SME
Piatok, 28. február, 2020 | Meniny má Zlatica

Desať praktických rád o pečení

Chcete mať dokonalú čokoládovú polevu? Ako pripraviť tuhú šľahačku? Ponúkame vám praktické rady od skúsenej cukrárky Jozefíny Zaukolcovej.

Jemné a nadýchané cesto

Pri šľahaní piškótovej hmoty musia byť bielka, miska, pomôcky a aj šľahač čisté, aby sa vyšľahal dobrý a pevný sneh. Ten je základom dobrej, nadýchanej hmoty. Pri šľahaní celých vajec a žĺtok platí to isté. Vaječná pena musí byť po vyšľahaní stabilná, aby hneď neklesala.

Lesklá a hladká čokoládová poleva

Hladká a lesklá čokoláda závisí od viacerých faktorov. V prvom rade od kvality čokolády a od druhu. Častokrát si gazdinky zamieňajú tukovú polevu za čokoládu. Rozpustená čokoláda nesmie byť horúca, má mať maximálne 30 až 35 °C. Musí byť dobre vymiešaná, čím dlhšie ju miešame, tým má väčší lesk. Na riedenie používame stužený pokrmový tuk, kakaové maslo, nie margarín. Čokoláda sa s ním rozriedi, ale môže ostať matná so škvrnami.

ico

Praktické tipy:

  • Piškótové korpusy torty a rezy pečieme podľa veľkosti. Hrubšie pomaly pri nižšej teplote 180°C, tenšie rýchlejšie pri vyššej teplote 230°C.
  • Do kvásku na kysnuté cesto nepridávame soľ, zastavila by sa činnosť kvasiniek a cesto by nevykyslo. Múku preosievame pri príprave všetkých druhov ciest a hmôt. Lepšie sa prekyprí a cesto je nadľahčené. Počas kysnutia sa cesto musí premiesiť dva- až trikrát, kvasinky sa zregenerujú a kysnuté cesto je pevné a pružné.
  • Pri príprave tuhých ciest (linecké, vaflové, linecké kakaové) margarín zhomogenizujeme, premiešame, aby bol hladký. Všetky suroviny by nemali mať vyššiu teplotu ako 25°C. Cesto by sa mohlo spariť, začne sa oddeľovať. Túto chybu odstránime pridaním žĺtka, alebo zarobením nového cesta a po častiach zapracujeme do spareného cesta. Pri pečení tuhých ciest plechy nemastíme, cesto je dostatočne mastné.
  • Pri šľahaní smotanových krémov šľahačku dobre vychladíme na teplotu 6 až 8 °C , aby sa lepšie vyšľahala. Pri šľahaní dávame pozor, aby sa nám neprešľahala, táto chyba sa nedá napraviť. Ak budeme pracovať s vyšľahanou šľahačkou aj ďalej, nesmie byť úplne vyšľahaná.
  • Aby sa nám základný krém s použitím masla alebo tuku nezrazil, suroviny musia mať rovnakú teplotu. Ak sa nám stane táto chyba, krém mierne nahrejeme vo vodnom kúpeli a dobre vyšľaháme.
  • Želatínu nevaríme, lebo stratí vlastnosť rôsolovatieť a zostane tekutá. Želé výrobky dobre vychladíme, aby želatíne nevsiakla do korpusu. Pri varení želatíny vodu najskôr prevaríme a potom primiešame vopred v studenej vode napučanú želatínu.
  • Čokoládu nahrievame opatrne, nie pri vysokej teplote, aby sa nepripálila. Vo vodnom kúpeli nesmie byť príliš horúca voda, vznikala by veľká vodná para a kvapky by padali do rozpúšťanej čokolády.
  • Lístkové výrobky vaľkáme opatrne, aby sa nepoškodilo lístkovanie. Pečieme ich pri vyššej teplote na začiatku, potom dopekáme pri nižšej teplote, záleží to od druhu výrobkov.

