Diabolsky ostré pochúťky

Či už čerstvé alebo sušené, zelené alebo červené, čili alebo feferónky, všetky dokážu poriadne rozpáliť. Pripravte si jedlo, ktoré vám dodá tepelnú pohodu počas dlhých zimných dní.

Pálivé kuracie ražniči
Suroviny na 4 porcie

  • 4 kuracie prsia
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 čili paprička
  • 1 ČL čili korenia
  • 100 ml oleja
  • 2 PL bieleho vínneho octu
  • šťava z jedného citróna
  • soľ

Umyté kuracie mäso osušte a nakrájajte pozdĺžne na dlhšie prúžky. Cibuľu, cesnak a papričku pokrájajte na drobné kúsky. Ak sa obávate prílišného pálenia, z papričky pred rozkrájaním vyškrabte semienka. Rozkrájanú zeleninu dôkladne premiešajte, pridajte čili korenie, olej, ocot, citrónovú šťavu a soľ. Kúsky mäsa vložte do misky alebo mikroténového vrecka, zalejte omáčkou, dokonale premiešajte a nechajte marinovať v chladničke aspoň dve hodiny. Odležané kúsky mäsa napichujte harmonikovým skladom na krátke špajdle a upečte. Servírujte s pečenými zemiakmi alebo zemiakovo-mrkvovou kašou.

Tip: Ak chcete predísť nepríjemnému páleniu prstov a zničenej pokožke, mäso napichujte v rukaviciach.


Pikantné cestoviny s paradajkami
Suroviny na 4 porcie

  • 360 g dlhých cestovín (špagety, tagliatelle...)
  • 50 g masla
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 malé čili papričky
  • 400 g paradajok
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 2 PL paradajkového pretlaku
  • 1 ČL cukru
  • soľ, mleté čierne korenie

Paradajky sparte, ošúpte a rozkrájajte na kocky. Môžete použiť i paradajky z konzervy. Čili papričky pozdĺžne rozkrojte, odstráňte z nich semienka a nakrájajte na malé kocky. Na panvici rozpustite maslo, na ktorom smažte približne 4 minúty nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Pridajte papričky a prudko smažte ešte aspoň 2 minúty. Nakoniec primiešajte paradajky, vlejte vývar, stiahnite plameňa nechajte dusiť približne 10 minút. Hotovú omáčku rozmixujte alebo prepasírujte, vlejte do hlbokej panvice, dochuťte soľou, korením, cukrom a pretlakom a opäť priveďte k varu. Podľa potreby zredukujte. Cestoviny uvarte podľa návodu na obale, sceďte a vmiešajte do omáčky. Servírujte horúce. Pokrm môžete dozdobiť nastrúhaným syrom alebo kúskami opečenej slaniny.


Ostrá kuracia polievka s kukuricou
Suroviny na 4 porcie

  • 250 g kuracích pŕs
  • 1 cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 čili papričky
  • 850 ml hydinového vývaru
  • 1 bobkový list
  • 2 guľôčky nového korenia
  • 150 g kukurice
  • 1 menší pór
  • 2 PL oleja
  • koriander, petržlenová vňať
  • soľ, mleté čierne korenie

Cibuľu, cesnak a jednu čili papričku nakrájajte nadrobno a dajte do hrnca spolu s olejom. Chvíľku restujte a zalejte vývarom. Pridajte umyté kuracie mäso, celú čili papričku, bobkový list, nové korenie a soľ. Po zovretí pridajte na kolieska nakrájaný pór a povarte približne 15 minút. Po uplynutí doby varenia vyberte mäso, rozkrájajte ho na malé kocky a vráťte späť do polievky. Na záver pridajte kukuricu a nasekané bylinky. Dajte prejsť varom, podľa potreby dochuťte soľou a korením. Servírujte horúce.

Tip: Podľa chuti môžete do polievky zavariť rozšľahané vajíčko, alebo samotné porcie servírovať so stratenými vajcami.


Čokoládové mafiny s čili
Suroviny na 12 kúskov

  • 80 g masla
  • 300 g horkej čokolády
  • 250 g celozrnej múky
  • 4 PL kakaa
  • 150 g hnedého cukru
  • 2 vajíčka
  • 200 g bieleho jogurtu
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1 ČL jedlej sódy
  • 1/2 ČL čili vločiek
  • 1 malá čili paprička

Čili papričku rozkrojte pozdĺžne na polovicu, odstráňte semienka a namočte ju do studenej vody, čo zmierni jej štipľavosť. Na záver ju osušte a nakrájate na tenké pásiky. Maslo rozpustite spolu s čili vločkami a nechajte čiastočne vychladnúť. Tretinu čokolády nasekajte na malé kúsky. Formu na mafiny vysteľte papierovými košíčkami. Rúru dajte predhrievať na 200 stupňov. Zmiešajte v miske múku, prášok do pečiva, jedlú sódu, kakao a cukor. Vajíčka vyšľahajte, pridajte k nim maslo s čili vločkami a jogurt. Tekutú časť cesta vlejte do sypkej, premiešajte lyžicou a nakoniec pridajte nasekanú čokoládu. Cesto lyžicou rozdeľte do košíčkov a dajte do rúry približne na 25 minút. Zvyšnú čokoládu rozpustite nad parou a urobte ňou na upečených mafinoch čiapočku, na ktorú prilepte tenký pásik čili papričky.

Tip: Ak sa vám nepodarí zohnať sušené čili vločky, nahraďte ich mletým práškovým čili korením. Siahnuť môžete i po drahšej horkej čokoláde s kúskami čili.

ico

Pálivé tajomstvá

  • Pikantné jedlá obľubuje celý svet. Najviac pálivých pokrmov a najviac štipľavých paprík sa používa v Mexiku, Indii, Južnej Amerike, Vietname, Číne ale i v Maďarsku
  • Papričky obsahujú oveľa viac vitamínu C ako citrusové ovocie, ich konzumáciou si však dennú potrebnú dávku určite nenahradíme, keďže ich do tela dokážeme prijať iba vo veľmi malom množstve, práve pre štipľavosť.
  • Pálenie v paprikách spôsobuje rastlinný alkaloid - kapsaicín, ktorý dráždi receptory na nervových zakončeniach nášho jazyka. Toto dráždenie vnímame ako štípanie, ba priam pálenie.
  • Množstvo kapsaicínu v plode je premenlivé a závisí od genetiky rôznych odrôd. Najštipľavejšia je vnútorná blana a žilky zadržiavajúce semienka. Tie možno pre zjemnenie pri používaní odstrániť.
  • Okrem kapsaicínu obsahujú papriky i iné pálivé alkaloidy ako zingeron či piperín, ktoré sa nachádzajú aj v čiernom korení alebo ďumbieri.
  • Najväčším omylom a poriadnou chybou je myslieť si, že po zjedení papričky zmiernite jej pálivosť vodou alebo mliekom, keďže pálivé oleje nie sú rozpustné.
  • To isté platí i o kapsaicíne, ktorý sa pod vplyvom tráviacich štiav nerozkladá, ale doslova spáli všetko, čo mu príde do cesty. Preto precitlivených ľudí ohrozuje po celej svojej ceste tráviacou sústavou začínajúcou sa jazykom, hltanom, žalúdkom, črevami až po samotný konečník.
  • Rýchlym pomocníkom proti páleniu by mala byť nasolená striedka z chleba, varená ryža. ale i niečo veľmi sladké.
  • Ak manipulujete dlhšie s pálivými papričkami, je vhodné si ruky a prsty posoliť alebo navliecť ochranné gumené rukavice.
  • Ak na sekanie a drvenie používate mixér, nezabudnite dôkladne vyčistiť všetky plochy i zhyby a zákutia.
  • Papričky používajte vždy s mierou. Iba tak dodáte jedlám miernu dráždivosť a šmrnc. Veľké množstvo štipľavého korenia väčšinou zničí akúkoľvek chuť.
  • Nezabudnite ani na to, že čerstvá paprička je síce výraznejšia, sušená však prišla o vodu v dužine, časť vitamínov a vôňu a preto je štipľavejšia. Dlhým varením sa pálivosť stupňuje. Na zmiernenie sa odporúča namočiť dužinu papričky pred spracovaním do studenej vody.
ico

