SME

Diabolsky ostré pochúťky

Či už čerstvé alebo sušené, zelené alebo červené, čili alebo feferónky, všetky dokážu poriadne rozpáliť. Pripravte si jedlo, ktoré vám dodá tepelnú pohodu počas dlhých zimných dní.

Pálivé kuracie ražniči
Suroviny na 4 porcie

  • 4 kuracie prsia
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 čili paprička
  • 1 ČL čili korenia
  • 100 ml oleja
  • 2 PL bieleho vínneho octu
  • šťava z jedného citróna
  • soľ

Umyté kuracie mäso osušte a nakrájajte pozdĺžne na dlhšie prúžky. Cibuľu, cesnak a papričku pokrájajte na drobné kúsky. Ak sa obávate prílišného pálenia, z papričky pred rozkrájaním vyškrabte semienka. Rozkrájanú zeleninu dôkladne premiešajte, pridajte čili korenie, olej, ocot, citrónovú šťavu a soľ. Kúsky mäsa vložte do misky alebo mikroténového vrecka, zalejte omáčkou, dokonale premiešajte a nechajte marinovať v chladničke aspoň dve hodiny. Odležané kúsky mäsa napichujte harmonikovým skladom na krátke špajdle a upečte. Servírujte s pečenými zemiakmi alebo zemiakovo-mrkvovou kašou.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Ak chcete predísť nepríjemnému páleniu prstov a zničenej pokožke, mäso napichujte v rukaviciach.


Pikantné cestoviny s paradajkami
Suroviny na 4 porcie

  • 360 g dlhých cestovín (špagety, tagliatelle...)
  • 50 g masla
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 malé čili papričky
  • 400 g paradajok
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 2 PL paradajkového pretlaku
  • 1 ČL cukru
  • soľ, mleté čierne korenie

Paradajky sparte, ošúpte a rozkrájajte na kocky. Môžete použiť i paradajky z konzervy. Čili papričky pozdĺžne rozkrojte, odstráňte z nich semienka a nakrájajte na malé kocky. Na panvici rozpustite maslo, na ktorom smažte približne 4 minúty nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Pridajte papričky a prudko smažte ešte aspoň 2 minúty. Nakoniec primiešajte paradajky, vlejte vývar, stiahnite plameňa nechajte dusiť približne 10 minút. Hotovú omáčku rozmixujte alebo prepasírujte, vlejte do hlbokej panvice, dochuťte soľou, korením, cukrom a pretlakom a opäť priveďte k varu. Podľa potreby zredukujte. Cestoviny uvarte podľa návodu na obale, sceďte a vmiešajte do omáčky. Servírujte horúce. Pokrm môžete dozdobiť nastrúhaným syrom alebo kúskami opečenej slaniny.

SkryťVypnúť reklamu

Ostrá kuracia polievka s kukuricou
Suroviny na 4 porcie

  • 250 g kuracích pŕs
  • 1 cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 čili papričky
  • 850 ml hydinového vývaru
  • 1 bobkový list
  • 2 guľôčky nového korenia
  • 150 g kukurice
  • 1 menší pór
  • 2 PL oleja
  • koriander, petržlenová vňať
  • soľ, mleté čierne korenie

Cibuľu, cesnak a jednu čili papričku nakrájajte nadrobno a dajte do hrnca spolu s olejom. Chvíľku restujte a zalejte vývarom. Pridajte umyté kuracie mäso, celú čili papričku, bobkový list, nové korenie a soľ. Po zovretí pridajte na kolieska nakrájaný pór a povarte približne 15 minút. Po uplynutí doby varenia vyberte mäso, rozkrájajte ho na malé kocky a vráťte späť do polievky. Na záver pridajte kukuricu a nasekané bylinky. Dajte prejsť varom, podľa potreby dochuťte soľou a korením. Servírujte horúce.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Podľa chuti môžete do polievky zavariť rozšľahané vajíčko, alebo samotné porcie servírovať so stratenými vajcami.


Čokoládové mafiny s čili
Suroviny na 12 kúskov

  • 80 g masla
  • 300 g horkej čokolády
  • 250 g celozrnej múky
  • 4 PL kakaa
  • 150 g hnedého cukru
  • 2 vajíčka
  • 200 g bieleho jogurtu
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1 ČL jedlej sódy
  • 1/2 ČL čili vločiek
  • 1 malá čili paprička

Čili papričku rozkrojte pozdĺžne na polovicu, odstráňte semienka a namočte ju do studenej vody, čo zmierni jej štipľavosť. Na záver ju osušte a nakrájate na tenké pásiky. Maslo rozpustite spolu s čili vločkami a nechajte čiastočne vychladnúť. Tretinu čokolády nasekajte na malé kúsky. Formu na mafiny vysteľte papierovými košíčkami. Rúru dajte predhrievať na 200 stupňov. Zmiešajte v miske múku, prášok do pečiva, jedlú sódu, kakao a cukor. Vajíčka vyšľahajte, pridajte k nim maslo s čili vločkami a jogurt. Tekutú časť cesta vlejte do sypkej, premiešajte lyžicou a nakoniec pridajte nasekanú čokoládu. Cesto lyžicou rozdeľte do košíčkov a dajte do rúry približne na 25 minút. Zvyšnú čokoládu rozpustite nad parou a urobte ňou na upečených mafinoch čiapočku, na ktorú prilepte tenký pásik čili papričky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tip: Ak sa vám nepodarí zohnať sušené čili vločky, nahraďte ich mletým práškovým čili korením. Siahnuť môžete i po drahšej horkej čokoláde s kúskami čili.

ico

Pálivé tajomstvá

  • Pikantné jedlá obľubuje celý svet. Najviac pálivých pokrmov a najviac štipľavých paprík sa používa v Mexiku, Indii, Južnej Amerike, Vietname, Číne ale i v Maďarsku
  • Papričky obsahujú oveľa viac vitamínu C ako citrusové ovocie, ich konzumáciou si však dennú potrebnú dávku určite nenahradíme, keďže ich do tela dokážeme prijať iba vo veľmi malom množstve, práve pre štipľavosť.
  • Pálenie v paprikách spôsobuje rastlinný alkaloid - kapsaicín, ktorý dráždi receptory na nervových zakončeniach nášho jazyka. Toto dráždenie vnímame ako štípanie, ba priam pálenie.
  • Množstvo kapsaicínu v plode je premenlivé a závisí od genetiky rôznych odrôd. Najštipľavejšia je vnútorná blana a žilky zadržiavajúce semienka. Tie možno pre zjemnenie pri používaní odstrániť.
  • Okrem kapsaicínu obsahujú papriky i iné pálivé alkaloidy ako zingeron či piperín, ktoré sa nachádzajú aj v čiernom korení alebo ďumbieri.
  • Najväčším omylom a poriadnou chybou je myslieť si, že po zjedení papričky zmiernite jej pálivosť vodou alebo mliekom, keďže pálivé oleje nie sú rozpustné.
  • To isté platí i o kapsaicíne, ktorý sa pod vplyvom tráviacich štiav nerozkladá, ale doslova spáli všetko, čo mu príde do cesty. Preto precitlivených ľudí ohrozuje po celej svojej ceste tráviacou sústavou začínajúcou sa jazykom, hltanom, žalúdkom, črevami až po samotný konečník.
  • Rýchlym pomocníkom proti páleniu by mala byť nasolená striedka z chleba, varená ryža. ale i niečo veľmi sladké.
  • Ak manipulujete dlhšie s pálivými papričkami, je vhodné si ruky a prsty posoliť alebo navliecť ochranné gumené rukavice.
  • Ak na sekanie a drvenie používate mixér, nezabudnite dôkladne vyčistiť všetky plochy i zhyby a zákutia.
  • Papričky používajte vždy s mierou. Iba tak dodáte jedlám miernu dráždivosť a šmrnc. Veľké množstvo štipľavého korenia väčšinou zničí akúkoľvek chuť.
  • Nezabudnite ani na to, že čerstvá paprička je síce výraznejšia, sušená však prišla o vodu v dužine, časť vitamínov a vôňu a preto je štipľavejšia. Dlhým varením sa pálivosť stupňuje. Na zmiernenie sa odporúča namočiť dužinu papričky pred spracovaním do studenej vody.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

ico

Napriek obavám môže byť úžitok

  • Čili sa výborné hodí na detoxikáciu organizmu, čo je dobré i pri snahe schudnúť. Treba však vždy začať s malými dávkami
  • Čili papričky zvyšujú chuť do jedla a pálivé pokrmy pomáhajú rozprúdiť krvný obeh a zvyšujú tým metabolizmus.
  • Pikantné jedlá sa odporúčajú jesť i na preliečenie nádchy, keďže rozdráždená sliznica prečistí nosné kanáliky.
  • Vedecké tímy sa pokúšajú vynájsť liek proti rakovine s obsahom kapsaicínu, ktorý zabíja nežiadané bunky, taktiež sa čistý kapsaicín používa v zdravotníctve na liečbu podliatin, omrzlín, alebo dokonca ako anestetikum podávané do kože na zmiernenie pooperačných bolestí.

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 990
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 599
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 819
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 630
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 286
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 927
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 413
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 125
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 210
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 9 652
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 444
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 285
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 875
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 758
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 024
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 559
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu