SME
Utorok, 19. október, 2021 | Meniny má KristiánKrížovkyKrížovky

Voňavé a chrumkavé

Nik neodolá vôni rozliehajúcej sa až k susedom, chrumkavej a zároveň jemnej chuti čerstvého teplého pečiva. Tak, hor sa, do pečenia!

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Nik neodolá vôni rozliehajúcej sa až k susedom, chrumkavej a zároveň jemnej chuti čerstvého teplého pečiva. Tak hor sa do pečenia!

Aby sa kúzlo podarilo

  • Ručne spracovávané cesto vyžaduje čas. Čím dlhšie sa mu budete venovať, tým nadýchanejší váš chlieb bude. Proces miesenia a kysnutia môžete opakovať aj päťkrát.
  • Napadlo vám niekedy, prečo chlieb z obchodu chutí tak dobre a voňavo? Je to vďaka mletému koriandru. Dobrými pomocníkmi sú aj rasca či fenikel. Nebojte sa skúsiť i sušený tymian a rozmarín, ktorý dodá chlebu prímorskú chuť.
  • Povrch chleba počas pečenia v rúre môžete potierať mliekom, čím docielite mäkšiu kôrku, alebo studenou osolenou vodou pre kôrku chrumkavejšiu.
  • Ak chlieb pred pečením narežete dvomi-tromi priečnymi rezmi, lepšie sa odparí a prepečie.
  • Po dopečení je vhodné chlieb okamžite vybrať z rúry alebo vyklopiť z formy a nechať vychladnúť na kovovej mriežke, ktorá zaistí odchádzanie horúcej pary aj zospodu. To zabráni rozmočeniu kôrky.
  • Pri skladovaní nič nepokazíte, ak chlieb po čiastočnom vychladnutí zabalíte do čistej bielej bavlnenej utierky.
  • Pre prvým ochutnaním by ste mali nechať chlieb vychladnúť, inak sa nebude dať krájať a zbytočne jeho striedku postláčate. Na chlieb a pečivo je najlepšie použiť ostrý nôž so zúbkami.
  • Hovorí sa, že správne upečený chlieb spoznáte tak, ak poklepkáte na jeho spodnú stranu a on bude vydávať dutý zvuk.

Domáci chlieb pečený v rúre
Suroviny na 1 chlieb

  • 1 kg hladkej múky T650
  • 400 ml vlažnej vody
  • 150 ml oleja
  • 2 PL octu
  • 2 ČL cukru
  • 1 PL soli
  • 1 ČL chlebového korenia (rasca, koriander, aníz, fenikel...)
  • 42 g čerstvého droždia

Vo vlažnej vode rozmiešajte cukor, namrvené droždie a 2 PL múky. Kvások nechajte stáť približne 10 minút. Do väčšej misy vysypte tri štvrte balenia múky, soľ a chlebové korenie. Trošku múky si odložte bokom na podsypanie dosky. Do misy prilejte kvások, olej a ocot a rukami začnite spracúvať cesto. Postupne počas miesenia dosýpajte zvyšnú múky a vypracujte tuhšie cesto. Ak sa vám s cestom zle pracuje, môžete siahnuť po troške mlieka alebo vody. Celkový objem vody i s kváskom by však nemal presiahnuť pol litra. Čiastočne vypracované cesto nechajte na teplom mieste vykysnúť. Po znásobení jeho objemu ho opäť rukami premieste. Cesto už bude omnoho vláčnejšie a bude sa s ním lepšie pracovať. Opäť ho nechajte dôkladne nakysnúť. Hotové cesto premiestnite na pomúčenú dosku, jemne ho premieste a vytvarujte oválny alebo guľatý chlieb. Opatrne ho preneste na vymastený plech, dotvarujte a nechajte chvíľku podkysnúť. Pečte v rúre pri 160 stupňoch približne 50 - 60 minút. Počas pečenia môžete tvoriacu sa kôrku potierať studenou vodou. Po vybratí z rúry chlieb naposledy potrite vodou, prikryte ho utierkou a nechajte vychladnúť.

Tip: Skúste sa opýtať v menšej rodinnej pekárničke, či by vám nepredali nejaké to kilo chlebovej múky s označením T1050 alebo T1150, vďaka ktorej bude váš chlebík ešte lahodnejší.

Pozrite si i naše video o pečení domáceho chleba!

Cibuľový chlieb z domácej pekárničky
Suroviny na 1 bochník

  • 600 g hladkej múky T650
  • 400 ml mlieka
  • 15 g masla
  • 2 ČL soli
  • 1 a 1/2 ČL sušeného droždia
  • 3 PL cukru
  • 1 ČL mletého koriandra
  • 1-2 cibule
  • 2 PL oleja

Cibuľu očistite, nakrájajte nadrobno a opražte na oleji do zlatista. Nechajte ju vychladnúť. Do nádoby z pekárničky vlejte mlieko, postupne pridávajte sušené droždie, maslo, cukor, soľ a nakoniec múku. Naplnenú nádobu vložte do pekárničky a nastavte základný program na pečenie chleba, zvyčajne označený číslom 1, veľkosť 1000 g a stredné prepečenie. Štandardný program by mal trvať približne tri a pol hodiny. Cibuľu do cesta môžete pridať hneď alebo po zaznení signálu určeného na pridávanie surovín medzi kysnutím a miesením.


Krehké pečivo
Suroviny na 16 kusov

  • 500 g hladkej múky T650
  • 250 ml mlieka
  • 60 g tuku (stolový margarín alebo pekárenský tuk)
  • 42 g čerstvého droždia
  • 1 ČL cukru
  • 1ČL soli

Všetky suroviny spolu spracujte na hladké cesto. Cesto je pružné a dobre sa s ním pracuje. Vymiesené je, ak sa odlepuje od podkladu. Netreba robiť kvások zvlášť, stačí iba pred spracovávaním droždie namrviť a tuk rozkrájať alebo nastrúhať. Hotové cesto vytvarujte na guľatý bochník a nechajte vykysnúť. Vykysnutý bochník rozrežte na štyri rovnaké časti, sformujte do guliek a vyvaľkajte na štyri placky hrubé približne 4 mm. Každú placku rozrežte na štvrtky a trojuholníkové výrezky tvarujte od širšej časti po špičky do tvaru rožkov alebo uzlíkov. Hotové rožky ukladajte na pomastený plech a nechajte vykysnúť, kým nezdvojnásobia svoj objem. Pripravené pečivo vložte do rúry a pri 180 stupňoch upečte dozlatista.

Tip: Pri takomto type pečiva netreba nechať rúru predhrievať. Práve pomalé nabiehanie teploty zaistí správne dokysnutie pečiva a jeho celkové prepečenie od chrumkavého povrchu po mäkučkú striedku.

Neprehliadnite videonávody na prípravu chrumkavých rožkov, voňavých kaiseriek či sladkých briošiek.

Chlebový posúch
Suroviny na 1 plech

  • 500 g hladkej múky T650
  • 3 varené zemiaky
  • 20 g droždia
  • 400 ml mlieka
  • 2 PL oleja
  • 1 ČL rasce
  • 1 ČL cukru
  • 1 ČL soli

Voliteľná posýpka:

  • cesnak
  • slanina
  • rasca
  • hrubozrnná morská soľ

Z droždia, cukru a mlieka urobte kvások. Predvarené zemiaky ošúpte a nastrúhajte alebo pretlačte. Do pripraveného kvásku pridajte nastrúhané zemiaky, soľ, rascu, olej a múku. Vypracujte cesto a nechajte ho vykysnúť. Plech vysteľte papierom na pečenie, cesto naň vyklopte a naolejovanými rukami ho rozmiestnite na celý plech. Nebojte sa povrch cesta pokvapkať olejom, aby sa vám nelepilo na prsty a dôkladne ho pohybmi prstov roztláčajte, akoby ste ho poklepkávali alebo mu dávali masáž. Podľa chuti povrch cesta posypte rascou, hrubou soľou či kúskami cesnaku a slaniny. Upečte pri 180 stupňoch do zlatista.

Tip: Cesto môžete rozdeliť na menšie kúsky a upiecť tak guľaté miniposúchy potreté prelisovaným cesnakom alebo kúskami sterilizovanej kapie či olivami ako slovenskú obdobu talianskeho chleba focaccia.


ico

Iný kraj, iný mrav...

