SME
Nedeľa, 26. september, 2021 | Meniny má EditaKrížovkyKrížovky

Desať praktických rád o pečení

Chcete mať dokonalú čokoládovú polevu? Ako pripraviť tuhú šľahačku? Ponúkame vám praktické rady od skúsenej cukrárky Jozefíny Zaukolcovej.

Jemné a nadýchané cesto

Pri šľahaní piškótovej hmoty musia byť bielka, miska, pomôcky a aj šľahač čisté, aby sa vyšľahal dobrý a pevný sneh. Ten je základom dobrej, nadýchanej hmoty. Pri šľahaní celých vajec a žĺtok platí to isté. Vaječná pena musí byť po vyšľahaní stabilná, aby hneď neklesala.

Lesklá a hladká čokoládová poleva

Hladká a lesklá čokoláda závisí od viacerých faktorov. V prvom rade od kvality čokolády a od druhu. Častokrát si gazdinky zamieňajú tukovú polevu za čokoládu. Rozpustená čokoláda nesmie byť horúca, má mať maximálne 30 až 35 °C. Musí byť dobre vymiešaná, čím dlhšie ju miešame, tým má väčší lesk. Na riedenie používame stužený pokrmový tuk, kakaové maslo, nie margarín. Čokoláda sa s ním rozriedi, ale môže ostať matná so škvrnami.

ico

Praktické tipy:

  • Piškótové korpusy torty a rezy pečieme podľa veľkosti. Hrubšie pomaly pri nižšej teplote 180°C, tenšie rýchlejšie pri vyššej teplote 230°C.
  • Do kvásku na kysnuté cesto nepridávame soľ, zastavila by sa činnosť kvasiniek a cesto by nevykyslo. Múku preosievame pri príprave všetkých druhov ciest a hmôt. Lepšie sa prekyprí a cesto je nadľahčené. Počas kysnutia sa cesto musí premiesiť dva- až trikrát, kvasinky sa zregenerujú a kysnuté cesto je pevné a pružné.
  • Pri príprave tuhých ciest (linecké, vaflové, linecké kakaové) margarín zhomogenizujeme, premiešame, aby bol hladký. Všetky suroviny by nemali mať vyššiu teplotu ako 25°C. Cesto by sa mohlo spariť, začne sa oddeľovať. Túto chybu odstránime pridaním žĺtka, alebo zarobením nového cesta a po častiach zapracujeme do spareného cesta. Pri pečení tuhých ciest plechy nemastíme, cesto je dostatočne mastné.
  • Pri šľahaní smotanových krémov šľahačku dobre vychladíme na teplotu 6 až 8 °C , aby sa lepšie vyšľahala. Pri šľahaní dávame pozor, aby sa nám neprešľahala, táto chyba sa nedá napraviť. Ak budeme pracovať s vyšľahanou šľahačkou aj ďalej, nesmie byť úplne vyšľahaná.
  • Aby sa nám základný krém s použitím masla alebo tuku nezrazil, suroviny musia mať rovnakú teplotu. Ak sa nám stane táto chyba, krém mierne nahrejeme vo vodnom kúpeli a dobre vyšľaháme.
  • Želatínu nevaríme, lebo stratí vlastnosť rôsolovatieť a zostane tekutá. Želé výrobky dobre vychladíme, aby želatíne nevsiakla do korpusu. Pri varení želatíny vodu najskôr prevaríme a potom primiešame vopred v studenej vode napučanú želatínu.
  • Čokoládu nahrievame opatrne, nie pri vysokej teplote, aby sa nepripálila. Vo vodnom kúpeli nesmie byť príliš horúca voda, vznikala by veľká vodná para a kvapky by padali do rozpúšťanej čokolády.
  • Lístkové výrobky vaľkáme opatrne, aby sa nepoškodilo lístkovanie. Pečieme ich pri vyššej teplote na začiatku, potom dopekáme pri nižšej teplote, záleží to od druhu výrobkov.

Viac receptov a tipov od cukrárky Jozefíny Zaukolcovej nájdete tu.

sutatz.jpgZapojte sa do súťaže a vyhrajte sladké balíčky. Pre troch z vás, ktorí správne odpoviete na našu súťažnú otázku máme pripravené balíky so špeciálnymi druhmi cukrov. Do každého balíka vám priložíme aj knihu receptov od Jozefíny Zaukolcovej.

Ceny do súťaže venovali Slovenské cukrovary.

Súťaž je ukončená. Vylosovanými výhercami, ktorí získavajú sladké balíčky sú: Lucia Kormaňáková, Marta Krausová a Stanislav Hanus.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  2. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem
  3. Znalec slovenského brandy
  4. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho
  5. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy?
  6. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty
  7. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  8. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  9. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  10. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  1. Slováci prepadli SENCORMÁNII a hľadajú najstarší spotrebič
  2. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou?
  3. Samočistiace vypínače chránia pred infekciami
  4. Hobbymarket OBI predstavil nový koncept predajne v Michalovciach
  5. Aktuálne radarové a slovenské hlásenia v autokamere?
  6. Tesco announces net-zero target of 2035 for its operations
  7. Lekárska prehliadka pre cudzincov je v Nitre, aj bez objednania
  8. Rozšírená realita a ovládanie na diaľku
  9. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  10. Trnavské mýto: Od centrálneho trhoviska ku kongresovej sále
  1. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi 7 051
  2. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 6 212
  3. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov 4 657
  4. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať? 4 595
  5. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 4 369
  6. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem 3 984
  7. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 503
  8. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im? 3 456
  9. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy? 3 402
  10. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty 2 640
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Kandidát SPD na kancelára Olaf Scholz.

Voľby v Nemecku sa skončili. SPD tvrdí, že získala mandát na vládnutie.


a 5 ďalší 15 h
Podávanie vakcín vo veľkokapacitnom očkovacom centre v Humennom.

Kedy sa už zbavíme celého tohto zlého sna?


Martin Pavelka 23. sep

Neprehliadnite tiež

Múzeum Albertina vo Viedni

Vo Viedni vystavujú desiatky jeho diel.


Maroš Puček 25. sep
Rustikálny hruškový koláč

Pripravte si jablkový pie, pité aj slivkovú galetku.


redakcia SMEženy 23. sep
Neochota a strach vrátiť sa po pandémii k starému (teda normálnemu) spôsobu života späť medzi ľudí sa nazýva jaskynný syndróm.

Osobné stretnutia niektorým nechýbajú.


21. sep
ILustračné foto.

Problematický je najmä Prešovský kraj.


20. sep

Blogy SME

  1. Michael Achberger: Nie je detox ako detox. Ako na to bez zdravotných rizík?
  2. Kristína Rusnáková: Mŕtvi pacienti
  3. Komenského inštitút: COVID 19 prináša aj pozitíva, niektoré inovácie vo vzdelávaní by sme mali zachovať
  4. Ústav aplikovanej psychológie FSEV UK: Na konci dňa je ľuďom jedno, či pracuješ v sex-biznise alebo využívaš jeho služby
  5. Michael Achberger: Kde sa berie tuk v nohách? Pozrite cviky ako proti tomu bojovať
  6. Viera Valentová: Moje tehotenstvo, oukej pôrod a materstvo
  7. Monika Nagyova: Zo života vo firme snov: O generačných rozdieloch medzi kolegami
  8. Iveta Rall: História textilu - časť 7. - Príbeh polí s bavlnou
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 26 830
  2. Martin Dorčák: DPH podľa Remišovej 6 237
  3. Lucie Meisnerová: Svadba v polovici života 5 971
  4. Marcel Burkert: Šokujúce slová Dr. Urbánka, ktorý 20 rokov pracoval pre fy ako Pfizer, Johnson a iné. 5 919
  5. Stanislav Martinčko: R.Fico sa stal kajúcnikom č.1 !!! 4 865
  6. Peter Chudý: Šesť spôsobov na odstránenie čestného policajta alebo ako to bolo za prezidentovania Tibora Gašpara a likvidačné metódy prehnitého systému dnes. 4 251
  7. Andy Morávek: Tomuto štátu už nedarujem ani jedinú kvapku mojej krvi. Nezaslúži(š) si ju! 3 876
  8. Pavel Dvořák: Ako ma zmenilo desať rokov v Číne 3 799
  1. Adam Valček: Kauza DPB: Čo robiť, keď Platiť sa oplatí pýta stovky eur za pokutu z MHD
  2. Adam Valček: V bratislavskej MHD prebehol najväčší biznis s pokutami, ovplyvní vyše 100-tisíc ľudí
  3. Adam Valček: Ako Cetelem porušuje zákon a zarába (+ návod, ako zato firmu zažalovať)
  4. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  5. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  6. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  7. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  8. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
Skryť Zatvoriť reklamu