Napriek obavám môže byť úžitok

  • Čili sa výborné hodí na detoxikáciu organizmu, čo je dobré i pri snahe schudnúť. Treba však vždy začať s malými dávkami
  • Čili papričky zvyšujú chuť do jedla a pálivé pokrmy pomáhajú rozprúdiť krvný obeh a zvyšujú tým metabolizmus.
  • Pikantné jedlá sa odporúčajú jesť i na preliečenie nádchy, keďže rozdráždená sliznica prečistí nosné kanáliky.
  • Vedecké tímy sa pokúšajú vynájsť liek proti rakovine s obsahom kapsaicínu, ktorý zabíja nežiadané bunky, taktiež sa čistý kapsaicín používa v zdravotníctve na liečbu podliatin, omrzlín, alebo dokonca ako anestetikum podávané do kože na zmiernenie pooperačných bolestí.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako sa menila obľúbená bratislavská štvrť
  2. Najvyššie ocenenie štvrtýkrát pre Martinus
  3. Šokujúce: ako sa každý Slovák dokáže ľahko naučiť po anglicky
  4. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy
  5. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy?
  6. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie
  7. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne
  8. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  9. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  10. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji
  1. Samsung Galaxy S8: smartfón s výnimočným displejom
  2. Túžite byť matkou, ale nedarí sa? Poďme hľadať dôvody!
  3. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy
  4. Ako sa menila obľúbená bratislavská štvrť
  5. Podľa M. Borguľu je práca mestskej polície slabá a nedôsledná
  6. Znížená sadzba pri pôžičke v mBank už len štyri dni
  7. Odborníci poradia, komu sa oplatí využívať obnoviteľné zdroje
  8. Katarína (28): Z bývania na Nobelovej mám dobrý pocit
  9. Šokujúce: ako sa každý Slovák dokáže ľahko naučiť po anglicky
  10. Poslanci dnes dali jasne najavo, že plot na námestí nechcú
  1. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie 7 476
  2. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz 6 419
  3. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji 6 150
  4. Šokujúce: ako sa každý Slovák dokáže ľahko naučiť po anglicky 6 037
  5. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne 5 963
  6. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family 5 654
  7. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy? 4 647
  8. 5 krokov k vlastnému bývaniu 4 268
  9. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy 3 413
  10. Nové auto alebo radšej jazdenka? 9 rád pre správne rozhodnutie 2 885

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Fico pridáva zamestnancom, zaplatia to firmy. Pozrite sa, aké výhody majú ľudia získať

Príplatky za cestovanie za prácou či vyššia minimálna mzda.

KOMENTÁRE

Dočkáme sa ešte koalície Smeru s ĽSNS?

Za čiarou sú nielen Mizíkove dávne i nedávne výroky.

KOMENTÁRE

Danko si v Národnej rade otvoril čitáreň (Schutzov týždeň)

Smernicu z rezortu vnútra vyvinul sám Kaliňák.

Neprehliadnite tiež

Nepočujúcemu môže tlmočník zachrániť rodinu, dokonca aj život

Milena Fabšičová (29) je tlmočníčkou posunkového jazyka, ktorý považuje za svoj materinský. Väčšina jej rodiny je nepočujúca.

Jej syn je dcéra: Američanka prijala zmenu 4-ročného syna na dievča

Je kresťanka a republikánka. Najviac sa obávala, čo si o nej pomyslia ostatní.

Nové trendy pre svadobné šaty? Čipka a odhalené ramená

Inšpiráciu pre budúce nevesty priniesol Týždeň svadobnej módy v New Yorku.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V sobotu, 29. apríla, nájdete v stánkoch rozhovor s Máriou Leitnerovou, jednou z dobrovoľníkov Teach for Slovakia a omnoho viac.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop