Voňavé a chrumkavé

Nik neodolá vôni rozliehajúcej sa až k susedom, chrumkavej a zároveň jemnej chuti čerstvého teplého pečiva. Tak, hor sa, do pečenia!

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Nik neodolá vôni rozliehajúcej sa až k susedom, chrumkavej a zároveň jemnej chuti čerstvého teplého pečiva. Tak hor sa do pečenia!

Aby sa kúzlo podarilo

  • Ručne spracovávané cesto vyžaduje čas. Čím dlhšie sa mu budete venovať, tým nadýchanejší váš chlieb bude. Proces miesenia a kysnutia môžete opakovať aj päťkrát.
  • Napadlo vám niekedy, prečo chlieb z obchodu chutí tak dobre a voňavo? Je to vďaka mletému koriandru. Dobrými pomocníkmi sú aj rasca či fenikel. Nebojte sa skúsiť i sušený tymian a rozmarín, ktorý dodá chlebu prímorskú chuť.
  • Povrch chleba počas pečenia v rúre môžete potierať mliekom, čím docielite mäkšiu kôrku, alebo studenou osolenou vodou pre kôrku chrumkavejšiu.
  • Ak chlieb pred pečením narežete dvomi-tromi priečnymi rezmi, lepšie sa odparí a prepečie.
  • Po dopečení je vhodné chlieb okamžite vybrať z rúry alebo vyklopiť z formy a nechať vychladnúť na kovovej mriežke, ktorá zaistí odchádzanie horúcej pary aj zospodu. To zabráni rozmočeniu kôrky.
  • Pri skladovaní nič nepokazíte, ak chlieb po čiastočnom vychladnutí zabalíte do čistej bielej bavlnenej utierky.
  • Pre prvým ochutnaním by ste mali nechať chlieb vychladnúť, inak sa nebude dať krájať a zbytočne jeho striedku postláčate. Na chlieb a pečivo je najlepšie použiť ostrý nôž so zúbkami.
  • Hovorí sa, že správne upečený chlieb spoznáte tak, ak poklepkáte na jeho spodnú stranu a on bude vydávať dutý zvuk.

Domáci chlieb pečený v rúre
Suroviny na 1 chlieb

  • 1 kg hladkej múky T650
  • 400 ml vlažnej vody
  • 150 ml oleja
  • 2 PL octu
  • 2 ČL cukru
  • 1 PL soli
  • 1 ČL chlebového korenia (rasca, koriander, aníz, fenikel...)
  • 42 g čerstvého droždia

Vo vlažnej vode rozmiešajte cukor, namrvené droždie a 2 PL múky. Kvások nechajte stáť približne 10 minút. Do väčšej misy vysypte tri štvrte balenia múky, soľ a chlebové korenie. Trošku múky si odložte bokom na podsypanie dosky. Do misy prilejte kvások, olej a ocot a rukami začnite spracúvať cesto. Postupne počas miesenia dosýpajte zvyšnú múky a vypracujte tuhšie cesto. Ak sa vám s cestom zle pracuje, môžete siahnuť po troške mlieka alebo vody. Celkový objem vody i s kváskom by však nemal presiahnuť pol litra. Čiastočne vypracované cesto nechajte na teplom mieste vykysnúť. Po znásobení jeho objemu ho opäť rukami premieste. Cesto už bude omnoho vláčnejšie a bude sa s ním lepšie pracovať. Opäť ho nechajte dôkladne nakysnúť. Hotové cesto premiestnite na pomúčenú dosku, jemne ho premieste a vytvarujte oválny alebo guľatý chlieb. Opatrne ho preneste na vymastený plech, dotvarujte a nechajte chvíľku podkysnúť. Pečte v rúre pri 160 stupňoch približne 50 - 60 minút. Počas pečenia môžete tvoriacu sa kôrku potierať studenou vodou. Po vybratí z rúry chlieb naposledy potrite vodou, prikryte ho utierkou a nechajte vychladnúť.

Tip: Skúste sa opýtať v menšej rodinnej pekárničke, či by vám nepredali nejaké to kilo chlebovej múky s označením T1050 alebo T1150, vďaka ktorej bude váš chlebík ešte lahodnejší.