  • Najdôležitejšou surovinou na výrobu pečiva je múka. Ak nie ste odkázaní na bezlepkovú diétu, váš výber môže byť pestrý a môžete experimentovať. Okrem hotových zmesí od rôznych výrobcov si môžete pripraviť i vlastnú zmes múk. Siahnuť môžete po hladkej T60 na prípravu bieleho chleba, ražnej a vyrážkovej múke určenej na prípravu tmavého chleba, ale i po zdravej celozrnej múke.
  • Keďže chlieb pečený doma nikdy nechutí presne tak ako ten z obchodu, mali by ste sa poobzerať po okolitých mlynoch alebo pekárňach a skúsiť zohnať pravú chlebovú múku. Do chlebových zmesí sú často pridávané i mleté zrná ryže, pohánky či prosa, skúste im dať šancu aj vy.
  • Na zemiakový chlieb možno použiť predvarené prelisované zemiaky, siahnuť však môžete i po práškovej forme na prípravu zemiakovej kaše a cesta.
  • Neodmysliteľnou súčasťou chlebov je droždie. Použiť môžete čerstvé i sušené.
  • Tekutiny sú spúšťače kvasenia. Je len na vás, či zvolíte obyčajnú vodu, sladké mlieko, podmaslie alebo acidofilné mlieko.
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Martinus vykupuje čítané knihy, spustil službu Knihovrátok
  2. Ako ušetriť v domácnosti, keď ceny energií budúci rok stúpnu?
  3. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch
  4. Spánok – základ pevných vzťahov
  5. Šéf Accenture: Ak už príde človek do kancelárie, malo by to dávať zmysel
  6. Hodnota peňazí klesá, takto ich ochránite
  7. Šéf digitálnej platformy George: Čaká nás dekáda umelej inteligencie
  8. Pandémia upozornila na automatizáciu. Nahradí ľudí technika?
  9. Mäspoma a Kellys Bicycles či Bivio a Minifarma
  10. Tiguan eHybrid: bežné problémy plug-in hybridov sa ho netýkajú
  1. QSI International School of Bratislava
  2. Ako zamestnať cudzinca: Čo musíte vedieť a na čo si dať pozor
  3. Pestovateľské workshopy pre deti v Šamoríne
  4. Zázračné účinky Arónie na zdravie
  5. Martinus vykupuje čítané knihy, spustil službu Knihovrátok
  6. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  7. Najmenšie ponožky sa už nestrácajú
  8. Zahraničná študentská mobilita bez bariér
  9. Tiguan eHybrid: bežné problémy plug-in hybridov sa ho netýkajú
  10. Nechajte kryptomeny na Fumbi
  1. Stravovacie zlozvyky Slovákov. Odborníci radia čomu sa vyvarovať 21 963
  2. Ako budú tento rok vyzerať vianočné dôchodky a kedy ich vyplatia 10 885
  3. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov 8 129
  4. Pracoviská zmenila pandémia. Búšiť do klávesnice môžete aj doma 4 779
  5. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie 4 727
  6. V centre Bratislavy je na predaj 5-izbový apartmán. Takto vyzerá 4 331
  7. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch 3 893
  8. Aký polystyrén je najlepší na zatepľovanie? Sivý robí divy 3 662
  9. Mäspoma a Kellys Bicycles či Bivio a Minifarma 3 535
  10. Bratislavu bude sprevádzať luxus 3 453
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Zoltán Müller, CEO spoločnosti Lucron.

Mohli by sme stavať aj viac, hovorí Zoltán Müller.


17. okt
Peter Tkačenko

Ak je drzosť inou formou šťastia, Fico je plodom spojenia Felixa s Fortúnou.


2 h
Miloš Zeman.

Prezident by mal o mesiac zohrať kľúčovú úlohu, lekári v to neveria.


3 h
Prezidentka Zuzana Čaputová.

Polícia v súvislosti s prípadom upozornila na šikanu v online priestore.


TASR 4 h

Blogy SME

  1. Michael Achberger: Takto môžete zdravo maškrtiť večer pri televízore
  2. Občianske združenie Ženské kruhy: Už v najbližších dňoch hrozí Slovensku poľská cesta
  3. Martina Paulenová: Noci s bábätkom
  4. Unicef Slovensko: Čo nám hovorí najnovšia správa UNICEF o psychickom zdraví detí a mladých ľudí
  5. Symptomedica: Krvácanie do tráviaceho traktu môže byť smrteľne nebezpečné.
  6. Martina Paulenová: Čo robia dvaja rodičia s dvoma deťmi na spoločnej materskej dovolenke?
  7. SKU: Príbeh pedagogičky, ktorá chcela pracovať v školstve
  8. Michael Achberger: Zdravý životný štýl, vďaka ktorému priberáte
  1. Roland Vizner: Aký bude Váš dôchodok. Jednoduchý a vcelku presný návod ako ho vypočítať za 3 minúty. 12 538
  2. Tereza Krajčová: Anglický denník: 15. Ak vás anglické zdravotníctvo nezabije, tak aspoň prizabije 10 542
  3. Peter Chudý: Norbert Bödör je bezúhonný človek alebo čo mi povedal o svojom príbuznom Tibor Gašpar. 5 777
  4. Stanislav Martinčko: Chudoba v nedeľu na panské,do R.Soboty !!! 5 553
  5. Martin Kugla: Zachráňme Petržalku! 5 064
  6. Ústav aplikovanej psychológie FSEV UK: Homo Schizotikus alebo Ako sa mozog ľudský k schizofrénii dostal 3 822
  7. Robert Fico: Pán Kovačič z Markízy, ďakujem, vyhral som vďaka Vám 50 Eur! 3 302
  8. Věra Tepličková: Poslanec Fico sa rozhodol spievať, covid-necovid 2 695
  1. Matúš Sarvaš: Krádeže, vlámanie a drogy u mladistvého. Verdikt súdu? Napomenutie a dohľad (Prípad prokurátora)
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  3. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  4. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  5. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  6. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  7. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  8. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
Skryť Zatvoriť reklamu