Diabolsky ostré pochúťky

Či už čerstvé alebo sušené, zelené alebo červené, čili alebo feferónky, všetky dokážu poriadne rozpáliť. Pripravte si jedlo, ktoré vám dodá tepelnú pohodu počas dlhých zimných dní.

Pálivé kuracie ražniči
Suroviny na 4 porcie

  • 4 kuracie prsia
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 čili paprička
  • 1 ČL čili korenia
  • 100 ml oleja
  • 2 PL bieleho vínneho octu
  • šťava z jedného citróna
  • soľ

Umyté kuracie mäso osušte a nakrájajte pozdĺžne na dlhšie prúžky. Cibuľu, cesnak a papričku pokrájajte na drobné kúsky. Ak sa obávate prílišného pálenia, z papričky pred rozkrájaním vyškrabte semienka. Rozkrájanú zeleninu dôkladne premiešajte, pridajte čili korenie, olej, ocot, citrónovú šťavu a soľ. Kúsky mäsa vložte do misky alebo mikroténového vrecka, zalejte omáčkou, dokonale premiešajte a nechajte marinovať v chladničke aspoň dve hodiny. Odležané kúsky mäsa napichujte harmonikovým skladom na krátke špajdle a upečte. Servírujte s pečenými zemiakmi alebo zemiakovo-mrkvovou kašou.

Tip: Ak chcete predísť nepríjemnému páleniu prstov a zničenej pokožke, mäso napichujte v rukaviciach.


Pikantné cestoviny s paradajkami
Suroviny na 4 porcie

  • 360 g dlhých cestovín (špagety, tagliatelle...)
  • 50 g masla
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 malé čili papričky
  • 400 g paradajok
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 2 PL paradajkového pretlaku
  • 1 ČL cukru
  • soľ, mleté čierne korenie

Paradajky sparte, ošúpte a rozkrájajte na kocky. Môžete použiť i paradajky z konzervy. Čili papričky pozdĺžne rozkrojte, odstráňte z nich semienka a nakrájajte na malé kocky. Na panvici rozpustite maslo, na ktorom smažte približne 4 minúty nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Pridajte papričky a prudko smažte ešte aspoň 2 minúty. Nakoniec primiešajte paradajky, vlejte vývar, stiahnite plameňa nechajte dusiť približne 10 minút. Hotovú omáčku rozmixujte alebo prepasírujte, vlejte do hlbokej panvice, dochuťte soľou, korením, cukrom a pretlakom a opäť priveďte k varu. Podľa potreby zredukujte. Cestoviny uvarte podľa návodu na obale, sceďte a vmiešajte do omáčky. Servírujte horúce. Pokrm môžete dozdobiť nastrúhaným syrom alebo kúskami opečenej slaniny.


Ostrá kuracia polievka s kukuricou
Suroviny na 4 porcie

  • 250 g kuracích pŕs
  • 1 cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 čili papričky
  • 850 ml hydinového vývaru
  • 1 bobkový list
  • 2 guľôčky nového korenia
  • 150 g kukurice
  • 1 menší pór
  • 2 PL oleja
  • koriander, petržlenová vňať
  • soľ, mleté čierne korenie

Cibuľu, cesnak a jednu čili papričku nakrájajte nadrobno a dajte do hrnca spolu s olejom. Chvíľku restujte a zalejte vývarom. Pridajte umyté kuracie mäso, celú čili papričku, bobkový list, nové korenie a soľ. Po zovretí pridajte na kolieska nakrájaný pór a povarte približne 15 minút. Po uplynutí doby varenia vyberte mäso, rozkrájajte ho na malé kocky a vráťte späť do polievky. Na záver pridajte kukuricu a nasekané bylinky. Dajte prejsť varom, podľa potreby dochuťte soľou a korením. Servírujte horúce.

Tip: Podľa chuti môžete do polievky zavariť rozšľahané vajíčko, alebo samotné porcie servírovať so stratenými vajcami.


Čokoládové mafiny s čili
Suroviny na 12 kúskov

  • 80 g masla
  • 300 g horkej čokolády
  • 250 g celozrnej múky
  • 4 PL kakaa
  • 150 g hnedého cukru
  • 2 vajíčka
  • 200 g bieleho jogurtu
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1 ČL jedlej sódy
  • 1/2 ČL čili vločiek
  • 1 malá čili paprička

Čili papričku rozkrojte pozdĺžne na polovicu, odstráňte semienka a namočte ju do studenej vody, čo zmierni jej štipľavosť. Na záver ju osušte a nakrájate na tenké pásiky. Maslo rozpustite spolu s čili vločkami a nechajte čiastočne vychladnúť. Tretinu čokolády nasekajte na malé kúsky. Formu na mafiny vysteľte papierovými košíčkami. Rúru dajte predhrievať na 200 stupňov. Zmiešajte v miske múku, prášok do pečiva, jedlú sódu, kakao a cukor. Vajíčka vyšľahajte, pridajte k nim maslo s čili vločkami a jogurt. Tekutú časť cesta vlejte do sypkej, premiešajte lyžicou a nakoniec pridajte nasekanú čokoládu. Cesto lyžicou rozdeľte do košíčkov a dajte do rúry približne na 25 minút. Zvyšnú čokoládu rozpustite nad parou a urobte ňou na upečených mafinoch čiapočku, na ktorú prilepte tenký pásik čili papričky.

Tip: Ak sa vám nepodarí zohnať sušené čili vločky, nahraďte ich mletým práškovým čili korením. Siahnuť môžete i po drahšej horkej čokoláde s kúskami čili.

ico

Pálivé tajomstvá

  • Pikantné jedlá obľubuje celý svet. Najviac pálivých pokrmov a najviac štipľavých paprík sa používa v Mexiku, Indii, Južnej Amerike, Vietname, Číne ale i v Maďarsku
  • Papričky obsahujú oveľa viac vitamínu C ako citrusové ovocie, ich konzumáciou si však dennú potrebnú dávku určite nenahradíme, keďže ich do tela dokážeme prijať iba vo veľmi malom množstve, práve pre štipľavosť.
  • Pálenie v paprikách spôsobuje rastlinný alkaloid - kapsaicín, ktorý dráždi receptory na nervových zakončeniach nášho jazyka. Toto dráždenie vnímame ako štípanie, ba priam pálenie.
  • Množstvo kapsaicínu v plode je premenlivé a závisí od genetiky rôznych odrôd. Najštipľavejšia je vnútorná blana a žilky zadržiavajúce semienka. Tie možno pre zjemnenie pri používaní odstrániť.
  • Okrem kapsaicínu obsahujú papriky i iné pálivé alkaloidy ako zingeron či piperín, ktoré sa nachádzajú aj v čiernom korení alebo ďumbieri.
  • Najväčším omylom a poriadnou chybou je myslieť si, že po zjedení papričky zmiernite jej pálivosť vodou alebo mliekom, keďže pálivé oleje nie sú rozpustné.
  • To isté platí i o kapsaicíne, ktorý sa pod vplyvom tráviacich štiav nerozkladá, ale doslova spáli všetko, čo mu príde do cesty. Preto precitlivených ľudí ohrozuje po celej svojej ceste tráviacou sústavou začínajúcou sa jazykom, hltanom, žalúdkom, črevami až po samotný konečník.
  • Rýchlym pomocníkom proti páleniu by mala byť nasolená striedka z chleba, varená ryža. ale i niečo veľmi sladké.
  • Ak manipulujete dlhšie s pálivými papričkami, je vhodné si ruky a prsty posoliť alebo navliecť ochranné gumené rukavice.
  • Ak na sekanie a drvenie používate mixér, nezabudnite dôkladne vyčistiť všetky plochy i zhyby a zákutia.
  • Papričky používajte vždy s mierou. Iba tak dodáte jedlám miernu dráždivosť a šmrnc. Veľké množstvo štipľavého korenia väčšinou zničí akúkoľvek chuť.
  • Nezabudnite ani na to, že čerstvá paprička je síce výraznejšia, sušená však prišla o vodu v dužine, časť vitamínov a vôňu a preto je štipľavejšia. Dlhým varením sa pálivosť stupňuje. Na zmiernenie sa odporúča namočiť dužinu papričky pred spracovaním do studenej vody.
ico

Napriek obavám môže byť úžitok

  • Čili sa výborné hodí na detoxikáciu organizmu, čo je dobré i pri snahe schudnúť. Treba však vždy začať s malými dávkami
  • Čili papričky zvyšujú chuť do jedla a pálivé pokrmy pomáhajú rozprúdiť krvný obeh a zvyšujú tým metabolizmus.
  • Pikantné jedlá sa odporúčajú jesť i na preliečenie nádchy, keďže rozdráždená sliznica prečistí nosné kanáliky.
  • Vedecké tímy sa pokúšajú vynájsť liek proti rakovine s obsahom kapsaicínu, ktorý zabíja nežiadané bunky, taktiež sa čistý kapsaicín používa v zdravotníctve na liečbu podliatin, omrzlín, alebo dokonca ako anestetikum podávané do kože na zmiernenie pooperačných bolestí.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kreditná karta – áno alebo nie
  2. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
  3. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  4. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  5. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  6. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  7. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  8. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  9. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom
  10. Arca Brokerage House s výrazným nárastom aktív pod správou
  1. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
  2. MiddleCap Equity Partners a Mayfair Assets ukončili fúziu
  3. Súboj olympionikov na Malom Dunaji
  4. 5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu
  5. Dvojitý diplom medzi EU v Bratislave a UNWE v Sofii
  6. Ustanovujúce valné zhromaždenie Alumni klubu EU v Bratislave
  7. Kreditná karta – áno alebo nie
  8. Nemusím sa na nikoho spoliehať
  9. Štátny tajomník envirorezortu: Na sucho musíme byť pripravení.
  10. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  1. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 26 533
  2. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 11 686
  3. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch? 8 564
  4. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 8 489
  5. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 7 929
  6. Kreditná karta – áno alebo nie 6 382
  7. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina? 5 667
  8. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 5 308
  9. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 3 976
  10. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou 3 793

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

TECH

Mal by som, mohol som, mal som. Ako sa vyhnúť životu plného ľútosti

Problém je rozpor medzi ideálom a realitou.

Neprehliadnite tiež

Kto je Neri Oxmanová, vedkyňa, ktorá okúzlila Brada Pitta

Bulvár v nej vidí podobu s Angelinou, no ona má viac čo ponúknuť.

Herečka Martina Majerníková Koval: Amatérske divadlo je spontánnejšie

Speváčka a herečka stojí za festivalom Scénická žatva.

Linz je plný kontrastov: Toto je jeho šesť jedinečností

V treťom najväčšom rakúskom meste sa prejdete po strechách domov.

Móda pre tehotné: Ako sa obliecť s bruškom?

V tehotenstve musí byť šatník praktický a komfortný.