Pozrite si i naše video o pečení domáceho chleba!

Cibuľový chlieb z domácej pekárničky
Suroviny na 1 bochník

  • 600 g hladkej múky T650
  • 400 ml mlieka
  • 15 g masla
  • 2 ČL soli
  • 1 a 1/2 ČL sušeného droždia
  • 3 PL cukru
  • 1 ČL mletého koriandra
  • 1-2 cibule
  • 2 PL oleja

Cibuľu očistite, nakrájajte nadrobno a opražte na oleji do zlatista. Nechajte ju vychladnúť. Do nádoby z pekárničky vlejte mlieko, postupne pridávajte sušené droždie, maslo, cukor, soľ a nakoniec múku. Naplnenú nádobu vložte do pekárničky a nastavte základný program na pečenie chleba, zvyčajne označený číslom 1, veľkosť 1000 g a stredné prepečenie. Štandardný program by mal trvať približne tri a pol hodiny. Cibuľu do cesta môžete pridať hneď alebo po zaznení signálu určeného na pridávanie surovín medzi kysnutím a miesením.


Krehké pečivo
Suroviny na 16 kusov

  • 500 g hladkej múky T650
  • 250 ml mlieka
  • 60 g tuku (stolový margarín alebo pekárenský tuk)
  • 42 g čerstvého droždia
  • 1 ČL cukru
  • 1ČL soli

Všetky suroviny spolu spracujte na hladké cesto. Cesto je pružné a dobre sa s ním pracuje. Vymiesené je, ak sa odlepuje od podkladu. Netreba robiť kvások zvlášť, stačí iba pred spracovávaním droždie namrviť a tuk rozkrájať alebo nastrúhať. Hotové cesto vytvarujte na guľatý bochník a nechajte vykysnúť. Vykysnutý bochník rozrežte na štyri rovnaké časti, sformujte do guliek a vyvaľkajte na štyri placky hrubé približne 4 mm. Každú placku rozrežte na štvrtky a trojuholníkové výrezky tvarujte od širšej časti po špičky do tvaru rožkov alebo uzlíkov. Hotové rožky ukladajte na pomastený plech a nechajte vykysnúť, kým nezdvojnásobia svoj objem. Pripravené pečivo vložte do rúry a pri 180 stupňoch upečte dozlatista.

Tip: Pri takomto type pečiva netreba nechať rúru predhrievať. Práve pomalé nabiehanie teploty zaistí správne dokysnutie pečiva a jeho celkové prepečenie od chrumkavého povrchu po mäkučkú striedku.

Neprehliadnite videonávody na prípravu chrumkavých rožkov, voňavých kaiseriek či sladkých briošiek.

Chlebový posúch
Suroviny na 1 plech

  • 500 g hladkej múky T650
  • 3 varené zemiaky
  • 20 g droždia
  • 400 ml mlieka
  • 2 PL oleja
  • 1 ČL rasce
  • 1 ČL cukru
  • 1 ČL soli

Voliteľná posýpka:

  • cesnak
  • slanina
  • rasca
  • hrubozrnná morská soľ

Z droždia, cukru a mlieka urobte kvások. Predvarené zemiaky ošúpte a nastrúhajte alebo pretlačte. Do pripraveného kvásku pridajte nastrúhané zemiaky, soľ, rascu, olej a múku. Vypracujte cesto a nechajte ho vykysnúť. Plech vysteľte papierom na pečenie, cesto naň vyklopte a naolejovanými rukami ho rozmiestnite na celý plech. Nebojte sa povrch cesta pokvapkať olejom, aby sa vám nelepilo na prsty a dôkladne ho pohybmi prstov roztláčajte, akoby ste ho poklepkávali alebo mu dávali masáž. Podľa chuti povrch cesta posypte rascou, hrubou soľou či kúskami cesnaku a slaniny. Upečte pri 180 stupňoch do zlatista.

Tip: Cesto môžete rozdeliť na menšie kúsky a upiecť tak guľaté miniposúchy potreté prelisovaným cesnakom alebo kúskami sterilizovanej kapie či olivami ako slovenskú obdobu talianskeho chleba focaccia.


ico

Iný kraj, iný mrav...

