Zlatisté pochúťky

Opojná vôňa, lahodná chuť, zlatistá farba. Takýmto nástrahám sa len ťažko odoláva. Nebojte sa zhrešiť s vysmážanými lahôdkami, a to nielen na fašiangy.

Pivné fánky

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml čierneho piva
  • 5 žĺtkov
  • 2 PL octu
  • plátok masla
  • štipka soli
  • olej na vysmážanie
  • práškový cukor na obaľovanie

Múku a štipku soli dôkladne preosejte do väčšej misy. Pridajte k nej žĺtky, plátok zmäknutého masla, ocot a pivo. Rukami vypracúvajte, až kým nevznikne vláčne a pružné cesto. Ak sa vám zdá cesto príliš suché, prilejte ešte trošku piva. Hotové cesto niekoľkokrát ponaťahujte a pobúchajte o pracovnú dosku. Dobre vypracované cesto spoznáte podľa malých bubliniek, ktoré pod rukami praskajú. Hotový bochník zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte ho v chladničke odležať najmenej jednu hodinu. Cesto rozvaľkajte na čo najtenší plát, keďže je pružné, nemali by ste ho zbytočne podsypávať múkou. Povykrajujte trojuholníky alebo kolieska, ktoré stlačením vytvarujte do mašličky. Vysmažte na rozpálenom oleji, nechajte odkvapkať na papierových utierkach a obaľte v práškovom cukre.


Jogurtové minipampúšiky

  • 300 g bieleho jogurtu
  • 200 g kyslej smotany
  • 400 g hladkej múky
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 2 balíčky vanilínového cukru
  • 2 vajíčka
  • 1 balenie prášku do pečiva
  • 1 ČL jedlej sódy
  • olej na vysmážanie
  • práškový cukor na posypanie

Zmiešajte v miske sypké suroviny, pridajte k nim jogurt, smotanu a vajíčka a vymiešajte na hladkú hmotu. Z cesta odoberajte kôpky za pomoci dvoch polievkových lyžíc a vhadzujte ich do rozpáleného oleja. Vypražte z obidvoch strán dozlatista, nechajte na papierových servítkach odtiecť prebytočný olej a môžete servírovať. Hotové šišky poprášte práškovým cukrom alebo namáčajte do džemu či čokoládovej polevy.

Tip: Pri všetkých typoch šišiek či iných smažených pochúťok platí, že pri vysmážaní musia plávať v oleji. Preto je lepšie smažiť za pomoci hlbokého hrnca alebo fritézy, aby sa cesto nedotýkalo a nelepilo na dno plytkej panvice.


Jednoduché šišky

  • 650 g hladkej múky
  • 250 ml vlažnej vody
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 30 g droždia
  • 30 g roztopeného masla
  • 2 žĺtky
  • 2 PL rumu
  • šťava a kôra z jedného citróna
  • štipka soli
  • olej na vysmážanie
  • práškový cukor na posypanie

Z vlažnej vody, cukru a droždia urobte kvások, ktorý nechajte niekoľko minút v teple podvihnúť. Do kvásku postupne primiešavajte citrónovú šťavu a kôru, rum, žĺtky, rozpustené maslo a nakoniec múku a soľ. Vypracujte cesto, ktoré nechajte v teple vykysnúť. Hotové cesto vyklopte na dosku, mierne ho vyvaľkajte alebo rukami postláčajte a povykrajujte okrúhle šišky. Tie nechajte chvíľku podkysnúť, urobte v ich strede prstom jamku a vysmažte v rozpálenom oleji najskôr jamkou nadol a potom z druhej strany dozlatista. Hotové šišky naplňte do jamiek ovocným džemom a pred servírovaním pocukrujte.

Tip: Zo zvyšných dvoch bielkov a 200 gramov práškového cukru ušľahajte nad parou hustý sneh. Po vychladnutí do neho prišľahajte 1 -2 PL ovocného džemu alebo marmelády. Ovocno-bielkovú penu servírujte na vrchu šišiek.


Božie milosti s tvarohom

  • 440 g hladkej múky
  • 250 g tvarohu
  • 100 g tuku na pečenie
  • 4 vajíčka
  • 4 PL bieleho sladkého vína
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • olej na vysmážanie
  • práškový a vanilínový cukor na obaľovanie

Do tvarohu primiešajte vajíčka, zmäknutý tuk na pečenie, víno a postupne začnite k hmote zapracovávať múku zmiešanú s práškom do pečiva. Hotové hladké cesto nechajte na pracovnej doske oddychovať najmenej dve hodiny. Na múkou vysypanej doske cesto rozvaľkajte na hrúbku približne pol centimetra a povykrajujte trojuholníky, obdĺžniky alebo kosoštvorce s jedným alebo dvoma zárezmi uprostred. Vysmažte v rozpálenom oleji z obidvoch strán, nechajte odkvapkať prebytočný olej a obaľte v zmesi práškového a vanilínového cukru.

Tip: K rozpálenému oleju pridajte i kúsky načistenej mrkvy, ktorá zabráni prepaľovaniu oleja a pomôže odstrániť z fánok typickú vysmážanú arómu.


ico

Rady a tipy, ktoré pomôžu...

  • Kysnuté cesto sa vám nebude lepiť pri miesení na ruky, ak si ich predtým potriete olejom alebo maslom.
  • Ak do kysnutého cesta pridáte postrúhaný varený zemiak, cesto ostane vláčnejšie a zachová si čerstvosť a mäkkosť aj na druhý deň.
  • Šišky, dolky a langoše sa budú ľahšie vykrajovať a nebudú sa lepiť, ak formičku alebo pohár na vykrajovanie namočíte najskôr do studenej vody a potom do múky.
  • Do cesta na šišky sa od nepamäti pridávalo trocha rumu, čo spôsobilo, že cesto pri vyprážaní nenasakovalo toľko tuku. Podobnú funkciu naplní i víno či pivo, no tie už nemajú tu pravú sviatočnú arómu.
  • Šišky, fánky, kapustníky a iné dobroty našich starých materí sa vždy smažili na bravčovej masti alebo hovädzom loji. Živočíšny tuk dodáva smažených dobrotám červenkastú kôrku, akú nevyčaríte so žiadnym olejom.
  • Ak túžite po plnených šiškách ako z obchodu, vykrojené koleso cesta naplňte hustým džemom, prikryte ho druhým kolesom cesta, pritlačte a opäť vykrojte. Ostrý pohár pri vykrajovaní cesto spojí a ono sa nebude pri vysmážaní otvárať. Nesmie byť však pri vaľkaní na doske premúčené.
  • Pampúšiky zo zemiakového cesta nenechávajte dlho odpočívať. Zemiakové cesto dlhým miesením a odpočívaním redne. Ak sa tak stane, prihustite ho hrubou múku a zrýchlite pracovné tempo.
  • Škorica a vanilka rozvinú svoju vôňu naplno až po spojení s cukrom. Preto si ich zarábajte až tesne pred obaľovaním už vysmažených fánok.
  • Múku je dobré skladovať v suchej a dobre vetranej miestnosti. Pred zarábaním cesta na rôzne typy múčnikov je vhodné ju jeden- i dvakrát preosiať, aby ste ju prevzdušnili.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  5. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  7. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  9. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  10. Jarné prázdniny pri mori?
  1. 10 faktov o ovocí a zelenine, ktoré musíte vedieť!
  2. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa
  3. Profesijný rast študentov médií sa začína už počas vysokej školy
  4. Paneurópska vysoká škola otvára špecializované kurzy IT
  5. Medzinárodná súťaž FIRST LEGO League na Fakulte informatiky PEVŠ
  6. S profesorom Michalom Miovským o prevencii závislostí
  7. Poslanci nevzdávajú boj proti herniam, chcú prísnu reguláciu
  8. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  9. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017
  10. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  1. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 9 636
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 8 059
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 7 320
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 6 401
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 376
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 5 897
  7. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 4 611
  8. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 4 493
  9. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 452
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 864

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

SaS sa približuje k antisystémovému voličovi, odchodom Mihála stráca výhodu

Z mnohých výrazných osobností, ktoré boli v strane od jej vzniku v roku 2009, v nej dnes zostávajú už len niekoľkí.

EKONOMIKA

Land Rover z Nitry budú rozvážať Nemci, Cargo neuspelo

Štátny prepravca rokuje s Deutsche Bahn Cargo.

KOMENTÁRE

Aby nás z čara prieskumov nevytrhol ľud v uliciach

Kaliňák je stále ministrom, Bašternák na slobode.

SVET

Keď už sa dostanete do štádia hladomoru, je príliš neskoro

OSN po šiestich rokoch znovu vyhlásila hladomor.

Neprehliadnite tiež

Celebritní adoptívni rodičia: Tieto známe tváre rozšírili svoju rodinu adopciou

Niektorým sa nepošťastilo mať biologické deti, iné chceli pomôcť opusteným.

Každá masáž je iná. Viete, ktorá je pre vás tá pravá?

Naše telo potrebuje dotyky a jednou z foriem, ako mu ich dopriať, sú relaxačné či liečivé masáže.

Jamie Dornan z Fifty Shades: S Christianom Greyom by som sa nepriatelil

„Rád hrám postavy, ktoré sú v hĺbke zlomené, narušené. Má to pre mňa väčšiu výpovednú hodnotu,“ hovorí herec o filmových charakteroch.

Sú tri, sú sexi, no najmä vtipné: Kto sú krásky zo SketchShe?

Začalo to s karaoke v aute, teraz majú Austrálčanky státisíce odberateľov a desiatky videí, z ktorých prasknete od smiechu.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop