji. Živočíšny tuk dodáva smažených dobrotám červenkastú kôrku, akú nevyčaríte so žiadnym olejom.
  • Ak túžite po plnených šiškách ako z obchodu, vykrojené koleso cesta naplňte hustým džemom, prikryte ho druhým kolesom cesta, pritlačte a opäť vykrojte. Ostrý pohár pri vykrajovaní cesto spojí a ono sa nebude pri vysmážaní otvárať. Nesmie byť však pri vaľkaní na doske premúčené.
  • Pampúšiky zo zemiakového cesta nenechávajte dlho odpočívať. Zemiakové cesto dlhým miesením a odpočívaním redne. Ak sa tak stane, prihustite ho hrubou múku a zrýchlite pracovné tempo.
  • Škorica a vanilka rozvinú svoju vôňu naplno až po spojení s cukrom. Preto si ich zarábajte až tesne pred obaľovaním už vysmažených fánok.
  • Múku je dobré skladovať v suchej a dobre vetranej miestnosti. Pred zarábaním cesta na rôzne typy múčnikov je vhodné ju jeden- i dvakrát preosiať, aby ste ju prevzdušnili.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Naše Finančné Družstvo - projekt s vlastným riešením dôchodkov
  2. BonoPay - platobné služby a vernostný program v jednom
  3. Používate make-up? Potom spozornite
  4. Meškanie výstavby diaľnic brzdí ekonomiku aj stavebný sektor
  5. Legendárna Transsibírska magistrála
  6. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  7. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  8. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou
  9. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  10. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  1. Študenti Stavebnej fakulty STU na exkurzii v Brne
  2. Top 10 inzerovaných áut za posledné 3 roky
  3. Henkel taught 5000 students in Slovakia about sustainability
  4. BonoPay - platobné služby a vernostný program v jednom
  5. Naše Finančné Družstvo - projekt s vlastným riešením dôchodkov
  6. Meškanie výstavby diaľnic brzdí ekonomiku aj stavebný sektor
  7. Používate make-up? Potom spozornite
  8. Legendárna Transsibírska magistrála
  9. Auto ako vianočný darček, rastie záujem o zánovné vozidlá
  10. Vianočný bázar chalaňov
  1. Legendárna Transsibírska magistrála 31 857
  2. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou 5 182
  3. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém 3 119
  4. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov 2 019
  5. Top First moment dovolenky na leto 2018 1 028
  6. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 1 023
  7. Venujte na Vianoce darček plný informácií! 1 008
  8. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám 991
  9. Naše Finančné Družstvo - projekt s vlastným riešením dôchodkov 744
  10. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť 695

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Fico dal opäť prednosť sebe, a kto je užitočný idiot politiky

Robert Fico si už musí poslušnosť svojich poslancov i partnerov vynucovať krajnými prostriedkami

SVET

Švajčiari otvorili najstrmšiu pozemnú lanovku na svete

Pozemná lanovka prejde prevýšenie 744 metrov.

KOMENTÁRE

Radšej európsku federáciu než vodu v mäse

Chcem európsku federáciu s otravnými potravinovými kontrolami.

KOMENTÁRE

Soros píše o takzvanom Sorosovom pláne

Rozhodnutie, ako riešiť migračnú krízu, robia priamo členské štáty EÚ.

Neprehliadnite tiež

Toto sa deje s vaším telom, keď máte zlomené srdce

Fyzickými symptómami najčastejšie trpia staršie ženy.

Spoločné bývanie vedie k priberaniu

Už v prvých mesiacoch manželstva a spolužitia dochádza k nárastu váhy.

Vzťahová poradňa: Žena, s ktorou som podvádzal svoju priateľku, nás stále obťažuje

Ako sa správať, keď vás terorizuje bývalá milenka a čo si počať, keď manželka nevie vychádzať s peniazmi.

Najlepšie oblečené ženy v roku 2017

Akými róbami zaujali tento rok známe tváre?

Mariana Kováčová: Najťažšie pre dieťa je, keď sa násilia na ňom dopúšťajú rodičia

Zakladateľka Centra Slniečko nám porozprávala o najakútnejších problémoch detského sveta.