Voňavé a chrumkavé

Nik neodolá vôni rozliehajúcej sa až k susedom, chrumkavej a zároveň jemnej chuti čerstvého teplého pečiva. Tak, hor sa, do pečenia!

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Nik neodolá vôni rozliehajúcej sa až k susedom, chrumkavej a zároveň jemnej chuti čerstvého teplého pečiva. Tak hor sa do pečenia!

Aby sa kúzlo podarilo

  • Ručne spracovávané cesto vyžaduje čas. Čím dlhšie sa mu budete venovať, tým nadýchanejší váš chlieb bude. Proces miesenia a kysnutia môžete opakovať aj päťkrát.
  • Napadlo vám niekedy, prečo chlieb z obchodu chutí tak dobre a voňavo? Je to vďaka mletému koriandru. Dobrými pomocníkmi sú aj rasca či fenikel. Nebojte sa skúsiť i sušený tymian a rozmarín, ktorý dodá chlebu prímorskú chuť.
  • Povrch chleba počas pečenia v rúre môžete potierať mliekom, čím docielite mäkšiu kôrku, alebo studenou osolenou vodou pre kôrku chrumkavejšiu.
  • Ak chlieb pred pečením narežete dvomi-tromi priečnymi rezmi, lepšie sa odparí a prepečie.
  • Po dopečení je vhodné chlieb okamžite vybrať z rúry alebo vyklopiť z formy a nechať vychladnúť na kovovej mriežke, ktorá zaistí odchádzanie horúcej pary aj zospodu. To zabráni rozmočeniu kôrky.
  • Pri skladovaní nič nepokazíte, ak chlieb po čiastočnom vychladnutí zabalíte do čistej bielej bavlnenej utierky.
  • Pre prvým ochutnaním by ste mali nechať chlieb vychladnúť, inak sa nebude dať krájať a zbytočne jeho striedku postláčate. Na chlieb a pečivo je najlepšie použiť ostrý nôž so zúbkami.
  • Hovorí sa, že správne upečený chlieb spoznáte tak, ak poklepkáte na jeho spodnú stranu a on bude vydávať dutý zvuk.

Domáci chlieb pečený v rúre
Suroviny na 1 chlieb

  • 1 kg hladkej múky T650
  • 400 ml vlažnej vody
  • 150 ml oleja
  • 2 PL octu
  • 2 ČL cukru
  • 1 PL soli
  • 1 ČL chlebového korenia (rasca, koriander, aníz, fenikel...)
  • 42 g čerstvého droždia

Vo vlažnej vode rozmiešajte cukor, namrvené droždie a 2 PL múky. Kvások nechajte stáť približne 10 minút. Do väčšej misy vysypte tri štvrte balenia múky, soľ a chlebové korenie. Trošku múky si odložte bokom na podsypanie dosky. Do misy prilejte kvások, olej a ocot a rukami začnite spracúvať cesto. Postupne počas miesenia dosýpajte zvyšnú múky a vypracujte tuhšie cesto. Ak sa vám s cestom zle pracuje, môžete siahnuť po troške mlieka alebo vody. Celkový objem vody i s kváskom by však nemal presiahnuť pol litra. Čiastočne vypracované cesto nechajte na teplom mieste vykysnúť. Po znásobení jeho objemu ho opäť rukami premieste. Cesto už bude omnoho vláčnejšie a bude sa s ním lepšie pracovať. Opäť ho nechajte dôkladne nakysnúť. Hotové cesto premiestnite na pomúčenú dosku, jemne ho premieste a vytvarujte oválny alebo guľatý chlieb. Opatrne ho preneste na vymastený plech, dotvarujte a nechajte chvíľku podkysnúť. Pečte v rúre pri 160 stupňoch približne 50 - 60 minút. Počas pečenia môžete tvoriacu sa kôrku potierať studenou vodou. Po vybratí z rúry chlieb naposledy potrite vodou, prikryte ho utierkou a nechajte vychladnúť.

Tip: Skúste sa opýtať v menšej rodinnej pekárničke, či by vám nepredali nejaké to kilo chlebovej múky s označením T1050 alebo T1150, vďaka ktorej bude váš chlebík ešte lahodnejší.

Pozrite si i naše video o pečení domáceho chleba!

Cibuľový chlieb z domácej pekárničky
Suroviny na 1 bochník

  • 600 g hladkej múky T650
  • 400 ml mlieka
  • 15 g masla
  • 2 ČL soli
  • 1 a 1/2 ČL sušeného droždia
  • 3 PL cukru
  • 1 ČL mletého koriandra
  • 1-2 cibule
  • 2 PL oleja

Cibuľu očistite, nakrájajte nadrobno a opražte na oleji do zlatista. Nechajte ju vychladnúť. Do nádoby z pekárničky vlejte mlieko, postupne pridávajte sušené droždie, maslo, cukor, soľ a nakoniec múku. Naplnenú nádobu vložte do pekárničky a nastavte základný program na pečenie chleba, zvyčajne označený číslom 1, veľkosť 1000 g a stredné prepečenie. Štandardný program by mal trvať približne tri a pol hodiny. Cibuľu do cesta môžete pridať hneď alebo po zaznení signálu určeného na pridávanie surovín medzi kysnutím a miesením.


Krehké pečivo
Suroviny na 16 kusov

  • 500 g hladkej múky T650
  • 250 ml mlieka
  • 60 g tuku (stolový margarín alebo pekárenský tuk)
  • 42 g čerstvého droždia
  • 1 ČL cukru
  • 1ČL soli

Všetky suroviny spolu spracujte na hladké cesto. Cesto je pružné a dobre sa s ním pracuje. Vymiesené je, ak sa odlepuje od podkladu. Netreba robiť kvások zvlášť, stačí iba pred spracovávaním droždie namrviť a tuk rozkrájať alebo nastrúhať. Hotové cesto vytvarujte na guľatý bochník a nechajte vykysnúť. Vykysnutý bochník rozrežte na štyri rovnaké časti, sformujte do guliek a vyvaľkajte na štyri placky hrubé približne 4 mm. Každú placku rozrežte na štvrtky a trojuholníkové výrezky tvarujte od širšej časti po špičky do tvaru rožkov alebo uzlíkov. Hotové rožky ukladajte na pomastený plech a nechajte vykysnúť, kým nezdvojnásobia svoj objem. Pripravené pečivo vložte do rúry a pri 180 stupňoch upečte dozlatista.

Tip: Pri takomto type pečiva netreba nechať rúru predhrievať. Práve pomalé nabiehanie teploty zaistí správne dokysnutie pečiva a jeho celkové prepečenie od chrumkavého povrchu po mäkučkú striedku.

Neprehliadnite videonávody na prípravu chrumkavých rožkov, voňavých kaiseriek či sladkých briošiek.

Chlebový posúch
Suroviny na 1 plech

  • 500 g hladkej múky T650
  • 3 varené zemiaky
  • 20 g droždia
  • 400 ml mlieka
  • 2 PL oleja
  • 1 ČL rasce
  • 1 ČL cukru
  • 1 ČL soli

Voliteľná posýpka:

  • cesnak
  • slanina
  • rasca
  • hrubozrnná morská soľ

Z droždia, cukru a mlieka urobte kvások. Predvarené zemiaky ošúpte a nastrúhajte alebo pretlačte. Do pripraveného kvásku pridajte nastrúhané zemiaky, soľ, rascu, olej a múku. Vypracujte cesto a nechajte ho vykysnúť. Plech vysteľte papierom na pečenie, cesto naň vyklopte a naolejovanými rukami ho rozmiestnite na celý plech. Nebojte sa povrch cesta pokvapkať olejom, aby sa vám nelepilo na prsty a dôkladne ho pohybmi prstov roztláčajte, akoby ste ho poklepkávali alebo mu dávali masáž. Podľa chuti povrch cesta posypte rascou, hrubou soľou či kúskami cesnaku a slaniny. Upečte pri 180 stupňoch do zlatista.

Tip: Cesto môžete rozdeliť na menšie kúsky a upiecť tak guľaté miniposúchy potreté prelisovaným cesnakom alebo kúskami sterilizovanej kapie či olivami ako slovenskú obdobu talianskeho chleba focaccia.


ico

Iný kraj, iný mrav...

  • Najdôležitejšou surovinou na výrobu pečiva je múka. Ak nie ste odkázaní na bezlepkovú diétu, váš výber môže byť pestrý a môžete experimentovať. Okrem hotových zmesí od rôznych výrobcov si môžete pripraviť i vlastnú zmes múk. Siahnuť môžete po hladkej T60 na prípravu bieleho chleba, ražnej a vyrážkovej múke určenej na prípravu tmavého chleba, ale i po zdravej celozrnej múke.
  • Keďže chlieb pečený doma nikdy nechutí presne tak ako ten z obchodu, mali by ste sa poobzerať po okolitých mlynoch alebo pekárňach a skúsiť zohnať pravú chlebovú múku. Do chlebových zmesí sú často pridávané i mleté zrná ryže, pohánky či prosa, skúste im dať šancu aj vy.
  • Na zemiakový chlieb možno použiť predvarené prelisované zemiaky, siahnuť však môžete i po práškovej forme na prípravu zemiakovej kaše a cesta.
  • Neodmysliteľnou súčasťou chlebov je droždie. Použiť môžete čerstvé i sušené.
  • Tekutiny sú spúšťače kvasenia. Je len na vás, či zvolíte obyčajnú vodu, sladké mlieko, podmaslie alebo acidofilné mlieko.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok
  2. Ako na refinancovanie hypotéky
  3. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  4. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  5. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  6. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  7. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  8. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  9. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  10. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  1. Štýlové osvetlenie do obývačky: Rozhoduje i to, ako žijete
  2. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  3. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  4. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  5. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  6. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  7. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  8. Športová akadémia Mateja Tótha powered by O2 už na 24 školách
  9. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu
  10. Nová emisia dlhopisov spoločnosti HB Reavis s výnosom 3,25 % p.
  1. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime 10 296
  2. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj 6 084
  3. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 2 953
  4. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove 2 350
  5. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania 2 172
  6. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej 1 458
  7. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra 1 069
  8. Ako na refinancovanie hypotéky 987
  9. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu 924
  10. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu 808

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Minúta po minúte: V Česku vyhral Babiš, piráti predbehli extrémistov

Česi rozhodli o smerovaní krajiny, voľby vyhralo s veľkým náskokom hnutie ANO.

SVET

Deň, keď padla aj Praha

Je zbytočné hovoriť o porážkach jednotlivých strán. V českých voľbách prehralo Česko.

PLUS

Vraj sme ich milo prekvapili. Cudzinci berú Slovensko ako školu života

Študenti sa pripravovali na kultúrny šok.

Neprehliadnite tiež

Viete, aké sú farebné trendy Vianoc 2017?

To, akú farbu stromčeka budeme mať, sa určuje dva roky vopred.

Všetko najlepšie, princezná Leia: Herečka Carrie Fisher by oslávila 61 rokov

Odišla nečakane, deň po jej smrti umrela aj jej slávna matka Debbie Reynoldsová.

Šesť pravidiel, ako nosiť tmavý rúž

Pravidelne na jeseň kraľujú dámskym perám tmavšie a sýtejšie odtiene. Naučte sa ich nosiť bez obáv.

Je najvyšší čas prestať nosiť vlnu, hovorí zakladateľka PETA

Ingrid Newkirková vysvetľuje, prečo je strihanie oviec kruté a neľudské.