Čo by ste mali vedieť o palivovom dreve

Čím viac o ňom viete, tým menej vás prekvapí počas vykurovacej sezóny. Potrvá niekoľko sezón, kým sa drevu dostanete na kobylku.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Čím viac o ňom viete, tým menej vás prekvapí počas vykurovacej sezóny. Ak kúrite kusovým drevom cez víkendy na chalupe, alebo ste v ňom pre rastúce ceny plynu a elektriny našli favorita pre svoj rodinný dom, každá skúsenosť je cenná. Obzvlášť preto, že potrvá niekoľko sezón, kým sa mu dostanete na kobylku.

1. Nie je kubík ako kubík

Keďže obsah vody v dreve sa neustále mení, na rozdiel od lisovaných brikiet ho nie je možné vážiť. Preto sa pri meraní používajú objemové miery, z ktorých sa vám môže zatočiť hlava. V kubických metroch možno vyčísliť množstvo dreva vo forme guľatiny po tom, čo sa strom ocitne na zemi. Po zmeraní niekoľkých priemerov kmeňa a jeho dĺžky možno v tabuľkách pre každú drevinu nájsť kubíkový objem. Ide o najpresnejšie meranie.

Priestorový kubický meter predstavuje množstvo dreva, ktoré naukladáte do klietky s rozmermi 100×100×100 centimetrov. Keďže veľmi záleží na tom, či ukladáte polená, alebo štiepané drevo a s akou chuťou sa snažíte mať v klietke viac dreva ako vzduchu, žiadne dva priestorové metre nie sú rovnaké. Predajcovia majú mnoho trikov, ako naplniť palety či korby nákladiakov namiesto dreva vzduchom.

Sypaný priestorový meter je ešte redší, pretože drevo nie je ukladané, ale iba voľne sypané. Čím dlhšia a tenšia štiepaná hmota je, tým menší je skutočný objem dreva. Preto nikdy nekupujte bez toho, aby ste mali úplne jasno v tom, ako sa na množstvo dreva pozerá váš predajca.

2. Suché horí najlepšie

Surovému drevu trvá jeden až tri roky, kým v ňom objem vody klesne na hranicu prijateľnú pre kúrenie. Ak je v drevnej hmote viazaná voda, časť energie sa pri horení spotrebuje na jej odparenie a voda, ktorá sa zráža v komíne a peci, spôsobuje ich predčasné opotrebovanie. Horenie je menej dokonalé a spalín je omnoho viac ako zo suchého dreva. Mokré drevo prezradí malý modrý plameň, hustý dym a neochota rozhorieť sa po každom priložení.

Štiepané nakrátené drevo schne omnoho rýchlejšie ako metrovica guľatiny. Zimný mráz je pri schnutí rovnako účinný ako horúci letný vánok. Drevo treba pri sušení chrániť nielen pred dažďom a snehom, ale aj pred zemnou vlhkosťou. Svedčí mu otvorené slnečné stanovište a prístrešok. Koľko vody v dreve je, zistíte jednoducho. Odvážte poleno, sušte ho niekoľko hodín v rúre pri teplote 150 °C a po prevážení budete vedieť presne, koľko vody sa z neho odparilo. Drevo vhodné na kúrenie by nemalo obsahovať viac ako dvadsať percent vody.

3. Príprava nie je šprint, ale maratón

Keďže drevo potrebuje mnoho mesiacov na to, aby vyschlo, nie je nutné, aby bolo jeho spracovanie pred sušením šprintérskou disciplínou. Ukrajujte si prácu podľa chuti v malých dávkach a možno v nej čoskoro objavíte aktívneho koníčka. Tam, kde v zhone rinčí okružná píla a reve motor reťazovej píly, v pokojnom tempe môže vytvárať voňavú atmosféru pri kope konárov ručná pílka či sekera. Každá drevina sa však správa inak.

Kým smreku svedčí rúbanie polien aj niekoľko rokov po tom, čo dokonale preschne, buk a javor žiadajú štiepanie za surova. Ak sa z nich voda odparí, stanú sa pre rúbanie príliš pevnými. Iné dreviny rastúce popri vode sa schnutím stanú natoľko pružnými, že sa od nich odráža aj dobre nabrúsená sekera. Nechajte drevo pracovať s vami a nebojujte proti nemu. Spracovanie je vždy vecou techniky a nie sily.

4. Výhrevnosť je pevná, množstvo tepla závisí od vás

V každom kilograme drevnej hmoty je viazané vopred známe množstvo spalného tepla. Záleží však iba na vás, koľko z neho zostane v miestnosti a koľko sa vytratí preč. Aby malo spaľovanie vysokú účinnosť, v ohnisku musí byť pri horení optimálna teplota. To znamená, že tlmenie prísunu vzduchu pri horení palivo neušetrí. Úspornejšie je prerušiť kúrenie nadobro.

Každý výrobca pece, kozuba či iného tepelného zdroja predpisuje v návode aj spôsob prikladania. Naukladajte si do košíka odvážené množstvo dreva, zmerajte obvody jednotlivých polien a vytvoríte si jasnú predstavu o tom, ako má každá dávka paliva vyzerať. Príliš tenké triesky odovzdajú teplo rýchlejšie, ako je nutné, hrubé polená zasa potrebujú mnoho času na to, aby sa prehriali pre uvoľňovanie drevoplynu. V ohnisku sa musí miešať vzduch s drevoplynom a plameň dosahovať takú dĺžku, aby komínom neuniklo viac tepla, ako je nutné.