  • Najdôležitejšou surovinou na výrobu pečiva je múka. Ak nie ste odkázaní na bezlepkovú diétu, váš výber môže byť pestrý a môžete experimentovať. Okrem hotových zmesí od rôznych výrobcov si môžete pripraviť i vlastnú zmes múk. Siahnuť môžete po hladkej T60 na prípravu bieleho chleba, ražnej a vyrážkovej múke určenej na prípravu tmavého chleba, ale i po zdravej celozrnej múke.
  • Keďže chlieb pečený doma nikdy nechutí presne tak ako ten z obchodu, mali by ste sa poobzerať po okolitých mlynoch alebo pekárňach a skúsiť zohnať pravú chlebovú múku. Do chlebových zmesí sú často pridávané i mleté zrná ryže, pohánky či prosa, skúste im dať šancu aj vy.
  • Na zemiakový chlieb možno použiť predvarené prelisované zemiaky, siahnuť však môžete i po práškovej forme na prípravu zemiakovej kaše a cesta.
  • Neodmysliteľnou súčasťou chlebov je droždie. Použiť môžete čerstvé i sušené.
  • Tekutiny sú spúšťače kvasenia. Je len na vás, či zvolíte obyčajnú vodu, sladké mlieko, podmaslie alebo acidofilné mlieko.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Od septembra opäť po starom
  2. Mama taxi: Koľko najazdí rodič mesačne kvôli svojim deťom?
  3. ENERGOFÓRUM® 2017 spojí elektrinu a plyn pod jednu strechu
  4. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd
  5. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  7. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  8. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  9. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  10. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  1. Mama taxi: Koľko najazdí rodič mesačne kvôli svojim deťom?
  2. Od septembra opäť po starom
  3. Máte doma retro kúsky spojené s pivom Šariš?
  4. Študenti stredných a vysokých škôl môžu získať na účet 1000€
  5. ENERGOFÓRUM® 2017 spojí elektrinu a plyn pod jednu strechu
  6. 100 %-nú hypotéku môžete dostať aj na mestský apartmán
  7. Business Smartphones Connected to Public Wi-Fi Can Be in Danger
  8. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd
  9. Poslanec Borguľa žiada o uvoľnenie parkoviska pre rezidentov
  10. OMV sa postará o pitný režim, bude rozdávať vodu
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 6 244
  2. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd 3 360
  3. Ako sme jazdili v socializme 1 858
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 784
  5. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte 1 472
  6. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 1 337
  7. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 261
  8. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 254
  9. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 174
  10. Leto nekončí! 853

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Gašpar prikryl Kočnerovho vyšetrovateľa

Policajný prezident tvrdil, že požiadal prokurátora o správu, aby mohol proti vyšetrovateľovi zakročiť. Prokuratúra takú žiadosť nedostala.

KOMENTÁRE

Ficov zásadný prelom. Alebo ani nie

Sme na priesečníku, keď Ficov prospech a prospech krajiny, sa pretínajú.

SVET

Premiér Fico kráča iným smerom ako Visegrád

Slovensko začína v regióne viesť debatu o budúcnosti EÚ.

Neprehliadnite tiež

V afganskom Kábule sa konala najodvážnejšia módna prehliadka v dejinách

Organizátor Adžmal Hakíkí bol rozhodnutý akciu uskutočniť, aj keby na nej mal pri samovražednom útoku prísť o ruky aj nohy.

Legendárny zdvih z Hriešneho tanca: Hlavná herečka sa podelila o detaily z natáčania

Všetci dobre poznáme scénu, keď Baby namiesto sedenia v kúte vyskočí do náruče Patricka Swayzeho.

Keď priznajú rakovinu, rodina ich zavrhne. Juhoázijské ženy trpia potichu

Mnohé ochorenie považujú za boží trest a neliečia sa.

Herečka Lujza Garajová Schrameková: Už som dosť veľká na to, aby som niekam uletela

Známa supermama prezradila, prečo si nechce zvykať na slávu.