Polievky na zimné dni

Nečakajte na čerstvú jarnú zeleninu! Uvarte si s nami polievky plné zimných vitamínov...

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Falošná gulášová polievka
Suroviny na 4 porcie

  • 4 zemiaky
  • 1 cibuľa
  • 20 g droždia
  • 1 kocka mäsového bujónu
  • 1 PL oleja
  • 3 strúčiky cesnaku
  • mletá sladká paprika
  • rasca
  • majorán
  • soľ, mleté čierne korenie

Očistené zemiaky umyte a pokrájajte na kocky. Nechajte ich v studenej vode. Na oleji opražte nadrobno nakrájanú cibuľu, pridajte namrvené droždie, rascu, nechajte speniť, poprášte červenou paprikou a zalejte približne 700 ml vody. Nechajte zovrieť, pridajte zemiaky a bujónovú kocku. Povarte približne 15 minút alebo kým zemiaky nezmäknú, dochuťte soľou, korením, majoránom a prelisovaným cesnakom.

Tip: Droždie dodá polievke mäsový nádych a zároveň ju trošku zahustí. Na zlepšenie chuti môžete do polievky pridať jednu alebo dve lyžice paradajkového pretlaku.


Šošovicová polievka
Suroviny na 4 porcie

    • 200 g šošovice
    • 250 g zemiakov
    • 500 g mlieka
    • 50 g bravčovej masti
    • 3 PL hladkej múky
    • 2 bobkové listy
    • 2 guľôčky nového korenia
    • soľ, mleté čierne korenie
    • ocot
    • cukor

Sušenú šošovicu preberte a namočte na niekoľko hodín do vody. Potom ju vo vode varte do polomäkka. Pridajte na kocky pokrájané zemiaky, bobkové listy, nové korenie, mleté korenie a soľ. Varte na miernom ohni, kým zemiaky i šošovica nezmäknú. Na horúcej masti opražte doružova múku a po odstavení zalejte trochou studenej vody. Dôkladne rozmiešajte, prilejte mlieko a spolu vlejte do polievky. Nechajte prevrieť, dochuťte soľou, korením a na záver cukrom a octom, aby sa nezrazila. Servírujte s čerstvým pečivom.

Tip: Mlieko môžete nahradiť téglikom kyslej smotany. Ak namiesto bobkového listu a nového korenia použijete karí korenie, polievka dostane orientálny nádych.


Rýchla cesnaková polievka s vajcom
Suroviny na 4 porcie

  • 5 strúčikov cesnaku
  • 1 PL hladkej múky
  • 1 PL bravčovej masti
  • mletá sladká paprika
  • rasca
  • 3 vajíčka
  • soľ, mleté čierne korenie

Na rozpustenej masti krátko opražte rascu, múku a mletú papriku. Odstavte z plameňa, dolejte trochou vody a dôkladne rozmiešajte. Pridajte prelisovaný cesnak, zalejte približne jedným litrom vody a priveďte do varu. Vajíčka rozšľahajte vidličkou a za stáleho miešania prilievajte do polievky. Povarte približne minútu, dochuťte soľou a korením. Servírujte za horúca. Polievku môžete obohatiť o opražené kúsky pečiva.

Tip: Polievka bude mať lepšiu a silnejšiu chuť, ak namiesto čistej vody použijete mäsový vývar. Ak budete pri vlievaní vajíčok rýchlo krúžiť uprostred hrnca metličkou, vajíčka sa rozbijú na malé kúsky. Ak uprednostňujte väčšie, rozšľahané vajíčka len vpúšťajte bez miešania do vriacej polievky.


Fazuľová polievka s údeným kolenom
Suroviny na 6 - 8 porcií

    • 1 údené koleno (1 – 1,5 kg)
    • 220 g veľkej strakatej fazule
    • 2 mrkvy
    • 3 zemiaky
    • 1 väčšia cibuľa
    • 1 strúčik cesnaku
    • 3 PL hladkej múky
    • 50 g bravčovej masti
    • majorán
    • mletá sladká paprika
    • 2 bobkové listy
    • 4 guľôčky celého čierneho korenia
    • soľ, mleté čierne korenie

Fazuľu deň vopred namočte do vody. Umyté údené koleno dajte variť do väčšieho hrnca spolu s bobkovým listom a celým korením. Uvarte domäkka. Koleno po dovarení vyberte, nechajte vychladnúť, oberte a pokrájajte na malé kúsky. Vývar preceďte. Medzitým z fazule zlejte vodu, premyte a dajte ju variť do vývaru z kolena. Pridajte na kolieska pokrájanú mrkvu a na kocky pokrájané zemiaky a uvarte domäkka. Nakoniec z nadrobno pokrájanej cibule, múky, mletej papriky pripravte na masti zápražku a vlejte ju do horúcej polievky. Dochuťte soľou, korením, majoránom a prelisovaným cesnakom. Nakoniec vložte do polievky kúsky chudého mäsa z údeného kolena.

Tip: Údené koleno môžete nahradiť údenými rebrami. Zvyšné mastnejšie mäso pomeľte a využite na prípravu domácich zapekaných fliačkov.


Polievka zo sušeného hrachu
Suroviny na 4 porcie

  • 250 g sušeného hrachu
  • 50 g bravčovej masti
  • 2 PL hladkej múky
  • 2 párky alebo špekáčiky
  • 1 menšia cibuľa
  • majorán
  • strúčik cesnaku
  • soľ, mleté čierne korenie

Hrach preberte a premyte. Cibuľu pokrájajte na drobné kocky, opražte na malej lyžičke masti, pridajte hrach a zalejte vodou tak, aby ho hladina prevyšovala aspoň dva centimetre. Uvarte do mäkka prikryté pokrievkou. Hrach by sa mal úplne rozvariť. Pred dokončením pridajte ku hrachu na kolieska nakrájané údeniny a majorán. Na panvici rozpustite masť a opražte na nej dozlatista múku, po odstavení ju zalejte studenou vodou a rozmiešajte. Ešte teplú zápražku vlejte do polievky, nechajte prevrieť a dochuťte soľou a korením, podľa chuti i prelisovaným cesnakom. Servírujte s gazdovským chlebom dozdobené petržlenovou vňaťou.

Tip: Hrachová polievka by mala byť hustá. Kto má rád krémové polievky, môže si ju pred dokončením prepasírovať alebo rozmixovať ponorným mixérom.


Kapustová polievka s klobásou
Suroviny 4 porcie

  • 400 g kyslej kapusty
  • 360 g klobásy
  • 1 väčšia cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 PL hladkej múky
  • 40 ml oleja
  • mletá sladká paprika
  • rasca
  • soľ, mleté čierne korenie

Na oleji opražte na malé kocky pokrájanú cibuľu a rascu. Pridajte mletú papriku a zalejte trochou vody. Do hrnca vložte podľa chuti premytú kyslú kapustu, celé klobásy popichané vidličkou a dolejte vodu. Varte na miernom ohni pod pokrievkou, kým nie je kapusta mäkká. Uvarené klobásy vyberte, rozkrájajte na kolieska a vložte naspäť do polievky. Múku rozmiešajte v troške vody a pripravte zátrepku, ktorú cez sitko postupne primiešavajte do polievky. Polievku podľa potreby a štipľavosti klobás dochuťte soľou, korením a prelisovaným cesnakom. Nechajte prevrieť a môžete servírovať s pečivom alebo chlebom dozdobené kyslou smotanou.

Tip: Kapustovú polievku stačí namiesto zátrepkou prihustiť nastrúhaným surovým zemiakom škrobového varného typu.


Zemiaková polievka nakyslo s kôprom
Suroviny na 4 porcie

  • 4 stredne veľké zemiaky
  • 500 ml mlieka
  • 250 g kyslej smotany
  • 2 bobkové listy
  • 1 - 2 PL octu
  • 1 PL hladkej múky
  • nakladaný alebo mrazený kôpor
  • štipka mletého nového korenia
  • soľ, mleté čierne korenie

Očistené zemiaky nakrájajte na kocky, zalejte trochou vody, osoľte, pridajte bobkové listy, štipku nového korenia a varte, kým nie sú zemiaky mäkké. V mlieku rozmiešajte kyslú smotanu a múku a cez sitko vlejte za stáleho miešania do polievky. Nechajte prevrieť a pridajte 1 - 2 PL nasekaného kôpru. Nakoniec polievku dochuťte octom, soľou a korením. Servírujte s plátkami natvrdo uvarených vajíčok.

Tip: Aromatický ocot môžete nahradiť citrónovou šťavou. Podľa chuti môžete do polievky pridať i lyžičku cukru. S dochucovaním buďte obozretní, hlavne ak ste použili do varenia kôpor sterilizovaný už v sladko-kyslom náleve.


ico

Tipy, triky, nápady...