Klapky pre reguláciu ťahu neslúžia na tlmenie výkonu, ale udržanie ohniska v optimálnej prevádzke. Ak je šamotový obklad kozubovej piecky neustále pod vrstvou sadzí, nekúrite správne. Po rozohriatí ohniska musia sadze vyhorieť a odhaliť žltohnedú farbu šamotu. V peciach s teplovodným výmenníkom musia byť sadze suché, vyhorené do biela.

5. Nie je drevo ako drevo

Nie je pravdou, že tvrdé listnaté drevo je na kúrenie vhodnejšie ako mäkké, ihličnaté. Všetko závisí od toho, v akej peci kúrite a aký režim si zvolíte pre prikladanie. Ak je pre vás prekážkou krátky interval medzi dvoma priloženiami, tvrdé drevo, ktoré horí pomalšie, môže byť správnou voľbou. Ak vám však ide o rýchle rozkúrenie a výkon, ihličnaté drevá s vysokým obsahom živíc sú tým najvhodnejším palivom.

Zvláštnosťou brezového dreva je, že pri horení nepraská, a tak je vhodným palivom pre otvorené kozuby. Horský javor horí neochotne a v malom chladnejšom ohnisku z neho dostanete omnoho menej tepla ako vo veľkej liatinovej peci. Zlým palivom je aj drevo ihličnanov rozložené hubami, ktoré vyrobí viac dymu ako skutočného tepla. Rakyta zhorí v malom ohnisku, aj keď je surová s vysokým objemom vody.

Každý druh dreva vyžaduje pri kúrení osobitú taktiku a skúsenosti nazbierate pri rozkurovaní a prikladaní sami. Mäkké ihličnany využívajte na rozkúrenie a tvrdými drevinami prekonajte noc bez toho, aby ste museli vstávať k ohnisku. Čo do pece určite nepatrí, sú stolárske odrezky z moderných kompozitných materiálov, ktoré obsahujú chemické spojivá. Živočíšny glej už dávno stratil na popularite.

6. Kúrenie drevom je ekologické

Pri horení dreva sa uvoľní iba toľko uhlíka, koľko sa v ňom nazbieralo počas desiatok rokov jeho rastu. Hovoríme, že kúrenie palivovým drevom nemá žiadnu uhlíkovú stopu, ktorá by prispievala ku globálnemu otepľovaniu. O zalesnené plochy pre palivové drevo neprichádzame. Do pecí putuje iba tá drevná hmota, ktorá je nevhodná na ďalšie spracovanie - či už konštrukčné hranoly, či stolárske rezivo. Ide o tenké dreviny z preriezky či hmotu napadnutú hubami a škodcami. Dôvod je jednoduchý - cena palivového dreva je na trhu omnoho nižšia ako drevnej hmoty určenej na ďalšie zhodnotenie.

Popol z dreva obsahuje minerály, ktoré možno bez obmedzení použiť pre prihnojovanie záhradky či inej pôdy. Živiny, ktoré sa v drevnej hmote nazbierali počas rastu, sa pri horení nestratia. Skoncentrujú sa vo forme popola, ktorý dokáže zlepšiť štruktúru pôdy a dodať jej zásobu výživných látok rozpustných vo vode.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  2. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  3. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  4. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  5. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  6. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  7. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  8. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  9. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  10. Najužitočnejšia appka
  1. Billa otvorila svoju 150. predajňu na Slovensku
  2. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  3. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  4. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  5. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  6. Polus Market – trh v srdci nákupného centra
  7. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  8. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  9. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  10. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  1. Najužitočnejšia appka 17 255
  2. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 16 712
  3. V O2 to s dátami poriadne prehnali 10 986
  4. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 9 602
  5. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 8 727
  6. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 6 369
  7. Do boja s plastovým odpadom na Slovensku vstúpil prvý reťazec 5 259
  8. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur 4 872
  9. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 3 294
  10. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku 3 237

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Hamšík vypadol z Ancelottiho zostavy, o odchode neuvažuje

Nerozumiem, odkiaľ tieto správy pochádzajú, odbil tvrdenia agent Petráš.

ROZHOVOR S DAVIDOM ENGELSOM - FÓRUM

Belgický historik: Čaká nás čo Rimanov v prvom storočí pred Kristom

K vláde majú prísť autoritárske režimy.

ŠPORT

V Miškovci sa bili zvolenskí chuligáni, tiekla krv

Tréner Zvolena Andrej Podkonický sa po zápase ospravedlňoval.

Neprehliadnite tiež

Staré telefóny: Sú zásobárňou toxických látok, kam s nimi?

Čo robiť s mobilným zariadením, ktorého životnosť už skončila?

Vzťahová poradňa: Milujem snúbenicu môjho kamaráta. Mám mu to povedať?

Klinická psychologička odpovedá na vzťahové otázky.

DOBRÚ CHUŤ

Keď varí muž: Aj mäsožravec by mal byť na obed vegetariánom

Za jeden gastrolístok vraj máme očakávať plnohodnotný obed.

Vinobrania sú odkazom na minulosť

Spýtali sme sa etnologičky, odkiaľ pramení tradícia obľúbených slávností.