Zlatisté pochúťky

Opojná vôňa, lahodná chuť, zlatistá farba. Takýmto nástrahám sa len ťažko odoláva. Nebojte sa zhrešiť s vysmážanými lahôdkami, a to nielen na fašiangy.

Pivné fánky

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml čierneho piva
  • 5 žĺtkov
  • 2 PL octu
  • plátok masla
  • štipka soli
  • olej na vysmážanie
  • práškový cukor na obaľovanie

Múku a štipku soli dôkladne preosejte do väčšej misy. Pridajte k nej žĺtky, plátok zmäknutého masla, ocot a pivo. Rukami vypracúvajte, až kým nevznikne vláčne a pružné cesto. Ak sa vám zdá cesto príliš suché, prilejte ešte trošku piva. Hotové cesto niekoľkokrát ponaťahujte a pobúchajte o pracovnú dosku. Dobre vypracované cesto spoznáte podľa malých bubliniek, ktoré pod rukami praskajú. Hotový bochník zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte ho v chladničke odležať najmenej jednu hodinu. Cesto rozvaľkajte na čo najtenší plát, keďže je pružné, nemali by ste ho zbytočne podsypávať múkou. Povykrajujte trojuholníky alebo kolieska, ktoré stlačením vytvarujte do mašličky. Vysmažte na rozpálenom oleji, nechajte odkvapkať na papierových utierkach a obaľte v práškovom cukre.


Jogurtové minipampúšiky

  • 300 g bieleho jogurtu
  • 200 g kyslej smotany
  • 400 g hladkej múky
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 2 balíčky vanilínového cukru
  • 2 vajíčka
  • 1 balenie prášku do pečiva
  • 1 ČL jedlej sódy
  • olej na vysmážanie
  • práškový cukor na posypanie

Zmiešajte v miske sypké suroviny, pridajte k nim jogurt, smotanu a vajíčka a vymiešajte na hladkú hmotu. Z cesta odoberajte kôpky za pomoci dvoch polievkových lyžíc a vhadzujte ich do rozpáleného oleja. Vypražte z obidvoch strán dozlatista, nechajte na papierových servítkach odtiecť prebytočný olej a môžete servírovať. Hotové šišky poprášte práškovým cukrom alebo namáčajte do džemu či čokoládovej polevy.

Tip: Pri všetkých typoch šišiek či iných smažených pochúťok platí, že pri vysmážaní musia plávať v oleji. Preto je lepšie smažiť za pomoci hlbokého hrnca alebo fritézy, aby sa cesto nedotýkalo a nelepilo na dno plytkej panvice.


Jednoduché šišky

  • 650 g hladkej múky
  • 250 ml vlažnej vody
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 30 g droždia
  • 30 g roztopeného masla
  • 2 žĺtky
  • 2 PL rumu
  • šťava a kôra z jedného citróna
  • štipka soli
  • olej na vysmážanie
  • práškový cukor na posypanie

Z vlažnej vody, cukru a droždia urobte kvások, ktorý nechajte niekoľko minút v teple podvihnúť. Do kvásku postupne primiešavajte citrónovú šťavu a kôru, rum, žĺtky, rozpustené maslo a nakoniec múku a soľ. Vypracujte cesto, ktoré nechajte v teple vykysnúť. Hotové cesto vyklopte na dosku, mierne ho vyvaľkajte alebo rukami postláčajte a povykrajujte okrúhle šišky. Tie nechajte chvíľku podkysnúť, urobte v ich strede prstom jamku a vysmažte v rozpálenom oleji najskôr jamkou nadol a potom z druhej strany dozlatista. Hotové šišky naplňte do jamiek ovocným džemom a pred servírovaním pocukrujte.

Tip: Zo zvyšných dvoch bielkov a 200 gramov práškového cukru ušľahajte nad parou hustý sneh. Po vychladnutí do neho prišľahajte 1 -2 PL ovocného džemu alebo marmelády. Ovocno-bielkovú penu servírujte na vrchu šišiek.


Božie milosti s tvarohom

  • 440 g hladkej múky
  • 250 g tvarohu
  • 100 g tuku na pečenie
  • 4 vajíčka
  • 4 PL bieleho sladkého vína
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • olej na vysmážanie
  • práškový a vanilínový cukor na obaľovanie

Do tvarohu primiešajte vajíčka, zmäknutý tuk na pečenie, víno a postupne začnite k hmote zapracovávať múku zmiešanú s práškom do pečiva. Hotové hladké cesto nechajte na pracovnej doske oddychovať najmenej dve hodiny. Na múkou vysypanej doske cesto rozvaľkajte na hrúbku približne pol centimetra a povykrajujte trojuholníky, obdĺžniky alebo kosoštvorce s jedným alebo dvoma zárezmi uprostred. Vysmažte v rozpálenom oleji z obidvoch strán, nechajte odkvapkať prebytočný olej a obaľte v zmesi práškového a vanilínového cukru.

Tip: K rozpálenému oleju pridajte i kúsky načistenej mrkvy, ktorá zabráni prepaľovaniu oleja a pomôže odstrániť z fánok typickú vysmážanú arómu.


ico

Rady a tipy, ktoré pomôžu...

