Desať praktických rád o pečení

Chcete mať dokonalú čokoládovú polevu? Ako pripraviť tuhú šľahačku? Ponúkame vám praktické rady od skúsenej cukrárky Jozefíny Zaukolcovej.

Jemné a nadýchané cesto

Pri šľahaní piškótovej hmoty musia byť bielka, miska, pomôcky a aj šľahač čisté, aby sa vyšľahal dobrý a pevný sneh. Ten je základom dobrej, nadýchanej hmoty. Pri šľahaní celých vajec a žĺtok platí to isté. Vaječná pena musí byť po vyšľahaní stabilná, aby hneď neklesala.

Lesklá a hladká čokoládová poleva

Hladká a lesklá čokoláda závisí od viacerých faktorov. V prvom rade od kvality čokolády a od druhu. Častokrát si gazdinky zamieňajú tukovú polevu za čokoládu. Rozpustená čokoláda nesmie byť horúca, má mať maximálne 30 až 35 °C. Musí byť dobre vymiešaná, čím dlhšie ju miešame, tým má väčší lesk. Na riedenie používame stužený pokrmový tuk, kakaové maslo, nie margarín. Čokoláda sa s ním rozriedi, ale môže ostať matná so škvrnami.

ico

Praktické tipy:

  • Piškótové korpusy torty a rezy pečieme podľa veľkosti. Hrubšie pomaly pri nižšej teplote 180°C, tenšie rýchlejšie pri vyššej teplote 230°C.
  • Do kvásku na kysnuté cesto nepridávame soľ, zastavila by sa činnosť kvasiniek a cesto by nevykyslo. Múku preosievame pri príprave všetkých druhov ciest a hmôt. Lepšie sa prekyprí a cesto je nadľahčené. Počas kysnutia sa cesto musí premiesiť dva- až trikrát, kvasinky sa zregenerujú a kysnuté cesto je pevné a pružné.
  • Pri príprave tuhých ciest (linecké, vaflové, linecké kakaové) margarín zhomogenizujeme, premiešame, aby bol hladký. Všetky suroviny by nemali mať vyššiu teplotu ako 25°C. Cesto by sa mohlo spariť, začne sa oddeľovať. Túto chybu odstránime pridaním žĺtka, alebo zarobením nového cesta a po častiach zapracujeme do spareného cesta. Pri pečení tuhých ciest plechy nemastíme, cesto je dostatočne mastné.
  • Pri šľahaní smotanových krémov šľahačku dobre vychladíme na teplotu 6 až 8 °C , aby sa lepšie vyšľahala. Pri šľahaní dávame pozor, aby sa nám neprešľahala, táto chyba sa nedá napraviť. Ak budeme pracovať s vyšľahanou šľahačkou aj ďalej, nesmie byť úplne vyšľahaná.
  • Aby sa nám základný krém s použitím masla alebo tuku nezrazil, suroviny musia mať rovnakú teplotu. Ak sa nám stane táto chyba, krém mierne nahrejeme vo vodnom kúpeli a dobre vyšľaháme.
  • Želatínu nevaríme, lebo stratí vlastnosť rôsolovatieť a zostane tekutá. Želé výrobky dobre vychladíme, aby želatíne nevsiakla do korpusu. Pri varení želatíny vodu najskôr prevaríme a potom primiešame vopred v studenej vode napučanú želatínu.
  • Čokoládu nahrievame opatrne, nie pri vysokej teplote, aby sa nepripálila. Vo vodnom kúpeli nesmie byť príliš horúca voda, vznikala by veľká vodná para a kvapky by padali do rozpúšťanej čokolády.
  • Lístkové výrobky vaľkáme opatrne, aby sa nepoškodilo lístkovanie. Pečieme ich pri vyššej teplote na začiatku, potom dopekáme pri nižšej teplote, záleží to od druhu výrobkov.

Viac receptov a tipov od cukrárky Jozefíny Zaukolcovej nájdete tu.

sutatz.jpgZapojte sa do súťaže a vyhrajte sladké balíčky. Pre troch z vás, ktorí správne odpoviete na našu súťažnú otázku máme pripravené balíky so špeciálnymi druhmi cukrov. Do každého balíka vám priložíme aj knihu receptov od Jozefíny Zaukolcovej.

Ceny do súťaže venovali Slovenské cukrovary.

Súťaž je ukončená. Vylosovanými výhercami, ktorí získavajú sladké balíčky sú: Lucia Kormaňáková, Marta Krausová a Stanislav Hanus.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Jakub Mankovecký z SPU v Nitre bol opäť úspešný v reze viniča
  2. Hitparáda štiav
  3. 14. ročník AmCham „Job Fair“ v Košiciach
  4. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  5. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  6. Malé knedličky, veľké dojmy
  7. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  8. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  9. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  10. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  1. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 10 685
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 7 859
  3. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 6 458
  4. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 5 475
  5. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 5 419
  6. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 5 231
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 509
  8. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo 2 635
  9. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 2 468
  10. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa 2 189

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Británia sa rozhodla, hranice aj pre Slovákov chce zatvoriť už v marci

Theresa Mayová chystá obmedzenie voľného pohybu oznámiť v rovnaký deň, kedy oficiálne spustí rokovania o brexite.

DOMOV

Prieskum Polis: Voľby by vyhral Smer, SNS preferencie klesli

Do parlamentu by sa dostalo aj KDH.

Neprehliadnite tiež

Filmová cesta Emmy Stone až k oscarovému La La Landu

Herečka získala prvú sošku Oscara. Takto sa menila v priebehu svojej filmovej kariéry.

Móda na Oscaroch 2017: Kto zvíťazil svojim štýlom?

Celebrity sa zišli na najprestížnejšom odovzdávaní filmových cien, niektoré by si zaslúžili zlatú sošku aj za štýl.

Zajačia paštéta

Domáca paštéta chutí úplne inak ako tá, ktorú bežne dostať v obchode. Ak sa vám nelení stráviť nejaký čas v kuchyni, dajte sa do prípravy.

Kohút na víne je francúzska klasika. Ukážeme vám ako na to.

Chceli by ste uvariť večeru hodnú skutočného gurmána? Pripravte si kohúta na víne. Miloš Mikuš pripravil recept s fotopostupom, s ktorým sa vám to určite podarí.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop