Ako spoznáme pravý čaj?

Pre niekoho rituál, pre iného chvíľka relaxu. Čaj je už od nepamäti hneď po vode najobľúbenejším nápojom. Viete ale, čo pijete?

Legenda hovorí, že čaj objavil čínsky cisár Šeng-Nung pred päťtisíc rokmi. Pomohla mu k tomu chvíľka nepozornosti, keď si preváral vodu v kotlíku a padlo mu doň zopár lístkov čajovníka. Nevídaná vôňa a príjemná chuť cisára prekvapili. Svoje príbehy o pôvode čaju majú aj Japonsko a India. Nikdy sa nedozvieme, či je na nich aspoň kúsok pravdy. Jedno je však isté: keď ľudia spoznali čaj, hneď si ho obľúbili.

Bez príchute a arómy

Čaj sa získava zo stromu čajovníka, ktorý je veľmi rozšírený v teplých oblastiach južnej a východnej Ázie. India, Čína a Srí Lanka patria medzi top vývozcov tohto obľúbeného nápoja. „Čajové lístky a výhonky sa zbierajú ručne od skorého rána,“ vysvetľuje Kristián Guzman z čajovne Cejlón v Nových Zámkoch. „Pri zbere je zakázané fajčiť, používať parfumy, mydlá a dokonca v prestávkach aj konzumovať aromatické jedlá, aby sa neznehodnotila chuť a vôňa čajových lístkov.“

Najkvalitnejšie čaje sú tie, ktoré obsahujú najmladšie listové púčiky z vrchu kríka. Vysokokvalitné čaje dostanete kúpiť aj u nás v špecializovaných predajniach, no ako priznáva aj Kristián Guzman, nie vždy cena určuje kvalitu, aj keď je to jeden z faktorov, ktorý ju ovplyvňuje. V každom prípade, ak si chcete vychutnať pravú chuť kvalitného čaju, siahnite po tých, ktoré sú neochutené a nearomatizované.

Prach v čajových vrecúškach

Dnešný rýchly životný štýl a nedostatok času spôsobuje, že často siahneme po vrecúškových čajoch. Zamysleli ste sa niekedy nad tým, či je takýto čaj skutočným čajom? Vo väčšine prípadov ide len o čajový prach, ktorý je odpadom pri spracúvaní kvalitných čajov vo fabrike a navyše je aj chemicky dochucovaný. Netýka sa to však každého vrecúškového čaju.

info
Keď čaj
nie je čajom
Nesprávne v mnohých prípadoch za čaj považujeme aj liečivé bylinkové nálevy, ktoré užívame pri rôznych zdravotných neduhoch. „Pod pojmom čaj rozumieme iba nálev z rastliny čajovníka,“ zdôrazňuje Kristián Guzman. Podobným prípadom sú aj instantné čaje. Väčšinou ide len o kombináciu sladidiel a chemických ochucovadiel. Ani obľúbené ľadové čaje nemajú so skutočným čajom veľa spoločné. „V dvojlitrovej fľaške je skutočného čaju asi 0,5 percenta,“ tvrdí Guzman. „Skutočný ľadový čaj si pripravíte tak, že pravý sypaný čaj po precedení prelejete cez ľadové kocky.“
1364794_some_tea.jpg

Ak chcete zistiť, čo pijete, Kristián Guzman odporúča spraviť si nasledujúci test: „Ponorte vrecko do studenej vody, ak sa do niekoľkých sekúnd sfarbí do tmava, ide o umelé farbivo. Alebo ak potrasieme vrecúško nad bielym tanierikom a padá z neho drobný prach, ide o nekvalitný čaj.“ Samozrejme, nájdu sa aj také značky čajov, ktoré ponúkajú vo vrecúškach skutočné čajové lístky. Platí zásada, že čím má čaj rozdrvenejší list, tým je menej kvalitný.

Ďalším kritériom, ktoré by ste si pri výbere čaju mali všímať, je zloženie, ktoré nájdete napísané na obale. Sú v ňom spomenuté aj všetky emulgátory, konzervanty a arómy. To, že čaj je voňavý a chutný, ešte neznamená, že je skutočne zdravý. Týka sa to najmä ovocných čajov. „Ovocné komponenty by mali byť v dobrom čaji rozpoznateľné voľným okom,“ tvrdí Kristián Guzman. „Ak je čaj skutočne ovocný, minimálny podiel ovocia by mal byť viac ako päťdesiat percent.“

Ako dlho vydrží

V neposlednom rade si pri čaji treba všímať aj dátum výroby. Lehota spotreby väčšiny čajov je približne tri roky. „Ak sme čaj skladovali na suchom a tmavom mieste v hermeticky uzavretej nádobe, tak vydrží väčšinou dva roky, nemusí však zostať tak dlho kvalitný,“ informuje Kristián Guzman.

„Po zhruba piatich rokoch sa v ňom môžu vyskytnúť alfatoxíny, plesňové huby, ktoré vo veľkých dávkach môžu poškodiť pečeň. Je to podobné, ako pri pokazenom jedle, ktoré je po záruke.“ Guzman ďalej dodáva, že to, či je čaj starý, zistíme aj po zaliatí. Ak sa na ňom nevytvorí jemný film, čaj je už zrejme zopár rokov po záruke.

Tajomstvo prípravy

Keď ste si už vybrali kvalitný čaj, čaká vás ďalší dôležitý krok – správna príprava. Pokiaľ nie je na obale uvedené inak, riaďte sa všeobecnými princípmi. „Čajové lístky sa nevaria, ale sparujú,“ upozorňuje Kristián Guzman.

„Dôležitá je teplota vody a čas lúhovania, ktorý závisí od druhu čaju. Voda musí prejsť bodom varu a potom vychladnúť na požadovanú teplotu. Čajník, ktorý používame na prípravu čaju, by sme nemali umývať žiadnymi saponátmi. Pri hlinených, keramických alebo nerezových nádobách sa na ich povrchu vytvorí čajová patina, ktorú ak sa rozhodnete odstrániť, tak iba mechanickým čistením a horúcou vodou.“

1121435_black_tea___.jpgDo kvalitného čaju nepatrí cukor. Oslaďte si ho radšej medom, ale pamätajte na to, že pri teplote nad 50 °C stráca užitočné látky. „Citrón v čaji je osviežujúci, ale odporúčam ho pridať až do vychladnutého čaju, lebo pri vysokej teplote sa v ňom vitamín C znehodnocuje,“ radí Guzman.

Pridávanie mlieka do čaju nie je u nás veľmi rozšírené, ale nájdu sa gurmáni, ktorí túto kombináciu považujú za delikatesu. Niektoré štúdie hovoria, že mlieko v čaji eliminuje zdraviu prospešné látky, na druhej strane však môže zmierňovať účinok teínu a vplyv trieslovín na organizmus.

ico

Vyznáte sa v čajoch?

Základné rozdelenie čajov podľa farby nálevu súvisí s procesom spracovania lístkov čajovníka.

Biely čaj – lístky sa zbierajú ešte pred rozvinutím a potom sa nechajú zvädnúť, sušia sa na priamom slnku.

Zelený čaj – nazbierané lístky sa nechajú zvädnúť, potom sa prudko zohrejú a vysušia sa buď na slnku, alebo v peci.

Oolong – modrozelený čaj tvorí hranicu medzi zeleným a čiernym čajom, pri jeho aromatizácii sa často používajú kvety, napríklad orchidea, vďaka čomu má tento čaj intenzívnu a sladkú chuť.

Čierny čaj – lístky sa po pozbieraní a zvädnutí zvinú, čím popraskajú a uvoľnia bunkovú šťavu. Potom sa prudko usušia. Pri čiernych čajoch prebieha proces oxidácie.

Pu-erh – Pripravuje sa z veľkých čajových lístkov, ktoré sú stlačené a vystavené procesu oxidácie, až kým nezískajú červeno¬hnedú farbu. Nálev má zemitú až dymovú chuť.

Zdroj: cajovnik.sk

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou
  2. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  3. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  4. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  5. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  6. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  7. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  8. I cez prázdniny testujte elektrobicykle
  9. 5 dôvodov, prečo sa prihlásiť na konferenciu ENERGOFÓRUM®
  10. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom
  1. Grantová výzva na vykonávanie činností informačných centier
  2. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou
  3. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  4. Funguje predaj realít aj bez maklérov?
  5. BILLA a ÚNSS skontrolovali zrak 10 380 slovenským deťom
  6. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  7. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  8. Borguľa žiada vyrúbenie dane pre americkú ambasádu
  9. Stanovisko Klubu pre BA k mimoriadnemu rokovaniu zastupiteľstva
  10. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  1. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky 5 870
  2. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade 4 690
  3. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku 4 126
  4. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou 3 331
  5. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami 3 058
  6. I cez prázdniny testujte elektrobicykle 2 040
  7. Chcete vedieť všetko o vašej krvi? Čaká vás 6000 typov vyšetrení 1 560
  8. Máte už vybranú dovolenku na júl? 1 557
  9. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom 1 074
  10. 5 dôvodov, prečo sa prihlásiť na konferenciu ENERGOFÓRUM® 655

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Miliónové dotácie od Plavčana dostali aj pochybné firmy

Niektoré firmy, ktoré podporilo ministerstvo školstva, aby sa venovali vývoju a inováciám, nemajú s výskumom žiadne skúsenosti.

KOMENTÁRE

Minister Plavčan už dávno nemal existovať

Na znôšku legislatívnych náhod sa už nemôže pozerať ani koalícia.

ŠPORT

Tour bola bez Sagana nudná, no ponúkla aj nový objav

Vybrali sme päť najzaujímavejších momentov z tohtoročnej Tour de France.

KOMENTÁRE

Nemému Dankovi ani vlastná hovorkyňa nerozumie

Problém je v samotnej SNS a v jej softvéri.

Neprehliadnite tiež

Pätnásť filmov, ktoré by mala vidieť každá žena

Každý film si nájde svojho fanúšika, niektoré sú zamerané na ženy, aby ich inšpirovali, varovali alebo zabavili.

Na výlete v košickom regióne: Ktoré miesta by ste mali navštíviť?

Košický región ponúka množstvo turistických zaujímavostí.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Prinášame rozhovor s netradičnou šperkárkou Evou Vokounovou, plavkovú módu aj cestovanie.

Šperkárka Eva Vokounová vyrába netradičné záušnice ako jediná v Európe

Rada dodáva ženám sebavedomie, chýba jej na nich ženskosť.