  • Kysnuté cesto sa vám nebude lepiť pri miesení na ruky, ak si ich predtým potriete olejom alebo maslom.
  • Ak do kysnutého cesta pridáte postrúhaný varený zemiak, cesto ostane vláčnejšie a zachová si čerstvosť a mäkkosť aj na druhý deň.
  • Šišky, dolky a langoše sa budú ľahšie vykrajovať a nebudú sa lepiť, ak formičku alebo pohár na vykrajovanie namočíte najskôr do studenej vody a potom do múky.
  • Do cesta na šišky sa od nepamäti pridávalo trocha rumu, čo spôsobilo, že cesto pri vyprážaní nenasakovalo toľko tuku. Podobnú funkciu naplní i víno či pivo, no tie už nemajú tu pravú sviatočnú arómu.
  • Šišky, fánky, kapustníky a iné dobroty našich starých materí sa vždy smažili na bravčovej masti alebo hovädzom loji. Živočíšny tuk dodáva smažených dobrotám červenkastú kôrku, akú nevyčaríte so žiadnym olejom.
  • Ak túžite po plnených šiškách ako z obchodu, vykrojené koleso cesta naplňte hustým džemom, prikryte ho druhým kolesom cesta, pritlačte a opäť vykrojte. Ostrý pohár pri vykrajovaní cesto spojí a ono sa nebude pri vysmážaní otvárať. Nesmie byť však pri vaľkaní na doske premúčené.
  • Pampúšiky zo zemiakového cesta nenechávajte dlho odpočívať. Zemiakové cesto dlhým miesením a odpočívaním redne. Ak sa tak stane, prihustite ho hrubou múku a zrýchlite pracovné tempo.
  • Škorica a vanilka rozvinú svoju vôňu naplno až po spojení s cukrom. Preto si ich zarábajte až tesne pred obaľovaním už vysmažených fánok.
  • Múku je dobré skladovať v suchej a dobre vetranej miestnosti. Pred zarábaním cesta na rôzne typy múčnikov je vhodné ju jeden- i dvakrát preosiať, aby ste ju prevzdušnili.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Nové komorné bývanie v Karlovke? Karlove
  2. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
  3. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
  4. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  5. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
  6. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  7. Slovanet spustil LTE internet aj na juhu Tokaja
  8. Hľadá sa: Vzťah z rozumu. Darujte na Valentína predplatné SME.sk
  9. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME
  10. Slovanet spustil LTE internet aj v okolí Prešova
  1. Príbeh tradičného družstva - príbeh Iva Hlisnikovského
  2. Fasáda hotela Danube sa nekolauduje, investor predložil návrhy
  3. Európske univerzity a podnikatelia spoločne
  4. Billa pomáha slabozrakým a nevidiacim s nákupmi už aj v Nitre
  5. Svetový roaming v O2 výhodnejšie
  6. 5 pravidiel ako prenajať nehnuteľnosť
  7. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
  8. Hotel Devin Spa centre - relaxation in the intimate atmosphere
  9. The Horizont Resort **** - fun and wellness
  10. Nové komorné bývanie v Karlovke? Karlove
  1. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 25 679
  2. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 16 693
  3. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 14 225
  4. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 10 990
  5. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 5 933
  6. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 5 715
  7. Hľadá sa: Vzťah z rozumu. Darujte na Valentína predplatné SME.sk 4 997
  8. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 4 960
  9. Hektická Moskva, ktorá nikdy nespí 3 763
  10. Slovanet spustil LTE internet aj v okolí Prešova 2 553

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Strata rozumu či občianska samovražda. Mali by mať Slováci z czexitu radosť?

Českí voliči sú majstrami v tom, ako z čertov namaľovaných na stenu urobiť politickú realitu.

EKONOMIKA

Česi testovali čaje, predávajú sa aj u nás. Ako dopadli?

V teste neobstáli bylinné čaje určené pre deti.

ŠPORT

Kuzminovej pomohol k zlatu. Aj pohybmi, aké robia batoľatá

Nasťa je veľmi vďačná a práca s ňou je výnimočná, vraví Denis Freudenfeld.

Neprehliadnite tiež

BAFTA 2018: Herečky protestovali v čiernej, vojvodkyňa Kate v zelenej

V nedeľu sa odovzdávali ceny britskej akadémie filmových a televíznych umení.

Vzťahová poradňa: Manžel ma podviedol, chcem sa vyspať s iným mužom

Psychologička radí, ako sa vysporiadať s neverou a so starnutím rodičov.

Kokosový olej na akné? Zaručené zázraky radšej nečakajte

Upcháva póry a ako krém ho používať netreba.

Jedenásť trendov pre záhradu v roku 2018

Nový rok prináša nové trendy pre vašu záhradu, balkón aj terasu.

Hlasová pedagogička Eva Žilineková: V hlase a v prejave je najdôležitejšia ľudskosť

Rukami jej prešla viac ako stovka moderátorov. Mikrofonický hlas nepovažuje za najdôležitejšiu vec v brandži.