Viac receptov a tipov od cukrárky Jozefíny Zaukolcovej nájdete tu.

sutatz.jpgZapojte sa do súťaže a vyhrajte sladké balíčky. Pre troch z vás, ktorí správne odpoviete na našu súťažnú otázku máme pripravené balíky so špeciálnymi druhmi cukrov. Do každého balíka vám priložíme aj knihu receptov od Jozefíny Zaukolcovej.

Ceny do súťaže venovali Slovenské cukrovary.

Súťaž je ukončená. Vylosovanými výhercami, ktorí získavajú sladké balíčky sú: Lucia Kormaňáková, Marta Krausová a Stanislav Hanus.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vieme prví: značky prinesú do Ženevy množstvo noviniek
  2. Turecký kúpeľ hammam: Očista tela tradičným spôsobom
  3. Limitovaná ponuka Mercedes-Benz s najmodernejšími technológiami
  4. Rolls Royce medzi motorkami prichádza do Bratislavy
  5. Angličtina nielen pre maturantov
  6. Fixný výnos teraz až do 8 % ročne
  7. Začať investovať v mobile môžete konečne aj na Slovensku
  8. Denník SME s odznakom Nie v našej krajine
  9. Nestarnú, ale dozrievajú
  10. Objavte najkrajšie zastávky na ceste po temperamentnej Andalúzii
  1. Turecký kúpeľ hammam: Očista tela tradičným spôsobom
  2. Modrá je dobrá. Článok IBA pre ženy
  3. Vieme prví: značky prinesú do Ženevy množstvo noviniek
  4. Rolls Royce medzi motorkami prichádza do Bratislavy
  5. Limitovaná ponuka Mercedes-Benz s najmodernejšími technológiami
  6. Môže ťa štúdium baviť?
  7. Kaufland v Ľuboticiach otvára prvú predajňu so zelenou strechou
  8. Bude ďalší Učiteľ Slovenska práve z vášho mesta alebo obce?
  9. Bývanie stvorené pre šťastné detstvo
  10. Angličtina nielen pre maturantov
  1. SME.sk môžete teraz čítať 30 dní úplne zadarmo 21 543
  2. Objavte najkrajšie zastávky na ceste po temperamentnej Andalúzii 14 561
  3. Slovensko potrebuje dezinFicovať 8 763
  4. Denník SME s odznakom Nie v našej krajine 8 591
  5. Viete aké je študentské mesto na Slovensku? 7 131
  6. Ktorá farba je tá tvoja? 6 762
  7. Strávte Veľkú noc inak. Cestujte za dobrodružstvom 6 472
  8. Angličtina nielen pre maturantov 5 853
  9. Mexiko, Maldivy či Maurícius. Kam ísť za TOP exotikou v zime? 4 956
  10. Trnavská univerzita je kvalitou v popredí 4 863

Hlavné správy zo Sme.sk

Obvinený Štefan Agh sleduje pojednávanie v kauze falšovania zmeniek.
Dobré ráno

Dobré ráno: Čo bude nasledovať po rozsudku v zmenkovom procese?

Obaja obžalovaní dostali po 19 rokov.

Podcast Dobré Ráno.
Marian Kočner odchádza zo súdu 27. februára 2020 pred rozhodnutím o vine a treste za falšovanie zmeniek TV Markíza.

Vo Viedni potvrdili ďalšie dve nákazy koronavírusom

Koronavírus sa ďalej šíri, v Európe už má dve desiatky obetí.

Polícia pred školou vo Viedni.

Neprehliadnite tiež

Stĺpček Osmelené

Tri nepríjemné slová o masívnom zneužívaní detí: Deje sa to

Film V sieti sa na problém nedíva cez lupu.

Soňa Jánošová

Sexualitu nikto neskúmal tak ako oni. Stali sa milencami, no čakal ich pád

William Masters a Virginia Johnsonová priniesli vedu do spální.

Päť seriálov Netflixu, ktoré sa môžu zapáčiť ženám

Pri týchto tipoch môžete stráviť večery.

Pixabay.com