Pochúťky z pekáča

Zapekanie je nenáročné na prípravu a umožní vám kombinovať suroviny, ktoré by sa inak na tanieri nestretli. Pokrmy sú lacné, lahodia oku a zasýtia svojou pestrosťou.

Mäsový nákyp
Suroviny na 4 porcie

  • 400 g hovädzieho stehna
  • 2 žemle
  • 40 g masla
  • 1 cibuľa
  • 2 vajíčka
  • 100 ml mlieka
  • soľ, mleté čierne korenie
  • petržlenová vňať
  • plátok masla
  • strúhanka

Hovädzie stehno uvarte so štipkou soli a s korením domäkka. Žemle pokrájajte a namočte do mlieka. Mäso po vychladnutí zomeľte, primiešajte žemle v mlieku, soľ, korenie a nasekanú cibuľu a petržlenovú vňať. Zmäknuté maslo vymiešajte so žĺtkami a všetko spolu premiešajte. Nakoniec jemne zapracujte tuhý sneh z bielkov. Zmes vložte do maslom vymastenej a strúhankou vysypanej formy alebo pekáča a vložte do rúry vyhriatej na 170 stupňov. Upečte dozlatista. Pred koncom pečenia môžete teplotu zvýšiť, aby sa na povrchu nákypu vytvorila chrumkavá kôrka. Servírujte s varenými zemiakmi a so šalátom alebo zemiakovým pyré.

Tip: Pri varení mäsa si môžete pomôcť použitím tlakového hrnca. Ak do vody pridáte i koreňovú zeleninu a cibuľu, zo silného vývaru pripravíte nedeľnú polievku.


Domáce fliačiky s údeným mäsom
Suroviny na 4 porcie

  • 70 g bravčovej masti
  • 250 g vareného údeného mäsa
  • 100 ml smotany
  • 50 ml mlieka
  • 2 vajíčka
  • soľ, mleté čierne korenie

Na fliačiky:

    • 500 g hrubej múky
    • 1 vajíčko
    • 2 dl vody
    • soľ

Z múky, vajíčka, štipky soli a vody vypracujte tuhšie cesto, ktoré hneď rozvaľkajte na pomúčenej doske na plát. Hrúbka cesta ovplyvní hrúbku uvarenej cestoviny. Cesto nechajte chvíľku na vzduchu oschnúť, rozkrájajte ho na tenké pásy a potom priečnym rezom na malé štvorčeky alebo kosoštvorce veľké približne 1 x 1 cm. Pripravené fliačiky uvarte za občasného premiešania v osolenej vode. Po scedení ich pokvapkajte olejom alebo rozpustenou masťou, aby sa nepolepili. Údené varené mäso pokrájajte na malé kúsky, premiešajte s fliačikmi a dochuťte soľou a korením a preložte do masťou vymastenej zapekacej misy. Vajíčka, mlieko a smotanu rozmiešajte a rovnomerne zalejte cestovinu s mäsom. Na povrch môžete naukladať zvyšné kúsky masti, aby sa cestovina pri pečení nevysušila. Vložte do vyhriatej rúry a upečte dozlatista.

Tip: Tento pokrm je výhodné pripravovať ako večeru, ak vám zostali zvyšky mäsa, alebo ako alternatívu k hustým polievkam, v ktorých sa varilo údené rebro či koleno. Ak zvyknete experimentovať s chuťami, nedávajte do jedla špekáčiky, radšej siahnite po údenej alebo inak ochutenej soli.


Voňavé zapekané zemiaky
Suroviny na 4 porcie

  • 600 g zemiakov
  • 100 g hrudkového syra alebo bryndze
  • 250 ml smotany
  • plátky masla
  • soľ, mleté čierne korenie
  • strúhanka

Očistené zemiaky pokrájajte alebo postrúhajte na plátky. Zapekaciu misu vymažte maslom a uložte do nej vrstvu zemiakov. Osoľte, okoreňte pridajte kúsky namrvenej bryndze a prelejte trochou smotany. Postup opakujte, až kým nevytvoríte aspoň 3 – 4 vrstvy. Pečte v stredne vyhriatej rúre približne 45 minút. Pred dopečením poukladajte na povrch zemiakov plátky masla, prípadne posypte strúhankou z bieleho pečiva. Servírujte dozdobené petržlenovou vňaťou alebo strúhaným syrom.

Tip: Zemiaky získajú jemnejšiu chuť, ak ich pred zapekaním vyperiete v studenej vode a necháte odstáť.


Jablková žemľovka
Suroviny na 4 porcie

  • 6 žemlí
  • 500 ml mlieka
  • 50 g práškového cukru
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 5 stredne veľkých jabĺk
  • 2 vajíčka
  • mletá škorica
  • plátok masla
  • strúhanka

Žemle pokrájajte na plátky. Mlieko zahrejte, rozšľahajte v ňom dva žĺtky, práškový cukor a mletú škoricu. Zapekaciu misu vymažte maslo a vysypte strúhankou. Jablká ošúpte a postrúhajte podľa potreby oslaďte. Teplou mliečnou zmesou sparte žemle a polovicou vyložte dno misy. Pridajte vrstvu jabĺk a opäť vrstvu žemlí. Vrstvite, kým sa všetky suroviny neminú, pričom poslednú vrstvu musia tvoriť žemle. Dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov približne na 25 minút. Medzitým z bielkov a kryštálového cukru ušľahajte tuhý sneh. Sneh natrite na dozlatista upečené žemle a prudko zapečte. Servírujte poliate ovocným sirupom.

Tip: Na zlepšenie receptu môžete do nastrúhaných jabĺk primiešať za hrsť hrozienok namočených v rume. Žemľovka bude výdatnejšia, ak medzi vrstvu jabĺk a žemlí pridáte i vrstvu sladkého tvarohu. Nebojte sa využiť i pečivo z predošlého dňa.

ico

Ako a v čom jedlo pripravovať?

  • Zapekanie je atraktívnym spôsobom tepelnej úpravy, pri ktorom možno vytvoriť sýte jedlo aj pri použití diétnejších surovín. Teplo z nich vyťahuje vodu a vytvára tak pokrm, ktorý lepšie zasýti.
  • Veľkosť a hĺbka zapekacej nádoby nerozhoduje, mali by ste však prispôsobiť teplotu a spôsob ohrevu tak, aby sa suroviny prepekali rovnomerne. Na individuálne porcie v malých miskách a tenkovrstvové pokrmy voľte teplotu 160 stupňov, kompaktnejšie hrubšie pokrmy od 180 do 200 stupňov. Ak chcete pokrmom dodať zlatistý lesk, vo finále ich zapečte pod grilom.
  • Biela keramická nádoba je zárukou toho, že sa pripravovaný pokrm nepripečie. Strieborné kovové nádoby sú ideálne na pokrmy bez tekutej zálievky, čierne kovové na pokrmy so zálievkou. Sklený riad má podobné vlastnosti ako nádoby z bielej keramiky, navyše cez priehľadné telo nádoby máte možnosť pozorovať priebeh pečenia.
  • Pri zapekaní použite osvedčený kuchársky trik pre to, aby ste suroviny čo najrýchlejšie zbavili nadbytočnej vody. Vymastenú nádobu vždy vysypte strúhankou a použite ju aj na posýpanie jednotlivých vrstiev. Nebojte sa toho, že sa chuť pečiva nebude hodiť k zemiakom či k cestovine.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci
  2. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností
  3. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie
  4. Zábavný aj sebavedomý
  5. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3
  6. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo
  7. Loďou Meraviglia po Stredozemnom mori
  8. Bezpečnostný pás vám chráni život, antivírus váš virtuálny svet
  9. Antibiotiká nie sú cukríky. Naozaj viete, kedy ich máte brať?
  10. Ikonický Harley-Davidson za bezkonkurenčnú cenu
  1. Konferencia o využívaní ITP v trestnom konaní splnila svoj cieľ
  2. Nadácia Poštovej banky podporí grantom folklór a tradície
  3. Najlepšie obnovený bytový dom 2016 je v Prešove
  4. Najlepšie obnovený bytový dom 2016 je v Prešove
  5. Prednáška holandského veľvyslanca na EU v Bratislave
  6. Zákaznícky servis Martinusu sa dostal medzi svetovú špičku
  7. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci
  8. Poradňa: Ako vybrať účet pre mladých
  9. Sajfa odkázal študentom:„Buďte nároční a vydržte!“
  10. S Kulinariom chutí jar lepšie!
  1. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie 23 633
  2. Loďou Meraviglia po Stredozemnom mori 5 967
  3. Ikonický Harley-Davidson za bezkonkurenčnú cenu 5 731
  4. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo 4 613
  5. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3 3 538
  6. Zábavný aj sebavedomý 3 249
  7. Bývanie, ktoré vás oslobodí od stresu 3 197
  8. Testovanie elektrobicyklov v košickom Cassovare 2 737
  9. Gamifikácia: Nový hit v učení finančnej gramotnosti na ZŠ 2 731
  10. Antibiotiká nie sú cukríky. Naozaj viete, kedy ich máte brať? 2 617

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

ONLINE: Sagan spadol, má technické problémy

Klasika sa podobá na Okolo Flámska. Peter Sagan ju vyhral v roku 2014.

ŽENA

Svetoznámy cvičiteľ psov: Neexistujú zlé psy, len problémoví majitelia

Čo so psom z útulku a kedy je pes šťastný?

KULTÚRA

Danka prirovnali k tučniakovi z Nórska. Obnovená relácia Sedem sa vydarila

Lasica, Leško a Kňažko opäť komentujú.

Neprehliadnite tiež

Hormonálna antikoncepcia ochráni ženy pred rakovinou až na tridsať rokov

Vedci zbierali dáta od tisícok žien takmer 44 rokov. Výsledkom je najväčšia štúdia o tabletkovej antikoncepcii.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Humoristka a glosátorka Elena Vacvalová hovorí o tom, prečo sa nestala herečkou a čo pre ňu znamená zmysel pre humor.

Paul a Linda McCartneyovci: Pomohla mu nájsť stabilitu v čase slávy

Nadaný člen The Beatles patril medzi obletované sexsymboly, „ulovila“ ho platinová blondínka.

Syndróm vyhorenia: Vážny problém, ktorý prichádza potichu

Môže sa objaviť u kohokoľvek, ale dá sa mu zabrániť. Ako bojovať so syndrómom vyhorenia?


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop