Desať praktických rád o pečení

Chcete mať dokonalú čokoládovú polevu? Ako pripraviť tuhú šľahačku? Ponúkame vám praktické rady od skúsenej cukrárky Jozefíny Zaukolcovej.

Jemné a nadýchané cesto

Pri šľahaní piškótovej hmoty musia byť bielka, miska, pomôcky a aj šľahač čisté, aby sa vyšľahal dobrý a pevný sneh. Ten je základom dobrej, nadýchanej hmoty. Pri šľahaní celých vajec a žĺtok platí to isté. Vaječná pena musí byť po vyšľahaní stabilná, aby hneď neklesala.

Lesklá a hladká čokoládová poleva

Hladká a lesklá čokoláda závisí od viacerých faktorov. V prvom rade od kvality čokolády a od druhu. Častokrát si gazdinky zamieňajú tukovú polevu za čokoládu. Rozpustená čokoláda nesmie byť horúca, má mať maximálne 30 až 35 °C. Musí byť dobre vymiešaná, čím dlhšie ju miešame, tým má väčší lesk. Na riedenie používame stužený pokrmový tuk, kakaové maslo, nie margarín. Čokoláda sa s ním rozriedi, ale môže ostať matná so škvrnami.

ico

Praktické tipy:

  • Piškótové korpusy torty a rezy pečieme podľa veľkosti. Hrubšie pomaly pri nižšej teplote 180°C, tenšie rýchlejšie pri vyššej teplote 230°C.
  • Do kvásku na kysnuté cesto nepridávame soľ, zastavila by sa činnosť kvasiniek a cesto by nevykyslo. Múku preosievame pri príprave všetkých druhov ciest a hmôt. Lepšie sa prekyprí a cesto je nadľahčené. Počas kysnutia sa cesto musí premiesiť dva- až trikrát, kvasinky sa zregenerujú a kysnuté cesto je pevné a pružné.
  • Pri príprave tuhých ciest (linecké, vaflové, linecké kakaové) margarín zhomogenizujeme, premiešame, aby bol hladký. Všetky suroviny by nemali mať vyššiu teplotu ako 25°C. Cesto by sa mohlo spariť, začne sa oddeľovať. Túto chybu odstránime pridaním žĺtka, alebo zarobením nového cesta a po častiach zapracujeme do spareného cesta. Pri pečení tuhých ciest plechy nemastíme, cesto je dostatočne mastné.
  • Pri šľahaní smotanových krémov šľahačku dobre vychladíme na teplotu 6 až 8 °C , aby sa lepšie vyšľahala. Pri šľahaní dávame pozor, aby sa nám neprešľahala, táto chyba sa nedá napraviť. Ak budeme pracovať s vyšľahanou šľahačkou aj ďalej, nesmie byť úplne vyšľahaná.
  • Aby sa nám základný krém s použitím masla alebo tuku nezrazil, suroviny musia mať rovnakú teplotu. Ak sa nám stane táto chyba, krém mierne nahrejeme vo vodnom kúpeli a dobre vyšľaháme.
  • Želatínu nevaríme, lebo stratí vlastnosť rôsolovatieť a zostane tekutá. Želé výrobky dobre vychladíme, aby želatíne nevsiakla do korpusu. Pri varení želatíny vodu najskôr prevaríme a potom primiešame vopred v studenej vode napučanú želatínu.
  • Čokoládu nahrievame opatrne, nie pri vysokej teplote, aby sa nepripálila. Vo vodnom kúpeli nesmie byť príliš horúca voda, vznikala by veľká vodná para a kvapky by padali do rozpúšťanej čokolády.
  • Lístkové výrobky vaľkáme opatrne, aby sa nepoškodilo lístkovanie. Pečieme ich pri vyššej teplote na začiatku, potom dopekáme pri nižšej teplote, záleží to od druhu výrobkov.

Viac receptov a tipov od cukrárky Jozefíny Zaukolcovej nájdete tu.

sutatz.jpgZapojte sa do súťaže a vyhrajte sladké balíčky. Pre troch z vás, ktorí správne odpoviete na našu súťažnú otázku máme pripravené balíky so špeciálnymi druhmi cukrov. Do každého balíka vám priložíme aj knihu receptov od Jozefíny Zaukolcovej.

Ceny do súťaže venovali Slovenské cukrovary.

Súťaž je ukončená. Vylosovanými výhercami, ktorí získavajú sladké balíčky sú: Lucia Kormaňáková, Marta Krausová a Stanislav Hanus.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako sa menila obľúbená bratislavská štvrť
  2. Najvyššie ocenenie štvrtýkrát pre Martinus
  3. Šokujúce: ako sa každý Slovák dokáže ľahko naučiť po anglicky
  4. Katarína (28): Z bývania na Nobelovej mám dobrý pocit
  5. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy
  6. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy?
  7. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie
  8. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne
  9. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  10. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  1. Túžite byť matkou, ale nedarí sa? Poďme hľadať dôvody!
  2. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy
  3. Ako sa menila obľúbená bratislavská štvrť
  4. Podľa M. Borguľu je práca mestskej polície slabá a nedôsledná
  5. Znížená sadzba pri pôžičke v mBank už len štyri dni
  6. Odborníci poradia, komu sa oplatí využívať obnoviteľné zdroje
  7. Katarína (28): Z bývania na Nobelovej mám dobrý pocit
  8. Šokujúce: ako sa každý Slovák dokáže ľahko naučiť po anglicky
  9. Poslanci dnes dali jasne najavo, že plot na námestí nechcú
  10. HB Reavis so silnými výsledkami za rok 2016
  1. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz 8 788
  2. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie 7 137
  3. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji 6 195
  4. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family 6 047
  5. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne 5 428
  6. 5 krokov k vlastnému bývaniu 4 926
  7. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy? 4 353
  8. Šokujúce: ako sa každý Slovák dokáže ľahko naučiť po anglicky 4 194
  9. Nové auto alebo radšej jazdenka? 9 rád pre správne rozhodnutie 3 494
  10. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo 2 397

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

O zaistení pozemkov U. S. Steelu vedeli skôr, než súd rozhodol

Majetok jedného z najväčších podnikov v krajine súd zaistil bez toho, aby to poriadne vysvetlil.

TECH

Postavili umelú maternicu, ktorá vynosila jahňa

Zariadenie môže o niekoľko rokov zachrániť predčasne narodené deti.

DOMOV

Fico prijal bieloruského premiéra, ani v minulosti nemal problém

Bielorusko neakceptujem, hovorí poslanec Peter Osuský.

Neprehliadnite tiež

Jej syn je dcéra: Američanka prijala zmenu 4-ročného syna na dievča

Je kresťanka a republikánka. Najviac sa obávala, čo si o nej pomyslia ostatní.

Tlmočníčka posunkového jazyka: Nerada tlmočím hádky, kričia totiž na mňa

Milena Fabšičová (29) považuje posunkový jazyk za svoj materinský. Väčšina jej rodiny je nepočujúca.

Nové trendy pre svadobné šaty? Čipka a odhalené ramená

Inšpiráciu pre budúce nevesty priniesol Týždeň svadobnej módy v New Yorku.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V sobotu, 29. apríla, nájdete v stánkoch rozhovor s Máriou Leitnerovou, jednou z dobrovoľníkov Teach for Slovakia a omnoho viac.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop