Desať praktických rád o pečení

Chcete mať dokonalú čokoládovú polevu? Ako pripraviť tuhú šľahačku? Ponúkame vám praktické rady od skúsenej cukrárky Jozefíny Zaukolcovej.

Jemné a nadýchané cesto

Pri šľahaní piškótovej hmoty musia byť bielka, miska, pomôcky a aj šľahač čisté, aby sa vyšľahal dobrý a pevný sneh. Ten je základom dobrej, nadýchanej hmoty. Pri šľahaní celých vajec a žĺtok platí to isté. Vaječná pena musí byť po vyšľahaní stabilná, aby hneď neklesala.

Lesklá a hladká čokoládová poleva

Hladká a lesklá čokoláda závisí od viacerých faktorov. V prvom rade od kvality čokolády a od druhu. Častokrát si gazdinky zamieňajú tukovú polevu za čokoládu. Rozpustená čokoláda nesmie byť horúca, má mať maximálne 30 až 35 °C. Musí byť dobre vymiešaná, čím dlhšie ju miešame, tým má väčší lesk. Na riedenie používame stužený pokrmový tuk, kakaové maslo, nie margarín. Čokoláda sa s ním rozriedi, ale môže ostať matná so škvrnami.

ico

Praktické tipy:

  • Piškótové korpusy torty a rezy pečieme podľa veľkosti. Hrubšie pomaly pri nižšej teplote 180°C, tenšie rýchlejšie pri vyššej teplote 230°C.
  • Do kvásku na kysnuté cesto nepridávame soľ, zastavila by sa činnosť kvasiniek a cesto by nevykyslo. Múku preosievame pri príprave všetkých druhov ciest a hmôt. Lepšie sa prekyprí a cesto je nadľahčené. Počas kysnutia sa cesto musí premiesiť dva- až trikrát, kvasinky sa zregenerujú a kysnuté cesto je pevné a pružné.
  • Pri príprave tuhých ciest (linecké, vaflové, linecké kakaové) margarín zhomogenizujeme, premiešame, aby bol hladký. Všetky suroviny by nemali mať vyššiu teplotu ako 25°C. Cesto by sa mohlo spariť, začne sa oddeľovať. Túto chybu odstránime pridaním žĺtka, alebo zarobením nového cesta a po častiach zapracujeme do spareného cesta. Pri pečení tuhých ciest plechy nemastíme, cesto je dostatočne mastné.
  • Pri šľahaní smotanových krémov šľahačku dobre vychladíme na teplotu 6 až 8 °C , aby sa lepšie vyšľahala. Pri šľahaní dávame pozor, aby sa nám neprešľahala, táto chyba sa nedá napraviť. Ak budeme pracovať s vyšľahanou šľahačkou aj ďalej, nesmie byť úplne vyšľahaná.
  • Aby sa nám základný krém s použitím masla alebo tuku nezrazil, suroviny musia mať rovnakú teplotu. Ak sa nám stane táto chyba, krém mierne nahrejeme vo vodnom kúpeli a dobre vyšľaháme.
  • Želatínu nevaríme, lebo stratí vlastnosť rôsolovatieť a zostane tekutá. Želé výrobky dobre vychladíme, aby želatíne nevsiakla do korpusu. Pri varení želatíny vodu najskôr prevaríme a potom primiešame vopred v studenej vode napučanú želatínu.
  • Čokoládu nahrievame opatrne, nie pri vysokej teplote, aby sa nepripálila. Vo vodnom kúpeli nesmie byť príliš horúca voda, vznikala by veľká vodná para a kvapky by padali do rozpúšťanej čokolády.
  • Lístkové výrobky vaľkáme opatrne, aby sa nepoškodilo lístkovanie. Pečieme ich pri vyššej teplote na začiatku, potom dopekáme pri nižšej teplote, záleží to od druhu výrobkov.

Viac receptov a tipov od cukrárky Jozefíny Zaukolcovej nájdete tu.

sutatz.jpgZapojte sa do súťaže a vyhrajte sladké balíčky. Pre troch z vás, ktorí správne odpoviete na našu súťažnú otázku máme pripravené balíky so špeciálnymi druhmi cukrov. Do každého balíka vám priložíme aj knihu receptov od Jozefíny Zaukolcovej.

Ceny do súťaže venovali Slovenské cukrovary.

Súťaž je ukončená. Vylosovanými výhercami, ktorí získavajú sladké balíčky sú: Lucia Kormaňáková, Marta Krausová a Stanislav Hanus.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Máte nad 40? Skontrolujte si, či je Vaše srdce skutočne zdravé
  2. Kreditná karta – áno alebo nie
  3. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
  4. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  5. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  6. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  7. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  8. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  9. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  10. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom
  1. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
  2. MiddleCap Equity Partners a Mayfair Assets ukončili fúziu
  3. Súboj olympionikov na Malom Dunaji
  4. 5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu
  5. Dvojitý diplom medzi EU v Bratislave a UNWE v Sofii
  6. Ustanovujúce valné zhromaždenie Alumni klubu EU v Bratislave
  7. Kreditná karta – áno alebo nie
  8. Nemusím sa na nikoho spoliehať
  9. Štátny tajomník envirorezortu: Na sucho musíme byť pripravení.
  10. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  1. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 25 470
  2. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 13 454
  3. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 12 306
  4. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 8 869
  5. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch? 7 851
  6. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 7 017
  7. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina? 5 597
  8. Kreditná karta – áno alebo nie 4 566
  9. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 4 088
  10. Nepodceňujte bolesť chrbta, môže ísť o zápalové ochorenie 3 117

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Minúta po minúte: Ľudia budú opäť pochodovať za slušné Slovensko

Protesty organizuje občianska iniciatíva.

Stĺpček Osmelené

Zomrel mi otec. A ešte predtým nás šarlatán obral o tisíce

Dokument Obchod so zdravím odráža iba zlomok reality.

DOMOV

Minúta po minúte: Ľudia budú opäť pochodovať za slušné Slovensko

Protesty organizuje občianska iniciatíva.

ŽENA

Pijete každý večer a vravíte, že nemáte problém? Máte

Funkčný alkoholizmus sa týka aj matiek.

Neprehliadnite tiež

Kto je Neri Oxmanová, vedkyňa, ktorá okúzlila Brada Pitta

Bulvár v nej vidí podobu s Angelinou, no ona má viac čo ponúknuť.

Herečka Martina Majerníková Koval: Amatérske divadlo je spontánnejšie

Speváčka a herečka stojí za festivalom Scénická žatva.

Linz je plný kontrastov: Toto je jeho šesť jedinečností

V treťom najväčšom rakúskom meste sa prejdete po strechách domov.

Móda pre tehotné: Ako sa obliecť s bruškom?

V tehotenstve musí byť šatník praktický a komfortný.