  • Polievku sa snažte dochucovať a dosáľať vždy až ku koncu varenia. Odparujúca sa tekutina chute zvýrazňuje, o to viac ak sa v polievke vyvára i nejaká ochutená údenina či pikantná klobása. Ak sa vám predsa len podarilo nechtiac polievku presoliť, pokúste sa ju zriediť, alebo v nej vyvarte surové zemiaky, ktoré môžete použiť na prípravu iných jedál alebo ako prílohu k hlavnému jedlu. Namiesto zemiakov môžete v polievke povariť i kúsky jablka, ktoré prebytočnú soľ naviažu do svojej dužiny.
  • Ak nechcete, aby červené polievky chutili horko až kyslasto, mletú papriku oprážajte naozaj iba krátko. Do zápražky ju pridávajte nakoniec a hneď ju schlaďte studenou vodou.
  • Pravý vývar by sa nemal stať hustou zeleninovou polievkou. Preto je dôležité variť ho z kvalitného mäsa a kostí, s kúskami koreňovej zeleniny, cibule a vňate. Vývar sa pripravuje vždy zo studenej vody a pri nízkej teplote, iba tak docielite jeho čírosť. Naopak varenie iných polievok je lepšie urýchliť a po osmažení zeleniny ju môžete zaliať horúcou vodou.
  • Ak sa vám vývar z nejakého dôvodu predsa len zakalil, pokúste sa ho zachrániť. Vyšľahajte dva bielky do polotuha, vlejte ich do vlažného vývaru a mierne zahrievajte na približne 80 stupňov. Následne vývar preceďte cez jemnú bavlnu.
  • Ak chcete mať polievku krásnej zlatistej farby, nechajte v nej vyvariť cibuľu i so šupkou.
  • Polievky si môžete naplánovať a pripraviť i deň-dva vopred. Chuť niektorých polievok sa po takzvanom „odležaní“ znásobí a vynikne.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  2. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  3. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  4. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  5. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  6. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  7. I cez prázdniny testujte elektrobicykle
  8. 5 dôvodov, prečo sa prihlásiť na konferenciu ENERGOFÓRUM®
  9. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom
  10. Máte už vybranú dovolenku na júl?
  1. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  2. Funguje predaj realít aj bez maklérov?
  3. BILLA a ÚNSS skontrolovali zrak 10 380 slovenským deťom
  4. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  5. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  6. Borguľa žiada vyrúbenie dane pre americkú ambasádu
  7. Stanovisko Klubu pre BA k mimoriadnemu rokovaniu zastupiteľstva
  8. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  9. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  10. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  1. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky 6 195
  2. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade 4 436
  3. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku 3 981
  4. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou 3 952
  5. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami 2 841
  6. I cez prázdniny testujte elektrobicykle 2 047
  7. Chcete vedieť všetko o vašej krvi? Čaká vás 6000 typov vyšetrení 1 675
  8. Máte už vybranú dovolenku na júl? 1 573
  9. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom 1 089
  10. 5 dôvodov, prečo sa prihlásiť na konferenciu ENERGOFÓRUM® 647

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

KULTÚRA

Zomrel Štefan Nosáľ, zakladateľ a dlhoročný vedúci Lúčnice

Národný umelec sa zomrel vo veku 90 rokov.

KULTÚRA

Folklór bol preňho živým organizmom. Nosáľ mal jedinečný talent

Mal veľmi jasnú víziu toho, čo chce urobiť.

PLUS

Spievajúci dom týral operou celú ulicu

Je to najabsurdnejší susedský spor, ktorý sa na Slovensku odohral.

KOMENTÁRE

Buďte vďační za Fica. My Česi máme iných komunistov

Komunistická strana Čiech a Moravy je ojedinelým reliktom.

Neprehliadnite tiež

Pätnásť filmov, ktoré by mala vidieť každá žena

Každý film si nájde svojho fanúšika, niektoré sú zamerané na ženy, aby ich inšpirovali, varovali alebo zabavili.

Na výlete v košickom regióne: Ktoré miesta by ste mali navštíviť?

Košický región ponúka množstvo turistických zaujímavostí.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Prinášame rozhovor s netradičnou šperkárkou Evou Vokounovou, plavkovú módu aj cestovanie.

Šperkárka Eva Vokounová vyrába netradičné záušnice ako jediná v Európe

Rada dodáva ženám sebavedomie, chýba jej na nich ženskosť.